När når en tävlingshäst sin topp?

Jag har haft lite panik över att Curre börjar bli "gammal" med sina tretton år och att vi egentligen inte har kommit så långt. Vi har ridit några 130 med ganska dåliga resultat på pappret, vilket grämer mig då han har hoppat så himla, himla bra och väl. Mest stoppen som har ställt till det, vilket jag tror beror på han är ganska lat nu innan vi ridit in oss på denna höjd och han har stärkt sig. Pratade med Gaby om detta och hon trodde likadant. Det positiva är dock att han inte är omöjlig att övertala, utan det ger med sig om man är tuff på honom.

Såg när jag kollade resultatlistorna från Brunflo förra helgen, att en häst jag provred och ville köpa innan vi köpte Curre kom tvåa i 140. Den hästen är född -99 och alltså 16 år, har följt den och vad jag vet har den inte startat 140 tidigare. Bonzai H som Helena Persson rider är 15 år och har nått sin topp nu, går fantastiskt bra just nu fast den har varit med länge. Finns säkert fler exempel på hästar som har blossat upp på äldre dagar, kanske för att dom inte har blivit så hårt tagna när dom var yngre? Hästar som går 150 som 7-8 åring tror jag ligger i riskzonen för att gå sönder väldigt fort.

Med andra ord så kanske jag inte behöver vara orolig, utan att Curre inte har nått sin absoluta topp än? Jag tävlade honom som 6-åring och några tävlingar som 7-åring innan han blev skadad. Sedan kom han inte igång och började tävla riktigt förren 2013, vilket betyder att han bara är inne på sin tredje riktiga sässong nu. Han är väldigt sparsamt tagen och det är egentligen inte konstigt att det har tagit sin tid att stärka honom.

Så om två-tre år, då är planen att Curre ska vara på topp och gå åtminstone 140! Eller vad tror ni? Gaby trodde i höst, men jag vet inte haha. Det är så knöligt för mig att åka på bra tävlingar just nu, med tanke på jobb och hur jag bor. Men vi får se! Bra 130 rundor står i fokus just nu.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0