Vad är Grafisk design?

Grafisk design är väldigt mycket mer än att dra ihop ett collage i photoshop, det har jag fått lära mig nu. I skolan får vi lära oss väldigt mycket tekniska funktioner i främst Adobe InDesign, Illustrator och Photoshop. Vi har även tittat på Adobe Edge Animate och Flash (Animation, tex en rörlig annons), några olika program för webbdesign och kodning mm. 

När jag säger att jag pluggar Grafisk design så blir ofta reaktionen "Vad är det?" eller "Vad blir man då?". Så ja, vad kan man bli på min utbildning? När jag gått klart den här utbildningen så kommer jag att ta examen som Gafisk formgivare/orginalare. Jag kan då jobba på tidning, reklambyrå, tryckeri eller andra ställen som sysslar med Grafisk form.

Grafisk form ser vi överallt. I tidningar, på webben, förpackningar, reklamskyltar, annonser, brochyrer, reklamblad, visitkort mm. Allt sådant ska formges och det är alltså någon/några som sitter och gör detta. Det är alltså ett ganska brett och stort område, från häftiga illustrationer till att sitta och layouta en dagstidning.

När man ser sig omkring på internet så finns det massvis med kreativa människor som gör superhäftiga illustrationer osv. Att jobba med Grafisk design är dock någonting helt annat, för då handlar det plöstsligt inte om vad Du tycker är snyggt och vill göra. Då har du en kund/uppdragsgivare som du arbetar för. Det viktigaste då är inte att göra någonting du själv vill, utan att lyssna på och göra din kund nöjd. Den stora skillnaden mellan konstnär och grafisk formgivare alltså. 

Inom den här branschen gäller det också att ha koll på en hel del tekniska saker. Hur samanställer jag ett tryckfärdigt dokument? Vilka fil-format ska jag använda mig av? När använder jag CMYK respektive RGB färger? Hur fungerar det med typsnitt på webben? Det gäller att ha koll på en hel del annat, utanför själva skapanadet.

Hoppas någon, som inte hade så bra koll på Grafisk design innan förstår lite bättre nu vad det är jag håller på med!

Ett av tio stycken bokomslag jag gjorde innan lovet
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0