Pigg Curre

Curre fick sig en promenad på ungefär en halvtimme - 35 min idag. Gick först efter asfalten och sedan på en stig i skogen. Tror ni att han var trött i kroppen efter 3 dagars tävling? Nix, jag fick powerwalka och nästan springa brevid för att han gick så fort! Jättepigg verkligen, haha. Han såg inte ett dugg trött ut igår och har inte känts trött alls i helgen heller. Sista klassen så hoppade han helt klart bäst, med två rundor i 120 och 130 cm i kroppen. Så han har verkligen en grym kondition och fysik just nu.

I veckorna så rider jag honom 2-3 ordentliga trimmpass, sen hopptränas han en dag, är ute och galopperar + har lugna vilodagar dom resterande dagarna. När jag trimmar honom så har jag honom oftast ute över en timme. Skrittar alltid fram och av minst 10 min, gärna llte till. Sen trimmas han i 40-60 min, lite beroende på.

Är inte rädd för att rida honom ordentligt, utan varierar arbetet och ger honom lugna dagar att återhämta sig. Tror mer på att rida ordentligt och sedan bara låta honom skritta vissa dagar, istället för att rida "halvhårt" varje dag. Tycker att det här upplägget jag har haft nu har fungerat riktigt bra på honom då det som sagt känns som att han har en väldigt bra fysik just nu. Riktigt kul! 

Jag själv har dock kännt mig lite matt i kroppen (jag har väl tyvärr inte lika bra fysik) och haft huvudvärk... Inte jättekul alltså. Har verkligen varit full fart hela helgen, vilket börjar kännas nu. Men det har varit sjuuukt kul verkligen! Bästa helgen på länge :) 

Min bergsget idag. Såg så himla kul ut när han stod där, mitt i backen haha.

Dagens 130 cm

Red som sagt en 130 cm även idag, som avslutning på den här helgen. Han kändes lite lugnare idag, men ändå pigg. Fick även idag hjälp Gaby på framhoppningen, vilket är jätteskönt när man inte riktigt är van på den här nivån än. Han kändes väldigt fin och hoppade riktigt bra, några gånger på oxern så såg jag riktigt hur han sträckte fram frambenen framför sig!
 
Hade som mål att rida mer koncentrerat och avvägt idag, inte bara kötta på alltså. Tyvärr blev det lite dressyrigt mot ettan, plus att jag red en dålig väg där. Kom alldeles för nära och han petade ner det... Himla onödigt då det var helt mitt fel som skulle satt lite mer snurr!
 
Hade även ett ner på C i trekombinationen, kom bra in och han fick trångt till sista helt enkelt. Men resten hoppade han super på! Kom lite mer intill, vilket gjorde att han hoppade upp sig istället för att bli flack. Efter trekombinationen så var han inte i ett hinder, inklusive näst sista där han var helt grym. Red iväg honom ganska stort på en oxern som han gjorde ett jättesprång över, sträckte ut sig som tusan så jag nästan trillade av haha. 
 
Ska ladda upp alla filmer och skriva lite mer om helgen när jag är hemma sen. Men är jättenöjd med honom verkligen! Felfri och placerad i 120n i fredags, sen gjorde vi en bra 130 debut där det trillade några bommar pga mig. Sen hoppade han ännu bättre idag. Hade jag bara startat i en bättre galopp så hade det varit en 4 fels runda, så är jättenöjd med dagens insats.
 
Känns jättekul att veta att vi har att göra i 130 och att den nivån inte alls är några problem för honom. Han skuttar runt som vanligt. Kämpar och hjälper mig när jag klantar till det och är bara helt grym. Älskade häst!<3
 

Dagens 130 debut

Idag har alltså Curre och jag debuterat medelsvår, 130 cm. Känns jättecoolt tycker jag, haha. Hade tre nedslag då jag var alldeles för taggad och red på för mycket, så dom nedslagen tar jag på mig. Kom stort på tvåan som han petade ner och vi fick då lite trångt på 6 språng ner till trippelbarren, vilket gjorde att han tog bakbommen där. Sen red jag på för mycket mot näst sista hindret, en oxer lite tight ur sväng som gjorde att vi fick med oss bommarna där också. Men linjen innan det gjorde han jättefint och likaså trekombinationen gjorde han jättebra!
 
Så trots tre ner så är jag jättenöjd. Curre var betydligt piggare idag och bockade runt på framhoppningen. Riktigt laddad faktiskt. Fick hjälp av Gaby när jag hoppade fram, vilket var jätteskönt! Men som sagt, red på lite för mycket så han hann inte riktigt få upp tassarna. Annars så kändes det inte alls svårt, utan han guppade runt som en vanlig 120.
 
Pratade med både Gaby och Leif efteråt och bestämde att jag rider 130 ist för 120n imorgon. Det kändes inte alls svårt idag, utan det är bättre att jag får gå in och rida en till imorgon. Lite lugnare, hehe. Men han är på den nivån att han utan problem ska kunna gå två 130. Idag kändes han knappt ansträngd efter våran runda, så det ska nog gå bra! Tyckte det inte var så stor skillnad :)
 
Så imorgon satsar vi på en lite lugnare, helst felfri runda. Det är målet!
 

Felfri och placerad!

Startade helgen genom att vara felfri och 14e placerad i 120 cm av nästan 90 starter. Trots att jag glömde sporrarna, haha. Tyckte att han var lite seg och lyssnade inte riktigt för skänkeln när jag kickade till. Sen när jag skulle plocka av mig stövlarna efter ritten så märkte jag DÅ att jag glömt sätta på mig sporrarna! Det gick dock bra ändå, tydligen ;) 
 
I morgon hoppar vi en 130 cm, debut alltså. Spännande! Kommer bättre uppdatering dag för dag när jag kommer hem, samt filmer :)
 

Framme i Umeå

Sitter just nu på hotellet efter att ha nattat Curre borta på anläggningen. Resan hit gick bra och Curre hade stått snällt i lastbilen. Tog drygt 6 timmar upp hit och vi var här strax före åtta. Oturligt nog så kunde man bara rida i ridhusen före åtta eller efter 22, så jag fick snällt vänta tills klockan 10...
 
Trimmade och kände igenom Curre i drygt 20 min. I början var han lite stel, säkert pga resan hit. Men mot slutet när vi jobbat lite förvänd galopp (som är super för att lösgöra och få dem att sätta under sig) så mjuknade han till och kändes jättefin! Mjuk och trevlig. 
 
Han är så rolig Curre och det bara lyser i ögonen på honom när vi är här! Tycker det är jättespännande att få komma ut och se ny omgivning, bo på tävlingsplatsen och allt som hör till.
 
imorgon går han en 120 cm med totalfel, vilket betyder att vi får rida omhoppning bara vi inte blir uteslutna. Startar ganska sent och 120n är andra klassen, plus att tävlingen inte börjar förren vid 10. Så startar nog ganska sent imorgon skulle jag tro :)
 
Stannade på en godisbutik i ö-vik som hade sjuukt många sorter! 750 st. Längan på bilden, en lika lång fanns på andra sidan plus två lite kortare på kortsidorna! Haha, min påse blev stor ;)

Ume nästa!

Efter några (ganska få) timmars sömn så var jag vid skolan redan efter åtta, haha. Jag är så paranoid att jag ska glömma något att jag inte kunde sova längre och när jag inte hade något mer att göra hemma så gick jag hit. Är fortfarande livrädd att jag ska glömma något, typ något viktigt som sadeln eller passet! Har gjort listor och checkat av, men ja. Man vill ju ha stenkoll ;)

Har som sagt föreläsning mellan 10-12 idag, sen bär det iväg upp till Ume! Har både dator och (skolans) padda med mig upp, så uppdaterar här under helgen :)


Fullt ös

Har precis landat i sängen med datorn efter att ha käkat lite. Har verkligen haft fullt upp hela dagen. Var vid skolan vid nio ungefär och köttade sedan på till före 17 ngn gång med uppgiften som ska vara klar tills imorgon. Men nu är den klar iaf!

Drog efter det hem och åt lite, sedan till stallet där jag har packat och putsat det sista. Hopptränade Curre vid 20:00 och han kändes fin! Jag skrittade fram lite för länge på korta tyglar, trots att jag vet att han alltid blir lite stum och hängande av det. Helst ska man bara korta tyglarna och känna att han är mellan hjälperna, sen trava igång. Så han var lite "styltig" och i framvikt till att börja med, men efter lite vändningar på bakdelen så kändes han riktigt bra.

Mjuk och riktigt trevlig var han att sitta på idag! Hoppade lite serier och sista oxern som var lite högre hoppade han riktigt fint på. Jättenöjd, känns bra inför helgen! Direkt efter träningen så duschade jag Curre och packade sedan ihop det sista. Var nog klar i stallet runt 22:45 skulle jag tro. Men nu tror jag att jag har allt under kontroll!

Imorrn är det föreläsning mellan 10-12, sen piper jag iväg och käkar lunch innan Curre ska vara lastad vid 13. Han har sån tur att han får åka lastbil med Gaby upp, riktigt lyxigt för hans del!


Planering och packning på schemat

Idag har vi eget arbete i skolan, vilket betyder att jag ska försöka få min Grafiska profil helt klar och inskickad hade jag tänkt. Hade varit grymt skönt att bara få klart det! Sen har vi en iPad uppgift också, som jag kanske kan pyssla lite med i bilen på väg upp till Umeå. Det är min plan iaf, som jag hade tänkt försöka att hålla faktiskt!

Är som sagt hoppträning ikväll och innan dess hade jag tänkt packa klart sadelskåpet. Behöver också putsa ett träns till och bara checka över allt. Efter träningen, som är klar runt 21:30 kanske, så måste jag duscha Curre. Han behöver sig en omgång med skimmelschampoo och det är den enda tiden att bada honom helt enkelt. Japp.

Sen får vi se hur det blir torsdag förmiddag, om jag går på första föreläsningen (som jag gärna vill). Då måste isf Angelica och pappa ta in, samt fixa iordning Curre lite om jag inte skulle hinna. Ja, vi får se hur mycket som jag har hunnit förbereda med packning och allt. Inte helt lätt det här inte ;)


Dagens trimmpass

Trimmade igenom Curre i ca 35-40 min på utebanan idag. Han blev ju klippt igår och idag blåste det på ganska ordentlgt, så han var riktigt på hugget idag! Höll på att trilla av när han kastade sig för att ett reklamskynke som blåste till när vi skrittade fram, haha. Han är inte en sån häst som blir spänd när han är såhär, utan man har snarare lite mer energi att jobba med och han blir då mer lättriden för mig.

Vi trmmade på med vanligt arbete och han kändes riktigt fin! Väldigt trevig är han på marken just nu, även galoppen börjar ta sig allt mer. Har jobbat med mycket lösgörande och övergångar senaste veckan, vilket börjar ge lite resultat nu.

Detta var sista trimmpasset innan Umeå, imorgon är det hoppträning för Gaby. Tänker inte hoppa ihjäl honom då, utan snarare bara hoppa igenom och känna på honom. På torsdag så åker vi runt 13.00 och bör vara i Umeå vid 19.00 ungefär. Tänkte då ta ut och rida honom en liten sväng, så han får röra på sig efter resan bara. Är så himla taggad alltså!


Hästarna är min frizon

Hästarna har för mig ofta inneburit press och högra krav på mig själv, eftersom jag så gärna ville lyckas. Jag kunde bryta ihop och gråta efter en dålig tävlingsstart eller bara ett pass hemma som inte gick som det skulle. Även om jag älskade det så var det ändå mycket ångest och höga krav, vilket satt snubbelben på mig själv.

Numera så har jag lagt ner dom där orimliga kraven och den ständiga pressen på mig själv. Jag gör det för att det är kul och ser numera stallet, hästarna och sporten som ett frizon där jag kan koppla av. Stänga av vardagen och bara fokusera på någonting annat. Komma ut, röra på sig och andas. 

 
Det är kul att träna, analysera, utvecklas och checka av sig själv ute på tävling. Träffa tävlingsfolket, se bra ridning och fina hästar. Jag älskar träning och utveckling, jobba för någonting som jag sedan får ett resultat av. Skillnaden idag mot för förut är att jag inte längre har den där pressen och oron hängande över mig. Eftersom jag gör det här just för att det är kul.

Jag är inte nervös inför att åka 6 h upp till Umeå och lägga ut flera tusen, tävla i tre dagar och debutera 130. Förr hade jag nog kännt mig nervös och pressad av den tanken, idag känner jag mig mer taggad och tycker att det bara ska bli så himla kul! Det är inte hela världen om det går katastrof, då får man bara analysera och åka hem och träna mer helt enkelt.

Tävlingsresultat är inte allt, utan det är så mycket mer runt omkring. Det är kul att bara vara på tävling, göra en bra framhoppning, promenera Curre runt tävlingsområdet på kvällen, sitta i tältstallarna och putsa utrustningen. Det är liksom alltihopa som är kul, inte bara dom där 2 minutrarna inne på banan som räknas under en tävinghelg. Tror nog att man måste älska hela paketet och inte fokusera för mycket på just tävlingsrundan. Det är så mycket mer som spelar in. 


I övriga livet så känner jag mig också mera lugn nu för tiden, även om jag kan känna mig pressad och sätta högra krav på mig själv där också. Få prestationsångest inför uppgifter och att alltid vara den "bästa versionen av mig själv". Ibland vill man bara vara sur, nere och osocial helt enkelt. Men när jag har såna där "dåliga" dagar där jag verkligen inte ORKAR att peppa sig själv och se ALLT från den ljusa sidan. Då är hästarna och ridningen min frizon där jag kan komma bort.

När jag pysslar i stallet eller när jag sitter upp på hästryggen så försvinner allt annat. Man får komma bort och tänka på någonting annat och det är så himla skönt. Det är därför som jag göra det här, för att få några timmars avbrott i vardagen. Världens bästa fritidsysselsättning/hobby helt enkelt!

Bad day

Idag har varit en sån där dag då jag bara har kännt mig sämst, utan egentlig anledning egentligen. Man får bara såna där dagar helt enkelt, när det dåliga kommer ikapp och man bara känner sig allmänt sämst helt enkelt. Kollade på filmen från våran presentation med Jens (våran lärare bla i kursen presentation) och det är ju alltid... intressant, haha. Nä, inte alls kul att se det man gör fel och dessutom höra sig själv prata. Även om det är väldigt nyttigt att göra det. Fick iaf, förutom lite småsaker, ganska positiv respons.  

Curre hade en planerad vilodag idag då det är den dag han kan vila den här veckan innan Umeå. Hade då tänkt passa på att klippa honom (han kan inte åka till Umeå och se ut som en raggsocka), men så startade inte maskinen. Stendöd var den verkligen. Då höll jag nästan på att börja grina, haha... Han behövde verkligen klippas och jag fick lite lätt panik där ett tag.

Provade flera uttag utan någon framgång, men när jag sedan gick bort till sadelkammaren och testade så fungerade den! Visade sig att det var bara en propp som hade gått ute i stallet och när det fixats så kunde jag sätta igång med klippningen. Curre skötte sig bra, förutom att han är världens fjant när det kommer till att klippa bakom öronen. Det lustiga är att det alltid går bra på vänster sida, medan han inte alls vill vara med när det kommer till bakom just höger öra... Men med lite tålamod och envishet så fick jag till det ;)

Gick bara en promenad med Curre och sitter just nu hemma här efter att ha käkat lite vofflor. Har för mig att våffeldagen är imorgon, men äsch. Hade velat jobba vidare med min bloggdesign, men känner att jag behöver jobba vidare med uppgiften som ska vara klar tills på torsdag. En Grafisk profil åt en av företagen/loggorna vi gjorde förra veckan. Svårt och ganska omfattande uppgift, så känner att jag behöver jobba på med den!


Filar på den nya layouten

Har suttit hela förmiddagen och pysslat med en ny header, samt funderat ut lite hur min nya design ska se ut. Trots att jag egentligen borde fokusera på skolarbete istället, men så är det. Min nya layout kommer att bli annorlunda mot för den jag har nu, stilrenare och lite mer grafisk. Skulle kunna sitta hur länge som helst och pilla med typsnitt, välja bilder osv. Men förhoppningsvis blir den klar och hamnar här inom några dagar!

Ska nu göra mig lite lunch och sedan dra iväg till Curre. Har inte varit utanför dörren idag, men det ser ut att vara fint väder! Bir som jag skrev igår lite galopparbete utomhus med Curremannen :)


Kvällspass och bloggtankar

Tog som sagt tåget hem till Bollnäs i eftermiddags och var väl i stallet vid 6-tiden ungefär. Curre fick gå ett pass på utebanan där det mestadels blev galopparbete. Trimmade på i 35-40 min utan skrittpauser. Massor av övergångar mellan trav-galopp, flyttade undan skänkeln, jobbade på mindre volter, förvänd galopp och byten. När jag slutligen saktade av till skritt så var han knappt andfådd och blev inte speciellt svettig alls idag, riktigt bra kondis han han fått! Han kändes för övrigt jättefin och galoppen blir bättre och bättre. Imorrn blir det galopparbete ute i backarna vid Bolle för hans del.

Har nu i kväll registrerat min blogg på Bloggportalen, vilket jag tycker är lite kul. Intressant att jag aldrig kommit på den idén tidigare, har bara bloggat sedan 2009 liksom. Ska börja fila på en ny design också, som är lite mer seriös än denna. Sedan jag började plugga design så tycker jag att den design jag har nu är jätteful! Fult typsnitt, fel färgskala osv. Det blir upp till bevis nu om jag har lärt mig något på 7 månader som studerande av Grafisk design ;)

Vill utveckla den här bloggen, strukturera upp inläggen, fixa bättre bilder och ta den till en ny nivå. Ska ta mig en liten funderare på innehållet också, vad jag ska fokusera på. Men först och främst, ny design! Behövs verkligen. Får skrapa ihop dom bilder jag har helt enkelt och så får vi se vad det blir.

Tycker det är jättekul att skriva här, så det känns motiverande att utveckla det lite när jag ändå håller på :)


De Niro stövlar

Var in till ryttarstugan idag och passade då på att kolla in De Niro stövlarna som dom numera säljer. Har haft mina Veredus i fyra år nu och börjar bli lite trött på dem, plus att jag tycker dom är lite korta åt mig. Så börjar bli sugen på ett par nya nu!

Man specielbeställer ju De Niro stövlarna, men testade några modeller och tycker att dom verkar riktigt sköna. Mjuka, formsydda och man kan få dom lite hur man vill helt enkelt med alla olika tillval. Är inte så mycket för glitter och blingbling, men såg en stövel "Americano" med små nitar i ett mönster som var riktigt snygg. När jag får min sadel såld så kanske jag beställer ett par, vi får se. Skulle vara riktigt nice med ett par snygga, fräna och måttbeställda stövlar som verkligen sitter bra.

Dessa var det jag var sugen på, men med snörning framtill (vid foten alltså). Mkt snyggare IRL!  

Ödet ville åt ett annat håll

Ända sedan jag var liten så har det alltid varit häst, häst och åter häst. Riktigt nördigt alltså. Frågade du vad jag skulle bli så sa jag sjävklart att jag skulle bli tävlingsryttare och jobba med hästar. Jag var säker på det ända upp i gymnastiet, att det var hästarna jag skulle satsa på eftersom det var min största passion. Jag hade liksom inget annat. Min plan var väl att dra iväg och jobba med hästar någonstans, för att utvecklas och nå min dröm.

Men det bev aldrig så, ödet ville liksom inte att jag skulle gå den vägen. Idag är jag glad över det, för jag tror inte att det är min väg och så som jag hade velat ha det egentligen. Även om hästarna är min största passion och jag fortfarande har höga mål även idag.


När jag gick i högstadiet så ville jag gå hästgymnasium, men eftersom det inte fanns några här i närheten så hade jag varit tvungen att flytta. Då jag kände att jag inte ville det så vade jag ett annat program, Estet bild och form. Bara för att jag tyckte det var kul att rita typ och jag inte hade några andra ambitioner egentligen. Året efter startades REAL med hästinriktning i Gävle, väldigt typiskt tänkte jag!

Efter att jag tog studenten 2010 så var väl min plan att åka och jobba med hästar. Problemet var dock att jag stod med två stycken hästar. Den ena skadad/under igångsättning med oviss framtid, den andra frisk men inte riktigt med den kapacitet som matchade mina mål. Så om jag skulle dra iväg någonstans så hade jag varit tvungen att göra mig av med någon, men vilken? Curre, min bästa häst visste jag inte ens om han skulle fungera som tävlingshäst samtidigt som jag absolut inte kunde göra mig av med honom. Jag var lite hos en tävlingsryttare under korta perioder det året och hjälpte till, fick känna på hur det var att jobba med hästar på den nivån.


Jag jobbade, flöt omkring och visste inte alls vart jag ville eller skulle ta vägen egentligen under 2011-2012 kan man säga. Jag var låst med två hästar där jag inte kunde göra mig av med någon, eftersom den ena inte var ridbar och den andra inte lika bra som den "icke ridbara". Ville jag satsa på hästarna egentligen, som var min största dröm? Vem var jag utan hästarna och ridsporten? Vad skulle jag annars bli? Jag kände mig minst sagt förvirrad.

Men efter en svacka i ridningen så kände jag att nej, det här ska jag inte hålla med på med på fulltid som jobb. Jag tog tag i saker runt omkring mig och lyckades sedan av en slump hitta en utbildning jag aldrig hört talas om tidigare. Grafisk design? Det stämde ganska bra in på mig som gillade att rita, fota, blogga och fixa med designer samt redigera foton i photoshop som jag hade lite koll på.

Jag sökte reda på skolan jag hittat i Bollnäs och märker att den ligger mitt emot Bollnäs ridsällskap. Alldeles ovanför bor Curres hovslagare, som vi under ett års tid har åkt andra upp till (i Bollnäs) för att få Curre skodd då det var han som fixade Curre när vi var på Brunmåla i Täby. Världen kändes ganska liten då. Jag tänkte att det var för bra för att vara sant, men jag sökte utbildningen och även en till i Borlänge.


Jag fixade körkortet och sålde min andra häst, då Curre var så pass bra att jag åtminstone skulle tro att han skulle hålla för mig. Antagningsprovet till den utbildningen jag så gärna ville gå i Bollnäs, hör och häpna, var att göra logotyp, mm till en RIDSKOLA. Jag dog nästan, haha. Trodde fortfarande jag var för dålig för att komma in, men in kom jag och flyttlasset gick till Bollnäs den hösten.

Idag så känner jag mig så himla glad för att det blev som det blev. Jag hade ingen aning om att det var det här jag skulle pyssla med och i början tänkte jag att jag aldrig skulle kunna hålla på med sånt här. Men ju mer man lär sig, ju roligare och lättare blir det. Utbildningen är jättekul och det här är någonting jag skulle kunna jobba med. Jag är glad över att det inte blev hästjobb för mig, utan att det blev som det blev. Åtminstone är det så jag känner just nu. Jag vill ha balans i livet, ett roligt och kreativt jobb med hästarna/tävlandet på sidan av. Som en rolig hobby och passion. Det är nog lite så jag vill ha det faktiskt.


Do it

Var i stallet vid nio-tiden idag, kors i taket att jag kom upp i den tiden jag planerat! Trots att jag inte "behövde", hehe. Det hade otroligt nog smält bort och torkat upp en hel del, så Curre och jag kunde ge oss ut på en tur ute. Joggade mest och gjorde många galoppövergångar. Blir mer fokus på galoppen än traven nu framöver, då det är galoppen som han behöver komma mer igenom i och den gångart som vi hoppar i.

Blev klar redan vid 11 och kunde käka lunch hemma, samt ta 12:50 tåget hem! Tog då bilen ner till Sandviken, handlade mitt favorit schampo+balsam på Rusta och hämtade upp Angelica. Hyrde film på Hemmakväll (går ju så fantastiskt att streama här uppe, not) och det blir nu filmtajm med Ben & Jerry! B&J måste ju vara den godaste glassen som finns alltså...

Har också fått lite saker gjorda idag som jag tänkt göra länge, men inte kommit mig för att göra. Ibland behöver man bara  det där "Do it", sparka sig själv i röven och göra det. Jag menar, vad är det värsta som kan hända? Att tänka "Det där kan jag göra sen" eller "Fixar det imorgon" är bland det värsta som finns. Tänk vad mycket mer man skulle få gjort och hinna med här i livet om man bara gjorde saker NU istället för "Imorgon". Dagens fundering/konstaterande. Do it, japp.


Snöäckel

Var till stallet och fixade, samt gick en sväng med Curre idag. Han blev ju vårskodd och har varken sulor eller broddar just nu, vilket inte är optimalt i det här skitvädret... Både han och jag slirade runt på vägen i slasket, usch! Det skulle bli plusgrader i helgen och jag HOPPAS verkligen att snön smälter bort då...

Iaf så får jag byta ut våran uteritt imorgon mot lite jogg/kortare trimm i ridhuset. Verkligen glad att det finns tillgängligt då underlaget inte alls är bra ute just nu, inte ens med broddar och sulor. Nä, jag blir fasen deprimerad av det här vädret. Först är det superfint, torr mark, sol och man kunde rida på utebanan. Sen pang snö och slask. Nej, det gör då åtminstone mig deppig.

Imorgon är jag ledig och tänkte vara i stallet vid nio-tiden på morgonen. Blir jag klar i tid så kanske jag går och ser teaterföreställningen som min klass gjorde affisch, programblad mm till som går på Heden. Den skulle börja vid 12, så vi får se om jag hinner och hur lång den är. Hade varit kul att se den då vi jobbade en hel del med materialet till den! Sen bli det 14:49 tåget hemåt där jag tillbringar fredag eftermiddag och åker tillbaka med 16:40 tåget på lördag. Jäkla pusslande när man har en häst i Bollnäs att sköta, annars hade jag ju varit kvar hemma hela helgen. Men så är det.

Ska nu avsluta mitt superintressanta inlägg, sen sitta här resten av kvällen och deppa för mig själv. Haha, nä men det mesta (förutom Umeå!!) känns trist just nu ;)

För två veckor sedan, nu är det fullt med SNÖ...

Hoppträningen idag

Hopptränade Curre för Gaby idag, som vanligt på onsdagar alltså. Han kändes väldigt fin när jag joggade fram, men inte helt framme till bettet i galoppen. När vi började guppa över kuber på volt i början så bogade han ut i högervarvet och jag krånglade till det lite för mycket där tror jag. Han blev lite spänd i halsen och hög i formen över kuberna. Jobbade lite självständigt efter det och la fram handen mer så att han kunde slappna av och sänka sig, då kändes det bättre.

Själva hoppningen var okej. Tror att han i grund och botten inte var helt framme för skänkeln då distanser blir lite si och så. Tycker att han varit lite matt dom två senaste träningarna, tror att det beror på pälsfällningen då han alltid blir lite matt i dessa årstider. Helt ok träning även om jag inte är supernöjd! Viktigast är att man gör sitt bästa av dagsformen :)

Nu ska jag göra dom två sista (jävla) loggorna och sen duscha. Kan verkligen inte hafsa ihop något, utan vill såklart göra det bra och då tar tio stycken, i tre olika färger var sin tid att göra... Sen ska färgvärderna beskrivas och allt ska samanställas. Tills imorgon! Gaah, bara vi inte får en megauppgift imorgon känner jag haha. Pallar inte... Presentationen inför klassen i måndags räckte för den här veckan känner jag. Hej stressad ;)


Mac

Hur snygg är inte Mac datorerna egentligen? Haha, jag älskar verkligen min dator. När jag fyllde år så ställde jag upp den så fint på en bänk där en den bara stod och såg himla fin ut. När mamma klagar på att datorerna ligger överallt så säger jag att det är en inredningsdetalj. Jag menar, hur fin är dom inte då? ;)

Min Macbook är dock skitstor och ganska klumpig att ta med sig. Dock bra med stor skärm när man väl släpat med sig den eller när man har den hemma. Sen tycker jag att Apples system är mer logiskt och bättre när man väl kommer in i det. Hatar PC numera, känns bara jättelustigt att sitta vid dem. 

Sen efter att jag skaffat Creative cloud och har tillgång till alla program jag behöver, så är det ännu bättre! Kostar mig ungefär 170 kr/mån (med studentrabatt), men helt klart värt det. Lättare att lägga upp skolarbetet och ridningen när man kan jobba hemifrån med skoluppgifter. Känns riktigt bra med en BRA dator och dom nyaste programmen, blir så mycket lättare och roligare att arbeta då tycker jag!


Curre idag

Vilan igår för Curre gjorde nog gott för honom då han var jättefin idag! Trimmade igenom honom i 40-45 min i ridhuset. Jobbade med att flytta in bogen på långsidorna i både trav och galopp för att lossa honom, red lite framåt på kortsidorna samt formade på en mindre volt.

Han kändes riktigt bra idag, rörde sig bra igenom kroppen och det kändes som att han hade bra energi. Måste dock tänka på att lägga in lite fler micropauser tror jag, då han lätt lägger av lite när han blir trött. Tar man en liten paus bara och sätter igång igen sen så får man ut lite mer istället. Jag fastnar dock lätt när det inte känns bra, istället för att bara pausa en halv minut.

Känns kul att han börjar kännas så fin som han gör, just nu är varje pass roligt att genomföra! Imorrn är det hoppträning som gäller, får se hur han känns då. 

Måste jobba på med lite uppgifter nu, som jag egentligen inte alls har någon ispiration till. Känns som gröt i hjärnan, men det är väl bara att nöta på antar jag. Får väl sitta framåt midnatt eller något ;)


Min tisdag

Är ledig idag då gruppen som inte hade iPad i fredags har det idag. Dock så ska den spenderas med att göra uppgifter, så helt "ledig" är jag inte.

Vaknade vid 07:00 i morse då "grannen" spelade typ metal och körde igång torkskåpet utanför mig... Andra delen av huset är uthyrt till någon annan i veckan, dom som vanligtvis bor där är jättetysta i jämförelse. Musiken var dock bara på mobilen tror jag, men precis vägg i vägg med mig. Inte jättekul när jag hade sovmorgon för en gångsskull haha. Men lyckades somna om när det hade tystnat och sov kanske till halv elva.

Har käkat sen frukost och skickat iväg lite uppgifter, ska nu ta tag i och göra dom där loggorna jag dragit mig för att göra. Har gjort tre, så 7 to go! Ska passa på att städa lite och tvätta också, nu när jag har tid. Åker nog till Curre och rider vid tre-tiden kanske. Måste vara klar i ridhuset innan 18 i alla fall :) Det som har gått att rida på utebanan i en vecka nu...
 

Umeå nästa vecka

Satte över pengar till Umeå på TDB igår, det SVED i plånkan kan jag säga. Men nu är det inte så långt kvar, nästa vecka på torsdag så rullar vi norrut! Har sett fram emot den här tävlingen i flera år, men har inte varit på den nivån med Curre att det har kännts värt att åka ända upp dit.

Nu har han dock gått en säsong på 120 nivå och känns riktigt fin, så iår blir det äntligen av! Anläggningen ska tydligen vara jättefin och det blir ju lite som en roadtripp det här. Bo på hotell och ha Curre installerad i tävlingsstallarna, hoppa sin klass för dagen och sedan chilla runt. Lite som semester!

Iaf så är det lika bra att jag redan nu börjar checka av vad som ska med upp dit och planera lite. Tvätta det som jag kan och att ha lite av en plan vore bra. Vi får se hur tidigt vi åker på torsdagen och om jag kanske hinner gå på första föreläsningen. Det visar sig.

Åh, känner mig jättetaggad just nu! Dels för att det ska bli kul att åka upp dit och sen för att vi (förhoppningsvis) ska debutera 130 cm. Debut för både Curre och mig. Himla, himla kul att se hur vi hävdar oss på den nivån :)

 
 

Ingen ridning idag

Idag fick faktiskt Curre vila helt och hållet. Trimmade igenom honom ordentligt igår och idag hade det kommit minst 10 cm äckelsnö... Curre som "vårskoddes" i torsdags har varken sulor eller broddar nu, så eftersom jag inte ville rida i ridhuset idag så fick han helvila. Hoppas snön smälter bort FORT.

Ska trimma honom i ridhuset imorgon och sen hoppträna på onsdag, så det känns mycket att han skulle gå där inne idag också. Sen vet jag att jag inte kan ta in honom där och "bara" jogga, för jag rider alltid mer än vad jag tänkt för att jag vill få igenom. Så vila blev bäst idag! Putsade istället av hopputrustningen som var välbehövligt.

Just nu tänkte jag käka lite och kolla på någon film på datorn. Ska ta tag i mitt berg av disk sen också, men det orkar jag inte just nu! Göra klart alla loggor som ska vara klar tills på torsdag och en pdf om iPaden skulle in idag också.. Aja, jag hinner ;)

Såhär äckligt var det utanför mitt fönster idag...

Jag och socker har gjort slut

Jag är ganska duktig i veckorna och äter i princip inget socker. Med det menar jag läsk, godis, kakor osv, sånt där onödigt socker man inte behöver men äter bara för att det är gott. Dricker bara valigt kranvatten och te, vill liksom inte ha någoting annat faktiskt.

Problemet är dock att på helgen så tänker jag att NU får jag unna mig! Inte att jag äter litegrann då, utan jag bara vräker i mig... Åt igår en glass på max, massor av choklad, en hel påse popcorn mm, vilket gjorde att jag idag vaknade med världens huvudvärk... Alltid samma visa varje gång jag bara vräker i mig massor av socker helt plötsigt, får världens huvudvärk som håller i sig i värsta fall flera dagar.

Idag mådde jag dock riktigt, riktigt dåligt. Världes huvudvärk och mådde riktigt illa. Var dessutom till Lilla K (ett ställe här i Bollnäs) och åt med Angelica och Therese i min klass. Tog en jättegod räkmacka som ändå kostade en slant. Tänkte att illamåendet går nog över om jag äter lite, men det bara växte i munnen på mig och jag fick knappt i mig halva...

Mår lite bättre nu, men fy tusen alltså! Det här är ju som någon slags socker-bakfylla haha... Nä, måste vara lite snällare mot mig själv alltså. Äta i lagom mängd, inte vräka i mig helt plötsligt sådär. Allt eller inget brukar jag gå efter, inte sådär jättebra i alla lägen. Socker är fan farligt alltså, har seriöst känt mig riktigt sjuk idag! Läskigt hur kroppen vänjer sig vid saker.

Härdanefter så får mitt fredag/lördagssmys bestå av frukt, bär, nötter och lite sånt där istället, som också är gott men inte gör mig på riktigt sjuk! Mår mycket bättre sedan jag börjat låta bli onödigt socker, känner mig piggare och magen är gladare. Förutom när jag chockerar mig själv då. Nä, läskigt faktiskt då jag ALLTID får hemsk huvudvärk när jag vräker i mig massor av skit. Älskar bakverk och unnar mig såklart sånt, men nu får det faktiskt vara i en lagom mängd ;)


Trimm på utebanan

Red Curre ett pass på utebanan idag och till att börja med så kändes det inte alls bra. Han kändes liksom stum och styv, fick inte fram honom utan det blev mest att jag satt där och "gned" med skänklarna. Racade på lite i galopp för att han skulle vakna till och var sedan lite tuffare på honom att han skulle gå fram. 

Gjorde sedan lite övergångar mellan trav - galopp och då började han att lossna samt komma igenom kroppen. Gick även över och jobbade lite förvänd galopp på volten och det var någonstans där som han verkligen började komma igenom ordentligt. Kunde lätta ur i sisten och låta honom sträcka ut halsen, likaså när jag travade av. Så är jättenöjd med hur vi avslutade passet och att vi tog oss igenom det jobbiga. Löste problemet helt enkelt.

Angelica stod på backen och filmade lite. Jag har inte sett mig rida honom på backen på huur länge som helst. Sist jag gjorde det så gick han inte så bra iaf, haha. Men jag kollade igenom filmerna och blev positivt överraskad då han har utvecklats en hel del. Man blir lite blind när man bara sitter där uppe och inte ser hur han jobbar från marken. När jag tyckte det kändes jättedåligt så såg han ändå helt ok ut, så jag får ta det som någonting positivt!

Angelica skulle skicka över filmerna, så kan jag lägga upp dem här sen. Ska bara ladda ner ett Adobe program (som jag får via creative cloud) för fimredigering. Ska kan jag klippa ihop filmerna och lägga till lite musik istället för vårat prat. Ska bara ha tid att göra det också, har hur mycket som helst just nu! Dock roliga saker, men dom ska hinnas med också :)


Tävlingar framöver

Nästa tävling för Curre blir i Umeå om två veckor. Hade anmält mig till en 120 i Söderhamn nästa vecka, men tog tillbaka den då jag tycker att det blir för tätt inpå Umeåtävlingen. Det hade då blivit tävling lördag, träna onsdag, åka upp till Umeå (ca 6 h) tors, sen tävling fre-sön.

Känns så dumt att hopptävla veckan innan och riskera att han är trött/inte så taggad till Umeå som är en tävling jag har sett fram emot jätteänge och som dessutom kostar mig (rent ekonomiskt) en hel del. Vill inte sumpa den tävlingen för en liten skittävling när han ändå känts okomplicerad dom två starter vi gjort iår!

Istället blir det fokus på mycket lösgörande utomhus (där han har bättre bjudning) och sen trappa ner träningen lite inför Umeå. Blir nog bra det!

Tre veckor efter Umeåtävlingen så är det Gävle horse show som gäller där vi nog också tävlar hela helgen. Har anmält 120, 130 och 125 cm den helgen. Sen får vi se lite vad det blir efter det, men dom här två meetingen är det som vi siktar in oss på just nu. Är jättetaggad på att göra bra (helst felfria) rundor i 120 och göra bra ifrån oss i 130, som är debut för både Curre och mig :)


Två pass med Curre

Igår fick Angelica jogga Curre lite i mörkret på utebanan. Han såg fin ut i början, sen efter hand så insåg han nog att han kunde komma undan haha. Men det var jättekul att se honom från marken och Angelica (som satt på honom sist i sommras) tyckte att han kändes stabilare mer balanserad än sist hon red honom. Jag rider honom ju till vardags och det kan ibland vara svårt att se utveckligen själv.

Idag red jag ut en sväng, först efter en stig i skogen och sedan travade, samt galopperade vi lite i backarna vid Bolle. Han kändes fin, mjuk och balanserad. Tycker att vi har kommit till en helt ny nivå i markjobbet just nu. Förut red jag gärna på kimblewickbettet när vi red ut då jag tyckte att han var lite svår att få att ta ett bra stöd. Blev antingen hög i formen eller bara lång. Nu är han balanserad och jag har ett bra stöd direkt, väldigt stor skillnad på honom faktiskt!

Känns så himla skönt att jag har kunnat trimma och träna helt obehindrat nu i vinter, känns som att det är stor skillnad på honom nu mot för tidigare år den här tiden på året! Ska sätta upp lite nya träningsmål att jobba med nu framöver :)


Paddor

Satt igår uppe till halv två, strax innan två då jag jobbade med min presentation som ska vara klar på måndag. Av någon anledning går det bättre för mig att jobba sent på kvällarna, på dagarna så sitter jag mest och surfar i skolan där vi har wifi haha. Men vi börjar inte förren vid 10 på förmiddagen, så det är ganska lugnt. Är hellre uppe sent och sover längre än tvärtom.

Var inte så länge i stallet igår, utan var bara dit och promenerade en sväng med Curre + fixade det vanliga. Angelica kommer hit idag och hälsar på över helgen, så vi får se om hon kanske rider Curre idag. Lite beroende på hur sent det blir. Han får iaf gå ganska lugnt ute idag.

Idag har vi haft genomgång med iPads i skolan, hur man kan använda sig av dem i arbetet osv. Alla i min grupp (halvklass) fick en tilldelad och vi får nu låna hem dem över helgen och testa runt, happy! Haha, jag älskar den och tycker dem är perfekt. Som en iPhone med stor skärm typ. Ska se till att införskaffa mig en egen sen!
 
Sitter just nu vid skolans dator och kollar på Coldplays konsert från iTunes festivalen på paddan brevid datorn, haha. Nä, jag vill fasen ha en sån här, en padda alltså. Tänkte nu göra lite nytta och börja jobba med logotyperna (10 st) som ska vara klar till nästa vecka!

Hur ser en veckas träning ut för Curre?

En helt vanlig träningsvecka kan se ut enligt följande för Curre...

Måndag: Uteritt, tex bort til Bolle på gruvägarna/backarna eller till travbanan. Joggar mest på i trav/galopp, samt skrittar mycket. Jobbar lösgörande och i låg, avslappnad form.

Tisdag: Kortare lörgörande arbete i ridhus/ridbana. Så hans känns mjuk och genomarbetad, men ändå har energi kvar tills han ska hoppa dagen därpå.

Onsdag: Hoppträning för Gaby, banhoppning/gymnastikhoppning/markarbete eller vad som nu står på schemat för den veckan.

Torsdag: Promenad för hand, 20-30 min.

Fredag: Uteritt, ungefär samma upplägg som under måndagen eller galopparbete på flackåker

Lördag: Lösgörande, trim i ridhus/ridabana. Kan här jobba på lite tuffare och längre pass, kan även lägga in kubhinder/bommar. Alt uteitt

Söndag: Uteritt alt lösgörande pass, trim i ridhus/ridbana som jag skrev ovan.

Går han två trimmpass på helgen så skrittas han uppsuttet på måndagen. Ungefär detta upplägg brukar vi köra på varje vecka, lite anorlunda när det är tävling.


Hoppträning

Hopptränade Curre för Gaby idag, tre veckor sedan sist! Han kändes väldigt mjuk och fin på marken, dock saknades den där gnistan och energin. Han gjorde liksom det han skulle, inte så mycket mer. Dock förståeligt då jag har trimmat på ganska hårt nu några dagar, men samtidigt så behövs det ibland också. 

Tyckte att min ridning var lite sådär och distaserna blev lite som dom blev. Lite fram, lite hålla och ingen superkänsla även om det absolut inte gick dåligt. Men man vill ju ha den "där" känslan när det bara flyter på och distanserna kommer av sig själv. Avslutade med en lång anridning till ett högre räcke på 130 + där vi fick till ett riktigt bra sista språng! Gaby sa åt mig att sitta still med handen ända fram och då fick jag äntligen till ett bra sista språng där jag gav honom lite plats. 

Känner mig lite ovan att hoppa hinder över 130 och tycker att jag ofta får ett avsprång lite nära. Men nu fick jag äntligen ett bra, lite framåtläge och Curre kunde stampa ifrån och göra ett riktigt bra språng! Gaby tyckte det var kul att se hans utveckling, att han numera stampar ifrån självmant utan att jag hela tiden supportar. 

Nöjd med hur han var på backen och det sista språnget idag! Alltid något :)


Presents

Kan ju visa vad jag fick när jag fyllde i söndags, förutom pengar (som kan vara riktigt bra att ha har jag märkt). Lovar att jag ska börja plocka fram min systemkamera igen, mobilbilder är inte allt för fina kan jag tycka.

Nya hörlurar, "EarPods" som är dom nya lurarna som fäljer med iPhone 5. Snoddes pappas förut då det är väldigt mycket bättre ljud i dem mot för dom gamla. Råkade dock tvätta mina i tvättmaskinen här om dagen och ena luren började brusa haha. Så jag fick ett par nya när jag fyllde, dock började dom gamla fungera sen så nu har jag två uppsättningar ;)

Blender från OBH nordica ur Chili kollektionen, har våffeljärnet också som jag fick i julas. Ska skaffa mig mer köksaker ur den kollektionen, så himla fina! Kan nu göra mig smothie och dessutom börja använda min glassmaskin ;)

Angelica hade plockat ihop ett jättefin present bestående av saker jag gillar, haha. Te från KOBBS (så himla gott!), iste och en stor tekopp i den stora lådan. Bodybutter i den mellesta lådan och Anthon Berg choklad i den minsta. Ja, jag gillade denna denna present som hon så snyggt satt ihop också!

Ryttareliten och bra Currepass

Såg Ryttareliten på SVT nu ikväll, så himla bra! Vinklad på ett bra sätt för att få förståelse för hur sporten fungerar. Gillar också själva produktionen, filmvinklar osv. Kändes välgjort helt enkelt och man fick fram rätt känsla. Ska följa varje avsnitt slaviskt, haha.

Curre reds på utebanan och jag red väldigt simpelt, men noggrant. Analyserade verkligen hur han kändes och vad jag skulle göra åt saken. Inte glida runt två varv och veta att man tappat ut bogen, utan att parera upp direkt. Jobbade på min fyrkant i alla gångarter, ställde i hörnen men höll ändå koll på yttersidan och rakriktade sedan. Enkel övning som ger resultat om man verkligen är noggrann. Han kändes superfin och det gav resultat sen när jag gick ut och red på böjt spår. Kändes som att jag idag verkligen fick loss honom, hade honom mellan hjälperna och i egen balans. Jättenöjd, utifrån det här ska vi kunna växla tempo och sätta mer tryck.

Imorrn är det träning för Gaby, taggad! Tre veckor sedan nu. Först trampade Curre sig och förra veckan var hon borta. Men nu så! :)


Ett pass vid travbanan

Red Curre upp till slingan vid travbanan i det fina vädret idag! Han är dock alltid jättefjantig när vi rider ditåt, ålar sig och vill hellst vända hemåt. Blev tittig/rädd för nån jäkla vedhög och började springa baklänges? Haha, han som aldrig är rädd för något! Tror dock det satt mer i att han var själv och därför blev fjantig.

Men när vi väl kom in på slingan så kändes han fin. Lite spänd, men när han slappnade av så kändes han väldigt fin. Joggade mest på i trav och galopp, flyttade lite undan skänkeln när han spände till. Hade en jättebra känsla när jag travade av sista biten, kunde ställa om åt båda håll och jag hade ett bra stöd på yttertygeln. Fin! Riktigt lyxigt att rida på en harvad skogsslinga, måste prova rakbanan också ;)

Imorgon får han nog trimmas ett lite kortare pass på utebanan, himla härligt att hålla till där ute nu.


Första passet på utebanan

Kom till stallet vid halv sex tiden ungefär och skyndade mig då att göra iordning Curre så att vi kunde rida på utebanan. Så grymt härligt att vara ute på en 100x50 bana och ha lite yta att röra sig på! Hade torkat upp ganska bra, så den fungerade riktigt bra att rida på. Ska bli himla härligt att rida där ute efter vintern i ridhuset (även om det är grymt skönt med ridhus såklart)

Curre var iaf pigg och jättefin att rida! Ååh, han är så himla fin nu alltså. Joggade fram lite först på en fyrkant där jag vände honom lite på bakdelen i hörnen. Satte mig sedan ner och flyttade samt red lite övergångar mellan trav-galopp. Han satt fast lite i vänstersidan, men mjuknade sedan i slutet. Himla, himla nöjd med honom!

Annars så har vi haft lite folk hemma idag och jag har proppat i mig massor av fika. Red velvet tårtan var inte så röd, men väldigt god! Fick lite roliga presenter som jag kanske lägger upp bild på sen, inget märkvärdigt men ändå.

Känner mig just nu glad över mycket, men har ändå som ett inre kaos jag inte riktigt vet hur jag ska hantera... Det blir ibland för mycket, jag blir arg/irriterad och det bästa då brukar vara att sätta hörlurarna i öronen och pumpa bra musik. Det brukar få mig att andas och börja tänka klart. Ett slags sätt att hantera situationen. 

Jaja, imorrn är det skola och jag ska nu duscha och sen sätta mig med min lovuppgift som inte riktigt är klar än!


My birthday

Var till stallet vid elva-tiden igår och hälsade på Curre, mockade och packade matpåsar. Tänkte kolla lite på ponnytävlingarna också, men när jag gick in i ridhuset så var det banbygge/paus. Så gick in och putsade istället, fick lite nödvändigt gjort alltså. Tog in Curre vid två, som kändes ganska så trist när det var så himla fint väder! Kunde dock inte göra så mycket åt det då jag skulle med tåget... Men helt fantastiskt med lite sol, har ju varit konstant gråmulet i flera månader.

Här i Kungsberg så har Angelica och jag bakat tårta. En red vervet cake som är mer brun än röd. "Häll i några droppar röd karamellfärg", vi hällde i halva flaskan och det blev typ lite röd? Jaja, hoppas den är god iaf! Kommer hit lite folk på fika senare.

Igår klev jag på tåget och sa "Jag är 22" när jag skulle betala, idag kommer jag säga 23. Känns... Konstigt? Eller konstigt att jag nästa år är 24 och om två år 25! Efter 20 slutar man typ räkna, då är man 20 tills man är 30. Eller? Haha.

Nu ska jag käka frukost och klura lite på vad Angelica ha hittat på i min present. Hmm...

Curre igår

Tårtan

Den där once in a life time hästen

För mig är Curre speciell (såklart eftersom han är min häst, vad annars? ;)) och jag kan med handen på hjärtat säga att han är den häst jag känt allra mest för av alla jag haft. Min mamma som har haft många hästar genom åren säger samma sak, han ÄR speciell. Min kompis Elin (som i flera år haft hand om tävlingshästar på hög nivå) sa första gången hon träffade Curre att "Jag förstår vad du menar".

2009 blev jag med i något som kallades Gävleborgs utvecklingsteam. Jag fick då träna för Helena Persson en gång och bara jag kom in i ridhuset och travade fram Curre så var hon direkt på mig och frågade rent ut vad jag hade fått tag i/köpt honom eller om vi hade fött upp honom själv. Fick sedan beröm över vilken fin häst jag hade samt min ridning, har levt på hennes ord LÄNGE kan jag säga!

Här i Bollnäs är det inte bara jag som har hand om Curre, utan det är många timmar som jag inte är här och då är personalen som har hand om honom. Får då ofta höra om vilken snäll och mysig häst jag har! Att han alltid vill mysa och han är en i personalens favorit haha... En dag så stod det ett gäng småbarn utanför hans box och han sträckte ut heela huvudet när jag hade boxdörren öppen och hälsade på alla! Höll huvudet nere och slickade på alla, lät dem klappa och dra i hans öron haha. Helt överlycklig var han över att få hälsa på dem! Han vet verkligen hur han ska ställa sig in hos folk! ;)

Nu låter jag säkert skitdryg när jag beskriver min häst, men jag tror vi alla som håller på med hästar kommer att ha den där "speciella" som alltid kommer att vara nr. 1 när vi ser tillbaka. Den där som ingen annan kan ersätta, för den är så speciell. Den där som inte bara är en häst utan den ser tillbaka på dig när du tittar den i ögonen. Jag tror att Curre är den där "once in a life time" hästen för mig.

.

Grattis Curre!

Idag, den 8 mars (dagen innan jag fyller år) fyller Curre 12 år! Åtminstone enligt hans pass så ska han vara född den 8 mars 2002 i Belgien. 2002 var året som jag jag fick min c-ponny som också var min första tävlingsponny. Då var Curre bara en liten fölis, haha. Kan riktigt se framför mig en långbent liten fölunge med stoort huvud! Ännu konstigare känns det att tänka att han faktiskt bara var fem när vi köpte honom. Vart har tiden tagit vägen??

Jaja, grattis till min lilla kuse idag<3 ;)


Fina, fina Curre!

Red Curre ut til Bolle och red på grusvägarna som var jättefina att rida på. Joggade frram lite först och galopperade sedan uppför backarna. Han kändes jättefin och mjuk idag, lätt i handen och supertrevlig helt enkelt. I slutet när jag travade sista biten så kunde jag bara länga ut tyglarna och han sänkte ner halsen utan att bli framtung alls. Jättefin var han idag! Tror att vi fick igenom något igår, så det var tur att jag var envis och kämpade på som jag gjorde då. 

I ridhuset så är han lite tråkig och man får kämpa lite för att få fram honom, men utomhus är han superfin just nu. Red på det tvådelade bettet + bettplattor och graman i sidorna som jag tycker fungerar jättebra utomhus. Har ridit lite på kimblewickbetet utomhus då han lätt blir lite lång för mig, men tycker inte alls det behövs nu då han blivit så pass välriden. Är i ett litet lyckorus efter dom utepassen vi haft den här veckan, för han är bara SÅ himla fin!!

Imorgon var det tydligen ponnytävling här i Bollnäs, vilket betyder att det inte går att rida i ridhuset förren på kvällen. Så eftersom jag måste snabba mig iväg med tåget 14:49 så får han sin vilodag imorgon och trimm i ridhuset på söndag kväll.

Åker som sagt hem imorgon och på söndag fyller jag år. Så imorrn blir det att baka tårta och lite sånt!


Printscreens

Visst är det väl fantastiskt med printcreens? Jag menar, kvalitén är ju underbar! På mac så gör den dessutom precis som på iphone, fotar av skärmen och det kommer ett sånt där fotoljud haha...

Kollae iaf på rundan i Gävle och pausade vissa språng som jag tycker han gör riktigt bra! När vi var hos John (Hickey) så kollade vi igenom filmerna på tvn efter tävlingarna och pausade hästarnas språng för att se hur dom hoppade haha. Riktigt nördigt. Men jag tycker verkligen att Curre har utvecklat sitt språng, jag menar kolla på sista bilden? Såna bakben har han ALDRIG haft innan.

Men det är ju ett resultat av bra markarbete -> starkare häst -> bakbenen längre in under sig -> eftergift i handen -> rund rygg -> frambenen under sig -> rund rygg -> bakben som öppnar upp sig = hästen hoppar igenom kroppen. Ja, ni fattar!

 

Bra bloggflow

Sov till halv elva-elva och gjorde mig sedan en finfrukost/brunch/lunch bestående av bananpannkaka med färska hallon. Gott! Ibland så får man till det. Satt uppe till två igår och jobbade i illustrator och blev ganska klar med del 1 i min uppgift. Återstår att se hur jag fixar det andra jag har tänkt! Konstigt det där att man är som mest effektiv på kvällen/natten och mitt på dagen har man egentligen inte lust att göra ett skit. Eller det blir inte så mycket gjort.

Idag ska jag fortsätta med min lovuppgift som jag har gett mig den på att jag ska bli nöjd med denna gången, vilket jag inte har varit dom två senaste lovuppgifterna (som är lite större och vi brukar ha vernisage på). Men nu jäklar ska jag kämpa på. Är förresten SÅ skönt att ha alla program och kunna jobba vid MIN älskade dator! Dessutom dom allra senaste som jag tycker både är både bättre och syggare layout på. Gillas.

Cyklar nog iväg till Curre vid tre-tiden och rider ut en sväng, fixar och organiserar upp mitt skåp som är kaos.

Har kommit in i värsta skriv/bloggflowet just nu, så det är väl bara att ta tillfället i akt ;)


Kreativ annons

Senaste uppgiften vi hade i Grafisk formgivning var att göra en "kreativ affisch" av tre olika alternativ. Jag valde att göra för orientalisk magdans som var ett av alternativen. La mycket tid på att brainstorma innan jag kom fram till min idé som jag är ganska nöjd med. Att jag tänkte lite "outside the box" så att säga.

Tyvärr så har jag snott själva bilden då jag inte hade någon egen som passade min idé, men då det bara var en uppgift så var det ok. Men chansar och lägger upp den här ändå ;) Har gjort som ett instagramfilter först över bilden i Phososhop. Sedan byggt upp mobilen och ALLA jäkla små applikationer i illustrator genom att kolla hur dom ser ut på min egen instagram. Sen monterat ihop allt till en affisch i indesign! Loggan är också gjord i illustrator.

Lite kul blev den väl ändå? hehe. Kanske ska lägga upp lite fler uppgifter jag gjort här :)

JPEG formatet DÖDAR dock kvalitén...
 

Tillbaka i Bollnäs

Är nu tillbaka i Bollnäs igen! Curre installerad in sin box och jag här hemma i mitt rum. Red Curre ett ganska tufft pass i ridhuset och både han och jag blev helt slut haha. Började med att rida som filmen jag länkade till, lite innanför spåret och vände med ytterhjälperna. Han kändes väl sådär, men sen när jag satte mig ner och flyttade in bogen, rakritade och red framåt så började han lossna fint. 

Är väldigt nöjd med hur han var i slutet, men jag fick verkligen rida för det. Man får verklige kämpa på under dom vardagliga passen och sen "glida" lite under träningar/tävlingar då han går av sig själv. När han har lite egen energi och go i sig så känner man att dom där passen man får kämpa med ger resultat då han vid dom tillfällena känns betydligt mer välriden och "på plats".

Just nu ska jag ordna lite med allt som ligger huller om buller här, slänga i en tvätt till och fortsätta jobba med uppgiften vi har nu på lovet. Juste, har Anthon Berg choklad också!

Helt slut båda två, haha. Imorrn blir det lite chill utomhus.

Film -Lösgör din häst

Såg via facebook att Jump Club hade lagt upp en jättebra video där Sylve Söderstrand pratar om hopphästens markarbete medan en ryttare ridare och visar en lösgörande "övning". Enkelt, grundläggande basicjobb där man visar hur man får hästen fysiskt och psykiskt avspänd. Har ni inte sett filmen, så gör det!

Det var lite kul att när jag började rida för Gaby så fick jag rida jättemycket på det sätt som dom gör i filmen, dvs vända med ytterhjälperna. Så jag börjar faktiskt varje pass med att rida Curre ungefär som dom gör på filmen, vända med ytterhjälperna och få honom att bjuda framåt.

Klicka på bilden för att komma till inlägget med filmen!
 

Känner mig typ gammal

Curre fick sig även idag en jogg/galopprunda ute och han kändes väldigt fin! Red på vanligt tränsbett och han kändes mjuk och fin. Satt fast lite i vänstersidan, men efter lite jobb så släppte det. Tycker att han börjar kännas allt mer välriden och enkel, vilket är superkul! Man behöver bara ta tyglarna och sluta om med benen så vet han vart han ska vara och jobbar i egen balans. Jätterolig är han just nu. Dock blev han lite fudersam över liftarna när vi red förbi Kungsberget, haha.

Har inte gjort just något alls idag. Filat lite på ett personligt brev och börjat på min lovuppgift i illustrator som jag håller på med just nu. Åker imorgon tillbaka till Bolllnäs igen och Curre får sig då ett pass i ridhuset hade jag tänkt. Resten av veckan blir det att jobba på med min uppgift och sen åker jag nog tillbaka hem lör-sön då jag fyller år på söndagen. 23 år gammal, shit...

Lite halvt värdelöst inlägg, men wtf!


In colours and black & white

Från tävlingen i söndags. Foto: Linda Risberg (lindarisbergfotografi.webs.com).


Visste ni...

Snodde denna listan, hehe
att jag vill – ha en fet lön, inte CSN
att jag har - sjukt tråkigt just nu 
att jag lyssnar mycket på – min spotifylista
att jag funderar på – allt mellan himmel och gjord, speciellt när jag ska sova...
att jag pratar – gärna och mycket med dom jag känner väl och tycker om
att jag inte gillar – mjölk, uäh
att min första tävling jag fick pris på – var en lokal ponnyhoppning med Tyson, på min födelsedag dessutom (eller så var det när jag vann höjdhopp i skolan, typ trean/fyran eller något?)
att jag avskyr när folk snackar – en massa skit
att kärlek är – något man kan ha till sin Mac dator
att jag gillar – Choklad!
att jag alltid kommer – göra precis som jag själv vill
att sist jag skrev ett handskrivet brev – var i grundskolan
att min mobiltelefon är – något jag inte kan leva utan
att när jag vaknar på morgonen – så har jag ställt klockan så att jag kan snooza minst en halvtimme, ibland 45 - 60 min.
att innan jag går och lägger mig – räknar jag hur många timmars sömn jag får
att idag har jag – kört pappas finbil!
att jag just nu funderar på om – jag ska orka skriva ett personligt brev till en sommarjobbsansökan
att jag avskyr när folk är – malliga, skrytsamma och dryga
att i morgon kommer jag – åka tillbaka till Bollnäs
att jag hoppas – mitt liv kommer bli awesome
att jag verkligen vill – rida svår hoppning, 150 cm (hellst med Curre)
att när jag har det jag vill ovan – kommer jag att dö lycklig 


Min gårdag och ny hemort för Chino

Igår fick Curre ridas ut på en joggingrunda. Det var dock slaskig äckelsnö efter vägarna och efter halva rundan så fick jag hoppa av, leta på en träbit och HACKA ur isklumparna ur hans framfötter... Han kunde knappt gå stackarna, fattar inte hur det kan fastna så jäkla mycket och fort? Men efter det höll vi igång i trav och det fastnade som tur var inget mer. Men han var fin iaf!

Blev som så att jag sen åkte med pappa ner till Sandviken och blev bjuden på lunch<3. Passade där på att ladda ner Illustrator, inDesign och photoshop. Så nu har jag allt jag behöver på min dator, vilket är superskönt.

På eftermiddagen så packade vi in Chino (min systers ponny) och utrustning i transporten för att sedan skjutsa honom till sin fodervärd i Hemlingby (Gävle). Angelica är för gammal för att rida ponny det här året och ponnyn är 20 år. Dock superfräsch för sin ålder, men det kändes helt enkelt bäst att låna ut honom så han får gå ett tag till! Dock glömde vi sadeln hemma och måste åka dit med den, haha... Men hoppas att han sköter sig och trivs lillponnyn.

Idag ska Curre ridas ut igen och jag ska ta tag i lite saker jag inte hann (eller orkade) ta tag i igår. Blir bra det.

Fick några jättefina bilder av LInda Risberg (lindarisbergfotografi.webs.com, får inte länkfan att fungera haha) från tävingen i söndags, lägger upp dem lite allt eftersom!

Inlägg från den 17 juli 2011

Jag har bloggat sedan 2009, vilket betyder att jag har skrivit om hela min resa med Curre. Dem som inte läste min blogg på den tiden vet inte hur illa det faktiskt var från första början. Att det är fantastiskt att han fungerar på bra som han gör idag.

Texten nedan är publicerad den 17 juli 2011, några dagar efter att Curre blivit utdömd. Originalinlägget, med kommentarer finns HÄR om ni vill kolla. Jag fick faktiskt tårar i ögonen av att läsa det här. Tror inte att jag har läst det sedan jag skrev det faktiskt.

17-07-2011
"Saker och ting blir aldrig som man har tänkt sig.
 Man planerar, man önskar och hoppas, men i slutändan så blir det aldrig som man hoppades att det skulle bli.


Många har undrat hur det gick på tävlingen förra lördagen med Curre. Vi hade ett ner i grunden, men han var sig inte lik. Han gör alltid sitt bästa och hoppar i alla lägen, men det gick tungt och den där gnistan var borta. Han var inte fräsch, och nu finns det inte så mycket mer veterinären kan göra. Vi har gett honom ordentligt med tid, men ändå så vill det inte ge med sig. Jag har varit väldigt ledsen av det här som ni kanske förstår, knäckt skulle jag vilja påstå. Han är en otroligt fin häst och en helt fantastisk individ, och det känns förjäkligt att han förmodligen aldrig kommer att hålla som tävlingshäst. Det som han är skapt för och älskar allra mest.

Jag har sedan i måndagst ställt in mig på att tävlingskarriären är över för hans del, men han kanske får en sista chans om vi hittar på något. Min tränare skulle höra sig för, då även han tycker det är synd på en sån fin häst. Vanlig ridning kommer han att hålla för och han är inte halt förutom på böjprov, så han kommer inte tas bort.

Jag försöker att vara stark, men det är svårt att inte bli knäckt av sånt här. Är det mitt fel att det har blivit såhär? Ska oturen förfölja mig i all oändlighet? Frågorna som jag aldrig kommer att få svar på är många.

Det är såna här gånger som det inte är kul att driva en blogg. Jag vill vara positiv och glad, inte skriva en sån här text. Hellst av allt så vill jag bara gömma mig under täcket och lådsas att allt bara är en hemsk mardröm, men tyvärr så är det verkligheten som jag inte kan blunda för.

Det gör ont i mig, så fruktansvärt ont. Inte bara för att jag har förlorat min bästa tävlingshäst, utan för att min bästa vän kanske aldrig mer får göra det han älskar allra mest. Men jag är evigt tacksam över att jag har fått uppleva den glädje som Curre har givit mig. Min allra högsta önskan är att jag får uppleva det igen. Inget mer ber jag om.

Han lever, men jag tror nog att ni förstår hur det känns..."


Degdag igår

Igår fick Curre vila helt och hållet, medan jag bara hade en riktig latdag. Fixade stallet och sen har det bara varit deg vid tvn. Njöt av en Ben & Jerry och såg Frost (som var bra!) på kvällen.

Ska försöka vara lite mera effektiv och få lite mer uträttat idag. Ska käka upp min frukost och sen rida ut Curre en sväng innan han går ut i hagen. Fixa allt i stallet och putsa upp min CWD sadel som nog åker ut på annons ganska snart. Någon som är intresserad?? Superskön sadel som tyvärr inte passar Curre. Sen ska jag skriva och få iväg en sommarjobbsansökan samt fundera på lovuppgiften.

Vi får se om jag tar mig ner till Sandviken för (bra) wifi då jag behöver ladda hem några tunga program som vårat internet inte klarar av... Skaffade mig creative cloud från adobe som ändå kostar en slant i månaden (man får då en hel del adobe program, bla photoshop, indesign och illustrator som jag behöver) men kan inte ladda hem dem här. Känns sådär, vill ha dem NU så att jag kan börja sitta vid dem!

Angelica och Curre på tävlingen i söndags. Skickade upp henne stt skritta av honom, så kunde jag kolla lite på klassen ;) Ska övertala henne att starta ngn 90-100cm på honom haha!

Den där känslan man inte kan ta på

Igår när jag travade runt på framhoppningen så kände jag bara hur sjukt jäkla mycket jag tycker om den här hästen. Fick liksom en bubblande känsla, njöt av hur fin han kändes och skrattade åt när han busade runt. När han sög tag i hindren och man nästan fick hejda honom, det är en fantastisk känsla. Man glömmer liksom bort det där med att vara nervös inför sin tävlingsstart, för man har fullt upp med att njuta att "här och nu" känslan.

Jag har haft Curre så länge och känner honom så himla väl vid det här laget. Känns helt enkelt som att vi är väldigt samansvetsade, vilket såklart är en fördel i själva tävlingsmomentet. Men just känslan av tacksamhet att jag får ha den här hästen är det inte mycket som slår. I andras ögon är han bara en random häst, men för mig är han så mycket mer. Jag har stått där med en klump i magen och tårar i ögonen, trott att allt hopp är ute. Idag laddar vi för debut på msv nivå. Han betyder hopp för mig, att inget är omöjligt.

Innan besiktningen igår

Tankar i dagsläget

Pratade med Gaby igår på tävlingen och hon tyckte också att rundan var bra. Pratade också om 130 debut och hon sa då att han har hoppat bra läge nu. Vilket jag håller med om!

Mina tankar nu är att ju bättre jag får honom på marken, ju bättre förutsättningar skapar jag för att få ett bra språng och en lättriden häst inne på banan. I dagsläget så känns han fin och enkel. Mjuk, lätt i handen och lydig. Då blir han också lättare att rida runt en bana med. Men vill såklart ha honom ännu bättre, bakbenen ännu längre in under kroppen så att han kan vända igenom ännu mer i sprången. I hoppningen är han simpel, utan det är i markjobbet vi kan komma åt och utveckla hoppningen.

Har analyserat rundan från igår och även jämfört med den i Bollnäs där han var felfri. Måste nog helt enkelt våga sätta upp en bättre galopp med lite tryck i, utan att för den delen rida stressat och skapa spänning. Lite bättre flow och tryck helt enkelt, för det är då hans fina språng kommer fram. I dagsläget så känns 130 inte alls som något svårt och 140 inte milslångt bort, vi ska bara träna på ännu mer på rätt saker. Kapacitet och språng finns det i honom, tvivlar faktiskt inte på hans kapacitet. Speciellt inte nu när hans vilja kommit tillbaka (efter skadehistorien) och han börjat älska sitt jobb.

Sen om han är den där hästen som kommer att vara felfri och vinna, det är en annan sak. Men just nu känns det som att med målmedveten och rätt träning, lite tur och rätt inställning så är dom större klasserna inte jättelångt bort eller omöjliga att nå. Det känns som att han har väldigt mycket kvar att ge och det känns som att vi är på rätt väg. Tror stenhårt på det här året!


Film från rundan igår

Här har vi då filmen från igår! Två trista nedslag på en annars bra runda. 

Hopptävling Gävle RS

Var in till Gävle och hoppade en 120 klass med Curre idag! Han kändes helt bra när jag red igår, trimmade igenom och skuttade lite över ett kubhinder. Idag så kändes han jättefin på framridningen. Pigg, mjuk och trevlig! Man sitter bara och ler, så fin är han. Sög tag i hindren riktigt ordetligt, nästan så att jag fick hålla igen haha.

På banan så var det en lite knixig väg mot ettan och även om vi kom bra där så var han ändå inte riktigt igång. Rev både tvåan och trean lite tråkigt trots att vi inte alls kom dåligt, utan mer normalt/lite nära. Men skulle haft lite mer tryck och "go" i honom, utmanat honom lite mer helt enkelt så att han hade ansträngt sig och hoppat upp sig bättre.

Men sen rullade det på och han hoppade resten felfritt. Red på lite mot kombenationen där han hoppade upp sig riktigt fint. Trist såklart med två så onödiga nedslag, men jag är ändå nöjd över hur enkelt det var. Vi har ändå inte hoppat (mer än kubhinder) på 1,5 vecka och det är bara att gå in och köra utan problem. 120 känns jättelätt och jag var nästan sugen på att efteranmäla till 130n om man hade fått ;) Men jag behåller min plan och debuterar i Umeå!

Så trots våra 8 fel idag så är jag jättenöjd! Jag måste bara komma ihåg att utmana hnom lite mer, så han inte blir långsam. Sprången finns där, men man måste se till att utmana honom så att dom kommer fram helt enkelt. Men 120 känns lätt och nu är jag supertaggad på nya utmaningar! Ska bli intressant att se hur han kommer att vara i 130 klasser sen :)
 

Utveckling på film -Curre

Curre har jag haft så pass länge som 6 år, vilket jag tycker är ganska länge. Ofta så säljer man dem tidigare pga att dom börjar bli gamla, man utvecklas inte mer eller pga ekonimiska skäl tex. Mina tidigare hästar har jag haft i snitt 3 år innan jag har bytt, men Curre och jag är då alltså inne på vårt 7e år tillsammans.

När han kom så fyllde han precis 6 år. Han hade visserligen tävlat 120 som femåring, gått championat och var under hela tiden riden och utbildad av ett proffs. Men en femåring är ju ändå bara riden i 3 år och när han kom till mig som inte alls var lika rutinerad så blev han nog lite ställd haha.

Han var i början ganska vinglig, lite svår att fatta galopp, förstod sig inte på bommar på marken och flytta undan skänkeln i öppnor tex var också lite knixigt. Dock har han alltid varit hinderklok och haft lätt för sig, så på tävling gick han som tåget även om han inte fick lika mycket hjälp av mig som med den tidigare belgiska ryttaren.

Sen har Curre och jag haft det kämpigt med skador, jobbiga perioder där han har varit istadig, lat och bara allmänt tråkig. Men nu börjar han bli på G igen och vara den tävlingshäst som jag har kämpat för att få till. Han är sedan jag köpte honom mer utbildad och gör det mesta. Byter galopp bara jag sitter om, flyttar undan skänkeln på det vis jag ber honom om, kortar/länger och gör förvänd galopp på volter. Han är ingen dressyrstjärna, men är betydligt mer utbildad nu än när jag fick honom.

Han är också på väg upp i msv hoppning, vilket är en merit för mig då han aldrig gått det innan. Utan det är jag som kommer att plocka upp honom på den nivån. Kan faktiskt vara stolt och ge mig själv lite cred för det jobb jag gjort med honom. Både när det gäller att få honom frisk, vältränad och utbildad till den häst han är idag!

En fantastiskt gjord film (ironi) med några klipp från våra första starter ihop 2008. Första klippet är första tävlingen ihop, 90 cm i Gävle. 


Senaste starten här i Bollnäs, felfri och placerad i 120 cm
'

Snäll?

I onsdags så var Curre på bushumör och stack ut huvudet och snodde mat ur grannens påse medan jag skulle ta av hans benreflexer. Jag blir skitförbannad på honom, ryter i och sopar till honom. Ja, ni vet sådär man måste göra för att säga till en 700 kg häst att ge fan i att dra in en hel påse mat (som inte är hans...) och mosa mig in i väggen på kuppen.

En i stallet går förbi och säger förvånande"Oj! Jag trodde inte du kunde bli arg?? Nu få du passa dig Curre!". Jag kände efter den reaktionen att oj, jag måste verkligen ge sken av att vara väldigt snäll haha. Jag om någon kan verkligen bli förbannad, bara att fråga min familj och närstående ;) När saker inte blir som jag vill, när det går dåligt eller efter en riktigt dålig tävling ska man inte prata med mig...

Intressant det där med hur andra uppfattar en och hur man uppfattar sig själv. Har alltid undrat vad andra tror och tänker om mig, hur jag uppfattas av omgivningen. Jag ser ju tex inte mig själv bland andra, så det är svårt att jämför sig själv med andra. Bara en sån sak som att folk kan tycka att jag är lång. Jag själv tycker inte det eftersom jag är van vid min längd och inte ser mig själv brevid andra. Fast värst är det nog med min ålder. När man känner sig vuxen och folk tror att man är under 18, då är det fan INTE kul haha. Jag kommer kunna åka på ungdomsbiljett hela livet...

Men just det där med att jag inte skulle kunna bli arg, OJ. Nog fasen kan jag bli arg altid ;)


RSS 2.0