Tävling Högbo dag 1

Är verkligen supernöjd med Curre idag! Var iväg till Högbo och hoppade en 120 cm. Han var jättetaggad och hoppade riktigt bra på framhoppningen. Tror att han knappt var i ett hinder där faktiskt. Banan var dock riktigt knepigt byggd, flera konstiga vägar som inte var schyssta för hästarna alls. Vi var felfria i grunden och mot andra i omhoppningen så var det en jättekonstig väg, du såg inte hindret förren det precis dök upp och det var då dessutom ganska mycket vinklat.
 
Jag får självklart lite för mycket vinnarskalle och istället för att hålla ut vägen ordentligt så sneddade jag lite för mycket. Jag hann inte se hindret vi skulle till och inte Curre heller, så precis när hindret dyker upp och jag ser en distans så fattar Curre inte alls vart vi ska. Känner hur hela hästen for till höger och vänster innan vi tillslut hamnar brevid. Klandrar honom inte alls för det, utan han visste helt enkelt inte vart vi skulle. Tog om det och hoppade resten felfritt, men drog på oss fyra tidsfel utöver dom fyra för stoppet. Så 8 fel i omhoppningen idag.

Men jag är i övrigt så grymt nöjd över Curre och denna runda idag! Det var bara klantigt av mig att inte rida den svängen mer noggrannt och sen skyller jag lite på banbyggaren också, hehe. Tycker inte att man ska stöta på såna vägar på den här nivån faktiskt. Den var inte svår, utan oschysst bara. Men det känns riktigt bra inför imorgon och jag är supertaggad på att rida 130 nu!!!


Lady Stardust

Jag satt och kollade igenom min youtube kanal och fann bland annat filmen nedan. Min D-poony som jag hade hette Lady Startdust och självklart komponerade jag ihop en film till just låten "Lady Stardust" av Liza Miskovsky. Ni ska bara veta vad jag KÄMPADE med denna film i Moviemaker, från att klippa ihop och få in låten till att exportera ut filmen så den gick att ladda upp på youtube. Men jag fick till den och visst är den lite fin? Haha, sex år sedan jag la upp den! Nu gör jag liksom animeringar i Edge Animate, haha.


Flikar in och säger hej

Har mellanlandat här hemma nu och tänkte passa på att flika in med ett inlägg innan jag drar vidare mot Curre. Har nyss gjort middag, samt matlåda tills imorgon. Pasta ofc! Jag blir snart mobbad för att jag jämt äter pasta haha. Men det är gott ju.

Väl i stallet så ska det vanliga fixas och Curre ska både klippas och promeneras. Han ser för skabbig ut för att vara oklippt tills i helgen, här i Bollnäs fick det liksom gå. Men nu ryker pälsen. Måste också packa ihop allt som ska med hem för både mig och Curre. Blir tight om tid imorgon då jag kommer tills stallet vid halv sex och måste då rida Curre en liten sväng i ridhuset, vi blir hämtade och sen har jag dessutom en kvällsfodring fredagen till ära.

Men är jättetaggad inför helgen! Angelica kommer ju också ner, så förutom tävlingar så ska bio och födelsedagsfirande (en vecka i förväg, jag fyller den 9:de) av mig. Så det blir nog en kul helg, dock lite bökigt att få ihop allt. Men det ska nog gå! Kan ju börja med att masa mig iväg och få kvällens sysslor gjorda. Inatt sov jag inte så mycket mer än fyra timmar och tänkte försöka skippa att upprepa det.


Gaby-träning

Idag var det mest markarbetesinriktat, vilket jag tyckte passade perfekt iom att Curre tävlat i helgen och även ska hoppa två dagar nu till helgen. Han kändes fin på backen och vi började med att flytta dem lite lätt undan skänkeln, jobbade över cavalettiserier som vi red på serpentinbågar, jobbade med galoppen på volten och sedan en jättelåg studs där fokus var på att hästarna skulle sätta under sig.

När vi trimmar för Gaby så finns det en tydlig röd tråd och det är att göra det enkelt. Vi gör inget komplicerat, utan jobbar med små detaljer och överdriver inget. Flyttar vi undan skänkeln ska det göras lätt några steg och börjar man överställa och flytta för mycket så får man skäll direkt! Hästarna ska gå fram och man ska kunna jobba dem i lätt sits, inget nötande här inte. Väldigt mycket fokus på detaljer och enkla basic saker övar vi på. 

När vi kommer till själva hoppningen idag så hoppade vi dels en kombenation med hjälpbommar och sedan en räcke linje med tre språng. Hoppade upp dem lite på den sistnämnda, där räcket låg på 130 då det är den höjde vi tävlar i helgen. Curre var i och knackade lite någon gång, men var över lag väldigt fin. Det jag måste tänka på är att inte överrida och hjälpa honom för mycket. Förr behövda jag hjälpa honom, men idag har han ett sådant stamp sig själv att det inte behövs. Då stör jag honom bara. Fick till den linjen sista gången när jag red så som Gaby sa.

Nu taggar vi verkligen satan till helgen! Om vi spelar alla kort väl nu, då kommer den här säsongen att bli grym. Ska bli så spännande att se hur både han och jag kommer att prestera!


Okej, vi dressyrar väl då...

Idag red jag ett pass i ridhuset med Curre, lite mera dressyrinriktat. För ja, vi ska dressyrdebutera! Rider en LB:1 här i Bollnäs den 8 mars, bara för kul och för att prova på. Hittade en ganska bra plan idag när jag red för hur jag ska rida fram honom sen på tävlingsdagen och under egentligen alla ridpass.
 
1. Skritt på lång tygel i minst 10 min. Kortar tyglarna och känner av i skritten, flyttar undan skänkeln och känner att han är med på noterna.
 
2. Börjar jogga fram. Känner här av att han går fram för skänklen och kliver på så pass mycket att jag får ett stöd i handen. Ett kvitto brukar vara att jag kan slappna av i armarna, för är han inte ordentligt framme så brukar jag omedvetet småhålla i tygeln. Jag vill helt enkelt ha en egen framåtbjudning och ett lätt stöd i handen.

3. När han bjuder på ordentligt framåt vill jag börja lägga vikten på bakbenen. Försöker låta bli tygeln så mycket som möjligt och bromsar istället upp honom genom att flytta in bogen några steg, rida ordentliga hörnpasseringar och volter som minskas succesivt.
 
4. Börjar allt eftersom att samla mer, men hela tiden checka av att gasen fungerar genom att rida framåt några steg. Går även in i förvänd galopp för att samla ihop. 
 
5. När han väl är ihop och på bakbenen, så kan jag äntligen börja loborera mer med steglängden. Öka/minska med bibehållen form och balans. Avslutar sedan genom att trava av i lite lägre form, dock inte för låg då Curre lätt hamnar på bogarna. Skritt minst 10 min, gärna avsuttet.
 
Fick honom faktiskt riktigt fin i slutet, bästa avslutet på länge. Han jobbade över bakdelen och jag hade ett lätt stöd i handen. Fokuserade också mycket på att sluta handen ordentligt om tygel och istället vara mjuk i armarna, då jag lätt bara får längre och längre tyglar. Detta gjorde också att det blev en helt annan stabilitet. Jättenöjd med honom! 


Dressyrdebutera?

Curre och jag tog en barbackatur med sällskap idag, mysigt såhär efter tävlingen. Sedan blev det fika och putsstuga i sadelkammaren! Fick en hel del läder ordentligt rengjort och smörjt, även om jag har fler träns att smörja upp. Men så roligt att ta med fika och vara några stycken än att göra det själv. Då blir det aldrig av, även om jag är ganska noga och pedant med åtminstone tränings och tävlingsutrustningen ;)

Nu har jag även blivit triggad att starta Curre i dressyr här i Bollnäs den 7:e mars. Vågar jag?? Haha, kan ingenting om dressyr och även om jag kan lösgöra min häst så vet jag inte hur man visar upp sig på en dressyrbana. Har inte heller tränat dressyr för tränare på år och dar, men kul vore det ändå när det är på hemmaplan. Tål att tänkas på. Måste kolla upp program och TR, samt känna lite på Curre innan jag bestämmer mig.


Vår - Ja tack!

Söndag idag och det är superhärligt väder ute! Ska strax pallra mig iväg till Curre, skritta ut honom en stund när det är ljust och trevligt ute. Putsa upp allt sedan tävlingen igår och bara för en gång skull ta det lugnt. Inte stressa, utan bara njuta lite. Det är trevligt.

Igår fick jag för mig att börja kolla på The Wolf Of Wallstreet, halv två på natten hehe... Såg ungefär två tredjedelar av filmen och stängde ner datorn halv fyra. Vaknade omkring tio idag, slängde i en tvätt och städadae lite. Gick sedan ner till Ica för att handla, i solen med Converse och min tunnare jacka. Vårkänslor på den! Käkade lite när jag kom hem och såg klart filmen. Första gången på länge som jag ser en hel film, i vanliga fall har jag inte tid eller så tröttnar jag och kollar aldrig klart. Denna var dock bra tycker jag.

Alltså, bästa

Film 120 cm Bollnäs

Det blev ett stående istället för liggande format på filmningen, så ett tips är att köra fullskärmsläge då det blir lite smått annars. Tycker att det syns att han hoppade väldigt spänstigt och fint! Glöm inte att kolla in hans känguruskutt innan start, haha. Varför liksom? ;)

 
 
 
 

Tävlingsdagen

Är jättenöjd med dagens tävling! Hoppade en 120 cm bed. A:0 (direkt på tid alltså) här i Bollnäs. Curre var som sagt inte alls kul att rida igår, men däremot pigg och fin när jag började rida samt hoppa fram idag. Startade som nr 2 och hoppade av för att gå banan. När jag sedan hoppade upp igen, jäklar vad pigg han var! Hoppade riktigt, riktigt fint gjorde han också.

På banan så ville jag ha en bra och jämn runda, som förberedande inför 130:in nästa helg. Curre var fantastisk, hoppade med spänst och satte enkelt en nolla. Så himla kul att bara gå in och sätta den sådär, vilket betyder att vi är säkra på den här nivån. Hade en hyfsat bra tid och blev 6:e placerad. Jättekul!

Jag är så grymt nöjd och glad över min häst alltså. Han är så fruktansvärt rolig att rida, det mesta sitter och det är bara att tuta och köra. Fick höra från flera håll idag att det såg jättefint och enkelt ut, vilket är jätteroligt för mig att höra. Få det bekräftat även utifrån, att det man gör är bra och att man har tagit sig någonstans. För om jag har kämpat för det här! Nej, grymt nöjd är jag. Vilken häst jag har alltså ♥︎

Avslutade dagen med att bli bjuden på mat och fika av mamma på Lilla K, lagat typisk studentmat i form av makaroner och stekt falukorv, tvättat och istället för att se serier pratat med Angelica i tre timmar via FaceTime. Hon kommer förresten hem för att grooma på Högbotävlingen samt tidigt födelsedagsfirande för mig. Sen ska det klämmas in restaurangkäk och bio på det, fullt upp alltså.


Uppfräschad design

Har ni sett att jag har ändrat om lite i min design? Mörkat ner bakgrunden, breddat headern samt satt min bloggadress över (kodat, ingen bild), stående profilbild och rubrik på min information i vänstermenyn. Har också bytt typsnitt på alla rubriker, även i headern. Tyckte detta blev snyggare och mer cleant på något vis. Nu måste jag bara leta på någon bättre menykod då den jag har nu är skitsvår att få jämn med headerbilder. Så fort bloggen skalas upp, så pajjar hela menyn, hoppar ner osv... Annars är jag nöjd med hur den ser ut nu! Lagt lite mera skärpa på headern också.

Gamla designen (hade dock hunnit ändra typsnitt i detta skede)

Den nya, tillfixade layoten

Framtiden står framför mina fötter

2015 är som ett oskrivet blad för mig. Jag bor för tillfället i Bollnäs och har Curre uppstallad här, har praktik i Gävle och i juni tar jag examen. Sen då? Vad ska jag göra då? Fick den frågan för ett tag sedan och ärligt, jag vet faktiskt inte. Jag funderar på det jättemycket, vad jag vill göra, bo någonstans, hur jag ska göra med hästsporten, jobb osv. Det gör mig orolig då jag är en sådan person som vill ha koll på saker och ting.

Jag trivs bra här i Bollnäs, förutom att jag inte har någon egen lägenhet. Det är perfekt att ha häst här uppe och jag har ett bra system som har gjort att utveckligen har gått rakt uppåt för oss. Ska jag vara ärlig så är jag rädd för att sabba det systemet som jag har byggt upp under snart två år. Meningen var att jag bara skulle bo här i 1,5 år, sedan flytta hem när det var dags för praktik. Nu har jag praktik i Gävle men är ändå kvar i Hälsingland.
 

Det jag vill allra helst är att lära mig så mycket jag kan under min praktik och få jobb som grafisk formgivare efter min examen. Börja jobba, utvecklas, tjäna pengar, skaffa lägenhet och bygga upp ett riktigt liv någonstans. Sedan vart det är någonstans får faktiskt jobb avgöra, så är det bara. Tjänar du inte pengar, ja då kommer man inte vidare i livet. Så är det bara, man får inte vara kräsen utan kompromissa lite på vägen mot sitt mål.
 
Det som är jobbigast just nu är att jag snart är 24 år, skriven i Kungsberg, hyr ett rumt i Bollnäs, har Curre i Bollnäs och praktik i Gävle. Känns som att jag bara far runt, är dessutom fattig och kan inte unna mig någonting alls. Vill bara skrika för att allt är så jävla rörigt och sedan kan vi ju addera lite missnöjdhet med sig själv på det, så kan ni ju tänka er. Jag får bita ihop varje dag och bara kämpa vidare mot mina mål.

Men vad är min plan då för kommande år? Ja, först och främst måste jag ha jobb i sommar, vilket jag tror att jag kan få på samma företag som jag jobbat för två sommrar. Sen tänker jag söka alla grafiska jobb jag hittar i princip. Flyttar förmodligen hem en sväng i sommar också då jag inte kommer att ha råd till annat. Måste jag plugga vidare ytterligare för att få jobb, ja då vet jag inte om jag kommer att mäkta med att ha häst faktiskt. Jag har kämpat som fan rent ut sagt dom här åren för att få det att gå ihop, så nej. Jobb och häst, annars blir jag tvingad att ta en paus. Om jag inte satsar på hästar fullt och helhjärtat? Jag vet inte alls faktiskt. Tiden får utvisa.

Ett inte så bra tajmat pass

Lagomt tills att Curre och jag ska tävla imorgon så hade vi ett riktigt skitpass idag. Eller skitpass och skitpass, jag har väl lite höga krav på oss just nu så med dom måtten så var det inget bra pass. Han vilade/skrittade igår och idag började vi med att skritta fram ett varv på flackåker. Sedan gick vi in i ridhuset och red på framridningen, då dom höll på att bygga om inför tävlingen imorgon.
 
Curre gick till att börja med helt okej. Jag blev dock irriterad att han inte gick fram riktigt, utan mest sprang runt och var lite fin. Han är så pass utbildad att han vet att när vi tar tygeln så ska han ta stöd och välva ryggen. Men finns det ingen motor som trummar på där i bak, så blir det liksom en falsk form där han inte jobbar korrekt igenom. Han är i balans, men jag vill att det kommer bakifrån och går genom hela kroppen så att han sträcker sig framåt nedåt när jag lättar i handen. Den känslan hade jag inte och blev därför irriterad, vilket resulterade i att han blev spänd och stum.

När det gått en sådär 20 min (ville rida max 15-20 min) så gick jag ner till skritt, kände och funderade hur vi skulle lösa detta. Efter en stund tog jag en dressyrpisk, som jag alltid annars rider med. Räcke med att jag la till pisken några gånger när han inte lyssnade och oj vilken fart det blev! Han liksom satte sig lite när jag väcke upp honom, bakbenen kom igång och han mjuknade i handen. Kände bara lite på honom en stund och sedan fick det räcka.

Är jätteirriterad på mig själv att jag inte var mer koncentrerad och noggrann, samt tog en pisk redan från början... När jag liksom visste att han stog igår och är lite stelare dagen efter. Suck, han som varit så himla fin i veckan. Känns som bra tajming där. Men han fick massor av pussar och godis när vi kom in, så vi blev vänner igen! Han blir så ängslig stackarn när jag blir arg på honom ♥︎ Han som är så tuff annars haha.


Vårnyheter hos Hööks -Häst

Benskydd Piemonte JH Collection ♥︎ Schabrak Angelzark GM ♥︎ Träns Carney CH ♥︎ Schabrak Siracusa JC Collection ♥︎ Stalltäcke Trivera JH Collection 

Alltså, jag vet inte ens om detta hör till "vårnyheter", men det verkar ligga som relativt nya saker iaf! Skydden tycker jag var snygga, brunt och beige med JC Collections snygga logga. Det marinblåa schabraker från samma märke var stilrent och snyggt med kronan, sen det royalblåa med stenar går ju hem hos mig. Hade jag haft råd att ha en dressyrmundering till Curre så hade tränset varit fint! Med lite bling och bred lackad nosgrimma. Tycker ibland att dressyrutrusning verkar roligare, finns så mycket snygga dressyrträns, lindor och boots. Slutligen så tog jag med täcket från JC Collection. Var inte det fint? Ser ut som ett perfekt åka bort täcke tycker jag, sådär logom fint att ha när man far iväg.
 

Mystorsdag

Torsdagar innebär promenad med Curre efter onsdagens träning och då jag brukar strunta i att åka hem innan stallet för att äta, så kommer jag istället hem tidigare. Så hinner med att pusta ut, sitta lite vid datorn osv. Så torsdag för mig innebär en lugn dag och dessutom "fredag imorgon" känsla, haha.

Curre och jag var som sagt ute och promenerade idag, sen fick han sig en ordentlig dusch efter det. Hans svans var himla äcklig, så det var välbehövligt även om jag inte vill duscha med med schampo allt för ofta. Vi tävlar ju på lördag och eftersom det blir tight med tid imorgon, så fick han bli fin idag istället. Hoppas att jag hinner rida honom lite i ridhuset imorgon, trots att dom bygger inför tävlingarna (hemmatävling).
 
Har under dom senaste dagarna konstant haft Imagine Dragons Smoke + Mirrors album i lurarna. Alltså, helt grymma låtar på det albumet! Jag älskar Imagine Dragons och dessa nya låtar är helt fantastiska alltså. Så fort jag får pengar nästa vecka så ska jag beställa biljetter tills dom kommer till Stockholm i Oktober, weei! Hur grymt alltså! Mina favoriter är Smoke And Mirrors, I´m So Sorry, Polaroid, Hopeless Opus, It Comes Back To You, Dream osv hehe. Men det är så grymt att hitta ny, bra musik! Jag pendlar 2 h varje dag och då är Spotify guld värt.


Det här kan bli riktigt bra!

Under kvällens Gaby-träning så hade vi lite mera banhoppningsinriktat. Hade en serie på långsidan med räcke, fyra låga kubhinder och räcke på slutet. Annars var det mer banhoppningslikt med fristående hinder. Curre kändes jättefin idag och det märks att jag har varit noga med ridningen den senaste veckan, vilket känns kul! Han hoppade superfint och kändes pigg, men ändå på mattan så att säga. Sprättade till någon gång, men annars koncentrerad på sin uppgift.
 
I slutet fick vi hoppa en lite större, maxat bana på minst 130. Är så himla nöjd över mig själv, att trots att jag inte hoppat större banor på väldigt läge så var jag kall och red med självförtroende mot varje distans. Curre hoppade kanon, särskilt när hindren kom upp lite. Så himla nöjd så ni anar inte!

Pratade lite upplägg med Gaby också. Hoppar lite 120 som inledning inför 130 några tävlingar nu, tex 120 lördag och 130 söndag. Sedan tyckte hon att jag skulle köra på 130 nivå. Finns ingen anledning att hoppa honom i småklasser nu, utan han ska upp och hoppa lite större nu. Hon tyckte att han såg fin ut och stark i kroppen, vilket han tydligt visade idag när vi travhoppade en oxer. Då krävs det lite mera av hästarna, men detta gjorde han riktigt bra.

Flyter allt på och han håller sig fräsch, så vill jag ut och satsa på fina 130 rundor i sommar. Kvala 140 och kanske debutera i höst. Så som han känns nu är det ingen omöjlighet alls, utan det hänger mer på att han håller sig fräsch och att jag kan få komma ut på lite bra tävlingar. Men helt fantastisk känns han, min ridning och hela vårt samarbete just nu!


Vilken fin häst jag har!

Igår skrittade vi ut sväng och travade sedan en sväng runt åkrarna på flackåker, vid sådär nio-tiden på kvällen. Det var mysigt och hästen min var superfin och mjuk på det.

Idag åkte jag ut till Curre först vid åtta, då det alltid är fullsmockat på tisdagar. Så jag åkte först hem en sväng, åt semla och lite käk innan jag sedan begav mig mot stallet. Putsade lite läder inför imorgon och kunde sedan i lugn och ro trimma Curre i ridhuset mellan 21-22, utan att behöva trängas! Så värt det säger jag bara. 

Jobbade med att flytta undan skänkeln, öka/minska och få honom liksidig och till ett jämnt stöd. Fokuserade väldigt mycket på att ha mjuka och följsamma armar, vilket gjorde att v kom ett steg längre idag tyckte jag. Blev nog ungefär 45 min jobb, lite längre än vad jag egentligen hade tänkt mig. Men han var jättefin i sluetet och jag tror att det var bra att vi jobbade igenom allt idag. 

Imorgon hoppar vi för Gaby, sen går han lugnt fram tills lördag då det är tävling som gäller.


Mina favoriter hos Hööks

 
 Ridbyxor Trenton CRW ♥︎ Sweatshirt Cremona JH Collection ♥︎ Ridstrumpor Fina CRW ♥︎ Pannband Sassari JH Collection ♥︎ Piké Hahnen CRW ♥︎ Väst Chalet Spooks ♥︎ Skärp Emilia JH Collection 
 
Jag kikade igenom Hööks vårnyheter och gjorde ett litet collage med mina spontana favoriter. JH Collection leverarar alltid snygga saker tycker jag, men hittade även ridbyxor och en långärmad Piké från CRW i en snygg ljusblå färg. Hoodien känns sjuukt mysig och perfekt utan huva, så kan man utan problem kan ha den under en väst i vår. Gärna då en snygg från Spooks, men fluffig krage och rutmönster. Jag och min plånbok satsar nog däremot på stövelstrumporna, för hela 49 kr. Snygg blå färg på dom dock!

Länkar till produkterna finns under collaget. Kommer även collage med mina favoriter från häst collectionen!

Curres planering och målsättning

Planeringen för Curre ser just nu ut som så att han nu på lördag hoppar en 120 cm här hemma i Bollnäs. Fokus på att få en jämn och bra runda. Jag blir antagligen själv då, så vi får se hur jag löser allt med framhoppning osv. Veckan efter det hoppar vi för Gaby på onsdagen, lite lätt för att känna på formen. Sen blir det 120 i Högbo på lördagen, en klass där vi också fokuserar på en jämn och stabil runda. Sen på söndagen är vi anmälda till 130 cm med winning round. 

Tanken var väl inte att gå in i en winning round (förhöjd omhoppning efteråt) såhär första 130:in på nästan ett år, utan det blev bara så. Det passar att hoppa 130 på söndagen helt enkelt. Som Gaby sa "Går du vidare så är det väl så. Då är det bara att rida" och menade på att för Curre är det inga problem. Jag rådfrågar alltid med min tränare när det gäller klasser och upplägg, tycker det känns tryggt.

Så mitt huvudmål dom närmsta två veckorna är 130:in i Högbo, det är där jag vill göra bra resultat. För att vi ska kunna göra bra resultat ifrån oss på 130 nivå så krävs det att Curre är ett snäpp bättre på marken. Jag behöver ha honom mera igenom, uppmärksam och elastisk i kroppen. För att vi ska kunna spänna bågen och få höjd i sprången. Han kliver över 130 hinder, men för att göra det felfritt och på ett bra sätt så krävs det är det ett noggrannt grundjobb. Det jag har arbetat med och ska fokusera extra på är följande punkter;

♥︎ Rida koncentrerat, varje pass. Med det menare jag att inte vandra iväg i tanken och börja fundera vad man ska laga till middag. Nej, det ska vara full fokus och analys vid varje steg, inte låta det gå fem galoppsprång innan man inser att vänsterbogen farit iväg.
 
♥︎ Renodla hjälperna. Jag vill kunna rida med mjuka armbågar och en stilla skänkel. För att kunna göra det så måste jag inbjuda Curre till detta, rätta när han inte lyssnar och ge beröm i form av eftergift när han gör rätt. Viktigt att skilja på vad som är rätt och fel, fram och tillbaka. Så det inte finns något tvivel.

♥︎ Variera sitsen. Ett av mina större problem är att jag blir tung i sitsen, vilket gör att jag bromsar upp och får inte det där flytet som jag vill ha. Lättar jag upp i sitsen, låter Curre galoppera igenom kroppen och bara mjukt följer med så blir allt så mycket mer rytminskt. Tänker såklart alltid på detta när jag hoppar, men försöker också att varera sitsen så mycket som möjligt när jag trimmar/rider ut också. Så jag får in det i ryggmärgen och blir mer stabil.


En lite finare söndag

Jag har fått en sån himla motivationskick nu alltså! Är jättemotiverad till ridningen, bloggen och bara allmänt på livet sådär. Tror mycket är tack vare dom soltimmar som har börjar titta fram mitt på dagen, dom gör att man får någon sorts hopp om att vintern börjar närma sig sitt slut. Längtar så GRYMT mycket tills det blir vår, ljust, varmt och torrt. Bara att få ta den tunnare jackan och conversen, gah...

Annars så har min söndag varit fin. Ägnade förmiddagen åt att städa och diska, sedan kom min morbror och hans sambo upp hit vid lunch för att hälsa på. Vi åt pasta på Roma i stan, åkte runt och kikade lite här i Bollnäs, fikade på Lilla K (obligatoriskt om man är i Bollnäs, man måste fika på Lilla K vid Mobackes!! Tips) och slutligen så fick dem en rundvandring på ridskolan. Kul att dom kom hit och hälsade på! Fick en jättefin påse med chokladpraliner också, så nu äter jag choklad non stop.

Curre fick sig ett pass i ridhuset under eftermiddagen. Har ridit honom lite hårdare nu i slutet av veckan, ställt högre krav. Så nu går vi ner lite under denna vecka, så han är fräsch men ändå genomarbetad tills på lördag då vi tävlar hemma i Bollnäs. I början idag så var det kämpigt, men red koncentrerat och benade ut problemet. Så i slutet tyckte jag att han kändes jättefin och jobbade på bra. Jobbade honom i 45-50 min, så blev ett lite mera intensivt pass idag. Men och andra sidan behöver han såna pass emellanåt också, för att tänja på gränserna och höja nivån.

Ska skriva ett inlägg om lite planering kring Curre, tror jag lägger det som tidsinställt tills imorgon. Är supermotiverad till allt kring honom och ridningen just nu! Tror att det är för att han känns så fin.

Alltså, sånt här blir man lycklig av...

valentines day

Den dagen har jag spenderat med den kille som finns i mitt liv - Den där vita saken i stallet, även kallad Cuwento aka Curre. Han som biter mig i jackan och tigger godis så fort jag visar mig, för att jag har råkat ge honom någon bit lite då och då. Sånt glömmer den hästen inte i första taget kan jag säga. Men det är tur att han ger mig så mycket glädje som han gör! Icke hästfolk tycker jag är dum i huvudet för att jag lägger så mycket tid och planerar upp allt kring min jäkla häst. Jag tänker såhär: Om jag ORKAR lägga så mycket tid/energi på en hobby, tänk vad många andra saker jag då orkar? Vilken hög arbetsmoral jag måste ha. Jag kan knappt titta på film, för att jag känner mig oproduktiv och blir rastlös. För att ta ett exempel.

Skulle just se en film ikväll tänkte jag, men hamnade istället i min kod och stilmall (css och html på kod-språk) här på blogg.se och började pula med min design. Mest småändringar, bytt typsnitt och sånt. Ska göra några fler småändringar, bara för att fräscha upp liksom. Ju mer jag arbetar med design och form, ju mer nogrann blir jag med detaljer som jag ser att jag måste ändra.
 
Curre fick ridas ut med två ponnyer idag, vilket han tyckte var megakul. Vi red bort till en backe som vi sedan galopperade uppför. Gissa om han blev pigg? Vi låg sist och drog om båda två på två röda. Dom andra skyllde på att han hade långa ben! Kanske ligger något i det ja, haha. Men han är verkligen rolig att sitta på när han taggar till sådär.

I övrigt så har jag varit produktiv och tvättat, städat upp, damsugit och varit iväg en sväng till Dollar + Ica. Jag är dock pank och får hålla i kronorna fram tills den 25:e. Hej, jag vill vara anställd och ha lön! 
 
Haha, så fult och sämst kvalité också. Redigera i appar är inte min melodi alltså.

Lugna puckar i helgen

Dåligt med bloggandet här under veckan, men jag har faktiskt prioriterat sömn före att koppla upp datorn. Vilket i sin tur har lett till att jag vart piggare och mått bättre. Har insett att snitta 4-5 timmar/natt inte var sådär jättebra då jag var i princip varit död under dagarna och för att inte tala om när jag skulle kliva upp. Men nu är jag tillbaka på banan och jag försöka få in lite tid för att skriva här, vilket jag ju faktiskt gillar att göra. Nu är det dock HELG, så då får jag vända lite på dygnet igen hehe (00:39 är klockan i skrivande stund).

Curre vilade i måndags och skrittades tis-ons, ingen träning för honom denna vecka alltså. Sedan har jag trimmat i ridhuset både tor och Idag (fredag). I torsdags var han jättefin och idag var det lite kämpigt, men fin i slutet när jag fick igång honom så att han börjar ta i. Det händer verkligen saker med markarbetet nu när jag satt lite högre krav, vilket är jättekul! Ska försöka att vara ännu mera nogrann när det gäller upplägg och koncentration/analys från min sida, så får vi se om jag kan ta det hela ett snäpp till. Är jättemotiverad!

Denna helg kommer att spenderas i Bollnäs med att göra i princip ingenting. Vilket iof känns väldigt skönt då jag några helger i rad nu har haft späckat schema. Ska göra såna där roliga saker som att tvätta, diska, städa osv, vilket dock är välbehövligt känner jag. Sova ut ska jag med! Kolla vidare på TVD också som jag inte hunnit med. Såg tre avsnitt nu ikväll, så blir nog lite maraton i helgen. Annars, lugna puckar i helgen och tänkte försöka njuta lite av solen (om den behagar att titta fram då såklart)!

Var i ridhuset mellan 21-22 igår, haha. Men skönt att ha hela ridhuset för sig själv!

Supersnyggt från Kingsland

Jag dör vilken snygg kavaj! Älskar min fina Manfredi, men skulle vara så snyggt att ha något mer färgglatt att variera med. Som jag sagt innan så tycker jag det är supersnyggt att matcha klarblått till Skimmlar. Matchat med svart läder och svart hjälm så dör man lite. Provade kavajen ovan på Horse show i november och den satt verkligen supersnyggt.
.
Kingsland Azadi som kavajen heter kostar 2 950 kr och finns bla hos Svensk Ridsport. Synd att jag är fattig, annars hade jag lätt köpt denna! Ska göra collage med annan färg än klarblått också, haha.

Konsten att rida fort

Jag kollade resultaten från helgen och såg att jag inte ens var en sekund efter ledartiden, ungerfär 7 tiondelar. Då höll jag lite emot både ettan och tvåan i omhoppningen, plus att ett ekipage står lite i vägen för oss när jag vänder upp mot kombenationen (var sjukt nära att rida utanför stolpen pga det). Sen fick vi ju det där (ursäkta) pissiga nedslaget på sista hindret, gah... Skulle ha ridit på i svängen, suttit upp och hållt om. Då hade han plättlätt seglat över felfritt. Inte hans fel alls, även om distansen inte var fel.

Men det jag vill komma till, ser det ut som att jag rider fort? Tror man att en stor "klumpig" häst som Curre går att rida fort på? Leif Hall sa till mig när jag började träna med Curre för honom att "Det här är ingen häst du kommer att vinna en massa 120 på, men däremot rida lite större klasser". Jag tror absolut att han kan gå stort om han bara håller, men att han inte skulle vara någon speedhäst får nog Leif äta upp haha.

Curre ser stor och långsam ut, men jag lovar, han kan vara sjukt explosiv! Han har stor galopp och är lätt att vända, samt reaktionssnabb trots att han inte ser ut att vara det. Utnyttjar man det, vänder och galopperar så är han sjukt snabb. Jag tog ut långt ifrån ifrån max av honom i helgen, ändå var vi i topp bland tiderna.

Med det vill jag bevisa att en snabb runda inte behöver vara stressad och speedhästar behöver inte vara lätta/snärtiga i typen. Många pigga hästar drar iväg och måste bromsas upp i svängarn, sånt tar mer tid än vad man tror även om rundan i sig ser ut att gå fort. Rytm, rytm och åter rytm kommer man långt med!
 

Bollnäsbo igen

Åkte buss in till praktiken imorse, från Kungsberg till Gävle alltså. Tog sedan buss tillbaka till Sandviken på eftermiddagen där jag blev upphämtad av pappa, sedan hem och hämta Curre plus all packning (hann med att käka kebab också hehe) och sedan for vi upp till Bollnäs igen. Vill faktiskt ta och tacka min fantastiska pappa som är så snäll och stället upp, kör och fixar när jag är här uppe i Bollnäs. Båda mina föräldrar med för del delen, är så tacksam att jag har er. Det glöms bort att sägas.

Kom upp hit till Bollnäs vid nio-tiden, packade ur Curre + saker och åkte sedan ner till Ica för handling. Gäller att passa på när man har bil och slipper gå hem med tunga kassar. Man får vara smart helt enkelt. Så nu har jag mat för resten av veckan, superskönt. Så jobbigt att gå ner dit (Typ 10-15 min haha) och släpa allt hem ;)

Blir som sagt ingen träning för Curre denna vecka, utan vi kör lite lugnare pass men ändå trimm som håller honom i form. Återhämtning, men utan att tappa den fina form han har just nu. Grämer mig lite över att han inte promenerades idag då jag omöjligt hunnit med det, men han får skrittas ut och jogga imorgon. Brukar följa hans schema stenhårt men det är inte alltid det klaffar.

Vår första regionala 110 cm. Förstå att jag har tävlat Curre sedan han var unghäst, sex år! Hade dött för att få honom nu, vilken dröm. Du kunde jag inte förvalta honom för fem öre, helt ärligt.

Film 120 Högbo RK

 
 

Tävling Högbo

Curre var riktigt taggad redan när vi gjorde iordning honom idag, så mamma fick leda honom med kedjegrimskaft haha. Lätt i handen och fin på marken redan från start, koncentrerad men ändå lite "på". Inne på framhoppningen så taggade han till när jag kom upp i lätt sits och galopperade på framåt. Fick hela tiden jättebra lägen och känsla på hinder, tack vare att han var så pass bra på marken och i jämnvikt på bakbenen. Vid en anridning på räcket så ladade han satan och bara sprang på tvären, vilket jag bara skrattar åt då han är som bäst när han är såhär!

På banan så försökte jag bara att rida så enkelt som möjligt, upp lite i sitsen och galoppera på för att sedan sitta upp intill hindren. Hade en jättebra känsla banan igenom och bestämde mig för att satsa lite i omhoppningen. Vände och galopperade på viket Curre var helt med på. Till sista blev han tyvärr lite flack och petade ner oxern i framkant. Skulle ha galopperat på i svängen och suttit upp, så han hade fått komprimera galoppen sista sprången och hoppa upp sig istället. Men sånt som händer! 

Är så himla nöjd med denna runda då Curre var reglerbar, pigg och helt med på noterna. Jag kunde satsa lite i omhoppningen utan att det blev stressat. Det kändes superenkelt och 120 känns numera som att rida 1-meters hoppning, bara att galoppera och styra. Men tro mig, det ligger MYCKET jobb bakom att det ska kännas så enkelt som det gör nu. Resultatet vi presterar inne på banan är ett resultat av alla träningstimmar som läggs ner. 

Blev alltså 0+4 fel idag, jättesynd då vi hade varit 4:a av dryga 70 starter på vår runda. Som den student jag är så hade jag behövt några kronor in för att finansiera kommade tävlingar. Klantigt av mig att inte fixa det där sista språnget!


Hallå där!

Sitter för tillfället hemma i Kungsberg och Curre står i stallet här. Har varit riktigt dålig på att skriva nu några dagar, ska försöka att återgå till mitt normala med minst 1 inlägg/dag! Om någon känner att dom har lust så får ni jättegärna kommentera om det är något särskilt jag ska skriva om, för blir lätt lite samma sak känner jag.

Trimmade Curre en halvtimme i ridhset på morgonen. Staketen som delar av ridhuset var bortplockade ut mot väggen, så hade 100 m att rida på. Det är lyx! Curre kändes fin och vi jobbar på med smådetaljer, för att höja nivån ännu lite till. Men oj, vad roligt det är att rida just nu! Nu för tiden så gör jag det här bara för att det är så himla kul. Det är skönt att avsluta en jobbdag genom att pyssla i stallet och det är urkul att sitta och fila på smådetaljer under ridpassen. Sen är det extra kul när man är inne i en bra period, men över lag så har Curre blivit väldigt fin och känns stark i kroppen samt gör alla skolor. Välutbildad får jag ändå säga att han är!  

Imorgon åker vi som sagt och hoppar en 120 cm i Högbo, första tävlingsstarten för iår. Jättetaggad, ska bli himla kul. Känns han fin och fräsch nu dom första starterna, så siktar vi in oss på 130 i slutet av månaden.

Nej, nu ska jag kila iväg ner och kvällsfodra!

Umeå för snart ett år sedan, där vi debuterade 130 cm

Gaby träning

Men jisses vilken fin häst jag har då! Han går bara bättre för varje hoppning tycker jag. Har ju höjt upp handen och satt lite mera press på honom i markarbetet, vilket har lett till att han var mycket mer på bakbenen idag. Tänkte mycket på vad Lotta Björe sa, kort tygel och lätt i sitsen. 

Vi hoppade en långsida med tre oxrar och tre språng i mellan, en liten serie och sutligen en linje med räcke kombenation på båge mot ett plank. Curre kändes igenom och elastisk i kroppen, kändes riktigt fin faktiskt. Pigg och busig dessutom, pep och drog iväg innan det var vår tur. Det är då som han är som roligast! Himla, himla nöjd med träningen idag alltså.

På söndag hoppar vi en 120 cm i Högbo och sedan bytte jag bort min Gaby träning onsdagen efter. Vill spara på honom, så han får ta det lugnt med hoppningen den veckan då han har fått gå lite mera intensivt några veckor nu. Sedan blir det en eller två 120 cm i Bollnäs, sedan hoppar vi 130 i Högbo efter det. Om allt känns bra! Han är så pass rutinerad att vi kör på medan han är i bra form.


4 tips för att bota prestationsångest

Jag får väldigt lätt prestationsångest och ännu värre var det när jag var yngre. Jag vill helt enkelt så mycket att det istället blir en spärr mentalt och det värsta tänkbara scenariot uppstår - Jag kan inte prestera alls. Kommer man in i en sån här ond cirkel så är det väldigt svårt att bryta mönstret och komma in i nya tankebanor. Jag har brottats en helt del med detta och har gått från att knappt våga styra på hinder större än 110 cm till att rida 130 banor på tävling. Visst handlar det om träning, men det är också väldigt mycket mentalt.


Mina fyra bästa tips för att bota just den där hemska prestationsångesten;

- Sänk dina krav och tillåt dig själv att misslyckas. Det allra bästa om man mår väldigt dåligt innan man ska prestera är att sänka kraven helt och hållet. Vänd på det och säg till dig själv att det spelar ingen som helst roll hur det går. Då menar jag att säga det till sig själv och verkligen mena det. Du behöver inte vara felfri och du behöver inte göra allt superperfekt, det gör faktiskt inget om det går dåligt. Tillåt dig själv att misslyckas. Det är en helt grym känsla när det här verkligen går in, att det är helt okej att prestera dåligt. Jag blir lugn och kan fokusera på ett helt annat sätt när jag har plockat bort det kravet.

-Skapa ett system som du känner dig trygg med. Vare sig det handlar om vardagsridning (ja, jag har många gånger haft ångest inför vanliga ridpass) eller tävling, så är det alltid tryggt att ha ett väl inarbetet system. Det behöver inte betyda att du rider fram exakt likadant varje gång, men bara att du har ett system med avcheckningpunkter gör att det blir tryggt. Stöter du på problem så vet du vad du ska göra åt det. På tävling gör jag exakt likadant, från det att jag går banan tills att jag kommer ut efter min ritt. För mig är det jättetryggt att alltid rida fram och göra allt likadant.

-Sätt rimliga mål som du kan nå upp till. Man ska ha mål för att motivera sig själv och utvecklas, men var schysst mot dig själv och sätt rimliga mål om du lätt får prestationsågest. Det är bara dumt att sätta för höga mål och därmed skapa onödig press på sig själv. Du gör det här först och främst för att det är roligt!

Ha en förebild och föreställ dig att du är denna person . Det här tycker jag är jättebra om man börjar tvivla på sig själv. Ha en förebild som du verkligen ser upp till och tänk dig in hur det här personen rider, agerar i olika situationer, hur avslappnad den är osv. Är du nervös när du rider fram eller börjar få ångest när du sitter och trimmar hemma, tänk dig att du är tex Rolf-Göran Bengtsson. Hur sitter han? Hur avslappnad är han? Hur känner han sig mentalt inför den här uppgiften? Bygg upp en fejkad image, brukar fungera riktigt bra faktiskt.


Kvalité framför kvantitet

Trimmade Curre en stund i ridhuset idag och det börjar verkligen ta sig nu! Jag fokuserar just nu väldigt mycket på att få upp huvudet, så att jag får in och kan aktivera bakbenen. Har jag lite för lång tygel och han börjar länga ut sig så är det nästan omöjligt att få ihop honom. Men när jag idag redan från start satte lite högre krav på att han faktiskt inte bara fick länga ut sig så fick jag dom där bakbenen att börja stampa.

Det är mycket jobb kvar för att komma helt dit jag vill, men med ett konsekvent arbete där jag inte börjar gå ifrån vår röda tråd så ska vi nog komma dit. Idag lättade han upp i framdelen och balanserade upp sig själv, vilket var en grymt häflig känsla. Problemet vi kommer till då i dagsläget är att han inte riktigt går fram, utan släpper bettet och jag får känslan att vi liksom trampar mer uppåt än framåt. Så jobbade mycket idag med att samla upp för att få honom på bakdelen och sedan rida framåt för att få honom att skjuta på och därmed också ett stöd i handen.

Har kommit in i ett bra flyt nu där jag håller min röda tråd och verkligen fokuserar när jag rider, vilket också ger resultat. Jag vill verkligen lägga ner kvalité på dom 45 minuterna jag sitter på honom, så att det ger något resultat i slutändan. Men riktigt nöjd med dagens pass. Imorgon skuttar vi lite för Gaby.


Lotta Björe träningen

I lördags hoppade jag och Curre för Lotta Björe. Det var egentligen en två-dagars träning där dom hade mer fokus på markarbetet under fredagens pass och mer hoppning under lördagen. Curre och jag var då med under lördagen då der var mer hoppning. Har ridit för Lotta förra året en gång också, så passade på nu när det fanns en plats ledig. Hade egentligen inte tänkt vara med då det är dyrt och Curre inte ska hoppas för mycket. Men tänkte att det fick vara värt det nu!
 
Fick verkligen jättemycket tips av Lotta, så jag är glad att jag var med. Vi började med att känna av dem på volten och började efter hand att även lägga till ett mindre hinder. Curre började i detta arbete att lossna mer och mer. Gick sedan vidare med att jobba över serpentinbågar med räcken på medellinjen, där fokus var att runda dem runt innerskänkeln och lösgöra. 
 
I det här arbetet ville Lotta att jag dels skulle ha honom mer runt skänklarna, men också ha lite kortare tyglar och lätt sits. Jag blir lätt lite tung i sitsen eftersom han är så mycket häst att rida ihop. Men när jag fick honom framför skänkeln och kom upp i sitsen så påpekade hon att den sitsen gillade hon mycket bättre, som också är en mer "modern" ridstil. Ska verkligen tänka och jobba jättemycket på detta! Kände faktiskt stor skillnad när jag kom upp i sitsen, då det blev ett bättre flyt.
 
Hoppade till sist en bana med samma tänk, att få dem runt skänklarna. Curre hoppade riktigt fint när jag väl fick honom att runda sig, jättenöjd. Hoppade inget stort, utan fokus var på ridningen mellan hindren. Fick efter min runda höra av Lotta att jag var "distanssäker" samt att när jag låg nära så samverkade jag mina hjälper, la om benen och satte tryck. Enligt henne var detta ovanligt att se få dom flesta blir passiv/dragande i en sådan situation. Jättekul att höra från någon så duktig som Lotta! 
 
Är över lag jättenöjd med träningen och glad att jag var med, då jag fick mycket nytt att fokusera och jobba med. Det är så inspirerande att vara med på sånt här!
 

Av hästar blir man lycklig i själen

Jag vet inte om jag har kommit in i någon slags vinterdeprission (vem har inte liksom?), men allt känns verkligen bara grått och tråkigt. Jag kliver upp tidigt som satan, hinner knappt äta frukost för att jag prioriterar att sova en halvtimme längre och man fryser sönder så fort man öppnar ytterdörren. Kallt, mörkt och trist. Inte undra på att man känner sig nere egentligen, haha.

Men exakt såhär kände jag när jag åkte till Curre idag och tänkte att gud vad skönt, han behöver bara skrittas ut idag. Men när vi var på väg bort mot Bolle så tänker jag äsch, vänder tillbaka och rider ut mot flackåker. Bäst att passa på nu när det är fin snö åtminstone. Vi red där ute i 40-45 min, varvade mellan att rida den plogade vägen och att pulsa i snön. Det var så kul verkligen! Gjorde min dag alltså. Den som aldrig har ridit förstår nog inte riktigt tjusningen i att galoppera i orörd snö. Men det är väl lite som att åka offpist eller snöskoter i orörd snö, vad vet jag! Jag blev lite lycklig i själen idag iaf ♥︎

Lyckades komma hem i bra tid och hunnit med att fixa matlådor, SAMT har lite datortid över! Det händer nästan aldrig numera. Men ska tidsinställa inlägget om Lotta Björe träningen tills imorgon, skrev det inlägget på tåget imorse. Sen måste jag in och kika om det har kommit upp några startistor till Högbo i helgen. SÅ HIMLA TAGGAD!!
 
Är så glad över att jag har min vita filur alltså, han är bäst och gör vardagen lite ljusare.

Full rulle i hegen

Har verkligen haft fullt upp några dagar, knappt att jag ens hunnit öppna datorn. Har egentligen inte tid att skriva nu heller, men men! I lördags hoppade Curre och jag för Lotta Björe, vilket gick jättebra! Ska skriva mer om den träningen i ett enskilt inlägg. Efter det så tog jag på eftermiddagen tåget mot Gävle, för att sedan åka buss 41 mot Sandviken. En rutt som tog mig totalt ungefär två timmar för att ta mig mellan Bollnäs-Sandviken...
 
Men hade iaf en jättetrevlig kväll med saknade klasskamrater från min Estet klass på gymnasiet! Kändes dock lite konstigt då jag precis har haft ett avslut med min klass här i Bollnäs. Den tiden jag har gått på Idévärlden kommer jag alltid minnas som en bra tid och jag saknar det liksom redan, trots att jag inte ens gått ut än haha. Men det är så kul att läsa något man verkligen tycker är kul och omge sig av människor med samma intressen. Avslutade iaf lördagskvällen med att sitta hemma hos supersaknade Elin och prata fram tills halv fem. På tal om minnen, så har vi massor!

Åkte hem på eftermiddagen idag och var sedan till Curre som fick ut och promeneras idag. Har blivit ganska mycket hoppning för honom nu och han var lite tjock i benen idag tyckte jag. Dock hade han då stått inne sedan 2-3 och jag var där vid sju, så det kan mycket väl bero på det. Men tänkte ändå att han får gå lugnt utomhus imorgon, trimma lite lätt på tisdag och sedan hoppas sparsamt för Gaby på onsdag. Sedan några lugnare pass för att ladda upp inför tävling på söndag. Hoppar då en 120 cm i Högbo.
 

RSS 2.0