Galopp i snön

Tänkte att Curre skulle få sig en "rida ut dag" idag och eftersom han av någon anledning hatar att rida ut tex till Bolle (blir som sirap och står emot tills vi vänder), så tänkte jag att han skulle få ridas på flackåker. Han såg lite omotiverad ut tills jag styrde ner dit. Då åkte öronen fram och det blev fart i benen!

Han var superpigg och tyckte att det var jättekul att få gå där nere, så istället för ett lugnt pass så blev det ett galoppass! Galopperade ett varv i taget tre gånger och skrittade lite i mellan, sen travade vi av en stund också. Han slog på med några bocksprång och guppade till vid bytena, haha. Ökade och minskade tempot, ställde och formade runt terränghindren som var i vägen. Lät honom gå på lite när vi ökade, vilket han tyckte var suerkul! Trots att vi höll igång en bra stund så blev han inte alls trött, märks att han har fått en bra grundkondis.

Måste verkligen tänka på att variera passen och fokusera på att Curre hålls motiverad, annars är han inte alls rolig att rida. Är han motiverad och tycker det är kul, då är han bra mycket lättare att jobba med. Det fungerar inte att trimma i ridhuset flera dagar i rad och tro att han ska bli vältrimmad och fin. Nej, då blir han ungefär som en ko att rida. Han fungerar allra bäst om man varierar och håller hans motivation uppe. Man får inte hoppa för ofta heller så att det blir "vardagsmat", utan han ska tycka det är roligt när vi väl ska hoppa. Det är så han fungerar, man måste lägga minst lika mycket vikt vid att hålla honom positiv som att få honom välriden ;)


Gramantygeln

En rubrik som bara den skapar många åsikter! Jag brukar se ganska enkelt på saker, inte svart eller vitt utan allt har sina för och nackdelar.

Gramantygeln tycker jag är ett jättebra hjäpmedel för att lösa problem kortsiktigt eller för stunden. Ett hjälpmedel som kan lösa ett problem för att sedan kunna komma vidare. Men jag ser den inte som något att rida med varje dag, utan endast som ett hjälpmedel.

Jag brukar alltid rida ut med graman på Curre, då löst spänd i sidorna. Anledningen är helt enkelt den att han är "speciell" ute och det är då skönt att ha något att ta till om han skulle få spel. Har även satt den mellan frambenen när han har varit extra pigg och jag varit ute och galopperat på flackåker. Som en "nödbroms" för att inte åka av när han får spel, haha. Han kan nämligen bocka riktigt ordentligt den killen!

Har också använt graman på Eddie i perioder när han fick för sig att rycka tyglarna ur händerna. Red på graman några gånger och han var som en annan häst när han insåg att det inte tjänade något till. Det gav även resultat när jag plockade bort den =gramanen hjälpte mig att lösa ett problem. Hoppade även småhinder med graman för att hjälpa honom att komma upp med ryggen och hoppa runt =hjälpte mig att lösa ett problem och komma vidare i utvecklingen.

Det är några anledningar som jag har använt den till. Skulle också kunna sätta på den på en häst som kanske är väldigt hög i nacken och behöver hjälp och vägledning till att slappna av och komma ner med nacken. Som sagt, en problemlösare.

Däremot så skulle jag INTE använda gramantygeln dagligen för att få en "bättre" form. Hästen blir inte mer ridbar för att du sätter på den en graman, den blir mer ridbar om den rids korrekt och om man övar på grunderna. Dvs den är lösgjord och jobbar fram till handen. Jag ser på gramanen lite som en fast martingal. Den gör så att hästen inte kan dra upp huvudet i skyn, inte för att dra ner huvudet på den.

 

Illustration

Har nu illustrerat upp en skiss som jag gjorde förut, i illustrator. Använde mig av "Pen-tool" som kan beté sig lite annorlunda, lite trixigt att använda. Linjerna är ju långt ifrån perfekta, men är ändå nöjd för att vara min första "illustration" med pen-tool. Ska fixa lite småsaker dock tror jag, rätta till så linjerna blir lite bättre på vissa ställen. Sånt där småfix.
 
Originalskissen

Lapel rug från Comfort zone

Förutom ett par långchaps från parlanti, ny tävlingshjälm, en iPad, nya tävlingsschabrak, nya Ariat skor (och hundra till saker) så skulle jag vilja ha detta mystäcke från Comfort Zone! Har sett flera tävlingsryttare använda detta täcke på tävling och har klämt på det flera gånger hos Lindgården... Smart knäppning fram, bara en enkel maggjord, mysig fleece med "fluffig" fodring. Supersnyggt såklart, men framförallt ett riktigt varmt och gosigt täcke.

Blått är klassiskt och snyggt, men Curre skulle vara väldigt fin i det röda också! Åh, vill ha! Haha. Med matchande halsdel såklart! Perfekt som tävlingstäcke tycker jag :)

Kostar 1399 kr för täcket och 599 kr för halsdelen hos Lindgården.
 

The day

Sitter just nu i skolan efter förmiddagens föreläsning där vi fått veckans Mats-uppgift. Ska bli riktigt kul att göra denna! Ska designa en låda typ så att man kan gömma sladdarna till alla elprylar man har. Ska börja skissa på den ikväll tänkte jag! 

Curre kommer in vid två och äter sitt eftermiddagshö, så går väl över dit när han kan tänkas ha käkat upp sin mat. Blir bara en promenad idag och sen får han gå lugnt imorgon också då han som sagt var lite matt och omotiverad igår. Blir bra så tror jag. Tills dess så håller jag på att träna i illustrator, ritar av en bild som jag har gjort. Vi får se hur den blir, lägger nog upp den här när den är klar då det är en häst. Haha! Ska ju låta bli att göra hästar i skolan, så sånt får man göra på fritiden ;) Tänk vad coolt att specialisera sig på loggor åt hästrelaterade företag som Peder Fredricsson...

Jaja, nu ska jag fortsätta att pilla i illustrator med musik i öronen innan det blir stallet. Ska skriva lite inlägg ikväll också tänkte jag! Ock diska... Och städa. Ja, ni vet sånt där man inte tycker att man hinner med när det är fullt upp ;)

Min fullt normala häst igår... Han står alltid sådär och drar i grimskaftet när jag binder upp honom. Han är bra rolig alltså, haha.

Sämsta träningen på länge

Usch vad dåligt det gick idag, blää. Han var ju jättepigg och gjorde två jättefina rundor i söndgs på P&J, sen skrittades han i måndags och igår trimmade jag nog på lite för mycket. Idag kändes han inte alls pigg, utan lite matt i kroppen. Då blir han seg i bakbenen och stum i munnen, vilket gör att jag utan att tänka på det fastnar i handen och hela ridningen blir stressad när jag försöker få honom kvick och igång.

När han blir såhär så får jag ingen bra galopp, huvudet åker upp och jag har inget lätt stöd i handen som jag kan "spänna bågen" med. Distanserna till hindren blir kassa, stel i svängarna och dåliga språng där han inte vänder igenom. USCH, hästarna MÅSTE vara bra på marken för att det ska gå att hoppa en bana!

Egentligen så var det väl inte så farligt, för någar år sedan hade jag nog varit nöjd med en sån här träning. Men han har gått så himla bra att man inte är nöjd med en sån här träning, utan man vill bara hoppa av och sparka i en vägg istället... Jag är ju sån att jag blir arg och idag var jag lugn tills jag satt av, då gick det på helfart för att rafsa ihop alla saker för att komma hem innan midnatt...

Jag brukar inte vilja vara negativ i min blogg, men ibland går det bara inte att vara positiv! Då är det lika bra att visa det, häva ur sig lite och ta nya tag. Nästa vecka ska han ridas kortare och lättare dagen före. Jag ska fokusera ännu mer på att släppa handen och vara lugn. Jag får inte heller glömma att vi har gjort en fantastisk utveckling, ibland har vi bara dåliga dagar helt enkelt. 


Olika stadier som ryttare

Leif sa en gång förut att han trodde att man som ryttare ofta hamnar i olika stadier. Till exempel att när man är nybörjade så är man ofta passiv och sedan vill man gärna trycka iväg hästen. Efter det vill man ha kontroll och börjar bromsa för mycket och till sist blir det förhoppnings lagomt!

Jag hade länge problemet att jag ville ha för mycket kontroll, vågade inte släppa och bara rida. Red i en för dålig galopp och smyghöll genom svängen och fick sedan panik framför för att jag inte "såg" distansen. Leif fick mig att ändra på det och börja jobba i en bättre galopp och rytm. Galoppera genom svängen och möta upp hindret. Släpper man bara på spärrarna och vågar galoppera så har hästen en mycket bättre chans att klara hindret än om man bromsar bort all galopp.

Nu när jag har tränat för Gaby under snart fem månader så har hon fått mig att släppa handen och låta hästen sköta jobbet. Jag måste inte vara där och lägga mig i, utan det räcker att sitta still och möta upp hindret i en bra och spänstig galopp. Släppa på handen och "kontrollen", låta Curre bära sig själv och sköta jobbet. Det kändes jättekonstigt i början, men nu när jag har kommit in i ridningen så har allt blivit så mer harmoniskt och enkelt.

Kanske börjar jag komma in i det senare stadiet som Leif pratade om? Där man är lagom, varken trycker på eller håller. Hur som helst så känns min ridning mer harmonisk och jag känner mig lugnare och säkrare i mig själv. Dels pga den rutin jag fick på lite större klasser förra året och även för att den ridning jag har jobbat för börjar sitta! Men, det är lång väg kvar haha.


Dagens Curre

Gick till stallet ganska tidigt idag då jag var lite stressad pga uppgifter som måste vara klara idag och jag var dessutom tvungen att ta mig ner till Ica för att handla. Gick från skolan vid tre och kvart, tjugo över var Curre sadlad och klar för att pass i ridhuset! Träffade Leif utanför ridhuset också då han var där och tränade för Maria G idag på förmiddagen, kul! Lite bitter att jag satt kvar i skolan medan träningarna pågick då jag ändå inte gjorde något pga gröt till hjärna... Jaja, jag hann se dem bygga undan iaf. Haha!

Curre var lite halvslow idag, så mycket fokus på att få honom fram, kvick och loss. När han har såna här dagar så är det verkligen viktigt att jag sitter stilla i rätt position och tydligt visar att HÄR ska du vara. Inte hasa runt och ta/släppa tygeln eller någpt annat jox, utan stöd på yttertygel, driva på med ytterskänkel, lossa med innerskänkel och leda med inner. Fastnar man i innertygeln och innerskänkeln så blir han bara som en banan och bogar ut.

Det gäller istället att RIDA yttersidan, lossa innersidan och sätta fart på bakbenen. Trots att han hade en halvtråkig dag så fick jag hyfsad ordning på grejorna och han kändes fin i slutet. Fick honom tom att röra sig lite i traven, dock blev han ganska trött. Nöjd med att jag kan behålla lugnet och lösa problemet när han har såna här dagar, skönt! :)


Clinic med Maria Gretzer

Igår när jag precis satt mig upp på Curre och skulle skritta iväg en liten tur efter P&J igår så kom Annika (jag borde veta det här, men jag tror att hon är ridskolechef!) och frågade om jag skulle vara med och träna/se få clinicen för Maria Gretzer på kvällen. Vet att Gaby frågade om jag ville träna i Nytorp, men det var på dagtid och jag vet inte hur jag går i skolan + att jag inte har någon skjuts dit bort.

Men visste faktiskt inte att det var en clinic på kvällen, vilket jag var väldigt sugen på att gå på! Skickade iväg ett sms och lyckades få lift bort till Nytorp! Ca 1,5 mil dit, så det är ju inte så långt. Så istället för att spendera kvällen med resercharbete inför en uppgift så ägnande jag kvällen åt att kolla på clinic och se fina hästar. Ooops...

Men det var jättekul att se! Hade jättegärna varit med och tränat om jag kunnat, missuppfattade (eller så fanns det ingen plats)  att det var på ridskolan imorgon... Men, men. Alltid bra att fräscha upp minnet och få lite nytt med sig hem, och framförallt för inspirationen! Just nu känner jag bara, jag SKA rida svår hoppning! Hur jag tar mig dit, det får jag lista ut på vägen typ ;)

Kanske smiter iväg om jag kan från skolan idag och kollar på dagens träningar, haha. Vi får se ;)


Filmer Pay & Jump

Såg att miin snälla syster har laddat upp filmerna på min YT kanal nu, så delar dem såklart här! Som ni ser så är det lite mer flyt i första rundan än andra. Ville ha honom lite spänstigare andra, men blev istället kvar i handen. Har fått order om att utmana honom lite mer och inte alltid ta dom stora lägena, utan han måste få komma nära och hoppa upp sig också. Dock inte bromsa in nära, utan ett nära avstamp från en bra galopp. Jaja, det är bara att träna!

Att han rev första hindret 120 rundan var lite onödigt, men i kombenationen var det som sagt jag som var klantig. Först öka och sen hålla är ingen bra kombo! Men hästen är kanonfin tycker då jag iaf :D

Att hitta rätt koncept

Just nu så känner jag mig så fantastisk glad när det gäller allt med Curre! Tänk att jag för tre år sedan trodde att jag aldrig mer skulle hoppa eller tävla honom. Att jag åkte ifrån veterinären med tårar och orden "Det finns inget mer vi kan göra". När man får höra dom orden av en veterinär, då tror man att det är kört. Jag ställde in mig på att han skulle bli en promenadhäst för resten av sitt liv.

Men, idag tävlar han nationellt upp tom 125 cm. Han har inte varit behandlad på 1,5 år och går bättre än någonsin på marken. Känns pigg, fräsch, spänstig och stark i kroppen! Han gick igår utan problem en 110 och en 120 cm runda med 9 hinder ganska tätt inpå utan att bli speciellt ansträngd alls.


Förstår ni vilken bedrift det här känns för mig?? Att jag inte gav upp min utdömda häst, jag gav honom en till chans hos en ny klinik och KÄMPADE aset av mig för att bygga upp honom dit han är idag. Han är bättre än någonsin just nu och ännu bättre kan han bli. Både han och jag. Tack vare rätt klinik, tränare, hovslagare och ett träningssätt som passar just honom så har jag en kanonfin häst idag. Är inte det lustigt?

Hur många hästar tas egentligen bort varje år pga inflamationer och dyl, när veterinären säger att det "finns inget mer vi kan göra"?. Curre fick en ny diagnos och blev behandlad på rätt ställe, men framförallt ändrades skoningen och träningen om. Vips, så är den utdömda hästen idag en fullt fungerande tävlingshäst på 120 nivå.

Jag tycker att man verkligen ska ge sin häst en ärlig chans innan man ger upp. Lita för sjutton inte på bara en veterinär, åk till andra för att låta någon med nya ögon och erfaranheter titta. Sen framförallt, ge den TID. Lederna behöver såklart behandling, men också tid för att självläka och långsamt byggas upp igen för att bli hållbara. Sen något som också är otroligt viktgt är att tänka i förebyggande syfte och hitta ett träningssätt som fungerar för just den hästen.

Curre fungerar allra bäst om hans skrittas mycket. Både innan och efter träning, men får också gå skrittpromenader när han har vilodagar. Han rids på varierat underlag och jag är noga med att både anstränga och låta honom få återhämta sig. Han rids mjukgörande/stärkande arbete regelbundet där målet är att han är kvick, lätt i framdelen och jobbar med lång hals. Han tävlas "lagom" mycket och jag är framförallt inte "försiktig" med honom. Han måste ansträngas och jobbas ordentligt för att bli hållbar, samtidigt som han får chans att återhämta sig. Det har än så länge varit ett vinnande koncept för honom! Man får inte vara för blind, utan se saker ur nya synvinklar och hitta det som fungerar bäst just för individen.


Pay & Jump Bollnäs RS

Var lite i valet och kvalet om jag skulle starta idag då han som sagt slog på sig på ett framben i torsdags. Tyckte han var lite svälld i benen när jag kom till stallet igår (var där vid halv åtta tror jag och han kom in vid 14:00), så jag gick bara en promenad med honom. Han var dock jättepigg och fin i benen när jag kom tillbaka, märks knappt där han slog sig. Så det var nog bara att han stått still länge. 

110 cm: Han kändes jättepigg och fin på framridningen, riktigt attackerade hindren! Han brukar busa runt på framhoppningen och sedan bli "normal" när han kommer ifrån kompisarna och in på banan. Idag taggade han dock till där inne och det blev lite lekstuga, haha. Han är ju stor och det syns kanske inte lika väl när han är pigg och drar på, men det känns! Fick ett nedslag på ett räcke där vi kom lite intill, annars kändes rundan bra och rymisk. Han var dock lite väl på och jag kunde inte riktigt sätta ett sånt tryck som jag hade velat!

120 cm: Bestämde mig för att hoppa en till runda på 120 då han var så pigg första, bäst att passa på nu när det är träningshoppning. Han var laddad, dock inte lika mycket den här gången! Försökte att sätta tillbaka och skapa mer tryck i honom för att han skulle bli spänstigare, men jag blev istället kvar i handen lite för mycket tycker jag. Han rev första för att jag satte honom intill för att han skulle hoppa upp sig, sen kom jag i ett knasigt läge mot kombenationen andra gången där jag lät honom reda upp det. Han kom då nära och rev bakbommen på oxen in, ingen big deal. Mitt fel, men han var kanon som redde upp det!

Allt som allt så är jag jättenöjd, för han kändes jättefin och fräsch! Tyckte också att jag hade ett bra tänk och flow, bara andra rundan som jag höll lite mycket. Men det känns jättebra inför den här tävlingessäsongen iaf! Angelica skulle ladda upp filmerna på YT när hon kommer hem. Finns annars ett litet klipp på Instagram, heter veronicasroka där :)


Spanienresan -Shoppingen

Självklart så blev det lite shopping när vi var i Spanien! Var först på ett shoppingcenter som hade väldigt mycket, men inte så roliga kläder. Sen i slutet av veckan så var vi in på "Miramar", som däremot hade mycket roligare utbud och affärer! Bland annat ett jättestort Primark och även ett Zara. Både Zara women, men och home. Sen massor av andra affärer också såklart, och en gokartbana på taket! Önskar att vi hade haft mer tid att gå igenom varuhuset bättre, nu blev det mer att vi sprang runt för att hinna med.

Deras logotype som jag gillar skarpt, hahaPrimark Fungerola

Superkass mobilbild, jag vet.. Men köpte allt detta (förutom en tröja+skjortan) plus Angelicas saker (två munktröjor, tre t-shirtar) för typ 800 svenska kr!!

Från v. Två tröjor från Primark, En tunn tröja från ett annat varuhus, supersnygg skjorta från en affär som såg ut typ som Carlings, Väst, mjukisbyxor och fyra t-shirtar från Primark.

Svinkallt väder och missad hållplats

Byltade på mig flera lager med kläder och red ut Curre i kylan igår, hua! Han kändes bättre där han slagit så sig på frambenet, så jag både travade och galopperade en liten bit. Tycker att han kändes fin! Fixade när jag kom tillbaka klart i stallet och tog sedan 16:55 tåget mot Ockelbo. 

Väl i Ockelbo stod pappa och väntade på mig. Dock är jag helt uppe i mobilen när han ringer och frågar om jag inte är framme snart. "Eh, joo. Snart tror jag?" och försöker titta ut fast det är becksvart ute. Det hade nämligen stannat ett tåg vid stationen i Ockelbo där det vält ut folk, men inte jag! Fick fråga en tjej mitt emot om vi stannat i ockelbo, och jo det hade vi. Haha, orkar inte alltså...

Dom ropar alltid ut klart och tydligt vart nästa station är, men nu sa dom det jättetyst och jag missade tydligen stationen. För att jag var helt uppe i min egna lilla värld och inte såg ett skit ut genom fönstret. Jaja, shit happens och jag fick åka ända till Gävle istället. Vilket min pappa också fick göra för att kunna hämta upp mig! Så kan det gå, tänkte vara lite mer uppmärksam nästa gång faktiskt!


Keep it simple

Något som jag måste börja tänka och leva mer efter är "keep it simple". Jag, och jag tror också många andra ofta krånglar till saker och ting för mycket. Ta ridningen till exempel. Kommer jag till stallet och tänker att gud vad jobbigt att köra ett trimmpass idag, tänkt om det går dåligt... Jag sitter upp och börjar krångla till det för mycket, vill göra allt på samma gång och blir stressad när det inte blir som jag vill. Då går det åt skogen. Ska jag göra ett arbete i skolan och jag redan innan vi fått uppgiften börjar få prestationsångest så går det också åt skogen.

Men tänker jag istället när jag kommer till stallet, att ridning är lätt! Jag behöver bara sitta still och öva på grunderna, då känns det mycket bättre i magen när jag sitter upp. Själva ridpasset brukar också gå väldigt mycket bättre. Får jag en uppgift och går in med inställningen att det är lätt, så blir jag också lugn och presterar bättre.

Jag är expert så att vilja för mycket, känna prestationsångesten smyga sig på och få allt att skita sig. Hur många gånger har jag inte börjar en tävlingsrunda super och sedan har det skitit ner sig på slutet för att jag klantar till det? Krångla till det och nästan vända ut och in på mig själv. Väldigt jobbigt faktiskt.

Går man bara in med inställningen att det är lätt och enkelt, så brukar man sluta att krångla till saker och ting tycker jag. Det blir rent och klart i huvudet istället för en enda gröt där man tillslut inte vet vad som är fram, bak, upp eller ner! Att rida en bana på 160 cm tror jag egentligen inte är så svårt. Man behöver bara träna tillräckligt mycket på rätt saker och hitta sin väg dit ;)


Lång dag...

Satt kvar i skolan till halv åtta på kvällen för att bli klar med en uppgift som det var deadline på till idag. Efter det gick jag direkt till stallet och hade då inte ätit något sedan lunch (typ 7 timmar) och suttit med samma uppgift vid datorn sex timmar i streck. Men nu är den klar och det är verkligen så värt det då vi är helt lediga imorgon = långhelg! 

Men som sagt pga det jag skrev ovan så var jag inte på superbra humör när jag kom till stallet, haha. Fick lite krupp när jag för tredje dagen i rad fick springa runt och leta Curres höpåsar som bara försvinner. Otroligt vad sånt kan vara irriterande en så här dag alltså. Curre brukar ha sin vilodag på torsdagar, brukar dock vara ute och promenera med honom en stund. Idag blev det som sagt sent och jag skippade det. Såg dessutom att han sparkat på sig på ena frambenet och fått en ganska stor bula där...

Han bytte hage idag då en annan häst behövde hans och jag skulle tro att han har kivats över tråden med treåringen som går i hagen brevid (den är ganska busig), om jag känner min häst rätt. Han gör inte många knop i hagen, så något måste han ha ställt till med. Så himla typiskt bara att han ska slå på sig just nu när det är Pay & Jump på söndag, suck. Han har knappt haft ett sår sedan vi flyttade hit till Bollnäs liksom.

Men han är inte halt och inte speciellt svullen, lite varm bara över bulan. Svårt dock att avgöra då han stått inne sedan 14:00 när jag kom och alltid sväller lite i benen när han står still länge. Men tvättade rent det lilla såret och satte på Back on Track. Tror inte det är någon fara, utan typ som när vi slår i smalbenet och får en bula. Det brukar ömma lite på stället, men är inte värre än så! Jaja, han får skritta simorgon och så får vi se sen.


Illustrator

Det är framförallt tre Adobe program vi jobbar med i skolan, Indesign (Text), Phostoshop (bild), Illustrator (illustration). Jag kunde phostoshop ganska bra sedan innan och indesign är inte så svårt. Illustrator är dock ett jätteroligt program som jag skulle vilja lära mig mer i. Måste försöka få ner det till min dator så att jag kan träna hemma och göra lite egna saker, hehe. 

Illustrator är alltså ett program man framförallt gör illustrationer i. Till skillnad från phostoshop där man kan göra häftiga "målningar" med penseln och ritplatta, så jobbar man lite anorlunda illustrator. Det blir rakare linjer och mer illustrerat, logotyper gör man ofta i detta program. Sen är det vektorgrafik man jobbar med, man kan alltså förstora hur mycket som helst utan att det blir pixligt. Vill verkligen lära mig mer i detta program! Vissa i min klass är jätteduktiga och gör skitsnygga saker ;)

 En logotype som jag gjort åt mig själv, i Illustrator.
 
 En tutorial där man ser lite hur programmet fungerar och vad man kan göra. Önskar jag var lika grym!

Spanienresan -Spansk julafton

Första dagen som vi var i Spanien så säger Ulrika (som bor där nere) att juste, imorgon kommer ju dom tre Kungarna med helikopter! Vi bah, "Eh, va?? Dom tre Kungarna??". Jo det var tydligen Spansk julafton och dom tre Kungarna (dom tre vise männen) kom flygande i hellikopter till stadens fotbollsplan där dom visade upp sig och delade ut små kort till alla barn. Sen lite senare så går det ett tåg, eller parad typ, genom stan där dom slänger ut godis till alla barn! Det är den här dagen som alla barn får sina julklappar.

Angelica och jag höll på att smälla av, liksom vaa? Tre Kungar, godiskastning?? Har aldrig hört talas om det förut, men vi fick vara med och se allt. Sprang runt på gatan som galningar och plockade godis! Haha, så jäkla bissart på något vis. Men det var kul att se ;)
 
Dom tre Kungarna inne på fotbollsplanen. Inte lite folk?
 
Paraden och godiskastningen

Gick även ner och tittade vid stranden
 
Allt jäkla godis vi fick ihop (var typ 6 personer) som fick stanna kvar i Spanien, blev för mkt att ta med på flyget ;) Godiset, inte personerna alltså. Om nån missuppfattade ;)

Hoppträning

Dröjde kvar ganska länge i skolan idag då vi har en större uppgift med kort deadline och bagav mig sedan direkt till stallet vid sex-tiden. Min träning börjar vid 20:00, så fixade klart allt och kollade lite på träningen före mig innan jag började göra iordning Curre.

Tyckte att han kändes pigg och fin idag! Så himla roligt att han i princip varje träning numera är pigg och taggad, så var han inte alls för typ en år sedan. Då var han ofta lite halvseg och omotiverad, vilket måste vara ett tecken på att han mår bra och tycker det är skoj nu! Sen har han vissa dagar som han kan vara extremare och fara runt i luften, men idag var han lagom!

Vi jobbade lite över bommar, bytte galopp över en kub och hoppade en lång stunds, samt en på böjt spår och även några linjer. Vi gör ganska simpla saker för Gaby, men däremot så är hon jättenoga med detaljerna! Det ska vara rakt efteråt, in på en volt och jobba om hästen drar iväg/drar upp nacken efteråt osv. Man kommer inte undan med olater eller med att vara slarvig ;) Curre skötte sig som sagt bra idag och jag är jättenöjd, skönt att han börjar komma tillbaka till rätt form igen.

Gaby tyckte att han såg fin ut och att han såg kvickare och starkare ut nu, hoppar spänstigare. Sen har jag mycket bättre koll på yttersidan nu och sitter rakare, förut satt jag tydligen extremt snett! Han sköt liksom över mig åt vänster, men det har som sagt blivit mycket bättre vilket hon påpekade. Nu kan jag faktiskt jobba på en volt och sedan rida rakt fram och han följer yttertygel och är rak. Inte som en banan som det blir när jag inte har någon koll på ytterhjälperna. Brukar tänka på något som Gaby sa förut, att man inte kan jobba innersidan om man inte har koll på yttersidan.

Är så jääkla taggad på att se hur den här säsongen kommer att bli då både Curre och jag har utvecklats enormt sedan jag flyttade upp hit. Dels har jag betydligt bättre träningsmöjligheter och kan trimma obehindrat hela vintern, sen har jag fått jättemycket hjälp av Gaby på marken då hon är så petig med dataljerna. Har inte tävlat sedan Gävle horse show och då hade jag bara bott i Bollnäs en månad kanske eller något sånt. 

Min "middag" medan dom andra i klassen drog till Max och käkade, buhu. Men har man häst och träning så schemat så har man, japp.

Wanties

Är jättesugen på att unna mig något lite dyrare då jag snart (mars)  fyller år (och kan önska mig lite pengar, hehe), men kan inte bestämma mig för om jag helst vill ha en iPad eller en ny tävlingshjälm.

 

Hjälm: Har för tillfället bara min GPA speed air hjälm, sedan jag kraschade min Charles owen då jag åkte av Curre. Gillar verkligen min hjälm, men det är lite tråkigt att bara ha en hjälm. Skulle kunna tänka mig att ha min GPA till vardags och varma sommardagar, sen en lite finare tävlingshjälm. Typ Samshield eller Antares, som tyvärr är svindyra.


iPad: Eftersom jag är frällst i Apple och har både mobil och dator, samt alltid sitter vid iMac:sen i skolan så finns det inget annat alt till surfplatta faktiskt! Jag "slösurfar" ganska mycket, kollar bloggar osv och då skulle en iPad vara perfekt. Köpte visserligen en Macbook pro i höstas, men den är stor (17") och mer som en arbetsdator som jag bloggar, fixar bilder eller sitter vid photoshop vid. En iPad kan man ta med sig, ligga i sängen/soffan och surfa, kolla mailen, instagram osv. Sen finns det många bra skissprogram som man kan ladda ner, vilket är perfekt för min utbildning. Missbrukar för tillfället min mobil, så en padda skulle sitta fint faktiskt ;) 

Jaja, ska jag både satsa på tävlandet och leva så får jag se till att börja spara! Alt hitta ett grymt bra sommarjobb och köpa i höst eller nått.

Häst och framtidsdrömmar

Om jag får önska så vill jag efter att jag gått klart min utbildning och fått ett fast jobb, skaffa mig en till häst igen. Men eftersom jag inte kommer att bosätta mig i Kungsberg igen (finns inte en chans att jag varje dag kan pendla typ 5 mil till Gävle eller någonstans och samtidigt hålla igång 1-2 hästar i tävlingsform) så vet jag inte hur det kommer att se ut med boende och stallplats. Sånt man får se med tiden.

MEN om jag nu skulle ha möjlighet till att ha en till häst så vill jag ha kvar Curre som förhoppningsvis går lite högre klasser och köpa mig en fin unghäst. 3-5 år, lite beroende på vad man har för summa att handla för. Men en sak är säker, jag sparar hellre än köper en "dålig" häst. En bra häst kostar lika mycket som en med mindre kapacitet i månaden och eftersom jag vill hålla mig på nationell nivå så krävs det bra hästmaterial. Inget snack, för så är det. Antingen så får man betala eller så får man köpa ett föl/unghäst som inte visat något och hoppas att man gör ett klipp. Sedan lägga ner massor av tid på utbildning.

Helst av allt så hade jag velat köpa mig ett toppstammat föl, ett/två-åring som skulle vara färdig att ridas in när jag gått ut skolan och allt. Börjar få lite panik snart över att Curre blir äldre och jag inte vill göra mig av med honom, haha! Hade varit grymt att åka runt på nationella tävlingar med två fina hästar. Synd att både hästar och hela tävlingscirkusen kostar så jäkla mycket bara.

Om jag får drömma lite så skulle jag vilja ha ett toppjobb med bra inkomst, där man kan jobba mycket hemifrån alt eget företag så att man kan lägga upp jobb så som man själv vill. Något inom media/grafisk design. Då skulle man ha både tid och råd för en tävlingscirkus med två hästar, vore verkligen grymt!

Jaja, vi får se vad tiden för med sig... Kanske, eller det blir förmodligen inte alls som jag har tänkt mig. Men bra ska det bli!

Fina Eddie som jag sålde för snart ett år sedan nu<3

Dagens Currepass

Skrittade först fram Curre för hand tre varv runt utebanan (som har ett plogat spår), vilket tar ca 10 min innan vi sen gick in i ridhuset. Har märkt att han blir mycket piggare om jag skrittar fram ute och sedan kan sitta upp och köra igång ganska direkt. Hoppas bara folk inte tror att jag struntar i att skritta fram honom, haha...

Men red som sagt på kimblewickbettet och försökte att rida så effektivt som möjligt. Växla mellan övergångar, öka/minska, förvänd galopp, flytta undan skänkeln osv. Han kändes väldigt fin idag, men det är mycket häst att rida för att få honom dit jag vill. Så eftersom jag inte kan rida honom på styrka så får jag se till att rida mycket fram/tillbaka och växla arbetet för att ist få honom kvick. Men jättenöjd med idag, nu känns det som att det börjar gå framåt igen.

Tvättade honom ju som sagt igår och hur tror ni han såg ut idag när jag kom? Ännu värre än innan jag tvättade honom!! Alltså jag orkar inte. Men ställde honom i spolspiltan och tvättade bort fläckarna med en svamp, lika bra att ta bort dem med en gång så att dom inte gror in. Har dom suttit ett tag för att jag inte orkat ta bort dem så är dom skitsvåra att få bort sen. Aja, skimmlar är finast när dom väl är rena. Tur det ;)


Klubbbyten

Något som är intressant såhär års tycker jag är att se vilka klubbar folk väljer att tävla för! Vissa rider för den som dom alltid har gjort och andra byter lite hej vilt från år till år. Också se vilka nya som har kommit till sin egen klubb.

Jag har tävlat för Gävle Ryttarsällskap sedan 2011, innan det red jag för Ockelbo då det var där jag började rida och sedan tränade. Började träna för Leif Hall hösten 2010 och bytte vid årsskiftet till GRS då det var där jag tränade.

Iår bor och tränar jag i Bollnäs, har Curre uppstallad på ridskolan och är medlem i klubben. Ändå väljer jag att fortsätta att tävla för GRS, eftersom jag har ridit för dem i 3 år nu och trivs jättebra! Jag kommer att bo i Bollnäs ett år till, sedan drar jag mig förmodligen mod Gävle igen. Så vad tjänar det till att byta klubb bara för ett år? Känner mig heller inte som någon Bollnäsbo, haha!

Jag är inte alls för att byta klubb hit och dit, jag rider för den jag trivs i och där jag tränar. Man skapar sig ju en gemenskap i klubben och lär känna så mycket folk, vilket man borde tappa om man hela tiden byter. Att rida för en klubb långt bort eller en ren tävlingsklubb för att slippa behöva hjälpa till vid tävlingar, vara delaktig osv förstår jag inte heller. Jag hjälper gladerligen till vid tävlingar och dyl, titta på fina hästar, släpa bommar och träffa klubbkompisar är väl inte fel? :)

För mig blir det alltså även 2014 Gävle Ryttarsällskap som jag kommer att tävla för!


Svar på fråga -Skillnad mellan lokal/regional/nationell tävling

Fick en kommentar som jag tänkte att jag lika gärna kunde ta upp i ett eget inlägg!

Fråga: skulle du kunna beskriva skillnaderna mellan lokal-regional-nationell tävling, hur det är på och utanför banan med besiktiningarna osv. ? :)

Ska försöka att beskriva dom störst likheterna/olikheterna så bra som möjligt! På Lokal tävling så kan man ha klasser från 80 cm-115 cm. Vet faktiskt inte om man kan ha lägre än 80 cm, men inte högre än 115 får gå som lokal tävling. På lokal tävling så blir man utesluten efter tredje olydnaden, medan det gå regional och uppåt är efter andra olydnaden. Förutom i avd. B klasser, där det även på regional/nationell nivå är efter tredje olydnaden. På lokal tävling så behövs ingen veterinärbesiktning och man behöver inte tävla i kavaj, utan det räcker med vanlig tröja. 

Regionala tävlingar brukar det vara klasser från 100 cm till 135 cm (tror jag, kanske bara är upp tom 130?). Man måste besikta från 120 cm, men vissa tävlingar kräver att alla måste besikta före första start. Brukar stå i propositionen. Som jag skrev ovan så måste man tävla i kavaj (om man inte har säkerhetsväst, då får man rida i tröja under) och det är två olydnader som gäller. På Nationella tävlingar är det inte så stor skillnad när det gäller regler mot för regionala, mer än att man har klasser från 110 cm tom 150 cm.

Den största skillnaden som jag tycker att det är mellan dessa tävlingar är standarden på tävlingen, ryttarna och svårigheten på banorna. På en nationell tävling så är det generellt lite klurigare byggt, standarden på själva tävlingen brukar vara högre då det ofta är större klubbar som arrangerar nationella tävlingar. Tex stor bana, nya, ofta tittiga hinder osv. Motståndet är större med stora startfält och ryttare som håller på med detta på heltid.

En lokal tävling är ofta på lite mindre klubbar och det är snällare byggt. En lokal tävling är till för mindre rutinerade/unghästar och mindre rutinerade ryttare, så det ska helt enkelt vara enkelt och lätt!

Sen en sak man inte heller får glömma är att det det kostar mer att starta en nationell tävling mot för en lokal. Dels är startavgifterna högre, veterinärbesiktning och kanske uppstallning om man tävlar flera dagar tillkommer också. Från regional nivå och uppåt så kan man också börja vinna prispengar, vilket man inte gör på lokal nivå (mer än typ startavgiften tillbaka).

Hoppas att du blir nöjd med mitt svar och att jag inte glömt bort något viktigt ;)


Skrittur och dusch av lortgris

Skrittade ut Curre i kylan en sväng nu på eftermiddagen/kvällen, travade även en liten bit. Han kändes väldigt pigg och jag behövde inte alls sitta och nöta, utan kunde bara sitta helt still och han pinnade på av sig själv! Red som sagt på kimblewickbettet och jobbade lite i skritten. Viktigt att jag är lätt och mjuk i handen, så han inte låser sig. Men blir mycket gymnastiserande arbete framöver nu, så han blir lika fin som han var innan vilan. Imorgon trimmas han lite och rider nog även då med kimblewickbettet och sen som vanligt med scourierbettet på träningen (onsdag).

Curre fick sig också en halvdusch med skimmelschampo när vi kom tillbaka, fattar inte hur han kan lorta ner sig så jäkligt! Schamponerade svansen, skitfläckar på halsen och rumpan. Ber en liten bön att han inte lägger sig i skit inatt, utan att jag kan njuta av en ren och fin häst imorgon. Praktiskt med varmvatten och spolspilta istallet, inte lika praktisk med vita hästar...

När jag sen skulle gå hem och nästan var hemma så kom jag på att jag glömt min väska i stallet. Hade plånboken och allt i den och kom inte riktigt ihåg om den låg kvar i skåpet eller utanför. Så det var bara att gå tillbaka och sen hem igen! Tar ungefär 15 min att gå och nu blev det typ 40 min ute i kylan istället för 15, haha. Orkar inte... Det man inte har i huvudet får man ha i benen, eller hur är det man säger? ;)


Tävlingsplanering

Har kikat på lite tävlingar för Curres och min del och gjort en väldigt preliminär planering för 6 månader framåt. Juni är väldigt preliminär och jag åker på någon av dom meetingen, inte alla tre!

JANUARI

v. 4, 26 januari, Pay & Jump Bollnäs ridsällskap, 110 eller 120 cm, beroende på hur han känns.

FEBRUARI
v. 6, 8 februari, Regional Bollnäs ridsällskap, 120 cm

MARS
v. 9, 2 mars, Regional Gävle ryttarsällskap, 120 cm *Om jag får skjuts*
v. 10, 8 mars, Regional Bollnäs ridsällskap, 120 cm
v. 13, 28-30 mars, Nationell Umeå ryttarförening, 120 cm, 125 cm

APRIL
V. 16, 14-20 april, Nationell "Gävle Horse Show", 120 cm, 125 cm, debut 130cm??

MAJ
v. 18, 3-4 maj, Regional Tierps ryttarklubb, 120 cm
v. 20, 16-18 maj, Regional/Nationell "Bollnäs sommarhopp", 120 cm, 130 cm?

JUNI
v. 23, 5-8 juni, Nationell "Nationaldagstävlingarna" Strömsholms ridsportförening, 120 cm, 130 cm
v. 25, 19-22, Nationell "Mitt hjärta midsommarhopp" Mitt hjärta hästsportförening, 120 cm, 130 cm
v. 26, 26-29, Nationell "Sundsvall Summer Horse Show", 120 cm, 130 cm


Spanienresan -Ridningen

Jag har alltid drömt om att få rida i Spanien, så nu när vi var där så var det självklart att vi skulle det! Man rider dagligen hemma och sen rider man även på sin semester, haha. Vi hittade iaf ett ställe i Fungerola och red en 2 timmars tur uppe i bergen både onsdag och fredag.

Riktigt häftig upplevelse att rida i bergen och snacka om att dom red fort! Blev frågad om vi ville ha hjälm eller inte och jag är glad att jag tog den alltså, haha! Verkligen fullt ös uppför branta backar, skarpa kurvor, nedför, över stenar och ojämnheter osv. Jisses, har nog aldrig galopperat sådär fort ärligt talat! Hade tänkt mig lite lugnt trav och galopp, men icke ;)

Hästen jag red båda dagarna såg jag redan första gången vi var där och jag sa direkt "DEN vill jag ha!". Så när vi skulle välja häst så var det bara för Angelica att ta en annan. Red en Spansk häst som var väldigt kort i kroppen, runt 170cm eller strax där under. Jättepigg och känslig, taktade i skritten och man behövde bara sitta upp så tog det stopp. Jättemjuk och lätt i handen, man fick dock bara hålla superlätt för annars blev det tvärstopp. Superrolig att rida faktiskt, något heelt annat mot för Curre :)

ONSDAG
 
FREDAG

Tävlingar framöver

Nu till helgen, på söndag så startar Curre och jag upp tävlingsäsongen med att hoppa en Pay & Jump här i Bollnäs. Hoppar nog en runda på 110 cm och en på 120 cm, lite beroende på. Kanske nöjer mig med en runda, vi får se! Hoppade ju en ordentlig bana för Leif innan vi åkte till Spanien och det kändes jättebra och enkelt faktiskt. Gäller att hitta en bra galopp och framförallt galoppera/behålla trycket i svängarna och fram till hindret!

Den 8 februari är det första riktiga tävlingen, också här i Bollnäs och hoppar då en 120 cm. Tänkte mjukstarta året med att hoppa lite regionala 120 cm och fokusera på att få till bra och felfria rundor, inte rida snabbt. Målet nu i början av året är att vi som sagt ska få till bra och jämna rundor, så att vi med bra självförtroende kan åka upp till Umeå i slutet av mars! Är jättetaggad på den tävlingen :)

Har gjort en 6 månaders tävlingsplanering som legat i utkast ett tag, publicerar den tills imorgon. Börjar verkligen att bli taggad på tävling nu!


Curre igår och idag

Både igår och idag så har Curre fått gå en timmes trimmpass i ridhuset. Blä och fy känns det! Innan jag åkte iväg till Spanien så var han verkligen jättefin och dom första dagarna jag red honom efter vilan också, då han hade lite överskottsenergi. Men nu när han lugnat ner sig lite så känner man hur stel han är, stum i munnen och inte alls rolig. Har ridit miljader tempoväxlingar och försökt lossa honom, men har bara den där stumma känslan och då kan jag verkligen inte rida.

Tog mig verkligen tid idag och försökte tänka igenom hur jag skulle göra och kom fram till att jag måste sitta stilla och rida på det sätt som jag vill att han ska vara. Vill jag att han ska vara mjuk så ska jag vara mjuk, vill jag ha honom lätt för skänkeln så får jag se till att han blir det. I vänstervarvet så blev galoppen jättefin ett tag när jag jobbade med att bara sitta still och flytta honom undan skänkeln och direkt fatta galopp.

Stumheten fanns dock fortfarande kvar, så jag ängnade avskrittningen till att jobba på kort tygel. Höll verkligen superlätt och mjukt i tyglarna och då slappnade han av efter tag tag och blev sådär mjuk och fin som han ska vara. Jag MÅSTE verkligen vara supersuperlätt i handen, men ändå hålla ett jämnt stöd när han är såhär. Annars hänger han sig direkt och bara springer snabbare när jag ber honom att gå framåt, istället för att ta i som han gör när jag har ett stöd på bettet.

Så imorgon och på tisdag får han gå på kimblewick bettet, får då kan han inte hänga sig på bettet och jag kan slappna av och vara supermjuk. Hade jag varit RGB så hade jag såklart löst det hela superlätt, men jag klarar inte av att vara både supersupermjuk och samtidigt tuff med skänkeln. Blir liksom kortslutning och då är det bättre att rida på något lite starkare så att jag kommer åt honom och kan vara mjuk. För blir han väl stum så kan han vara det dag efter dag, så det är lika bra att jag sätter stopp för det direkt. Hann känns jättefin när han väl mjuknar, men när han biter sig fast såhär så är det jättesvårt. Dessutom skadligt att springa på bogarna och vara låst i kroppen för att han är lat...

Imorgon blir det visserligen bara skritt, men jobbar ändå igenom honom  litegrann också. Tisdag ett lätt trimmpass och hoppträning på onsdag. Känns det inte bättre då så får Gaby hjälpa oss!


Spanienresan - Hotellet

Tänkte portionera ut lite av bilderna som jag tog i Spanien! Tog som sagt bara med mobilen och struntar i att redigera dem faktiskt ;)

Vi bodde på ett jättefint hotell i Fungerola, ca 3 min bilväg från våra bekanta som vi åkte ner för att hälsade på. Rummet var mer som en lägenhet med kök, tvättmaskin osv. Jättefina hus och tre pooler, dock var det för kallt för att bada ute, hehe. Hade omkring 20 grader dom första dagarna :) 

 
 
 

Fredag

Var som sagt iväg och fixade och red ut Curre i mörkret... Tänkte vara så smart och vara där vid tre, så skulle han hinna äta upp EM höet och jag skulle hinna rida ut medan det var ljust. Men så fastnar man vid saker och tiden rinner iväg, så hinner man ändå inte ;) Tog efter stallet bussen ner till Ica och handlade till lite. Otroligt smidigt med en busshållplats alldeles nedanför stallet, där bussarna går 2 ggr i timmen! Lite annat mot för Kungsberg alltså, haha.

Imorgn så ska jag vara vid stallet vid 11 då jag har lunchfodringen, sen fixar jag det vanliga innan jag tar in Curre och rider vid 13-14:00 någon gång. Innan han får eftermiddagsmaten, så har jag eftermidagen fri sen :) Blir att trimma i ridhuset, fokusera på att jobba i olika tempon så han blir kvick och lätt i handen.

Nu ska jag läsa lite till i min bok med en påse lösgodis brevid mig, nice nice.

Min goda fruktsallad jag åt nyss!

Tre dagar med Curre

Onsdag: Hopptränade för Gaby. Det var bara jobb med små hinder, linjer, bommar och en serie typ så vi kunde vara med på hela träningen trots att Curre bara blivit riden två dagar innan. Men han kändes fin och pigg, jobbade på bra tycker jag! Självklart så behöver han lite fler trimmpass för att komma igenom riktigt, men het klart godkänt för att ha vilat (skrittats) hela förra veckan.

Torsdag: Promenad på ca 30 min efter asfalten.

Fredag: Red ut till Bolle och hade tänkt att galoppera i backarna, men det hann bli mörkt och var inte tillräckligt med snö för att jag skulle vilja galoppera mer än litegrann. Curre stod emot när vi kom upp mot skogen, han blir jättefjantigt när det börjar bli mörkt och särskilt när man rider själv i skogen... Fick inte fram honom riktigt till bettet, men mot slutet så kändes han fin ändå.

Dock så blev han spänd sen när jag skrittjobbade för att vi mötte först en buss, plogbil, människor som skottade osv. Så det tog nog en halvtimme att få honom att gå fram och ta ett lätt stöd på bettet. Istället blev han stum och hängde sig, men mot slutet blev han äntligen så som han ska vara! Vägrar att sitta av från en spänd häst, utan då skrittar vi tills vi löst problemet.


Degdag

Är "ledig" idag, eller vi har egentligen eget arbete. Så jag passade på att låta bli att sätta klockan på ringning och ta lite sovmorgon. Vaknade ändå vid halv 10 ungefär och åt lite frukost innan jag fortsatte att läsa min bok (som jag gjorde sent igår också). 

Sen har jag bara slöat i sängen och kollat på första Hungergames filmen, är helt inne i den historien nu, haha! Men böckerna och filmerna är verkligen bra. Vissa filmer brukar ju vara helt anorlunda mot för böckerna, men i den här filmen så har dom faktiskt plockat dom mesta av scenerna från boken och bara småsaker är ändrat för att passa storyn på film (som ju blir som en kortare samanfattning av boken). Längtar tills jag börjar läsa den sista, Revolt, då den filmen inte har kommit ut och jag såklart inte vet hur det hela slutar!

Ska äta en lite sen lunch nu och sedan bege mig mot stallet. Curre ska få ridas ut till Bolle hade jag tänkt, galoppera lite i backarna där. Blir nog prima det! Sen blir det Ica för att handla lite fredagssnacks och mat (frukt!) :)

Made by me, hehe

Läsning

När jag gick i högstadiet så läste jag ganska mycket, sen har det inte blivit av. Nu har jag dock tagit upp det och börjat ha de som tidsfördriv, bra för mitt internet också! Slösurfa är inte jättebra när man bara har mobilt bredband med maxsurf.

Nu senast så har jag gett mig på Hungerspelen-triologin. Älskar filmerna och böckerna är också bra! Köpte första boken till min syster i julklapp, men började läsa den före henne när vi var i Spanien. Läste ut den i måndags och var tvungen att gå till bokhandeln för att köpa dom andra två på en gång, haha. Problemet är dock att jag fastnar, sitta uppe till halv 3 och läsa är inte jättebra ;)

Lite ledsen att sista boken inte fanns med det nya bokomslaget. Det kommer tydligen i samband med att nya filmen släpps.

Hästar är terapi

Igår så kände jag mig jättedeprimerad, vet inte varför egentligen. Kände mig ensam och eländig liksom, sådär att man nästan vill börja gråta helt utan anledning, haha. Säkert för att jag i tre veckors tid har varit hemma med min familj och nu är ensam här i Bollnäs igen.

Fick en relativt lätt uppgift efter föreläsningen i skolan där vi skulle välja våran favoritposter (affisch) och en som vi tycker representerar den stil som kommer härnäst och motivera. Satt typ 2 timmar och letade affischer, men ingen jävel kunde jag välja. Fick prestatinsångest när jag insåg att jag inte skulle få det klart idag och då blir det bara värre för mig att prestera, blää. Error i hjärnan.

Så jag kom till stallet lite sådär halvt omotiverad och nere. Går till Curres box och möts av ett par fina ögon och ett par öron som pekade rakt fram. Ställde honom i spolspiltan för att jag skulle mocka och han stod där och såg allmänt glad ut, sådär som bara han kan göra. Han har ett speciellt ansiktsuttryck när han är på bra humör, "Kolla på mig, jag är sötast i världen!". Pillrar på allt med mulen gör han också.

Efter att i några timmar ha fått pussa på min fina häst, andas hästlukt och bara göra dom vanliga stallsysslorna och efter en riktigt roligt pass så kändes allt på topp igen! Är så himla glad över att jag har en sån fin häst, som står där i stallet och väntar på mig varje dag. Oavsett vad så finns han där. (Sen att jag har köpt honom och han inte har något val är väl en annan sak, haha)

Bästa killen!

Curre igår och idag

Curre har promenerats med mamma under den vecka som jag var borta, alltså från förra lördagen till den här söndagen. Skönt att han har fått vara ute och skrittat och inte stått helt helt still, speciellt nu på vintern när dom står mest still i hagen och kommer in tidigt. Igår så var det alltså första gången på över en vecka som jag satt på honom. Red ut till flackåker och red runt två rundor, först en lite längre och sedan en kortare runda. Flackåker är alltså dom åkrar där dom har terränghindren, riktigt stora och härliga ytor att rida på! Skrittade den första rudan och travade sedan en längre bit den andra rundan och tog till sist en liten galopp.

Curre kändes pigg och faktiskt väldigt fin trots att han har vilat. Inte sådär explosiv och bockig som när han hade sin 2 veckors vila/skritt/lugn period, utan snarare att han låg på och kändes glad! Idag blev det ett kortare pass i ridhuset, joggade runt i trav och galopp i ca 20 min. Bara ställde igenom och jobbade med tempoväxlingar. Inget direkt krävande, utan bara lite komma igång ridning. Visst var han lite stel, men kändes ändå väldigt fin faktiskt. Speciellt i slutet där jag fick till en riktigt bra trav i honom!

Imorgon så är det träning för Gaby. Tänkte att jag nog är med litegrann, i uppvärmningen och skuttar något litet. Vill inte riskera att han sträcker sig eller något när han bara är riden två dagar efter en veckas vila. Måste dock ändå betala träningen och det finns inga ridtider i ridhuset på onsdagar, så då kan jag ju lika gärna vara med i den mån jag vill anstränga honom :)


Tillbaka på Svensk mark

Yes, nu är jag tillbaka på Svensk mark igen efter en superhärlig vecka i Spanien! Vi åkte förra lördagen och kom hem vid 04:00 på morgonen idag. Planet var en timme försenat, så vi landade i Sverige vid 00 tror jag. Inte jättemysigt att gå ut i snön och kylan, usch. Hade kunnat stanna i Spanien, som under deras "vinter" har våran sommarvärme typ.

Men vi hade jättefint väder där nere, runt 20 grader dom första dagarna och lite kallare på slutet. Spanjorerna själva tycker dock att det är vinter och gick i långbyxor och jacka när det var 20 grader, haha. Medan vi tyckte det var varmt och skönt! 

Har inte kunnat blogga något under tiden såklart, bara uppdaterat Instagram några gånger när jag har haft tillgång till Wi-fi. Vi har mestadels umgåtts med några bekanta som pappa och farfar känner sedan långt tillbaka, så det var kul för mig och att Angelica lära känna dem lite mer. Vi bodde på ett hotell ungefär 3 min bilväg från dem, så det var verkligen perfekt! Var dum nog att inte ta med systemkameran då jag var rädd att tappa bort den/få den stulen osv, men har har tagit en hel del bilder som jag hade tänkt portionera ut här i några inlägg. Kan kanske vara kul att se, även för mig att ha kvar!

Just nu är det packning och åter packning som gäller, både för mig och Curre. Har inte ens varit ner och hälsat på honom faktiskt, men det hinns med<3 Min fina kille som har haft en lugn vecka, men med skrittpromenader medan jag har varit borta. Åker hem till Bollnäs idag med allt för både mig och Curre, börjar skolan imorgon. Hade varit skönt med åtminstone en lugn dag, haha.

Några bilder från min Instagram. Heter veronicasroka där!

Leif träning dag 1 och 2

DAG 1 TORSDAG
Hade mest markarbete som först och främst innebar mycket trimmning. Som vanlig för Leif så trimmade vi på med att öka/minska, öppnor, förvänd galopp mm. Curre var superpigg till att börja med och lite spänd/taggad, men jättefin i slutet! Sen jobbade vi över kuber och räknade galoppsprång, red en bana med kryss och avslutade med att hoppa upp dem på en serie. Blev ett ganska långt och grundligt pass!

DAG 2 FREDAG
Idag var det banhoppning! Var nog 2 månader sedan jag och Curre hoppade bana sist tror jag. Men gick in med målet att ha en BRA galopp och tryck genom svängarna/i anridningen då det är där problemet brukar ligga för oss. Vi red fram självständigt idag och hoppade först fram över en oxer med markbommar. Kom lite nära när det låg på typ 130 första gången och då nitade han faktiskt. Jag skulle väl ha haft mer ben (eller gett honom mer plats helt enkelt), blev lite paff då han inte stannat på jag vet inte när! Men vi låg väldigt nära och han är smart och ville inte slå sig helt enkelt ;) Resten av gångerna hoppade han fint!

Hoppade även fram på ett räcke och en linje med trekombenation innan vi hoppade banan. Tyckte att banan flöt på fint och Leif hade inget att klaga på, red dock om första linjen där jag red på 8,5 ist för 8 jämna språng. Han var pigg och hoppade fint, hade dock ett lite tråkigt nedslag. Pratade med Leif efteråt och han sa det att Curre inte är den mest ambitiösa hästen, så ibland så får jag vara snabb och lägga om benen när vi ligger bra. Kommer jag fel, då är han oftast rapp i benen för att han inte vill slå sig!

Annars så tyckte han att det var mest positivt idag. Frågade honom om han tyckte att vi är klara för 130 snart och det kunde vi starta i morgon typ ;) Så det blir nästa fokus nu, göra några bra 120 och sätta sista kvalet (en till nolla) för att kunna debutera 130. Är SÅÅ taggad för msv debut kan jag säga! Han har aldrig varit så fin som nu och det känns verkligen enkelt, precis som det ska göra. Leif tyckte också att han såg bättre ut på marken nu, kommer fortare till jobb redan från början :)

 
 

Året 2013

 2013 har varit ett väldigt bra år för min del, med många förändringar till det bättre. Jag har flyttat hemifrån och börjat på en utbildning jag verkligen trivs på. Känns fantastiskt att ha en plan och veta vad man vill!  Curre har varit fantastisk iår och känns bara finare och finare. Vi har fått chansen att åka på flera nationella meetings och samla rutin, vilket har varit värdefullt inför det här året. Hoppas självklart att 2014 ska bli minst lika bra som det här året! Allt blir vad man gör det till och jag är jättepepp inför det här året :) Några punkter som har hänt under året 2013;

 • Jag tog körkort!!

 • Jag fyllde 22 år (gammal) i mars, den 9e för att vara exakt

 • Jag sökte Grafisk design i både Borlänge (3 år högskola) och Idevärlden, Bollnäs (2 år yrkeshögskola). Kom in på den utbildning jag allra helst ville, alltså Idévärlden i Bollnäs.

 • Eddie lades ut på annons i mars då jag skulle börja plugga till hösten och inte hade tid/råd med två hästar. Han blev provriden två gånger av samma tjej, gick klockrent igenom besiktningen och flyttade till Torsåker inom loppet av ungefär tre veckor tror jag att det var. Såklart tråkigt att sälja, så är det alltid. Men är så himla glad att han hamnade där han är nu!
 • Hoppade tre stycken 110 cm i början av året där vi hade 0+4 fel, 0+4 fel och 8 fel.
   
 • Hoppade vår första 120 cm för året i Tierp där vi var felfria! Dagen efter på samma tävlingsplats så var hästen tvärvrång och stannade ut sig på andra och tredje hindret. Han tvärvägrade trots att han hoppat felfritt dagen innan och var superfin på framhoppningen!

 • Åkte till Älvkarleby för att hoppa ännu en 120 cm någon vecka senare och där var han lika vrång. Hoppade tre hinder och stannade sedan vid utgången och tjafsade/vägrade gå därifrån. Blev skitförbannad på honom och "jagade" honom runt resten av banan, som han gjorde med endast ett nedslag i trekombenationen (gick lite snabbt). Troligen så tyckte han att det blev jobbigt att kliva upp och hoppa 120 banor den latmasken, haha.


 • Efter Älvarleby var vi till Gestrike Sportryttare för att testa att rida en 120 cm igen för att se om han var lika dum igen. Men icke, han gick som tåget och jag passade på att rida lite snabbt i A:0an. Jag klantade till det och vi fick med oss en bom, men placerade oss ändå på en 5e plats som snabbaste 4-felare!


 • Var på mitt och Curres första riktigta tredagars nationella meeting i Sundsvall, "Sundsvall summer horse show" i juni. Curre tyckte det var superkul att få sova borta och vara på en ny plats, var verkligen superpigg! Bockade tom av mig på framhoppningen till en klass, haha. Hoppade tre stycken 120 cm. Hade två nedslag + ett stopp (halkade i gräset i anridningen) första dagen, hade ett nedslag på SISTA hindret i omhoppningen andra dagen men gjorde en superrunda som hade givit oss en andra plats utan det fjuttiga nedslaget... Av 74 starter i en nationell klass! Blev dock 14e placerad. 

  Sista dagen hade vi två ner då jag satsade lite och red fort, hade även här varit tvåa som felfri haha. Hade en superrolg helg i Sundsvall verkligen! Hade jag varit ett år yngre så hade vi fått vara med i Gävles elitlag då dom var en YR kort i laget och fick starta med endast tre st.


 • Var upp till Näset på meeting i två dagar lite spontant sådär. Klantade mig i första klassen och sista dagen så debuterade vi 125 cm med endast ett nedslag och tre hundradelar från placering... Curre var jättepigg och fin.

 • Var till Tierp, Hudiksvall och avslutade året med två klasser i Gävle. Han var fin i alla klasser!


 • Efter tävlingen i Tierp i augusti så gick flyttlasset för både Curre och mig upp till Bollnäs. Curre stallades in hos Cilla Tangfelt och jag i mitt rum. Den 19e augusti började jag att läsa Grafisk design och kommunikation på Idévärlden.


 • Började iom flytten till Bollnäs att träna för Gaby Young Shing Petterson, som är jätteduktig och har tävlat upp till 150 cm. Fick ändra om min ridning en hel del, men något som har utvecklat både mig som ryttare och Curre har blivit ett snäpp bättre i markarbetet. Gaby satte ganska direkt fingret på våra svagheter och vi har utvecklats en hel del!


 • Efter ungefär tre veckor hos Cilla så fick jag stallplats på Bollnäs ridsällskap, vilket innebar att jag fick 5 min (cyckelväg) närmare till stallet, kunde börja träna kontinuerligt för Gaby iom att Curre inte längre behövde transporteras till ridhuset och en rad andra saker som underlättade grymt iom flytten. 

Timmpass

Igår trimmades Curre på ridbanan och kändes fin! Idag blev det först en skrittur ute och sedan lite trimm på banan. Hade putsat upp mitt träns med scouirer-bettet inför imorgon, så tog det andra med kimblewickbettet på. Har bara skrittat ut på det innan, men han kändes faktiskt fin på det. Tycker det är bra att trimma på något lite starkare på Curre ibland, bara för att han ska få en liten aha-upplevelse att man inte kan hänga sig. Red många tempoväxlingar och övergångar där jag försökte att verkligen behålla trycket hela tiden. Trimmade inte så länge, men han kändes fin!

Känns lite lustigt att kunna sitta och trimma på ridbanan i januari! Vart tog snön och kylan vägen liksom?? Men jag klagar inte alltså, haha. Imorgon och på fredag så åker vi iväg till Gävle och tränar för Leif, ska bli jättekul! Curre känns bättre än vad jag trott fast han inte blivit så mycket riden under veckan, så hoppas att det håller i sig imorgon också. Är jättepepp :)


RSS 2.0