Igår och idag

Var ut och käkade med klassen igår, eller några iaf. Tror vi blev 10-11 st, trevligt var det iaf! Idag for jag till Curre på fm och pussade samt gav honom morötter, mockade, packade hö, fixade matburkarna och putsade magplattan och förbygeln. Han fick sin vilodag idag, så red inget. Det finns inte så många roliga promenadvägar tyvärr, så han fick helvila idag helt enkelt :) Tog sedan 12:49 tåget in till Ockelbo och blev hämtad där. Så just nu sitter jag hemma i Kungsberg, käkar godis och tittar på film typ haha. I morgon ska jag och syster åka in till Valbo för att shoppa är det tänkt, finns lite mer där än i Bollnäs! Har fått både löning och csn, så man får ju passa på haha. Sen tar jag nog 16:50 tåget tillbaka "hem" till Bollnäs och rider + fixar med Curre. Sen drar, förhoppningsvis, ännu en rolig skolvecka igång :). Tror vi skulle göra mönster i Illustrator, ett riktigt roligt program som man kan rita och illutrera i.

Helt oredigerad bild som jag lyckades ladda upp med lite bättre internet. Gaah, hatar att ladda upp oredigerade bilder även om denna ändå var ganska fin. Men vill liksom "pilla" med detaljerna som stör mig :)
 

Dagens Currepass

Var som sagt ut till Curre på förmiddagen och fixade åt honom samt red. Blev ett valigt trimpass på ridbanan och jag försökte att tänka mycket på det Gaby sa, att ha handen framme och rätta honom för skänkeln när han blir för hög i formen. Jag kände mig lite invalid när jag satt med händerna på ett annorlunda sätt än vad jag brukar, men bara jag får nöta in det så tror jag att det kommer mera naturligt sen! När jag får fram handen så kan jag inte ta den tillbaka och bli lika låst i handen/armarna och jag tvungen att använda benen och få honom fram till handen. Fick kämpa på ett tag idag för att komma dit jag ville och han blev riktigt trött stackarn! Även om jag tyckte att jag inte fick honom riktigt så framme till bettet, igenom och rund i formen som jag ville så var han ändå ärligt framme dom stunder han trillade dit. Mot slutet så var han riktigt, riktigt fin i galoppen och det är den känslan jag ska sträva efter, kunna rida honom dit med hjälp av benen och ett lätt stöd i handen. Något som jag märkte idag var att bytena satt mycket bättre, vilket tyder på att han var mer ärligt framme och hade bakbenen under sig. Han stampade till vid bytet istället för att nästan halvtrava med bakbenen, haha.

Över lag så är han bra mycket finare att rida på marken än för ett år sedan, det går inte riktigt att jämföra. Men det är dom här detaljerna jag måste jobba med för att få honom ännu mera lätt/välriden. Jag har alltid stört mig på min hand, att jag blir lite låst när dom går imot bettet. Lite som att jag omedvetet vill hålla i, så det var jättebra att Gaby var på mig att ta fram handen och hur jag skulle lösa det hela. Det är inte så att jag sitter och drar, absolut inte. Utan jag får lite långa tyglar, händerna långt bak och där blir jag lätt låst. Just nu så känns han inte fantastisk att rida, men bara jag får in den här ridningen så tror jag att jag kommer att få ett mycket bättre resultat i form av en känsligare och mjukare häst :) Det är små detaljer, men som gör stor skillnad!

 

Equipe webshop

Jag har lite dåligt med nytagna hoppbilder på mig och Curre, men om ni går in på equipe webshop och DEN HÄR länken så finns det MASSOR av fina bilder på Curre och mig! Bland annat flera från Sundsvall, Folkärna, nu senast i Tierp osv. Tänkte att jag skulle köpa någon/några, men vet inte riktigt vilka... Kanske någon från Sundsvall eller den från trippen i 125 nu senast i Tierp som var jättehäftig tycker jag! Hindret ser stort ut och han hoppar stort och fint, men det kändes inte alls högt när jag red. Läängtar tills vi får kliva upp på 130! Men först ska vi träna, träna och skaffa oss lite mera rutin (samt sätta en till helt felfri runda i 120/125 cm).

Älvkarleby maj/juni någon gång.
 

Torsdag

Blev kvar i skolan länge, fram till fem då jag och några till fastnade med en uppgift. Har så dåligt med program på min dator så var tvungen att göra klart den i skolan då deadline var 23:59 idag, så det var bara att nöta på! Ingen rolig uppgift och var typ tom i huvudet, haha. Ingen designuppgift direkt, utan mer fakta ;) När jag äntligen blev klar så kastade jag mig på cyckeln, stannade till hemma för att byta om och trycka i mig en macka innan jag for ner till Curre. Skulle rida ut med en annan i stallet vid halv sex, så det blev lite brådis. Men jag hann :)

Sen började det pissregna när vi skulle ut, kuul. Blev blöt rakt igenom, men Curre var iaf fin och trevlig. Pigg dock, vart har han fått energin ifrån? Skrittade och travade lite bara. Sen fick jag mocka och fixa hans mat, plus cyckla hem i blöta och kalla kläder. Hårt liv det där med att vara hästägare ;) I morgon börjar jag inte förren vid 13:00 då jag har redovisning, så åker ner till Curre och fixar + rider på förmiddagen. Så har jag eftermiddagen fri sen, skulle tydligen bli grillkväll pratade dom i klassen om? Ja, vi får se om det blir något :) Sen åker jag nog hem på lördag fm och kommer hem till Bollnäs på söndag em tror jag. Ska kolla tågtider först bara, men då får Curre sin vilodag där på lördag :)

Hoppträning för Gaby

Curre var verkligen suuperpigg och laddad idag, jisses! Nya hästar, ny miljö och sedan är han nog lite understimulerad av att gå i liten hage utan gräs. Han står mest och sover typ. Så idag tänkte han typ jippie, HOPPA!! Vi började iaf med att rida i trav och uder lättridning på en volt med bommar utlagda. Målet var bara att dom skulle vara jämn på tyglarna och stäcka halsen framåt nedåt. Curre gjorde först luftsprång över bommarna, sen när gjorde han så liksom? Så hade lite svårt att få honom att slappna av ordentligt. Gjorde samma sak i galopp och jobbade över bommarna på volten. Sedan travhoppade vi lite och hoppade några linjer, inte alls högt. Curre sköt iväg som en katapult så jag for som en vante där ett tag, haha. Bockade och for efter hindren, lite lekstuga där ett tag ;) Men det är bara kul att dom är pigga och positiva tycker jag!

Tyckte att Gaby sa många bra saker och satte direkt punkt på dom svagheter som framförallt jag har. Tex under framridningen så var hon direkt på mig att ta fram handen. Vet med mig att jag lätt tar den bakåt, får lite långa tyglar och spänner mig. Sen blir jag lite stark i sitsen och skjuter iväg honom (idag var det extra tydligt, haha). Ska försöka att komma ner mjukare i sadeln och inte skjuta på så mycket med sätet helt enkelt och sedan jobba igenom honom mellan hindren. Det här är något som jag själv har haft i bakhuvudet och vet med mig är mina svagheter, så det var jättebra att jag verkligen fick höra dem. Ska jobba stenhårt på dett! Fram med handen och möta upp med benen istället, sen att komma ner mjukare efter hindren!

 

Hoppträningar

I kväll, kl. 20.00 rättare sagt så ska jag och Curre hoppträna för Gaby Young Shing! Jag har aldrig ridit för henne innan, men har bara hört bra om henne. Hon har kommit till Gävle RS och haft träningar ibland, så jag tror hon är bra! Jag har ju tränat för Leif (Hall) i tre år nu och hade inte bytt om det inte vore för att jag flyttade till Bollnäs och ska studera här. Min tanke är att komma tillbaka till mina "hemtrakter" igen, alltså Gävle-Sandviken om 1,5 år för att ha praktik och då är min tanke att rida för Leif igen :) Kommer under min tid här i Bollnäs fortsätta att tävla för Gävle RS, det känns helt enkelt som min klubb och jag känner mig hemma i den.

Men det ska bli intressant att rida för Gaby, höra vad hon har att säga om Curre och mig. Det är alltid intessant att få nya ögon på sig som kanske ser andra saker och hur man ska lösa problem. Under dom senaste åren så har jag bara ridit för Leif och en gång för Helena Persson med Curre, så det ska bli kul. Jag hoppas också att det kommer att fungera då jag kommer att bo här nu och inte har så mycket att välja på, haha. Nej, men hon är jätteduktig :) Jättetaggad är jag just nu!

 
 

Ett vanligt ridpass

Jag tycker att det är intressant att läsa om hur andra lägger upp sina vanliga trimmpass, så tänkte att jag lika gärna själv kunde skriva om det. Förr tyckte jag att det var jättesvårt att lägga upp det på ett bra sätt, men efter 3 år med Leif (träning varje vecka höst och vårtermin) så har allt nötande basic börjat lägga sig. Tycker att jag tack vare honom har fått en mycket bättre insikt i varför jag gör vissa saker, hur det ska kännas, vilken är den mjuka och hårda sidan? Hur ska jag lösa det? Osv. När man tänker tillbaka så är det ett visst system vi har jobbat in som börjar sitta!

Men så här brukar Curres och mina vanliga trimmpass på hemmaplan se ut:
Part 1 - Framskrittning
Skrittar alltid fram minst 10 min på lång tygel, gärna på hårt underlag om jag har möjlighet till det. Kortar sedan tyglarna och känner lite på honom, flyttar undan skänkeln och kollar av att han är mellan hjälperna.

Part 2 - Uppvärmning
Brukar börja med att jogga fram i trav och under lättridning, kan sätta mig ned och flytta något steg om jag känner att det behövs. Annars så ställer jag inte så stora krav här, rider på stora linjer och många tempoväxlingar. Fattar ganska snart galopp och känner igenom på samma sätt. Värmer upp i kanske 10min? Brukar inte kolla exakt, men ungefär. Sedan får han sig en liten skrittpaus.

Part 3 -Arbete
Här kommer det lite mera krävande arbetet in och jag jobbar med det som jag innan har tänkt lägga lite extra fokus på. Men generellt så börjar jag med att jobba igenom traven, sätter mig ned och rider tempoväxlingar, övergångar, flyttar, ställer osv. Samma sak i galoppen, lägger då till byten (mest vid varvbyte) och förvänd galopp. Det är lite olika hur lång tid det här arbetet brukar ta, men rider tills jag känner mig nöjd. Känner jag att det behövs så lägger jag in lite micropauser. Målet är att han ska vara kvick och framme för hjälperna, lösgjord och liksidig.

Part 4 - Nedvarvning
Travar av i en lägre form och strechar sidorna. Målet med passaet är att han i det här arbetet ska vara så pass framme och lösgjord att jag bara ska behöva länga ut tyglarna så ska han söka sig framåt, nedåt. Travar av i kanske 5 min?

Part 5 - Avskrittning
Skrittar av minst 10 min på långa tyglar såklart, gärna på hårt underlag. Allt som allt så brukar hela passet landa på ungefär 1 h-1 h och 15 min inklusive fram och avskritning. Kan ibland vara ute upp emot 1,5 h om jag skrittar fram och av länge. Rider ungefär 3-4 såna här trimpass i veckan, men med olika fokus, intensitet och längd såklart! Sen beror det på hur mycket tävling och hoppträningar det är i veckan såklart.


Dagens Curre

Curre fick alltså trimma lite på ridbanan idag. Till att börja med när jag joggade fram så kändes han riktigt fin, speciellt galoppen som hade ett riktigt tryck i bakkärran! Men sen när jag skulle börja arbeta honom lite mer så sprang några hästar i stallet igenom tråden och in till varandra (Veterinären var tvungen att komma ut och sy en av hästarna senare, jättetråkigt :( Men tror och hoppas det inte var något farligt!). Curre blev uppstissad av detta såklart och det tog ett bra tag att få honom att varva ned ordentligt.

Red många övergångar och försökte få honom att mjukna i handen och sträcka ut halsen lite mer framåt nedåt. Mot slutet så slappnade han av och kändes riktigt fin, speciellt i galoppen men också i avtravningen! Måste dock öva på bytena lite, haha. Han gör dom jättelätt, men blir lite lat och byter inte direkt på hjälpen ibland. Han är inte en sån som springer på i korsgalopp, utan det är mer jag som vill att det ska vara bang på hjälpen. Ska öva lite på rakt spår höger/vänster/höger/vänster så brukar han förstå att det är på hjälpen han ska byta :) Men med tankte på att han blev lite stissig så är jag nöjd med hur han var på slutet idag! I morgon blir det hoppträning :)

 

Dagen

Har precis landat hemma efter först en föreläsning typ, eller vi gick igenom lite inpirationsbilder. Sedan har vi arbetat med vår uppgift i illustrator resten av dagen. Kan säga att man blir bra trött av att bara sitta vid datorn efter ett tag! Idag ska Curre trimmas igenom lagomt tills i morgon då vi ska hoppträna, första gången för Gaby YS. Det ska bli spännande! Sen ska jag försöka att jaga stallplats runt Hedenområdet, alltså där min skola och ridskolan ligger. Såg btw en som satt och trimmade (Daniel eller Gaby kanske?) på en stoor nyklippt åker vid min skola när jag var på väg dit, runt halv tio kanske. Bev såå ridsugen! Men iaf så vore det mycket bättre för mig att ha Curre däråt då jag slipper problem med skjuts till träningarna och jag har närmare dit från där jag bor (5 min cyckelväg). Så jag får luska vidare helt enkelt!

Ska äta lite och fortsätta surfa runt på min underbara Mac tills jag pyser iväg till Curre<3

 

Jag och teknik

Wohahaha, JAG LYCKADES FIXA BREDBANDET!! Den meningen krävde faktiskt stora bokstäver, haha. Men fixade ju mobilt bredband igår och det ville inte fungera. Ringde Telia idag, men blev inte så mycket klokare. Funderade lite till och insåg sedan att jag stoppat i micro SIM-kort i modemet eller vad det nu heter. När man tar ut kortet så kan man både "bryta" ut det som ett vanligt SIM-kort och som ett micro sim-kort. Såg att den stora passade mycket bättre, så jag fick sätta mig och försöka pilla ut det lilla kortet med en pincett eftersom det inte var meningen att det skulle sitta så. Sen krånglade det när jag skulle installera och hängde sig, men nu har jag fått fart på det! Det är kanske inte supersnabbt, men just nu är jag bara glad över att ha internet på datorn faktiskt. Har seriöst noll tålamod när tekniken krånglar, haha.

Annars så har jag varit till Curre som fick ridas ut idag tillsammans med en annan i stallet. Vi skrittade och travade lite, men det kändes bra! Provade att rida med mitt tvådelade eggbett från Trust som jag vann på en facebook tävling (har knappt använt det) och han kändes faktiskt riktigt fin på det! Så vi provar nog att trimma lite på det imorgon :) Nu har jag typ en miljon saker att göra, några av dom är att typ städa och diska...


Bilder från fotograferingen

Var lite smart och la över några av bilderna från lördagens fotografering på ett USB-minne imorse. Så kunde jag redigera dem lite snabbt och ladda upp från skolans datorer, riktigt smart av mig ;) Haha. Har många fler, men så länge får dom här duga. Han är verkligen så himla fin min grabb! <3 Om drygt 20 min har vi föreläsning, kommer dock inte ihåg om vad! Men någonting inom färglära tror jag? Det visar sig :)

 

Inget internet

Åh, blir så irriterad! Var iväg och fixade mobilt bredband idag, men inte vill det fungera... Står att den inte hittar SIM-kortet? Får ringa Telia imorgon om jag inte får till det.

För övrigt så har jag varit på mindre bra humör idag. Vaknade först halv elva, när hände det sist liksom?? Dessutom med huvudvärk och kände mig helt seg. Har mått lite halvdant hela dagen, men red såklart ändå. Det gick inte sådär jättebra, både Curre och jag var okoncentrerade. Dessutom var det några hundar som stod och skällde konstant hela tiden medan jag red, hur orkar dom? Haha, nä idag var en sån där dag man bara blir irriterad på allt. Nya tag imorgon ;)

Kan bara ladda upp instagrambilder, för dom är tillräckligt små.


Fotografering

Var som sagt ute och promenerade med Curre idag. Tog med mig kameran, så både jag och Angelica tog lite porträttbilder. Han var dock jättepigg och hade ingen större lust att stå still när vi skulle ta helkroppsporträtt, haha. Däremot så blev han jättefin på dom flesta bilder då han var så pigg! Har nu lyckats ladda in dem i datorn, men har inget photoshop att redigera bilderna i. Beskära, ändra färger, förminska osv. Måste undersöka om jag har något annat program, men det är svårt när man är van vid ett program! Vi får se om jag lyckas få upp någon bild från idag här då mitt internet är seegt. Kör just nu internet via mobilen och dom har redan dragit ner hastigheten då jag har surfat för mycket, haha. Får fixa det där med internet nästa vecka :)

Blää, lyckas inte hitta något program att förminska bilderna i och dom är för stora för att ladda upp här (speciellt med mitt internet). Så jaa, det blir en gammal bild igen fast jag har ett helt gäng nya...
 
 

Ny dator!

Japp, idag fick jag alltså upp min dator som jag köpte igår! En 17" MacBook PRO, så den är riktigt stor för att vara en laptop! Det gör mig dock inget, utan jag tycker det är perfekt med en stor skärm till det jag ska använda den till. Vill man ha någonting med sig så har jag mobilen och sen kan man alltid köpa en ipad som är smartare när man är på språng. Den här datorn är två år gammal, men superfint skick. Kostar 27 000 ny (!!), men jag fick den till en väldigt mycket bättre pris. Har kollat på mindre Apple datorer då jag har velat gå över till Mac länge, men dom är ju snordyra nya... Men nu var det genom min brors kontakter som jag fick nys om denna, happyface! :D Måste fixa lite program och lära mig Mac bättre, men nu kan jag iaf slänga in lite fler inlägg än vad jag har gjort nu :)

Min syster kom alltså upp hit idag och vi har kollat runt lite i Bollnäs. Käkat lunch ute, kollat lite på stan, EM såklart och tagit en glass på Max. Ska strax iväg till Curre och pyssla med honom! Blir nog bara en promenad med honom idag då han var så fin igår :)

Hur snygg liksom?? :D

Kvällspass

Hade hant om nattningen i stallet, så åkte dit och red Curre lite senare idag. Red ett pass på banan och jobbade lite mer med rakriktningen och att han ska vara ordentligt framme till bettet på raka spår. Det finns inte så mycket möjlighet till att rida ut här, utan ska man göra det så måste man över både en väldigt trafikerad väg och järnvägen. Sedan rider man genom bostadsområden och sen till skogen. Känner inte riktigt att jag vill rida ut själv då jag vet att han sticker hem om jag åker av, så då vill jag bara göra det tsm med någon.

Iaf så får jag tänka på att variera passen lite och inte bara nöta på volter. Sen behöver jag jobba med rakriktningen också känner jag! Jobbade lite över travbommar och ett litet kryss på långsidan där jag ville ha honom spikrak både före och efter. Superbra när det redan står lite hinder framme ;) Jobbade igenom lite förvänd galopp och han var super i högergaloppen! För övrigt jättefin faktiskt. Han har blivit så fin att rida min skrutt :)

Sen har jag faktiskt köpt en dator idag!! Begagnad genom kontakter, så har inte sett den mer än på bild. Får upp den imorgon tsm med min syster som kommer hit upp. Längtar, weei! Haha. Men uppdateringen kommer alltså att bli bättre från och med imorgon när jag får hit en dator. Hatar att skriva längre inlägg på mobilen. Ska visa datorn sen så får ni se!


Bollnäsbo

Tänkte bara slänga in ett inlägg här och säga att jag lever! Har ju ingen dator än och tycker att det är jättejobbigt att skriva inlägg från mobilen. Men jag har det bra här i Bollnäs, börjar hitta i och upptäcka denna stad allt bättre. Skolan går bra och Curre verkar ha det bra där han står! Kommer ju till honom bara några timmar på eftermiddagen, så han blir glad varje gång han ser mig haha. Vi har ridit på ridbanan, gräsbanan och idag red vi ut. Lite annorlunda att rida i "stan" eller bostadsområden rättare sagt, på gångbanor osv. Curre har varit jättefin iaf!

Vi får se när mitt datorproblem löser sig, då blir uppdateringen bättre :) Såg förresten att min nya design, menyn ser konstig ut på iphone och Mac datorer ( vi har såna på skolan). Innan jag åkte så såg den helt normal ut på våra datorer hemma, inte mac alltså. Får ta itu med det senare när jag kan :)

 

125 cm Tierp

Idag red Curre och jag alltså en 125 cm i Tierp. Var riktigt taggad idag och hade bestämt mig för att ha bättre tryck i galoppen samt ha bättre fokus idag. Han kändes fin på framhoppningen och gjorde riktigt fina språng när jag hade ordentligt tryck i honom. Klassen var en A:0a med 11 hinder och 13 språng, bl.a. En trekombenation och Tierps välvda mur. Blev jätteglad att dom behöll muren efter 145 klassen, för den är så cool haha.

Visade Curre muren innan start och han blev typ rädd för den, men sedan stod han och nosade på den. 1-3 gick fint, men sen blev det stopp på muren! Jag kanske inte red superbra där, men han tyckte den var väldigt konstig. Dels har han inte hoppat en riktig mur på flera år, sedan var den här både välvd, massiv och hög (maxad). Andra gången kom vi över och jag red på honom lite mer efter det, tänkte att nu jäklar ska det vara lite tryck! Puschade på lite mycket mot trekombenationen, så han hann inte upp och petade B. Annars jättenöjd! Är glad att muren var med trots stoppet, för nu har vi fått träna på det :) Såg på filmen att han gjorde några riktigt bra språng när jag red med ordentligt tryck, så kapaciteten finns där om man verkligen rider för den. Var riktigt andfådd när jag gick ut, haha. Han kräver en hel del ridning för att komma ihop och få rätt tryck i galoppen. Vi är nära att börja sätta nollor nu!

Efter tävlingen bar det iväg till Bollnäs och nu är både Curre och jag installerade. Första skoldagen imorgon och det känns jättelustigt. Fixar jag det här, passar det mig? Äsch, det blir nog bra :) Skriver detta från mobilen då jag inte har någon dator än och det är nog värst just nu... Att inte ha någon dator ;) Vi får se hur jag uppdaterar här pga det!


Skitsamma

Under dagens 125 cm så tänker jag köra med samma tänk som har fungerat tidigare tävlingar, "Skitsamma om det går bra eller dåligt". Är det något som jag har problem med så är det kraven jag ställer på mig själv. Jag bryr mig inte om vad folk på läktaren eller runt om tänker och tycker, känner aldrig press utifrån osv. Men den jag ställer på mig själv är alltid skyhög och det är då det låser sig. Jag kan rida superbra på träning och framhoppning, inte göra ett endaste misstag i princip. Men inne på banan, när jag gått genom startlinjen och resultat räknas så kan jag inte koncentrera mig riktigt. Inte lika bra som annars iaf. Jag vill så gärna att det ska gå bra och jag vill så gärna rida ut med ett bra resultat att jag inte kan fokusera på ridningen ordentligt. Det snurrar i huvudet och jag är inte lika fokuserad som på träning/framhoppning, förmodligen också därför jag gör idiotsaker bara på tävling och inte träning. Inte för att jag är nervös, utan pga att jag inte är tillräckligt fokuserad.

Jag har tänkt mycket på det här och kommit fram till att det är bättre att jag tänker skitsamma och struntar i om det går bra eller dåligt, för då har jag inga krav att nå upp till. Det brukar fungera och jag rider mer fokuserat och i "nuet". För VARFÖR måste jag egentligen bry mig så mycket om det ska gå bra eller dåligt? Är det inte känsla och vad jag gör inne på banan som är det viktigaste? Det måste jag försöka få in i hjärnan så att den här buggen i systemet försvinner, haha. Skitjobbigt att göra nollor på nollrundor på svåra banor på träning, men fucka upp det på skitsaker på tävling. Men framförallt för känslans skull så vill jag vara mer fokuserad. Träna, träna och sänka kraven... :)

 

Tierp 120 cm

Var till Tierp och hoppade en 120 cm på deras 4-dagars meeting idag. Curre var lite loj idag, dels så var det kvavt ute och sedan trimmade jag honom sent igår (brukar försöka göra det på morgonen om jag kan) plus att jag lät honom gå på gräs för länge... Ingen bra kombo alltså. Men han kändes ändå fin på framhoppningen, även om han inte bockade runt och var sådär taggad som han brukar kunna vara. På banan så hoppar vi 1 och två fint, trean river han lite tråkigt och eftersom jag tyckte att vi fick ett stort språng där (vilket det inte direkt var) så börjar jag ta ihop honom för att få plats med mina 6 språng då många fått trångt på den linjen. Problemet är att jag har så seg galopp så det blir 6,5, eller jag stannade honom innan det hindret i princip. Så himla, himla dumt! Han försod inte riktigt vad jag menade, helt mitt fel. När jag tog om så hoppade vi felfritt in i mål.

Blir så himla arg, varför gör jag alltid såna här jäkla misstag? Nu lyckades vi få 11 fel på EN jäkla linje, resten bra... Är grymt revanschsugen tills imorgon nu, då SKA vi ha bättre galopp och framåtanda! 120 känns jättelätt, men det är dom där misstagen jag gör pga min orutin som ställer till det. Tycker mest synd om Curre som inte förtjänar så "dåliga" resultat, för han gör ett bra jobb! Men jag får tänka så att jag inte är så rutinerad på den här nivån än, jag får ge det ett tag tills alla bitar faller på plats. Det var som Cilla Tangfelt sa, man får nöta på så kommer nollorna tillslut. Så tror jag det är, för vi är såå nära att vara felfri men ändå vill det sig inte riktigt. Men vi får nöta på bara tills allt faller på plats, ridning är inte helt lätt :) Imorgon rider vi en 125 cm bed A:0, lite fler hinder även om vi klantar oss i början!

 

Tillbaka!

Japp, nu är jag tillbaka på blogg.se! Tröttnade helt enkelt på designen och att man inte kunde se sin statestik på horseworld.se, så jag bytte helt enkelt tillbaka hit och stannar här. Det var kul att byta för ett tag och prova på, men jag har bloggat för länge på blogg.se tror jag ;) Firar bytet med en ny design som jag hoppas ni gillar, skönt med lite nytt och fräscht. Kommer att hända en hel del nytt i mitt liv framöver då jag flyttar till Bollnäs imorgon och börjar skola, YH-utbildning på måndag! Spännande, spännande... Men blir nog lite dött här ett tag tills jag kommit iordning med allt :) Men framöver så kommer jag alltså att blogga här på veronicasroka.blogg.se!


Tidigare hästar

Information kommer...

 

Kontakt

Mail - veronica.sroka@hotmail.se

Instagram - veronicasroka

Facebook - Veronica Sroka

 

Cuwento

 
Cuwento - f. 2002 - e. Parco u: Uwenta I ue: Jokinal de Bornival - imp. Belgien

Curre är min första storhäst som vi köpte i december 2007. Tillsammans har vi tävlat upp tom nationell 125 cm med felfria rundor och placeringar i 120 cm. Men trots att jag har haft honom i 5,5 år nu så har vi ändå inte hunnit med så mycket pga skador. Mer om det kan ni läsa nedan, Curres och min historia. Curre är född i Belgien och utbildades och tävlades upp till 120cm av en proffsryttare där nere innan vi köpte honom. Han är en tuff häst som tycker att han är ”störst, bäst och vackrast” och drar öronen bakåt om någon häst kommer för nära på framhoppningen eller under träningar. Han älskar uppmärksamhet och när det händer nya saker, då blir han intresserad och uppmärksam! Han styrs väldigt mycket av sitt humör och visar tydligt på vilket han är.

I grund och botten är han en riktig latmask som gärna går och betar i hagen med solen på ryggen. Det där med dressyr är ingen höjdare, men hoppning är desto roligare. För det mesta är han lite slow och gör inte mer än vad han måste, men kan helt plötsligt bli en tickande bomb om han stått länge eller om det händer något speciellt. Trots att han för det mest är långsam, så kan han under uteritter blixtsnabbt vända om och kuta i full fart åt andra hållet! Det är många gånger jag har åkte av på det viset… Ofta är det fåglar eller något annats som han blev rädd för. I hoppningen så har Curre väldigt lätt för sig, hoppar väldigt runt och är försiktig av sig. Däremot så måste man se till att han är vaken och framför skänkeln. Men väldigt enkel, tuff och okomplicerad på tävlingsbanan!

Curres och min historia
Cuwento, eller Curre som han kallas var min första storhäst som vi köpte i december 2007. Dagen före julafton, den 23 december stod han för första gången i vårat stall! Det började med att jag var med om en ridolycka i mars 2007 med min dåvarande D-ponny och när jag efter 3 månader fick börja rida igen så fungerade det inte riktigt mellan mig och ponnyn. Jag var även lång för ponnyn så vi började att leta efter storhäst på hösten -07, då jag var 16 år. Efter att ha provridit tre fina storhästar som det inte blev något köp av, så blev det så att min dåvarande tränare åkte med en bekant (och hästfömedlare) ner till Belgien för att hitta en häst till mig. Första dagen hittade hon en ”stor skimmel” som hon tyckte var såå fin och ju fler hästar hon red den helgen, så återkom hon bara till den där skimmeln. Problemet var att skimmeln var 5 år och det var tänkt att jag skulle ha en äldre läromästare som första storhäst. Men hästen skulle ju bli sex år vid årsskiftet och hade tävlat med bra resultat i 120, så det blev så att vi slog till! Helt utan att ha sett hästen, det vi visste var att den hade ”bra stam”, ålder, kön, färg och att den gått 120. Sen gick vi på vad min tränare sa!

Som sagt, den 23 december åkte vi och hämtade hem min nya häst i Örebro hos Pär-Ola Nyström (Som folk säkert känner igen som Bonde Pär-Ola ) som vi köpte hästen igenom. Första gången jag såg min nya häst var när han stod på stallgången, nyklippt och nyduschad med en röd grimma som hade färgat av sig. Lite bortkommen och tanig stod han där på stallgången och klampade sedan rakt på våran transport. Trots många timmar på lastbil från Belgien i ryggen. Första gången jag satt på Curre så kändes det helt rätt och såå mycket bättre än dom andra hästarna jag provridit! Så trots att jag aldrig såg eller provred hästen, så hade det inte kunnat bli bättre.

Jag började tävla honom som sexåring och red först några 90 och 100cm klasser, sedan debuterade vi 110cm i maj 2008. I mars 2009 debuterade vi 120cm med en dubbelnolla! Våran andra start i 120cm blev också en dubbelnolla och vi blev även placerade, därmed kvalad till 130cm efter vår andra 120 start! Vi hade även kommit med i Gävleborgs utvecklingsteam och fått träna för duktiga tränare. Men när det kändes som bäst, så betedde han sig plötsligt konstigt på en tävling och när han sedan stannade andra klassen så valde vi att åka och kolla upp honom hos veterinär. Han hade reaktion på båda fram, mest vänster och blev behandlad och satt på vila. Han blev bra efter några veckor och reds sedan igång. Men under igångsättningen så blev han sämre och vi kollade honom igen. Han hade då fått mindre förändringar på röntgen, vilket han inte hade då vi kollade på första besöket. Vi valde att ge honom lång vila och igångsättning, inte förren 2 år senare gjorde vi våran första tävlingsstart igen. Han nollade då 5 klasser i rad, från 100-120cm.

Men under en rutinkontroll så var han sämre, blev behandlad och fick vila. När han kom igång så blev han åter sämre och i juli 2011 så blev han utdömd som tävlinghäst. Det fanns inget mer att göra då, så veterinären utgick från att han aldrig skulle hålla som tävlinghäst. Jag var förstörd, min häst skulle aldrig få hoppa eller tävla igen. Men på inrådan av min tränare så beslöt vi oss för att ge honom en till chans och åkte till en ny klinik i Täby. Det gjordes en ny hältutredning och när hans hovar var bortbedövade så var han haltfri. Det satt inte i kotlederna som vi tidigare trott och behandlat, utan det var inflamation i strålbensbursan. Han blev bahandlad och omskodd med ringskor, samt ordentligt nedkortad i tån.

Efter igångsättning så kom han tillbaka och kändes fräschare än någonsin! 2012 var vi tillbaka och tränade och tävlade, trots att han varit utdömd. Han hade ett litet återfall sommaren 2012, men annars varit fräsch sedan han blev behandlad för sin nya diagnos. I skrivande stund så har vi inlett tävlingssäsongen 2013 med några bra 110 rundor och ska snart tillbaka till 120cm. Varför Curre blev skadad första gången finns det måånga teorier om. Men i grund och botten så är han en stor häst som är lite överbyggd, vilket gör att han har lättare för att hamna på bogarna. Dessutom så var han väldigt tanig när han kom till oss och på knappt ett år gick han från 125 till 135cm i sadelgjord, från 145 till 155 i täcken, samt växte ur en sadel på några månader. Han la på sig en hel del hull och muskler väldigt snabbt, så det är möjligt att leder och ben inte hängde med.

Det jag vet idag är att jag måste ta hänsyn till hans tidigare skada och träna, samt tävla utefter det. Min filosofi är inte att ”spara” på honom, utan att träna och bygga upp honom så att han håller. Utsätta honom för arbete och sedan låta honom återhämta sig. Under tävling är jag mer sparsam med honom och rider alltid bara en klass/dag. Min förhoppning är att bygga upp och hålla honom fräsch, så att vi kan klättra i klasserna och nå vårat mål! Han har kapacitet att ta sig lågt, men framtiden få visa vad han håller för. Tiden med Curre har varit tuff, men jag har också lärt mig en hel del på vägen. Man ska inte ge upp för tidigt och man ska inte lita på bara en veterinär. Ibland är det värt att ge saker en andra chans.

 

RSS 2.0