Svar på fråga -Skillnad mellan lokal/regional/nationell tävling

Fick en kommentar som jag tänkte att jag lika gärna kunde ta upp i ett eget inlägg!

Fråga: skulle du kunna beskriva skillnaderna mellan lokal-regional-nationell tävling, hur det är på och utanför banan med besiktiningarna osv. ? :)

Ska försöka att beskriva dom störst likheterna/olikheterna så bra som möjligt! På Lokal tävling så kan man ha klasser från 80 cm-115 cm. Vet faktiskt inte om man kan ha lägre än 80 cm, men inte högre än 115 får gå som lokal tävling. På lokal tävling så blir man utesluten efter tredje olydnaden, medan det gå regional och uppåt är efter andra olydnaden. Förutom i avd. B klasser, där det även på regional/nationell nivå är efter tredje olydnaden. På lokal tävling så behövs ingen veterinärbesiktning och man behöver inte tävla i kavaj, utan det räcker med vanlig tröja. 

Regionala tävlingar brukar det vara klasser från 100 cm till 135 cm (tror jag, kanske bara är upp tom 130?). Man måste besikta från 120 cm, men vissa tävlingar kräver att alla måste besikta före första start. Brukar stå i propositionen. Som jag skrev ovan så måste man tävla i kavaj (om man inte har säkerhetsväst, då får man rida i tröja under) och det är två olydnader som gäller. På Nationella tävlingar är det inte så stor skillnad när det gäller regler mot för regionala, mer än att man har klasser från 110 cm tom 150 cm.

Den största skillnaden som jag tycker att det är mellan dessa tävlingar är standarden på tävlingen, ryttarna och svårigheten på banorna. På en nationell tävling så är det generellt lite klurigare byggt, standarden på själva tävlingen brukar vara högre då det ofta är större klubbar som arrangerar nationella tävlingar. Tex stor bana, nya, ofta tittiga hinder osv. Motståndet är större med stora startfält och ryttare som håller på med detta på heltid.

En lokal tävling är ofta på lite mindre klubbar och det är snällare byggt. En lokal tävling är till för mindre rutinerade/unghästar och mindre rutinerade ryttare, så det ska helt enkelt vara enkelt och lätt!

Sen en sak man inte heller får glömma är att det det kostar mer att starta en nationell tävling mot för en lokal. Dels är startavgifterna högre, veterinärbesiktning och kanske uppstallning om man tävlar flera dagar tillkommer också. Från regional nivå och uppåt så kan man också börja vinna prispengar, vilket man inte gör på lokal nivå (mer än typ startavgiften tillbaka).

Hoppas att du blir nöjd med mitt svar och att jag inte glömt bort något viktigt ;)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0