En klassisk söndag

Ni vet känslan när man har slut på surf i telefonen och man är på språng hela dagen? Man är heelt borta, haha. Har scrollat instagram på datorn nu och känner mig helt efter. Måste även kika igenom facebook och läsa mina favvobloggar. Men imorgon, då är det 1 juni och ny surf minsann.

Idag var jag in till Valbo med mamma en sväng. Curre fick bland annat en ny grimma (sponsrad av mamma, också hästägare) från Lamicell, plus putsmedel och en sån där slicksten. Vet inte vad jag ska med slickstenen till, ville mest testa om han tyckte den var god. Vilket han såklart tyckte, gottegrisen no 1.

Lucky red jag på ridbanan, cirkus 10 min trav och 5 galopp. Han har gått väldigt lite och blir fort trött speciellt i galoppen och kan då tjura ihop. Men väldigt fin var han ändå, verkligen en trevlig häst. Galopperade över en bom som låg framme, bäst att passa på när man får chansen att rida! Curre skrittade jag bara ut barbacka i en 20 min kanske, trevligt kvällsnöje.

Går nu in på min sista praktikvecka och nästa vecka på fredag är det examen. Herregud, vart tog tiden vägen??

Jag köpte inte 1 kg Nutella, men fatta gott??


När når en tävlingshäst sin topp?

Jag har haft lite panik över att Curre börjar bli "gammal" med sina tretton år och att vi egentligen inte har kommit så långt. Vi har ridit några 130 med ganska dåliga resultat på pappret, vilket grämer mig då han har hoppat så himla, himla bra och väl. Mest stoppen som har ställt till det, vilket jag tror beror på han är ganska lat nu innan vi ridit in oss på denna höjd och han har stärkt sig. Pratade med Gaby om detta och hon trodde likadant. Det positiva är dock att han inte är omöjlig att övertala, utan det ger med sig om man är tuff på honom.

Såg när jag kollade resultatlistorna från Brunflo förra helgen, att en häst jag provred och ville köpa innan vi köpte Curre kom tvåa i 140. Den hästen är född -99 och alltså 16 år, har följt den och vad jag vet har den inte startat 140 tidigare. Bonzai H som Helena Persson rider är 15 år och har nått sin topp nu, går fantastiskt bra just nu fast den har varit med länge. Finns säkert fler exempel på hästar som har blossat upp på äldre dagar, kanske för att dom inte har blivit så hårt tagna när dom var yngre? Hästar som går 150 som 7-8 åring tror jag ligger i riskzonen för att gå sönder väldigt fort.

Med andra ord så kanske jag inte behöver vara orolig, utan att Curre inte har nått sin absoluta topp än? Jag tävlade honom som 6-åring och några tävlingar som 7-åring innan han blev skadad. Sedan kom han inte igång och började tävla riktigt förren 2013, vilket betyder att han bara är inne på sin tredje riktiga sässong nu. Han är väldigt sparsamt tagen och det är egentligen inte konstigt att det har tagit sin tid att stärka honom.

Så om två-tre år, då är planen att Curre ska vara på topp och gå åtminstone 140! Eller vad tror ni? Gaby trodde i höst, men jag vet inte haha. Det är så knöligt för mig att åka på bra tävlingar just nu, med tanke på jobb och hur jag bor. Men vi får se! Bra 130 rundor står i fokus just nu.


Trevlig förmiddag i stallet

Cyklade upp till stallet vid halv nio tide och fixade klart det vanliga, sedan red jag Lucky. Superskönt och fint väder till skillnad från nu... Skrittade iaf ut en sväng och red sedan i trav och galopp på arenan. Fokus på att han ska bjuda framåt. Han har ganska mycket humör och surade till några gånger när han inte orkade. Annars var han väldigt fin.

Curre hade jag en superfin känsla på, precis som jag haft hela veckan! Jag joggade fram lite först och jobbade sedan över småhindren som stod framme. Red volter runt dem, fokus på att han skulle slappna av och runda sig runt innerskänkel. Jag har som sagt börjat rida på det raka bettet och upplever det som att han tar ett bättre stöd på detta. Försöker hela tiden lätta ur i handen så att han får bära sig själv.
 
Resultatet av det här arbetet gjorde att jag hade en helt grym känsla på hindren. Jag kände hur jag låg till och prickade in VARJE distans idag! Hade honom avspänd, mellan hand och skänkel och han var som gummi i keoppen. Helt fantastisk känsla och jag har nu fått en liten aha-upplevelse över hur jag ska jobba honom vidare och vad som fattas för att ta oss vidare. otroligt nöjd över detta pass!

Är hemma nu en sväng och åker tillbaka till Bollnäs imorgon eftermiddag. Rider då Lucky och sedan går Curre en lugn runda. Tänkte att han får gå lugnt mån också, sedan trimma tis och hoppträning ons.
 

Den viktigaste delen av mig är du

Det är helt sjukt, sjukt, sjukt hur mycket jag älskar min häst! Jag köpte honom alltså för 7,5 år sedan, osedd från Belgien och bara på rekomendation från min tränare. Åker ner och ser min nya häst i stallgången, blir totalkär när jag sitter upp. En häst man köper för en större summa vill man ju såklart utbilda, tävla och sälja med lite vinst för att finansiera en ny yngre häst för att hålla sig på samma nivå. Med Curre blev det inte alls så som det skulle bli, vi fick en aldeles egen berg och dalbana istället.

Från att vara en talangfull unghäst, till skadad, kovalicent och utdömd. Till ny diagnos, friskförklaring och 130 hoppning. Så mycket glädje och så många tårar jag fällt för den här hästen. Har har etsat sig fast i mitt hjärta, minst sagt. Han är lika rolig att rida in på en nationell 130, trimma i solen, skritta ut i naturen eller mysa med i boxen. Han har en fantastisk personlighet och våran historia är något speciellt. Jag tycker om honom lika mycket alla dagar i veckan (med undantag från när han äter upp mina hörlurar eller liknande), bara bäst är han.

Tänker aldrig fästa mig vid en annan häst så som jag gjort vid Curre. Vill man tävla måste man se kapitalet också, tyvärr. Curre är idag inte säljbar, trots sin kapcitet och sina tävlingsresultat. Åtminstone inte till det priset han är värd för mig. För mig är han otroligt värdefull, både som tävlingskompanjon och bästavän. Så är det.

Ska sluta vara så poetisk såhär mitt i natten och sova nu. Godnatt.

Bäst i hela jävla världen. Respekt.
 
 

Vaddå sovmorgon? Existerar inte

Var superseg iväg till stallet ikväll och red inte förren mellan 20-21, hade ingen lust alls egentligen. Ni vet när man börjar tänka att man hellre hade suttit hemma framför en film... Ja, ungefär i sånt mode var jag idag. Men gjorde iordning Curre för ett pass ute hade jag tänkt, men då det började regna så fick det bli ridhuset istället. Han var jättefin och jobbade på jättebra tycker jag! Grymt fin har han över lag varit den här veckan faktiskt. Har endast ridit på det raka bettet, vet inte om det har bidragit.

Imorgon ska jag upp tidigt (hästfolk får aldrig sovmornar, vad är det ens?...) och jag rider Lycky först. Hoppas att han är kvar inne. Sen hoppar jag nog Curre lite på utebanan, såg att det var några hinder framme. Bara lågt och fokus på att hålla honom mjuk och följsam. Tänkte testa det raka bettet också och känna hur det känns.

Vid lunchtid så tar jag tåget och drar hemåt en liten sväng, hälsar på mina föräldrar osv. Sedan upp till Bollnäs igen på söndag eftermiddag då jag rider Curre och Lucky igen. Blir nog prima det. Juste, måste köpa något till Angelica som fyller 20 snart också! Hmm, ja vi får se vad jag hittar på...


Mystorsdag

Red Lucky när jag kom till stallet idag. Han ska sättas igång och hade travat ca 10 min och galopperat 5 min, ungefär. Började med att skritta fram honom ute på asfalten och red sedan nere på arenan. Två omgångar trav med skritt i mellan, sedan två vändor galopp och slutligen travade jag av honom. Han är en häst som gärna kryper ihop, så viktigt att han verkligen går framåt. Väldigt fin var han och det är roligt att rida andra hästar ibland!

Curre och jag gick en myspromenad och sedan fick han beta lite gräs. Det var dock ganska sent, rutn nio-tiden så han hade ingen riktig ro där ute. Ville gärna in till dom andra och hade kvällskrafften i tankarna tror jag. Imorgon rider jag nog lite bommar med honom, eventuellt en serie. Vi får se vad som hittas på. Är jättelångt till nästa tävling och finns ingen alls här omkring, så vi får se lite vart vi gör nästa start. Tills dess jobbar vi bara på!


Fantastiska häst!

Red ett liknade pass som igår, dvs att jag skrittade ut först och red sedan en stund på lilla ridbanan (ca 25x55 m, hehe). Curre var så himla, jäkla fin alltså!!! Bästa känslan på grymt länge måste jag säga, vilket gjorde att jag inte krävde allt för mycket eller red speciellt länge heller. Han var så mjuk, kunde ställa åt båda håll och han rundade sig fint för båda skänklar. Tog ett superfint och lätt stöd, samt att formen var riktigt ruuund, precis där jag vill ha honom var han!

I det här arbetet vill jag ha honom ännu lite stadigare, men är överlycklig bara över känslan idag. Så fin! Imorgon promenerar vi bara och så får han beta lite gräs, det förtjänar han. Har lovat att rida ridskolans Lycky tre dagar i veckan också, så rider honom imorgon och i helgen. Han skulle sättas igång efter en längre vila, men det är en trevlig häst som jag har ridit en del så jag hjälper gärna till.

 

Fantastisk känsla

Idag hade Curre och jag ett riktigt bra pass. Inte på det sättet att det var jättebra, utan mer att jag verkligen kom dit och fick den känslan jag verkligen har letat efter ett bra tag. Kom till stallet väldigt sent och hade ingen lust alls. Men så började jag fundera på mina mål medan jag mockade, vad jag verkligen vill. Så jag bestämde mig för att jag skrittar ut och joggar lite på banan sen, han mår ju bäst av att röra på sig ordentligt.

Väl på banan satt han fast lite till att börja med. Men jag red mycket framåt och det släppte efter ett tag. Han kändes så "som vanligt" och ganska fin, men det är just det jag är trött på. Att han alltid känns "ganska fin". Jag vill upp ett snäpp, jag vill att han ALDRIG går emot bettet och det ska inte finnas några spänningar.
 
Så jag satt där och funderade, exakt vad jag skulle göra annorlunda. Jag började då att rida mer framåt, släppa på innertygeln och fånga upp med ytter. Släppa mer på tyglarna och rida lite mer unghästlikt där framåtbjudningen är det viktigast. Efter en stund släppte han efter fint och jag fick ÄNTLIGEN den där mjuka, softa känslan där det känns som att tyglarna skulle kunna vara gjorda av sytråd. Så lätt och fin i handen, sänkte sig så fort jag lättade ur. Vi rullade lite över en galoppbom och känslan av helt grym allså, kände exakt hur jag låg varje gång.

Det är det här som jag som ryttare måste jobba mer på för att komma vidare, tekniken och analysera vad som händer beroende på vad jag gör. Jag blir lätt lite hård, eller inte hård men mer lite stum i handen. Måste våga lätta ur mer och rida framåt. Känna efter vad som händer istället för att bara nöta på. Jag har utvecklats enormt när det gäller det vardagliga arbetet sedan jag flyttade till Bollnäs, men mer finslip måste verkligen till.


Målet med träningen just nu

Målet just nu med Curre är att göra felfria rundor i 130. För att nå dit så behöver jag kunna leverera honom bättre avsprångspunkter, för då är han felfri. Han är så pass stark i kroppen och försiktig i sig själv, att han i dagsläget drar på sig fel när jag gör misstag och vi kommer för långt ifrån/nära. Annars har han väldigt lätt för sig och har med rätt träning nu börjat hoppa väldigt bra.

Jag tycker själv att jag har bra hinderkänsla, vilket jag också fått bekräftat från Lotta Björe som tyckte jag var så "distanssäker". Säger inte det för att skryta, utan mer övertyga mig själv haha. När hindren kommer upp är det livsfarligt och det går åt skogen så fort man börjar tvivla på sig själv. Men för att jag ska kunna ge honom bra distanser så måste jag ha en reglerbar och bra galopp. En häst som bjuder men ändå väntar, som dessutom är lätt att reglera galoppen på.

För att nå dit så rider jag självklart mycket lösgörande för att få honom mjuk i kroppen och bakbenen långt under kroppen. Men det jag måste sätta som högsta prioritet är att han är reglerbar. I dagsläget sitter jag gärna och filar i en samlad galopp för att han ska vara avslappnad och bärig. Problemet är att han måste fram och vara kvick, för det är viktigast inne på banan. Ta och ge, men kvickheten måste gå före.


Senaste veckan

Curre har gått ganska lugnt i veckan, ingen träning i onsdags och skrittade/vilade både tor och fre. Egentligen skulle han ha ridits i fredags, men blev bio istället och då hann jag inte med att rida då jag kommer hem från Gävle så sent (tidigast 17:30).

Idag hade jag utsläpp och trimmade sedan Curre på Arenan med det raka bettet. Måste ha glömt mitt vanliga träns+tränsebettet hemma när vi var och tävlade. Men han kändes väldigt bra för att inte ha blivit riden på två dagar! Vi rider mycket tempoväxlingar just nu, se till att han verkligen reagerar och går fram direkt samt är vaksam på mig. Vill ha honom lösgjord och i balans, samdtigt som han har fler växlar i sig. Det jobbar vi stenhårt på just nu, för att komma vidare och göra bättre resultat i hoppningen. Imorgon slipar vi nog vidare fast över bommar tänkte jag.

Nästa vecka är det ingen träning heller då Gaby är borta, så jobbar nog mest bara vidare på markarbetet. Hade gärna bokat in en dressyträning, men vi får se om jag får tag på någon. Hade varit väldigt bra! Är också bara två veckor kvar på praktiken nu, men har faktiskt lite olika jobbalternativ att tänka på. Inga är klara än, vilket gör mig lite lätt förvirrad/nervös. Det ena betyder stanna kvar här i Bollnäs och det andra att flytta. Spännande... Om det nu blir något av det, inget är klart eller säkert alls.


Uppfräschning av bloggen

Nu ni, nu har jag fräschat till designen lite här på bloggen! Uppdaterade headerbilden där min nya fina hoppbild från Falun passade in riktigt bra. Har bara gått och väntat på tills jag skulle ha en fin och fräsch hoppbild som faktiskt symboliserar våran tävlingssatsning, innan har iaf inte jag riktigt fått den känslan när jag kikat in. Gillar också att mitt schabrak passar in så bra med min blå färg också, haha.

Menyn fick hoppa upp ovanför headern och jag HOPPAS nu att den se bra ut på alla skärmstorlekar och i alla webbläsare. Typsnitten måste jag dock webbsäkra, finns lite olika sätt man kan göra det på. Måste läsa på lite, men ska inte vara så svårt hoppas jag. Dom klassiska webbtyspnitten är SÅ tråkiga, typ Verdana, Times New Roman osv om man har koll på sånt...

Lovar bättre uppdatering från och med nu!


Gårdagens upptäckt...

Jag gjorde en mindre rolig upptäckt igår, nämligen att logga in på min blogg via praktikens dator och se att den såg förjävlig ut. Dels så är typsnittet jag använt inte "webbvänligt" märkte jag och blivit ersatt med andra, inte alls snygga.... Menyn har jag fortfarande inte fått ordning på och den hoppar ner på den skärmen jag tittade på (21" Mac). Riktigt, riktigt hemsk. Jag hoppas dom flesta av mina läser tittar via mobilen, haha. 

Så fort jag är klar med arbetet jag håller på med nu, sidorna till vår gemensamma klassportfolio så ska jag sätta mig och rädda upp min blogg. Menyn åker nog i papperskorgen då jag är så jävla trött på den, om jag inte hittar en bättre (responsiv/fast, whatever) kod. Det här med kodning är inte riktigt min grej, även om det är kul! Är väl inte tillräckligt smart, borde egentligen kunna mer efter 6 år på blogg.se haha.

Såhär SKA den i alla fall se ut...

Analys över tävlingshelgen

Jag har funderat väldigt mycket över helgens resultat. På pappret var det en urusel helg, men jag frågar mig själv. I  praktiken, var det en så dålig helg för oss? När jag tänker efter, så förutom mitt misstag i trekombenationen på söndagen så har han rivit EN bom. Är inte det ganska bra ändå?

120 cm lördag: Jättefin och jag mitt pulver hoppade ettan och red sedan fel väg... Totalt tre hinder hoppade i denna klass, annars hade vi nog varit felfria. Så fin var han och detta resultat är inget att fundera över, ser bara tråkigt ut i resultatlistan.
 
130 cm lördag: Efteranmäld och startade först, bara att inte kunna kolla på ekipage innan för att ananylsera linjerna är ganska nervöst. Han var istadig på treans räcke, från utgången. Ingen big deal egentligen, han är sådär och har gjort så förr. Man får vara bestämd och se till att han förstår att han inte kommer undan med såna saker. Petade ner fyrans oxer lite lätt i framkant, sedan hoppar vi 5-11 FELFRITT, inkl trekombenationen. En tuff 130 som vi borde haft bara 4 fel i, jättebra runda egentligen! Han hoppade himla, himla bra. Noggrannt och försiktigt.

130 söndag: Han gjorde samma sak på samma räcke, istadig. Sedan red jag fruktansvärt klantigt in i trekombenationen, klandrar inte alls min häst som verkligen försökte. Hoppade om den felfritt sen, men tyvärr utesluten då han kastade sig vid trean. En klass vi borde tagit oss runt och även här hoppade han bra.

Summan av det hela, han hoppade riktigt bra i helgen. Kan också vara en orsak till att han var istadig. Han tar i och hoppar så väl att det blir jobbigt. Då testar han om han kan slippa undan, få springa ut till dom andra hästarna. För i andra lägen, då det hade varit fullt förtåeligt om han stannat. Då klipper han i och gör allt för att vara felfri, så ofräsch borde han inte vara. Mer en fix idé som han som sagt haft för sig förr.

Jag tror vi är nära att få det att släppa i 130 nu. För någon månad sedan var han i eller rev så fort vi kom nära eller långt ifrån, nu levererar han kanonsprång hur vi än kommer. Däremot så måste jag börja träna (haha) för att orka prestera bättre på denna nivå och sedan måste markarbetet ett snäpp upp. Han måste vara kvickare och med mig! Sen ni, då jäklar. Dock blir nästa tävling någon lätt klass bara, för att det måste vara lätt och roligt också nu när vi pressat på lite. Man får passa sig för att tömma ur självförtroendet, det måste fyllas på också.

Kolla bara detta språng, detta var inget undantag! Nästan så att jag får hålla i manen alltså. Då kan han hoppa ÄNNU bättre på träning, men han börjar faktiskt leverera allt bättre på tävling också.

Världens bästa Curre

Bild från lördagens 130 cm. Han hoppar bara bättre och bättre, knappt i hindren på 130 längre. Så himla fin!!


Dalahoppet - Söndag

Rent spontant efter dagens 130 klass så kände jag mest att vi lika gärna kan börja hoppa lokalt igen. Nej, men det sög rent ut sagt att bli utesluten och få gå ut. Riktigt, riktigt trist. Men nu när jag funderat lite, kollat filmerna, analyserat osv så är jag ändå väldigt nöjd med helgen på sitt sätt. Vi har ridit två TUFFA 130 och Curre har hoppat galet bra. En riven bom förutom när jag sabbade för honom i trekombenationen idag. Annars har han hoppat så väl och försiktigt, vilket också syns väldigt bra på dom bilder jag sett från helgen. -Dom kommer när jag fixat!

Åter till dagens 130 så var banan djup och tung efter regnet, plus att det var en svår 130 med många relaterade avstånd. Curre hoppade ett och två kanonbra, sedan mot trean (samma hinder som igår) så kastar han sig åt sidan. Trots att jag red mer bestämt idag då han jäklades på samma hinder igår! Jag tror det beror på att det var från utgången, för han är inte ett dugg rädd för vattenmattor. Han är sådär, får för sig att vara istadig bara. Blir arg på honom och sedan hoppar han som ingenting och flyter på bra ner på 8 språng till oxern.

Tar en lång väg mot trekombenationen, rider emot utan att ha honom tillräckligt framme. Väntar på en distans som aldrig kommer och jag klämmer slutligen av honom aaaldeles för tidigt. Dumma sig kunde han på det sketna räcket, men här tar han i och hoppar ändå. Räcker dock inte över, river och får ta två språng till B-hindret som han hoppar och river. Här håller jag på att ramla av och vi viker ur kombenationen.

Domaren blåser aldrig av och säger varsogod och rid (trots att jag redan var utesluten) så tog tllfället i akt att hoppade igenom trekombenationen trots att jag egentligen inte får. Kommer inte in helt bra nu heller, men han hoppar igenom den felfritt. Domaren märker dock att jag faktiskt var utesluten, så vi fick traska ut. Kändes såklart som ett fiasko, men utan hans dumhet så hade vi fått fortsätta trots mitt misstag i kombenationen och jag tror då att vi hade tagit oss runt lika bra som igår.

Bilder från helgen som jag har beställt kommer -Så himla fina!!

Dalahoppet - Lördag

Idag har nog varit den längsta tävlingsdagen någonsin, haha... Mitt humör har inte heller varit på topp om jag säger så. Börjar med att vi åker dit och är på plats för att hoppa 120. Startar sent i klassen och ni vet alla förberedelser man gör, går banan, tar ut i god tid, hoppar fram, förbereder sig mentalt osv. Allt kändes jättebra och Curre hoppar superfint. Kommer in på banan, superfokuserad och hoppar ettan. Men istället för att vända snett igenom och hoppa tvåan, så rider jag ner och hoppar 6 och 7. Förstår ni den känslan, att ha förberett sig och sedan hoppa fel andra hinder inne på banan? Så fruktansvärt onödigt så det är inte sant...

Bestämmer mig i alla fall för att efteranmäla till 130, kan inte åka 1,5 timme till Falun för att hoppa tre hinder... Startar allra först och Curre känns jättefin. Hoppar ett och två kanon, vänder sedan upp mot trean och jag tar ihop honom för att komma lite nära. Då får han ett sånt där spel och bara kastar sig åt sidan några meter innan? Vet inte om han blev sur för att jag började plocka i honom, men han kan göra sådär ibland.

Kom lite nära fyrans oxer också så att han petade ner den i framkant, annars hoppade han 5-11 felfritt faktiskt! 8 hinderfel + 7 tidsfel (tidshoppning..) summerades till 15 fel. Låter mycket, med det var bara den där istadigheten och ett litet pet. Så jag är jättenöjd med denna runda ändå. Pratade med John Hickey efteråt och enligt honom var det en svår 130 och det var hela 13 uteslutna av 60 starter. 

Tror ni vi kunde åka hem efter att ha väntat på 130:in i två timmar? Nepp. Blev ett av totalt tre ekipage att bli uttagen för dopingtest, av ALLA hästar under hela meetinget... Fick vänta en timme på att han skulle kissa (vilket han såklart inte gjorde, fanns ju jättemycket roligt att kolla på runt om) och vi fick sedan ta blodprov. På det så missar jag att pappa parkerat uppe vi stallarna, traskar ääända ner till parkeringen ock är skitarg för att dom inte kommer ner haha.

Inte min bästa dag, förutom att jag är nöjd med vår insats i 130 klassen! Utan den där istadigheten så hade vi hoppat runt på 4 fel, så det går framåt. Åker ner och hoppar en till 130 imorgon, hoppas att han har ork kvar till det bara.
 

För mycket månad i slutet av pengarna

Skrittade ut Curre en runda på morgonen och sedan trimmade vi en stund på ridbanan. Mycket fokus på tempoväxlingar, fram och tillbaka för att få honom kvick. Han kändes jättefin så fort han blev lite mer elektrisk för skänkeln, måste verkligen jobba mer med detta. Förklarade för Gaby att jag drar mig lite för att jobba honom på detta sätt då han lätt spänner sig. "Men du måste ha honom kvick och framme inne på banan". Så sant!

Följde med pappa in till Gävle idag också. Var först på Ryttarstugan för att köpa pälsglans, blev en 2,5 liters dunk! Så nu ska pälsglanset inte ta slut på ett bra tag framöver, haha. Dom hade också massor av snygga schabrak hemma, i superfina färger. Christina Sport, HV Polo, Kingsland mm. Snacka om att det kliade i fingrarna kan jag ju säga.
 
Har i princip haft köpstopp på hästprylar medan jag har pluggat, men när jag fått jobb så tänker jag garanterat unna mig något nytt! Så kul att matcha ihop outfits osv, men har verkligen inte haft råd med sånt och därför lagt det åt sidan. Kände samma sak idag när jag var in en sväng på Valbo köpis, varför har man inte mer pengar att spendera? Vill just nu såå gärna ha ett par låga, vinröda Converse! Köpte iaf en vinröd tröja inne på H&M, alltid något.

Laddar just nu upp inför morgondagens start i Falun, ska bli så kul!

Morgontrimm
 
TIB pälsglans big size
 
Såå gott...
 
Vill ha!
 
New in, enkel tröja med trekvartsärm från H&M

Fyra dagar ledigt

Kristihimmelsfärd idag vilket betyder ledigt och vi fick också ledigt från praktiken på fredag, vilket också betyder långhelg för min del! Pappa kom till Bollnäs och hämtade mig och Curre under förmiddagen idag, så spenderar alltså dessa dagar hemma. Curre får dock bo i ett annat stall en liten bit ifrån då vårat stall för tillfället står tomt, så Curre blir ensam annars. Han tyckte det var spännande med ny box och hage idag tror jag!

Gick en prommenad med honom nu ikväll och imorgon skrittar vi ut+trimmar lite på ridbanan i Kungsberg. Sedan tävlar vi i Falun, Dalahoppet i helgen! 120 cm lördag och 130 cm söndag kör vi. Är jättetaggad på att göra bra och jämna rundor. Han känns jättefin och trevlig just nu, vilket gör det så roligt att åka iväg och tävla!

Ska annars jobba på mina sidor till klassportfolion imorgon, som dock nästan är klara. Annars bara ta det lugnt, fundera över livet och försöka att inte känna mig så stressad som jag egentligen är. Panik över mitt liv och vad som kommer att hända. Vad gör jag om ett år ens? Jag har INGEN aning över huvud taget och det skrämmer mig något enormt.
 
Väntar på besked om jobb, måste söka fler jobb osv. Just nu är det jobb som avgör vart jag kommer att befinna mig och innan det kan jag inte "landa" och börja skapa mig något. Jag tror ni förstår! Vill verkligen, verkligen jobba med det jag har utbildat mig till och ingenting annat. Sådant här är verkligen jobbigt, men det är bara att kämpa sig igenom antar jag. Mellanfaser i livet är inte roliga, men nödvändiga för att skapa sig något som är mycket bättre än det man hade innan. Antar och hoppas jag! Livsfunderingar sådär.

 

Kvällens hoppträning

Alltså jäklar vilken fin häst jag har!! Han hoppar bara bättre och bättre, slår på lyror så jag sitter löst där uppe. Så mycker kärlek på denna häst alltså<3

Kvällens träning för Gaby började med att jag tog ut honom för sent och han inte skritta fram honom riktigt. Curre måste skrittas fram minst 10-15 min och sedan joggas lite lugnt 10 min, sedan är han supermjuk och fin. Idag var han lite stel i kroppen i början då jag inte hann skritta fram ordentligt, sedan hade han stått inne sedan kl 14. Måste försöka se till att han får vara ute längre, dock kommer jag inte till stallet förren vid 18...

Hur som helst så travade vi upphöjda bommar och galopperade bommar på böjt spår. Hoppade sedan ett räcke på volt med bom framför och bakom. Till sist så jobbade vi över ett räcke och en oxer på en 8:a. Låg även en bom 4 galoppsprång bakom oxern. Hoppade denna övning några varv tills det kändes bra. Curre hoppade helt fantastiskt, så pass att han nästan hoppade mig ur sadeln! Hoppade oxern på 135 några gånger i slutet, vilket han bara klipper i över hur vi än kommer. 

Det jag tyckter att jag har problem med nu är att komma intill hindren utan att bromsa, nu blir det antingen hålla eller att jag lägger honom för stort. Det Gaby sa åt mig var att jobba med att "nyansiera" galoppen mer, ha honom kvick och framme. Inte låta honom blir för lång och långsam helt enkelt. sedan måste han bli rakare då han hoppar mycket åt vänster när vi kommer intill, vilket är något som fixas genom ett mer noggrannt markarbete. Sedan måste jag rida mer tempoväxlingar i galoppen, så han kommer fram och blir mer kvick!


Det där med travhästar...

Det där med travhästar är känsligt att prata om, särskilt såna som har avslutat sin karriär och får agera ridhäst istället. Hur som helst så HATAR Curre travhästar, eller snarare så förstår han inte konceptet med att ha en vagn bakom och dra sin ryttare?? Mycket märkligt... Nästan så att jag skulle tro att han inte förstod att det var hästar som sprang runt, utan något betydligt farligare och mer skräckinjagande. Vad vet jag.

Hade utsläpp idag och passade då på att rida i solen på morgonen, jättehärligt tänkte jag. Red upp till travet och kom på att justja, på förmiddagarna tränas travhästarna där uppe... Curre ville helst vända och dra hemåt, men lykades få bort honom mot slingan och rakbanan. En travhäst jobbades på rakbanan, så jag red slingan idag istället. Två varv red jag på en superspänd häst som kändes som en planka trots konstant jobb med skänkelnvikningar, öppnor osv.  

Släppte tyglarna och han smög förbi travet och när jag sedan plockade upp dem när vi gått under tunnen på väg hemåt så var han precis som vanligt. Mjuka, fina Curre. Nej, det blir inte travet under förmiddagarna igen! Min stora tuffa häst blir världens ynkligaste bara för lite travhästar som springer runt med en vagn bakom sig haha.
 
Ska strax iväg till Dollarstore och Granngården, måste dock gå då min cykel är trasig... Jag som älskar att dra på ungefär det fortaste jag kan med min Biltema cykel. Jaja. 


Avslappnad ridning är A och O

Nu ikväll så trimmades Curre nere på Arenan (stora utebanan alltså). Jag har av någon anledning känt mig liksom spänd i kroppen, spänner axlar, armar, mage osv. Som något tix nästan, jätteobehagligt och vet inte varför egentligen! Kan bero på stress och sådant skulle jag tro. Så idag la jag ganska mycket tid på att jogga fram och bara känna att jag kunde slappna av. Sänka hälarna, sluta om med benen och sedan bara be honom om att gå fram. Gjorde han inte det så pickade jag till med pisken istället.

Jobbade sedan på en stor volt med öppnor, slutor, övergångar och tempoväxlingar. Hela tiden med fokus på att vara avslappnad och mjuk i mina hjälper. Jobbade honom nog i nästan en timme, dock ganska lång framjogg. I slutet var han grymt fin faktiskt, lätt i handen och känslig för hjälperna. Måste verkligen fokusera mer på att rida honom för lätta hjälper och själv SLAPPNA AV. Känslan blir helt annorlunda. I slutet kunde vi sitta och rida tempoväxlingar i den förvända galoppen på volt. Grymt fin är han, mer styrka och lösgjordhet på det här bara!

Nu ikväll hade jag tänkt att titta ikapp på dom två senaste Game of Thrones avsnitten, men vette tusan om jag orkar. Sover i snitt 5-6 timmar som max under vardagarna och inte får jag sova ut imorgon heller då jag har utsläpp. Blir nog tidig fredagakväller för mig. Har lite grafiska saker att jobba med i helgen också, mindre projekt som måste bli klara bara. Ska klämma in det, annars blir det ganska lugnt. Taco-kväll med tjejerna från stallet imorgon dock, kul!


Idag körde vi på en lugn myskväll

Idag skulle Curre egentligen ha trimmats, men jag kände bara att nej. Jag behövde laga matlådor (gjorde fyra stycken och sedan kommer pappa och säger att han bjuder på lunch i Gävle imorgon, haha), blev sen till stallet och hade ingen motivation alls. Varför ska jag då sätta mig upp och göra ett dåligt pass när jag har mer tid imorogn och undet hela helgen? Jag borstade, pysslade och sedan gick vi ut och prommenerade i kvällssolen. Så mysigt!
 
Nya skor fick Curre idag också, bästa hovisen som sms:ar när han kan sko och fixar sedan resten. Så har jag en nyskodd och fin häst när jag kommer på eftermiddagen! Tänkte på det idag, tänk om jag skulle köpa nya skor för 1600 kr (BRA hovslagare, varmskoning och specialskor kostar..) var 6:e vecka. Jag går knappt till frisören 2 grr/år. Vi är ganska galna vi hästfolk tror jag.

Lovar att börja ta lite mer "snapshots" att lägga in här, så tråkigt med arkivbilder ju!

Curre sex år gammal, fullt fokus på att kvala till avd. A i 100 cm!

Kvällstankar om personlig utveckling

Jag har utvecklats otroligt som människa sedan jag gick ut skolan och framförallt under mina snart två år här i Bollnäs. Jag är starkare i mig själv, självständig och har en helt annan syn på mig själv även om jag fortfarande har mycket att jobba på.
 
När jag var på jobbintervjun förra veckan så fick jag frågan om vilka sidor jag beöver jobba med. Jag berättade att jag tidigare varit väldigt blyg och inåtvänd, att det är något som blivit bättre men som jag fortfarande jobbar med. Svaret jag fick var "Oj, vi uppfattar inte alls dig som sån!". Det fick mig att haja till, att shit, jag har nog tvecklats en hel del. När jag förut blev nervös och tappade ord så fort jag stog i fokus så är jag idag mer pang på och gillar att prestera. Jag vet vad jag kan och är bra på.

Vem Veronica Sroka är i andras ögon, hur jag uppfattas av min omgivning vet jag faktiskt inte. Idag är jag mer framåt, pratar mer, sätter ett värde på mig själv som person mer än vad jag gjort innan. Sedan är jag som person introvert, jag blir mentalt trött av att vara för utåtriktad för länge. Jag kliver gärna tillbaka, är för mig själv och hämtar energi inifrån. Det är sån jag är helt enkelt. Alla klarar inte av att köra plattan i mattan, festa varje helg, kallprata med människor på bussen eller vara supersocial med folk jämt och ständigt. Jag behöver verkligen pausa med jämna mellanrun.

Samtidigt som det har slagit mig nu på senare tid hur mycket jag har utvecklats som person, så jobbar jag dagligen med att bli ännu bättre. Våga vara mig själv, chansa, göra fel och inte backa ur bara för att jag ser framför mig vad som kan gå fel. Jag vill öppna den dörr jag alltid håller stängd, för det är lite där skon klämmer för tillfället. Jag kan vara social och framåt, men bygger gärna upp en mur runt mig där jag inte släpper in vem som helst. Även om jag verkligen vill egentligen.

Personlig utveckling är intressant, för vem vill inte vara den bästa versionen av sig själv?


Bra där Veronica...

Jag anmälde mig till Dalahoppet som är om två veckor och undrade lite smått varför inte så många andra åker dit. Det är ju en jättefin tävling som det inte är allt för långt att åka till. Nu såg jag att helgen efter så har Brunflo, Östersund, tredagars meeting dit typ ALLA jag känner ska åka. När jag räknade ihop vad det skulle kosta med tre klasser, 120, 130, 130 fre-sön och box så skulle det landa på lite över 1300 kr. Det är ungefär vad en boxavgift normalt sett brukar kosta på ett meeting! Bra prispengar på det också...

Förstår ni hur sur jag är just nu över att jag missat denna tävling?... Jag har min tävlingstermin på TDB inställd på max 20 mil från där jag bor, så denna tävling kom inte med när jag har kikat. Sen har jag tävlat så lite att jag inte hänger med riktigt vilka tävlingar folk brukar åka på. Trots att inte anmälningstiden har gått ut till Brunflo än så kan jag ändå inte åka dit då jag redan är anmäld två dagar på Dalahoppet som är veckan innan. Blir aldeles för tufft för honom att gå två stora tävlingar helgerna efter varandra. Har inte råd heller för den delen.

Så kan det vara! Så nästa tävling för Curre blir om två veckor i Dalarna, 120 cm lördag och 130 cm söndag. Efter det vet jag inte riktigt vart vi åker då jag inte hittade någon som passade sådär jättebra. Måste också orda så mycket annat i mitt liv nu när jag går klart skolan. Helt snurrig i huvudet är jag pga av det också.

 

En lite lugnare vecka för Curre

Igår vilade Curre då jag inte hann med att röra på honom då jag åkte från Gävle och var inte tillbaka i Kungsberg förren vid 18-tiden. Sedan åkte vi ju upp till Bollnäs igen. Idag skrittade jag honom i 20 min på hårt underlag (asfalt) och sedan joggade vi ca 15 min nere på arenan.
 
Han var lite lång, men annars väldigt mjuk och fin. Jag tänkte på det idag, att han har blivit så mycket mer ridbar nu. Förut så föll han isär så fort jag lättare ur i sitsen, han la bara av och huvudet åkte upp. Nu för tiden så jobbar han minst lika bra som när jag är djupare i sitsen. Ett gott tecken på att han är starkare och orkar bära sig själv.

Imorgon hoppar vi inte för Gaby. Hade jättegärna gjort det för min egen skull, men då Curre har hoppat lördag och söndag i helgen så vill jag spara på honom. Han tål inte att hoppas på för mycket och jag får ta hänsyn till det. Skulle varit bra med en till häst vid dessa tillfllen. Curre får nog istället ridas ut imorgon och sedan trimma för oss sjäva på torsdag. Denna vecka jobbar vi bara med att hålla honom mjuk i kroppen, innan det är träning och tävling nästa vecka!


På plats i Bollnäs igen

Efter några fina dagar hemma innehållande tävling lör-söndag, bio (som dock sög, superhjälte movies är inget för mig) och få tillbringa tid med min bästa syster har varit väldigt trevligt. Långhelger som dessa är perfekta för att ladda batterierna.

Åkte in till praktiken direkt från Kungsberg imorse, åkte tillbaka under eftermiddagen och fick då sitta i en halvtimmes kö med bussen genom Forsbacka istället för motorvägen.... Snark på den. Packade iordning allt för Curre och mig innan vi for tillbaka upp till Bollnäs nu. Landade här bara för en timme sedan och imorgon bär det tillbaka till Gävle. Mitt liv är ett ständigt åkande och farande känns det som!

Går i alla fall in på praktiken med fem veckor kvar nu, sedan tar jag examen. Vad som händer efter det får vi se. Längtar verkligen efter någon form av trygghet, vare sig det gäller jobb, bostad osv. Nu far jag bara runt och vet inte vart jag hör hemma och kan inte riktigt planera något. Alla som är i samma sits känner nog igen sig skulle jag tro. Skulle aldrig klara av att backpacka eller något sådant, vill bara ha en fast punkt och landa någonstans.

Livet är inte lätt, oh nej. Tur det glimtar till ibland!

 
 

Hoppning är en färskvara

När jag skulle rida 130:in i Högbo i februari så så fick jag nästintill höjdskräck. Gick supefint att hoppa fram upp till 120 cm, sen kändes det högt och var obehagligt att rida an. Jag talade om för Gaby, hon fick verkligen säga åt mig att LITA på Curre och att han löser det. Jag hoppade lite större hinder på träning och sedan tvingade jag mig att hoppa 130 på tävling också. Nu känns det inte alls lika obehagligt och det är lika lätt att styra på en 130 oxer som på ett lägre. Jag litar på mig själv att jag kommer bra och att Curre tar sig över.

Hoppning ÄR en färskvara, jag hoppade 130 i mars förra året och tyckte inte alls att det var högt. Sedan var vi borta hela sommaren, var tillbaka och tävlade lite 120 under hösten. När jag skulle hoppa 130 igen nu i våras så blev jag aldeles skraj haha. Tror att våra ganska dåliga resultat i 130 beror på just det, jag känner mig nervös och kan inte rida lika avslappnat som jag gör i lägre klasser.

Igår var första gången jag inte kände mig speciellt nervös inför att hoppa på den här höjden. Det är inte längre på liv eller död om jag säger så, haha. det kändes trevligt att styra runt och denna runda är nog den 130 som jag har ridit bäst i. Nedslagen kom för att Curre var trött och matt helt enkelt. Några fler klasser på denna nivå så att jag blir ännu säkrare och mer avslappnad, samt Curre får mer styrka så kommer fler bommar att ligga kvar!

Men herregud, jag får ändå vara nöjd och stolt. Många av mina konkurrenter har minst två hästar, åker på meetings, träningar osv. Jag har bara Curre som jag dessutom måste planera in alla tävlingar och träningar lite försiktgt med. Tävlade inte och red knappt alls under hela utomhussässongen förra året. Så att styra runt 130 när varken häst eller jag har rutin, det är ändå bra tycker jag.


Film 130 cm Gestrike SR


130 rundan hos Gestrike Sportryttare

Behöver 17 fel vara en katastrofrunda? Nej, verkligen inte!! Jag är supernöjd med dagens runda trots ett "sopigt" resultat på pappret.
 
Han var helt klart mattare idag än igår, vilket jag tror dels beror på att han inte har tävlat utomhus sedan 2013 och dessutom var det ett lite tyngre/sugande sandunderlag. Banan var ändå ganska bra, men framridningen (dock superbra att dom fixat en!!) var ganska så tung. Går dock inte att jämför med tex Gävles RS fiberunderlag som blir mer lättgalopperat och Curre blev också inte i närheten lika trött där som idag trots två dagar med 120 och 130.

På banan gick det lite tyngre, men däremot så hoppade han riktigt bra. Dock upplevde jag det som att han tog i och hoppade mer uppåt än framåt, det var lite soppatorsk helt enkelt. Så i trekombenationen tog han med sig C-hindret då han inte riktigt nådde fram, vilket vi annars aldrig har problem med. Sedan rev vi även in i tvåkombenationen där jag inte riktigt fick fram honom i svängen och vi kom in för stort.
 
Till sista linjen så skulle jag hålla ihop lite på 7 språng, men precis innan oxern så överreagerar Curre på min förhållning. Det blev hel plötsligt tvärstopp/hack i rytmen precis innan oxern vilket gjorde att distansen blev helt åt skogen. Hade jag bara hållit imot mer så hade han inte tagit min förhällning så bra, utan satt sig lite mer på bakbenen istället. Så det blev ett stopp då varken han eller jag ville försöka kränga oss över i det läget. Tog om och sedan hoppade han kanon på den och även sista oxern.

Såå nära en 8-fels runda med nedslag i båda kombenationerna, men TYVÄRR så ställde den där förhållningen till så att vi fick ytterligare 9 fel (5 tidsfel, lätt att dra på sig när det är tidshoppning). Men han kämpade på himla bra och var knappt i resten av hindren, hade fin höjd och var jättepositiv. Varken han eller jag har rutin på den här höjden, så det är bara att kämpa på. Känns tryggt att sitta på en sådan häst som Curre, som alltid ställer upp och som jag vet löser situationerna på ett bra sätt.

Film kommer!

Tävling Gestrike Sportryttare - Film

I torsdags följde Angelica med upp till Bollnäs och vi tog då ut lite hinder på utebanan. Hoppade igenom Curre lite bara för att vi skulle ha tagit något språng utomhus innan tävlingarna i helgen. Han var jättefin och pigg, drog iväg och körde lite eget race ibland dock haha. Men som sagt skötte han sig jättefint.

Igår var vi då till Gestrike Sportryttare, som ligger ungefär 20 min från oss (Kungsberg). Curre var superpigg och tyckte att det var skoj med utetävling tror jag. Laddade i svängen mot hindren på framhoppningen, bockade efteråt, drog iväg osv. Man får skratta åt honom i dessa lägen, låta honom vara lite som han är. Jag vet att han presterar bra när han har det där lilla extra!

Hoppade en 120 cm och han var jättefin inne på banan! Petade tyvärr ner andra hindret, var 28 meter på linjen ner dit och jag tog tillbaka på 7 språng. Med facit i hand så skulle jag ha galopperat på ner på 6 språng istället. Hade planerat att ta ganska korta vägar då det var en tidshoppning, men då vi rev så tidigt så tog jag ut vägarna och satsade på en bra runda inför 130:in idag istället.

Är jättenöjd med rundan igår, men ska försöka att rida mer koncentrerat och ta ett hindet i taget i 130:in idag. Igår tyckte jag att det blev lite "av och på", inget som syns kanske men jag vill ha samma känsla som på framhoppningen. Att jag vänder upp mot hindren och har honom framför mig samt ett "sug" i handen, då behöver jag bara vänta in distansen på ett annat sätt. 


RSS 2.0