Dagens ridning

Igår vilade Curre och idag blev det lite jobb efter vägarna! Så underbart när grusvägarna har tinat upp och får lite svikt. Försöker att hålla igång i trav och galopp så gott som hela tiden, saktar bara av i branta nedförsbackar, när det kommer bilar och skrittar sedan fram och av såklart. Idag blev det fortsatt fokus på att jobba honom i lite större språng och högre tempo. I traven så jobbade han på fint och vi jobbade med lite öppnor och ställningen åt båda håll. I traven så känns han fin, men blir lite öppen i formen i galoppen. Jobbade honom då lite som en banan, tar in framdel och bakdel och ställer igenom ordentligt. Då fick jag lite mer tag på honom och han kändes ganska fin mot slutet. Tror att jag får ta och jobba lite övergångar imorgon och verkligen lösgöra honom i traven och se till att han ligger kvar i galoppfattningen och sedan upprepa. Men tycker att vi är på god väg nu efter några ordentliga pass! Viktigt är att verkligen jobba med banhoppningsgaloppen framöver, inte sitta och smådutta.

 En Instagram öronbild från idag!

Hästarna

Kan säga att det går bra mycket fortare i stallet med att bara mocka, fodra, rida och fixa för bara en häst istället för två. Känns lite konstigt nu i början, men om ett tag så kommer det säkert kännas för lite med bara en häst att rida varje dag! Vad jag har hört så har Eddie skött sig jättebra i sitt nya hem, varit jättelugn och cool. Känns verkligen skönt för mig! Sen så är det perfekt med facebook och intsagram, så får man hänga med lite och se hur det går ;) Men det känns verkligen bra, tror att det kommer fungera super. Han ser glad ut och har fått jättefina grejor!

Curre har varit väldigt pigg och busig dom senast dagarna, vilket inte är mig emot direkt. Vågar däremot bara rida med min syster, för är rädd att han ska få damp och kasta sig, haha. Sånt humör är han på! Men han är himla rolig att jobba med när det finns lite energi att jobba med! Det har varit plusgrader så att vägarna har har tinat upp på eftermiddagen, så jag har passat på att galoppera på lite. Jobbat lite mera i banhoppningstempo där han fortfarande ska behålla form och balans. Läste lite om clinicen med Henrik von Eckerman och han pratade just om att hästarna måste jobbas i banhoppningsgalopp i markarbetet, något som även Leif pratade om på träningen sist (han hade varit och sett den). Det är verkligen något jag ska jobba med mycket på Curre, så det blir enkelt att hitta den på tävling samt att han blir stark i den här galoppen. Har även provat att rida på ett lite smalare D-ringsbett med kopparrulle + remontnosgrimma och det har han fungerat bra på! Han känns mer stilla, så den kombenationen ska jag fortsätta att trimma på ett tag.

En fin fux <3

Film från hoppträningen

Här är filmen från träningen i tisdags! Tyckte att det var en ganska rytmisk runda förutom att jag red på 8 språng istället för 7 från kombenationen till räcket. "Ett idiotiskt beslut" som man hör Leif säga, haha. Jag trodde att det skulle bli trångt, därför höll jag tills jag kände att "oj, nu blev det visst 8". Det jag ska tänka på är att verkligen ha honom framme för skänkeln, speciellt ur sväng. Han luras lite när han blir stark och springer på, så jag måste vara lite uppmärksam. Han med hans stora galopp ska inte ha något som hellst problem med att nå fram på linjerna!
 

Eddie har flyttat

Idag gick Eddie igenom besiktningen och flyttade till sitt nya hem. Samtidigt som jag vet att han kommer få det jättebra så känns det såklart tungt att lämna iväg sin häst till någon annan. Lämna honom i ett nytt stall, säga hejdå och åka hem med tom transport. Min häst som jag i 3,5 års tid har haft ansvar för varje dag, ridit, tävlat, tränat, utvecklats med och älskat. Jag lyckades bita ihop när vi lämnade honom, men nu när man kommer hem och ser hans tomma box är det ganska tungt. När Curre inte äter eftermiddags höet, utan står frågande och kollar om inte Eddie ska komma tillbaka. När vi packade höpåsarna och precis skulle gå upp med dem till stallet så kom jag på att vi packat tre påsar för mycket. Eddies påsar. Nu låter det som han är död, haha. Men det är helt klart roligare att köpa häst än att sälja. Fina Eddie ♥

Vi skjutsade honom till besiktningen idag och lämnade honom sedan i hans nya hem. Kändes jättebra att få se hur han kommer att ha det och jag tror att det kommer bli superbra! Så det känns jätteskönt, men såklart tungt att lämna iväg honom. Dock hamnade han i Torsåker, vilket inte alls är så långt från oss (drygt 3,5 mil). Så jag har nära att åka och hälsa på! Åh, fina skrutt. Han är en häst som jag verkligen har lärt mig otroligt mycket på, vi har utvecklats tillsammans. Tack för den här tiden, Eddie. Önskar hans nya ägare all lycka med denna fina häst ♥

Ska skriva ihop ett inlägg om vår tid tillsammans
 

Hoppträning idag

Här var det dålig bloggning känner jag! Jag som var så bra på gång... Haha. Igår var vi iaf iväg till ridhus så att jag kunde rida igenom Curre lite ordentligt. Det är mycket att jobba på för att komma tillbaka till den form han var i höstas, men bara det smälter undan så att vi kan jobba på hemma så blir det bra. Han kändes ganska fin på slutet iaf, blev mycket lösgörande arbete. Idag var det hoppträning och han var lite extra taggad då vi inte kunde träna förra veckan. Vi red först fram gemensamt på ett mindre fyrkantspår där vi ställde inåt och utåt för att lossa dem i både trav och räddvänd/förvänd galopp. Han är ju inte helt loss och eftergiven i kroppen, men bitvis så lossnade det ganska bra tycker jag. Tycker själv att jag har blivit starkare i sitsen, så även när han inte är bra på marken så får jag ändå tag på honom. Till skillnad från typ ett år sedan då han bara blev tung och jag orkade inte rida!

Hoppade sedan fram lite på volt och sedan över räcke och en oxer med markbom. Han var riktigt pigg och på tårna idag, vilket bara är positivt! Efter framhoppningen så hoppade vi en bana på 11 hinder och 13 språng. Fick 8 språng istället för 7 på en lång linje där jag höll tillbaka för mycket (trodde att det skulle bli trångt), annars så kändes det bra! Det jag ska tänka på är att ha honom mer framme för skänkeln, så att jag verkligen når fram på linjerna som egentligen inte alls ska vara något problem iom hans stora galopp. Problemet i dagsläget (som jag skrev efter tävlingen) är att han blir stark när jag sätter mer tryck i galoppen, så det är något att jobba på! Ska prova ett smalare bett också och se om jag får lite bättre tag på honom. Men i grund och botten så är det markarbetet som måste bli bättre, så att han är i balans, framme för skänkel och samtidigt väntar även i banhoppningstempo.

Pappa filmade, så laddar in den när jag har tillgång till hans mobil!


Dagens ridning

Båda hästarna var fina idag! Det hade snöat säkert 1dm, vilket gjorde att jag kunde rida på lite mera idag. Eddie gick en lite kortare runda, men höll igång i trav och galopp hela vägen genom skogen. Red iväg vid sextiden och det var fortfarande så pass ljust att jag kunde rida i skogen! Jobbade med ganska mycket öppnor, för att få igenom innersidan och få ut honom till yttertygeln. Han har varit väldigt fin dom senaste dagarna, även idag! Kommer även till ett bra arbete på rakt spår.

Curre har tagit det lugnt två dagar, så han var lite jobbig och inte riktigt igenom till att börja med. Jobbade lite liknande med honom som med Eddie, mycket öppnor för att få igenom honom och ta stöd på ytter. Försökte även att rida lika mjukt och med lika små hjälper som med Eddie, även om han är större och känns mer "okänslig" när han inte är igenom. Till att börja med var han ganska stum, men efter ett tag när jag bara jobbat med små hjälper så lossnade han och blev riktigt fin! Sökte sig framåt nedåt på ett bra sätt och var lätt i handen. Curre kan ge en väldigt stum och okänslig känsla, men när man får igenom honom så märker man att han är ganska känslig ändå. Gäller att jag har lite is i magen och väntar ut honom!


Vår nu tack!

Som de flesta så går jag just nu bara ock väntar på att våren ska komma. Hatar kyla och det är värdelöst ridunderlag den här årstiden, isigt och fruset (hårt). Dessutom så ska det SNÖA i veckan... Har iaf en app i mobilen där man kan se vädret 10 dagar framåt och varje dag när jag vaknar så har jag kollat när det ska bli plusgrader! Det har dock i stort sett bara varit blåa, deprimerande siffror ett tag nu. I förrgår så smygstartade det och var ganska varmt samt mjukt ute, men nu skulle det vara kallt ett tag igen. MEN nästa vecka så ser det ut att vända! På måndag och framåt ska det vara 2+, dock så kan det ändra sig när jag kollar imorgon. Men hoppas att det stämmer att det slår om och blir vår nästa vecka! För jag orkar inte med kyla och frusen mark längre, höhö. Orkar inte förfrysa händerna varje ridpass heller! Har inte transporten hemma den här veckan, så kan inte träna idag eller åka till ridhus. Så jag får helt enkelt härda ut en kall och tråkig vecka till! Men nu kan vi iaf se ett slut på det hela ;)

 
April någon gång förra året

Det är inte lätt ibland alltså

Dagen började inte så jättebra när jag skulle ta ut hästarna i morse. Hade ställt ut Eddie på stallgången och stod framför honom och knäppte täcket i bringan. Jag vet inte om det var Curre som gjorde något, men Eddie sparkade i väggen mot Curres box så att det small ordentligt och jag ryter då till åt honom på ren reflex. Eddie blir då jätterädd för att jag röt i åt honom och kastar sig bakåt, när han känner att han sitter fast så kastar han sig framåt och landar rakt på min fot (med broddar och allt). Får slå på honom för att han ska kliva av då det gjorde sjukt ont och då sliter han av balsnöret från grimmskaftet. Fy sjutton vad ont det gjorde, klarade dock tårna då han trampade högre upp på foten.

Dock får jag helt skylla mig helt själv då han är jättekänslig när han sitter fast. I början när vi fick honom så kunde man knappt ta i grimmskaften eller bara man höjde handen lite snabbt så slet han sig. Det har dock blivit otroligt mycket bättre, men eftersom han fick panik för bara några dagar sedan så är han lite extra känslig (brukar ta någon vecka innan han får fullt förtroende igen). Dumt av mig helt enkelt! Sen om det inte vore nog så lyckades eltråden blåsa rakt på honom när jag skulle ta in honom från hagen så att han fick en stöt! Stackarn, hann inte riktigt se vad som hände, mer än att jag hörde att det smällde till och sen Eddie som står i flyktställning "VAD hände och VAR kom det ifrån??". Inte lätt dag för honom! Men vi gick in och ut ur hagen igen sen utan problem, så han förstod nog inte riktigt vad som hände.

Han var dock väldigt fin att rida idag! Red på parkeringen/åkern och jobbade mycket öppnor och sedan lite galopp-trav övergångar. Han var grymt pigg och snabb, men lyssnade ändå bra och kändes mjuk och trevlig. Börjar få honom att lyssna bättre för yttertygeln nu och när jag då lättar ur i innerhänden så slappnar han av och blir riktigt trevlig. Hans galopp har också blivit mycket mer balanserad. Curre vilade idag!


Tre snygga hjälmar


Antares / Charles owen Ayr 8 / Samshield

Gillar min GPA då den är så lätt och sval på sommaren, men skulle gärna ha någon lite finare tävlingshjälm i framtiden. Dom tre ovan tycker jag är fina och går att beställa lite som man vill med olika tillval. Charles owen hjälmen är både snygg och inte allt för dyr, medan Samshielden kan fås med både swarovskistenar och gud vet vad. Prislappen hamnar då därefter, haha. Antareshjälmen tycker jag också är fin!

Uteritter

Har varit på ponnytävling nästan hela dagen med min syster, kom hem runt tre tror jag. Mockade och red sedan ut en runda med Eddie vid fem och det var fortfarande ljust! Dessutom har det varit plusgrader och sol idag, så grusvägarna hade tinat upp och det var mjukt på dom ställen där det inte var is. Såå skönt att äntligen kunna galoppera på en mjuk och sviktande grusväg! Eddie var jättepigg igår, men lyckades få igenom något som verkligen kändes idag. Han var mjuk i munnen, tog ett lätt stöd och var lyhörd för mina förhållningar. Visst blir han spänd på vissa ställen, men hade en riktigt fin känsla när han slappnade av. Jobbade lite lösgörande, men njöt mest av att bara kunna trava och galoppera på bra underlag!

Curre fick sig en skrittrunda efter tävlingen igår, han var lite på tårna men skötte sig ändå bra. Hoppas verkligen att det är plusgrader och mjukt imorgn också! Väntar då med att rida tills eftermiddagen, när det har hunnit tina upp men innan solen går ner och det fryser på. 

Borlänge 2012

Inte så nice

När jag var och tävlade igår så lyckades jag halka när jag var på väg ner till ridhuset och såklart så skrapade jag ena stöveln i gruset... Den såg inte så jättefin ut efter den behandlingen, men som tur var så blev det lite bättre efter att jag putsat dem. Det blev såklart repor, men jag tror att dom blir bättre efter lite putsning med skoputs (hoppas jag). Som tur är så syns det inte på långt håll, men ändå. Onödigt :( Dumma is...

Detta var innan jag putsade av den,  nu ser den lite bättre ut (inte gråa repor). 
 

Bloggflow

Känns som att jag har kommit in i ett bra bloggflow just nu! Jag har haft lite idéer till inlägg och det känns för första gången på länge ganska kul att blogga. Visst har statestiken sjunkigt grymt mycket under den tiden som jag har varit "off", men jag bryr mig inte så mycket. Jag gör det mest för min egen skull, för att det är kul att skriva, pyssla med bilder osv. Har både inlägg och idéer på lager, så nu hoppas jag att jag behåller det här flowet ett tag! Måste dock se till att ladda kameran och sätta den i händerna på min syster, åtminstone på tävling. Är så inne i att analysera efter avslutad runda, att foto är det sista jag tänker på, haha. Men så tråkigt med samma bilder hela tiden.

Om någon där ute har önskemål/tips om inlägg eller något jag ska dela med mig av så är det bara att hojta till :)

Tävling Falun

Var som sagt till Falun på tävling med Curre idag! Efteranmälde mig på plats, så startade bland dom första i klassen. Han kändes väldigt pigg och hade små ryck när jag skrittade fram, men höll sig på en bra nivå och var bara pigg sedan när jag började rida fram i ridhuset. I Falun så har dom två ridhus, ett stort med fibersand och ett mindre som dom har framhoppningen i. Ganska bra att starta bland dom första, då jag kunde börja rida fram i ridhuset ganska direkt och sedan börja hoppa. Fick några stora distanser på oxern, men när jag satte lite mera tryck i honom så blev det bättre.

På banan så låg fokuset på att ha bra tryck i galoppen, ha koll på bogarna och verkligen behålla fokuset banan runt. Analyserade varje språng och försökte göra det bättre till nästa hinder, men fick ändå inte riktigt till den där rätta galoppen med perfekt tryck. Han nollade iaf grunden och i omhoppningen gasade jag lite och vände lite snävare, vilket han var helt med på. Petade dock ner andra i omhoppningen, en oxer i framkant då han blev lite lång och kom lite nära. När jag kom ut från banan så var jag lite missnöjd över att jag inte riktigt fick till avstånden, kom antingen lite nära eller lite stort. Lite omständigt ibland och att jag red lite slarvigt i omhoppningen, men när jag tittade på filmen så tycker jag inte att det var så farligt. Det är tur att man filmar, för jag har många gånger ändrat uppfattning efter att ha fått se rundan!

Är dock jättenöjd med Curre som var pigg och glad, tror han tyckte att det var skoj att få komma ut. Sen så hade jag bättre koll på bogarna idag än på träningen i tisdags. Dock funderar jag på hur jag ska få till galoppen, för han blir enklare att rida på hinder när jag har mer tryck men när jag skapar det idag så blir han lite stark och lång istället. Tror att det är markarbetet som helt enkelt måste bli bättre, att han får bakbenen under sig och väntar även när jag sätter mer tryck.

Lyckades faktiskt bli placerad då vi hade en ganska bra tid! Låg bland dom sista när det var typ 20 kvar så gick upp till bilen och tänkte åka hem. Men så låg jag kvar på placering fram till slutet där det var en som puttade ner mig till sista placering och dom sista ryttarna fick fel, så jag lyckades faktiskt hamna på rätt sida den här gången, haha. Vet inte hur många gånger jag har hamnat första utanför, så det var lite kul faktiskt. Utan rivet hade vi hamnat på prisutdelning, så han kan vara ganska snabb Curreman.

Glömde självklart att ta kort, har blivit sjukt dålig på det. Men här är filmen iaf, 1 meter ser jättepluttigt ut för Curre. Haha.

100cm - 0+4 fel - 14e placering

Tävling i Falun

Tävlade med Curre i Falun idag, är jättenöjd med honom! Ska ut och rida Eddie nu + fixa klart i stallet, skriver mer om tävlingen senare och lägger även upp film :)


Falun imorgon!

Imorgon så blir det Falun och årets första tävling för både Curre och mig! Ska bli sjukt kul, även om det bara är en lätt och låg klass. Men tror att det blir bra att börja med, taggad! Hade tänkt åka iväg till ridhus och rida igenom honom idag, men det hanns inte med så fick rida så gott det gick hemma. Red till Kungsberget och trimmade lite på en åker som dom har plogat till parkering, där var underlaget hyfsat då det låg lite snö kvar. Curre var riktigt pigg och på tårna då det var skidåkere i backen och allt annat som händer där, dock är det bara positivt då han blir lättare att jobba med. Fokuserade mycket på att ha koll på yttersidan, jobbade med lite övergångar och flytta undan innerskänkel och han kändes fin! Kunde verkligen länga ut halsen ordentligt på slutet när jag travade av och han var ändå kort i kroppen. Eddie hann jag inte med idag, men så är det ibland tyvärr...

Tänkte tvätta Curres svans nu ikväll så att den skulle vara sådär vit och fin till imorgon, men med 10 minusgrader ute så skippade vi det... Såna gånger hade det varit skönt med varmstall och spolspilta! Dessutom så var det slut på varmvatten i källaren mitt imot stallet, så får ta vatten inifrån imorgon och tvätta bort alla gula fläckar. Dock är han bara lite gul i huvudet och på bakbenen/lite upp på rumpan, har insett fördelen med halstäcke ;) Imorgon blir det fokus på att ha koll på yttersidan, samt ha en jämn rytm och behålla galoppen genom svängarna. Ber till gud att det inte är svinkallt imorgon, vilket det iof förmodligen kommer att vara...


Bangång och banplan

På tävling så brukar jag först kolla igenom banskissen om jag ser den, sen går jag banan och stegar alla linjer (dom upp till 8 språng, ca 31m) och kollar av om det är någonstans jag bör vara extra uppmärksam. Går alltid bara en gång ordentligt, eventuellt någon sväng som jag är lite osäker på en gång extra. Sedan ställer jag mig så att jag ser hela banan och memorerar hinderföljden och galoppsprången, sedan tänker jag igenom exakt hur jag ska rida. Tänker igenom hela banan galoppsprång för galoppsprång, från det att jag kommer in på banan till det att jag har ridit i mål. Tänker igenom var jag behöver vara extra uppmärksam, tex att ha koll på yttersidan i högesrsvängar med Curre osv.

Brukar tänka ungefär "ett, 6 galoppsprång, två, håll ut ordentligt och ha koll på yttersidan, tre, 7 språng lite framåt, fyra" osv. På det här sättet så har jag dels en bra plan över hur jag ska rida, jag blir mer fokuserad och det blir även mycket lättare att komma ihåg banan. Brukar till sist sätta mig ned, blunda och se mig själv rida banan felfritt, lätt och helt efter planen några gånger i huvudet. Utöver banplanen så brukar jag ha ett mål eller några saker jag ska tänka på extra mycket under rundan. Brukar ofta vara att ha en bra galopp, galoppera och behålla trycker genom svängarna, ha koll på vänstersidan mm. Inte för många saker, utan kanske max 3 "mål" eller saker jag ska tänka på extra mycket under just den rundan.   

När jag tävlade ponny så hände det flera gånger att jag glömde banan eller fick känslan av "vart ska jag?" innan jag i sista sekund kom på vart jag skulle. Men sedan jag började tävla storhäst och började stega alla linjerna och ha en ordentlig plan så tror jag inte att jag har glömt banan någon gång på tävling faktiskt, eller fått känslan av av att jag inte vet vart nästa hinder är. Jag är dessutom mer fokuserad då jag redan vet i datalj hur jag ska göra och vart svårigheterna för mig och hästen ligger.

Leif och Emma, 150cm Högbospelen 2010. Någon gång ska jag också rida 150! Ett av mina livsmål, haha

Ändrade planer

Japp, mitt lilla tävlingsschema sprack såklart! Hade tänkt åka till Söderhamn nästa helg och hoppa en 110cm, men då jag inte har någon skjuts till träningen nästa vecka så vill jag inte åka och tävla med bara en träning (igår) i ryggen när han inte har hoppat så mycket. Så min plan blir att åka till Falun nu på lördag och hoppa bara en 100cm. Hade ju tänkt att inleda tävlingsäsongen med 110, men eftersom han inte har hopptränat på några veckor pga tappskorna och det så känns vi inte riktigt igång. Men för att slippa vänta en månad på tävling så tänkte jag att vi åker och hoppar en lätt klass för att få komma ut lite! Dessutom är inte ridbarheten på topp, så det kan nog vara bra att rida bara en lätt skolrunda.

Hade kunnat åka till Storvik som är mycket närmare, men pratade med Leif som tyckte att Falun var mycket bättre. Längre att åka, men dom har två ridhus, fiberunderlag, fina hinder osv så det ger nog mer träningsmässigt att åka dit istället. Har varit där två gånger innan och tycker att dom har bra tävlingar! Curre och jag tog vår första (och hittils enda) placering i 120. Men som sagt, ska bli skönt att bara komma ut och göra en jättelätt runda, speciellt med tanke på att det blev så tokigt i höstas.

Sist vi red 1 meter, första tävlingsstarten på två år och vi blev placerad ♥

Royalblått


Tröja - HV Polo / Stigbygel - Freejump Soft Up/ Huva - Kingsland / Kavaj - Manfredi Fontana / Schabrak - Freejump / Väst - Kingsland / Schabrak - HV Polo

Min hästgarderob går mest i tornerna
marinblått (hehe), brunt/beige, svart, grått osv, dåligt med färg alltså! Gillar det lite mer stilrena och inte så mycket skrikande färger, men en färg som jag tycker är riktigt fin är royalblått! Inte för mycket, utan mest som en detalj och matchat sådär lagomt. Såg en tjej på en tävling som hade freejump schabraket och stigbyglarna här ovan och det var riktigt snyggt tillsammans! Måste ta och skaffa mig något med denna färg, tror Curre skulle passa riktigt bra i det!

Hoppträning med Curre

Äntligen hoppträning med Curre idag! Vi hade banhoppning och hoppade en lång bana på 12 hinder och 14 språng. Han var pigg och lite på tårna då han inte hopptränat på några veckor, sådär att han blir lite explosiv för ljud mm. Markarbetet är ju inte på topp (pga träningsbrist), men han kändes ändå hyfsad under den självständiga framridningen. Sedan hoppade vi hela banan på låg höjd, 80cm kanske? La till ett språng extra på linjerna och la även till två hinder så att det blev en S-båge på mitten. Fokuserade här på rytmen och guppade bara runt. Hoppade sedan fram lite på ett räcke och en oxer strax innan jag skulle hoppa och red sedan banan.

Tyckte att Curre var pigg och framåt, men däremot så lyser det igenom ganska väl att markarbetet inte är så bra just nu. Han lyssnar inte riktigt varken framåt eller bakåt, samt så bogar han ut och jag "tappar" yttersidan i svängarna. Det här gör att det blir lite omständigt istället för enkelt att ta sig fram mellan och fram till hindren på ett bra sätt. Hoppade om två linjer som inte blev bra och det blev då lite mer knas när jag blev frustrerad. Jag vill att det ska kännas enkelt och när det inte blir som jag vill så blir jag arg... Särskilt när jag vet vad det beror på, men inte riktigt kan göra något åt det. Så det blir till att träna gas/broms så att han lyssnar bättre samt att ha koll på yttersidorna, speciellt i högersvängar som det blir aldeles för omständigt och krångligt i. Meen, jag får klappa om min häst som gjorde ett bra jobb idag tycker jag! 

Gammal, men ganska söt bild på min filur, haha...

Tidig vår och hårt underlag

Alltså, jag är inget större fan av den här årstiden när man bara går och väntar på våren. För att inte tala om nu när det först blev plusgrader och varmt ett tag så snön smälte bort, sedan pang minusgrader så det blir is och stenhårt överallt! Inte kul att halka omkring och defenetivt inte kul ridväder om man inte har tillgång till ridhus att rida i. Hemma så rider jag mest efter plogade vägar på vintern, lite i skogen där det går och sedan på ridbanan/kungsbergets parkering när det är plogat. Nu däremot när det är hårt och slirigt överallt så får man kompromissa helt enkelt, för det går inte att rida fullt ut helt enkelt.

Jag brukar jobba väldigt mycket lösgörande i skritt, skänkelvikningar, öppnor/slutor och halter. Brukar även trava en del på hårt underlag, vilket är stärkande så länge hästarna är van vid det och det görs i balans och rätt form. Sedan letar jag på sträckor där snön ligger kvar och det är mjukare och rider lite fram och tillbaka i galopp. Man får ha lite fantasi den här årstiden! Hade varit superskönt med ett ridhus att kunna trimma på som vanligt i, men har man inte den lyxen så får man göra så gott man kan. Det blir lite mindre mängd träning ett tag, men bara man ökar på igen när underlaget och träningsmöjligheterna är bättre. Har hört att en häst kan stå upp till tre veckor utan att tappa något, så några veckor av mindre träning borde inte göra så mycket. Mer än att dom blir lite mindre välridna och igenomjobbad då.


Stelopererad?

Jadu, så kändes Curre idag typ, haha... Nej, men han är så stor och stark att när han har en dag då han är lite slow och stel så blir han jättesvår för mig att rida. Speciellt på väg rakt fram där jag inte har möjlighet till att lösgöra honom på voltspår och verkligen töja ut sidorna. Så hans pass var inte alls kul, för jag kände mig som ett ridskolebarn på en för stor ridskolehäst, så ridbar och bra kom jag åt honom idag. Men avslutade med att jobba lite i skritt på volt och flytta lite undan skänkeln, då mjuknade han och blev lite trevligare.

Funderar faktiskt på att träna i Eddies CWD imorgon, för tycker att han gått bättre i den. Den är lite smal för honom och hamnar liite i bakvikt, men inte mycket. Dock så har den en helt annan bom än "billigare" sadlar (fick det förklarat i CWDs monter i tyskland under Equitana) så den vidgar sig tydligen och är mer flexibel. Jag sitter dessutom mycket bättre i CWDn än Curres som är lite för stor, så har ridit några pass i den på honom. Sen så måste Curres sadel stoppas om då den blivit lite för vid och drar åt vänster. Jaja, vi får se! Tar med den och frågar "chefen" om han tror att jag kan rida i den ;)

Eddies pass gick dock mycket bättre! Han är lättare i typen och enklare för mig att komma åt, så han lossnade fint mot slutet. Försökte att rida med små mjuka hjälper och göra halt/övergång när han blev stark istället för att småhålla, samt mycket skänkelvikningar och öppnor. Han var istället mjuk och trevlig att jobba med! Tack och lov, haha.

Stor kille...

Vill ha collage


Finns en del saker som står på önskelistan eller ska köpas inom en framtid!

Skärp i läder - Hur snyggt är inte detta? Tycker det är supersnyggt med ett läderskärp -med eller utan dekoration, till vita ridbyxorna med instoppad skjorta. Även till vanliga ridbyxor med piké, supersnyggt!

Stilren huva från Equiline - Tycker verkligen att det är jättefint med en stilren huva till en snyggt knoppad man. Speciellt Equilines huvor tycker jag är superfina och har bra kvalité, sen så är det nog ett av få märken som skulle passa Curres stora öron och huvud. Tänker mig en marinblå till Curre, med knoppad man till då!

Antibit, eller bib-martingal - Har länge velat ha en sådan till Curres förbygel. Han har en förmåga att alltid bita i martingalen när vi står stilla, blev faktiskt rekomenderad att köpa en sån av en tränare då det kan vara farligt om dom fastnar. Equipe tycker jag har fina, även CWD. Gillar dock inte den från Dyón.

Pikéer - Ska köpa mig några fina Pikéer till sommaren! Hööks har en fin från JH collektion till bra pris som jag nog ska köpa, sen så har HV polo väldigt fina.

Tävlingsschabrak - Sista jag köpte mig ett nytt schabrak var nog typ två år sedan! Tänker mig iaf ett stilrent, inget med en massa loggor. RG, Anna Scarpati eller Equiline i någon fin färgkombination!

Tävlingsskjorta - Min har hängt med sedan 06/07 någon gång och börja sjunga på sista versen, dags att köpa en ny alltså. Lingdgården har jättefina och stilrena skjortor med fina detaljer som jag nog ska titta närmare på. Funderar dock på vilken färg som passar bäst till min kavaj med ljusblå krage... Vit, eller funkar det med ljusblå och vit krage?

Grattis till mig och Curre!

Igår blev Curre 11 år (8 mars enligt passet) och jag hela 22 år... Är inte lika roligt att fylla år nu för tiden, haha. Finns ingen direkt "speciell" ålder kvar att fylla, förutom att man fyller gammal då ;) Hehe. Jag har iaf haft en bra dag, det har varit folk här och vi har käkat både smörgåstårta och annat gott. Mamma fyller jämnt den 11, så vi samkör kalasandet!

Måste bara berätta en liten lustig grej när jag red Curre på eftermiddagen, haha. Red honom själv (vilket jag brukar försöka undvika, men idag blev det så) och han var lite på tårna då han inte gått så mycket på sistone. När vi kom upp till Kungsberget så fick han syn på dels skidåkare och sedan liften, vilket gjorde att han flippade totalt! For runt, kastade sig och hoppade på stället så jag trodde att jag skulle åka av, ner i diket och jag trodde på allvar att jag skulle tappa kontrollen över honom. Det var faktiskt riktigt obehagligt, så pass flippad blev han! Kortade upp gramanen ordentligt så att jag fick stopp på honom och lugnade ner honom, tillslut så kunde vi skritta förbi. Efter lite arbete i trav och galopp sedan så lugnade han ner sig och var inte sådär övertaggad. Knashäst alltså! Antingen är han är segpropp eller så är han en tickande bomb, finsn inget riktigt mellanting på den där hästen.


Snygga hästar

Jag tycker att Curre är en grymt snygg häst att se på! Klart att man är lite partisk när det är ens egen häst det handlar om, men jag tycker verkligen att han är fin att titta på. Blir aldeles varm i hjärtat när jag ser honom i hagen, för han har ett så fint uttryck när han får den där nyfikna blicken! Sen för att inte tala om när Frida eller Leif har suttit på honom, då blir jag stolt att det där är just min häst, haha♥ Blir lite förvånad, "är han verkligen så fin?". Fast det är klart, så bra går han kanske inte när jag sitter på ;) Han är ganska grovt byggd för att vara hopphäst (Darco blodet som tittar fram), vilket gör honom maffig att både rida och se på. Trots att Eddie nästan är högre, så känns han som en liten räka jämfört med Curre!

När vi var i Högbo och kollade på deras nationella tävlingar förra veckan så såg jag en häst på framhoppningen som var grymt lik Curre. Visade sig att den också var efter Parco, alltid roligt att se andra hästar efter honom då det inte finns så många i sverige. Dock brukar man ganska lätt känna igen Parco- hästarna då dom har vissa speciella drag. Den vi såg i högbo hade kortare ben än Curre och hoppade inte lika bra (tycker jag, partisk?? ;)), men var annars väldigt lik. Hade lite egenheter på framhoppningen då den reste sig och hade problem met mötande (?) hästar. Curre har också sina egenheter, även om han är mycket bättre på framhoppningarna nu än förr. 

Sen några på hans ursnygga farsa, hur fin är inte den hästen då??
Parco e. Darco- Attack Z


Nuläge och planering

Curre börjar kännas allt bättre i benet, vilket är skönt! Tror att han antingen drog till någon i samband med att han drog av skon eller pga att hoven blev trasig, något med tappskon iaf då det blev likadant alla tre gångerna. När jag pratade med Leif om det så sa han att det kunde bli små blödningar när dom drar av sig skor, så något i den stilen. Han är iaf inte varm längre och det går ner mer och mer, så vi fortsätter att jobba lite lugnt och lagomt tills jag tycker att det känns helt ok (är rädd om honom). Är jättenoga och känner alltid igenom benen både morgon och kväll, så jag vet hur han brukar kännas.

Han har iaf varit jättefin att rida, har jobbat mycket lösgörande i skritten så som flyttat för skänkeln och ställt och böjt. Har varit väldigt noga med att verkligen jobba innertygel-ytterskänkel och tvärtom, vilket har gjort att jag kommit åt honom lite bättre. Längtar tills jag kan trimma igenom honom ordentligt! Trots att det inte har blivit någon riktigt ordentlig ridning i vinter så tycker jag att han känns finare i kroppen och jobbar bättre, så det ska bli kul att se hur han utvecklas när träningsmöjligheterna blir bättre och hur det ger reultat på tävling :)

Har kollat på lite nya tävlingar för honom då vi missade dom två i Högbo, är verkligen sjukt taggad på att komma igång på riktigt nu när det blev såhär struligt! Horse festival på hemmaplan är spikat, sedan skulle vi behöva komma ut på någon innan dess också. Tänker rida 110 ett tag tills det känns lätt och enkelt. Vi tränar högre än så, men känner att vi behöver lite flyt och självförtroende på tävling. Tror att det blir bra!

Liten tävlingsplanering som det ser ut nu
v. 12 Söderhamn, lok 110cm Bara kanske, beror på hur vi kommer igång träningsmässigt

v. 14  Gävle fältrittklubb, reg 110cm
 
v. 15 Horse Festival GRS, reg 110cm

v. 17 Älvkarleby, lok 110cm
eller
v.18 Tierp, reg 110cm eller 120cm

v. 19 Högbospelen, reg 110cm, nat 120cm

Hur fin liksom?? ♥♥♥

Old pictures

Hittade en mapp från 2009 med jättefina vårbilder på Curre! Så kul när man hittar gamla bilder som man kan redigera, tror nämligen inte att jag har beskurit och redigerat någon av dessa bilder innan :) Fyra år sedan, längesen nu...Sko på

Idag åkte vi iväg med Curre och fick tappskon ditslagen, skönt! Dock så får vi be till gud att han inte tappar fler nu, då det inte finns så mycket att fästa i längre... Han har alltid varit hopplös med tappskor, kommer han väl in i en dålig perod så kan han trampa av sig flera stycken på en skoperiod. Hovarna går sönder för varje sko han drar av sig = lättare att tappa dem. Så nu får han gå med skydd och boots i både hagen och när han rids!

Benet där han har haft sina tre tappskor är fortfarande lite tjockare, så han får skritta/jogga lite tills det är bra igen. Idag var han iaf jättefin när jag jobbade honom i skritten, mjuk och fint mellan hjälperna. Eddie skötte sig bra han också, dock lite pigg när det inte går att rida riktigt pga den här jäkla isen. Längtar så grymt mycket tills det blir plusgrader och tjälen släpper! När ridbanan och grusvägarna får sån där härlig svikt, åh längta... Med tanke på att det har tinat upp neråt landet så borde det inte ta allt för lång tid kan man hoppas :)

Mars 2009

Hoppträning

Har varit och hopptränat Eddie nu på morgonen (den vita har ju som sagt bara tre skor...). Han var grymt pigg och överilad idag! Egentligen så var han fin på marken, men hade lite för mycket energi under huden kändes det som. Var mest fokus på hästarna idag, med trav och galoppbommar, travhoppning, en serie och avslutningsvis en linje med två oxrar. Vi red fram på ett mindre fyrkantspår där dom skulle vara ställd och böjd i halsen men ha kroppen kvar på spåret. Jobbade sedan med travbommar och sedan galoppbommar på volten, kortare avstånd på ena sidan och längre på den andra. Här blev han väldigt överilad och gick iväg ganska mycket, fick honom inte riktigt att slappna av och vänta. Blev lite samma sak när vi travhoppade på volten. 

Han var som sagt väldigt pigg idag, väntade inte riktigt och hoppade lite snabbt. Förra veckan gick det inte alls bra då han fegade ur efter att han rev en oxer väldigt kraftigt, så det var positivt att inget av det satt kvar! Han hoppade glatt och blev nästan lite övermodig ;) Men det har varit hårt och isigt i veckan, vilket har gjort att han inte har jobbats igenom i samma mängd som han brukar. Så det fanns lite för mycket energi tror jag! När han går i den stora hagen så brukar han dra några riktigt galopprace, men nu efter att Curre har gått igenom trådarna så får dom gå i tre mindre hagar för att strömen ska fungera. Så han har väl inte fått springa av sig rikitgt heller ;)

Leif tycker iaf att det har gått framåt med honom och att han jobbar på ett helt annat sätt i markarbetet, mer genom kroppen. Kul att höra när jag själv tyckt att han jobbar mycket bättre på marken :) Känns som att han har blivit starkare i kroppen och galoppkvalitén har blivit bättre, blir så mycket enklare att rida på hinder då.

 
 

Tröök

Curre har kommit in i en dålig skoperiod nu, känns som att skorna bara rasar av... Började för tre veckor sedan när han trampade av sig en framsko (ringsko), det var dock nära skoning så inte så konstigt. Fick på skon och tränade dagen efter, då det inte gick sådär jättebra. Skrittade honom dagen efter på morgonen och han kändes jättefin i benen (är det någon gång han är lite tjockare så är det på morgonen när han har stått stilla hela natten), men på kvällen när jag skulle sätta på honom hans Back on Track så kände jag att han var lite tjock och varm i det benet han dragit av sig skon på. Inget halt, men jag lät honom vila och skrittade tills det blev bättre och trappade upp i takt med att han kändes bättre. Veckan därpå så lyckas han dra av samma sko IGEN och innan hovslagaren hunnit komma och slå på den där skon så rymde han ur hagen och drog med sig sina polare en dryg kilometer upp i byn. Då drog han även av sig en baksko...

Efter det var det samma sak, lite tjock och varm i det benet. Samma procedur och nu när det gått ner och jag kunnat rida normalt, vad tror ni inte händer då? Jo, han trampar av sig samma sko ännu en gång, great! Medan jag var ute och red dessutom, trots boots... Så nu har svullnaden kommit tillbaka igen, så för tredje veckan så blir det ingen träning för honom. Alltså jag orkar inte :( Det sista hovslagaren sa förra veckan var att nu får han inte tappa fler skor och det är precis det han har gjort nu. Förmodligen så är det något i samband med att han drar av sig skon som gör att han svullnar upp, antingen kraften när han drar av den (måste krävas en del när dom är nyskodd) eller något med sulan som gör det. Lagomt less känner jag mig.

Han kändes verkligen superfin när vi tränade för Helena P för drygt en månad sedan och jag hade planerat in vårens tävlingar, vilka jag har varit tvungen att stryka två. Känns ruttet att det inte har varit något krångel under hela vintern och nu när tävlingarna börjar dra igång så händer det här. Men det är väl kanske lika bra när det ändå är hårt och isbana överallt. Just nu känns det som att vi kan spola fram några veckor, tills det är mjukt i backen och sedan får vi väl sätta supermegaklister mellan skon och hoven på den där vita filuren... 

// Hon som är skitless och ska gå och gömma sig bakom en sten. 


RSS 2.0