Bettfunderingar

Jag har alltid ridit Curre på vanliga tränsbett, tvådelade och tredelade med lösa eller fasta ringar. Han är ingen häst som är typisk stark eller het, utan mer stor och kan blir lite hård/död i munnen pga inaktiva bakben. Det är mycket häst att rida ihop helt enkelt.
 
Nu när vi har kommit upp ett snäpp så kan jag dock känna att jag behöver ha honom mellan hand och skänkel, för att kunna spänna bågen och få dom där bra distanserna. Curre är ingen häst med en egen, tydlig framåtbjudning utan jag får lätt "jaga" på honom lite. Det blir lite stressat och inte en sådan mjuk ridning som jag vill sträva efter.

På marken när trimmar över bommar/småhinder så är han lydig och fint mellan hand och skänkel. Jag får då en fantastiskt mycket bättre känsla på "hindren" då jag har bakbenen med och kan spänna bågen. När jag växlar upp tempot, lättar ur i sitsen och hindren blir större så upplever jag det dock som att han faller isär. Jag behöver liksom sitta och "rida ihop" honom för att få den bra känslan. En lite hetare häst är lättare att rida ihop och sätta på bekeben då den har egen energi.
 

Pratade med Gaby om detta och hon tyckte att jag skulle prova lite andra bett. Hon förklarade det som så att tyngre hästar ofta kan bli lättare för skänkeln och man har något skarpare i munnen, vilket jag också känner när jag rider honom på något starkare bett. Det blir lite "hallå" och han blir mer uppmärksam på mig där uppe.
 
Så jag håller nu på att kika på lite olika alternativ som skulle kunna fungera. Något han tar stöd på, men som inte blir för skarpt. Pelham och andra bett med kedja fungerar inte, utan jag vill ha något snäppet mellan det och tränsbett. Har provat pessoa och gag-bett är något jag också skulle vilja testa. Dom klassiska Flippan-betten har jag läst att dom ska vara mycket snällare än vanliga pelham, dock är dom himla dyra. Klurigt detta!

Beris betten tycker jag verkar intressanta då Curre gillar raka bett med tungfrihet, sen är dom billigare och inte lika mjuka (tror jag) som Nathe.
 

 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej, här är lite frågor som det hade varit roligt om du svarade på :)

Vad är dröm målet vs det realistiska målet med curre just nu?
Vilka dagar är du i falsterbo, om du nu ska dit?
Vilken/vilka är dina största förebilder inom ridningen och varför.
Vad tycker du om tyra sjöstedt, linn olsson och nellie berntsson? Vem av dom tycker du rider bäst.
Hur noggrann är du i stallet?

Svar: Svarar dig i ett eget inlägg! :D
Veronica Sroka

2015-06-07 @ 16:30:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0