Jens Fredricsson clinic

I onsdags var det igen hoppträning för Gaby, utan istället for vi upp til Delsbo och Mitt Hjärta Hästsportcenter för Jens Fredricsson clinic! Kul att se anläggningen som var jättefin där uppe och sen var clinicen självklart riktigt bra. Vad jag förstod det som så var själva clinicen ett pris från Agria, då Mitt Hjärta och Högbos allianslag vann ponnyallsvenskan (Lag-SM) i ponnyhoppning. Den kostade 50 kr och då ingick det även lite fika, så helt klart värt att åka dit upp tycker jag.

Det som var genomgående genom hela clinicen och det som ALLTID tas upp på clinicar osv, är vikten av grundarbetet. Tydligen så hade Jens haft ett jättebra föredrag innan, men vi kom först när första gruppen började. Jens satt då upp på en för honom helt ny häst och han red rent markarbete med en annan tjej. Det han gjorde var att först förklara att man måste visa att man är sin hästs ledare, för att den ska bli trygg och att det annars blir farligt. Sen gick han igenom vanligt basicjobb och hur han tänker när han sitter upp på en helt ny häst. Tittar på hur den är byggd, känner av dens rörelsemönster och försöker bilda sig en uppfattning om hur den är att jobba med. 

Sedan började han med att jogga fram, öka/minska för att få igång bakbenen, känna efter om hästen enkelt flyttade undan för skänklarna och slutligen så satte han lite mer press på bakbenen genom att minska ganska mycket. För att få hästarna att börja stampa med bakbenen och seda rida framåt. Allt gick ut på att få igång hästarnas bakben och INTE hålla i munnen/dra in näsan på dem, utan att man sedan ska kunna länga ut tygeln och hästen självmant länger ut halsen.

Dom två grupperna efter hoppade, först en grupp med B-ponnyer och den sista gruppen med större ponnyer. Här hoppades det bara enkla linjer, fokus på att hålla rytm och rida på rätt antal språng. Han visade också själv (när han satt på hästen i första gruppen) att man inte ska hålla och måtta, utan bara galoppera, möta upp hindren och använda sig av vikthjälperna. Men behöver inte sitta och hålla, måtta och krångla till det.

Summan av kardemumman, så var det en riktigt bra clinic där Jens tog upp viktiga saker. Hur viktigt grundarbetet är och att man inte ska krångla till det i hoppningen. Det som var lite kul är att han inte själv rider så speciellt snyggt, men väldigt mjukt, effektivt och enkelt. Roligt att se!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0