Lite lagom onödig information

Weei, efter typ 100 långa år så har jag äntligen tagit mig in på blogg.se! Min motivation dog på vägen, men nu när jag äntligen är inne så är det lika bra att skriva ett litet inlägg. Skrev fel att mitt internet skulle bli normalt idag, imorgon var det såklart (månadsskiftet). Såg att min statestik skjutit iväg ordentligt dom senaste dagarna, trots utebliven uppdatering. Vad hände där? Haha, men det är väl bara att vara glad för det! 

Idag har vi haft hästägarmöte i stallet där vi pratade igenom sånt där viktigt som ska fungera i ett sånt här stall. Då jag inte hann rida innan mötet och det inte slutade förren vid 20.00 så fick Curre vila idag. Hade absolut kunnat rida honom i ridhuset, men eftersom han trimmades ordentligt igår och ska göra det imorgon + hoppträna på onsdag så fick han stå. Vill inte sitta och trimma flera dagar i rad, sen blir det heller ingen mer vilodag innan tävlingarna i helgen. Åker då till Gävle och hoppar 120 cm lör och 125 cm sön. Kommer då att ha Curre uppstallad hemma i vårat stall under helgen :)

Imorgon så ska Curre alltså trimmas igenom lite. Ska prova ett bett som jag fått låna av Gaby, ett tvådelat med dubbla ringar. Är lite osäker på hur det ska sitta, får googla lite känner jag ;) Men tror att jag har satt det rätt på tränset! Ska iaf bli intressant att se hur han går på det.

Sådär, nu har jag lyckats skrapa ihop ett litet inlägg iaf. Blir ingen fancy bild, utan snarare en instagrambild med låg upplösning som mitt internet klarar av att ladda upp i dagsläget. Men från och med imorgon, då hoppas vi att uppdataringen blir lite bättre igen när mitt internet kommer igång! Sen kom jag på att jag får ta och vara lite mer aktiv på mitt Instagram-konto också ;)

 

Det här med att blogga...

Går inte så bra för mig just nu. Tid har jag, lust med faktiskt. Men det är mitt internet som krånglar, men på måndag så ska det vara full fart igen på det. HOPPAS jag verkligen, för just nu har jag i princip bara surfat på mobilen (som också är seeg) eller skolans datorer. Nu provar jag om det här inlägget kommer att fungera, för det tog en braa jäkla tid att bara komma in hit ;)

Idag hade jag stalltjänst med en till i stallet som skulle visa mig hur allt fungerar. Vi täckade+tog ut hästar, fyllde vatten och lunchade. Red sedan ut Curre med tre stycken andra och gissa om han var pigg! Vi red till en ganska brant klätterbacke som vi red uppför 4 gånger. Curre försökte springa uppför alla gånger och var helt hysteriskt pigg, antagligen för att det var fler hästar med idag. Jag vet inte, men han hade damp ;) Tredje gången vi klättrade så for han upp i luften och gjorde världens bock/luftsprång precis när vi kommit upp för backen! Hallå, är det inte då man ska vara trött?

Tänkte motionera av honom lite på ridbanan när vi kom tillbaka, men han fick gå ut i hagen istället. Fyra vändor i den backen måste ha tagit lite (kändes dock inte, haha), så vi spar på energin och kör ett trimmpass imorgon. Är såå jäkla taggat på att finslipa och jobba med markjobbet nu. Vi är ganska stadig/säker på 120 nivå nu, men för att få det mer felfritt och komma vidare ett snäpp så är det markjobbet som måste uvecklas. Så han blir mer ridbar för mig och kan utveckla sitt språng/kapacitet. Bara att jobba på!


Bloggledigt

Här har det varit tyst några dagar nu! Mitt internet är jättesegt i Bollnäs, så har inte kommit mig för att skriva helt enkelt. Kan vara skönt att ta lite bloggledigt också :) Men om någon skulle vara intresserad så kan jag dra lite dag för dag som jag inte har skrivit.

Onsdag - Hopptränade för Gaby. Vi hoppade bana, men eftersom jag tävlade i helgen så hoppade jag två lägre skolrundor. Fokuserade jättemycket på att jag ska ta fram mig hand och låta honom jobba i egen balans. Måste verkligen jobba med detta, att han går fram för skänkeln och söker sig framåt/nedåt när jag tar FRAM handen. Får alltså inte ta den bakåt alls. Hon trodde att om jag får ordning på det markjobbet så kan man utveckla hans språng en hel del. Men det är mycket jobb och styrka kvar för att få honom dit.

Torsdag - Var sjuk och låg hemma hela dagen. Mådde riktigt dåligt på morgonen... Blev dock bättre mot kvällen och tog mig ut till Curre. Skrittade ut med två andra i stallet, red över Hedenområdet (förbi min skola) och skrittade sedan där bortåt.

Fredag - Trimmade lite på stora utebanan, tänkte mycket på det Gaby sagt. Försökte göra det så okomplicerat som möjligt och jobbade mycket med att ha koll på yttersidan och få honom att söka sig nedåt när jag lägger fram handen. Mot slutet så blev han jättefin och jag kom en bra bit på den vägen jag vill! När jag galopperar rakt fram och lägger fram handen så ska han söka sig nedåt och inte ta upp huvudet, vilket han gjorde i början. Men mot slutet så kunde jag även på rakt spår få honom att länga ut halsen och galoppera i egen balans. Det är verkligen en jättehärlig känsla när det sitter, så jag får helt enkelt bara nöta på hela höstern och vintern nu (har ju ridhus nu, jippie) så kanske det sitter lite bättre tills nästa säsong :) Åkte hem till Kungsberg på eftermiddagen.

Lördag - Spenderade förmiddagen på ponnytävling i Torsåker med min syster. I första klassen så tyckte jag att det gick jättebra, i andra så gick det mindre bra, haha. Träffade Eddies nya ägare och eftersom han står uppstallade inte alls långt ifrån den tävlingsplatesen så åkte vi och hälsade på honom! Han såg ut att ha det jättebra och såg väldigt lugn och harmonisk ut. Han var sig lik, satte mulen mot örat och blåste som han alltid brukat göra. Luktade igenom mig och var lika fin och trevlig som vanligt.

Så roligt att se att han trivs och har det bra, och att han är som han brukar vara :) Fina killen<33 Eddie är faktiskt en av dom mest "kärvänliga", eller vad jag ska säga, hästar jag träffat/haft. Han har aldrig någonsin dragit bak ett öra mot en människa, är alltid mysig och har världens snällaste ögon. Han har sina speciella sidor, men verkligen snäll rakt igenom. Nej, men är jätteglad att jag fick träffa honom. Fick dock ingen bra bild på honom, för han skulle bara stoppa ner huvudet och käka ur sitt hö-hus när jag skulle fota, haha. Synd, men så är det :)


Curre idag

Var till Curre på eftermiddagen/kvällen och fixade samt red honom ett pass på ridbanan. Den var lite tung på vissa ställen efter regnet och sen så tror jag att Curre var lite trött i kroppen sen helgen, trots att vi bara promenerade igår. Man lär känna sina djur, så gjorde ingen big deal av det hela. Det fick kännas som lite "hej kom och hjälp mig" när jag travade fram, men där i galopparbetet någonstans så lossnade han till och började trampa under sig.

Fokuserade hela tiden på att få fram axlarna och slappna av i armarna, ha koll på yttersidan och hur han lyssnade fram o tillbaka. Är ganska nöjd med hur han var i slutet, även om byterna inte blir bra alls såna här dagar. Men nötte inte på en massa då han ska hoppträna för Gaby imorgon, men tror ändå att det var bra att han fick ridas igenom kroppen lite idag :)

Sen får han nog gå lite halvlugnt tor-lör, (vila lör då jag åker hem till K-berg). Inte stå, men inte heller trimmas gärnet. Brukar känna på honom hur han bör ridas :)

 

Landskapsbilder

För någon vecka sedan så hade vi en föreläsning om en fotograf och fick sedan en fotouppgift där vi skulle ta bilder i samma stil som den här fotografen, Lee Miller. Det skulle vara surrealistiska bilder och vi skulle tänka på att försöka skapa intressanta bilder genom annorlunda vinklar osv. Dom fem första bilderna här nedan hade jag med till uppgiften, men tog dom två sista i samma veva. Ett av kraven var att dom skulle vara svartvita/gråskala. Alla bilder är tagna hemma i Kungsberg :)


Meeting Hudiksvalls RPK

Lördag: 125 cm bed A:1a
Till den här klassen så kändes han jättefin efter en stund på framridningen, hade honom bra mellan hjälperna och med bra tryck i bakkärran. Fick hjälp av Leif på framhoppningen, men fick inte till någon riktigt bra känsla där. Han kändes inte alls lika mjuk, fick honom inte riktigt mellan hjälperna så som jag vill. På banan så satte jag för mycket galopp mot ettan och fick ett stort språng där, plockade bort ett språng och red på sju ist för åtta språng till tvåan... Han blev såklart flack och rev tvåan, sen fick jag inte riktigt håll på honom resten av banan då hindren kom fort.

Höll på att ramla av efter trean då det var en bruten båge typ och Curre trodde vi skulle rakt fram, haha.  Rev A i första kombenationen och B i den andra för att han var för lång. Red iväg honom aldeles för stort på trippeln som han tog bakbommen på. Sista hindret var nog det enda språnget som var bra i denna klass. Var jättemissnöjd när jag kom ut, 4 ner ska vi liksom inte ha. Han kändes allmänt oridbar, fick inte ihop honom och kunde knappt svänga. Nej, ingen bra runda!   

120 cm bed A:0+A:0
Tänkte lite anorlunda när jag red fram, försökte att tänka på det Gaby sagt med att få fram axlarna och krama om tygeln. Jag fick då en mycket mjukare kontakt, vilket höll sig även in på framhoppningen. Kunde spänna bågen på ett annat sätt när han blev mjukare i kontakten och mellan hjälperna. Satte honom lite intill på oxern och han hoppade superfint!

På banan så kändes han fortfarande mjuk och ridbar, vilket gjorde att jag både kunde svänga och sätta tryck i honom. Denna runda kändes såå mycket bättre! Red på rätt språng överallt och satte honom lite intill så att han hoppade på spänst istället för fart. Kom dock lite för nära på en oxer som han rev i framkant. Annars, jättenöjd! Utifrån detta läge så ska vi kunna galoppera på lite mer, nu blev det lite långsamt. Men ändå en stor förbättring mot lördagen. Idag kändes det så enkelt som det ska göra :) Pratade med Leif efteråt och han tyckte också att denna rundan var mycket bättre!


Dagens 120 cm

Sitter just nu hemma i mitt rum i Bollnäs. Kom hit för ett tag sedan, men slocknade och sov en stund då jag inte alls känner mig speciellt pigg. Har någon förkylning i kroppen och känner mig allmänt halvrisig. Ska äta lite nu tänkte jag och sedan cyckla iväg till Curre och fixa det sista till honom, packa mat och organinsera upp allt från tävlingen.

Dagens 120 cm gick MYCKET bättre än igår! Hade en helt annan känsla och satte honom lite mer intill hindren för att han skulle hoppa upp sig. Skulle kunnat galoppera på lite mera, men och andra sidan så fick vi det aldeles lagomt på alla distanser. Rev femmans oxer i framkant då jag kom lite för intill där, skulle ha trummat på mer i svängen så att vi fått ett bättre läge. Men han var betydligt mer ridbar idag! Ska skriva mer utförligt om båda starterna senare :)


På tävling i Hudik

Sitter just nu på ett vandrarhem i Hudik efter en tävlingsdag på HRPK. Blev hämtad i Bollnäs vid nio imorse och sedan for vi upp till Hudiksvall. Hoppade en 125 cm idag där jag inte alls är nöjd med min ridning. Jagade på för mkt, plockade bort språng på distanser och hann inte få tillbaka honom. Det blev fel från start helt enkelt.

Hade FYRA ner, bland annat ett i båda kombinationerna. Så nej, ingen bra runda från min sida. Rider 120 imorgon och då ska jag hålla mig till planen och sätta ihop honom mer, mer koncentrerad ridning helt enkelt. Curre skulle ha stått på travet inatt, men det var flyttat till Tunalids RK. Men det fungerar lika bra :)

Har ingen bild från idag, men hittade denna på mobilen. Största Horsemans one step burken (eller hinken i detta fall) jag någonsin sett! 3,2 kg, räcker ett tag alltså ;) Inte min burk dock, haha.


Gårdagen

Har lyckats förbruka mina 4 GB bredband efter 11 dagar (skulle kanske inte ha streamat serier...), så mitt internet är i princip obefintligt. Eftersom det har varit väldigt snabbt så tänkte jag att jag kan leva med att dom drar ner hastigheten, det brukar fungera på mobilen. Men nu tar det typ 10 min att öppna en sida och det är inte sådär jättekul. Eller det går inte att sitta vid internet helt enkelt. Så nu sitter jag vid skolans datorer, får fixa mitt sen helt enkelt. Nog om det ;)

Igår så organiserade jag först upp lite bland mina saker och sen klippte jag Curre. Han har satt en tjock päls redan, så nu fick den ryka för att han inte ska bli så varm och se snygg ut till tävlingen. Klippte honom helt själv och han var jätteduktig! Vid huvudet brukar han vara jobbig, men även det gick jättebra. Lite förvånad faktiskt över att det gick så pass bra! Sen gick vi en promenad på nästan 20 min tills mina fötter sa stopp pga fel skor, hehe. Putsade igenom alla saker och fixade allt annat vanligt.

Idag hoppas jag bli klar med en uppgift innan 13.00 då vi har redovisning, så att jag direkt kan kila iväg till Curre. Rida igenom honom en liten stund bara, duscha honom plus packa alla saker. Samt mocka och packa mat. Om det rullar på så kanske jag hinner med filmkväll med några i klassen, vi får se! Tufft att vara hästtjej, hehe ;)


Stallflytten

Igår innan träningen så flyttade vi alltså upp Curre till ridskolan. Han stod kvar i transporten medan vi packade ur alla sakerna, men mina föräldrar fick ta ut honom då han var så jäkla taggad! Trampade runt och grävde i transporten, vilket han inte brukar göra. Sen på träningen så var han riktigt jäkla pigg ;) Fick bara trycka in alla sakerna i mitt skåp, så idag blir det till att organisera upp det hela! Sen får jag lära mig alla rutiner osv på nytt igen, men det blir nog inga problem. Ska över och kika till honom på lunchen idag, se så att allt är bra med honom! När vi åkte igår så såg han så nöjd och glad ut :)

Idag ska jag försöka att klippa honom hade jag tänkt, för han har grymt lång päls och blir svettig efter minsta ansträngning. Sen ser han inte snygg ut heller, haha. Ska promenera lite med honom också och som sagt organisera upp mina saker + pusa all svettig/skitig utrustning sedan träningen. Yes, så ser min dag ut typ! :)


Hoppträning

Hopptränade för Gaby idag, andra gången jag rider för henne. Nu när jag står uppstallad på anläggningen så kommer jag att rida för henne varje vecka, vilket ska bli jättekul! Vi red iaf fram på tre serpentinbågar, fast red hörnpasseringar och raka spår ist för linjer. Gaby var på mig hela tiden att ta fram handen och rida med ytterhjälperna i hörnpasseringarna eftersom han gärna sladdar ut med rumpan där. Samma sak när vi jobbade på volten, bort med handen och vara noggrann med ytterhälperna. Vi red öppnor och slutor i både trav och galopp. Jobbade över två bommar i galopp där vi red två varv med ett språng, två varv med två språng osv.

Efter uppvärmningen så jobbade vi med en serie några gånger och Curre var verkligen superpigg! Öste på som sjutton, men efter några gånger där jag lät honom vara och inte hjälpte till genom att ta i honom så började han att backa av mer själv. När det blev lite större så kunde jag lägga om benen och då hoppade han fint! Eftersom jag ska tävla i helgen så fick jag hoppad några fristående hinder i galopp. Viktigt här att jobba yttersidan och att lägga honom lite intill, inte backa eller lägga i botten. Men bara så att han får hoppa uppåt och runt, så han får jobba lite mer med hindret och få respekt. Han var trött här, men sista språnget var riktigt bra!

Gaby var på mig med en hel del småsaker, vilket jag tycker är jättebra! Summan av det hon sa var att jag ska försöka att få det att se så lätt ut som möjligt. Få honom lättare för hjälperna, att inte bli så stark i min ridning helt enkelt. Tror att det blir jättera bara jag får nöta in den här ridningen nu i höst/vinter :)


Några fler bilder

Här är tre till bilder från fotograferingen. Ganska lika dom jag tidigare lagt upp, men ändå fina tycker jag! Kanske pga motivet, haha. Sötishästen.


Träning och flytt på schemat

Red Curre ett lite lugnare pass på ridbanan idag. Travade och galopperade först fram med många tempoväxlingar. Det var andra hästar inne på ridbanan, så han blev lite extra pigg och uppspelt pga det! Om det inte går över till att han blir okoncentrerad så brukar den extra energin bara göra gott, vilket det gjorde idag.

Efter att jag värmt upp så jobbade jag bara över några galoppbomar på rakt spår. Fokuserade på att han skulle vara helt rak och att ha en bra galopp fram till bommarna för att få en bra distans och känsla. Tycker att det är STOR skillnad på känslan till bommarna/hindret beroede på vilken galopp och känsla i magen man har i svängen/anridningen. Rider jag med mycket självförtroende och verkligen jobbar på genom hela svängen. Tänker framåt och spänner bågen så får jag en otroligt mycket bättre känsla än om jag mesrider i anridningen. 

Ska defenitivt rida mer på bommar i vardagsarbetet, jättebra att träna känslan och anridningar. Vad man ska ha för galopp, tryck, känsla osv när man vänder upp mot hinder. Tänk vad många språng i kroppen proffsen får eftersom dom har så många fler hästar än oss vanliga amatörer (med oftast en eller kanske två hästar). Att rida bommar är då ett bra sätt att träna känslan utan att slita på hästen. Curre var för övrigt jättefin idag, pigg, mjuk och trevlig! :)

Imorgon är det både stallbyte och hoppträning för Gaby på schemat, förutom skolan då. Den känns för övrigt riktigt bra! Härlig klass och allt vi gör är intressant/roligt. Känns som en riktigt rolig utbildning :D


Stallbyte

På onsdag så byter jag alltså stall. Har just nu stått hos Cilla Tangfelt, vilket har fungerat bra och jag har trivs jättebra där. Problemet har dock varit att det ligger på fel sida stan och man kan inte ta sig upp till ridskolan utan transport. Har under dom här tre veckorna jag bott i Bollnäs bara tränat för Gaby en gång och då har mina föräldrar varit tvugna att åka ända hit upp (tar lite över en timme) för att skjutsa mig genom stan. Det håller liksom inte i längden.

Sen kan jag inte rida ut själv eftersom man måste över en väldigt trafikerad väg och järnvägen, vilket inte är så kul i längden. Har ju vetat om detta innan jag valde att stalla upp Curre här, men fick inte tag i någon stallplats närmare ridskolan så han fick helt enkelt stå hos Cilla till att börja med. Har hela tiden stått på kö för stallplats hos ridskolan och i fredags ringde dom och sa att det fanns en plats till mig! Så på måndag flyttar Curre upp till Bollnäs RS, vilket jag tror blir jättebra.

Nackdelen är att det blir mycket dyrare, men fördelarna väger över helt enkelt. Det blir inget problem att ta sig till träningar, stor ridbana + ridhus, bättre ridvägar, jag kan rida ut själv, närmare osv. Tar mig bara 5 min att cyckla ut till ridskolan mot för 10 min som nu, plus att det ligger mitt emot min skola. Kan i princip gå ut och kolla till honom vid lunchen, samt ta in honom och ge EM mat direkt efter att jag slutat ;)

Ska bli riktigt kul att för första gången stå på en anläggning och ha tillgång till RIDHUS under vintern!! Nu tänker jag inte sitta och nöta där inne varje dag för att det är lite kallt, men bara att ha den möjligheten är värt mycket när man har en tävlingshäst. Förra vintern red jag utomhus varje jäkla dag förutom en dag i veckan då jag tränade, men man fick å andra sidan vara lite kreativ ;) Nej, men tror att det här blir bra!


Dagens Currepass

Red Cure ett lite lagomt pass på gräsbanan idag. Mycket tempoväxlingar som vanligt (ett måste med Curre), sen red vi lite förvänd galopp och byten. Han är så rolig Curre, för när jag skulle träna byten på rakt spår så böt han för minsta vink så fort han hajade vad det var vi skulle göra! Jobbade igenom galoppen först idag och tog traven i slutet. I galopparbetet är han riktigt fin, i uppförsbacke och bra mellan hjälperna.

Traven behöver vi finslipa lite till med övergångar för att han ska komma över bakbenen och få mera schwung. Jobbade med skänkelvikningar på rakt spår idag och lite övergångar mellan skritt-trav. Tycker att han lossnade allt bättre, men gav mig innan han började bli trött. Han kändes fin och jag är nöjd med honom, känns som att vi börjar hitta tillbaka efter förra veckan som inte var så bra. Några lugna dagar gjorde nog gott, samt att rida lite lättare pass bara nu när jag inte kan rida ut :)

Imorgon så ska han gå ganska lugnt men ändå kännas igenom, på onsdag är det hoppträning för Gaby! På onsdag byter vi också stall, ska skriva mer om det i ett annat inlägg.


Finaste Curre

Försökte att att få till ett snyggt helporträtt, men det var inte det lättaste! Han hade inte alls någon lust att stå still, haha. Tycker att han är välmusklad och fin i kroppen just nu! Dessa bilder är alltså från senaste fotograferingen men Curre.

Kvällspass

Tog 16:40 tåget hem till Bollnäs och kom ut till stallet lite senare, runt 18:00. Red ett ganska lugnt pass på Curre, inte så långt och kände bara igenom. Red mest tempoväxlingar, fokuserade på min egen ridning och bara basicsaker. Höll igång hela tiden och slutade innan han blev trött, bara ett roligt och inte så krävande pass. Tycker det är bra att emellanåt rida lite okomplicerade pass och inte kräva så mycket, bara göra saker som känns lätta. Curre kändes pigg, men jättefin! Lyssnade bra fram och tillbaka, väldigt mjuk och fin i kontakten. Han var faktiskt riktigt rolig att rida idag! Tror att det har varit bra för honom att bara ha fått tagit det lite lugnt några dagar :)


Corporal VDL

Jag skrev om den här hingsten på min förra horseworldblogg också, men den är bara SÅÅ fin! Hoppas verkligen att den får vara kvar och utvecklas hos Malin, för tror att hon kan matcha den riktigt bra. Gillar att han är så"kompakt", lätt och hoppar så spänstigt och runt. Riktigt, riktigt fin! Framåt, men ser inte ut att vara hetsig. Precis en sån häst jag skulle vilja ha! Ska också bli intressant att se hur hans avkommor blir, har sett några fina ettåringar till salu. Har fått lite lätt habegär då ;) Han är e. Cardento x Grosso z. Finns förresten en hel bunt fina hästar efter Cardento!


Black & white

Laddade över bilderna från senaste fotograferingen med Curre till ett USB-minne, så kunde jag få in dem i min systers dator som har photoshop. Har gått igenom dom flesta nu, så det kommer upp lite flera nya bilder här allt eftersom. Tyvärr så missade min syster att jag hade manuell inställning och dom första bilderna som hon tog blev väldigt överexponerade. Men la dem i svartvitt istället och mörkade upp dem som var fina, tycker faktiskt att det blev ett helt okej resultat!

The golden hour

Red Curre ett lite lugnare pass på gräsbanan idag. Solen sken och jag red i bara kortärmad pikétröja, jättehärligt väder verkligen! Red bara igenom lite i trav och galopp, höll igång honom i ett högre tempo i galoppen och han kändes jättefn! Skönt att bara rida ett okomplicerat pass som kändes roligt och bra. Var där och fixade med Curre på förmiddagen och skyndade sedan med racerfart för att hinna med ett tidigare tåg som jag precis hann på efter att ha halvsprungit med tung packning (min 17" dator + systemkamera med två objektiv). Var helt slut verkligen när jag väl satte mig på tåget, haha. Var verkligen på sekunden, men ibland har man tur! Har också kollat på stallplats idag och om allt går som det ska så kommer Curre att få byta stall. Tror det blir superbra!

Har tagit lite bilder till min uppgift här hemma i Kungsberg på "Golden hour", blir jättefint ljus den tiden på dygnet! Finns en app att ladda ner, "The golden hour". Där kan man se vilken tid det gäller just nu och på den platsen jag är på. Idag pågick den mellan 18:47-19:43 enligt appen och det stämde ganska bra. Prova att fota den tiden på dygnet när solen är påväg ner och eller upp, blir jättefint ljus verkligen :) Har kommit in i ett lite bättre bloggflow känner jag nu, så ska vara lite kreativ och komma på lite blogginlägg att tidsinställa tänkte jag. Kan passa på att också säga att jag har lite fina bilder på lager, men är fortsatt handikappad utan photoshop. Men jag jobbar på det ;)

Curre och jag

Dagen som varit

Hade föreläsning om en fotograf imorse och fick sedan en fotouppgift vi har tills på måndag. Riktigt rolig uppgift och tänkte ta bildena hemma sen! Åkte hem efter lunch och sen ner på stan. Åt en glass och handlade lite. Sen smällde jag i mig 7 Maraboukakor på rad medan jag såg två avsnitt Vampire Diaries (kollar aldrig serier, men har börjat kolla denna nu som tidsfördriv haha). Försöker inte äta godis/kakor och sånt i veckorna, men när jag väl gör det så finns det liksom inget stopp... Väldigt intressant fakta, jag vet! Åkte sedan ner till Curre och mockade och fixade. Gick som sagt bara en promenad med honom, men han var pigg! Så underbart att bara vara ute och prommenera med dom, man får liksom en annan kontakt.

Har fixat så att Curre får det mockat och fixat hos sig på lördag, så åker hem imorgon eftermiddag. Har bara en redovisning, så åker och fixar + rider Curre ganska tidigt imorgon. Han får joggas och checkas av lite på gräsbanan bara, inget nötande. Fokus på grunder, inget slarv.

Curre idag, #sötmule. Lekte lite med mobilen inför fotouppgiften där vi ska hitta nya/intressanta vinklar. Vi skulle dock ta på landskap, inga hästmular!

Grafisk design

Jag går ju Grafisk desgn och kommunikation på Idévärlden här i Bollnäs. Det är en YH- utbildning (yrkeshögskoleutbildning) på två år, det sista halvåret så har vi praktik. Jag skulle nog säga att det här är lite av en blandning mellan Estet och media faktiskt, så för mig som tidigare har gått Estet bild och form och även är intresserad av foto/media så passar det väldigt bra! I min klass finns det både folk som är superduktig på att teckna/måla och dom som knappt kan hantera en penna (enligt dom själv, haha). Men eftersom det är program och i datorn som vi jobbar/kommer att jobba i så är det hur kreativa vi är som är det viktigaste. Vi får olika uppgifter som vi jobbar utefter, så det är inte lika "fritt" som på Estet tex. Utan vi jobbar utefter produkt, målgrupp osv. Jag tycker att utbildningen känns jättebra än så länge, hoppas att det fortsätter att kännas så!

Just nu så håller vi mest på att lära oss programmen, har jobbat lite i Adobe Indesign och nu Adobe Illustrator. Vi har fått nya uppgifter varje vecka som vi har jobbat med och sedan haft redovisning av i slutet av veckan. Skulle ni tycka att det var intressant om jag la upp lite arbeten som jag gjort här? Beskriva uppgiften och visa det jag åstakommit så att säga. Jag är ju inte superduktig direkt än, haha. Det är inte direkt som att rita på papper, utan man jobbar lite annorlunda i tex Illutrator. Men det kanske skulle vara intressant att se utvecklingen? Kommentera jättegärna! :) Har två saker som jag kan visa, men måste ändra filtyperna lite innan jag kan lägga upp det.

 

Chill

Tänkte att Curre skulle få några lugna dagar framöver, tror han behöver det. Gick inte alls bra när jag red igår, eller till att börja med var han ganska fin. Men sen började jag att kräva mer och tillslut så blev det snurrigt i både hans och mitt huvud tror jag. Ska iaf bara promenera med honom idag, jogga lite imorgon och sen får han vila på lördag då jag åker hem över helgen. Sen ska jag göra en ordentlig planering inför Hudik nästa helg som blir det sista meetinget vi åker på iår!

Saknar verkligen att rida ut här, blir så himla samsamma att bara rida på grus eller gräsbanan. Vill kunna rida ut på rakt spår, skritta läänge på hårt underlag och galoppera bara rakt fram. Trimma ute liksom. Nu kan jag rida ut 1-2 ggr i veckan och bara med sällskap och lugna uteritter med lite trav/galopp. Vill inte rida ut själv då man måste över en väldigt trafikerad väg+järnvägen och det vågar jag inte eftersom jag vet hur han är att rida ut själv på. Kan bli väldigt farligt för hans och andras del (inte mig jag är rädd om i det fallet) om jag skulle åka av när han får ryck. Kan inte alls rida lika varierat som hemma, därför som det har gått lite utför nu tror jag. Blir för många trimmpass och för lite variation liksom. Får försöka lösa det på annat vis, men nu får han det lite chill iaf!

 

Uteritt och hovslagare

Curre fick som sagt ridas ut idag, mest skritt men travade och galopperade också. Han fick typ damp när han hamnade lite efter i galoppen, haha. Men han måste verkligen ridas igenom ordentligt, med focus på basic, basic arbete. Tempoväxlingar, övergångar, sidvärtsrörelser osv. Viktigast är att gas och broms fungerar, att han är uppmärksam så att han går att rida helt enkelt. Han har varit superfin ett tag så jag tror att jag har glidit runt lite för mkt, så nu blir det skärpning. Tänkte trimma lite på pelhamet imorgon, bara för att få honom uppmärksam på mina förhållningar och för att jag ska kunna slappna av. Han är stor och struntar lätt i mig, så man får ta till små knep för att komma vidare ibland :)

Imorgon så åker jag ner till stallet vid 8:00 då Curre ska bli skodd, äntligen! Av superNicke dessutom, haha. Han skodde Curre på Brunmåla (kliniken vi var till) och en tid efter det, så eftersom han bor här i Bollnäs så får han sko honom nu. Han är superduktig verkligen, blev årets hovslagare förra året och är flerfaldig nordisk och svensk mästare i hovslageri. Inte dåligt, önskar jag kunde bli sådär duktig på någonting speciellt! 

Äter nog lunch hemma imorgon och cycklar sedan väg till skolan. Vi har eget arbete och jag känner mig ganska klar, så kan komma dit lite senare. Annars är basen att vi börjar kl. 10:00, haha. 

 

Det är inte lätt när det är svårt

Gårdagens pass med Curre gick inte alls bra, blää. Fick inte alls ut det jag ville och fick honom inte alls dit jag ville heller. Men han gick superbra dagen innan = lite träningsvärk, jag red på fel bett, jag var okoncentrerad och hästen var okoncentrerad = inte så bra förutsättningar. Men det är bara att andas, fokusera och ta nya tag. Idag ska vi rida ut, skönt med lite omväxling :) Sen måste jag faktiskt lära mig att fokusera på rätt saker och inte hänga upp mig/bli stressad så fort det inte känns som jag vill. Förstår mig inte på mig själv ibland alltså... Men igår var ingen bra dag helt enkelt. Men ibland så måste jag nog tänka tillbaka lite också, och inse hur mycket vi har utvecklats som ekipage ändå. Det går upp och det går ner, men ur varje motgång så kliver man ut ännu starkare :)


Dagens ridpass

Spenderade förmiddagen i Valbo med syster, åt lunch på Ikea och sen blev det en fika innan vi åkte hem! Så sjukt gott med kladdkaka, blir inte att jag äter sånt när jag är i Bollnäs. Fick lite kläder och annat köpt, samt ett "slowfeed" nät till Curre. Han får både morgon och lunchhöet samtidigt på morgonen och det sätter han i sig på en gång. Antagligen för att han har tråkigt, men med detta nätet så hoppas jag att han får lite att göra under dagen istället :)

Kom ganska sent till stallet och kom nog inte därifrån förren halv nio tror jag. Red iaf Curre ett pass på gräsbanan med fokus på att få honom lösgjord och smidig, samt att jag skulle ha fram handen. Tycker verkligen att jag kommer åt honom bättre och bättre när jag får handen mera framme och buren, blir en mjukare kontakt och jag koncentrerar mig mer på att rida med benen än handen. Den ska bara vara stilla och mjuk, försöker verkligen få in den här ridningen i ryggmärgen. Flyttade lite och red övergångar, jobbade igenom den förvända galoppen osv. under passet. Bytena satt fint även iag! Jättenöjd med honom idag, speciellt i slutet så var han superfin och jag kunde verkligen länga ut halsen när jag travade av :) 


Nästa tävling

Nästa tävling för Curre och mig blir i Hudik 14-15 sep. Dom hade klasserna lite konstigt upplagda så hoppar 125 cm lör och 120 cm sön, lite bakvänt kan jag tycka. Men då har jag en anledning till att rida bra i första klassen, har haft en tendens till att rida kasst i första klassen ganske många tävlingar i rad nu. Hade att välja på 115 eller 125 på lördagen och vi har gjort två jättebra 125 starter, så att gå ner till 115 känner jag inte alls för. Men tror det blir bra! Kommer inte iväg på träning nästa vecka, men veckan efter det så tränar vi för Gaby i Bollnäs. Sen måste jag ta lite beslut om hur jag ska göra då det verkar helt omöjligt att få stallplats nära Hedenområdet, vid ridskolan alltså. Aja, vi får se :) Kommer iaf att stalla upp Curre på travet mellan lör-sön och vi bor i en stuga, myys!! Älskar meetings, haha.

 
 
 

RSS 2.0