Olika stadier som ryttare

Leif sa en gång förut att han trodde att man som ryttare ofta hamnar i olika stadier. Till exempel att när man är nybörjade så är man ofta passiv och sedan vill man gärna trycka iväg hästen. Efter det vill man ha kontroll och börjar bromsa för mycket och till sist blir det förhoppnings lagomt!

Jag hade länge problemet att jag ville ha för mycket kontroll, vågade inte släppa och bara rida. Red i en för dålig galopp och smyghöll genom svängen och fick sedan panik framför för att jag inte "såg" distansen. Leif fick mig att ändra på det och börja jobba i en bättre galopp och rytm. Galoppera genom svängen och möta upp hindret. Släpper man bara på spärrarna och vågar galoppera så har hästen en mycket bättre chans att klara hindret än om man bromsar bort all galopp.

Nu när jag har tränat för Gaby under snart fem månader så har hon fått mig att släppa handen och låta hästen sköta jobbet. Jag måste inte vara där och lägga mig i, utan det räcker att sitta still och möta upp hindret i en bra och spänstig galopp. Släppa på handen och "kontrollen", låta Curre bära sig själv och sköta jobbet. Det kändes jättekonstigt i början, men nu när jag har kommit in i ridningen så har allt blivit så mer harmoniskt och enkelt.

Kanske börjar jag komma in i det senare stadiet som Leif pratade om? Där man är lagom, varken trycker på eller håller. Hur som helst så känns min ridning mer harmonisk och jag känner mig lugnare och säkrare i mig själv. Dels pga den rutin jag fick på lite större klasser förra året och även för att den ridning jag har jobbat för börjar sitta! Men, det är lång väg kvar haha.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0