Täcken i kylan

Eftersom jag har haft Curre i både varm och kallstall nu senaste tiden, så tänkte jag skriva lite om min syn och hur jag gör med täcken såhär års.
 
Först och främst tycker jag att man ska utgå från individ till individ. Är min häst en fryslort eller blir den irriterad när den blir för varm? För att ta ett exempel så är Chino en riktig fryslort, Eddie som jag hade (mycket fullblod i honom) hatade att bli för varm och Curre skulle jag säga att han gärna är varm. Nummer två är att utgå från är hästens päls. Är den klippt eller oklippt? Tjock eller tunn päls naturligt? Utgå från dom punkterna och hur kallt det är, så är det enkelt att täcka tycker jag.
 
 
När jag hade Curre i kallstall hemma och det var närmare -10 grader så körde jag med ett 400g Amigo stalltäcke och sedan ett skaltäcke från Rambo på 100g, med hals till. När det var närmare nollgradigt fick hans Amigo på 150g duga att ha under. Här i Bollnäs står han på varmstall och har därför alltid sitt 150g täcke inne. Utanpå det lägger stallpersonalen på skaltäcket med ett foder på 100g eller 300g när det börjar bli upp emot -10. Fodret får jag se till att sätta i rätt dagen innan.
 
Jag tycker att det är enklast att utgå från ett stalltäcke och sedan köra med skaltäcke+foder utanpå det. Det ingår också i min stallhyra att utetäcke tas på/av, men inte stalltäcken. Jag kör nu enbart med Horsewares Amigo/Rambo täcken och har aldrigt upplevt skav, trots flera lager (max tre) då dessa täcken har så bra passform och sitter bra på Curre. Rekommenderar Rambo Duo starkt, som är ett skaltäcke där man kan fästa foder i täcket. Har haft mitt sedan november -10 och det är fortfarande helt och fint. Då används detta täcke året om och är också Curres enda utetäcke han har. Kanonbra helt enkelt!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0