Varför köpa utländskt hästfoder?

 

 
Som vi alla vet så finns det mycket hästfoder på marknaden och då pratar jag inte om grovfoder så som hö eller ensilage, utan kraftfoder i alla dess slag. Det är är olika musslisorter, ångkokt, med naturliga tillsatser, örter och gud vet allt. Slanta upp för detta foder får man göra också, med ursäkten att det "räcker längre och kommer att uträtta ett mirakel". Nu överdriver jag såklart, men det sägs alltid att fodret är så bra att du kan ge en mindre mängd och din häst kommer att prestera på topp. Ni förstår vad jag menar.

Jag brukar ta dessa reklamblad på mässor och dylikt, skummar igenom och tänker för mig själv att är det verklgen nödvändigt? Till största delen äter hästarna grovfoder, kraftfodret är ett kompliment för högpresterande hästar där extra energi, protein och mineraler ska tillsättas. Alla dessa örter gör mig bara rädd för att det ska ge utslag på dopingtest (Jag har blivit slumpmässigt utvald för dompingprov två gånger på tävling) och jag är tveksam om det gör så stor skillnad i det långa loppet. Jag anser mer att det är viktigast att hästarna får i sig rätt mängd av allt och på så vis får en balanserad kost. Självklart också se till individen i fråga.

En annan sak jag har reagerat starkt på är att dessa "mirakelfoder" ofta är importerat från tyskland/holland. Om det är så viktigt att vi själva väljer svenska råvaror, varför ska vi då köpa importerat hästfoder? När vi har Svenska bönder och fina råvaror här i Sverige? För mig är det en självklarhet att handla Svenskt, även när det gäller hästfoder.

Jag personligen har alltid köpt ur Kraffts eller Granngårdens egna sortiment, både pelleterat färdigfoder, havre och mussli. Har alltid varit nöjd och det känns bra att veta att jag köper råvaror som har producerats här i Sverige. Nu får alla göra som dem själva vill, men ibland kan jag tycka att det blir lite dubbelmoral. När det är så viktigt att själv handla Svenska råvaror i den mån det går. Självklart kan vi inte köpa Svenskodlad Mango på Ica Kvantum, men spannmål finns det ändå gott om i vårt avlånga land. Om inte annat så kan vi gynna så att det fortsätter att vara så.

Bildkälla: Granngården.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0