Vi norrländska hästägare är härdade

Jag blir helt förbluffad, eller snarare full i skratt när hästfolk i söder utbrister "Guud, vad kallt det är här! Kylan måste uppfattas som kallare här?". Så står dem där i läderridstövlar och en tunn ridjacka, huttrande håller sin häst i ett par tunna handskar. Som norrlänning tänker jag mest, men klä på dig så fryser du inte!! Här är det standard att plocka fram dunjackan, sockorna och vinterkängorna, tjocka vantar samt överdragsbyxor när minugraderna slår till. Ska det iväg och tränas, ja då kör man lager på lager metoden så är det bara att ta av sig allt eftersom.

Känns faktiskt som att det är en viss skillnad på hästfolket i söder och norr. Här är vi inte bortskämda med uppvärmda ridhus, eller ens ridhus inom skrittavstånd. Norr om stockholm så existerar knappt rena träningsanläggningar om vi täknar bort ridskolorna, jag känner då inte till någon? Finns några privata ridhus att köra sin häst till. Det hör till naturen att klä på sig, klättra upp på hästryggen och köra ett galoppass i snön. Lasta och åka dom där 40 minuterna i snöstorm för att ta sig till träningen för den där duktiga tränaren.

Ibland undrar jag varför jag håller på med hästar här uppe, tänk vad mycket roligare det hade varit att vara hästägare i söder. Där det kryllar av hästgårdar, privata ridhus och träningsanläggningar. Bra tävlingsplatser inom rimliga avstånd. För två år sedan åkte vi upp till Umeå för att tävla, det tar ca 6 timmar att åka. Då ingår Umeå, samt Piteå i vår elitallsvenska. Förstå att vi i Gävle tävlar i samma zon som Piteå, nästan 70 mil härifrån?

Men och andra sidan blir vi härdade här uppe och vi har en hel del ryttare härifrån som har lyckats riktigt bra. Se Piteå som tog sig till finalen på Falsterbo. Eller Irma Karlsson från Bollnäs som vann Young Rider EM på sin fantastiska häst? Jag säger bara, GO oss norrlänningar!


 
Allmänt | | Kommentera |
Upp