Dagens ridning

Curre- Fick gå ett pass på parkeringen/åkern. Det har varit plusgrader några dagar så det var lite djupt och tungt på vissa ställen, men han jobbade ändå på bra tycker jag. Red mest övergångar mellan alla gångarter och i ett balanserat tempo då jag var lite rädd att han skulle halka när underlaget var som det var. Så länge jag hade honom framför mig så kändes han riktigt fin och lätt i handen, rund och fin galopp. Däremot så segar han gärna till lite när jag inte märker, så får vara uppmärksam och på honom hela tiden så han inte blir lång och faller isär. Med tanke på förutsättningarna så är jag nöjd med honom! Är glad att han ändå känns så pass bra med tanke på trimmöjligheterna nu på vintern :)

Eddie- Vilade idag.


Horse eye

Älskar hästögon, så himla fina. Punkt.


Film

Kom på att Angelica inte längre hade moviemaker på sin dator sedan hon formaterade om den och eftersom filmer från iphone inte fungerar i det gamla programmet på våran stationära så laddar jag bara upp ett klipp från den sista rundan. Hade egentligen tänkt klippa ihop den första lägre rundan, den här och när vi hoppade om en linje. Men aja, får bli såhär istället :) Ska be henne ladda hem programmet så jag kan klippa ihop filmer sen, roligare än bara ett kort klipp.

Som ni ser så är han lite pigg/stark och hoppar lite snabbt, inte lika igenom som han brukar när han väntar bättre. Men språnget över den röda oxern andra gången gillar vi!

Helena P träning

I helgen så ska Curre och jag träna för Helena Persson, ska verkligen bli superkul! Tränade för henne förra året med Eddie vid den här tiden, då Curre var under igångsättning. Men har faktiskt tränat för henne med Curre också, för snart 4 år sedan när vi var med i utvecklingsteamet. Kommer ihåg att hon verkligen gillade honom och att vi fick fint beröm! Han var sju då och iår blir han elva och inte har vi kommit så mycket längre än då pga allt som blev. Himla tråkigt, fyra år är lång tid när man tänker efter. Men förhoppningsvis så ska han vara frisk och fräsch att kunna tävla iår. Är jättetaggad för det här året med honom! Har bara tränat för Leif med Curre sedan han blev skadad, så det ska bli kul att kanske få lite nya tips och synpunkter i helgen :)

Helena Persson under Högbospelen 2010 som jag hittade i en mapp på datorn. Helena är liksom Leif A-tränare i hoppning :)

Hoppträning

Var in till Gävle och hopptränade med Curre idag. Vi hade självständig framridning och hoppade sedan bana efter lite framhoppning på en oxer och ett räcke. Curre kändes ganska bra från start, jag hade ett bra stöd och det kändes som att han "satt ihop". Galoppen blir då rundare och han blir lättare i fram, precis som jag vill ha honom. Han var fraktiskt ganska pigg och låg på, fick kämpa lite för att få tillbaka honom på några linjer! När han är såhär så blir han lite snabb i sprången och får inte dom där runda sprången där han kommer upp, utan det blir lite mer på fart. Dock så är han fortfarande försiktig och drar inte med sig någon bom, även om han var i lite. Men tycker att det bara är positivt att han var så pigg och glad! Kände riktigt hur han bjöd och tog tag i hindren. Sen är det bara jag som ska kunna använda den här energin, kunna sätta ihop honom så han kommer upp i höjd istället.

Hoppade först ett varv lägre och sedan ett varv på 120 kanske, tog även om en linje där han inte riktigt fick plats. Är som sagt jätteglad över att han var så pigg och tyckte att det var kul idag! Hellre att han ligger på och hoppar lite snabbt än att han segar ihop. Är faktiskt nöjd över mig själv att jag hela tiden höll rytmen och inte plockade bort galoppen idag. Som Leif sa, en bra rytm är ofta bättre än en bra distans! Har man bromsat bort galoppen innan man kommer fram till hindret så blir det svårt att ta sig över ;) Men som sagt, nöjd med både häst och mig själv idag. I helgen så ska vi på träning lör-sön och helgen efter så är det tävling i Högbo, hoppar då 110cm. Ska bli intressant att se hur han är då, med tanke på hur han sa upp sig sist vi tävlade. Men idag så kändes han som sagt jättepigg och positiv!

Pappa filmade, så ska sätta mig vid Angelicas dator och klippa ihop det innan jag laddar upp på youtube tänkte jag. Så film kommer :) 

110 i Jäderfors i somras

Dagens ridning

Curre- Red ett liknande pass som igår, lite trimm i Kungsberget alltså. Fokuserade precis som då på att vara stadigare med överliv och hand, inte låta honom lägga sig i handen och bli lång. Han kändes faktiskt riktigt fin! När jag inte låter honom bli lång och lägga sig i handen så tvingas han automatiskt att sätta under sig när jag matar på, vilket gjorde att han kändes väldigt lätt och fin i handen. Efter lite övergångar och tempoväxlingar så blev han bärigare och galoppen blev rundare. Bytena till vänster krånglade dock och han ville inte byta i bak samtidigt som fram, så fick kämpa på där ett tag innan det släppte. Han vill gärna sätta vänster bak utanför kroppen, så det var nog att han blev lite trött där mot slutet och inte ville stampa om. Men nöjd med honom, kul att det släppt lite då jag inte fått igenom honom riktigt senaste tiden.

Eddie- Gick som igår ett lite lugnare pass. Jobbade en stund i trav på en volt vid en korsning, ställde igenom i båda varven och tog även en liten galopp. Tänkte även med honom på att vara stadig med överliv och hand, följsam men ha en stadig kontakt och inte låta honom dra mig ur balans. Han blir alltid lite irriterad när jag håller kvar, men han tog det bra och kändes väldigt fin! Satte under sig och blev kort i kroppen med lång hals. Fin! 


Dagens ridning

Eddie- Reds en kortare runda i skritt och trav. Red lite på en volt vid en vändplan där jag jobbade med att han verkligen skulle forma sig runt innerskänkeln och gjorde även lite övergångar. Han kändes fin där och jobbade på bra, men så fort man kommer ut efter vägen så blir han jättespänd. Måste liksom ha stenkoll på allt runt omkring och kan inte riktigt släppa på kontrollen, vilket är frustrerande som ryttare då han blir så svår att få till ett bra arbete. Han jobbade dock på bra i slutet efter många öppnor och slutor, samt travövergångar. 

Curre- Åh, han fick en guldstjärna idag! Han var ju himla fin i höstas, men har tappat lite av den där mjukheten nu under vintern. Red idag på parkeringen vid Kungsberg där vi jobbade med mycket öppnor, övergångar och lite byten då jag inte riktigt har fått dom rena på sista tiden (han har jättelätt för att byta, men man måste verkligen ha bakbenen igång för att han ska stampa till och byta fram och bak samtidigt).

Rätade på mig och höll lite mer i honom, slöt om tygeln och var lite starkare i armar och överliv. Då kunde han inte tippa framåt, utan fick sätta under bakbenen när jag aktiverade honom. Fick verkligen in bakbenen och kunde lossa sidorna ordentligt och han fick en riktigt härlig och balanserad galopp i slutet där jag kunde lätta i innertygeln, riktigt nöjd med honom! Måste inse att han är stor och stark och att jag måste vara lite stark och stadig tillbaka (dock fortfarande följsam). Hade även sporrarna med trissa som han lyssnar bra för, glömde dock av mig och tröck i lite för mycket och då blev han arg. Hoppade rakt upp i luften och slog ut med ett bakben, hehe. Men så länge jag rider med benen så fungerar det finfint. Men som sagt, nöjd med min vita!

Eddie för någon dag sedan

Allt möjligt

Japp, jag är sämst på att blogga. Eller jag kan inte blogga längre, haha... Jag har bloggat sedan maj 2009, vilket är drygt 3,5 år ungefär. Nu på slutet så har det dock gått riktigt trögt, vet liksom inte vad jag ska skriva om. Håller på att "reda ut" mitt liv, försöka få någon fart på det typ. Fundera ut vad jag vill osv. Börjar få en någorlunda klar bild över vad jag vill göra detta år och nu är det bara väntan för att klara bit för bit. Det går mig lite på nerverna, men bara att bita ihop och se fram imot det som kommer. Det kanske inte alls blir som jag vill eller tänkt, men bara det händer något nytt känner jag. Blir nog bra i slutändan hoppas jag.

Hästarna rullar det på med och jag hatar vintern lika mycket som vanligt och önskar bara ännu mer att jag hade tillgång till ett ridhus! Skulle sitta gymt bra med med ett körkort (men snart så!) och ett E-kort så man kunde packa in hästen och åka själv för lite ordentlig ridning. Grymt frustrerande som det är nu, när man vet hur man vill lägga upp träningen men inte kan pga dåliga träningsmöjligheter. Aja, ingen idé att vara bitter! Som det är just nu så blir det mycket uteritter och även ridning på en parkering i Kungsberget. Dom har plogat upp en åker som har ganska mycket packad snö, lutar lite men fungerar helt ok att rida på! Lyser från berget på kvällarna, men man får se till att rida när det inte är så mycket folk bara. Curre hopptränar varje vecka för Leif och försöker matchas så gott det går inför tävlingsäsongen som planeras att startas i Högbo den 17 feb.

Eddie är faktiskt utlagd på annons och planeras att säljas det här året. Inget jag bara kommit på nu, utan det har alltid funnits i tankarna att han någon gång ska säljas. Vi köpte honom i oktober 2009 när Curre var långtidsskadad, som ett projekt att ha medan Curre var konvalecent. Eddie har inte alls samma kapacitet som Curre och är ingen hopphäst för större klasser, men är däremot en supertrevlig häst om man vill hålla sig på en lagom nivå i kanske både hoppning och dressyr! Han har lärt mig supermycket och jag har verkligen utvecklats som ryttare tack vare denna häst. Han är 10 år iår och jag känner att det är dags att han får komma till någon annan som verkligen uppskattar honom för dom kvalitéer och positiva egenskaper som han har. Jag är mer inriktad mot att ta mig upp i klasserna och där matchar vi inte varandra riktigt. Så det är planen med honom, fram till dess att han blir såld så jobbar vi bara på :)

Åter till min bloggning så funderar jag om ni som faktiskt kikar in här ibland, vill att jag börjar skriva regelbundet igen? Om vad i så fall? Jag har glömt vad jag brukar skriva om, förutom dagens ridning och träningar typ, haha!
 
Världens finaste Curre

Eddie kan han

Måste bara berätta om en rolig sak som hände här om dagen, haha. Var ute i stallet och mockade då jag fick syn på att Eddie var utan täcke. Såg det ligga en bit bort, så jag går dit för att om det var helt eller i strimlor. När jag kommer så har han ställt sig framför täcket och kollar på det. Var tvungen att ta kort när han stod där, för han såg liksom ut som "Hihi, jag tog av mig täcket!", haha. Som jag skrivit förut så gillar han inte att bli för varm, utan såg ut att tycka att det var jätteskönt att vara utan. Tog med mig täcket in då jag såg att två av ringarna fram hade gått sönder, så det måste ha hasat av bakåt. Annars helt som tur var! Under tiden han fick stå utan såg han ut att trivas utmärkt och tycka det var jätteskönt. Nu har han dock blivit klippt och får se till att ha täcket på sig, men att ha för tjocka täcken i onödan gillar han inte ;)

Sköönt säger Eddie...

Möss...

Finns det ens några värre djur? Inte för att jag är rädd och skriker när jag får syn på möss i stallet, utan för att dom är skadedjur = biter sönder saker. Förra året hade vi jättemycket problem med möss som sprang i sadelkammaren. När dom först bet hål i mitt skrittäcke i ull från Mias och sedan mitt fina "åkabort" stalltäcke från HL så fick jag verkligen nog! Dom springer på "vinden" ovanför stallet och hade då bitit hål i taket och boade bland täckena på hyllan... Så vi spickade dit tjocka lister vid taket i sadelkammaren, hällde allt foder i tunnor och satte dit fällor för att dom skulle försvinna.

Sedan dess har det varit ganska lugnt, men nu senast så hade jag vikt ihop ett av schabraken som skulle tvättas. Det hade legat ihopvikt någon vecka och när jag tog fram det igår och skulle tvätta så ramlade det ut hästmat och tygbitar... Min systers fina HV polo schabrak som hon köpte på Equitana mässan i tyskland hade dom tuggat på. Inte där sadeln ligger kunde dom bita hål, utan såklart på den delen som syns. Jag blir verkligen tokig på sånt här! Man köper dyra märkessaker och så blir dom sönderbitna av möss, mm, jättekul... Dom saker som råkat ut är just dyrare märken, inte något gammalt slitet täcke eller schabrak som jag har massor av...

Nu har fodret åkt ut i stallet och sedan får jag vara noga med att dels tvätta och stoppa undan dom fina schabraken i "schabrakpåsen" jag har och sedan sopa undan all hästmat som spills, så det inte finns någon anledning att vara där. Sedan sätta ut fällor såklart. Gah, så onödigt!  Har aldrig råkat ut för det här förut, utan det är bara den här och förra vintern...

Har ni råkat ut för möss som bitit sönder utrustning?

Såhär såg schabraket ut...

Klippdags!

Idag kom äääntligen reservdelen till våran klippmaskin! Den gick sönder för över en månad sedan när jag skulle klippa Eddie. Hade plockat isär och gjort rent skären och när jag sedan skulle starta den så gick skiten sönder... Vet inte om jag gjort något fel när jag satte ihop den eller om det var materialutmattning (den är ändå drygt 20 år gammal!) som gjorde att ett kugghjul i maskinen sprack. Tog ett bra tag att få tag i rätt hjul då vi först fick fel och sedan tog leveransen sin tid.

Men nu hade rätt hjul kommit och det passade som det skulle, plus att maskinen verkar fungera som den ska. Så nu ska mina två lurvtussar till hästar äntligen bli klippta! Har gått och stört mig på att dom är långhåriga och blir svettiga efter varje pass, inte bra för dem att bli blöta i kylan (dock har det som tur är inte varit så kallt på sistone) heller. Curre får sig nog en helklippning inklusive benen och Eddie får sin första klippning för säsongen faktiskt. Som tur är så sätter han inte en sån där björnpäls som Curre får om han inte klipps, haha. 

Curre efter sista klippningen då jag även tog benen. Faktiskt så var den en som frågade när jag var och tränade om han gått ner i vikt då ahn såg så smäcker ut, haha ;)

Eddies 2012

Januari-april
Varvade mellan Eddie och Curre på träningarna för Leif under den här tiden. Blev något längre uppehåll med hoppningen någon period har jag för mig. Startade årets första tävling i storvik i februari där vi bara hoppade 100cm som inte gick så bra då han var väldigt spänd. Hoppade i april en 100cm i Ockelbo där han var supefin på framhoppningen ute, men jättespänd när vi kom in på banan i ridhuset. Var sedan till Älvkarleby där vi var felfri i 90 och dubbelnolla i 100cm, hans första dubbelnolla!


Maj-augusti
Fortsatte att träna på och var under den här perioden ute på flera tävlingar. Gjorde några dubbelnollor och någon med fyra fel i omhoppningen i 100cm. Debuterade i juli 110cm i Hofors där vi fick vi ett stopp på en oxer som jag backade honom in i, helt mitt fel. Rev sedan samma hinder då han nog blev spänd pga det innan, sedan red jag iväg honom på sista hindret som bommen åkte ner på. Resten gjorde han superfint, kunde lika gärna varit en nolla om jag bara ridit som jag skulle!

Sedan var det Avesta där han var dubbelnolla i 100cm och i 110 vi fick stopp på ett och två, för att jag plockade för mycket (vilket man inte får göra på honom)... Sedan blev jag arg och vi hoppade 2-9 felfritt förutom ett litet pet ut ur kombenationen. Jättefin runda förutom början då, haha. Sedan var det regionalt i Tierp där han gjorde en jättebra 100cm med ett lite onödigt stopp, sedan i 110 så kom vi inte så långt... Men inser nu i efterhand att det var en lite för svår tävling för honom och han blev spänd för saker runt om. Dock gjorde han en bra runda i klassen innan, så det var positivt.

Sista tävlingen för iår var i söderhamn där det inte alls gick bra. Några missförstånd i 100cm och i 110 blev vi ute i pga för mycket fel, men i mål kom vi dock, haha. Men vi hade hoppat aldeles för dåligt innan den tävlingen och han måste hela tiden hållas uppdaterad.


September-december

I september så hade jag mest fokus på Curre och Eddie fick ta det lite lugnare på hoppfronten den månaden. Hade sedan med mig Eddie på någon träning, men han blev strax efter det svullen i ett framben pga några små sår (troligen lymfangit pga leran). När han sedan blev bra i frambenet så hände samma sak med ena bakbenen som svullnade upp... I oktober så började det frysa på och bli hårt ute och då jag ville ha mest fokus på Curre så fick Eddie bara ridas hemma, vilket det även har varit i nov-dec.

2012 har varit ett riktigt bra år med Eddie måste jag säga! Han har varit fin och utvecklats i markarbetet och han har gjort många bra rundor på både träning och tävling. Upp till 105cm så har han faktiskt en nolla i 90cm, fyra dubbelnollor och två med fyra fel i omhoppningen i 100cm och 105cm! Sen har vi varit nära placering ett antal gånger, men inte haft turen på våran sida. Är faktiskt riktigt nöjd med årets starter på honom! Dom gånger det gått dåligt så har jag ridit kasst eller så hade jag hoppat för lite innan. Han har debuterat 110cm och satt några nollor i 90-105cm som var målet för året! Dock slutade dom tre sista månaderna lite tråkigt då det är så svårt att hålla igång på vintern då vi har så långt till ridhus... Men vi blickar framåt och hoppas att han kan komma igång ordentligt snart :)

110cm i Avesta, från hinder nr 2.

Curres 2012

Januari-april
Jobbade på med vanligt grundläggande för att stärka upp honom i januari. Var iväg till ridhus och trimmade, samt skuttade över lite kuber och småhinder. Började hoppträna för Leif i februari, mest lite gymnastikhoppning och lägre höjder. Var på återbesök i mars och då såg han superfin och fräsch ut! Började hoppa lite banor och högra höjder i april. Åkte även av Curre under en uteritt och jag lyckades stuka ena pekfingret rejält. Det är fortfarande svullet och lite krokigt, samt att det fortfarande gör lite ont ;)


Maj-augusti
Första starten för året var i Högbo i maj där vi dubbelnollade i 110cm. Han var stark och det kändes som satt han sprang omkring med mig, så tog ut vägarna lite och hamnade första utanför placering... Lite surt när det var 350kr i premie, men så är det ;) Nästa dag hoppade vi en 120 där han också var stark och i framvikt, dock hoppade han halva banan felfritt tills jag la honom i botten på ett räcke som han rev och sedan stannade han på en trippel där vi inte fick någon bra distans. Valde att kolla upp honom efter den här tävlingen och han reagerade lite och blev behandlad, men det var enligt veterinären inte alls något farligt. Tog det sedan väldigt lugnt med att sätta igång och bygga upp honom, red på olika underlag och fokuserade mycket på att få honom mer i uppförsbacke. 


September-december
I september så startade vi en 110cm i jäderfors där han var jättepigg på framridningen, men lite seg på banan. Dock var vi dubbelnolla och första utanför placering placering IGEN, haha... Sedan åkte vi på meeting i Hudik där han var överlycklig! Bockade som tusan på framhoppninen och tyckte allt var superkul. Hoppade först en 115cm som han hoppade felfritt fram till sista där han stannade pga att jag red iväg honom aldeles för stort. Dock var rundan orytmisk och han dog efter halva banan. När vi kom ut så kändes han konstig och det visade sig att han trampat av sig sin ena ringsko på framhoppningen. Hittade den och fick den ditslagen så vi kunde hoppa 120n dagen efter. Hade en bättre galopp och vi hoppade enkelt runt till näst sista där jag tappade ut vänsterbogen och kom in i botten så han tog med sig översta bommen. 4 fel åt ryttaren...

Någon gång efter Hudik så lossnade det verkligen i markarbetet och han blev på kort tid som en helt annan häst! Kortare i kroppen, bar sig själv och jobbade igenom kroppen på ett helt annat sätt. Startade två 120cm på VW grand prix tävlingen hemma och var ute i båda... Han hoppade super på framhoppningen men dog efter några språng, samt inne på banan. Antagligen en kombenation av pälsfällningen och att jag kommit åt honom så mycket bättre veckan innan.

Avslutade året med att i oktober hoppa  två 110cm i Högbo. Gjorde en jättebra grund första dagen, men ett ner och två stopp i omhoppningen där han blev jättesur. Nästa dag stannade han ut sig på andra hindret... Var helt förstörd efter den tävlingen och trodde att allt var kört med honom, men pratade efteråt igenom med Leif som inte trodde att det var något fel med honom. Han hade känts så himla fin och veckan innan sa Leif att "han aldrig har sett såhär fin ut". Så fin på marken som han varit innan har han aldrig varit, så det stämde liksom inte. Han fortsatte att vara fin på marken och i hoppningen under träning i nov-dec, dock lite sämre på marken när snön kom och träningsmöjligheterna hemma blev sämre... Men fortfarande stor skillnad!  


Tävlingsmässigt så har det här året varit det sämsta hitils med Curre och träningsmässigt det bästa faktiskt, lustigt nog. Men jag har det här året hittat en ridning som fungerar på honom, det har lossnat otroligt mycket i markarbetet och jag har i hoppningen hittat ett mycket bättre flyt på honom. Nu i höst så hände det så mycket att jag tror det blev lite mycket, men det tror jag att vi har igen nästa år då han har stärkt sig väldigt mycket. Det är inte så mycket att älta, utan bara blicka framåt inför 2013!


RSS 2.0