Det evigt hatade pessoabettet

Ett bett som det har varit en stor diskussion runt och som även varit hatat under många år, är pessoabettet. Jag tycker det numera mest är mindre kunniga människor som dömer och HATAR detta bett, just för att man fått lära sig att just detta bett är det värsta som finns. Men finns det dåliga bett, eller finns det bara en dålig hantering av ett bett?

 
 
Jag själv har sagt tvärt nej, aldrig pessoabett. Men så diskuterade jag bettfrågan med min tränare Gaby, som själv tävlar svår (150cm) hoppning. Hon föreslog pessoa och eftersom jag har en stor respekt för min tränare och över lag människor som har bevisat att dom ÄR duktiga, så sväljer jag min egen åsikt och testar. Hör och häpna, detta tortyrbett fungerade alldeles utmärkt på Curre.
 
Pessoabettet är ett väldigt rörligt bett och jag tror att hos okunniga människor ser det "snällare" ut än stång med kedja. Därför kan det lätt hamna i fel händer och hos helt fel typer av hästar. Curre är däremot en häst som lätt blir lite stum och behöver ett rörligare bett, men som han ändå kan ta stöd på. I markarbetet så rids han på tränsbett, rakt eller tvådelat som han tar ett bra stöd på. I hoppningen fungerar tvådelat pessoabett jättebra, då det får honom lite mera uppmärksam utan att det blir för skarpt.

 
 
Så myten om att pessoabettet är det värsta bettet som finns, det har i alla fall jag slagit hål på. Det passar inte så många typer hästar och det kräver en hand som vet hur bettet fungerar, ja. Det är samma sak med gramantygel, superbra hjälpmedel i rätt händer, till rätt häst och tillfälle. Det är min åsikt.

Kommentarer
Postat av: Jessie

Himmla skönt med människor som kan revidera en åsikt. Oavsett art:)
Särskilt inom häst världen är det mycket utrustningslista tjafs.
Var och en har förhoppningsvis det som funkar bäst för just dem liksom?
Sedan måste man våga prova nya vägar ibland. Innan man provat kan man omöjligt veta:)

Svar: Ellerhur, så känner jag också. Blir trött på människor som måste lägga sig i eller ha en åsikt om saker dem inte ens provat eller vet någonting om. Jag brukar försöka vara nollställd, ha egna åsikter men ändå vara öppen för att prova någonting nytt :)
Veronica Sroka

2015-09-14 @ 14:19:42
URL: http://teamjessie.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0