Min rutin för lädervård

Jag vet att jag har skrivit ett liknande inlägg sedan förut, men jag kommer inte ihåg när jag publicerade det. Men jag kan hur som helst skriva en uppdaterad variant, hur jag gör nu.

LÄDERUTRUSTNINGEN

Först och främst så putsar jag av allt läder med en vanlig glycerinetvål från Stubben. Tar lite vatten på svampen och arbetar fram ett lödder, viktgt att inte ha för mycket vatten då det torkar ut lädret. Gnuggar bort all smuts från lädret och sedan får skummet sitta kvar en liten stund, för att vattnet ska öppna porerna i lädret och oljan från tvålen ska suga in. Torkar sedan av lädret ordentligt med en torr trasa, så all smuts försvinner.

Därefter så använder jag ett lädebalsam från Veredus, den här är väldigt dryg och håller hur länge som helst ungefär. Tar lite på en svamp och arbetar in i lädret, sedan får det sitta kvar och suga in i lädret tills dagen därpå. Lädret får gärna vara lite fuktigt sedan rengöringen med tvålen, då suger fettet bättre in i lädret. 

Horsemans One Step brukar jag använda de dagar när sakerna inte är speciellt lortiga och bara ska putsas av lite snabbt, t ex. inför en träning. Då tar jag lite på en svamp och bara drar av allt, sköljer ur svampen när den är lortig. Kan också använad detta efter fettet om jag snabbt vill ha en lite finare yta på lädret. Horsemans One Step är inte så bra på att rengöra på djupet, men gör lädret mjuk och smidigt.

 

RIDSTÖVLARNA

Till mina läderstövlar så tar jag en svamp med vatten och liite sadeltvål för att rengöra, viktigt att inte ta för mycket glycerinetvål då de inte är bra för stövlarna. Därefter så tar jag ett ofärgat skoputs från Ariat eller ett vanligt svart skoputs och smörjer in. När det har torkat till så putsar jag upp med med en skoborste, stövlarna blir kalasfina och som nya efter detta!

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0