Mitt system vid framhoppning

Ju mer jag har tävlat, ju mer förstår jag vikten vid att ha ett bra system vid framhoppning. Vid en framhoppning ska man inte träna på sådant man har svårt för, utan den är bara till för att värma upp och skapa självförtroende hos häst/ryttare.

När jag hoppar fram till en 120 klass så börjar jag med att värma upp i trav och galopp, kollar av gas/broms och försöker få vikten till bakbenen. Börjar sedan att rulla över lilla hindret 2-3 gånger, där jag försöker att skapa mig en känsla. Känna att hästen bjuder och hur den är för dagen. Behöver jag mer tryck i gaoppen? Kommer jag nära/stort? Analysera!

Sedan börjar jag hoppa räcket på ungeför 1 m och höjer succesivt upp till 115-120. Hoppar max 3-4 språng på räcket. Går över till oxer och börjar hoppa den på ungefär 110 cm, breddar och höjer succesivt upp till 120 cm. Blir max 3-4 språng här också, om det inte uppstår några större problem. Lägger sedan in en skrittpaus och hoppar ett högt räcke på 120/125 precis innan jag ropas bort. Här vill jag komma lite intill så att han hoppar upp sig.

På framhoppningen med Curre så vill jag som sagt bara värma upp och skapa självförtroende i första hand. Han som är den lite lojare typen vill jag också få kvick och lite intill hindren så att han hoppar upp sig. Jag försöker också att hoppa så få språng som möjligt, men ändå se till att han är väl uppvärmd och förberedd för sin start. 

Jag ser ingen som helst anledning till att nöta på språng efter språng, som man tyvärr ofta kan se. Har även stått på en framhoppning och sett oschyssta saker. Bla där en duktig ryttare medvetet satt hästen i skiten på en bred oxer (där den såklart landade på bakbommen...), för att sedan smalna och ge hästen ett normalt språng. Nej, hemma tränar man (schysst!) och på framhoppning värmer man upp/förbereder sig fysiskt och mentalt!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0