Hur blir man bäst?

Fick lite inspiraton från programmet "I huvudet på Gunde Swan" som snart ska börja, där han i reklamen säger "Hur blir man bäst i världen?". Den frågan ställer man nog sig själv, som tävlingsmänniska, ganska ofta. Hur blir man bäst? Vad är skillnaden mellan den som rider på lokal nivå och den som rider i eliten egentligen? Ska för övrigt se på programmet med Gunde Swan, kan nog vara riktigt intressant! Han ska ju dessutom prova på ridsport, det får man självklart inte missa.

Men för att återgå till ämnet så har jag länge trott att man måste ha talang för att bli bäst, antingen så har man det eller så har man det inte. En ganska stressande känsla, har jag det eller inte? Eller så måste man ha en fet plånbok om det är hästsport man håller på med, så man kan köpa sig bra hästmaterial och mycket träningar/tävlingar. Men är det bara dom två sakerna som krävs? Nej, jag tror inte det. Man tar sig en bra bit, men det är nog inte avgörande för om man blir bäst eller inte.

Jag vill tro, eller har bestämt mig för att tro att dom två viktigaste faktorerna är 1. Envishet och vilja. Man tränar och tränar tills man blir bra helt enkelt, suger åt sig kunskap och ger aldrig någonsin upp. 2. Mental styrka. För att kunna prestera och utvecklas så måste man vara mentalt stark, ska man hamna i den övre delen på resultatlistan eller rida dom största klasserna så måste man helt klart kunna tro på sig själv och kunna behålla fokus från start till mål. Dom allra största idrottsmännen är nog väldigt mentalt starka, annars blir man inte så bra.

Tittar jag på mig själv så anser jag inte mig själv som någon talang och inte är jag speciellt mentalt stark heller, men jag tror att om man bara är envis så kan man träna sig till att bli bra. Jag vill verkligen rida större klasser i framtiden och jag vill verkligen bli duktig som ryttare. Lägger jag bara ner mycket tid så kommer jag sakta men säkert klättra uppför min stege bit för bit. Kanske trillar jag ner och får börja om en bit, men uppför kommer jag förr eller senare om jag inte ger upp. Jag tycker det är så intressant, hur bra kan jag bli om jag bara fortsätter och aldrig ger upp?

Sen tänker jag inte inte glömma bort att träna mentalt. På den biten så tror jag att alla måste utvärdera sig själva, vad har jag problem med/behöver förbättra? Mina buggar är inte att jag blir nervös innan eller så, utan snarare att jag har svårt att behålla fokus hela banan runt. Ofta blir det fel i slutet, för att jag så gärna vill vara felfri och är i mål i tankarna innan jag faktiskt är det. Något jag verkligen ska jobba med inför nästa säsong, hur jag ska bli bättre på att fokusera och bli säkrare i min ridning.

Detta är bara lite av mina tankar, hur tror du att man blir bäst? Eller hur tror du att just DU ska bli bättre? 
Älskar mål och att sträva efter saker, skulle bli uttråkad av att inte hålla på med någon form av tävling/hobby ;)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0