Bangång och banplan

På tävling så brukar jag först kolla igenom banskissen om jag ser den, sen går jag banan och stegar alla linjer (dom upp till 8 språng, ca 31m) och kollar av om det är någonstans jag bör vara extra uppmärksam. Går alltid bara en gång ordentligt, eventuellt någon sväng som jag är lite osäker på en gång extra. Sedan ställer jag mig så att jag ser hela banan och memorerar hinderföljden och galoppsprången, sedan tänker jag igenom exakt hur jag ska rida. Tänker igenom hela banan galoppsprång för galoppsprång, från det att jag kommer in på banan till det att jag har ridit i mål. Tänker igenom var jag behöver vara extra uppmärksam, tex att ha koll på yttersidan i högesrsvängar med Curre osv.

Brukar tänka ungefär "ett, 6 galoppsprång, två, håll ut ordentligt och ha koll på yttersidan, tre, 7 språng lite framåt, fyra" osv. På det här sättet så har jag dels en bra plan över hur jag ska rida, jag blir mer fokuserad och det blir även mycket lättare att komma ihåg banan. Brukar till sist sätta mig ned, blunda och se mig själv rida banan felfritt, lätt och helt efter planen några gånger i huvudet. Utöver banplanen så brukar jag ha ett mål eller några saker jag ska tänka på extra mycket under rundan. Brukar ofta vara att ha en bra galopp, galoppera och behålla trycker genom svängarna, ha koll på vänstersidan mm. Inte för många saker, utan kanske max 3 "mål" eller saker jag ska tänka på extra mycket under just den rundan.   

När jag tävlade ponny så hände det flera gånger att jag glömde banan eller fick känslan av "vart ska jag?" innan jag i sista sekund kom på vart jag skulle. Men sedan jag började tävla storhäst och började stega alla linjerna och ha en ordentlig plan så tror jag inte att jag har glömt banan någon gång på tävling faktiskt, eller fått känslan av av att jag inte vet vart nästa hinder är. Jag är dessutom mer fokuserad då jag redan vet i datalj hur jag ska göra och vart svårigheterna för mig och hästen ligger.

Leif och Emma, 150cm Högbospelen 2010. Någon gång ska jag också rida 150! Ett av mina livsmål, haha

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0