Några steg i rätt riktning

Som sagt så har Curre varit lite matt dom senaste dagarna, så igår red vi ut på flackåker. Skrittade omkring där i säkert 20 min, i solen. Det slog mig då hur himla fint Hälsingland är! Längtar inte alls hem egentligen.... Hur som så var Curre lite seg, men började trava och han fick liksom göra det som en kossa. Stel och jäklig. Sen red jag upp efter en ny stig, upp för en kulle där jag fattade galopp. Då fick han fart, full fart uppför och sen bocksprång på det haha. Vi busade och tog några små terränghinder (50 cm kanske), galopperade uppför kullar osv. Sen blev han pigg! Fick igenom honom litegrann när jag skrittade av honom i slutet.

Idag gick vi ner på ridbanan och jobbade i en halvtimme ungefär. Red lite volter, travade över en bomserie och galopperade över ett hinder på typ 50 cm. Han var mycket mjukare idag, men det är lite kvar att jobba med så han verkligen kommer fram till handen ordentligt. Men jag kände idag när jag red mot det lilla hindret med Curre, hur allt bara var perfekt. Jag känner honom så himla väl, det är bara att styra och galoppera. På honom känner jag mig som hemma!
 
Jag kommer aldrig göra mig av med Curre, för han ger mig massor av självförtroende i hoppningen. I dressyrarbetet kan han vara himla trälig och det finns många mycket roligare hästar att trimma än honom. Men hoppningen, inte många som slår honom där. Så himla roligt att rida honom idag, för han tyckte det var så roligt att galppera över minimini hinder haha. Bara dressyrarbetet som vi måste få ordning på nu, men annars jobbas han lite mer normalt nu. Nästa vecka (inte vecken som kommer) så tänkte jag att han får börja hoppa lite mer hinder!!

Har inte tävlat sedan april, vilket är typ fyra månader nu. Längtar ihjäl mig efter att få rida in på en tävingsbana igen! Men kommer i fortsättningen att vara jätterädd om honom, hoppträning blir det mer sparsamt med och desto mer fokus på markjobbet.


Igår + dag

Har nu under morgonen pysslat med mina playlists på min spotify, hade en track med typ 130 låtar. Blev liite jobbigt att lyssna på den då det var mycket blandat. Så har nu sorterat upp i lite fler spellistor. Dock circus 85 låtar kvar i min favorit, men jaja. Lagt till album också, det har jag inte fattat att man kunnat göra förut hehe. Sen måste jag börja med en skoluppgift jag inte gjorde igår, men då har jag något att göra i helgen. Har en idé iaf!

Igår var var det klassfest, i en lokal ute i skogen ;) Nej, men utanför Bollnäs! Det var kul, vi spelade bla Twister (man snurar och får typ höger hand röd och så sätter man handen där osv). Så sjukt kul! Har aldrig spelat det förr och tävligsmänniskan i mig kommer alltid fram vid såna där spel ;) Rolig kväll!

Curre har promenerats i två dagar nu och idag tänkte jag att han skulle få ridas en lugnare tur. Tänker låta honom gå lugnt tills han är "sig själv" igen. Tycker att han dom senaste dagarna varit lite matt liksom, har fått släpa honom på promenaderna och han har knappt ens tuggat på kedjen till grimskaftet som han alltid annars gör! Då är det bättre att han får några dagar off, så piggnar han väl till sen. Har köpt B-vitamin då han börjat sätta päls nu, så antagligen det som spökar kanske. Sen måste han klippas inom en snar framtid också.

Pysslade med en egen påhittad logga i Illustrator här om dagen. Kan lägga upp den riktiga filen sen när jag jobbat klart med den. Är inte riktigt nöjd med manen.

Rambo Newmaret

Sist när jag var inne på Ryttarstugan så fick Curre sig ett nytt fleecetäcke från Rambo Newmarket! Tjockt och gosigt, perfekt att ha i transporten. Tappade ju bort mitt fina ulltäcke med svansfläta, så nu fick han detta som också är fint. Men mer gosigt än tävlingsfint. Får köpa ett nytt tävlingstäcke sen också.

Jag ÄLSKAR Horsewares täcken, bra kvalité och sitter alltid kanon (till min kuse åtminstone). Särskilt Rambo! Nu har Curre ett Rambo Duo utetäcke med två foder, två stalltäcken från Amigo, ett Rambo flugtäcke och ett Rambo fleece. Bara ridtäcke var nu ;)

Detta kostade för övrigt 829 kr på Ryttarstugan och 899 kr inne på Hööks, i fall ni ska köpa ett ;)

Hårt jobb lönar sig

Jag satt uppe till halv tre och jobbade igår, haha... Gick upp vid 08 sen då jag inte börjar förren vid 10, så det gick an. Av någon anledning så jobbar jag alltid mycket bättre på kvällen/natten än under dagtid! Efter lite jobb under förmiddagen och bråk med skrivaren så blev jag klar och kunde lämna in. Blev, kors i taket, ganska nöjd den här gången (är självkritisk och blir väldigt sällan nöjd med saker jag gör)! Det tar sig och lönar sig att lägga ner många timmar. Känner mig lite nöjd nu iaf.

Promenerade Curre idag och han var lite snorig, har inte sett det innan men det var lite gulaktigt och inte "vanligt". När jag tänker efter så hostade han faktiskt några gånger när jag red igår, så det är möjligt att han blivit lite förkyld. Har aldrig varit med om det innan, men antar att det är vanligare i större stall med många hästar. I vilket fall så får han ta det lite lugnare nu och blir han hängig (vilket han inte är, inte lika pigg bara) så får jag kolla tempen. Just nu ser han inte dålig ut alls, mer jag som reflekterade över dessa saker och knöt det samman till att det kanske var därför han kändes som han gjorde när jag red.

Nu tänkte jag leta fram en film att se på datorn (ni hästfolk som inte sett Jappeloup, gör det! :D), sen imorgon är det FREDAG och jag jobbar hemfrån. Känns bra de!


Hoppträning

För det första så borde jag VERKLIGEN jobba på min uppgift som ska vara klar tills imorgon, men inte gör jag det? Jag sitter här och bloggar, bra där. Idag har jag varit ledig hela dagen och jobbade hemifrån ändå har jag inte alls fått mycket gjort. Det negativa med en kreativ utbildning är att det inte finns några rätt och fel, finns inget facit liksom. Så när motivationen och det kreativa är kört i botten, DÅ är det sjukt svårt att komma vidare. Har suttit hur många timmar som helst idag, men åndå inte blivit klar! Hade tom datorn med mig och satt 1,5 h mellan Curres pass och Gaby träningen...

Red Curre vid 15 ungefär, det kändes skit rent ut sagt. Han var så stum och stel, kändes som en stor kloss bara. Jag red ett tag och skrittade länge för att försöka bli mjuk (vilket är såå svårt när han är såhär) men jag gav upp tillslut. Han har gått lite mer den här veckan och har förmodligen träningsvärk, så har får promeneras imorgon och sedan bara ta det lugnt. Jag känner honom efter snart 7 år, han blir såhär då. Känns liksom "oridbar", betydligt sämre än när jag satt upp efter att han stått i sex veckor. Så ja, han får lite lugnt nu och sen gör vi ett nytt upplägg veckorna framöver med mer variation.

Hoppade Lucky för Gaby på kvällen och han kändes jättefin! Så himla mjuk och fin, betydligt mer ridbar än vad en viss mr C var idag. Vi jobbade lite på marken och över bommar, hoppade kubhöjd på volt, serie och en oxer. Några språng var riktigt bra, men jag skulle behöva sjukt mycket mer hoppning för att hitta tillbaka till min vanliga känsla och avståndsbedöming igen. Avståndsbedömning = Känsla för att ha en bra galopp och bjudning, har inget med "ögat" att göra. Lustigt va?

Nu --> Musik i öronen och back to work... 23:43 


Kodning

Hösttider... 

I skolan har vi gått igenom lite grunder i kodning idag, jättekul tycker jag! Efter alla år här på blogg.se så har jag liite koll och tycker jag är skitduktig som förstår mig på hur det fungerar iaf haha. Begrep idag skillnaden mellan HTML och CSS, bra där ;) Idag fick vi i uppgift att gör en enkel grudkodning i HTML, lägga in rubrik, text, bilder osv. Blir inte snyggt alls då CSS bestämmer mer layout (typ om jag fattat rätt, som stilmallen här?). Är ingen expert på detta område, men tycker det är kul.

Curre red jag på ridbanan idag då den såg så fin (nysladdad) och inbjudande ut. Curre var dock ganska stel, säkert lite träningsvärk sedan igår då han fick göra lite förvänd galopp och mer samling. Jättestel i vänstersidan och blev liksom tom i handen. När jag försökte rida honom framåt så bockade han, blev "rädd" osv... Pigg var han då iaf. I slutet så gjorde vi lite skitt - galopp övergångar och efter det blev han fiiin! Galopperade över en bom också, fick till en riktigt bra känsla dom sista gångerna. Satt bara still och höll om lite i anridningen, då kom distansen av sig själv.

Blir jogg ute för Curre imorgon, så han får röra på sig lite. Känns som att vi bit för bit börjar komma tillbaka igen. Är jättesugen på att boka in en dressyrträning sen när han är mer igång, skulle vara himla kul. 

Curres igångsättning

kom hit till Bollnäs vid halv fyra ungefär och cyklade ganska direkt upp till Curre. Provade hans nya fina täcke som satt finfint, la upp en bild på instagram men lägger upp här sen också. Red honom på banan, ungefär 7 min trav och 5 min galopp. Får psykbryt på att hålla koll på tiden, ett varv på lilla banan tar 20 sek och efter typ 15 varv var jag helt snurrig över hur lång tid jag ridit. Så jag red på ett ungefär idag, prioriterar hellre bra ridning och att han går ungefär med den intensitet som han ska. Imorgon blir det lite jobb i backarna vid Bolle!

Har räknat ut att Curre kan börja skutta lite smått om 2-3 veckor. Om en månad så har han ridits igång under 10 veckor, lika många som han har varit borta. Om 6 veckor är det Gävle Horse Festival och är liiite kluven där om jag kanske kan hoppa en 110 cm där. Vore så himla kul, men det beror helt på hur han känns och hur mycket jag tycker han är igång då. Ska bolla lite med Gaby på onsdag tänkte jag, vill höra vad hon tycker. Är rädd om honom!

Den här veckan så ökar jag dels längden på passen, men lägger även in att galoppera över en bom, rider några 20 m volter i slutet av passet samt backträning ute. Lite så har jag tänkt att han ska ridas! Vill ta allt succesivt så hans leder vänjer sig vid belastning igen, konditionen är det inget större fel på.


Hemma en sväng

Igår red jag Curre på stora utebanan, 7 min trav och 4 min galopp. Tar inte tid direkt, utan räknade ut att ett varv tog ca 30 sek och utgick från det. Det Curre gör nu när jag rider på ridbanan är att jobba runt fyrkanten med avrundade hörn. Jobbar tempoväxlingar och ställer åt båda håll. Igår red vi också lite förvänd galopp, vilket Curre gör jättebra. Sen låg det även två bommar ute som vi galopperade över, varierade mellan 5 och 6 språng där. Kunde inte låta bli och en bom är ju som ett galoppsprång ungefär ;)
 
Idag har jag, håll i er, TRÄNINGSVÄRK i armar och rygg? Måste varit sedan jag galopperade bommarna, när jag satte tillbaka för att få till dom sex galoppsprången samt att jag krävde lite med samling. Det är det enda annorlunda jag gjort (träningsvärken känns ungefär som efter en tävling, att man känner av lite i armarna), så SHIT vad jag måste vara otränad haha. Känner aldrig av ridningen, men nu har jag ju inte hoppat på hur länge som helst. Chino räknas inte riktigt, för han är ponny = mycket mindre häst att rida.
 
Är just nu hemma i Kungsberg för att hämta lite saker som jag glömde, åker hem till Bollnäs i morgon. Var in till Ryttarstugan och köpte ett gosiga täcke till Curre som jag ska visa sen. Jättefint!
 
Saknar sjukt, SJUKT mycket...

Favoritbilder

 
Bilderna som Nicklas i min klass tog på mig och Curre för en skoluppgift är verkligen (som ni kanske märkt) mina favoritbilder på Curre och mig! Så fina porträtt som liksom är lite "avklädda" iom att jag har vanliga kläder, sitter utan sadel och Curre inte har någon nosgrimma. Nicklas är dessutom jätteduktig på att ta just porträtt, så bilderna blev helt enkelt riktigt bra. Älskar dem! Ska förstora upp några av dem haha. Min fina, fina häst<3<3
 
 

Filmtips!

Någon som minns att jag skrev att jag såg Jeppeloup filmen på franska för ett tag sedan? Letade och letade efter en version med åtminstone engelsk text, vilket jag inte hittade. Slutade med att jag såg den på franska, utan text! Fattade inte mycket alls haha.

Men nu finns faktiskt filmen att se med SVENSK text på swefilmer.com! Såg den igår och kan säga att jag förstod samanhanget lite bättre nu om man säger så. Så himla bra och kul att se en film om en HOPPHÄST. Rekomenderas starkt ;)

HÄR kan ni streama filmen hos swefilmer.

Trailern (med engelsk text).

Planer och sånt

Hade ett möte med Mats (en av våra lärare) igår och jag känner äntligen att jag börjar få någon ordning på åt vilket håll jag vill, samt vart jag ska ha min praktik. Om jag får där jag vill så blir det "hemma" och jag hoppas att det kan vara en ställe där jag platsar och inom en branch där jag kan få jobb. Vill helst av allt bara ha ett jobb där jag trivs, tjänar så jag klarar mig och kan satsa på hästarna också.

Om jag får drömma så vill jag ha ett eget ställe, vart vet jag inte, där jag kan ha mina hästar. Curre som är rutinerad och mest får följa med på tävling där han kan gå lite större klasser. Han behöver inte hopptränas massor, utan mer hållas i trimm. Hoppa lite studs och småhinder samt hållas lydig/i kondition. Hoppa något högre språng ibland, mer behöver han inte. Sen skulle jag haft en lite yngre häst, men som ändå kan följa med på tävling och hoppa 110/120 klasser samt en/några föl/unghästar som material på väg upp.

Jag vill verkligen åka ut på dom större tävlingarna och kunna ha med mig några hästar. Det är en sådan gemenskap på dom här tävlingarna och helt fantstiskt roligt att tävla flera dagar i rad! Det är roligt att rida och ha hästar i olika utbildningnivåer och med olika mål. Få många rundor i kroppen och bara jobba för att bli bättre.

Tyvärr är det en stor kostnadsfråga, det kostar att köpa in och ha hästar. Det konstar att tävla och åka på meeting och det kostar att ha/fixa ett ställe där man också kan träna. Det är otroligt många uppoffringar man måste göra och man kan inte göra allt själv. Man måste ha ett bra team runt sig.

Jag vet inte hur mitt liv kommer att se ut, men jag är inte längre rädd för att inte veta. Jag vet vad jag har för mål och framtiden ser lite klarare ut just nu. Jag tänker sakta men säkert bygga mig fram och uppåt, bit för bit tills jag når mitt mål. Om jag så får rida min 150 cm som 50-åring, det gör mig inget!


Aktivitetsdag med ettorna

Tycker han är snygg i kroppen just nu, trots att han inte tränat ordentligt på drygt 4 mån! Tänk också att han har gått på bete i 2-3 veckor, från 06-20.00 ungefär varje dag.

Idag hade vi då alltså aktiviteter med ettora. Jag sprang runt och dokumenterade med kameran, samt tog "selfies-bilderna" vi skulle ta. Min mobil är dock sjuukt seg just nu, ta en evighet att få fram kemeran och starta vissa appar. Facebook appen ska vi inte tala om, den går knappt att öppna. Så jättekul att stå där och "Ja, min mobil är lite seg (no shit).... När jag tar fler bilder på rad så hakar den upp sig ibland och knäpper bilderna efter en stund? haha. Men jag tänker vänta tills 6:an kommer, så bara att hålla ut...

Dagen med ettorna blev i alla fall rolig och jag lyckades få till mina 10 st selfies, så jag slipper ta några imorgon! Skönt haha. Sjukt jobbigt sånt där, men bra också då man måste prata med folk och göra sig pinsam. Imorgon skulle det också blir lite aktiviteter! Idag var det en ritövning, skriva "Idévärlden" med olika föremål och musikquiz. Roligt roligt. Alla borde studera en kreativ utbildning ;)

Curre har varit jättefin både igår och idag! Igår red vi ut och travade/galopperade på grusvägarna vid Bolle och idag blev det ridbanan. Han var verkligen jättefin idag, lätt i handen och rörde sig fint genom kroppen. Rider bara längs fyrkanten, ibland som en halv volt vid kortsidan och ibland hörpasseringar. Mycket tempoväxlingar och att ställa åt båda håll i samma varv. Fräsch och fin känns han!

Nu -> Idol

Chino


Kom på att jag faktiskt inte nämnt något om Chino! Chino, eller Seabiscit som han heter är Agelicas ponny som vi haft sedan sex år tillbaka nu. Angelica har tävlat honom upp till LB hoppning och lite dressyr. Hon blev dock för gammal för honom förra året och han lånades då ut på foder. Vi tog dock hem honom i juni då Angelica ville ha en sista sommar med honom då hon flyttar till Luleå nu i höst för att plugga i fem år (blir inte mycket häst då) och sen var tanken att dom gamla ägarna skulle köpa tillbaka honom.

Nu blev det av olika orsaker inte så, utan han har istället blivit utlånad på nytt til tjejen som provred honom förra veckan. Dom gillade honom och hon red honom jättebra, så två dagar senare knallade han på transporten till sitt nya hem.  Dock står han nu nästan granngårds, knappt en halvmil hemifrån oss! Så mamma kan i princip svänga förbi och hälsa på honom på väg hem från jobbet. Dessutom är han hos folk vi känner, så det känns bra. Blir det något så kan han ridas hem typ.

Skönt att det löste sig med honom! Han är aldeles för fin och fräsch för att bara stå, trots sina 20 år. Vi får se om han dyker upp på tävlingsbanorna så småningom igen, då ska jag garanterat vara där och titta!

Hemma och vänder

Slutade skolan efter lunch idag, så var hemma runt 13. Vi gick mest igenom vad vi 2:or ska hitta på för roliga aktiviteter med 1:orna imorgon. Det har varit ett glapp på utbildningen året innan jag sökte, så första året har det bara varit min klass på utbildningen. Känns lite skumt med en klass till nu när vi haft lokalerna för oss själva! Jag skulle vara fotoansvarig imorgon och dokumentera allt, sen ska alla vi 2:or ta 10 st "selfies" med en av 1:orna på varje... Haha.

Åker nog iväg till Curre vid 15-tiden, återstår att se vart han ska ridas idag. Kanske på flackåker eller ut någonstans, beror lite på hur blött det blivit efter regnet (kommer ju korta skurar lite titt som tätt). Annars har vi ju ridhuset om det pissregnar, hehe. Han går 8 min trav och 3 min galopp.

Ikväll ska jag läsa ut min bok som jag har lite kvar i och se ett avsnitt OITNB som snart slutar... Sen ska jag brainstorma på lite blogginlägg. Vill skriva men har verkligen noll idéer och då blir det lätt bara babbelinlägg. Kan inte ta bilder heller då jag inte har någon som kan fota osv. Vi får se vad jag hittar på. "Snapshots" med mobilen kan jag dock alltid ta!

Så söta...

Första skoldagen avklarad

Har nu gått första dagen i skolan, känns bra att vara tillbaka till vardagliga rutiner. Nu har jag visserligen jobbat och haft rutiner i sommar också, men att kliva upp 05 har inte varit heelt min grej direkt... Sen måste jag ju sköta allt själv nu också, hehe...

Har annars varit full rulle hela dagen. Klev upp vid 08, fixade lite här hemma innan jag åkte iväg till skolan som började vid 13. Efter det stallet, ner till ica, hem, laga mat, se idol och jobba lite på vår "uppgift" som vi fick idag. Kollade Instagram nu och fick scrolla, scrolla och insåg att jag inte varit in där på 10h?? På jobbet fick jag ladda mobilen vid lunch för att jag surfade (och var uppe tidigt...) så mycket haha. Så roliga arbetsdagar var det ;)

Curre skrittade jag ut idag och red sedan lite på den lilla ridbanan då den stora var så klafsig. Han var lite sisådär i början, men fin i slutet!

Har inte tagit en jävla bild på mobilen idag, så det får bli en arkivbild! Inte ens uppdaterat min insta, går i perioder det där haha.

Installerad i Bollnäs

Curre i förmiddags

Nu är både Curre och jag installerade här i Bollnäs! Känns bra och som "hemma" faktiskt. Åkte vid 16 kanske och stallade in Curre samt hans packning (vilket är typ mer än mitt), sen hem till mig och lämna mina saker innan vi slutligen åkte ner för att handla till lite matvaror. Curre är så cool. "Jaha nu var vi här igen då!".

Red honom ute på åkern innan vi åkte och han kändes jättefin! Igår var det precis tvärt om och jag var jättemissnöjd, speciellt med mig själv. Men idag var han jättepigg och trevlig att rida. Galoppen är verklgen såå fin och rörlig just nu! Gör luftiga byten direkt när jag ber om det, går kvar i den förvända om jag ber om det osv. Bara man får fart på dom där bakbenen så är han jättefin och har inte tappat så mycket under dom här månaderna, skönt.

Imorgon börjar jag skolan vid 13, så äter lunch hemma. Får se om jag kanske cyklar iväg till Dollar innan eller om jag tar det någon annan dag. Nu blir det att kolla på Idol vid 20:00 (Edit, det är ju fan imorgon det börjar haha) och sen ett avsnitt Orange is the new Black!

Plus och minus

+ På söndag flyttar jag och Curre upp till Bollnäs igen då min skola startar på måndag. Ska bli riktigt skönt att komma till en anläggning igen, med ridhus och stooor utebana. Lyxigt värre, med skolan på andra sidan vägen dessutom!

- Bo själv igen = eget ansvar för allt. Handla, tvätta, sköta häst och skola osv. Hemma glider man lite räkmacka på den biten hehe.

+ Träningarna för Gaby börjar nästnästa vecka, v. 35. Skulle få låna häst den första månaden och GISSA OM JAG ÄR TAGGAD?? Herregud, har knappt hoppat i sommar! Lite på Chino, thats it. Hoppas jag kan rida den jag red sist, för gillade verkligen den hästen. Trevlig att rida och härligt inställning.

- Det börjar bli kallare ute, vilket aldrig är någon hit enligt mig. Visserligen har jag varit lite trött på värmen ett tag, men nu känns det som hej mössa och vantar typ? Åtminstone på kvällarna!

+ Den 25e får jag löning för en hel månad PLUS csn! Så grymt härlgt efter en fattig sommar på inkomsfronten. Timlön = lön i efterskott = Ingen inkomst juni, liten lön i juli. Cash is king.

- Min syster flyttar till freaking LULEÅ?? Förstå, det är längre än härifrån och ner till skåne! Vem ska jag nu umgås med, drygas med, gå på bio med, diskutera allt möjligt osv. Tacka vet jag skype och facetime.

+ SOVMORNAR<3  Efter att ha klivit upp kl. 05 varje morgon, för att fixa iordning sig, släppa ut hästar, åka en halvtimme till jobbet som börjar 07 så känns det förjäkla skönt att börja kl. 10, ha personal som fixar utsläpp och ha 5 min cyckelväg till skolan. Så. Jäkla. Skönt<3


Höst & träningstankar

Red Curre sent idag, runt niotiden och hade då på mig en munktröja, fleecejacka och väst utanpå det! Ändå tyckte jag att det kändes kallt, snacka om att hösten har kommit fort. Bara dom gula höstlöven kvar nu för att få riktiga höstfeelings. 

Curre reds ut och jobbades sedan på ridbanan, längs med fyrkantspåret. Struntade fullständigt i att han kändes motsträvig i början och fokuserade enbart på hur han jobbade med kroppen. Han fick gå lite som en elefant i början och jag koncentrerade mig enbart hur han kändes och VAD jag skulle göra åt det. Jag är expert på att börja krångla till det och VILJA få honom lösgjord direkt om han stretar emot. Det känns så fel att låta honom springa lite hur han vill, även om det är precis så jag måste göra. Låta honom se "ful" ut, fokusera på dom viktigaste delarna och vänta ut.

Är det inte typiskt oss ryttare, att man vill ha ett perfekt stöd och lösgjord häst direkt från start? Kör den upp huvudet så bänder man lite hit och dit i hopp om att man ska få den lösgjord och i en perfekt balans så fort som möjligt. Så fel, fel, fel... I bakhuvudet så vet man så väl, öva grunder och åter grunder. Rid med så lite hand som möjligt, den ska gå fram för skänkeln, öva tempoväxlingar och övergångar osv. Men gör vi detta i praktiken? Nja, för mig känns det mest som att jag tror att jag gör detta men i själva verket inte alls gör det.

Idag släppte jag spärren och lät det se fult ut och kännas förskräckligt i början. Jag fokuserade istället på vart jag hade bakben och bog, hur han tog skänkeln, hur jag skulle parera upp honom osv. Efter en stund så fick jag ordning på kroppen, han började spåra och bjuda framåt. Då fick jag ju ett jättefint stöd, eftersom jag väntade ut det. Galoppen var AMAZING idag. För att jag lät det känns apa i början. Ska det vara så svårt? Åtminstone jag har svårt med detta!

Älskar mina flummiga, analytiska inlägg haha. Men jag svävar liksom iväg, för sånt här är så intressant. Varför gör man samma misstag om och om igen för? Ena månaden är man inne på helt rätt spår, för att sedan tappa bort sig, analysera och komma in på det rätta spåret igen. Jisses.


Fiiiin häst idag

Red Curre på åkern idag och han var SÅ HIMLA FIN! Det gav verkligen resultat att rida på det lite starkare bettet igår, då han var mer uppmärksam idag. Lyssnade fint på tempoväxlingarna, låg perfekt handen och jobbade i en bra balans. Speciellt galoppen (2 min idag, weei!) var amazing! Jävlar vad fin han var, det är såna här pass man kämpar för haha. Nej, men superkul var det att sitta på honom.

Sen visade jag Chino för några som var här och provred. Han var rätt stel och gick väl inte sådär jättebra, sen kunde jag knappt lägga honom bra på hinder haha. Alltså, jag kan inte det här med ponnyers galoppsprång.... Hoppa 130 banor med Curre går fint medan 80 cm med ponny är komplicerat värre. Chino skötte sig finfint när tjejen red iaf!

Börjar dra ihop sig med flytt nu också, på söndag är Curre och jag Bollnäsbor igen då jag börjar plugga på måndag igen. Känns bra! Hela sommaren har varit lite som att stampa på samma ställe, så det känns skönt att få börja ta lite kliv framåt igen. Löser sig nog med träningar i höst också, sen lite annat roligt/nyttigt som händer. Hoppas på en bra höst och att Curre kommer tillbaka fräsch och fin. Lite ångest över vårterminen dock, men det löser sig.


Skarpare bett i markarbetet

Jag tycker inte alls att det är fel att ta till ett skarpare bett i markarbetet, dock inte som en lösning på ett problem utan snarare som ett knep för att komma in på rätt spår igen. Framförallt Curre kan ibland stänga av skänkeln, vilket i grund och botten beror på att jag har varit för dålig på att analysera hur han faktiskt lyssnar. Resultatet av det blir att han släpper bettet och biter sig fast, vilket gör att jag som ryttare tappar kontakten och får svårt att jobba vidare. Lägger jag på mer ben i det läget så far han mest bara framåt, eftersom han har släppt kontakten. 

När han blir såhär vissa pass så blir han dels svår att få på rätt spår igen, då han stängt av både skänkel och hand. Sen brukar det hålla i sig ett tag, som att han ridpasset dagen efter försvarar sig lite genom att bita sig fast redan från början. Just den känslan när hästen släpper bättet och stänger av skänkeln kan kännas som ett evigt tragglande att få ordning på. Man har liksom förstört den där käsligheten och som ryttare (iaf jag) blir man omedvetet spänd och det är svårt att få till en gummisnoddskänsla när hästen är stum, en ond cirkel alltså!

I det läget så brukar jag kunna sätta på ett lite skarpare bett, för att säga "hållå" det fungerar inte att bita sig fast. På Curre får jag effekten av att han lättar av i handen och kröker sina bakben när jag tar en förhållning, vilket i sin tur leder till att jag kan slappna av och hitta den där mjuka ridningen som jag måste ha för att få den bra ridningen på rull igen. Dagen därpå så brukar han vara lättare i handen, jag har den mjuka ridningen kvar i kroppen och jag kan jobba vidare utan at behöva traggla ihjäl mig bara för att få tillbaka mjukheten.

Det här är så som jag upplever det och dom tränare jag har pratat med om att ta till ett skarpare bett tillfälligt har varit positiv til det. Bara man inte ser det som en lösning att alltid trimma med, utan som en tillfällig grej för att komma vidare. Det är samma sak med graman, den är bra att använda tillfälligt. Så länge man känner att man får någon effekt utav den när man sedan plockar bort den och på så vis kommer vidare i utvecklingen. 


Dåliga dagar är också bra dagar

Men fy vad dåligt det gick att rida idag! Red först ut Chino en sväng och han var superpigg, körde upp huvudet som en struts och var stenhård i sidorna. Fick liksom ingen kontakt alls med honom. Gick in på ridbanan en stund på hemvägen där vi red serpentinbågar med övergångar samt åttvolt i galoppen med övergångar. Här började han att slappna av och komma till arbete, så är jättenöjd med avslutet på honom. 

Sen har vi Curre... Red en annan väg med honom mot för vad jag brukar, en bit på grusväg och sedan sandvägen. Han stängde av skänkeln och blev jättestum, väldigt opåverkbar och det kändes mest som att jag inte fick ut så mycket av mitt arbete då han inte lyssnade. Pga passet med Chino så blev jag stressad, spänd och arg = ingen bra kombo! Så jag fick tillslut sakta av, skritta lite och tänka igenom allt. Jobbade i skritten med halt-skritt-halt-skritt-öka-minska-öka-halt osv. 

När han började lyssna och fokusera så blev han betydligt mjukare efter ett tag då jag liksom hade något att säga till om, även om han fortfrande var lite spänd. Inget bra pass med honom alls, men man har såna dagar också. Jag brukar tänka att det är dom passen som utvecklar då tankeverksamheten och analytikern kommer fram... Imorgon får han gå med kimblewickbettet för att jag ska kunna säga "hallå" utan sega tygeltag. Har skrivit ett inlägg om att just använda sig av skarpare bett i markarbetet som jag har tidsinställt tills imorgon. Så det kommer upp!

Antar att det inte bara är jag som är sur resten av kvällen när ridningen går dåligt? haha. Man känner liksom mest att vafan, hur svårt ska det va?? ;)


Tankar kring min satsning

Min senaste tävling gjorde jag i Gävle i april, vilket är ungefär fyra månader sedan nu. Under den tiden så satt jag inte på en häst under två veckor, sedan fick jag hoppa en häst 1 gång/vecka fram tills att Curre började skrittas. Nu i sommar har Curre börjat ridas igång lite och jag har haft Chino att rida lite mer ordentligt på. Hoppat några gånger och trimmat. I övrigt har jag knappt hoppat och inte tävlat någonting alls under den här tiden.

Har självklart haft tid att tänka väldigt mycket under den här tiden som jag har varit utan allt det här som jag vanligtvis lägger väldigt mycket tid och energi på. Tänkte att det kanske skulle vara skönt med en liten paus, men för mig har det varit precis tvärt om. Jag har saknat det fruktansvärt mycket sedan dag 1. Visst att jag kunnat göra annat ihop med mina klasskompisar efter skolan, men jag tar faktiskt hellre dom där extra timmarna i stallet och får utdelning av det i form av tävling. När jag tänker på att rida in på en framhoppning, planera och stämma av allt. Gå igenom banan och slutligen rida in på tävlingsbanan. Ha all fokus på mig själv, hästen och banan under två minuter. Det gör att jag får gåshud, det är som en kick ungefär. En utmaning för mig själv.
 
 
Jag har tänkt och tänkt, för jag saknar allt det där så himla mycket just nu att jag under den här perioden bara deppat ner mig totalt. Finns inget som kan ersätta allt det där för mig, för ridningen är det enda som jag verkligen har kämpat med och kommit en bit med. Det är en otrolig känsla när allt stämmer och just nu känns det bara som att all luft har gått ur mig. Jag vill så mycket mer med ridningen, men jag vet inte hur och på vilket sätt just nu. Där klämmer skon och jag vet inte riktigt hur jag ska lösa det. Jag får nog låta tiden och mina förutsättningar som kommer, utvisa vad som händer.

Jag har nu gått igenom Curres igångsättning och han bör kunna starta igen framåt mitten av oktober. Dit är det ungefär två månader, så ett halvår utan tävling kommer då ha passerat. Vi hinner starta ungefär 3-4 tävlingar innan vinteruppehåll, så hela den här sässogen har gått förlorad i princip. Jättetråkigt verkligen och jag vill inte upprepa den här perioden och uppehållet igen.

Hur nästa år ser ut för mig vet jag inte alls. Jag vill verkligen satsa, har fler hästar, rida mer och tävla mer. Det svåra är att jag inte ver hur och på vilket sätt. Dom här månaderna har verkligen satt mig på prövning när det gäller hur mycket jag gillar sporten, vilket är: Adeles för mycket. Ställer jag mig frågan vad jag kan offra för att nå mina mål och ber mig själv att svara ärligt, från hjärtat. Då blir svaret: allt. Jag kan offra allting annat, för jag har inte så mycket annat som betyder någonting egentligen. Så, ja. Jag är förvirrad över hur jag ska göra framöver... Ingeting känns glasklart och ALLT har sina för och nackdelar, för mig finns inget självklart eller enkelt alternativ öht. Som sagt, tiden får nog utvisa vilken väg jag går. För alla vägar bär väl till rom??


Två ridpass idag

Har ridit bägge hästarna idag, som var fina! Chino red jag ett lösgörande pass på ridbanan, många övergångar och flytta undan skänkeln för att mjuka upp sidorna. Han var ganska stel då han stod igår, så tog ett tag för honom att komma igenom. Men när han väl var där han skulle, då var han riktigt fin! Hade ställt upp en liten studs av tre kubhinder på böjt spår för lite gymnastik och träna min egen känsla på hinder. Han var jättepigg och tyckte det var superskoj! Sätter kanske upp en liten bana senare i veckan. 

Curre red jag nog runt nio tiden då det börjat mörkna och blivit kallare. Han var pigg och gjorde något ryck där han helt plötsligt bara drog iväg från ingenstans. Jobbar som vanligt med tempoväxlingar och rakriktning på raka spår med honom. Började även flytta honom i lite svaga öppnor för att få honom mer på yttertygeln och ta mer vikt på bakbenen. I mellanåt så var han riktigt fin, speciellt i galoppen på slutet! Några ljusglimtar fanns verkligen i passet, medan han där i mellan viker sig och jag tappar yttersidan.

Himla roligt att rida två pass idag, ska nog sno Chino fler pass den här veckan och se om jag kan jobba igenom honom lite mer ;)


En helg i Stockholm

Kom hem runt 15 idag efter en helg i uppsala och stockholm! Först åkte jag, Angelica och vår bror Fredrik (som har hus här uppe och lägenhet i uppsala) härifrån mot Uppsala vid 8 tiden på lördagen. Väl i Uppsala så lämnade vi bilen och fick sedan skjuts in till station, tog tåg och sedan spårvagn ut till Gröna Lund. Var dock sjukt mycket folk och hann åka ungefär 5 attraktioner på 5 h, var så himla långa köer... Men åkte iaf tre berg och dalbanor (Vilda musen, Twister och Jetline), Insane och Fritt fall! Har inte åkt karuseller på säkert tio år och det var sjukt läskigt haha. Men kul! Mindre kul att jag fick migrän och började må illa, det i kombenation med inga sittplaser, köande, värme och karuseller var ingen bra kombo.


Spelade också bort för mycket pengar på chokladhjul och vann... Ingenting?? Angelica vann två stora med Marabou och Sportlunch av två möjliga chanser och Fredrik drog också på med en vinst i form av vinegum. Sjuk orättvist! På kvällen så åt vi på Flippin Burger inne i Stockholm, som har sjuuukt goda hamburgare!! Dock väntetid på 45 min för att få bord, men det var det lätt värt. Närproducerat kött och bröd vilket är ett stort plus, förutom att det var otroligt gott då. Jag skulle ta en glass till efterrrät och fick in ungefär en halvliter Ben&Jerry haha.

 
Idag åt vi brunch på Subway i Uppsala efter en efterlängtad sovmorgon, innan vi for hemåt igen. En sammanfattningsvis kul helg! Roligt att ungås med sina syskon. Fredrik är 10 år äldre än mig och 14 år äldre än Angelica (halvbror till oss), så jag minns bara lite av när han bodde hemma. Tror han flyttade när jag var 8 eller något sådant. Men han är ju ofta här uppe, dock kul att åka iväg bara vi ändå! :)

Morgonstund

Klockan är i skrivande stund 06:09, jag har varit ner och fodrat popparna i stallet, hämtat upp hö inför idag, fyllt vatten ute och sitter just nu och äter frukost. Har en liten lugn stund över, för första gången på hela veckan! Haha. I vanliga fall så prioriterar jag bort den där lugna stunden på morgonen, sover en kvart extra och stressar på. Vilket varken är särskilt smart eller trevligt egentligen. Sen på eftermiddagarna är det full fart med att fixa stall, rida, göra matlådor till dagen efter och sen ska man i säng i skaplig tid för att man måste kliva upp vid 05. Min planering och rutiner har varit kassa, så har knappt ens hunnit öppna datorn faktiskt! 


Idag ska iaf jag, syster + bror åka ner till stockholm och gå på Grönalund! Jag fick världens idé förra helgen, "Kan vi inte åka till Grönan??". Var nog över 10 år sedan jag var där sist om jag ska vara ärlig, har nog knappt ens åkt karuseller sen dess heller! Så vi åker ner dit idag, äter ute på kvällen och sen sover vi hos vår bror och hans sambo. Blir som en kul sista grej innan Angelica flyttar till Luleå för att plugga, då ser man väl inte röken av henne förutom jul och sommar ;) Jag tyckte att Umeå var långt upp!

Så idag är jag borta och kommer sen hem imorgon eftermiddag. Red Curre igår och han är nu uppe i 7 min trav, sen tjuvstartade vi med att galoppera en minut som egentligen skulle göras idag enligt schemat (han vilar idag). Första galoppen sedan aprill, fyra månader sedan sist alltså. Hur det kändes? Han var balanserad, mjuk och gjorde världens bocksprång när jag bad om byte. Han är så härlig och välriden, har inte alls varit något problem med att han varit stel eller speciellt oliksidig under igångsätningen. Lite såklart, men det mesta sitter kvar. Känns härlgt att så som han är nu, är mitt jobb! Att jag själv format honom och lärt honom alla skolor som han idag är välutbildad och fixar superlätt i jämförelse med för några år sedan.

Ska käka upp min frukost, sen blir det ut med djuren och mocka. Efter det göra sig iordning, packa lite för sedan fara ner till El Stockholmo!

Förresten, vill ni läsa nått kul så kolla in 23 piratkopierade leksaker som blev roligare än orignalen. Alltså, jag DÖR. Sånt här kan jag tycka är skitroligt haha.


Jag är stolt

I våras red jag tre stycken 130 cm med 12, 8 och 16 fel (han var dock inte fräsch den sista starten). Dessa resultat är på pappret inte särskilt bra, jag menar man vill ju vara felfri och placerad. Då är det bra! Men när jag tänker efter, så är jag ganska stolt över dessa starter och resultatet också. Framförallt för att jag har tagit både mig själv och Curre upp till medelsvår klass. Det är jag jättestolt över faktiskt.

 
Jag har haft sammanlagt tre ponnyer när jag var yngre. En b-ponny jag aldrig tävlade, c-ponny som var bränd och stannade varje tävling och en D-ponny som aldrig var tävlad. Den dyraste ponnyn jag köpte var min D-ponny som kostade 30 tkr, en 10 årig welsh cob korsning med markbunden galopp och aldrig tävlad innan. Den första (och enda) färdiga häst jag haft är Curre. Han var fem år och tävlad 120 cm klasser när jag köpte honom, vilket är både den mest utbildade och meriterade häst jag haft. Han är också den dyraste hästen vi investerat pengar i.

Med Curre skulle jag äntligen nå framgång, vilket jag också gjorde i 1,5 år innan han blev skadad. Varför han blev skadad efter så pass kort tid (hann tävla honom i ungefär ett år), vet vi inte. Dålig ridning eller så låg han redan i riskzonen när vi köpte honom, det får vi aldrig veta. Eddie som vi köpte medan Curre var långtidsskadad var heller aldrig tävlad innan och dessutom en väldigt svår häst.

Trots att Curre varit den mest färdiga häst jag haft, så har han också varit den häst jag har fått kämpa allra mest med. Han var borta från tävling i två år första gången, 2009-2011 varav ett år stod han nästan helt. Jag fick sedan börja om från noll med att bygga upp honom från grunden igen. Både när det gäller att sätta muskler, stärka ligament och få honom ridbar igen. För han var GRYMT oliksidig efter så lång tids vila, minns att vi knappt kunde galoppera i höger varv.

Sen när han väl kommit igång igen så har jag dels fått spara honom, både när det gäller antal tävlingar och klasser varje år, samt att 2008 och 2013 är dom ENDA hela sässonger han har tävlat på snart 7 år. Alltså, det är inte många starter jag gjort på honom om man jämför med många andra på deras hästar. Förra året gjorde Curre 20 starter, vilket är rekord för ett och samma år med honom. Jämför jag med någon annan som också bara har en häst så gör dom nästan det dubbla antalet starter, om man tävlar normalt/ligger i lite. Har man dessutom två hästar så blir det ungefär 70-80 rundor varje år, ganska stor skillnad mot för mina 20 rundor.

 
Ska man bli bra så måste man träna, dvs få så många rundor och språng i kroppen som möjligt. Därför har man det väldigt mycket bättre förspänt med fler hästar eller åtminstone en fullt fungerande häst. Jag, som inte kan rida så många rundor med Curre får istället toppa honom så mycket med bara går inför varje start därför att jag inte har så många chanser varje år. Något som också ganska ofta blir mentalt svårt, eftersom man under tex en endagars tävling bara har en chans på sig.

Jag hade två hästar under nästan 3 år, det hade jag. Grejen var att det var inte många månader tillsammans under dom åren som båda hästarna var fullt igång (hoppmässigt) samtidigt. Jag tävlade tex aldrig båda två på samma tävling och knappt pararellt. Tror det var en vår, under 3 månader som jag gjorde några starter på båda hästarna under samma tidsperioder utan skador och uppehåll.

 
När jag radar upp fakta såhär för mig själv, då blir jag ändå ganska stolt över mig själv. För orden här ovanför är just bara fakta, inget tycksyndommigjagvillocksåhamassoravhästar. Jag är stolt över hur långt jag har kommit, för det är tack vare MIG SJÄLV och självklart min familj som stöttat och satsat. Utan dom hade det aldrig varit möjligt alls. Trots att jag inte fått färdiga hästar som sedan innan gått medelsvår, haft bra träningsmöjligheter eller kunnat göra mängder med starter så har jag ändå tagit mig till medelsvår hoppning. Tack vare att jag varit envis och tagit tillvara på alla dom möjligheter jag haft.

Idag har jag bara Curre, som går på nationell nivå och har honom uppstallad på en ridanläggning vilket är första gången och LYX för mig. Tack vare mig själv! Jag jobbar hela sommaren och sparar undan pengar, bor billigt och snålar på dagliga utgifter, därför kan jag ha Curre där jag har honom och träna varje vecka trots att jag pluggar. För ja, jag betalar allt för honom själv förutom försäkringen varje månad (och vissa vet kostnader).

Jag tror att vi måste tänka mer på vad vi själva har för förutsättningar och framförallt vara stolt över oss själva! Inte fokusera på andras resultat, som har chansen att ha meriterade hästar och göra många fler rundor varje år. Min eller din prestation kan vara minst lika mycket värd som en SM seger, utifrån dom möjligheter som just du har. Jag tror att vi alla måste bli lite bättre på att ge oss själva en klapp på axeln och säga, FAN VAD JAG ÄR BRA! Punkta upp allt vi lyckats med och vara stolt!! ♥︎


Dagens ridpass

Curre var fin till att börja med igår, men sedan slutade det med att jag inte alls var nöjd. Analyserade det passet och red mycket bättre idag, rättade till felen från igår. Red idag ut honom en runda med Angelica och chino, är uppe i 7 min trav med honom nu. Var supernoga med att ha honom framme för skänkeln från början och ha en bra kontakt. Sedan vara stenfokuserad på att behålla samma kontakt ridturen igenom (när han går på kort tygel) och ANALYSERA varför han drar sig ur, vad det beroror på och vara snabb med att parera upp. 

Jobbade med liksidigheten, ställa höger/vänster på rakt spår och samtidigt ha koll på bogar/rumpa. Red många små tempoväxlingar för små hjälper för att få honom att bjuda och vänta, hamna mellan hjälperna och hitta "gummisnoddskänslan". Han var fin och jag är nöjd med passet idag! Han känns jättefin just nu, har fått honom mycket mer känslig för hjälperna nu. Finis!

Har skrivit ett ganska långt inlägg ikväll om möjligheter/förutsättningar och att vara stolt över sig själv. Har tidsinställt det inlägget, så det kommer upp under morgondagen!

Morgonfodra innan jobb, no comments...


Avduschad pålle idag

Favoritmärke på täcken

 
Sedan jag köpte Curres Rambo Duo täcke så är jag fast! Köpte det på Globen för fyra år sedan, med ett 100g och ett 300g foder samt en halsdel för lite över 3000 kr. Sedan dess har Curre haft samma täcke året om och det är fortfarande lika bra! Eddie tuggade sönder reflexen bak samt svansremmen när dom gick ihop, men annars är det helt och håller tätt precis lika bra. Passformen är oslagbar, det torkar i princip alltid till dagen efter och kvalitén är kanon. Med tanke på att det hållt i fyra år och Curre har det året om (byter foder bara) så har jag lätt tjänat igen dom där pengarna, trots att det var dyrt.

 


Köpte även ett flugtäcke från samma märke som jag är lika nöjd med, samt två innertäcken från Amigo. Amgo är Horsewares billigare alternativ, med samma bra passform men lite sämre kvalité än Rambo. Till innertäcken tycker jag det dock inte gör något.

För mig är det numera Horsewaretäcken som gäller, för dom är oslagbara helt enkelt. Nästa köp blir ett Newmarket fleece från Rambo till Curre, ett blårandigt. Så fint och mysigt!Valboshopping


Var in till Valbo och handlade igår, skulle framförallt till Hööks och köpa nya Ariatskor då mina är sopslut. Köpte ett par exakt likadana som jag redan haft sedan förut då jag gillar dem. Ska dock ta bättre hand om dessa än dom förra! Såg när jag kom hem att dom lyckats packa ner två olika skor, en av den modellen jag skulle ha och en med stålhetta. Så fick åka in dit igen efter jobbet idag och byta, köpte då även ett putsmedel (Ariat Liquid Wax Leather Conditioner) från samma märke. 

Httade även ett par löpskor igår på halva priset, tänkte försöka komma i form (höhö) annars är som sköna att gå i. Boken Förr eller senare exploderar jag som jag såg på Bio för ett tag sedan, samt en ny grimma då Curres grimmor är så schletna... Hitta en jättesnygg från JH collection inne på Hööks, marinblå med guldiga spännen och läderdetaljer. Ska ta kort på Curre med den på sen tänkte jag.

Orange Is The New Black

 
Sedan Game of Thrones hade säsongsavslutning så började Angelica och jag att titta på Orange is the New Black. Är inne på andra sässongen och tycker den är jättebra! Är inget superserie fan som sträckkollar 24/7, men gillar denna serie. Det positiva med serier är att man alltid har något att kolla på och man slipper det eviga "Vad ska vi titta på?".

Denna serie tycker jag har en bra blandning av humor, intriger, drama och att fängelsemiljön blandas ut med tillbakablickar och lite vad som händer utanför. Gillar den skarpt än så länge, är just nu inne på sässong två. Rekomenderar denna om ni ska börja följa en ny serie!

Ridpass

 Efter våran 130 debut i Umeå, SAKNAR!

Gårdagens pass kändes BLÄ med Curre.
Red ganska sent och han kändes lite slö, hade dålig bjudning och inaktiva bakben = stum i mun och kropp. Blev dock bättre i slutet. Red ganska sent, så han var väl inte jättepepp på ridning.

Idag red jag honom på förmiddagen, skrittade ut först och travade 3x2 min på en åker. Hade en betydligt piggare och mer motiverad häst, bätre kontakt och han var mer lättjobbad. När jag rider honom på åkern så rider jag som en stor fyrkant där jag rundar av kortsidan så det blir lite böjt spår, tar 1 min att trava runt. Så just nu travar jag två minuter, en minut i varje varv innan jag tar en skrittpaus. Jobbar också med många små tempoväxlingar, känner av att han tar är är på mina hjälper samt jobbar med rakriktningen. Enkelt basic som jag kan fokusera på nu under igångsättningen så att han kommer snabbare tillbaka till sin toppform. Men han känns bra!

Chino tänkte jag hoppa ikväll, tar ut en liten studs av kuber och sedan ett räcke ett galoppsprång efter. Så han får sig lite styrketräning. Tänkte också att Angelica skulle fota/filma. Ska först in en sväng till Valbo där jag ska köpa en sak på Hööks som jag visar sen. Om det finns på lager!

Flugtäcken


Nu under sommaren när det är varmt och mycket insekter
som irriterar hästarna så väljer jag att ha flugtäcken på dem. Under tidigare år, när jag bara sprayat och haft flughuva så har dom alltid varit jätteirriterad på speciellt bromsen. Vissa dagar fick vi ta in dem då dom bara sprang runt i panik och Eddie fick världens bölder under halsen.

Men sedan jag skaffade flugtäcken så tycker jag att dom varit betydligt mindre irriterad. Går numera lugnt och betar i hagen, svansarna rör sig normalt och jag behöver inte ens spraya dem. Visst kan det kännas dumt att packetera in dem i flugtäcken när det är sommar och varmt, men jag gör hellre det än att dom hela dagar går runt och är irriterad pga insekter. Sen tycker jag flugtäckena är så tunna och luftiga, dessutom skyddar mot solen.

Till Curre har jag ett Rambo Fly Buster från Horseware och Chino har ett Amigo från Horseware. Jättenöjd med båda täckena, sitter bra och skyddar bra mot insekterna. Ska köpa till en matchande huva från samma märke till Curre tänkte jag, Chino har en från Amigo. Viktigt med täcken/huvor som sitter bra när dom ska ha dem hela dagar. Brukar klä på mina hästar flugtäcken i slutet av juni någon gång, när insekterna börjar bli för jobbiga och sen har dom täckena fram till slutet av augusti någon gång när det lugnat ner sig.
 

En nice fredag

Har nyss kollat på Divergent med Angelica och den var... En besvikelse faktiskt, hade väntat mig mycket mer av den filmen. Slätstruken, tråkiga industrimiljöer, tråkiga karaktärer och jag satt mest vid mobilen under hela filmen. Inte alls en film i min smak helt enkelt. Angelica som läst boken och gillade den, var också besviken då dom plockat bort viktiga delar och hon tyckte som mig ungefär. Diss på den filmen tyvärr... Lägtar tills Hungergamesfilmen, Mockingjay del 1 kommer i höst! Hoppas den är lika bra som dom tidigare. 

Annars så var jag in till Gävle och köpte en ny hårddisk, anpassad för Mac. Den är ungefär en fjärdedel så stor som min gamla, om inte ännu mindre. Skönt med en liten (8x11cm), smidig och fin hårddisk att lägga över allt mitt material så datorn får det lite mer lättjobbat. Köpte en My Passport for Mac från WD. 

Curre fick en dag off från ridning, mest för det mentala och vila ryggen en dag då han inte jobbas så mycket under sina pass. Chino aka lillponnyn trimmade jag på ridbanan i ungefär 50 min. La ganska mycket fokus på skritten i början och värmde upp lite längre, på mitt vanliga vis genom att rida en fyrkant innanför spåret och göra tydliga hörnpasseringar med fokus på att få med sig yttersidan. Sen red vi lite öppnor/slutor, övergångar och slutligen tempoväxlingar. Förutom att han har det jobbigt att flytta undan för högerskänkeln så var han väldigt fin!

Bild från i söndags, minns faktiskt inte vart den är tagen nu när jag tittar på den haha
 

Bloggens layout + fråga

Just nu så är jag ganska nöjd med min layout här på bloggen! Har pysslat med den en hel del och nu fått till den lite mer så som jag vill ha den. Ljus, luftig och stilren. Det ska vara fokus på inläggen och bilderna. Det är bara menyn som jag inte riktigt får till så som jag vill ha den. Har för övrigt fyllt upp menyn så det går at klicka på alla, läsa mer om mig, Curre osv.

Ni som kikar in här får JÄTTEGÄRNA lämna en liten kommentar om designen, samt vilka inlägg som ni tycker är mest intressanta här? Fungerar den mobilanpassade layouten bra att läsa?

Ibland vet jag inte vad jag ska lägga krut på, vad som är mest intressant. Om det är vardagsinlägg/bilder, välskrivna längre texter, åsiktsinlägg om ridsport, bilder osv osv. Eller en salig blandning av allt? Skulle vara jätteroligt att höra!


Hästens grundarbete av Pether Markne

Ända sedan jag såg att Pether Markne släppt en bok om hästens grundarbete så har jag velat ha den! Jag tycker det är otroligt intressant med träning och hur man kan utveckla hästen. Att genom enkla basicövningar på marken få hästarna att hoppa bättre. Få luftigare språng och bli mer ridbara banan igenom. Mycket intressant...

Har varit på väg att beställa boken, men så var jag in på Valbo köpis och hittade den på Akademi bokhandeln (fd. Bokia)! Slank in i affären och tänkte direkt, "Undra om Pether Markne boken finns här??". Sa det till Angelica som suckade, innan jag for iväg och letade. Efter en liten stund fann jag den, där den så fint stog på en hylla. Köpte den självklart, vad annars.

Har tyvärr inte hunnit läsa så mycket i den, men än så länge är den som väntat intressant. Vem vill inte ta del av Pether Marknes tankar kring grundträning?? Boken är dessutom fint formgiven och innehåller MÅNGA fina bilder. Kan inte ge något fullständigt omdöme ännu, men än så länge gillar jag den verkligen!


RSS 2.0