Ett nytt upplägg och tänk

Curre är 12 år det här året, 13 nästa år. Jag har haft honom i snart 7 år och vi har tillsammans tävlat upp till 130 cm hoppning, vilket jag tycker är bra  med tanke på hur lite vi faktiskt har kunnat tävla. Hade vi tex kunnat köra på hela den här sommaren så hade vi varit stadiga i 130 cm nu och om vi hade fått köra på obehindrat sedan 2009? Ja, man kan undra på vilka nivå vi legat då.

Hur som helst så känner vi varandra väl, Curre är välutbildad och kan allt det jag begär av honom. Han har lätt för att hoppa stora hinder, han tycker om att tävla och är avspänd på tävling. Vad är då mitt mål med honom? Jo, att tävla högre. Hur ska vi kunna göra det? Jo, genom att hålla honom frisk och i så bra form som möjligt. Ska vi komma högre så behöver vi rutin på tävling, för det saknar både han och jag.

Det viktigaste fokuset med Curre just nu är att han håller sig frisk och i bra form. Markarbetet är sådant man måste jobba med ALLA hästar och underhålla, oavsett utbildningnivå. Det är just nu inget han behöver lära sig eller har speciellt svårt för, utan det är det grundläggande arbetet som vi måste utveckla och underhålla.

Jag kommer inte att hoppträna honom lika mycket, max 2 ggr i månaden. Han kan hoppa och behöver inte nötas på, utan istället sparar vi på sprången till tävling helt enkelt. Istället jobbar vi med dressyrarbetet, över bommar och småhinder. Varvar detta jobb med galopparbete ute och återhämtningsperioder. Viktigt är att rida varierat och lägga fokus på att han hålls motiverad. Han måste tycka att arbetet är kul, vilket han gör om jag varvar med roliga pass. Hålls han motiverad så jobbar han tusen gånger bättre än om jag trimmar 6 dagar i veckan.

Trimpassen kör vi på max 30-40 min, intensivt arbete och sedan skritta av ute efteråt. Inte nöta, utan avsluta när han fortfarande tycker det är kul. Galoppera mycket ute, galoppera i backar/klättra. Blir mycket fokus på att han ska vara motiverad. Känns han inte bra, låta honom vila istället för att "rida igenom". 

Det jag ska göra mer är att KÄNNA EFTER, rida mer på hans villkor. Ta och ge. Det är inte hela värden om han står två dagar på en vecka, det är mycket viktigare att han tycker att vårt arbete är kul. Sen får vi tävla och hoppa så mycket som han klarar av. Det visar sig, så länge han känns motiverad så mår han bra. Det anser jag är mycket viktigare än vad ett böjprov hos veterinären säger. Vårt tränande och tävlande blir på hans villkor, vad han klarar av.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0