Det tar sig!

La ju ett jodopaxomslag på Curres sår igår (Eller två ggr, först innan promenaden där skiten gick upp och sen fick jag göra om hela proceduren igen sen när vi kom tillbaka...) och lindade frambenen så att det tjocka i frambenet skulle lägga sig. Kom till stallet sent idag, vilket betyder att han har stått still i flera timmar. Men trots det så kändes han jättefin i båda benen idag! Så vi skrittade ut på en tur i mörkret och han var PIGG.

Skrittade på som sjutton och när jag hittade en mjuk liten grusväg som vi kunde trava lite på så busade han bara runt. Var då tvungen att ta en liten galopp också och han bara bockade runt och sköt rygg! Haha, goa hästen! Skrittede på i 100 knyck hemåt och var bara allmänt superglad. Alltså, jag förstår mig inte på den hästen?? Ena dagen är han världens suris och latheten själv. Sen pang, lyser det i ögonen och han bara gumpar runt/skjuter rygg när vi ska galoppera! Alltså vaa?? Haha, han är en rolig prick den där Curre...

MEN, det bästa av allt är att det ser ljusare ut inför söndagens tävling! Ska ta ut honom och trimma lite i ridhuset på förmiddagen imorgon, innan lunch. Då får jag känna hur han känns och jag avgör efter det. Idag var han då megaglad iaf! Men hur som hellst så kommer pappa upp och hämtar oss imorgon och jag (och Curre) stannar sen hemma fram till onsdag. Annars kommer jag att klättra på väggarna här i Bollnäs.

Om det blir tävling på söndag så sätter jag kameran i handen på Angelica, för då SKA des klickas nya bilder! Helst en massa på lovet också. Arkivbilder tröttnar man på fort alltså, även om dom är fina!

Utveckling på film -Eddie

Det är kul att kolla tillbaka på gamla filmer och se vilken utvckling man faktiskt har gjort. Här nedan är Eddies (Eddie, eller Entiego hade jag okt -09 till mar -12) och min allra första tävling och den undre är från en av våra sista starter tillsammans.

Tycker att det hände en hel del med honom under den tiden jag hade honom. När han kom var han jättevinglig och ostadig. Kunde knappt galoppera balanserat på fyrkanten utan att bära iväg. Men det tog sig och han var riktigt fin när jag sålde honom! Leif var riktigt imponerad över hans utveckling. Lite stolt också tror jag, att vi lyckades få honom att utveckla sin språngkurva så mycket som vi gjorde.

Han är en sån häst som gärna hoppar långt (specielt när han är spänd) och landa flera meter efter hindret. Men har en film från när vi hoppar några språng på 120 på Angelicas dator (som var vår allra sista träning tsm) som jag nog ska rota fram och kanske lägga upp!

Kommer ett inlägg också med en av Curres och mina första sterter ihop, samt den senaste!

Januari 2010


Juli 2012

Framtiden

Förut så var jag nog rädd för ordet "framtid", nu är jag snarare taggad när jag tänker på det. Just för att den är så oviss och att jag inte har en aning om vad jag gör om ett år eller ens till sommaren i dagsläget! Men det gör mig taggad av att tänka på att ju mer jag kämpar och tänker "do it" här och nu, ju mer möjligheter skapar jag för mig själv i framtiden. Det är häftigt att tänka så! Ska verkligen kämpa för att göra bra ifrån mig och se motgångar som något som kan sporra mig!

Mina livsmål just nu är att gå klart den här utbildningen och sedan hitta en superbra praktikplats som det åtminstone ska finnas möjlighet till att kanske kunna få jobb på. Sen står ett fast jobb och börja tjäna pengar samt utvecklas inom mitt området högt upp på listan. Kanske får utbilda mig mer för att få mitt drömjobb, men att börja tjäna lite pengar och spara inför framtiden skulle inte sitta fel alltså. Hitta en egen lägenhet att inreda som man själv vill är också något jag längtar till!

Men just nu så tänker jag mest här och nu. Nr. 1 på to do listan är såklar att kämpa på i skolan, men också att ligga i med att fixa sommarjobb. Men framförallt så tänker jag njuta av nuet, ta vara på den tiden jag har nu och allt vad det innebär. Leva snålt och prioritera, för det har jag igen sen. För jag kan skapa mina egna möjligheter. Med drömmar och kämparglöd, samt lite (mycket) envishet så kan man ta sig precis dit man vill! Det om något är väl coolt? Eller? :D


Min torsdag

Cyklade som sagt ner till Granngården och var där vid 9:00 när dom öppnade idag. Köpte sån där "klisterlinda"x2, gasbinda x2, färdigblandad jodopax, liten Helonsantub och passade också på att köpa en flaska B-vitamin så att vi är förberedd inför vårens pälsfällning. Det landade på lite över 400 spänn. Inte billigt att ha häst alltså! Men nu har jag ett litet stallapotek tills det händer något nästa gång iaf.

Curre var lite varm och fylld/gallig i benet, men la ett jodopaxomslag och gjorde ett "galoppbandage" ner över hoven. Var sedan ut och gick med honom och kunde inte se något när jag travade med honom på asfalten. Dock busade han till det när vi gick nedför en backe och då tyckte jag att han markerade till när han satte ner högerhoven. Haha, snacka om att jag överanalyserar varenda steg han tar och minsta lilla tjockhet/värme... Förstår inte hur han kan reagera på det lilla såret, men det är väl antagligen på ett så dumt ställe.

Känner mig nu skeptisk till söndages tävling (buhu). Men förhoppningsvis så kan jag skritta uppsuttet imorgn och känna lite hur han känns. Kan jag inte rida normalt på lördag så blir det helt enkelt ingen tävling tråkigt nog. Idag var han iaf hyper och det bara lyste i ögonen på honom. Busade runt lite när jag vi gick iväg på promenaden, alltid lite tråkig bortåt men sen var det powerwalk hemåt. Så pigg är han iaf :)

Har pratat med Angelica i 2h och 48 min nyss, hehe. Men känner mig helt hyper av att sitta ensam här! Kan inte sitta still och det tar 2 h att somna på kvällarna, inte jättekul alltså. Blir inte bättre av att jag inte kunnat rida Curre på två dagar heller Nä, usch. Men nu har vi lov, eller undervisningsfri vecka. Åker då hem på lördag och är hemma med Curre några dagar :)


Nackdelen med att blogga

Den största nackdelen med att blogga är att folk vet vad du gör. För att dra ett exempel så kan jag ibland känna att folk aldrig hör av sig för dom "vet" ju vad jag gör och hur det går då dom läser här. Hur det är med Curre, hur det går här i Bollnäs osv. Jag och andra sidan ser bara mina besökare som siffror i statestiken och att inte få något gensvar kan vara lite trist faktiskt. Eller om jag tar ett annat exempel så kan jag ibland dra upp något roligt som hänt och få till svar "Det läste jag på din blogg" och jag kommer på mig själv med att ja, juste. Det skrev jag ju där.

Men annars så tycker jag att det här är ett jätteroligt sätt att vara kreativ och öva på sitt skrivspråk. Samt att hålla koll på Curres träning och planera/strukturera upp det. Varför jag valt att nischa in mig på hästar och ridsport i den här bloggen då? Eh, ja vad fan ska jag annars skriva om känner jag? Haha. Mitt liv är inte direkt superintressant och utöver hästarna så gör jag inte så mycket mer roligt. Inget jag vill dela med mig av här iaf. Det är inom ridsporten som mitt intresse ligger och det är där jag kan samt känner mig uppdaterad. Faller sig ganska naturligt att jag då skriver om just det jag gör.

Just nu kan jag tycka att den dock är lite torr och tråkig, så har funderat på ett lite nytt upplägg. Eller snarare fylla upp med lite "lättare" inlägg eller vad jag ska säga. Vi får se! Den här bloggen är lite av ett roligt tidsfördriv för mig faktiskt ;)


Ingen hoppträning

Blev ingen hoppträning idag, buhu... Det som var banhoppning och allt idag! Men Curre kändes lite varm och tjock i det benet han trampat sig på, samt ömmade när jag tryckte på såret. Så jag avstod helt enkelt och hoppas att han är fit for fight till helgen istället. Kanske tar något språng dagen innan bara för att känna, men 120 känns inte speciellt svårt att gå in i ändå. Hoppas han repar på sig.

Lindade benen idag och sedan ska jag hänga på låset imorgon vid 9:00 då Granngården öppnar. Skäms nästan över det, men jag har fasen inte en enda sjukvårdspryl åt Curre här! Det är sånt där jag har tänkt köpa "sen", men inte kommit ihåg att göra det då han så sällan gör sig illa. Men nu ska jag banne mig ner dit innan skolan och köpa jodopax, bommull, linda osv så att jag har ett förråd av lite första hjälpen prylar. Så typisk att jag inte har tagit sånt här med mig hemifrån!

Känner mig lite bitter just nu då onsdagsträningarna liksom är veckans höjdpunkt. Men det viktigaste är att Curre repar sig och blir bra. Han var jättemysig och pillrade mig i håret med mulen och drog i min jackhuva, haha. Lite allmänt sådär mysig. Fina hästen, så glad att jag har honom. 


Dagens pass

Tog ut Curre och red en stund i ridhuset. I början så tyckte jag att han kändes liite oren på det benet där han trampat sig. Bara vissa steg litegrann, så kunde inte avgöra om det var inbillning eller inte då jag visste att han trampat sig där. Men jag joggade vidare och tyckte han kändes bättre allt eftersom. Kändes faktiskt riktigt fin och trevlig när jag joggade fram i trav och galopp!

Trimmade lite lätt genom att flytta in bogen i trav och galopp, samt red igenom den förvända galoppen i båda varv. Han lägger av lite ju längre passet blir, men han kändes ändå väldigt fin. Red väl i en halvtimme ungefär och jag kunde inte känna någon orenhet när jag travade av. Dock hade det vätskat lite från såret som hade runit ner på hoven, så det är möjligt att han ömmade lite. Såret är bara ytligt, men sitter precis i kronranden som ju är ett känsligt ställe.

Ska känna efter ordentligt imorgon på träningen och be Gaby kolla om jag känner något då. Är väldigt rädd om honom och vill inte ställa till något genom att bara rida på. Samtidigt får man inte vara för daltig heller och ställa in bara för ett litet sår. Jaja, vi får se hur det blir. Hoppas det inte strular till sig så vi inte kan vara med och tävla på söndag, även om det inte är hela världen. Det viktigaste är att Curre mår bra, riskerar ingeting bara för en oviktig tävling.


KRAFFT the tour of amateurs

Kollade upp The tour of amateurs där finalen går i Falsterbo nu när Curre går 120 stadigt. Den tävlingen går till som så att ryttare som under åren 2012-2014 inte har har placering i 140 cm, startat 145 cm eller högre får anmäla sig med en eller flera hästar. Sedan registrerar man sina resultat från alla regionala eller högre 120/125 klasser senast tre dagar efter tävlingen på The tour of amatours hemsida.

Man samlar poäng genom placeringar och poängen går enligt deras poängsystem och man får registera sina två bästa resultat per vecka. Dom 60 bästa ekipagen (plus dom som har samma poäng som nr 60) över kvalperioden 28 februari - 15 juni kvalar till finalen i Falsterbo. Dom 3 med bäst resultad varje månad direktkvalar och minst 48 st med bäst resultat enligt rankinglistan över kvalperioden går vidare.

Jag tänkte att det här kan ju vara kul att anmäla sig till, utifall att Curre och jag skrapar ihop lite bra placeringar och lyckas ta oss vidare. Att rida en sån final i Falsterbo är ju inte helt fel att ha på meritlistan och det skulle ge väldigt mycket att få rida en så pass stor tävling. Är ju lite anorlunda mot för dom vanliga tävlingarna man rider.

Men sen såg jag vad det kostade 990 SEK?? Tusen spänn ska man alltså punga ut i anmälningsavgift innan man får börja räkna resultaten, för att man KANSKE går vidare till finalen (som fantastiskt nog är GRATIS när det gäller start och veterinäravgift, inte uppstallning och boende...) Jag hade kunnat betala 300-400 kronor, kanske 500. Men inte 1000 kr för att få kvala på helt vanliga tävlingar där jag ändå får betala alla avgifter. Det är ju inte så att det är en massa roliga kvaltävlingar med fina priser, utan du kvalar på helt vanliga tävlingar....

Jag vill inte satsa stenhårt på den här tävlingen och slita på Curre genom att tävla varje helg för att samla ihop så mycket poäng som möjligt, utan mer vara med utifall vi lyckas ta BRA placeringar och kvala på det. Jag tycker det är jättemycket pengar för något som förmodligen i slutändan inte kommer att ge mig någoting alls. Våran sport är dyr nog som den är, varför ska det bara bli dyrare och dyrare att tävla??


Dramatisk ridtur

Idag red Curre och jag ut en runda i blåsten. Han var jätteseg och omotiverad, ungefär som vanligt när man rider ut efter vägar. Flackåker eller ridhuset tycker han uppenbarligen mycket bättre om, då han är piggare där! När vi var på väg hem mötte vi ett gäng från stallet, så vände och skrittade med dem tills dom vände hemåt igen. Så det blev en lite längre skrittrunda med lite trav.

När vi var på väg hem så skulle Curre (som inte vill bli blöt om fötterna..) hoppa över ett litet dike och jag känner hur han haltar till några steg efter landningen. Blev jätterädd först och såg alla mina tävlingar framöver försvinna pga en vrickning. Travade lite efter det, men kände inget direkt. Min magkänsla var dock inte alls bra efter det, då jag just kände honom halta till...

När vi kommer in i ljuset i stallet så ser jag dock hur högerhoven är aldeles röd av blod. Kollade direkt och han hade alltså råkat trampa sig med brodden i kronranden där det blivit en liten rispa, inget djupt även om det blödde ganska mycket. På något sätt så blev jag ändå väldigt lättad över det där blodet, att det fanns en förklaring till varför han kändes som han gjorde dom där stegen!

Dom gånger tidigare när jag har haft den här käslan så har det alltid varit något. Antingen lös sko eller att han har tappat en sko, så man ska lita på magkänslan!


Att jobba med sitsen

För ungefär ett 1,5 år sedan så började jag att fokusera jättemycket på min sits och position, vilket gav jättestor effekt på Curre. Leif frågade tom veckan därpå vad jag hade gjort då Curre gick så mycket bättre! Sedan dess har min sits blivit mycket stadigare, men ibland glömmer man helt enkelt av sig att jobba med just sitsen.

Nu på senaste tiden har jag funderat på hur jag ska komma ett snäpp längre på marken med Curre och kommit fram till (igen) att det är mig sits och position jag måste jobba med. För det gör faktiskt STOR skillnad på Curre om jag kortar upp tyglarna, sträcker upp mig och blir stark i bålen, sänker hälarna och rider med benen. Då har jag ett mycket bättre utgångsläge då jag är stadig och hästen vad var den har mig. Jag kommer åt den på ett bättre sätt helt enkelt.

Det är sånt här jag tycker är intressant, att analysera och komma fram till smådetaljer att jobba med som faktiskt gör skillnad. Brukar ofta kolla på hur proffsryttarna rider och det jag tycker alla har gemensamt är att dom är väldigt stadiga i sitsen. Dom sitter stilla, med en stadig hand och aktiverar hästen. Inget överliv som far fram, hälar som åker upp eller en tygel som blir längre och längre eller händer som flaxar. Nej, dom sitter liksom stadigt där dom sitter! Till och med Roger Yves Boost som flaxar så hemskt i sprången är nog egentligen väldigt stadig, bara det att han har lärt sig att rida på sitt vis.

Så för mig blir det framöver, varje pass, fokus på min egen position nu. Dvs lite kortare tyglar och en stadig, stilla hand. Räta upp överlivet, sänka hälarna och rida med hela benen. Bir nog kanoners det ;)


Effektiv dag

Plockade ut ett kubhinder i ridhuset som vi jobbade lite över idag. Red på en volt där vi guppade över kubhindret och sedan gjorde jag ett avbrott till trav och flyttade några steg på andra sidan volten. Fattade galopp igen och guppade över igen osv, flyttade även in bogen i galoppen (vilket Curre tyckte var jättjobbigt!). Avslutade med att rida en åtta med byte över kubhindret.

Men han kändes fin idag och bitvis fick han en riktigt fin och bärig galopp. Lite stel i vänstersidan, men när jag istället fokuserade på yttersidan och att driva på ytter bak så släppte han även i innersidan. Tänkte över lag mycket på bjudningen idag och min sits, att han verkligen trampar på. Vi är verkligen på rätt väg nu! Men när jag kommer åt honom och han får den där riktigt bra galoppen så blir han jättesur och kickar ibland, tar det som något positivt ;)

Annars så har jag varit effektiv idag och både diskat, städat, handlat och fixat i stallet då. Nu ska jag jobba lite med en bloggdesign jag har på beställning och fundera lite till på en uppgift. Ska testa taktiken att verkligen brainstorma fram och ha en idé klar innan jag sätter mig vid datorn/programmen och börjar. Blir lätt att man bara sitter och gör om och gör om för att dén inte riktigt är klar!


Nästa tävling

Jag hade planerat tävlingsterminen som så att nästa tävling för Curre och mig skulle bli i Bollnäs om två veckor. Dock så kom aldrig propositionen ut och jag fick sedan veta att det inte blir någon tävling, utan bara för ponny på lördagen? Jag som tom står uppstallad på anläggningen har inte hört någon om varken varför eller att den skulle bli inställd...

I alla fall så anmälde jag mig aldrig till GRS eftersom jag tänkte ta Bolläs istället, så det blev fort proppfullt i alla klasser. Ställde mig dock direkt i reservkön och hade 11 före mig tror jag. I förrgår var det bara två, och igår såg jag att dom släppte på reserverna och tog in alla! Skulle tro att dom tog in dom reserver som fanns och att det nu är anmälningsstopp. Glad är jag iaf, som får packa in Curre i transporten och tävla nästa helg! :) MIndre kul att jag nu såg att jag satt in 10 kronor för lite på tdb, haha åh... Så jag måste föra över en tia för att batalningen ska gå igenom, jaja.

Efter den tävlingen så blir det Söderhamn v. 12 där vi hoppar en 120 cm och vecken efter det UMEÅ!! Tre veckor efter det är det Gävle Horse Show som gäller, taggad! :)


Dagens pass

Kom till stallet ganska sent och tog ut Curre i ridhuset vid sjutiden. Det var nysladdat och vattnat, staketen bortplockade och vi hade HELA (100 m) ridhuset för oss själva! Trots att Curre gått lite halvdant i två dagar så kändes han fin. Jobbade med öppnor i både trav och galopp som jag sedan ökade ur. Speciellt i galoppen så tyckte han att jag var riktigt jobbig, men fick igenom honom riktigt fint. Speciellt i vänstergaloppen så fick jag honom att galoppera och sätta under sig RIKTIGT fint, vilket han svarade upp genom att kicka ut med ett bakben när jag pressade på honom lite för mycket enligt hans tycke haha. 

Imorgon så åker jag till stallet strax före ett och fixar klart. Tar in Curre och en annan häst vid två och rider Curre direkt då. Blir nog ett till, men lite kortare pass i ridhuset då också. Kanske tar ut ett kubhinder och rullar lite över för omväxlingens skull :)


Det mentala är själva grejen

Jag har alltid velat väldigt mycket med ridningen, så mycket att jag satt snubbelben för mig själv. Backat in i hindren, inte vågat rida framåt och haft ångest innan ridpass för att jag varit rädd för att det ska gå dåligt. Eddie som är en väldigt känslig häst kände av det här direkt och tappade självförtroendet. Curre är lättare på så sätt att han inte bryr sig om sånt, en sån häst som ger en bra självförtroende. Men även på honom fick jag prestationsångest, för jag ville ju så gärna lyckas.

Numera tänker jag mer "skit samma". Jag la undan dom där kraven med att bli bäst och ha hästarna som jobb. Jag sökte en rolig utbildning och tänkte att jag har hästarna bara för kul. Jag slutade bry mig om det gick dåligt, jag började rycka på axlarna efter dåliga tävlingsstarter och tänkte istället "Det går bättre nästa gång". Jag började fokusera mer på att det är kul än att ha höga krav på mig själv, istället bara skratta åt det och inte ta allt så seriöst.

Idag känner jag mig otroligt mycket starkare mentalt och presterar också otroligt mycket bättre i ridningen. Anledningen till det är att jag inte bryr mig så mycket om det går dåligt eller inte. Jag är inte heller rädd för att Curre ska gå sönder igen, för då är det bara så. Jag är mindre nervös på både träning och tävling, för jag gör det ju bara för kul. Det är inte hela världen om det går åt skogen, då får jag bara göra det bättre nästa gång.

Har jag mindre ambitioner nu bara för att jag lagt det där med hästjobb åt sidan och slutat bry mig så mycket om resultatet? Nej, verkligen inte. Jag är snarare mer taggad och har aldrig tyckt ridningen är så kul som nu. Men jag vill inte ha hästarna som jobb och en massa krav på mig själv. Jag vill ha det på sidan av, bara för att det är så himla roligt. Däremot så har jag fortfarande höga mål och kommer att kämpa för att en dag faktiskt rida svår hoppning. Att ha hästarna som jobb skulle i så fall få växa fram naturligt, att hobbyn bara övergår till en verksamhet. Tills dess är det den fritidssysselsättning som är det roligaste jag vet.

Jag har hört att 95 % av vår prestation handlar om det mentala och det är nog sant! Vilken inställning vi har gör otroligt mycket och ett bra självförtroende kommer man väldigt långt på. Mitt sätt att hantera mitt mentala gör jag genom att klappa mig själv på axeln och säga att det är ok om det går dåligt, det är inte hela världen. Säga till mig själv att jag bara gör det här för att det är så himla kul. Då blir jag lugn och kan fokusera. Det är mitt sätt att hantera mina tankar och spärrar.

Jag tror att det är väldigt viktigt att jobba mycket mentalt och hitta sitt eget sätt att hantera sina tankar. Både när det gäller prestation och i det vanliga livet. För som sagt, en stor del av prestationen är just inställningen och det mentala!


Gävle igår

Igår var jag först i stallet och fixade Curre. Blev lite tight om tid då jag skulle med tåget, men slängde på grejerona och tänkte ta en kortare tur ute på flackåker. Dock var underlaget riktigt dåligt! Kramsnö med is under är ingen bra kombo alls... Curre fick styltor (Han har ju ringskor fram som snön packar sig jättelätt i trots snösulor) och slirade bara runt. Var ute i en halvtimme där det knappt gick att skritta innan jag tillslut gav upp och gick tillbaka till stallet. Imorgon blir det ridhuset ;)

For sedan med tåget in till Gävle där jag mötte upp Angelica. Vi gick på stan och kikade, åt god lunch, jag fick håret klippt och på kvällen gick vi och såg American hustle. Jag brukar inte riktigt gilla såna filmer, men denna var faktiskt bra! Lite humor inblandat vilket gjorde att den inte blev allt för serös. 

Just för tillfället så proppar jag i mig godis... Brukar vara stenhård hemma och inte köpa något = Jag äter inget. Men här hemma där det finns, kan jag låta bli? Nepp, då går jag all in och knökar i mig. Allt eller inget var det ja ;) Ska nu utnyttja internet lite till med Angelicas plastiga PC, fortsätta brainstorma på veckans Mats-uppgift (brainstorming genom att göra en maindmap är faktiskt skitbra för att tänka "outside the box"!) och äta lite mer godis innan Angelica kommer in så att vi kan kolla på film ^^


Internetproblem och morgondagens planer

Idag satt jag kvar till fyra och utnyttjade skolans internet nu när mitt är så himla segt. Sitter just nu med internetdelning på mobilen hemma (som dom har dragit ner hastigheten på) och det är snabbare än mitt mobila bredband (som också hastigheten är neddraget på). Iaf i mitt huvud så borde det väl vara tvärtom??

Men mest sur är jag över att jag NU har insett att det typ kostar lika mycket att skaffa bredband (med fritt internet, wifi) som mitt dumma mobila som räcker en halv månad (och då låter jag bli att streama och tänker på att snåla). Alltså ååh vad otekniska lilla jag är trött på internetproblem just nu. Vad fan ska jag göra här annars på kvällarna? Jaja, nog tjatat om det!  

Gick efter skolan över till stallet där Curre och jag bara var ute och promenerade. Morgondagens planer ser ut som så (då vi har eget arbete ;)) att jag först åker till stallet och fixar + rider tidigt på morgonen. Tar sedan 10:55 tåget in mot Gävle där jag möter upp min syster när hon tagit sig dit. Hittar på nått kul, vi får se! Sen åker jag hem och sover där, sen tillbaka till Bollnäs igen på lördag. Blir fint det! Orkar inte att sitta kvar här själv i Bollnäs i helgen, så det blir nog bra :)


Hoppträning med världens bästa

Hopptränade för Gaby med Curre igår! Kändes verkligen som att jag fick igenom något efter passet igår då han kändes väldigt fin och över sina bakben, men hade samtidigt ett bra stöd i handen redan från start. Kändes liksom som att bakbenen matade på och han var lite mera i uppförsbacke. 

I början red vi först över en S-båge med tre kubhinder där vi skulle ställa och forma hästarna. Sedan övergick vi till en långsida med litet hinder - 5 språng - oxer - 5 språng litet hinder. I början gjorde vi halt innan sista hindret innan vi sedan red hela långsidan och slutligen höjdes oxern upp och vi red på 4 galoppsprång. Til sist hoppade vi en långsida med oxer in och 5 språng fram ett räcke. 

Tyckte att Curre skötte sig riktigt bra, kändes pigg och lite busig samt hoppade bra! Tycker att han taggar till ju högre det blir. Liksom suger tag i hindren mer än vad han gjort förr, vilket är riktigt kul! På något sätt har jag aldrig riktigt vågat hoppas på att han ska hålla fullt ut som hopphäst och nu känns han bättre än någonsin. Vilket är helt fatastiskt! Är så glad att jag har en så fin häst som ger mig ett fantastiskt självförtroende i ridningen/hoppningen. En sån där häst man ska vara rädd om medans man har, dom växer liksom inte på träd. jag har haft flera hästar och tycker att jag faktiskt kan säga så :) Han är enkel, okomplicerad och väldigt hinderklok. Honom känner man sig trygg på.

Kunde dock ha ridit lite bättre igår dock, fick inte till distanserna till hindren riktigt. Vill komma lite mera galopperandes och bara sitta upp framför. Fick inte till den känslan riktigt, men det kommer! Ska vara lite försiktigare med överlivet innan hindren och sedan lite lugnare när vi hoppar fram. Just nu blir jag lite ivrig och sätter för mycket tryck, det skulle jag spara till hoppningen istället ;)

 

Idag satt det!

Gick ut i ridhuset med målet att rida med lite kortare tyglar och starkare sits, få honom att jobba mer över bakdelen och inte blir sådär lång. Jobbade med mycket öppnor och övergångar i stort sett hela passet. Kändes i princip som att jag hade en elefant i båda tyglarna, men var bara stadig och höll emot samtidigt som jag aktiverade honom. Hade lite is i magen trots att det inte alls kändes så fancy i början, men mot slutet. Då jäklar!

Fick honom tillslut, speciellt i högergaloppen att verkligen sätta under sig och mjukna i kontakten. Det är när vi kommer till det läget, när han sätter under sina långa bakben och mjuknar i kontakten som han blir så himla häftig att rida! Blir ett helt annat schvung i steget när kraften kommer bakifrån och framdelen lyfts upp. Gick över och jobbade lite förvänd galopp mot slutet och gjorde sedan ett luftigt byte. Tycker att just bytena visar väldigt tydligt om dom är över bakbenen eller inte. Curre kan nästan trava med bakbenen vid byten om han inte är riktigt igenom, till skillnad från när han är riktigt igenom då han bara studsar om. Nej, riktigt bra känsla i slutet! Nu ska jag vara stenhård med min sits och position, samt konsekvent med att han inte bara få länga ut sig.


Ryttareliten i SVT

Såg nu på facebook att SVT ska ha en programserie, "Ryttareliten" där dom har följt tre ryttarpar under ett års tid. Hade ingen aning alls om att det filmats något sånt, möjligtvis att jag sett/hört och trott att det skulle på gå hästkanalen Horse 1. Jättekul i vilket fall, ska sitta bänkad varje avsnitt! Nörd som man är, haha. Men såna här program växer inte på träd alltså :)

Kommer att gå kl. 20.00 på SVT 1 med start den 11.e mars

Vikten av bra träningsmöjligheter

Jag har haft egen häst sedan jag var väldigt liten och alltid haft dem hemma i eget stall. Jätteskönt att bestämma hur man vill, ha ordentlig koll på hästarna, fodra och täcka som man vill osv. Dock så bor vi långt ut på "vischan" med i snitt 3 mil till dom närmaste ridhusen. På sommaren finns en 20x40m ridbana, grusvägar och lite åkrar att rida på. Det här har gjort att jag har kunnat träna på under sommrarna och i princip "hålla igång" hästarna under vintern.

När man red ponny gick det ju bra, men dom senaste åren har jag alltid kännt mig hemmad av träningsmöjligheterna. Jag har velat så mycket mer än vad jag haft tillgång till. Det ledde till grym frustration då jag så gärna ville utvecklas, men inte kunde. Fick i princip panik av att lägga ner en massa jobb under sommaren och sedan känna allt rinna ut under dom sex månaderna på vintern när jag inte kunde träna riktigt.

Nu när jag flyttat upp hit till Bollnäs så har mina träningsmöjligheter dock kastats om ganska så rejält. Det finns ett dubbelridhus på 100 m brevid stallet, en jättestor ridbana + en mindre, flera olika skritt/joggrundor, man kan rida upp till travet och rida på deras slinga eller raksträcka, HELA flackåker osv. Det enda som jag skulle vilja ha är en skrittmaskin, sen finns fasen allt haha.

För mig är det här i princip en dröm som slagit in och det känns helt fantastiskt att bara kunna träna på obehindrat hela vintern. Tänk vad mycket mer förberedd Curre och jag är inför den här säsongen mot för förra, nu när vi kunnat trimmat på ordentligt hela vintern. Om jag skulle få välja så har jag mycket hellre en häst och bra träningsmöjligheter än två och sämre. För vad spelar det för roll om jag har två hästar om jag ändå inte kan träna och utvecklas?

Visst kan man vara kreativ och träna utan ridhus ute i naturen, det har jag gjort i 20 års tid. Man kan hålla igång hästarna och utvecklas ändå, det har jag gjort. MEN ska man hålla sig på regional/nationell nivå så fungerar det inte. Tävlingssäsongen drar igång redan i januari/februari och då krävs det att hästarna är fullt igång. Fungerar inte att gå in och hoppa 130/140 om man ridit i skogen hela vintern och bara är in till ridhus och hoppar en gång i veckan. Förr så har Curre varit igång fullt framåt mars/april, nu är han i fullt trimm redan vilket såklart är stor skillnad.

I framtiden så vill jag såklart ha en till häst vid sidan av Curre för att kunna rida mer, träna och få fler rundor i kroppen. Man måste nästan ha fler än en häst om man ska hålla sig på högre nivå. Men jag kommer aldrig att prioritera fler hästar högre än bra träningsmöjligheter. Jag har haft två hästar under tre års tid, men jag har inte alls utvecklats lika fort som nu när jag äntligen kan TRÄNA.


Det här med internet

Två veckor kvar på den här månaden och jag har redan surfat upp min surfmängd på BÅDE mitt mobila bredband och mobilen... Jag som höjde det mobila för inte länge sedan, men problemet är ju då att jag bara sitter mer. Så tar det slut lika fort iaf! Så nu går det i snigelfart att sitta vid internet hemma. Mobilen är iof redan seg och håller på att ge upp, där märker jag inte så jättestor skillnad ändå. Men jag säger bara, LÄNGTAR tills jag bor så att jag kan ha wifi! Mobilt bredband är dyrt och tar slut svinfort... Streamar jag två filmer och sitter lite vid skype så säger det slurp och så var det roliga slut! Min tv har dessutom damp och bara hackar, kul liv här :)) Mvh lite lätt irriteradDagens läskigaste

Idag så tog jag mig mod och red Curre upp till travbanan, vilket kändes lite som ett självmordsuppdrag. Det tar ca 20 min att skritt upp dit och man måste över (eller går under i en tunnel) en trafikerad väg där det åker mycket lastbilar. Grejen är den att jag är LIVRÄDD att han ska kasta sig och jag åker av, för då sätter han av i fullt ös hemåt. Inte så kul då jag varken vill att han ska kuta den långa asfalterade vägen hem eller bli påkörd! Ramla av gör inget, men jag är däremot rädd om min kuse faktisk ;)

Men, idag tog jag mig alltså mod till att rida upp till slingan vid travbanan ändå. Han var jättefjantig när vi skulle under tunneln och tyckte att sporthallen (eller vad det nu är?) var skitläskig när dom åkte skridskor där inne, plus att han sedan tidigare när det varit trav tycker att travbanan är superläskig. Men bara vi kom in på slingan så blev han lugn och fin!

Red mycket öppnor och övergångar i lugnt tempo då det var lite isigt och hårt. Red på kimblewickbettet och han kändes fin! Får honom inte riktigt att länga ut halsen på det bettet, men däremot så får jag ihop honom och kan fokusera mycket på min egen sits. Han kändes fin i slutet iaf och vi överlevde båda två! Har lite dåliga erfarenheter av att rida ut honom själv...

Nu ska jag träna lite på min presentation som jag så fint gjort om i Keynote då jag inte har Powerpoint. Sen göra en skärminspelning där jag pratar, haha! Fyfan vad jobbigt sånt är, speciellt när jag inte är själv i huset. Hade hellst velat stänga in mig någonstans helt själv. Uscha ;) 


Dagens ridpass-inläggen

Jag vet att många tycker att "Dagens ridpass" inlägg är tråkiga och trista. Dock så brukar jag ändå skriva dem, just för min egen skull. Dels så har jag koll på hur Curre går under veckan, som en riddagbok ungefär. Men framförallt för att själv analysera och gå igenom ridpasset ännu en gång. För mig finns det inte att hoppa upp på hästen bara för att "motionera" den fasten man inte alls har någon lust. Utan jag brukar alltid ha något mål med varje pass och analyserar alltid efteråt vad jag kan göra bättre till nästa gång.

Att just ha mål och analysera hela tiden gör att jag blir mer motiverad i vardagsridningen. För även om det är under träningarna som jag får mest tips så kan jag alltid själv analysera min ridning dom resterande fem dagarna. Prova och experimentera med smådetaljer, sen analysera efteråt. Det roliga med ridingen är att det är just dom där små detaljerna som kan göra skillnad i det stora hela!

Så eftersom jag gillar att skriva och analysera min ridning så tycker jag att skriva i den här bloggen passar mig perfekt. Sen om någon vill läsa det jag skriver, varsogod! Annars är det bara att bläddra förbi. Försöker såklart även att fylla ut den med annat så att innehållet blir lite mer intressant. Men dessa "Dagens ridpass" inlägg blir nog alltid kvar här, just för min egen skull!
 
 

Min söndag

Började dagen med att SOVA. Satt uppe till halv tre i natt för att jag höll på med min pegasusCurre, haha. Sen åkte jag ner till Ica och handlade då det var tvärtomt i mitt kylskåp. Min kvällsmat igår blev typ te, chips, några körsbärstomater och crunchy (typ musli) som jag lyckades rota fram.

Sen var jag iväg och fixade med Curre och red honom. Han fick ridas ut till Flackåker och trava + galoppera lite lugnt då underlaget inte är helt bra. Red på kimblewickbettet som jag tycker han fungerar jättebra att galoppjobba på. Han blir inte lika lång, utan man kommer åt bakbenen och känner dem mata på. Fokuserade mycket på min sits, kortade upp tyglarna och rätade upp mig. Satt lite mer över bakbenen och matade på med en stilla hand. Han kändes fin! Både Curre och jag älskar att rida där ute.

Imorgon så är det skola igen och jag ska ta tag i lite uppgifter jag inte kunnat göra på min dator... Curre får nog ridas ut då också då han alltid rids i ridhuset dagen innan träning (onsdag) och jag vill inte rida där inne tre dagar i rad. Ikväll har jag kvällsfodring, så måste tillbaka dit vid åtta. Inte jättepepp på det dock.


Cuwento goes pegasus

Har i några dagar hållt på med en photoshoptutorial där man skulle göra en ängel i månljus typ. Jag bytte dock ut ängeln mot Curre, så att det blev en pegasus istället! (Curre har ju en bra vit/grå färg ;)) Det blev typ en miljon lager, men man lär sig jättemycket av att följa såna här steg för steg tutorials när det gäller att hitta nya funktioner och effekter. Så nu har jag lite mer photoshopkunskaper i bakhuvudet!

Blev ganska nöjd med slutresultatet faktiskt, även om det är vissa bitar jag inte är så nöjd med. Men, jag har ju inte heller gjort såna här typer av bilder med den tekniken förut heller så! Får se vad nästa projekt blir, för det här var ju kul ;)


Missat tåg och sitstankar

Har inte gjort så mycket mer vettigt än att äta kexchoklad, kolla på Micke och Molle och käka vofflor idag på förmiddagen. Skulle sedan bli skjutsad till Ockelbo för att ta 16:40 tåget tillbaka till Bollnäs. Dröjde kvar lite vid datorn och vi kom väl iväg strax efter fyra någon gång, hade dock börjat snöa och var riktigt moddigt efter vägen.

När vi kommer in mot Ockelbo och började närma oss stationen så får vi världens segaste bil framför oss och när vi väl kommer fram så hoppar jag i princip ur bilen i farten, tar min väska och springer bort till tåget. Det börjar dock rulla lite smått när jag kommer fram och dörrarna är låsta. Alltså jag orkar inte, haha. Hade jag kommit fram 3 sekunder tidigare så hade jag hunnit! Så mamma fick helt enkelt skjutsa upp mig ända till Bollnäs då nästa tåg inte gick förren vid halv tio, oups. Tror att vi åker lite tidigare nästa gång faktiskt, särskilt om det är taskigt väglag ;) 

Red Curre ett ganska långt pass i ridhuset ikväll där jag verkligen ville komma fram till en bra lösning. Vill hotta upp markarbetet och få honom ett snäpp bättre där. Att han bjuder fram och sätter under sig bättre än vad han gör nu helt enkelt. Dom senaste passen så har han varit fin, men vill som sagt ha honom ett snäpp bättre. Red med mer ben och så lite hand som möjligt idag och han var väldigt fin bitvis. Dock så märkte jag i slutet att jag verkligen måste jobba med min position om jag vill komma åt honom ännu bättre. Att hela jag är stadigare och bjuder in till att HÄR ska du vara.

Travade bara runt fyrkanten i slutet, försökte vara så stadig som möjligt och bara mata på med benen tills jag hade ett stöd i handen. Blir jag för ostadig så bara länger han ut sig utan att sätta under sig, men om jag håller kvar handen i samma position hela tiden och sitter lite mer över bakbenen så måste han sätta under sig istället för att bara bli lång. Tycker att det blev skillnad på traven i slutet, dock var han lite trött vid det laget.

Så framöver blir det mycket jobb med min egen sits och position, för jag tror helt enkelt att det är där jag måste börja om jag vill få Curre ännu bättre i dagsläget. Han är stor och har ingen direkt egen motor, utan det krävs att jag verkligen kommer åt honom. Imorgon blir det en lugn runda utomhus för honom!


Hemma i Kungsberg

Var i stallet och fixade + red Curre efter lunch idag. Red ut efter den nya vägen, eller snarare stigen i skogen och bort till Bolle. Jobbade mest i skritt och trav efter vägen och han kändes ganska fin i slutet när jag fokuserade mer på att rida med skänkeln än med handen. Då lossnade han och släppte till riktigt fint! Ska trimma i ridhuset imorgon kväll hade jag tänkt med samma fokus som idag så får vi se hur han känns! 

Åkte med 5-tåget hem idag och sitter nu och kollar på Lejonkungen, eller The Lion King med Angelica haha. Jag älskade Lejonkungen när jag var liten och hade massor av prylar med just Lejonkungen, haha. Är ganska mycket ensam när jag är i Bollnäs, eller jag har ju folk runt omkring mig när jag är i stallet och skolan. Men när jag kommer hem hit så pratar jag typ hål i öronen på Angelica ;) Vi har ju samma humor och så haha. Nej, nu ska jag fortsätta att se på Lejonkungen!

Curris i sin hage i Bollnäs.

Fota i ridhus är... Svårt!

Plockade fram kameran och fotade lite på tävlingarna i Bollnäs i helgen, men det är fasen svårt alltså att fota i ridhus när man inte har rätt utrustning... Började med mitt 55-200 mm objektiv, men då det inte har en tillräckligt stor bländare så gick jag över till mitt fasta 50 mm som har en större. Det går dock inte att zooma med, men fungerade bättre trots att jag brukar använda det mest för porträtt. Dock ett riktigt bra objektiv för dom pengarna!

Fick iaf till några bilder som ser ok ut efter lite redigering. Men jag sparar nog fotograferandet tills utomhussäsongen alltså. Blir så arg annars när bilderna inte blir som jag vill, hehe ;)

Ponny
 
Storhäst

Willem-Jan och Sontender
 
Cicci och Nutte (Curres mitt-emot granne i stallet och träningspolare)Antonia och Tatum

Dagen

Kom till skolan strax efter 10 idag och det var två pers förutom jag där, haha. Måste ta och fixa illustrator och indesign till min dator alltså. Trist att inte kunna jobba hemifrån när man köpt sig en macbook och allt men inte har programvarorna... När vi har eget arbete är det verkligen dött på skolan alltså!

Satt från 10 till strax efter sju på kvällen med lunchpaus där i mellan och fick klart EN uppgift! Jisses alltså, det där med att vara tidseffektiv behöver jag verkligen jobba med. Men nu är jag iaf klar med min photoshopmanual som jag är ganska nöjd med faktiskt. Tycker det är jättekul att sitta och pilla med layout i indesign, det är då jag liksom försvinner in i arbetet. Göra affischer och "konstverk" kan jag tycka är lite småjobbigt om jag inte har någon riktigt bra idé. Kan dock bero på att jag är så dålig tekniskt med effekter och sånt ;)

Kom sent till stallet och fixade bara åt Curre och skippade att promenera med honom då det var så mörkt och trist ute. Imorgon så åker jag nog dit ganska tidigt och fixar + rider ut Curre. Sen går jag nog över till skolan en sväng och jobbar med en uppgift innan jag åker hem med tåget vid 5-tiden. Blir dock inte hemma så länge, utan åker hem på lördag för att rida och fixa med Curre. Typ så min helg ser ut! Är dock lite sugen på att skita i att jobba med den där uppgiften imorgon och dra hem tidigare... Jaja, vi får se! 

En bid jag tog på Curre ute i hagen i lördags

Ridning och utveckling är kul

Sedan jag flyttade upp hit till Bollnäs så har min ridning och Curres utveckling bara gått spikrakt uppåt med några mindre svackor. Jag mår psykiskt bättre i min tillvaro, vi har superbra möjligheter och jag har lärt mig jättemycket av Gaby när det gäller markjobb och smådetaljer. Precis sånt som vi saknade sedan innan. Jag har utvecklats väldigt mycket i mitt mentala tänk och har släppt all prestationsångest som jag hade förut och tycker nu bara att det är KUL!

Jag åker till Curre varje dag och sköter/rider honom med känslan av att det bara är så himla kul. Jag har ett leende när jag hoppar upp inför ett trimmpass, jag promenerar gladerligen med honom när han har vilodag och jag ser fram emot och har kul under varje veckas träning. Tack vare att jag numera ser på positivt på ridningen så går den också så himla mycket bättre. Dessutom har jag en bättre känsla!

Under dom månader som jag har bott här så har jag verkligen kännt en stor utveckling hos oss, vilket visade sig nu i årets första start då vi bara går rätt in och gör en klockren runda där vi också tar en bra placering. För mig är det ett kvitto på allt jobb som jag har lagt ner. Curre känns bättre än någonsin och jag som trott att han alltid kommer att vara en sån som är i och touchar bommarna får äta upp det nu då han har börjar hoppa otroligt fint och väl. Han har blivit stark i kroppen och bara han håller så tror jag att det här kan bli riktigt bra! Markjobbet kan ALLTID bli bättre och det finns mycket jag vill utveckla där.

Det jag vill ha sagt med det här inlägget är helt enkelt hur glad jag är över våran utvecklig och hur mycket jag ser fram emot det här året! Utan prestationsångest eller orimliga krav på mig själv. Jag gör det här för att det är kul och sen om det inte går enligt planerna så är det bara så :)


Hoppträningen idag

Idag på träningen så blev det ganska mycket markarbete. Jobbade över cavaletti i trav på volten och över två kubhinder på rakt spår där vi varierade galoppsprången. Hoppade avslutningsvis en linje på långsidan med två oxrar med fyra galoppsprång i mellan.

Curre kändes faktiskt ganska pigg och fin idag! Hade dock velat att han sänkte sig lite mer än vad jag fick honom att göra idag, men det är bara att trimma på. Hoppade upp dem lite på oxrarna och han hoppade jättefint! Skulle lägga en volt innan jag styrde på en gång då jag inte hade något bra läge och fick verkligen ta i för att vända bort, haha. Han sög tag och ville verkligen hoppa!

Pratade också lite om att jag tänkte debutera 130 i Umeå och det tyckte Gaby inte alls var några problem nu. Även om han hoppar väl så kliver han runt 120, haha. Men det kändes bra att höra iaf! Fick mycket småsaker att tänka på idag. Tex vara mer stilla i handen på marken, lägga fram handen innan sprången men ändå ha stöd och att räta upp mig lite mer. Såna där smådetaljer som gör skillnad!


130 debuten planerad

Om en månad så är det tävling här i Bollnäs igen och då är planen att Curre går en 120 cm igen. Hade velat åka till Gävle (min hemmaklubb), men det blir en jäkla tur för mina föräldrar att åka fram och tillbaka för att hämta mig... Blir nog istället att jag kanske åker till Söderhamn och hoppar en 120 helgen innan Umeå istället, då det är närmare härifrån.

Första meetinget för året blir i Umeå den 28-30 mars. Har velat åka till Umeå och tävlat i flera år, så jag är jättetaggad på den tävlingen! Har bara hört gott om tävlingsplatsen och deras tävlingar. Där uppe är Curre anmäld 120, 130 och 120 cm. En klass vardera dag alltså. Hade egentligen tänkt att kanske debutera 130 cm på Gävle horse show, men 120n här i Bollnäs kändes så himla lätt att jag inte tror det blir några problem. Blir det krångel eller att jag av annan anledning inte vill debutera där uppe så är det bara att byta klass. Inget mer med det.

Jag är iaf jättetaggad på Umeå-tävlingen! Har aldrig varit så norrut i sverige och dessutom aldrig tävlat så pass långt bort. Sen går första elit-lagsomgången där uppe och det är alltid kul att vara med och heja fram GRS!Trimmpass

Idag fick Curre trimmas ugefär 35 min i ridhuset. Värmde först upp bara i trav och galopp, där jag lite kravlöst lät honom komma igång och kollade av gas/broms. Satte mig sedan ner i traven och jobbade lite med öppnor och formade honom på mindre volter i galoppen. Fick honom väldigt fint runt innerskänkeln, men hade ändå koll och jobbade ut mot yttersidan. Han kändes väldigt fin! Lite piggare än vad han varit, vilket kändes skönt.

Red på det vanliga, tjocka tvådelade bettet med gummiplattor. Ska försöka att trimma så ofta som möjligt på det och ha scourierbettet bara til hoppningen. Det sistnämnda bettet blir han lite rörligare på och har hjälpt mig på marken när han har blivit stum. Däremot så jobbar han bättre med det vanliga bettet när jag väl får igenom honom, får en lite ärligare känsla. Men scourierbettet är dock perfekt att hoppa på just nu!


Barbackatur i skogen

Brukar vanligtvis promenera Curre dagen efter tävling, men hängde med Matilda och Klara ut på en barbackatur istället! Var väl ute i en timme kanske och red i skogen där dom har skyltat en ny ridväg då vi tydligen inte får rida över Hedenområdet. Jag red som sagt barbacka, vilket var mysigt på Curres runda rygg haha. Han är en av få hästar som är riktigt skön att sitta på utan sadel faktiskt!


Min drivkraft

Jag är fortfarande upprymd över gårdagens runda! Har kollat på filmen hundra gånger och pausat sprången, haha. Riktigt nörd-analyserat rundan och hans språng! Nej, men hade inte förväntat mig alls att han skulle vara så pass bra iom att han var lite halvseg när jag red fram. Men så taggade han till som tusan och hoppade kanon, killen min!

Det som gör att jag tycker ridning och tävling är så fantastiskt, det som är min drivkraft till att varje dag kämpa på är just den här "kicken" man får. Jag har ridigt och tränat målmedvetet i flera år, planerar och sätter mål för varje år. Planerar tävlingsäsongen månad för månad, planerar veckans schema och dagens ridpass. Förbereder flera timmar dagen innan, går banan noggrannt, rider och hoppar fram enligt mitt system. Sen har jag ungefär TVÅ minuter på mig att prestera och göra mitt allra bästa, samanfatta alla år och timmar av träning.

Jag älskar verkligen känslan innan jag går in på banan. När man känner sig förberedd och taggad, liksom känner adrenalinet pumpa i kroppen. Sen känslan efteråt, som antingen kan göra en upprymd eller förbannad i flera timmar/dagar efteråt. Det liksom hör till. Man njuter eller grämer sig, sen tar man nya tag och kör på till nästa tävling. Jag älskar det.

Ärligt talat så vet jag inte om jag hade hållt på med hästar om jag inte hade tävlat och haft mål att hela tiden sträva efter. Självklart så älskar jag djuren och allt runt dem, men just tävlings och målsättningsbiten gör att jag får den där drivkraften till att köra på oavsett vad. Hade jag inte börjar med ridningen så hade jag förmodligen börjat med någon annan sport eller snöat in på något annat område skulle jag tro! Jag är en sån som snöar in på saker tror jag, hehe...

Nej, det är verkligen fantastiskt att ha något att hela tiden sträva efter. Åtminstone så tycker jag det!

Min önskelista

1. En fin hästgård med närhet till ridhus
2. En superfin unghäst, framtida svårklasshäst
3. Några fler fina hästar
4. BE-kort och lastbilskort
5. Hästlastbil med bodel
6. En tjock plånbok så jag har råd att åka runt på massor av roliga tävlingar!

Vilken tur att jag fyller år snart! Hehe ;)


Film från dagens runda

Här har vi då alltså filmen från dagens runda! Tycker att han som sagt hoppar väldigt spänstigt och fint. Tycker att han hoppar igenom väldigt fint på speciellt ettan och fyran. Han har ju ingen spektakulär teknik, men tycker att både fram och bakben samt höjden på hans språng var bra idag! Det här måste nog vara en av våra bästa rundor vi gjort faktiskt! :)
 

Hopptävling Bollnäs RS

120 cm bed i två faser:
När jag skrittade fram honom inför dagens klass så kändes han lite halvseg och loj, lite så som han har kännts den senaste tiden. Travade fram lite ute också, inte jättepigg kändes han. Gick in på framhoppningen och där taggade han till, hoppade RIKTIGT fint och spänstigt! Han brukar vara i hindren lite, men idag sög han tag och hoppade riktigt fint. 

Han brukar kunna vara taggad på framhoppningen och sen bli lite otaggad inne på banan när vi kommer ifrån dom andra hästarna. Men idag taggade han till innan start och var pigg hela rundan! Hade som som mål att rida en lugn, säker runda med målet att vara felfria. Han hoppade väldigt spänstigt och fint hela rundan, trots att vi kom lite intill eller långt ifrån. Svängde inte jättesnävt, utan behöll bara rytmen hela omhoppningen. Red i omhoppningen på 6 språng på linjen där jag red 7 i grundomgången, men han har så stor galopp att det bara var att snedda lite och flyta på.

Slutade som felfria och femteplacerade! Superkul verkligen, hade inte alls räknat med att han skulle vara så fin och dessutom knipa en bra placering av drygt 40 starter i årets första tävling. Känns riktigt bra att veta att allt slit och trimmande i viter börjar ge resultat. Såhär bra har han nog aldrig hoppat, hoppas det håller i sig! Han lekte runt 120 idag, så nu blir jag bara ännu mer taggad inför att debutera 130. Som vi dessutom nu är färdigkvalade till! ;)

Fina, älskade hästen! Film kommer upp ikväll när Angelica laddat upp den på YT. Måste även ge henne en eloge som är en grym groom, speciellt på framhoppningen. Hon vet hur jag vill ha det ;) Känner värsta lyckoruset fortfarande! haha

Flytten till Bollnäs

Igår på stallmötet så frågade Annika hur länge jag skulle bli kvar och gå i skolan här. Jag sa den här terminen och hösten, sen vet jag inget då jag har praktik nästa vårtermin. Var också in igår på min gamla horseworldblogg som jag bloggade på under några månader förra året. Hade då skrivit ett inlägg om planerna och flytten hit. Att jag hoppades på att utbildningen skulle bli bra och att det kändes så läskigt, men ändå kul.

Hur känner jag nu då, efter att ha gått en termin och en månad in på vårterminen? Jag trivs superbra och är fantastiskt glad över att jag sökte och flyttade upp hit! Även om jag är ganska grön inom området grafisk design, så tycker jag det är jätteroligt och helt rätt. Klassen är jättebra, med många roliga människor. Jag bor centralt och har nära till allt, har min fantastiska häst här uppe och har för första gånge i mitt liv BRA träningsmöjligheter. Tränar för Gaby som jag tycker är superbra, bättre än vad jag tänkt faktiskt!  Tågstationen ligger bara några minuters cykelväg från mig och det tar typ 40 min att ta x-tåget till Ockelbo för att komma hem (sen 20 min med bil till Kungsberg). Men framförallt så har jag lärt mig att bli självständig och utvecklats som person.

Vad saknar jag då från mitt "gamla" liv? Ingenting ärligt talat. Eller jo, min familj och att träna för Leif typ. Annars trivs jag kanon här uppe, kanske blir kvar här! Nä, haha. Vet ärligt talat inte alls vart jag hamnar till vårterminen 2015 då vi har praktik, förmodligen runt Gävle om jag får hoppas i nuläget. Men hur mitt liv ser ut till sommaren/hösten 2015 har jag iiingen aning om! Vart kommer jag att bo? Vart kommer jag att ha Curre? Hur ser mitt tävlande/ridningen ut då? Har jag något jobb? Shit, vet inte alls! Det är det som gör att mitt liv både känns förrvirrande och spännande på samma gång.

Innan jag flyttade hit så var jag minst sagt lost och visste inte alls vart jag skulle ta vägen eller göra. Jag mådde inte alls bra och hade faktisk aldrig vågat tro att det skulle bli så bra som det blev. Psykiskt sätt mår jag otroligt mycket bättre idag än innan och ridningen går också faktastiskt mycket bättre. Livet går såklart upp och ner, man har sina dagar helt enkelt. Men i det stora hela, så känns allt fantastiskt ändå!


Humor

HAHA, måste även jag dela denna!! Så sjukt kul och "inne" just nu ;) (Filmen och scenen är för övrigt hemsk egentligen)


Fullt upp

Kom till stallet redan vid halv tre tiden idag tror jag. Mockade då Curres box och sedan var vi ut på en promenad där jag i princip fick dra honom! Imorgon ska han ridas ut och ha kul, trimmas lite lätt på lördag och sen hoppas vi att han är fit for fight tills på söndag. Hoppas han piggnar till när det är tävling, det gjorde han sist på P&J iaf.

När jag skulle packa höpåsarna så kom jag dock på att det var hästägarmöte idag, suck.. Nä, men så typiskt att jag var klar vid fyra i stallet och mötet var vid halv sju. Bytte iaf om och åkte iväg ner till Ica och handlade, åkte sen hem och packade ur + åt lite vofflor med bär! Mums. Sen vid kvart över sex åkte jag upp till stallet igen, gick på mötet och pussade på Curre.

Morgondagen ser som så att jag först och främst är ledig! Åker kanske ner på stan först och tittar lite, vilket jag annars aldrig hinner med. Sen blir det stallet, rida Curre och putsa så mycket som möjligt inför söndagen. På lördag har jag utsläpp, hjälper nog till lite på ponnytävlingen och sen ska Curre ridas och snyggas till (helst en ordentlig dusch). Sen var det klassfest på kvällen också, full fart!


Snygg affisch

Tycker att denna affisch för World Equestrian Games i Frankrike är rikigt häftig! Kommer ihåg att jag läste om hur den gjordes för att bra tag sedan, men kommer inte ihåg hur nu. Gaah... Snygg är den i alla fall!

 
 

Hoppträningen idag

Yes, hoppträning för Gaby idag som alltid på onsdagar! Curre var superpigg på Pay & Jumpen och sedan dess varit lite som en död sill. Inte alls sådär pigg och vaken, varken i hanteringen eller ridningen. Vet inte om det är pälshistorian som spökar då han har börjar lossa väldigt mycket i huvudet, och jag vet sedan tidigare erfarenheter att han är väldigt känslig för sånt. I början av februari känns dock tidigt?!

Iaf så tittade jag lite på grupperna innan mig och blev inspirerad av bland annat en tjej som jag tycker rider sin häst bra. Hon hade lite kortare tyglar, sitter upprätt och aktiverar hästen med en stilla hand. Hästen sätter under sig och blir kortare i kroppen. Tänkte lite lika när jag satt upp på Curre idag, kortade upp tyglarna och höll ordentligt om tygeln men var ändå mjuk. Höll handen stilla där och aktiverade tills jag hade ett stöd i handen.

Tyckte att jag genom att vara stadig på så sätt så fick jag honom att sätta under sig istället för att bara länga ut halsen, kändes som att han var mer mellan hjälperna och satte under sig baken/lättade upp framdelen. Kändes som att jag kom åt honom på ett helt annat sätt med den ridningen.

Själva hoppningen gjorde han bra och Gaby tyckte att han såg spänstig ut! Det var bara i serien som han var slarvig och rev oxern första gången när den var lite högre. Men när jag kom igen och supportade så hoppade han till riktigt fint! Han tycker att hinder upp till 130 inte är så märkvärdigt och kan slarva när man höjer, som att han inte riktigt hänger med. Men han rättar sig alltid nästa gång!

Fick lite framhoppningstips av Gaby som jag ska tänka på, lite samma tänk som Leif sagt förut. Ska ha det i bakhuvdet på söndag. Taggad!!


Varje dag...

... Dricker jag minst två (stora) koppar te! Favoriten just nu är blueberry muffin, mm...

...Kollar jag om propositionen till Umeå har kommit upp. Haha, nästan iaf... Sjuuukt taggad på att åka upp dit! Hoppas att Curre känns bra, så att vi kan åka dit iår. Satsar på att han ska vara i tipp-topp form tills dess!

...Kollar jag facebook, bloglovin och instagram i mobilen. Flera ggr om dagen, beroende? Hmm, nääe inte alls. När jag gick ut gymnasiet för typ 4 år sedan så hade man inte ens smartphones, iPhone 3 hade precis kommit. Vad fasen sysselsatte man sig med då när man inte var uppkopplad 24/7??

...Snoozar jag minst en halvtimme. Kollar när jag måste kliva upp och ställer klockan en halvtimme innan. Inte alls morgontrött. Att kliva upp på morgonen är fasen bland det värsta som finns!

...Flätar jag mitt hår när jag kommer till stallet. Hatar verkligen att ha det hängandes och i en fläta så håller det sig där det ska och jag slipper määngder av tovor och trassel.

...Lär jag mig något nytt och blir nya erfarenheter rikare. Är inte det fantastiskt??


Back in business

Ska ta mig i kragen och uppdatera här lite bättre känner jag! Det där med att skriva blogginlägg går i vågor för mig. Ibland är jag jätteinspirerad och det bara flyter på. Sen kan jag knappt vilja öppna datorn vissa dagar, lite så det kan vara.

Igår red jag ut till slingan vid travbanan med en annan tjej i stallet. Fick då reda på att hennes ponnyn tränade för Leif med den förra ägaren, som jag har tränat ihop med i typ 2 år (förra ägaren på ny häst). Haha, DÅ kopplade jag att jag ju visst kände igen ponnyn och sett den förr. Haha, fel sak på fel plats. Hade inte alls tänkt på det och då har jag stått här i ett halvår ;)

Idag trimmades Curre i ridhuset ungefär en halvtimme och han kändes ganska fin tycker jag. Måste verkligen tänka på att jobba i det tempo som han verkligen JOBBAR I, då motorn kommer igång. Man får liksom driva på tills motorn i bakkärran snurrar igång och sedan jobba vidare, i det tempot. Men känns som att vi börjar hitta tillbaka iaf! Man får börja med att sätta snurr och få in ytterbogen, sen brukar han börja gå att rida efter ett tag. Då kommer han inte undan med att sladda ut med baken ;)

Nu ikväll så ska jag fortsätta med min uppgift, som jag har hållt med flera timmar i streck både igår kväll och i förmiddags. Känner mig lite lätt deprimerad dock när jag sett vissa av dom andras saker. Det jag gör känns på dagisnivå typ, hehe... Nä, jag gillar att hålla på med layout, typsnitt, "klipp-och-klistra" i PS och sånt. Illustrationer är inte riktigt min grej, åtminstone inte än ;) I morrn är det iaf hoppträning, hoppas på en piggare och mer ridbar häst då!


Det perfekta underlaget

Ett perfekt underlag, finns det ens? Vad är egentligen ett perfekt underlag? Jag skulle nog säga att det rent generellt inte finns något perfekt underlag att rida på VARJE dag, däremot perfekta underlag för varje  ändamål.

Det värsta för leder är inte att rida på hårt eller mjukt underlag, utan att enformigt rida på samma sorts underlag varje dag. Det blir då samma sorts belastning, på samma ställe i leden varje dag. Tänk tex om man rider på hårt underlag, då blir det störst tryck på leden. Rider man på mjukt underlag så dämpas istället trycket och senorna får ta större del av trycket eftersom underlaget sviktar. Rider man alltså på varierande underlag så belastas leder och senor olika, det blir alltså inte samma sorts tryck på leden/senorna varje dag.

Ett "perfekt" underlag då, det skulle jag säga är ett underlag som är fast och sviktar. Alltså varken är för hårt eller mjukt. Vill jag rida på det här varje dag? Nej. Jag vill rida på ett sådant underlag när jag kräver som mest av min häst. Tex när jag hoppar, tävlar, trimmar eller konditionstränar. Där i mellan så tränar jag gärna kortare stunder på mjukt underlag, skrittar länge och travar korta stunder på hårt underlag för att stärka senor och ligament. Låta senor och leder balastast olika, utmana dem och bygga upp dem.

Jag brukar tänka som så att träning bryter ned och vila bygger upp. När man tränar så "förstörs" muskelfibrer och när dom återhämtar sig så blir dom ännu starkare än innan, man får en träningseffekt alltså. Samma sak med leder och ligament, dom måste utmanas lite i taget och sedan återhämtas för att bli starka.

Alltså tycker jag det är allra bäst att variera underlag, helst varje dag. Brukar tänka MAX tre dagar på samma, men helst byta varje/varannan dag. När jag anstränger min häst som mest, alltså när jag hoppar/tävlar/trimmar/kondistränar så är jag dock noga med ett underlag som varken är för hårt eller för mjukt. Ett fast underlag som sviktar, det ska liksom låta lite när man galopperar på det!

Fiberunderlagen tycker jag om att tävla på då det är fast, sviktande och ger bra grepp. Däremot inte ett underlag som är toppen att rida på varje dag iom att hoven inte får sitt glidmoment tack vare greppet. Dock som tävlingsunderlag tycker jag det är jättehärligt att rida på! När jag var på clinicen i Nytorp så satt vi på kortsidan (på marken) och när hästarna travde/galopperade förbi så såg man riktigt hur fiberunderlaget sviktade när hästarna satte ner hoven! Såg nästan läskigt ut faktiskt, svikten kunde man då inte klaga på i det fallet.

Så, det där perfekta underlaget då? Jo, det tycker jag att man hoppar och tävlar på ;)

Grs har tex ett underlag jag gillar. Fast, men ändå med lite "stunds" i.

Helgen

Här har det varit dött över helgen känner jag! Men min syster har varit här och hälsat på mig, så vi har gjort annat helt enkelt. Hon har hjäpt mig att packa höpåsar (<3)  och vi har kollat på film då det går supersnabbt att streama här mot för uppe i Kungsbergsskogarna, haha. Såg bla Familjetrippen tror jag att den hette och jag tror att jag skulle dö av skratt alltså. Att mina tarmar skulle haka upp sig typ, haha! Så jäkla rolig...

Curre reds iaf ut i lördags och igår trimmades han i ridhuset. I början kändes han ungefär som en död sill, men jag höll mig bara lugn och tänkte hur jag SKA rida. Red ett ordentligt pass och i slutet, när jag fick koll på yttersidan och fram honom så kändes han jättefin! Superskönt att avsluta när han verkligen känns fin när han inte alls var bra förra veckan. Jag kör hellre på tills jag är nöjd och låter dem skritta/jogga dagen där på. Så man får igenom det och det ger något!

Idag ska jag till skolan och jobba på med uppgifter jag har varit för lat för att göra i helgen (skyller på att jag inte har illustrator hemma och behöver använda det). Curre får ridas ut en stund idag och trimmas KORT imorgon. Blir nog prima det :) Tävling i helgen, jippei!!
 

Årets mål med Curre

Mitt närmaste tävlingsmål med Curre just nu är att sätta en till felfri runda i 120 cm och sedan debutera 130 cm. Bara tanken av att debutera och få rida en 130 gör att jag blir sjukt taggad!! Msv hoppning liksom. Bara den tanken gör att jag vill upp på hästen och trimma gärnet, haha.

Så planen just nu är att rida BRA och lugna rundor, rida för att vara felfria helt enkelt. Gjorde många bra rundor förra året, men red lite för tiden och drog på oss onödiga nedslag. Men vi har iaf en helt felfri 120 förra året, två felfria grundomgångar och några bra fyra-felsrundor. Vi har även hoppat fyra stycken 125 som har kännts lätta, så 130 känns inte långt bort.

Så målet just nu är att hoppa två hemmatävlingar i Bollnäs, kanske Gävle om jag kommer iväg tid och sedan Umeå i slutet av mars. Dom tävlingarna är det fokus på att göra riktigt bra rundor på 120 nivå! Målet över lag det här året är inte att ta placeingar, utan att höja lägstanivån och klättra lite i klasserna. Vill att vi ska vara säkra och stabila!

Favoritbilden från senaste tävlingen, Gävle horse show i oktober.

RSS 2.0