Mina tankar kring vila

Fick en rolig fråga jag svarar på här!

"Vad är dina tankar kring vila? Vilar dina hästar klassisk en gång i veckan? Eller har du något annat tänk. :)"

Jag brukar tänka som så att träning bryter ner och vila bygger upp muskler och leder. Vila behöver dock inte vara en dags helvila i veckan, utan vila kan vara micropauser under ridpasset, en lugn uteritt i skogen lika väl som tre månaders bete. Hur man ska lägga upp hästens vila tycker jag beror till största del hur gammal hästen är och hur mycket den är riden.
 
En 3-åring som nyss är inriden rids bara några gånger i veckan, får återhämtningpauser i form av viloperioder och bete där den är helt ifrån ridning/träning. En äldre häste låter jag aldrig helvila, utan dens återhämtning blir istället aktiv vila. Skrittpromenader istället för vilodagar och skogturer/lätta trimmpass istället för viloperioder. Den äldre hästen är redan uppbyggd och har stelare leder/musklar, vilket medför att dom blir stelare efter helvila samt tappar lättare muskler och är mycket svårare att bygga upp igen.

Curre är 13 år och honom ger jag aldrig helvila. Han har en dag i veckan så jag inte rider honom, istället går jag en promenad på 20-40 min. Ibland helvilar han, mer det beror mer på tidsbrist. Jag ger honom heller inga helviloperioder, utan hans lugna perioder blir istället promenader eller lugna pass. När jag lägger upp hans veckoschema så brukar jag sällan rida honom hårt två dagar i rad, utan trimmas hans lite hårdare ena dagen så går han lite lättare dagens efter osv. Efter en tävlingshelg får han också några lugnare dagar i form av lättare arbete. Brukar en vanlig vecka ge honom en dag fri från ridning (promenad) och en dag skritt/jogg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0