Gas och broms

 
Det roliga med ridning är att man i slutändan alltid återgår till grundarbetet, dvs gas och broms. Curre har i två dagar känts halvseg i både mun och för skänkeln. Har funderat väldigt mycket på varför och tillslut kommit fram till att han egentligen inte lyssnar tillräckligt bra. Jag tror att han gör det vilket han inte alls gör, utan han lurar mig lite. 

Jag är nogrann med att han direkt tar min skänkel så fort jag ber honom om det. Jag ska kunna lägga till ett lätt skänkeltryck och be honom att gå framåt, gör han inte det så säger jag direkt till genom att lägga till pisken eller förstärker skänkeln snabbt. Sen be om samma sak och se om han lyssnar. Grejen här är ju inte att lappa i för hästen när den inte lyssnar och sen tro att den ska bli känsligare. Det handlar snarare om att få hästen att förstå vad jag menar.

Lätt tryck med båda skänklarna = framåt, lyssnar den inte så förstärker jag. Det svåra här är att vara konsekvent och sätta sin kränser. Analysera så fort jag lägger till skänkeln. Lyssnade han tillräckligt bra här? och supersnabbt agera om fallet var så att den inte lyssnade så som jag ville. Det är jag som ryttare som bestämmer hur känslig hästen ska vara och se till att den förstår vad jag menar.


Såhär har jag jobbat stenhårt med Curre i två dagar, i skritt på långa tyglar. Be honom att svara framåt några steg, stanna och komma igång. När jag sedan fått honom så känslig som jag vill, ja då är han supermjuk när jag kortar upp tyglarna. När man kortar upp tyglarna så bromsar man ju upp hästen automatiskt och är den då lydig så trampar den in under sig när jag lägger om skänkeln. Är hästen inte det så går den ur form, eftersom den inte lyssnar och kliver in under kroppen.

Så summan av det hela, grundarbetet är SÅ himla viktigt. Varför är proffsens hästar så lätta och fina att rida? Jo, för dom är såå känsliga och VET gränserna och blir därmed trygga eftersom dom vet vad som förväntas av dem. En häst som lyssnar för hjälperna blir så mycket lättare att jobba med, resten blir liksom inte lika svårt att utföra. Har man en gång börjat tjata på hästen så får man också fortsätta att tjata. Det är jag som ryttare som får se till att den förstår mina hjälper och signaler. 

Ett av mina mål är defenitivt att få en lättare skänkeln på Curre och få honom att förstår mina gränser och vad jag vill. Inte en nötande och tjatande skänkeln helt enkelt. Lite mer som när jag fick honom, då hade någon innan mig talat om hur det skulle vara ;) Men ack så svårt en så simpel sak kan vara!

Kommentarer
Postat av: Clara

Åh va tjusig han är :D

Svar: Visst är han! :D<3
Veronica Sroka

2014-07-14 @ 23:57:26
URL: http://mittlivsomjonsson.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0