"Du blir inget på Estet"

Jag gick det Estetiska programmet med inriktning Bild och form på gymnasiet. Främst för att det inte fanns något hästgymnasium (närmsta var Strömsholm som på den tiden hade skyhöga intagningspoäng pga få hästgymnasium), jag ville inte gå något pluggigt och tyckte det var kul att rita. Ungefär så. Idag hade jag nog tänkt helt anorlunda skulle jag tro och satsat mer på skolan.


Det jag alltid fick höra under den tiden var att "Man blir inget på Estet", "flummlinje" osv osv. Mycket på skoj, även från familj osv, men det var självklart inte kul att höra ändå. Det Estetiska programmet är studieförberedande och det är meningen att du ska studera vidare, vilket betyder att du kan bli precis vad du vill. Men tack vare inriktningen så blir en sådan utbildning stämplad som "flumm" eller att du inte blir något på den.

Jag gick ut med MVG rakt igenom i bildämnena, förutom en kurs tror jag. Sedan hade jag många VG, några MVG och inte allt för många G:n. Ganska bra betyg, för att inte ha ansträngt mig sådär överdrivet direkt. För mig var gymnasiet bara något att ta sig igenom, tyvärr. 
 
Sedan kan vi ställa oss frågan, har min utbildning gynnat mig idag? Svar JA, det har den absolut. Min tanke var aldrig att plugga vidare inom detta område, men av någon anledning blev det så ändå. Fast en mera tenknisk och mediainriktad form av "konstnärlig" utbildning. Trots att jag inte har en utbildning inom media, så tror jag absolut att mitt val av gymnasieprogram har gynnat mig. För det är färg och form vi jobbar med, fast i en mera teknisk form. Jag skulle nog säga att grafisk design ligger någonstans mitt emellan Media, Teknik och Bild och form programmen som finns på gymnasiet.
 
 
 
Idag planerar jag att jobba, alltså försörja mig inom en bransch som enligt folk är "flumm". Men när jag säger att jag kommer att ta examen som "Grafisk formgivare" så är det sällan jag får några såna kommentarer. Kanske för att det "flummiga" är inbakat i en fin titel och att grafisk form faktisk existerar överallt. Men man måste verkligen bevisa för folk att man kan lyckas inom denna bransch för att få bort flummstämpeln. Det är mycket enklare att säga att man studerar till läkare, ingengör, sjuksköterska eller rörmokare och få en klapp på huvudet och en stämpel som "duktig". Oavsett hur engagerad du är.
 
Någon som håller med mig? Såhär kan det ju vara inom många andra områden också, som inte är lika "duktig" stämplade av samhället. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0