Curre igång igen

Red ut båda hästarna en liten tur idag, jag på Spirit och Angelica red Curre. Böjde upp Curres högra framben ganska ordentligt idag och han reagerade inte alls, så det var nog bara en ordentlig smäll/sträckning han råkat ut för. Helt otroligt med tanke på omständigheterna. Men han får skrittas denna vecka ut och sen komma igång lugnt så han inte river upp något.

Spirit tyckte det var jättelustigt att ridas åt andra hållet idag då vi bara ridit/gått efter Luntgatan innan. Han är jättesnäll och bryr sig inte alls om bilar eller andra fordon, däremot så kan det finnas mycket annat läskigt lite överallt haha. Tur vi hade lugna Curre med som vi kunde rida upp i rumpan på. Styrningen fungerar lite sisådär, men det är bara att vara tydlig så förstår han. Perfekt för mig att ta mig an honom som är väldigt unghästigt då min plan är att det blir en unghäst efter Curre!

Tog faktiskt en bild innan vi red iväg, såhär ser han ut! Jöttesöt och fin är han.

Bollnäs!

Idag styrde Angelica och jag bilen mot Bollnäs. Var tvungen att hämta mina påsar med ridkläder som jag glömde, samt hämta hem min cykel. Passade också på att slänga in Curres Horseware fleece i den stora tvättmaskinen vid stallet, åkte sedan iväg för lunch på Lilla K vid Mobackes. Är ni i Bollnäs och ska äta/fika, åk dit! Superfint och nischat ställe. Blev en glass på Max i värmen, innan vi sedan åkte upp och hämtade täcket och lastade på cykeln.

Alltså, åh var jag saknar Bollnäs... Så kul att vara upp dit idag. Vet inte alls vad jag ska göra nu, allt bara snurrar i 180 i mitt huvud. Ska skicka iväg en spontanansökan till ett stort företag nu i veckan och blir det inget där, jag då vet jag inte vad jag gör. Det är så himla svårt att få in en fot någonstans för att få erfarenhet, helst ska man vara fullfjädrad Art Director med 10 års erfarenhet. DÅ kanske man får jobb. Känner mig väldigt bitter ärligt talat. Vill inte gå till jobbet imorgon, vill inte jobba nästa vecka. Vill inte bo här och vill inte leva det liv jag gör just nu. Allt i mitt liv just nu kan sammanfattas som tomt, det finns inget jag brinner för eller längtar efter på riktigt. Kände aldrig såhär när jag bode i Bollnäs och pluggade/hade praktik i Gävle.

Usch vad himla svårt det ska vara. Hoppas verkligen jag hittar en lösning, för man måste trivas i sin tillvaro oavsett vad. Det är min plikt att se till att göra det, för det dummaste man kan göra är att inte lyssna på sig själv. Ska nu ut till hästarna som stått inne en stund och vilat magarna. Dom djuren ger mig alltid energi! ❤️


Planerna inför helgen

Lunchrast på jobbet och jag passar nu på att blogga, hinner ju inte annars! Känns det som i alla fall. Varför jag fortfarande skriver och uppdaterar här är lite av ett mysterium ändå. Hur som helst så red jag Spirit igår, skrittade 20 min samtidigt som Angelica gick med Curre. Travade en liten bit på slutet och han var väldigt pigg! Curre hade fått spel med Angelica när vi travat iväg, haha. Han har bara vilat i snart två veckor, börjar kanske bli lite pigg han med. Längtar tills Curre är helt ok och Spirit lite mer igång, så der blir fart med ridningen igen.

Ikväll tar båda hästarna det lugnt och sen blir det Church Street till kvällen! Hoppas hinna promenera dem en 20 min innan vi åker, men vi får se. Blir en sväng på Ockelbo marknad imorgon tror jag och en tripp till Bollnäs på söndag. Måste hämta två kassar med ridkläder jag glömde och sen tänkte jag ta med Curres Horsewarefilt och slänga i stora tvättmaskinen i stallet, då den inte är direkt ren efter hans åktur ur transporten. Betalar fortfarande kallhyra för min box då jag inte vet om jag återvänder i höst, så borde vara ok att jag tvättar täcket tänker jag. Åh, saknar Bollnäs! Blir tokig av att jag aldrig får något besked eller klarhet kring jobb i höst.

Ska nu roa mig med att skriva ett mail, sen back to work.
 
Curre var typ lite trött igår morse

Roar mig med podd om typsnitt på jobbet


Välriden betyder lättriden

Något jag har tänkt på den senaste tiden är att Curre har blivit väldigt välriden ändå och bara det senaste halvåret har det lossnat mycket. När jag kortar upp tyglarna och sluter om benen så tar han direkt stöd på bettet och sätter sig själv i balans. Oavsett om vi rider ute efter en grusväg, på en åker eller inne på ridbanan. Han är så van att jobba korrekt att han vet vad som gäller.

Ett bra exempel är att jag red på nästan 62% i en L:B1a, i hoppsadel och utan att ha tränat, plus en felridning och bocksprång i mellangaloppen. Men det var som en i stallet som tävlat mycker dressyr sa, "Du tjänar många poäng på att han är så stadig". Satt upp Angelica på honom när hon kom till Bollnäs och hälsade på, tror ni inte att han springer fint med henne också? Då hade inte hon ridit sedan i augusti förra året och är inte heller så van vid storhäst. Curre är dessutom stl XL (inte i mankhöjd kanske, men och andra sidan så har han ingen manke heller) och inte helt lätt att rida ihop.

Hoppas att han blir okej snart efter olyckan, så det inte blir ett allt för långt uppehåll nu. Så vi kan fortsätta att slipa på formen och att utvecklas.

Angelica och Curre i mars!

Premiärtur på nyhästen

Blev ingen tripp till kliniken med Curre idag då veterinären fått förhinder. Lite trist då jag hade tagit ledigt från jobbet, men bokade om till tisdag nästa vecka. Spenderade istället dagen med att skriva personligt brev och cv till en jobbansökan. Himla roligt att göra snygga CV:n, finns mycket inspiration på kreativa och snygga cv:n på Pinterest! Blir dock mest sur när mina inte blir lika snygga, haha. Gör mina i InDesign, där jag kan göra dem precis hur jag vill layoutmässigt och exporterar sedan ut till PDF. Roligt är det i alla fall.

När Angelica kom hem så tog vi en tur med Spirit (hästen vi har hemma som sällaskap till Curre). Han är inte riden på 1,5 år kanske och innan det bara inriden/grundriden i princip. Så jag krängde på mig säkerhetsvästen (första gången på typ två år), la på sadeln och hängde lite först. Satt sedan upp och han var jättesnäll! Skrittade ca 20 min och travade en liten bit. Tar det väldigt lugnt nu i början så att han får bygga upp ryggen först innan jag kräver något mer. Har var lite ängslig när allt är nytt, men trevlig häst. Ska bli roligt att jobba med honom i sommar.


One week ago

Är sämst på att blogga, ska försöka att komma i fas igen! En vecka har nu gått sedan kraschen, när vi välte med bil och släp. Det mest fruktansvärda jag varit med om och hoppas slippa vara med om någonting liknande igen. Curre verkar mycket bättre i sin bog, men har ändå bokat en veterinärtid åt honom på kliniken inne i Gävle. Känner att det är lika bra att kolla upp ordentligt, så jag vet hur jag ska hantera det. Han är inte helt ren när jag springer med honom, men som sagt mycket bättre. Skönt bara att åka in med honom efter den smällen känner jag, kosta vad det kosta vill. Hans hälsa är viktigast.

Var ledig hela förra veckan och har verkligen inte gjort någonting. Inte haft någon häst att rida och har bara blivit rastlös. Shoppat kläder och nya transportskydd har jag gjort. Köpstopp nu på vi ska in till veterinären som sagt och jag inte får lön förren i 25 juli. Kul jul på den! Jobbade min första dag idag, är ledig imorgon då vi ska in med Curre och jobbar sedan resten av veckan. Inte kalaskul och jag saknar min praktik. Men helt ok!

Juste, flyttade hem Curre till vårt stall (han har stått i ett annat stall, en kilometer från oss sedan han flyttade från Bollnäs) igår och hämtade även hem en hästkompis. Min mammas tremännings fullblod som Angelica och jag ska rida igång nu under sommaren då den inte är riden på länge. Blir kul! 


Midsommar och livsfunderingar

Midsommarafton och jag har bott en vecka här i Kungsberg, undrar redan hur jag ska klara denna sommar? Eller hur länge det ens varar, med tanke på jobb osv. Håller på att få lappsjuka och det känns ännu mera tydligt att här hör jag inte hemma. Jag känner inte en kotte i min egen ålder här längre och den enda jag hänger med är Angelica, så glad att hon har sommarjobb här och bor hemma... Kommer förmodligen inte bli mycket till ridning och tävling i sommar heller, då jag tror det kommer att ta tid för Curres bog att läka ut. Eller vad nu som är fel.

Just nu vill jag att sommaren ska gå fort, så jag får jobba ihop pengar, åka till London i augusti och sedan förhoppningsvis påbörja något som jag kan kalla ett stabilt liv. Vill inte bo hemma och vill inte jobba med det jag ska i sommar, men kan tyvärr inte göra så mycket åt det. Saknar mitt "gamla" liv, riktigt mycket just nu. Men gör som jag alltid gör, sätter upp mål och lägger i högsta växeln så kommer jag tillslut i mål. 

Hur blir min midsommar då? Äter mat med släkten och är chaffuör. Blir nog någon film ikväll också. Jag längtar så fruktansvärt mycket till framtiden just nu. Jag känner mig för gammal för att bo hemma, jag vill jobba, tjäna pengar, ha eget boende, sköta mig själv, trivas med mitt liv. Men det viktiga är ju faktist att man vet vad man vill, för då tar man sig också dit.

Förra året firade vi midsommar i Spanien!

Curreliten

Igår när jag och Angelica var upp till Curre så skulle jag kratsa hans hovar, har av någon anledning inte gjort detta efter olyckan. Kratsar annars varje dag, men då är det rutinmässigt innan jag ska rida eller ut och gå med honom, nu står han i ett annat stall och det är andra rutiner osv. Hur som helst så lyfter jag hans höger framben precis som vanligt, var vid Curre kastar sig bakåt och jag släpper direkt. Då står han och håller upp frambenet ett tag, precis som att han fått sendrag liksom. Efter det blev han väldigt sur om jag närmade mig det frambenet, som att "Låt bli att lyfta det igen tack!".

Jag har hela tiden haft den bogen i tanken då det har sett ut som att problemet suttit där när jag sprungit med honom, jag jag har klämt och känt igenom den och han har inte reagerat ett dugg. Men när jag lyfte det hastigt uppåt/framåt, då gjorde det alltså ont. Han haltar alltså inte, utan ser stel ut. 

Nu på morgonen så lyfte jag benet försiktigt på samma sätt och han regerade, dock inte lika mycket då jag var försiktig såklart. Troligen så har han sträckt till den ordentligt när han for ur transporten (vore bara konstigt om han inte skulle gjort sig illa alls efter det där). Så nu får han bara gå i hagen och reagerar han likadant på måndag så bokar jag veterinärtid. Kommer förmodligen ändå inte få någon tid innan midsommar och vad kan dom göra mer än ordinera vila? Jag vill mest veta vad det beroror på och sitter om det inte är borta.

Han såg iaf pigg och glad ut i dag, gick direkt ner till gräset istället för att ställa sig i vindskyddet. Skönt att se att han mår bättre!


So much love

Huvudsaken han lever ❤️

Har varit ute och gått med Curre nu på kvällen. Han var mycket piggare, men är ganska stel när vi springer med honom. Enligt Angelica ser han ut lite som Skogsturken, haha... Nej, men han har nog fått sig en rejäl smäll när han åkte ur och det är inte konstigt att han är stel i kroppen. Tycker att han är torr och fin i benen, men muskulärt är han nog ganska mörbultad. Tänker att han bara får ta det lugnt och prommeneras en vecka, sen kontakta någon massör/kiropraktor/equiterapeft som får känna igenom. Någon som har tips på någon bra i Gävle/Sandviken området??

Nu: säsongsavslutning av Game of Thrones!


Det värsta jag har varit med om

Igår när vi var på väg hem från tävlingen i Gagnef så hände något av det värsta man kan vara med om, både som människa och hästägare. Beskrev händelsen på facebook igår, men vi sladdade alltså av vägen och välte ner i ett djupt dike/slänt. Att Curre lever och är i det skick han är idag, det är ett mirakel. Hur många liv har han? Ska skriva ett längre inlägg om känslorna kring denna händelse, för det var fruktansvärt och jag har lättare att bearbeta genom att skriva.
 


Jag var ute och gick med Curre idag och förutom att han är mörbultad så mår han förvånansvärt bra! Han var ren när vi sprang med honom efter olyckan och igår när han stått inne några timmar så såg han lite oren ut. Troligen är han väldigt stel i musklerna. Gick en sväng nu på morgonen och han gick väldigt sakta, ser lite tagen ut i blicken. Men han mår i övrigt bra och framförallt, HÄSTEN LEVER. Var helt övertygad om att han skulle skryka med igår.

Hjärtat mitt ❤︎

Dagen D

Har ägnat hela förmiddagen med att städa och packa ihop alla mina saker. Hur kan man samla på sig så mycket? Jag har under två sommrar och kommer även denna jobba med storstädning, så jag kan det här med att städa ur om man säger så! Dock så trist att gå från kontor/datorjobb som jag haft under praktiken till lokalvård. Men pengar är pengar, så länge man inte nöjer sig här i livet så utvecklas man och tar sig framåt.

Har tagit en paus i städandet och ska nog åka iväg för lunch strax. Har ingen mat alls här, så får bli så! Sen är det upp till Curre och städa ur där också, snark. Tar sån tid och sen vet man hur jobbigt det är att packa upp allt sen också.

Släppte Curre en timme i en av sommarhagarna igår, tror ni han blev lycklig?

Kvällens hoppträning

Bettet som jag i mina yngre dagar sett som bland det värsta man kan stoppa i en hästmun och som jag särkert skrivit något arg inlägg om, det bettet har visat sig fungera jättebra på Curre. Det jag pratar om är ett klassiskt pessoabett, ni vet med tre små ringar och som är väldigt rörligt. Gaby tipsade mig om detta förra veckan och jag rotade fram ett klassikt tvådelat som jag hittade i ridskolans sadelkammare. Curre har känts bra på detta när jag trimmat och även nu när jag hoppade!

Vi trimmade först gemensamt på volt och hoppade sedan en linje, studs och en kombenation. Kändes som att jag kunde vara betydligt mer stilla med handen, spänna bågen och han blev kvickare för skänkeln. När Gaby sa åt mig att spänna bågen och utmana honom mer, då jäklar fick vi till några bra språng! Gaby upplevde det som att jag behöver "ruska" (som hon så fint uttrycker det haha) mindre i honom på detta bett och att hon tyckte jag skulle tävla med det. Hon red själv sin bästa häst på ett liknande, fast med dubbla tyglar då den var känsligare.

En annan kul grej är att Curre var såå seg idag, maskade på som en gammal gubbe när vi värmde upp. Jag lät honom vara och dunkade till med pisken någon gång så han satte lite fart. Vägrar nöta och tjata, för han har tom fått skav av skänkeln på ena sidan... Men han traskar ändå på trevligt och fint, bara det att man då och då får väcka upp honom. I slutet, när hindren kom upp och och blev över 110 kanske. Då vaknade han till! Hoppade rakt upp i luften och sköt rygg, kastade sig, busade med huvudet mellan frambenen efter hindren osv. Där i slutet, då tyckte han att vi började hoppa. Haha, man får låta honom vara lite som han är ibland. Han kan det här ;)

Slog mig att detta faktiskt var min sista träning för Gaby här i Bollnäs. Dock ses vi på mycket tävlingar och sen vet jag inte vart jag kommer att befinna min i hösten heller. Hittar jag jobb här, då återvänder jag gärna. Hehe.

Måste bara ha tag i ett eget bett innan söndag! Det översta vet jag fungerar, men är lite sugen på att prova Sprengers egen KK-Ultra variant också.

Det finns för många frågetecken

Åkte först ut till stallet för att släppa ut Curre då han blivit skodd av Nicke. Kom när han skulle slå på bakskorna och stannade sedan en stund innan Curre slutligen fick komma ut i hagen. Eller han fick beta lite gräs först, då blev han lycklig.
 
Cyklade sedan över vägen till skolan för redovisning, första gången jag är i lokalerna sedan i december. Var sig likt där, träffade några klasskompisar och var kvar någon timme. Min redovisning kändes lite oengagerad, "Hej och hejdå" typ. "Det här ser bra ut, du har rapporterat bra" och sen frågade dom inte så mycket mer. Klasskompisen innan mig var där inne i 40 minuter och jag i max 5 min, haha. Börjar faktiskt tvivla på mig själv, vad ska det bli av mig? Såna känslor är aldrig roliga. kännns som att jag har en sådan press på mig själv att jag måste bli något, måste lyckas. Men jag har fått fina ord från mina handledare på byrån i Gävle, det känns viktigaste. Dom känner mig bättre och vet vad jag kan.

Har bara suttit inne medan jag fått snaps av Angelica som i shorts städar stallet, lagar stängsel och slöar i hängmattan hemma. Känner bara att jag VILL HEM NU, samtdigt som det är så jobbigt att lämna allt här. Usch och fy, får tårar i ögonen nu. Har suttit inne med rullgardinen nere sedan jag kom hem vid lunchtid, trots finvädret. Borde börja packa ihop allt ordentligt, men det har jag ju såklart inte gjort. Måste städa ur ALLT då jag som sagt flyttar på riktigt imorgon...

Ber om ursäkt för deppigt inlägg, men hela jag är en känslobomb just nu. Mest för att jag inte vet vad det ska bli av mig. Jag ringde mitt sommarjobb nyss och det fanns mycket jobb och dom räknade med mig i sommar. Sen efter sommaren är det fortfarande ett frågetecken. En resa till London i augusti planeras ihop med mina syskon + sambo till bror min, det ser jag verkligen fram emot. Blir sannorlikt ledig nästa vecka vilket ska bli skönt, men svårt att njuta när man har obetald semester så att säga haha. LIvet gott folk, det är fan intressant alltså. Saknar att gå i lågstadiet och dagens största problem var om man skulle leka med barbiehästarna eller rita...


Nästa inköpen

 
Igår landade skatteåterbäringen på kontot, weei! Säger jag som inte får några pengar i juni då jag går från CSN till att få lön i efterskott, jaja sånt är livet. Men något jag ska investera i nu är i alla fall en riktig flughuva, Rambo Plus som dessutom matchar Curres Rambo Fly Buster täcke då denna ingår i samma "serie". Gillar att den är Vamoose bahandlad och alltså håller flygfän borta och samtidigt gör utformningen att den inte ligger an mot ovansidan av ögonen (vilket jag alltid stört mig på). Blir antingen en flaska Ultra Shield eller Effols broms blocker för att hålla alla äckliga djur borta. Sen ska det nog vara lugna puckar i sommar. Tycker dock att Curre klarar sig bra i sitt flugtäcke annars!

Härlig tisdag

Började dagen med att åka ner till stan för att klippa mig. Gjorde inget roligare än att toppa, dock grymt skönt att få bort det slitna och ha håret fräsch igen! Slog mig när jag satt där i salongen (dom gjorde även annat som naglar, ögonfransar mm) att shit vad jag skulle kunna lägga pengar på sånt om jag inte haft en häst. Jag menar, jag drar mig för att tex färga/slinga hos frisör eftersom det går på minst 2000 inklusive klippning. Men betala 1600 kr för skoning av Curre var 6:e vecka, det gör jag gladerligen. Eller för att inte tala om annat, stallhyra, träningar, tävlingar osv. Dom konstnaderna behöver vi inte ens ta upp, men jag skulle lätt ha snygga naglar och volymfransar för dom pengarna! Tur jag inte bryr mig allt för mycket om sånt, hehe.

Har annars pysslat med min hemsida som börjar bli klar. Curre har fått beta samt trimmats ute i solen. Han var superfin och jobbade på jättebra idag! Har inte så mycket att säga om det, trimmade i en halvtimme och han var supermjuk. Har börjat stretcha honom efter varje lite hårdare pass. Frambenen och sedan tar jag slickstenen så kan får tänja halsmusklerna. Slickstenen är perefkt då han håller kvar huvudet för att slicka, till skillnad från godis som dom tar och sedan släpper. Synd bara att den slickstenen jag köpte innerhåller menthol och har 96 h tävlingskarrens, såg jag nu på facebook... Såg nu att min kylliniment även det innehåller menthol, får tänka på det!


Några punkter som ska ändras

Under vintern så har Curre alltid varit glad och busig under hoppträningarna, dock så försvinner detta lite när det blir sommar och varmt. Tyvärr. Sen tycker jag att han nästan varit lite olycklig på sistone stackarn! Men några saker kommer jag att ändra på när jag nu flyttar hem honom över sommaren.
 
 Han kommer att få gå i våra stoora gräshagar med kompis! Han går alltid själv och här i Bollnäs har han bara sin lilla upptrampade hage utan gräs... Blir lycklig i hjärtat av att veta hur lycklig han kommer att bli av att få komma ut på gräs sen! Polaren han kommer att gå med ska vara snäll, så det kommer nog att bli bra. Han brukar inte blir tjock som tur är, om han går på gräs dagtid och in till natten samt tränas som vanligt. Han måste dock betesträna innan...

 Byta krafftfoder. Något jag länge har velat göra är att byta foder. Här i Bollnäs så har han gått på Krafft Grund som ingår i stallhyran då jag inte haft möjlighet att åka iväg och köpa annat foder. Men blir ett snack med mamma om vad vi kör på för foder, hon är expert på att mata våra hästar haha.
 
 Klippa honom. Han har grymt lång/tät sommarpäls och blir bara varm, svettig och dåsig när han ska ridas. Så när han kommer hem nu så åker päsen väck så han orkar med att tränas, så får han på sig sitt Rambo Fly Buster flugtäcke med Vamoose. Så klarar han sig! 


Mystur

Curre och jag körde en mystur ute på flackåker idag. Han var väldigt mjuk och fin idag måste jag säga! Kände att idag ska jag rida honom supermjukt och låta honom gå i det tempo han själv vill. Någonstans så måste han ändå bjuda självmant och det är bra att låta honom vara helt ifred ibland, även om han SKA ta skänkeln när jag ber honom gå fram. Han piggnade ändå till efter ett tag, bockade och busade när vi galopperade i full fart uppför backarna. Skuttade några små terränghinder gjorde vi också. Rolig och mysig tur! Kommer verkligen sakna att rida på flackåker...


Vad händer i veckan?

Det här är en ganska speciell vecka där det händer mycket, så tänkte punkta upp det viktigaste.
 
 Jag väntar på besked om jobb, i början av denna vecka skulle dom höra av sig! Är så nervös då jag verkligen vill ha detta jobba, haha. Aldrig kul att bara vänta i såna här fall alltså.
 
 På onsdag har jag redovisning på min skola. Innan dess så ska jag ha skickat in min portfolio som PDF samt bygga klart min hemsida hade jag tänkt. Länkar den när jag är klar.

 På torsdag packas allt ihop för både Curre och mig, för flytt hemåt. Lite blandade känslor det där. Känns surt att lämna allt här men samtidigt skönt att få vara hemma. Bo i stort hus på gård, ha sovrum större än mitt rum (med kokvrå) här, slippa vara själv hela tiden och ha allt ansvar för mat, handling osv själv haha. Målet efter detta är att ha egen lägenhet, bor alltså hemma tills dess att jag fått jobb och kan skaffa mig något eget. Så det känns riktigt bra. Att börja närma sig 25 och inte ha något eget är inte så kul.
 
 På fredag åker jag upp för min exemensdag. Tyvärr många från min klass som inte kommer då dom bor så långt ner (Skåne, Kalmar, Stockholm osv) men några bör det bli i alla fall. Ska blir kul och skönt att få en titel sen (grafisk formgivare/originalare) hehe.

 Åker på söndag till Gagnef och hoppar en 120 cm bara. Långt att åka bara för en klass, men finns ingenting annat och var en månad sedan vi tävlade nu. Vill att han går någonting som är lätt och kul bara, så vi inte köttar på med 130 tills han tycker det bara är jobbigt och tappar gnistan.


Svar på frågor

Fick en kommentar med några frågor, så jag delar upp och svarar på dem här!

Vad är dröm målet vs det realistiska målet med curre just nu? 
Mitt drömmål med Curre är att rida 140 cm, vilket han har kapaciet för och vi absolut skulle kunna. Däremot så vet jag inte om han håller för den satsningen, eftersom jag inte kan tävla honom lika mycket som en "normal" häst. Han har känsliga ben jag måste vara rädd om. Realistiska målet är att vara felfri och placerad i 130, samt delta i DM i höst!

Vilka dagar är du i falsterbo, om du nu ska dit? 
Jag ska inte till Falsterbo, har inte råd helt enkelt. Tufft för oss norrlänningar att ta oss ner dit, med resa och boende ;) Första och sista gången jag var där var hela veckan 2009, bodde i tält, stod på framhoppningen, fick vara med på ryttarfest osv. verkligen häftig upplevelse! Hoppas kunna åka ner dit nästa år dock.
 
Vilken/vilka är dina största förebilder inom ridningen och varför. 
Peder Fredricsson är nog en av mina största förebilder, mest för hur han är som person och hur han ser på hästarna. Lisen (hans fru) sa en gång "Peder är en riktigt konstnär, bara han får ha sina hästar så skulle han kunna bo i tält" när hon påpekade att hon var bättre på att sälja och business över lag än Peder haha. Han rider också på ett mjukt sätt, lite mer öppen form men har ändå hästarna otroligt välskolade samt gymnastiserade. Sen är även han grafisk formgivare och har gjort mängder med logotyper inom hästvärlden, bla. till Equipe (resultat, startlistor osv), Trust, Stockholm international Horse Show (nya loggan), Equalityline, Glengorden, Lövsta Stuteri mfl. Supercoolt!
 
Sen inspireras jag även av drivna, "vanliga" människor som tex Kristina Warg som pluggar på Handelshögskolan i Stockholm och samtidigt har 4-5 tävlingshästa i fullt trimm. Såna människor inspireras jag också otroligt mycket av!
 
Vad tycker du om tyra sjöstedt, linn olsson och nellie berntsson? Vem av dom tycker du rider bäst. 
Tyras blogg började jag läsa när hon började rida igen, blev så paff när jag såg henne i en startlista i till 130 och tänkte "men gud, är inte det hon modebloggaren som typ bara tagit upp ridningen igen??" haha. Tycker hon är otroligt driven och kan verkligen det här med business, men följer henne inte slaviskt direkt. Känns lite upp och ner, hit och dit.
 
Linn har jag följt sedan hon hade en brun ponny (innan Winnie) på Bilddagboken för hundra år sedan, så henne har jag verkligen följt hela bloggsvängen! Tycker hon är otroligt driven och har en väldigt inspirerande blogg som man blir motiverad av att läsa. Coolt att hon bytt till dressyr och jag förstår varför, dock är det inte lika intressant att läsa om för mig som hoppryttare haha. Men hon har alltid haft en inspirerande blogg.

Nellie är liten i mina ögon då jag är nästa tio är äldre, darför är jag inte riktigt inom hennes målgrupp. Dock tycker jag hennes blogg är intressant ändå, för hon är så klok och "lillgammal". Sunda värderingar och hon har verkligen fått utstå mycket iom att hon är så pass igenkänd. Duktig tjej som absolut ska ha massor av creed för att hon med egna händer har lyckats få sina medier så välbetalda att hon helt själv kan rodda runt den tävlingssatsning som hon gör.

Rider bäst är svårt att svara på. Men är mest imponerad av Nellie som rider 130-140 på storhäst 15 år gammal. Det tycker jag är duktigt gjort!
 
Hur noggrann är du i stallet?
Jadu, inte överdrivet nogrann men absolut inte slarvig heller. Jag borstar av, kratsar samt kammar igenom man/svans varje dag. Lindar ben inför ridning och sätter på Back on Track/smörjer in med kylliniment efter. Smörjer den vardagliga utrustningen någon gång i veckan, tränings/tävlingsutrustningen efter varje gång. Har alltid en plan med varje dags ridpass och ett schema för veckans ridning i huvudet, som jag väldigt sällan rubbar på. Är noga med mockningen också, tycker inte om när någon annan tar den biten haha. Om någon hjälper mig så får dom packa mat! Men hyfsat noga då, ser stalltimmarna som mitt sätt att koppla av och vill inte stressa då.

Ställ gärna fler frågor, så svarar jag genom svarsfunktionen eller i ett eget inlägg!

Dagens Currepass

Idag fick Curre sig ett ordentligt trimmpass. Red på pessoabettet igen, inget bett jag ska trimma på men vill känna lite innan jag hoppar på det. Om det fungerar överhuvud taget liksom, men tror jag hoppar på detta på onsdag. Men han kändes väldigt fin idag! Red mycket övergångar och jobbade honom i ett högre tempo. Det är nog lite där skon klämmer känner jag, för när jag ber honom att komma upp i tävlingstempo så fallerar det och han orkar inte bära sig på samma sätt.

Så idag var jag tuff på honom, såg till att han jobbade på i balans även i den större galoppen. Han blev helt genomsvettig stackarn, tyckte det var såå jobbigt! Men när han blir stark i detta arbete så tror jag att det kommer att följa med och ge resultat i hoppningen sen. Jag vill ha ett driv i bakbenen och honom i balans även när jag galopperar på i lätt sits. Bara att jobba på. Imorgon förtjänar han iallafall en mystur ute!


Bettfunderingar

Jag har alltid ridit Curre på vanliga tränsbett, tvådelade och tredelade med lösa eller fasta ringar. Han är ingen häst som är typisk stark eller het, utan mer stor och kan blir lite hård/död i munnen pga inaktiva bakben. Det är mycket häst att rida ihop helt enkelt.
 
Nu när vi har kommit upp ett snäpp så kan jag dock känna att jag behöver ha honom mellan hand och skänkel, för att kunna spänna bågen och få dom där bra distanserna. Curre är ingen häst med en egen, tydlig framåtbjudning utan jag får lätt "jaga" på honom lite. Det blir lite stressat och inte en sådan mjuk ridning som jag vill sträva efter.

På marken när trimmar över bommar/småhinder så är han lydig och fint mellan hand och skänkel. Jag får då en fantastiskt mycket bättre känsla på "hindren" då jag har bakbenen med och kan spänna bågen. När jag växlar upp tempot, lättar ur i sitsen och hindren blir större så upplever jag det dock som att han faller isär. Jag behöver liksom sitta och "rida ihop" honom för att få den bra känslan. En lite hetare häst är lättare att rida ihop och sätta på bekeben då den har egen energi.
 

Pratade med Gaby om detta och hon tyckte att jag skulle prova lite andra bett. Hon förklarade det som så att tyngre hästar ofta kan bli lättare för skänkeln och man har något skarpare i munnen, vilket jag också känner när jag rider honom på något starkare bett. Det blir lite "hallå" och han blir mer uppmärksam på mig där uppe.
 
Så jag håller nu på att kika på lite olika alternativ som skulle kunna fungera. Något han tar stöd på, men som inte blir för skarpt. Pelham och andra bett med kedja fungerar inte, utan jag vill ha något snäppet mellan det och tränsbett. Har provat pessoa och gag-bett är något jag också skulle vilja testa. Dom klassiska Flippan-betten har jag läst att dom ska vara mycket snällare än vanliga pelham, dock är dom himla dyra. Klurigt detta!

Beris betten tycker jag verkar intressanta då Curre gillar raka bett med tungfrihet, sen är dom billigare och inte lika mjuka (tror jag) som Nathe.
 

 
 

Dagens ridpass

Idag red jag ut Curre en sväng mot Bolle. Hade mitt kimblewick bett, men hade lindat kedjan med sån där klisterlinda ni vet. Han känns väldigt bra på detta, men tror det är snäppet för skarpt att hoppa med. Skulle haft något som är lite mer än mitt scourier (dubbla bettringar) bett, men inte lika skarpt som kimblewick/pelham. För han är så himla mycket lättare att jobba när han blir lite mera uppmärksam på mig som sitter där uppe. Vi red ganska lugnt, joggade på bara. Men fin var han! Trimmar lite på pessoat imorgon igen, för att känna nu när vi har två pass i ryggen. 

Lycky red jag också, dock rids han bara för att sättas igång. Raka spår, intervaller och fokus på framåtbjdning. Men så kul att sitta på en häst som är lättare i typen och inte lika mycket massa att rida ihop. Nyttigt och bra med fler ridtimmar. Kommer även att få hem en till häst i sommar, som också ska sättas igång. En lånehäst för att Curre ska få sällskap, så det blir lite spännande också. 


No Good In Goodbye

idag gjorde jag min sista dag på praktiken i Gävle. På ett vis skönt att närma sig slutet på sin utbildning och examen, för att sedan kunna gå vidare. Men sorgligt att lämna byrån man under nästan 6 månader har jobbat på. Jag har lärt mig så otroligt mycket när det gäller produktion inom media/grafiska branschen. Så tacksam över den hjälp och feedback jag har fått, kommer verkligen ha med mig detta. Vi gick ut och åt lunch som avslutning, fick även en "tack för dessa månader" present av handledarna. Åh, jag blir så sentimantal nu! Hatar avslut.

Om en vecka tar jag examen som grafisk formgivare /originalare efter två år på Idévärlden Grafisk design och kommunikation, en yrkeshögskoleutbildning på Heden i Bollnäs. Här har jag tillbringat tre terminer tillsammans med min klass. Jag har från att knappt veta vad grafisk design är, till att kunna producera material ut till kund. Jag har lärt känna många nya människor, både ur min klass och genom mitt hästintresse här uppe i Bolläs. Jag har utvecklats massor inom ridningen och som människa tack vare flytten upp hit.

Nu har jag en vecka kvar här i Bollnäs. Jag kommer att pyssla med en hemsida samt min portfolio som ska skickas in till skolan. På onsdag har jag en 20 min redovisning för lärarna och kommer då att besöka min skola igen, första gången sedan i julas (cyklar dock förbi där varje dag, haha). På torsdag packas allt ihop och jag + Curre flyttar tillbaka till Kungsberg. På fredag åker jag upp till Bollnäs med tåget för att gå på min avslutning. Sedan är min Bollnästid över.

Jag älskar Bollnäs och Hälsingland, jag gör verkligen det. Många som bor och är uppväxt här tycker att det är världens tråkigaste stad och det förstår jag, haha. För mig har det varit så skönt att bara lämna allt och flytta till något nytt. För mig är Bollnäs lungt, tryggt och fint. Jag är inte uppvuxen här och kan se denna stad med andra ögon och sen trivs jag inte i storstaden heller. Sandviken är för mig en stad jag vuxit upp i, där jag har gått i skolan osv. Jag hatar den staden, ärligt talat. Känner och umgås knappt med människor där jag är uppvuxen, därför känns det tungt att fytta tillbaka.

Jag ska jobba på mitt gamla sommarjobb fram tills i augusti, sen får vi se. Har lite planer och jobb jag har sökt. Men mitt mål är att komma ut och jobba som grafisk formgivare, det jag har utbildat mig till. Sen får ödet bestämma vart jag hamnar, men jag hoppas att jag kan få landa och hitta något slags lugn. Jag har mål och kämpar stenhårt för dem, så jag hoppas att de lönar sig tillslut.

Jag kommer att sakna Bollnäs och människorna här. Tur jag inte planerar att flytta så långt härifrån!


Curres fredagspass

Idag provade jag att rida på ett nytt bett, efter att ha pratat med Gaby (kommer separat inlägg om träningen + mina tankar om bett). Jag provade, hör och häpna, ett pessoabett på honom. Behöver ett bett i hoppningen som han tar stöd på men som inte blir för skarpt. I dagsläget är han fin och lydig när jag trimmar, men när tempot och hindren kommer upp så behöver jag något mer.

Han kändes helt ok på detta bett, men vill testa lite andra alternativ. Han var lite "otrimmad" då han vilade igår, men jobbade ändå på bra i värmen. Galopperade över bommar och försökte känna av hur han kändes på bettet. Sen lyckades vi äntligen få till bytena som har varit värdelösa nu på slutet. Vet ni vad kag gjorde annorlunda nu? Jag satt STILL och TITTADE vart jag skulle, vips så bytte han fint. Herregud vad man krånglar till det för sig, det är standarden Gaby säger till mig. 1. Krångla inte till det, 2. vill inte för mycket och 3. stressa inte. Japp.

Har varit helt sjukt fint väder idag också! Promenerade nere på stan vid lunch i Gävle och det var superfint väder. Svängde in på Max i Bollnäs och köpte en glass som jag sedan åt ute i solen. Så fruktansvärt skönt efter all blåst, regn och målniga dagar. Finvädret, jag ber, stanna.
 

Klättring i intervall

Idag red jag Curre bort till klätterbacken mitt emot sjukhuset. Den backen har några olika stigar och man klättrar liksom i skogen över stenar, rötter osv, sedan finns det en grusväg att rida ner. Är ganska så brant där, men tar kanske max 2 min för dem att klättra upp där. Curre tyckte dock att detta var jättejobbigt och försökte springa uppför, vilket inte gick jättebra. Tog fem vändor uppför, tre gånger den lite brantare och två den lite "lättare" stigen.

När vi kom tillbaka till stallet igen så red jag in på Arenan för att trava lite, så han inte stelnar till i musklerna efter klättringen. Red på det tvådelade bettet och jag får inte alls samma känsla som på det raka. Nu var han visserligen trött i bakbenen, men får ändå känslan av att han blir lite stummare. Måste prova ett vanligt tredelat också, som jag inte har testat på hur länge som hellst.
 
Travade och galopperade lite, samt stutsade över ett kubhinder någon gång bara för att känna av lite. När jag fick honom att släppa ner nacken, samtidigt som jag hade honom väl mellan hand och skänkel (utan spänning!)  så fick jag en så sjukt bra känsla på hindret och han studsade över det med ett betydligt bättre språng. Trots att det var så pass litet! Har verkligen fått en lite aha-upplevelse denna vecka, ska bli så kul att trimma nu och få ordning på det som jag vill!

En så här bra bild hann jag ta innan Curre bar iväg åt ett helt annat håll än vi skulle, bland alla granar haha. Ingen skogshäst han inte ;) Är riktigt brant här!

6 tips för en friskare häst

Nu ni ska ni får lite tips av mig! Är de något jag är bra på och har erfarenhet av så är det konvalecenta hästar. Jag tävlar idag hoppning på relativt "hög" nivå med en häst som egentligen inte ska fungera, men det gör han ändå tack vare ett genomtänkt upplägg. Här är mina bästa tips:

1. Skritta mycket och på hårt underlag. Lägg tid på att skritta ut en vända innan och efter ett träningspass, hästar är gjorda för att röra på sig och skritt på hårt underlag (asfalt tex) stärker benen. En tumregel är minst 10 min skritt före och efter, gärna längre. Ut och skritta minst 40 min en gång i veckan.

2. Lär dig rida hästen i balans. Det här är grymt svårt, men grundridning är så otroligt viktigt. Skarpa bett och hjälptyglar är tyvärr ingen lösning, ta hjälp och lär dig rida hästen i balans. Med tyngden på bakbenen, så kommer hästen att hålla.

3. variera underlag och typ av arbete. Det är inte farligt att rida på lite för mjukt eller hårt underlag, bara du varierar och inte rider för ofta på samma. Samma sak med arbetet, ensidigt arbete sliter mest.

4. Hoppa inte för mycket/högt/ofta. Har hästen tävlat hela helgen så behöver den troligen inte hoppträna till veckan, även om det är väldigt kul. Den behöver förmodligen inta ta dom där sprången på 140 även fast det är roligt och häftigt att göra dom (tycker jag). Uttrycket "hoppa upp" hästarna är lite bullshit, rätt grundarbete gör dem starkare och spänstigare = hoppar bättre.

5. Våga träna! Hästarna måste jobbas tuffa pass där dom blir svettiga och trötta. Lägg hellre in lugna dagar, sk micropauser i träningsschemat. Träning bryter ner och vila bygger upp, det är så en träningsprocess fungerar. Viktigt att tänka på.
 
6. Lägg ner lite kärlek på efterarbete. Kyl med kallvatten eller kylgelé efter hårda pass, på hästens svaga punkter. Linda eller sätt på stallbandage (gärna Back on Track) i förebyggande syfte under nätterna. Kyla på nya skador och värme på äldre skador.
 

RSS 2.0