Det går framåt


Blev några timmars jobb idag, skulle även få jobba imorrn, på fredag och måndag. Det är bra! Spirit red jag ett pass på ridbanan och det går verkligen framåt måste jag säga. Vi övade galoppfattningar och han tog rätt iaf 50% av fattningarna, om inte mer. Det blir inte lika mycket slängtrav och vi kan galoppera någorlunda sansat. Dock blir styrningen lite sisådär i galoppen, men allt kan man inte begära på en gång ju. Traven är han superfin i, idag kunde vi rida ut ordentligt i hörnen och volterna blir så runda dom kan bli. Det är den där yttersidan vi måste få med, stänga ytterdörren som Leif brukar säga.

Curre går jag ca 20 min med just nu, så han får röra på sig och inte bli stel. Men han är mycket, mycket bättre nu vilket är skönt. Troligen drog han till med något i hagen, då han var så väldigt fin och jämn bara dagarna innan. Men är rädd om honom och tar det lugnt ett tag nu.

Duktiga pållar

Curre och jag tog oss en promenad såhär på kvällskvisten. Dock gick han så himla fort! Haha, men han är väl pigg nu när han vilat ca 2,5 vecka, bara gått i hagen och haft det gött. Han är så mysig (lite dryg också) för helt plötsigt tvärstannar han och ska titta på något, händer minst en gång och ibland hela tiden för att det finns så mycket att titta på. Vad nu det kan vara att se.

Spirit red jag ut en runda med i skogen, gick jättebra! Förutom att han inte ville gå ut ur boxen, antagligen för att det var för sent (ca 20:00) och enligt honom tid för kraftfoder. Men jag var smartare och tillslut stod han fint på stallgången. Vi övade idag på övergångar, ställa igenom sidorna och trava lugnt och sansat. Duktig häst!

Allt det bara rullar på

 
Först och främst, bloggen kanske ser lite knasig ut därför att jag håller på att trixa med designen. Vet inte riktigt hur jag vill ha det än, men det är så kul att ändra om i koderna haha. Får se om jag byter ut headern jag har eller bara uppdaterar den, sen ska designen i övrigt matcha också. Måste skriva klart och skicka iväg lite saker, sen ska jag belöna mig själv med att jobba med desgnen här!

Har annars bara hästarna att fixa ikväll. Stallet ska fixas och sen ska Curre promeneras och Spirit ridas. Ska jobba imorgon och på fredag också, det blir kul! Gillar inte alls att bara vara hemma. Lite tråkigt bara att mina kollegor jag har jobbat med har slutat för denna sommar, men så är det. Glad för att få lite timmar. Fick in min största lön idag också, CATCHING! Den satt fint alltså.

Vill ni att jag ska skriva om någon särskilt? Kommentera! Jag har tid men inte så många idéer om vad det vill läsas om haha.

Mina dagar

 
I torsdags blev jag inringd för jobb där jag har sommarjobbat dom senaste tre sommrarna (inklusive denna). Får jobba där när det dyker upp jobb, min avdelning är lite speciell då det inte finns några direkt fast anställda utan folk får hoppa in när det dyker upp såna ordrar. Lite så fungerar det.

Annars har jag lugna dagar, kollar av jobbmarknaden, skickar och skriver ansökningar, besökt AF osv. Det är lite som att livet har pausats och jag har haft tid att fundera, känna och reflektera. Tankarna har farit bakåt i tiden och gått igenom det förflutna. Dom far framåt, vad händer i framtiden? Känslorna går berg och dalbana. Ibland ångrar jag val jag har gjort i livet och önskat att jag hade handlat anorlunda. Samtidigt är det, i det långa loppet, inte många år jag har levt ändå.

Som sagt, jag tänker för mycket just nu. Jag har för mycket tid, gillar inte när tid ska fylla livet istället för tvärtom!

Dagens ridpass

Angelica och Spirit 
 
Idag gjorde nog Spirit sitt bästa pass här! Igår skrittade vi ut en runda där jag arbetade en hel del i skritten. Ställa och känna att han kom igenom i sidorna, i slutet var han verkligen jättefin.

Idag var han jättefin i travarbetet. Jag kunde rida ut i hörnen och volterna blev så runda som dom i dagsläget kan bli. Ibland ilar han iväg och blir lite snabb, men i övrigt väntade han och bar sig själv bra. Vänstergaloppen satte han efter andra (eller om det var tredje) försöket när jag inte lät bogen falla ut. Fick honom även att galoppera lite lugnare och på styrka. När det var dags för högergaloppen så var dock bensinen slut och han orkade inte riktigt. Fick för sig att sticka iväg åt vänster vid staketet istället för att fullfölja volten i höger varv, haha. Men vi avslutade enkelt på fyrkantspåret!

Imorgon blir det en lugnare runda ute tänkte jag. Ska bli intressant att se hur han sköter sig. Han var lite tittig och istadig med Angelica förut, men hon är så van sedan Chino så hon redde ut det när han fick för sig att inte gå förbi läskiga saker. Men mina senaste turer ute själv så har han skött sig väldigt bra faktiskt. Inga dumheter alls faktiskt, mer än något litet bara där han tittat till.

Det går framåt med Spirit

Igår red jag ett pass på ridbanan med Spirit. Han var, om än pigg, väldigt fin igår! När han kom så var han inte riden på väldigt länge och innan des bara inriden. Han sprang mest på och var svår att styra. Idag fungerar både styrningen och bromsen bättre, plus att han orkar mer. Men jag har bara lätta och enkla krav på honom just nu:

* Att han ska komma ut till spåret och ut i hörnen, samt runt innerskänkeln på volter. Det går sådär, men det blir bättre! Igår kunde vi rida ända ut i hörnen i vänstervarvet (det lätta varvet).

* Fatta rätta galopp. Vänstergaloppen är svår och han tar gärna höger, men det är bara att ha tålamod. När han väl tar rätt galopp så får han mycket beröm och blir jätteglad = fattar rätt nästa gång.

* Vänta. Han vill gärna ila iväg, plocka fram sina galoppgener och dra iväg i full fart. Jag tycker inte riktigt likadant. Tar hela tiden små halvhalter och ger eftergift, då börjar han trampa under sig. Slappna av, vänta på mig och jag får en fin eftergift i handen. Han är förvånansvärt lätt att rida ihop och i balans (på tygeln, gillar dock inte att använda det ordet). Bara man får honom att vänta och inte springa iväg!

Idag blir det nog en skrittur upp till sandvägen där vi jobbar lite med galoppen. Utan sällaskap, får se hur det går!


Fem saker om mig

* Jag älskar att köpa teknikprylar! Hade jag inte haft häst så hade jag garanterat spederat många tusen på datorer, kameror, mobiler och dess tillbehör... Jag satt uppe till efter midnatt för att förhandsboka min iPhone 6 när den släpptes, hehe...

* Jag har så länge jag kan minnas varit kreativ/konstnärlig av mig. Ritade och pysslade väldigt mycket när jag var yngre, fotade, började blogga, pyssla med photoshop osv. Men jag har däremot aldrig sett mig själv som en kreativ person, utan ramlade igentligen bara in på mina utbildningar Estet bild och sedan grafisk design. Det är nu i efterhand jag har börjat inse att jo, jag är ganska kreativ som person.

* Jag gillar ordning och reda. Vill ha organiserat och städat omkring mig, saker ska helst stå på rad och tidningar ligga i års och nummerföljd... Känner jag att det blir för mycket, om disken eller tvätten börjar gå åt skogen. Då kan jag stänga av och skita i det ett tag, så det blir ett berg innan jag tar tag i det. Så pedant skulle jag inte kalla mig!

* Jag är egentligen en riktig naturmänniska. Är uppvuxen på landet, med hästar, kor, höns, katter och hundar. Är inte alls en sån person som skulle vilja bo mitt i stan och blir stressad av att höra trafik 24/7. Däremot vill jag ha kontrast i livet och älskar att åka utomlands, dra in till stan och gå i affärer, ta en fika och träffa folk osv. Men när jag tänker på mitt drömboende, då är det en hästgård ute på landet. Inte för långt ute i buschen, men det ska vara mysigt, tyst och naturnära.

* Jag har utvecklats otroligt som person dom senaste åren, vilket även människor runt mig tycker och har lagt märke till. När jag gick i skolan så var jag tyst, blyg och vågade knappt prata med människor jag inte kände. Var mest hemma och ägnade mig åt hästarna istället för att vara ute och träffa folk. När jag slutade skolan så bestämde jag mig för att jag inte ville vara sån och flytten till Bollnäs var egentligen det verkliga startskottet ut ur min comfortzone. Idag har folk som träffar mig för första gången en helt annan bild och ser mig som glad och framåt. Det är kul!


Tiden den tickar och går

Har under förmiddagen hunnit med att släppa ut hästar och fixa iordning stallet samt fylla på vatten ute i hagarna. Har sedan suttit inne vid datorn, skickat iväg ett mail angående jobb och ska fortsätta med en ansökan. Går dock lite trögt när jag har musik på högsta volym, springer runt och städar och gör typ allt annat för att slippa formulera ett tråkigt brev om mina färdigheter? Hehe. Bäst att sätta fart så jag kan gå ut en stund i solen också.

Senare ikväll tänkte jag rida Spirit samt fixa klart det sista med hästarna. Har annars inget på agendan alls. Kanske tar en tur runt gården och fotograferar lite? Är inte van att vara ledig jag... Satt hela dagen igår och läste på om fullformatskameror... Gah, vill ha! En Nikon D610 skulle inte sitta fel alltså. Har vuxit ifrån min nuvarande utrustning känner jag, rent tekniskt och vill ha ut mer kvalité av mina bilder.

Vår (relativt) nyfödda kalv!

Nattbloggning

Angelica åkte i förmiddags. Det känns inte bra alls. Från att bo och umgås 24/7 så får vi nu gå tillbaka till våra messenger konversationer och att bli best friends på snapchat. Jag ska vara glad att jag har en sådan fin syster som alltid ställer upp och stöttar, inspirerar och tror på mig när inte jag gör det. Det är nog få förunnat att ha en så bra relation till sitt syskon. Det skiljer fyra år mellan oss men det märks inte alls, särskilt inte på senare år. Hatar att hon åkt sina 80 mil uppåt landet och jag är kvar här. Nästa gång vi syns är när hon kommer ner för konsert (som SKA bli av, hur fattig jag än är) i oktober. Vet att hon läser här och passar på att flika in, du är grym. Det vet du...

Har pausat mitt cv/personligt brev skrivande som jag snart ska återgå till om en liten stund igen. Fortsätter imorgon och gör klart + skickar iväg en ansökan. Hoppas på lite positiva svar och besked snart! Det skulle vara så kul liksom, haha... Livet är verkligen konstigt, för där jag står just nu så har jag ingen aning om vad som väntar härnäst. Läskigt, men spännande.


Ordinary Love

Jag älskar musik och jag älskar texter. Att sätta sig framför datorn med lurarna på och redigera bilder, försvinna in i sig själv medan man sitter på tåget/bussen eller under en promenad i naturen. Det är kvalitétstid.

Ordinary Love - U2

I love you


Behöver få utlopp för min kreativa sida

Jag är såå sugen att sätta igång något projekt! Typ göra en logotyp/grafisk profil, bloggdesign, bygga en egen hemsida osv. Gah, det är ju sånt som jag vill jobba med! Pyssla och vara kreativ med datorn liksom. Har dom senaste dagarna funderat på att dra fram papper, pennor och vattenfärger för att rita/måla. Då är jag rastlös och behöver få utlopp för min kreativa sida haha. Någon som  behöver typ en ny bloggdesign/header? Hojta!


Back to the reality

Tillbaka från London och tillbaka till verkligheten känner jag nu. Curre är halt. Han var kanonfin passet innan träningen förra veckan och hoppade galet bra på onsdagen. Såg fräsch och fin ut när vi gick/joggade dagen efter, sedan pang, halt när jag red på fredagen. Kändes oren och det syntes på böjt spår. Jävla skit rent ut sagt. Vet inte i dagsläget vad jag ska göra med honom, men vila får han göra först. Antagligen så har han trampat snett eller något när han och Spirit drog några repor i hagen under dom dagarna. Men det ska ändå inte behöva bli såhär känner jag...

I övrigt är mitt liv annars kaos. Väntar på svar från ett jobb och jag kommer ärligt talat gråta floder om det inte blir något med det. Vill inte bo hemma. Vill inte stå still. Vill inte vänta. Angelica åker upp till Luleå på måndag och sedan är jag själv här. Har inget jobb och inga vänner att umgås med här. Vill bara flytta nu, börja skapa mig någonting eget. Känns så rörigt i mitt huvud just nu :( Jag ska väl inte klaga egentligen, men det tar på en ändå.

På ett vis har jag bestämt mig, det SKA ordna sig hur jävligt det än känns just för tillfället. Livet är sådär, det flyter på ett tag och sedan kommer det bakslag. Tycker att jag haft på tok för många, men då kan det ju bara bli bättre sen. Ellerhur? Jag tror så.

Angelica och jag tog några bilder här hemma, med mitt nya Nikkor 70-300 zoom objektiv. Måste testa det mer sen!

Några fler bilder


Bilder på finaste Curre


Tillbaka från London

Är nu tillbaka efter 3 riktigt bra dagar i London! Helt ok väder, ätit gott, sett mycket av det där som man "ska" se när man besöker staden och självklart shoppat på Oxford Street. Reste dit med Angelica, Fredrik (vår bror) och hans sambo Carro. Skönt att bara komma iväg sådär några dagar, besöka staden som så många pratar om men som jag själv aldrig besökt.

Har aldrig besökt England innan, så det var väldigt roligt att denna resa faktiskt blev av! Sen uppskattar man alltid hemma mycket mer när man varit iväg såhär, faktiskt ;) Det som hanns med var att åka en jäkla massa tunnelbana (herre gud vilket tunnelbanesystem...), gå på afternoon tea, äta på China town, gå på pubar, shoppa på Oxford Street, åka Engelsk dubbeldäckare, nästan bli överkörd pga man tittar åt fel håll över gatan, käka egelsk frukost, strosa i parker, inse hur lortigt England är, besöka Madame Tosseauds osv osv. Roliga dagar hade vi!
 
Big Ben
 
Buckingham Palace
 
Kollar in kartan för att se vart vi är/vart vi ska
 
Veronica i London "KOLLA, HÄSTAR!!"


Adternoon tea på The Ivy Market Grill


Madame Toosseauds
 
Har hela telefonen full med bilder, haha #thetypicalme

Hoppträningen igår

Hoppade Curre för Leif igår, vilket gick jättebra! Vi red fram en liten stund gemensamt först, red på ett fyrkantspår och ställde dem runt innerskänkeln i hörnen samt även på rakt spår. Gick in på volt och jobbade i lätt sits i galoppen, känna att dem jobbar lika bra och mellan hjälperna även när man lättar ur i sitsen. Jobbade även lite förvänd galopp, standard för Leif haha. Curre kändes väldigt loss och fin i detta arbete!

Därefter hoppade vi en låg lydnadsbana och sedan två linjer där vi pressade på Curre lite. Red båda linjerna på ett språng för mycket, på 130 höjd vilket gjorde att han fick kämpa lite. Jag klantade mig en gång så han fick hoppa av jäättestort, men det redde han ut fint. Efter det så hoppade han jättefint. Avslutade med att hoppa en bana på 120-130 höjd, vilket vi gjorde enkelt och felfritt. 

Är verkligen supernöjd med denna träning, mycket bättre känsla än förra veckan. Leif tyckte att han jobbade bra med hindren, trots att vi utmanade honom och han var trött i slutet. Har hittat en bra ridning på honom nu, där jag spänner bågen och håller ihop mer till hindren vilket gör att han hoppar otroligt mycket bättre. Rider jag såhär så tror jag inte att det är långt kvar tills det släpper i 130! Igår kändes det jättelätt.

Film kommer, lägger upp några skärmdumpar så länge!

Ja ni fattar, hur fixade han ens detta?? HahaHoppträning ikväll + film

Ikväll så är det hoppträning för Leif igen! Vet inte om jag kan hoppträna något nästa vecka då jag är i London mån-ons, ska vara om jag kan träna torsdag. Är dock tävling lör-sön i Tierp sedan, men det visar sig. Ska fråga Leif idag tänkte jag. Ska bli kul att träna idag i alla fall, tror att det ska bli lite banhoppning.

Film från förra veckans träning, där jag satt ihop några klipp som Angelica filmade.

Fotografering

På förmiddagen så kom Krister och skodde Curre, så nu är han äntligen fin i fötterna igen! I vanliga fall så skos han var 6:e vecka, men eftersom vi inte kunde få en tidigare tid så fick det bli 8:a veckor denna gång. Inget jag låter hända ofta, men bättre än att ta en hovslagare som inte är tillräckligt bra.

Trimmade sedan Curre ute på åkern nu under kvällen, kändes jättebra! Äntligen så börjar det kännas att jag har jobbat honom mycket framåt och i en stor galopp. Han har mer framåtbjudning och bakbenen är aktiva. Red inte speciellt länge och kände mest igenom inför träningen imorgon. Väldigt nöjd med honom idag.

Satte även kameran i handen på Angelica som tog lite bilder på oss, det var inte idag! Insåg att jag har tagit bilder med min systemkamera EN gång iår... Fy skäms, får ändra på den saken helt enkelt.

En liten sneak peak, resten kommer när jag har gått igenom alla!

Statusen med livet och så vidare

Jag har nu jobbat mina veckor på mitt sommarjobb och får härdanefter hoppa in om jag behövs. Om jag är arbetslös eller har "semester" nu, det kan man fråga sig haha. Men eftsrom jag bara hade en veckas ledigt innan jag började jobba efter skolan så kallar jag det lite av en semster... Obetald semester dock.

På måndag, den 10-12:e så blir det dock riktig semester då jag åker till London! Ska bli så himla kul verkligen, speciellt då jag aldrig har varit där innan. Åker dit med Angelica, vår storebror + hans sambo. Vi får se vad vi hittar på, men shopping blir det såklart och bara att uppleva staden/landet i sig blir en upplevelse.

I mitten av denna månad, någon gång efter London är jag lovad av ett företag som skulle höra av sig till mig. Jag ringde dem i våras och blev ombedd att skicka personligt brev och arbetsprover, samt höra av mig i höst. Har nu gjort detta och det låter ganska positivt, så jag hoppas verkligen att det blir något. Om jag skulle få en tjänst hos dem så innebär det att jag får jobba med det jag har utbildat mig till, samt flytt från den plats jag befinner mig just nu. Jag har jobbat efter gymnasiet och pluggat en utbildning på två år, nu vill jag faktiskt ha ett fast och bra jobb... Hoppas!


Mina tankar kring vila

Fick en rolig fråga jag svarar på här!

"Vad är dina tankar kring vila? Vilar dina hästar klassisk en gång i veckan? Eller har du något annat tänk. :)"

Jag brukar tänka som så att träning bryter ner och vila bygger upp muskler och leder. Vila behöver dock inte vara en dags helvila i veckan, utan vila kan vara micropauser under ridpasset, en lugn uteritt i skogen lika väl som tre månaders bete. Hur man ska lägga upp hästens vila tycker jag beror till största del hur gammal hästen är och hur mycket den är riden.
 
En 3-åring som nyss är inriden rids bara några gånger i veckan, får återhämtningpauser i form av viloperioder och bete där den är helt ifrån ridning/träning. En äldre häste låter jag aldrig helvila, utan dens återhämtning blir istället aktiv vila. Skrittpromenader istället för vilodagar och skogturer/lätta trimmpass istället för viloperioder. Den äldre hästen är redan uppbyggd och har stelare leder/musklar, vilket medför att dom blir stelare efter helvila samt tappar lättare muskler och är mycket svårare att bygga upp igen.

Curre är 13 år och honom ger jag aldrig helvila. Han har en dag i veckan så jag inte rider honom, istället går jag en promenad på 20-40 min. Ibland helvilar han, mer det beror mer på tidsbrist. Jag ger honom heller inga helviloperioder, utan hans lugna perioder blir istället promenader eller lugna pass. När jag lägger upp hans veckoschema så brukar jag sällan rida honom hårt två dagar i rad, utan trimmas hans lite hårdare ena dagen så går han lite lättare dagens efter osv. Efter en tävlingshelg får han också några lugnare dagar i form av lättare arbete. Brukar en vanlig vecka ge honom en dag fri från ridning (promenad) och en dag skritt/jogg.


Mer fokus på galopparbetet

Leif hade sagt till Angelica på träningen i onsdag, "Vilken skum galopp han har den där hästen, han har så långa bakben" om Curre. Han har sagt detta förut också och Gaby har också påpekat att jag verkligen måste GALOPPERA honom även när jag trimmar för att han ska komma igenom i kroppen. Ändå sitter jag och trimmar, samlar och flyttar på ridbanan. Visst jobbar han bra i detta arbete, blir mjuk och lösgjord. Men vad hjälper det när vi tappar ALLT när vi växlar upp i tempo inne på tävlingbanan?

I förrgår var vi ut och galopperade vid sandvägen och igår trimmade jag på åkern, båda passen med samma fokus. Att galoppera framåt. Han måste bjuda framåt, skjuta på med bakbenen som slutligen ska långt in under kroppen. Visst måste jag samla upp, så han hittar sin balans men jag får verkligen inte glömma bort att även arbeta honom i tävlingstempo.

Jag tyckte att han jobbade väldigt bra igår, även om han har svårt att hitta balansen och orkar inte riktigt jobba igenom kroppen i den större galoppen. Men man får växla ner för att lösgöra och hitta bakbenen, sedan växla upp och försöka att bibehålla detta. Men överlag, mer galopparbete behöver vi lägga in i schemat!


RSS 2.0