Ett vanligt ridpass

Jag tycker att det är intressant att läsa om hur andra lägger upp sina vanliga trimmpass, så tänkte att jag lika gärna själv kunde skriva om det. Förr tyckte jag att det var jättesvårt att lägga upp det på ett bra sätt, men efter 3 år med Leif (träning varje vecka höst och vårtermin) så har allt nötande basic börjat lägga sig. Tycker att jag tack vare honom har fått en mycket bättre insikt i varför jag gör vissa saker, hur det ska kännas, vilken är den mjuka och hårda sidan? Hur ska jag lösa det? Osv. När man tänker tillbaka så är det ett visst system vi har jobbat in som börjar sitta!

Men så här brukar Curres och mina vanliga trimmpass på hemmaplan se ut:
Part 1 - Framskrittning
Skrittar alltid fram minst 10 min på lång tygel, gärna på hårt underlag om jag har möjlighet till det. Kortar sedan tyglarna och känner lite på honom, flyttar undan skänkeln och kollar av att han är mellan hjälperna.

Part 2 - Uppvärmning
Brukar börja med att jogga fram i trav och under lättridning, kan sätta mig ned och flytta något steg om jag känner att det behövs. Annars så ställer jag inte så stora krav här, rider på stora linjer och många tempoväxlingar. Fattar ganska snart galopp och känner igenom på samma sätt. Värmer upp i kanske 10min? Brukar inte kolla exakt, men ungefär. Sedan får han sig en liten skrittpaus.

Part 3 -Arbete
Här kommer det lite mera krävande arbetet in och jag jobbar med det som jag innan har tänkt lägga lite extra fokus på. Men generellt så börjar jag med att jobba igenom traven, sätter mig ned och rider tempoväxlingar, övergångar, flyttar, ställer osv. Samma sak i galoppen, lägger då till byten (mest vid varvbyte) och förvänd galopp. Det är lite olika hur lång tid det här arbetet brukar ta, men rider tills jag känner mig nöjd. Känner jag att det behövs så lägger jag in lite micropauser. Målet är att han ska vara kvick och framme för hjälperna, lösgjord och liksidig.

Part 4 - Nedvarvning
Travar av i en lägre form och strechar sidorna. Målet med passaet är att han i det här arbetet ska vara så pass framme och lösgjord att jag bara ska behöva länga ut tyglarna så ska han söka sig framåt, nedåt. Travar av i kanske 5 min?

Part 5 - Avskrittning
Skrittar av minst 10 min på långa tyglar såklart, gärna på hårt underlag. Allt som allt så brukar hela passet landa på ungefär 1 h-1 h och 15 min inklusive fram och avskritning. Kan ibland vara ute upp emot 1,5 h om jag skrittar fram och av länge. Rider ungefär 3-4 såna här trimpass i veckan, men med olika fokus, intensitet och längd såklart! Sen beror det på hur mycket tävling och hoppträningar det är i veckan såklart.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0