Skarpare bett i markarbetet

Jag tycker inte alls att det är fel att ta till ett skarpare bett i markarbetet, dock inte som en lösning på ett problem utan snarare som ett knep för att komma in på rätt spår igen. Framförallt Curre kan ibland stänga av skänkeln, vilket i grund och botten beror på att jag har varit för dålig på att analysera hur han faktiskt lyssnar. Resultatet av det blir att han släpper bettet och biter sig fast, vilket gör att jag som ryttare tappar kontakten och får svårt att jobba vidare. Lägger jag på mer ben i det läget så far han mest bara framåt, eftersom han har släppt kontakten. 

När han blir såhär vissa pass så blir han dels svår att få på rätt spår igen, då han stängt av både skänkel och hand. Sen brukar det hålla i sig ett tag, som att han ridpasset dagen efter försvarar sig lite genom att bita sig fast redan från början. Just den känslan när hästen släpper bättet och stänger av skänkeln kan kännas som ett evigt tragglande att få ordning på. Man har liksom förstört den där käsligheten och som ryttare (iaf jag) blir man omedvetet spänd och det är svårt att få till en gummisnoddskänsla när hästen är stum, en ond cirkel alltså!

I det läget så brukar jag kunna sätta på ett lite skarpare bett, för att säga "hållå" det fungerar inte att bita sig fast. På Curre får jag effekten av att han lättar av i handen och kröker sina bakben när jag tar en förhållning, vilket i sin tur leder till att jag kan slappna av och hitta den där mjuka ridningen som jag måste ha för att få den bra ridningen på rull igen. Dagen därpå så brukar han vara lättare i handen, jag har den mjuka ridningen kvar i kroppen och jag kan jobba vidare utan at behöva traggla ihjäl mig bara för att få tillbaka mjukheten.

Det här är så som jag upplever det och dom tränare jag har pratat med om att ta till ett skarpare bett tillfälligt har varit positiv til det. Bara man inte ser det som en lösning att alltid trimma med, utan som en tillfällig grej för att komma vidare. Det är samma sak med graman, den är bra att använda tillfälligt. Så länge man känner att man får någon effekt utav den när man sedan plockar bort den och på så vis kommer vidare i utvecklingen. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0