Hur ett vanligt pass för Spirit ser ut


När Spirit kom hit så var han inte riden på väldigt länge
och dessutom bara grundriden innan det. Han hade svårt att hålla sig efter spåret, komma ut i hörnen, styra över lag och galoppfatningarna var inget att hänga i julgranen. Nu tycker jag att det har tagit sig, efter tålmodiga repitioner och han gör ovanstående betydligt bättre! Men ett vardagligt pass på ridbanan för honom brukar se ut ungefär såhär i dagsläget:

1. Skrittar upp till ridbanan och skrittar sedan en liten stund på korta tyglar. Ställer igenom lite på volter i båda varven.

2. Joggar igång i trav där vi håller oss till fyrkanten, rakriktad på rakt spår och ut samt runt innerskänkel i hörnen. Jobbar honom på stora 20m volter där jag vill ha honom runt innerskänkel och ut till yttertygel. I takt med att han mjuknar i sidorna så är det lättare att komma ut i hörnen, gör då några 15m volter där vi ställer igenom lite mer. Byter varv genom att vända snett igenom eller vända över ridbanan, viktigt att han är rakriktad här och inte vinglar. Över lag är det störst fokus att inte störa hans framåtbjudning, utan lugnt och sansat få honom att vinkla bakbenen under sig. Viktigast att jobba honom för ytterhjälperna, märks direkt om man slarvar med detta då han blir väldigt vinglig.
 
3. Samma tänk och fokus i galoppen. Tränar här fattningar från trav, viktigt att få in yttersidan då han annars tar fel galopp oavsett varv. Jobbar på stora volter och efter fyrkantspåret. Viktigt att han inte får dra iväg, utan ska jobba så lugnt och sansat som möjligt. Just i galoppen blir han väldigt ivrig och vill gärna springa på för fort. Så lite tålamod här!

4. Travar av liknande som i början, stora linjer och snett igenom/vända över banan för att träna olika vägar. Vill här att han travar lite lugnare och får gärna sträcka fam halsen framåt/nedåt. Hela passet bukar bli på 30-40 min som max, kortare om han känns väldigt bra från start.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0