Träningen idag

Hade som sagt Eddie med mig på träningen idag. Vi red fram självständigt och han kändes väldigt fint, lite pigg men tog ett bra stöd och kändes mjuk. Började med att hoppa fram på volt, där var han lite spänd dom första sprången. Tog upp nacken och spännde sig lite strax innan hindret, så provade att sätta på en graman när vi hoppade i andra varvet. Tyckte att den fungerade bra då han blev mer mellan hjälperna och kunde inte hoppa iväg med rak rygg. Hoppade sedan en S-båge med tre räcken som också gick bra, den höjdes sedan upp till 120 kanske och han hoppade jättefint!

Skulle sedan hoppa fram på en oxer med bom framför och vi kom jättebra, men av någon anledning så uppfattar han inte hindret och tar med sig bommarna både i fram och bakkant. Efter det så blev han rädd och stannade flera gånger, även fast vi sänkte. Tillslut så slappnade han av och hoppade oxen, men det hängde kvar när vi sedan skulle hoppa banan. Tyckte att jag red bra och fick bra distanser, men det var bara som att det blev kaos, error i hjärnan och han blev osäker på varje nytt hinder. Sänkte det som vi fick problem med och hoppade igenom det tills han slappnade av och hoppade sedan om delar av banan.

Tror att han blev väldigt skärrad av dels nedslaget och sedan när jag korrigerade honom (han brukar ta det bra, men idag blev det som sagt bara kaos i huvudet på honom), men efter att vi kom igång och han fick mycket beröm när han gjorde rätt så avslutade vi iaf bra. När jag travade av så sa Leif "skit också", för precis som jag så tyckte han att det var så synd att  det blev sådär när han var så himla fin innan. Han trodde att det berodde på att hindret som är gul/svartrandigt på längden är svårt för hästarna att uppfatta och att han inte riktigt såg det, sen blev han osäker när han slog sig. Det här var ju bara tredje gången han hoppade på länge och han är fortfarande lite spänd för att han inte har kommit igång riktigt, så det bidrog nog en del. Men som Leif sa, vi får fokusera på det som var bra innan och glömma resten ;) Han fungerar allra bäst när han hoppar ofta och regelbundet, då slappnar han av och tar misstag mycket bättre. Men det blir ingen tävling i helgen som jag hade tänkt, känns bara dumt.


Fin häst!

Eddie har faktiskt varit väldigt fin i markarbetet på sistone! Om jag tänker efter så har han nog inte varit såhär fin förut, inte så stadig varje pass iaf. Han var lite tråkig för en månad sedan kanske och provade då att rida på graman ett tag, bara löst spänd i sidorna. Han har en grej för sig att han ibland biter tag i bettet och sedan bara drar iväg med huvudet, sen så kan han även "bryta" sig loss när han blir spänd. När jag då hade gramanen så tog det stopp när han gjorde så, vilket gjorde att han gav upp tillslut och blev mer fokuserad på mig istället. Bytte sedan ut gramanen mot en bib- martingal (en sån med trekant) då den ramar in lite mer än en vanlig. Det blir inte lika mycket inramat som med gramanen, men det tar ändå stopp om har slår upp huvudet. När jag sedan har tränat utan martingal alls så har han kännts jättefin, men bib-martingalen är ändå bra att ha hemma där han brukar vara spändare :)

Har jobbat med mycket övergångar och flytta undan innerskänkel för att han ska ta stöd på ytter och bli loss i innersidan. Han vill inte gärna att man tar honom i munnen, så så fort han blir spänd så flyttar jag bara undan för skänkeln tills han slappnar av. Har jobbat så ett tag nu och i takt med att han har spännt av så har jag höjt kraven och lägger in galoppombyten, ökar/minskar galoppsprången och steglängden i traven. Han är väldigt känslig och reagerar på minsta lilla, men bara man har tålamod så är han väldigt samarbetsvillig. Tycker att allt jobb börjar falla på plats och han har faktiskt kännts riktigt trevlig hela veckan! Han är som sagt känslig och lite speciell då han har lite attityd när det gäller munnen, men får man honom väl igenomarbetad så är han himla fin och väldigt lätt för hjälperna. Lätt för skänkeln och man har en fint, mjukt stöd i handen. När vårt samarbete fungerar så är han väldigt rolig att jobba med!

Imorgon skulle vi hoppa bana på träningen för Leif, ska bli intressant att se hur han är då :)

Älskar hans ansiktsuttryck på den här bilden♥ Hans absolut mest positiva sida är att han är så positiv. Har aldrig varit med om att han har tjurat ihop eller stannat på hinder för att han är "dum", utan på så sätt är han genomärlig :)

Just fun

Skrattar lika mycket varje gång, hahaha....

Ajaj

Har bara promenerat med Curre för hand fredag-lördag och satt upp och skrittade honom igår kväll. Det var lite dimmigt ute och vi hann bara skritta ut på asfaltsvägen så kastar han runt för att han får "syn" på något (tydligen). Jag som inte var beredd åker såklart i backen, landar med röven rakt ner på stenhård asfaltsväg! Gjorde så jäkla ont att jag inte kunde röra mig, haha. Just i den stunden så var han inte poppis kan jag säga... Men som tur var så var Angelica med, så han stannade en bit bort. Alltså jag fattar inte hur han kan vara så snabb, från ingenting till världens 180 graders vändning på nolltid. Inte en chans att man hinner med, jag lovar.

Som tur var så gick jag upp och hämtade min gamla (fula och obekväma) väst då min har pajjat i drajkedjan, annars hade jag väl haft ännu mera ont. Håller fast vid att den där hästen är livsfarlig att rida ut på! Slår mig alltid, så det jag hinner tänka i luften är i princip "undra HUR mycket jag kommer göra mig illa". På listan nu är ett krokigt, tjockt finger (fortfarande, flera månader senare), skrotad hjälm, trasig armbåge, blåmärken osv, just när han har gjort dom där vändningarna. Så ja, här sitter jag med en ond höger skinka och stel nacke. Man måste vara galen som håller på, haha. Jaja, skrittade honom imorse vilket gick bra, ska trimma min fux lite senare :) Träning imorgon!

Den skyldige...
 

Sitsträning

Något som jag har märkt är att jag har ganska dålig balans när det gäller att stå i lätt sits. Vet inte om det beror på att jag är ganska lång (framförallt långa ben, Leif längde typ ett hål när han red Curre, haha) och är lite klen, för jag har jättesvårt för att stå upp i just lätt sits. Dimper gärna ner med rumpan och har svårt att hitta balansen och samtidigt kunna inverka på ett bra sätt. Detta gör ju att jag hellre sitter ner och jobbar hästarna, då jag känner mig invalid när jag lättar upp i sitsen, haha. Märkte det tydligast när Leif bad mig lätta upp i sitsen när jag hopptränade Curre sist, att jag tappar balansen i den lätta sitsen.

Så nu har jag börjat ta tag i det här och dom senaste passen på banan så har jag avslutat genom att först galoppera i ett lite lugnare tempo och lägre form där jag står i lätt sits och fokuserar på mig själv. Sedan kör jag balanslättridning, dvs stå upp två steg, sitta ner ett osv medan jag travar av. Tycker att det här är lättast att göra i slutet av passen då hästarna är lösgjorda och trevliga, så att man kan fokusera på sig själv och hitta en bra position. Har haft träningsvärk i vaderna några dagar efter att jag har jobbat med det här, vilket måste betyda att jag kommer åt muskler som jag saknar. Jättebra träning iaf! Eddie blir även mycket lugnare och mer sansad när jag kör balanslättridning när jag travar av. Just balanslättridning är något som vi ibland får göra när vi rider fram under träningarna :)

Ni som också är långa, har ni problem med att stå i lätt sits? (Jag är drygt 175cm) Eller så är jag bara klen och har dålig balans helt enkelt, haha.


Stay positive

Den här bloggen har snart gått från hästblogg till en avreageringsblogg. Eller något... Nej, men strök mig från Högbo med Curre nästa helg. Han var ju lite tjock och varm i ena frambenet förra veckan, vilket gjorde att jag strök mig från  tävlingen helgen som var. Tror att det berodde på att han drog av sig en sko (samma ben) på tisdagen förra veckan, då det har hänt samma sak förut i samband med att han har haft en tappsko. Iaf så blev han bättre, men såklart så drog han av sig samma sko IGEN i måndags. Om inte det vore nog så gick han dessutom nästa dag igenom tråden och drog med sig sina polare på en rolig upptäcksfärd på drygt en kilometer upp i byn (en baksko åkte då av +balltramp)... Han har blivit helt hopplös med att smita ut ur hagen! Elen går ju inte fram pga all snö och då har han kommit på att det går aldeles utmärkt att bara gå igenom och hitta på roligare saker.

Iaf så tycker jag att det har gått upp lite i samma ben, så nu blir det skritt tills han är bra. Kanske jag som är sjåpig då han inte alls känns konstig eller markerar, men jag skulle aldrig förlåta mig själv om det skulle bli värre bara för att jag vill tävla. Sen så känner jag att jag inte har kunnat trimma ordentligt pga det här på 1,5 vecka och då känns det inte så värt att tävla. Nej, det känns viktigare att han är tiptopp resten av tävlingsterminen än att jag till varje pris ska tävla nästa helg faktisk. Men tror att det går ner snart bara han håller skorna på fötterna och ger fasen i att dra iväg på äventyr. Är rädd om min häst ♥

Så jag tror att det blir Eddie som får träna nästa vecka och kanske att han får åka till Högbo och hoppa 100cm, vi får se! Han har ju inte hoppat så mycket, men han skött sig väldigt bra när han varit med. Tränade honom den här veckan och han kändes då jättefin, hoppade bra och var fin på marken. Är dessutom bara en bed.A i Högbo, men vi får se :) Känns så jäkla trist när Curre har varit så himla fin och så ska han rymma, dra av sig skor och gud vet allt. Ibland är det inte lätt att vara positiv alltså, höhö. Hästar ni vet! Surprise, surprise...
 


Hoppträning

Eddie var som sagt med på träningen idag. Vi red fram utan stigbyglar på en stor volt som vi sedan gjorde två mindre volter ut från och bytte varv, flyttade dem lite undan skänkeln i den lilla volten. Jobbade sedan med rättvänd galopp på dom små volterna och förvänd på den stora. Eddie kändes väldigt fin på marken faktiskt! Lite spänd i början, men slappnade av allt eftersom. Den förvända fungerade tyvärr inte så bra då han dels blev spänd för porten på ena sidan och blir sedan lite stressad allmänhet när vi gör sånt han inte gjort på ett tag. Över lag så spänner han ofta till när det händer nya saker, bara sånt som varvbyte kan han bli lite spänd av. Annars så var han lätt i fram och jobbade bra igenom kroppen!

Hoppade ganska mycket styrkeövningar idag, så som studs, serie och en bred oxer. satte ihop det till en bana på slutet, där  vi också la till några linjer. Tycker att Eddie skötte sig bra och hoppade bra idag, särskilt med tanke på att han har hoppat så lite på länge. På en oxer så fick vi ett stopp för att jag kom för mycket ut på högerkanten och sedan hoppade han lite för stort över den, men annars så var han bra. Min känsla var inte tiptopp, men det kommer. Leif tyckte att det har skett en stor utveckling med honom i det stora hela! Han jobbar bättre igenom kroppen på marken, språngkurvan är bättre och han är mer försiktig. Sånt är kul att höra :) Nöjd med honom!


Orkar inte...

Efter att Curre har tagit det lugnt sedan onsdag förra veckan så trampade han av sig en framsko idag (vilket han även gjorde tisdag förra veckan), dock så skulle hovslagaren ändå komma på på onsdag. Dock så betyder det att han måste stå två dagar nu, vilket jag inte tycker är sådär jättekul. Är tvungen att ha alla tre hästarna ihop nu då dom har totalförstört hagarna och jag får helt enkelt inte upp några trådar längre när dom har brutit av så många stolpar.

Började med att Curre kom på att strömmen inte gick fram, så det var bara att gå rakt igenom... Så dom röjer runt och tycker att det är skitkul, därav tappskorna. Ber till gud att det inte blir några sparkskador då dom inte är jättesnälla och lugna mot varandra precis. Visst, mysigt att ha dom ihop men det är också en risk. Ska jag ha hästarna ihop så vill jag att personligheterna fungerar ihop, vilket våra hästar inte riktigt gör. Aldeles för mycket tjafs och bakutsparkar från ponnyn för min smak :S Nej, till våren så blir det till att fixa iordning hagarna ordentligt!

Ser jättegulligt ut på bilden, några sekunder efter stog dem på bakbenen mot varandra ;) Får man kalla sina hästar drygskallar så gör jag det nu, haha. Men dom kan vara bra jobbiga ibland alltså...

Fina Curre

Tog några bilder lite snabbt på Curre igår morse med det nya bettet från Trust som jag vann då dom ville ha en bild. Från början så var bilderna jättetråkigt blåa, men lyckades fixa till dom ganska bra ändå. Han är verkligen himla söt Curre, med sitt stora huvud och sin blick! Åh, älska den hästen... Det här året ska jag ta mig i kragen och fota massor av fina bilder på honom och oss! 
 

Du är det vackraste jag sett, den finaste jag mött...

Curre

Curre känns bättre i benet nu, liite tjockare och något varmare (nu är jag petig;)) än andra när han har stått stilla inne. Skrittade honom igår och idag, plus en liten trav idag och han känns jättefin. Tror dock att det blir Eddie som får hoppträna på tisdag, så får Curre ta det lite lugnt någon dag till och sedan trimmas på till nästa vecka. Då blir det träning tisdag och tävling fre-lör! :) Har anmält 110 och 115cm, så får vi se hur allt känns.

Har funderat en del sedan träningen sist då inget fungerade riktigt, vad Leif sa både innan och efter att han suttit på honom. Just då blev jag nog lite frustrerad för att känslan inte fanns där, men nu när jag har hunnit tänka igenom allt så har jag fått en lite klarare bild. Det jag upplevde då var att jag inte fick till den där rätta galoppen, han liksom varken väntade eller var framme för skänkeln vilket resulterade i kassa distanser. Leif sa då att han helt enkelt måste vara mera framme, korta språng men med tryck i! En av hans kommentar efter att han suttit på honom (då han red fraaam och sedan tog tillbaka ordentligt) var att han "inte behöver vara så jäkla långsam". Med mig är det ofta lite slowmotion, han måste helt enkelt bli snabbare i benen och kvickare!

Han är och kommer alltid vara lite långsam, men han kan ändå bli bra många snäpp kvickare! När jag trimmar till vardags så kan han vara jättefin och uppmärksam när jag precis kortat upp tyglarna, sedan slöar han till och tappar form+bjudning. Jag måste helt enkelt vara på honom lite mer, ligga steget förre innan han slöar till. Ibland så får jag helt enkelt "sparka igång" honom för att han ska bli uppmärksam, en riktig latmask är vad han är om han inte är motiverad, haha. Men när man väl får honom framme och uppmärksam så blir han himla mjuk och fin i kontakten, han är liksom inte den där hästen som blir spänd.

Så det vi ska jobba med är helt enkelt att få honom mera vaken, det är big no no att släpa benen efter sig! Vare sig det handlar om skritt på lång tygel eller inne på hoppbanan, sitter jag på så får han fasen engagera sig lite. Ska jobba mycket med att korta/länga galoppen men ändå behålla trycket, öka galoppkvalitén helt enkelt. Tror att det här blir bra! :)

Curre i morse
Film Helena P kursen

Har äntligen lyckats klippa ihop filmerna från Helena Persson träningen! Har inte lagt till någon musik då jag bara har äldre låtar på min hårddisk och sedan så tycker jag att det kan vara intressant att höra vad tränaren säger. Vad tycker ni? Är ganska många klipp från både dag ett och två, så den blev lite längre ;) Som ni ser så är det inte så högt, men lite klurigare övningar och linjer.
 

Ingen tävling på söndag

Blir tyvärr ingen tävling imorgon (söndag)... Curre har troligen sparkat på sig själv och har fått en svullnad på höger fram, inget han är halt av dock. Tränade ju onsdag morgon och han kändes fin i benen på kvällen, likaså morgonen efter när jag var ut och skrittade/joggade honom. Men på kvällen efter att vi kommit hem från min systers träning och jag skulle sätta på honom hans Back on Track så kände jag att han var tjockare och lite varm på höger fram. Känns konstigt om det skulle vara en överansträngning från träningen då det som sagt inte var något varken på kvällen eller tor morgon, utan när han kom in tor kväll.

Har honom dock lindad fram i hagen då han lyckades trampa sig själv tidigare, så att han har sparkat sig själv känns också konstigt. Men, men, något tok ute i hagen måste han ha gjort! Han är inte halt och busar som vanligt i hagen, men eftersom han är lite varm och tjock i det benet så vågar jag inte riskera något. Känns bara dumt, det finns fler tävlingar liksom. Tyckte att det hade gått ner lite imorse, så förhoppningsvis så tar det bara några dagar så har det gått ner sedan. Vi får helt enket sikta på nästa Högbo om två veckor istället, hur tävlingssugen jag än är. Men trist såklart!

Maj 2008, Curre 6 år!

Curres shema veckan ut

Torsdag - Skritta ut, kravlöst på lång tygel + lite lätt jogging i lång och låg form.

Fredag - Trimma på banan. Mycket fokus på övergångar, korta/länga och se till att han är framför skänkeln och verkligen jobbar igenom kroppen ordentligt. Jag ska tänka på att vara följsam med handen, stark mellandel och rida fram honom för skänkeln/vara mer konsekvent.

Lördag - Skritta ut + trimma lite lätt på banan, bara kolla av gas/broms och att han är med på noterna. Inget "nötande" alltså.

Söndag - Tävling! Hoppar 110cm i Högbo.


Eddies pass idag

Eddie var fin idag! Jobbade honom på banan, mest övergångar och se till att han inte trängde sig mot innerskänkeln utan var loss i innersidan och tog ett bra stöd på ytter. Tyckte att han kändes jättefin efter ett tag i travarbetet och galoppen likaså, passade då på att kräva lite mera samling i galoppen. Han tycker det är lite jobbigt att samla och sätta ihop sig, men han satte tillslut under sig fint och det kändes som att det gav bra resultat!

Jag måste dock bli bättre på att höja ribban och inte bara "glida omkring" när dom känns fina, utan utmana lite mer när det väl känns bra. Dock så får man vara noga med att bara samla en stund, för att sedan galoppera framåt och länga halsen lite. När jag gjorde en övergång till trav från den samlade galoppen så fick han en riktigt fin kvalité i traven, så det är bara att fortsätta att höja ribban lite smått när han väl är avspänd! Blir så lätt att man bara åker omkring och tycker att det är härligt att han bara slappnar av, haha. 

Han är grym när man väl får honom att släppa allt runtomkring och istället fokusera på mig :)

Bad feeling

Idag var nog den sämasta träningen på länge alltså... Hade Curre med mig och vi skulle hoppa bana inför helgen då det är tävling. Tyckte att han kändes ganska fin när vi red fram självständigt, dock inte riktigt framme till bettet och vaken för skänkeln som jag hade velat ha honom. Började hoppa fram på volt som kändes fint och gick sedan över till att hoppa en räcke-oxer linje där Leif hade lagt upp hjälpbommar för att dom skulle hoppa upp sig på oxern. Det var här det började kännas knasigt. Jag försökte verkligen galoppera ända fram till hindret och vänta ut distansen, men det kom liksom ingen. Fick ingen bra känsla alls utan det blev bara lite som det blev. Fick göra om linjen flera gånger för att jag fick inte för många eller för få språng, vilket jag verkligen inte brukar göra. Men fick liksom ingen känsla alls för galoppsprången.

När vi sedan skulle hoppa banan så blev det bara kaos. Jag fick honom inte framför skänkeln och bakbenen under honom, utan resultatet när jag ökade trycket i galoppen blev bara att han låg på mer i handen. Fick inte någon känsla alls för hindren, han bogade ut i svängarna och det fungerade inte alls. När jag galopperade i anridningen så fick jag ingen känsla alls förren det var 1,5 galoppsprång kvar... Drömläget liksom. Fick ta om flera gånger och även om det blev några hyfsade språng så var det inte i närheten av så som jag vill ha det. I grund och botten så berodde det ju på att han inte var helt igenom och framme till bettet. Blir svårt att rida på hinder när hästen varken bjuder eller väntar, fick liksom inte den här "fjäder, gummisnoddskänslan". Slutade med att Leif satt upp och red honom en stund på slutet och konstaterade samma sak. Han måste bli kvickare och komma under sig med bak, inte vara så långsam helt enkelt. Måste ha lite ärtigare galopp, korta språng men med tryck i!

Riktigt kass träning, tråkigt när det är tävling i helgen... Men tror att det grundar sig i att han tappade en sko och fick en ofrivillig vilodag i förrgår, så jag var tvungen att trimma igår. Han var redan då att han låg lite för mycket på bettet och seg i bakbenen. Men så är det, imorgon får han skritta/jogga lite och sedan trimmas inför söndag. Så får jag se till att få lite mera tryck i dom där bakbenen! :) När han är såhär så märks det att han är stor och att det är mycket häst att rida, vilket är svårt för klena mig.


My guys


Hoppträning 6 feb

I onsdags så var det alltså Eddie som fick följa med på träningen! Han har inte varit i ridhus sedan snön kom, men skötte sig jättebra tycker jag. Kändes faktiskt jättefin på marken, lätt i handen och rund galopp. Vi jobbade med lite övergångar och flytta undan för skänkeln på volten, se till att dom var ordentligt loss i innersidan. Han spände till lite ibland, men över lag jobbade han jättebra. Sedan jobbade vi med tre kryssoxrar där vi la en volt direkt efter och hoppade om samma hinder. Här märktes det att han inte hoppat på länge då han hoppade stort och långt dom första gångerna. Gick sedan över till att hoppa en oxer med bom framför, samt en kombenation med hjälpbommar. Till sist gjorde vi en liten bana. Eftersom han inte hoppat på så länge så hoppade vi varken högt eller mycket. Tyckte att han skötte sig bra i hoppningen och slappnade av allt eftersom!

Visst gör han ett fint språng över sista? Anledningen till att jag vänder ifrån på oxern var för att det låg ett dressyrspö på en pall som jag red rakt på, blev då lite distraherad och vingligt, haha. Ville inte rida på en dålig distans, så gjorde om anridningen ;)

Mål

Just nu så känner jag mig jättetaggad inför denna tävlingssäsong! Curre känns jättefin för tillfället, har verkligen kommit åt honom på marken och han har stärkt sig en hel del under vintern. Tyvärr så är han inte i "topptrim" pga att jag inte har tillgång till ridhus, men över lag så tar han ett bra stöd, är lätt i handen och jobbar bättre igenom kroppen. Galoppen har bättre kvalité och han känns pigg och positiv! Jag har jobbat mycket med det mentala, att våga bibehålla galoppen ända fram till hindren och börjar nu få in en bra känsla.

Tror mycket på det Helena Persson sa, att hästarna blir mer positiv ju fler bra språng dom får. För så känns det med Curre, ju fler träningar där jag bara kunnat flyta på och jobba MED honom, ju mer positiv har han blivit. Han känns som sagt fin nu och förhoppningsvis så blir han ännu bättre när snön förvinner och vi kan börja trimma ordentligt! Planen nu är att han nästa helg går 110cm i Högbo, där får vi se hur han betér sig och känns. Om allt känns bra då så hoppar han 110 och 120 cm i Högbo två veckor efter och 120 cm i Falun två veckor efter det.

Tänkte punkta upp lite mål med honom för året;

*Ännu bättre i markarbetet. Han är ju av naturen lite slow och behöver därför aktiveras så att han verkligen jobbar på med bakbenen, igenom kroppen och fram till handen. Han behöver även bli mer rakriktad, starkare och ännu mera lösgjord helt enkelt. Jag ska bli bättre på att jobba med bommar och småhinder i vardagsarbetet.

*Kvala 130 cm. För att rida 130 så krävs det två felfria rundor i 120, så det här målet innebär alltså att bli stadig i 120. Vi har gjort några felfria rundor i 120 och det är inget problem, men tyvärr så har det ju kommit skador och annat i vägen som har gjort att starterna har blivit utspridda. Har alltså inte kunnat rida 120 klasser regelbundet och verkligen fått rutin och känna oss stadiga.

*Debutera 130 cm i höst. Det här målet känns läskigt att skriva, nästan så att jag inte tror på det själv. Men jag tror inte det är omöjligt, för 120 har kännts enkelt dom starter vi gjort!

*Skadefritt år. Det här är det viktigaste målet av alla, för annars blir det svårt att nå övriga mål. För att minimera risken så ska jag vara jättenoga med hur han jobbar på marken (ej på bogarna, i framvikt), variera träningen och underlag, rida en klass/dag och verkligen se till att han tränas och jobbas ordentligt för att kunna hålla för det jag utsätter honom för (hopptävlingar). Inte vara för rädd om honom helt enkelt.


Facebook-tur

Woho, jag har tydligen vunnit ett bett från Trust! Gillade och delade en bild på deras facebook för att vara med och tävla om ett tvådelat, låsbart eggbett. Har ett sånt fast med lösa ringar till Eddie som han trivs superbra med, så var med för skojs skull. Så idag när jag var och tränade så fick jag ett "Grattis" av en i min grupp och min min var ungefär "whaat?". Haha, hade ingen aning om detta. Tydligen så hade jag glömt att gilla deras sida (bara bilden), så jag hade inte fått upp där det står att jag vunnit på min facebook ;) Så tur att någon annan sett det då, haha.

Bettet som jag vann har blivit nominerad till årets produkt i Holland, därför lottade dom ut två stycken. Tittar man på deras facebook så har bilden blivit delat 382 ggr, men har ingen aning om hur många som var med. Känns lite lustigt att jag vann, haha. Plötsligt händer det! Vann ett Equiline schabrak för något år sedan när jag var med i en tävling på Equalitylines facebook, så jag har väl lite tur när det gäller tävlingar på facebook! Ska iaf bli kul att testa bettet när det väl kommer :DDagens ridning

Eddie- Red honom ett pass vid Kungsberget, vanligt lösgörande i alla gångarter. Tänkte mycket på det som vi tränade på för Helena i helgen, ha koll på yttersidan och flytta undan för innerskänkel. Jobbade på med ställningen på volter i traven först, red lite framåt för att sedan samla upp och flytta undan innerskänkel. Var noggrann med att fånga upp på yttertygel och ha koll på yttersidan, samtidigt som han skulle flytta undan för innerskänkel. I galoppen så jobbade jag bara vidare med ställningen och att han skulle kännas jämn på tyglarna, samt gå balanserat och avspänt.

Är väldigt nöjd med honom då han kändes väldigt avspänd och fin idag, jobbade bra igenom kroppen vilket resulterade i att han fick lite steg i traven! Låg kvar fint i galoppfattningarna och kändes allmänt loss och avspänd. Länge sedan han kändes såhär fin! Blir faktiskt han som ska med på träning för Leif på onsdag, då Curre tränade i helgen. Dock har han inte hoppat sedan i typ oktober (pga snön och att jag prioriterat Curre), så vi får ta det lite lugnt på hoppfronten. Men det skulle bli mest trimmning :)

Curre- Vila. Skulle ha prommenerat med honom, men blev för sent... 


110 debuten i somras!

Galoppen, galoppen

Som jag skrev så jobbar jag just nu stenhårt med att verkligen behålla galoppen ända fram till hindret. Förut så har jag väldigt lätt börjat ratta och plockat så fort jag inte sett någon "distans", plockat bort galoppen och kommit aldeles för nära. På Eddie fungerar det här inte alls och han stannar så fort jag gör såhär då han blir förvirrad. Curre hoppar oftast ändå, men blir sur såklart, onödigt att sitta och bromsa upp tycker han. Leif är väldigt mycket för rytm och att verkligen galoppera tills det kommer en distans, så han har verkligen varit på mig så fort jag börjat ratta. Kommer ihåg i höstas när han hjälpte mig vid en framhoppning och påpekade då att jag hade en jättebra galopp i svängen, men att den blev sämre när jag kom i anridning mot hindret. Antingen så blir jag passiv eller så plockar jag, i vilket fall så fick jag mig en "aha-uppplevelse" då jag insåg att det faktiskt var så.

Jag tror faktiskt att det beror mycket på självförtroende, för det är faktiskt ganska läskigt att bara galoppera i en bra, stark galopp mot ett hinder om man inte riktigt känner en distans. Men den kommer, att plocka och förstöra är betydligt sämre än en avsprångspunkt lite nära eller långt ifrån. Däremot är det en härlig känsla när man inser att det går faktiskt, jag kan rida i en stark galopp och ändå hitta en bra distans. Det gäller bara att understödja och fokusera på hindret, vänta tills det kommer en distans. På lägre höjder så går det att ratta runt, men när det blir större så måste man faktiskt använda sig av galoppen, det säger ju sig själv.

Som sagt så är det här något jag verkligen jobbar med hela tiden, för det är inte lätt att jobba bort en ovana som man har lagt till med! Men ju mer jag känner att det går bra, ju mer bra språng jag får, ju mer självförtroende får jag till att kunna möta upp hindren på ett bra sätt. Bara det här börjar sitta så tror jag att det kommer göra stor skillnad på tävlingsbanan, framförallt för självförtroendet. Har så många dåliga rundor som måste skakas av, haha. Men just det här med rytm och att kunna möta hindret med hela galoppsprång är något som både Helena och Leif har som röd tråd genom deras träningarna, just för att det är så himla viktigt. Hoppas ni förstår vad jag menar ;) Hoppning och ridning över lag bygger mycket på känsla!


Helena P träning dag 2

Idag var det alltså lite mera banhoppning, inte så så högt men däremot kluriga vägar. Värmde upp självständigt idag och jobbade sedan med två oxrar där vi som igår skulle behålla rytmen och hela galoppsprång ända fram till hindret. Banan vi hoppade var bland annat oxrarna på böjd linje, korta anridningar på dels oxrarna och sedan upp på en oxer - tre galoppsprång - trippel - fyra språng - räcke linje som var lite klurig, hoppade även ett räcke på diagonalen där det gällde att ha dem raka. Svårt att förklara, men det kommer film så snart jag har ett program att redigera ihop den i!

Curre var lite lugnare eller vad jag ska säga idag till att börja med, men blev desto piggare när vi började hoppa och sög verkligen tag i hindren! Vi hoppade som sagt inte högt alls, utan det var mer kluriga vägar och korta anridningar. Efter att vi hade stått stilla ganska länge så blev jag lite backandes mot första som han då slog ned, annars så tyckte jag att jag höll en bra rytm. Galopperade i anridningen och väntade på distansen istället för att "leta" efter den, haha. Jobbar just nu stenhårt med att verkligen rida hela galoppsprång och inte plocka bort galoppen, så denna träning var verkligen perfekt då Helenas röda tråd genom kursen var att använda galoppen och rida HELA galoppsprång! Det blir bättre och bättre och Curre trivs så mycket bättre när jag låter honom vara, bara galopperar och supportar när jag väl känner en distans.

Tyckte att träningen flöt på bra utan konstigheter idag, dock så måste jag verkligen jobba på att ha med yttersidan så han inte viker halsen och flyter ut. Tänka mer ytter tygel - ytterskänkel i svängarna, så jag får med mig hela honom när jag vänder upp. Just detta har strulat till det på tävling, att han försvinner ut på yttersidan, speciellt i högersvängar. Sen så behöver han komma ihop och jobba mer genom kroppen i galoppen och inte flyta ut med baken åt vänster, sånt som det jobbas med i markjobbet helt enkelt. Men är jättenöjd över den här helgen, Curre har verkligen känts superfin och pigg! Vi har fått jobba med en del klurigheter och jag har fått lite nya synpunkter som det ska jobbas med. Men det bästa är att Curre både i tisdags och den här helgen verkligen varit super, pigg, ridbar och man har känt hur han verkligen tycker att det är kul. Hoppas att det håller i sig! :) Film kommer...


Helena P träning dag 1

Idag var det alltså träning för Helena Persson med Curre! Idag var det lite mer åt markarbetshållet med gemensam trimmning och arbete över småhinder som avslutades med en serie med tre räcke (3 galoppsprång i mellan) lite högre. Curre var superpigg och taggad när vi kom dit då det var fler hästar som dessutom var nya och mer folk på läkraren, sånt som han taggar till på, haha. Så hade skuttade omkring lite till att börja med, men gick sedan fint. Vi jobbade mycket med större gångarter, för att sedan samla upp och flytta undan innerskänkeln några steg, sedan fram igen. Tyckte att han blev fin när han lugnade ner sig lite och kom igenom, framförallt så var han mer framme för egen maskin idag ;)

Jobbade sedan med två småhinder där vi skulle rida i en lite större rytmisk galopp och utifrån det hitta en avsprångspunkt lite längre ifrån. Det här var något som framförallt Rolf-göran brukade göra, rida mindre hinder i en lite större galopp. Viktigt här var att hela tiden hålla rytmen, alltså inte skjuta iväg eller bromsa upp innan. Red sedan lite olika linjer och så serien som vi red volter efter varje kryss, växelvis vänster och höger. Slutligen så red vi en liten bana som avslutades med dom tre räckena lite högre. Tyckte att Curre skötte allt fint, pigg och lätt i handen.

När vi pratade efteråt så tyckte hon att han behövde bli mer lyhörd för innerskänkeln, nu viker han halsen lite istället för att forma sig kring innerskänkeln. Sen så behöver han bli starkare i bak och att jag inta skulle bli rädd för att han blir fyrtaktig när jag samlar, utan att det är stärkande på sikt. Annars så tyckte hon att han var en fin häst och fin i kroppen, sånt är kul att höra :)  Imorgon så blir det antagligen lite mer bana och hinder, så det ska bli spännande! 

Man blir verkligen inpirerad av såna här träningar, blir verkligen sjukt taggad på att lägga ner massa arbete på hästarna för att både dem och jag ska utvecklas! Sen så red Leif (som jag vanligtvis tränar för) i samma grupp och bara det är väldigt inspirerande. Tycker för övrigt att Helena är jättebra och har samma tänkt som Leif, vilket är viktigt då det annar kan bli förvirrande om man tränar för tränare som är för olika. Men ska bli intressant att se vad vi  får hoppa imorgon och om vi får några nya tips :)

Angelica filmade alla hoppövningar, så det kommer upp en film så småningom :)
 

Körkort!

Klarade uppkörningen idag och har därmed fixat körkortet! Lite sent kanske då jag fyller 22 i början av mars, men äsch. Jag är superglad över att äntligen ha det! Nu blir det att sikta in sig på att ta E-kort senare iår, så jag kan tuta runt med hästarna där bak :) Teorin ska tydligen vara snarlik, så lika bra att ta tag i det när man har teorin någorlunda färskt i huvudet. Men som sagt, grymt skönt iaf!

Blir ingen bild på den där klassiska lappen, för den har dom precis tagit bort då allt går digitalt istället.

Bra att ha i stallet

Något som jag tycker är superbra att ha i stallet är våtservetter/rengöringsdukar. Våtservetter för händer tex. eller babywipes brukar jag använda till att grugga inte allt för skitiga fläckar med, mulen osv (mina egna händen med för den delen). Har även "rengöringsdukar" som jag brukar göra rent skydden med, enkelt och dom blir blanka och fina. Finns billigt att köpa på tex. ÖB eller Dollarstore, typ två större förpackningar för 20kr. Bra att ha med på tävling! :)


RSS 2.0