Tävlingsåret

Snodde den här listan som jag fyllde i!

Första tävlingen 2012?

Med Eddie i Februari på Stork, gick inte jättebra då han var spänd.

Bästa tävlingen 2012?
Med Eddie så måste det ha varit i Österfänebo där han hade ett ner i omhoppniningen i 100cm och dubbelnolla i 105cm (första utanför placering tom). Med Curre är det nog meetinget i Hudik, där vi hade 4-fel i 120cm.
 
Vilka hästar/ponnys tävlade du?
Entiego och Cuwento
Vad för klasser tävlade du?
90cm-120cm.

Hur många vinster?
nada, noll.

Hur många placeringar?
Inte en enda! Dock första utanför två ggr med Curre och två grr med Eddie, plus ett skitnedslag ifrån. Men nära skjuter ingen hare brukar man ju säga...
 
Vann du något täcke?
Nix, har aldrig gjort heller.

Vad hade du för mål 2012?
Det var nog att debutera 110cm med Eddie och bli stadig i 120 och eventuellt debutera 130 med Curre.
 
Uppnådde du dem?
Med Eddie ja, Curre han jag inte tävla tillräckligt.Vad är målen för 2013?
Med Eddie vet jag inte riktigt, Curre att bli stadig i 120 och debutera 130.

Bästa tävlings arrangören 2012?
Gävle Ryttarsällskap.

Varför?
För att det är den bästa klubben, haha. Nej, men för att dom arangerat stora och trevliga tävlingar med stor framridning/hoppning, bra underlag, trevliga hinder, bra banbyggare, trevliga funktionärer osv. Lite partiskt kanske, haha. Men har varit mest på lokala iår.

Något speciellt minne från 2012?
Meetinget i Hudik. Har inte varit på meeting sedan ponnytiden (2005) och det var första med Curre! Sen första dubbelnollan i 100cm med Eddie, där han även var nolla i 90. Med andra ord felfri i båda klasserna.

Min tävlingsutrustning?
Hjälm: GPA tone in tone
Håruppsättning: Hästsvans eller fläta.
Skjorta/plastrong: Pikeur
Kavaj: Pikeur och sedan Manfredi.
Ridvantar: Roeckl och Trust.
Ridbyxor: Pikeur.
Ridstrumpor: Pikeur eller Kingsland.
Ridstövlar: Veredus.
Sporrar/sporremmar: Kulsporre och sporre med trissa, remmar från okänt och Treadstone.
 
Hästen/ponnyns tävlingsutrustning?
Träns: Dyon till Curre, Hööks till Eddie.
Pannband: Tillhörande tränset.
Schabrak: Anna scarpati och Equiline.
Sadel: Ideal och CWD.
Pad: Ingen.
Sadelgjord: Glengordeon.
Stigbyglar: Sprenger bow balance.
Skydd: VeredusVilken klubb tävlade du för 2012?
Gävle Ryttarsällskap.

Vilken klubb kommer du tävla för 2013?
Gävle Ryttarsällskap.

Har du ridit i något lag 2012?
Nepp.
 
Ska du rida i något lag 2013?
Tror inte det. Elitserien vore kul, med då måste Curre och jag tävla 130/140cm då jag blir senior nästa år.Tyvärr så är vi inte riktigt där än ;)

Vilken/vilka tränade du för 2012?
Leif Hall och Helena Persson i hoppning, Pernilla Karlsson och Eva Åhlander i dressyr.

Ska du fortsätta med det 2013? 
Leif fortsätter jag att träna för och hoppas på att få vara med för Helena P igen!

Har du tävlat i någon ny gren 2012?
Nix.

Ska du tävla någon ny gren 2013?
Det tror jag inte.

Vad har du för förväntningar på året 2013?
Att det blir fler tävlingar och förhoppningsvis bättre resultat! Fler regionala och nationella tävlingar, gärna något roligt meeting.
Hoppträning

Var in till Gävle och hopptränade med Curre idag. Nu på vintern så brukar det bli mest trimm och uppbyggande arbete så som studs, travhoppning och annat arbete för att förbättra styrka och språngkurva. Idag började vi med att trimma på serpentiner i trav över hela ridhuset där vi gjorde övergångar vid varvbyte. Sedan red vi ännu mer övergångar i trav och galopp, samt förvänd galopp. Curre kändes inte riktigt igång i bakbenen till att börja med, precis som han var igår när jag red, men det släppte allt eftersom jag kom åt och lossade honom. Han kändes pigg och överreagerade på ljud från läktaren och blev aldleles till sig över en vit liten ponny som var med idag... Han är lite rolig med små hästar, haha. Men mycket bättre på marken idag än förra veckan!

Sedan jobbade vi över kubhinder, fyra stycken på rakt spår med 8 m mellan varje (två korta galoppsprång) med fokus på att ha dem mellan hjälperna och med lite längre hals, samt att dom ska gå kvar i samma galopp. Curre gjorde det jättebra och vi behövde bara rida den några gånger i varje varv, förutom i höger galopp på slutet när vi höjde då han inte var riktigt rak. Travhoppade och hoppade igenom en studs samt en linje där vi travhoppade över ett räcke och red 5 ganska korta språng fram till en bredare pararelloxer. Gjorde tillslut en bana av allt som vi hoppade runt två gånger. 

Curre kändes jättefin och pigg idag! Fin på marken och var lite studsig och bockig, precis som jag vill att han ska vara. Hoppade riktigt fint och väl över oxern som blev ganska bred mot slutet. Det känns verkligen som att han blir starkare och starkare, vilket är väldigt kul! Markjobbet som han tyckte var döjobbigt i våras gör han ganska enkelt nu. Jobbar bra igenom kroppen med bra aktivitet i bakkärran, den förvända galoppen sitter bara bättre och bättre. Sedan får man ju höja kraven allt eftersom, men en utveckling tycker jag verkligen att det har blivit det här året även om det inte blivit så mycket tävling. Vi börjar även hitta en bättre grundgalopp där han är mer i balans och har bättre driv bakifrån. Bara att kämpa på och fokusera mot nya mål!


Curre på rymmen

Igår när jag hade mockat klart och skulle gå ut och tömma kärran så tittade jag som vanligt ut över hagarna. Kollade över Curres hage, men kunde inte se någon häst? Skimmlar kan ju försvinna lite, men nej, jag såg verkligen ingen häst! Fick lite panik och tittade om jag kunde se honom i Chinos eller Eddies hage, men inte där heller. Ingen tråd trasig, utan hagen var bara tom. Tillslut så såg jag att han gick på vägen framför hagarna, så fick släppa det jag höll på med och springa dit. Han gick där och käkade gräs i vägkanten, väldigt nöjd med sig själv, haha.

Tror ni han ville följa med mig in i hans leriga och tråkiga hage? Eh, inte riktigt. Fick tag i honom runt halsen en gång, men han stack iväg med mig hängandes så jag fick släppa taget ;) Fick verkligen inte tag i honom, så lämnade honom där och gick och hämtade lunchhö åt dem. När jag kom tillbaka med höet så kunde han inte motstå att komma fram, så jag fick tag i honom och kunde leda in honom i hagen igen. Tråden mellan två stolpar hängde, så förmodligen har han krypigt ur hagen i jakt på gräs, haha. Jag var ju en halvtimme sen med lunchen...

Han är verkligen rolig Curre, haha. Är jag sen med lunchmaten så tittar han på mig och gnäggar när jag går förbi, som att han säger "Hallå? Maten??". Den här gången hade han tydligen tagit saken i egna hovar och smitit ut den lilla lymmeln... Han är lite som han är, blir skitlycklig när han lyckats med något eller när det händer något "nytt" ;)


Buuusen...

 
 

Småfix

Som ni kanske har sett så har jag ändrat om lite i designen. Dels så har jag bytt ut info bilderna till hästarna, samt lagt in två nya där min mail + instagram står. Sen så har jag använt samma bilder (har inga nya, fina...), men ändrat lite i headerbilden och satte skugga runt bloggen. Är faktiskt ganska nöjd med det lilla jag hittils har gjort! Ska fixa lite till innan jag är nöjd. Tycker det är riktigt roligt att fixa med designen, allt från att klippa och klistra i photoshop till att koda på bloggen. Från början fattade jag inget av koderna, men efter att ha provat och läst på så förstår man mer och mer hur det fungerar!

Såhär ska den se ut nu!Hoppträning

Var in till Gävle och hopptränade med Curre idag. Har inte hoppat honom på ca 3 veckor då Leif varit borta, bara ridit lite bommar hemma. I Högbo var han jättekonstig, hoppade första fasen felfritt och blev jättetjurig på ett murhinder i omhoppningen när jag la till sporrarna när vi låg stort. Andra dagen stannade han ut sig på andra hindret, ville inte alls. Samtidigt så har han varit jättefin i markarbetet, kännts jämn och fin. Idag var han inte riktigt lika fin på marken som han har varit, fick inte riktigt igång honom i bak och genom kroppen. Men tror att han piggnar till lite mer när jag fått tag i en klippmaskin och kan raka av all päls han satt igen... (våran gick sönder när jag skulle ta isär och göra rent skären, oops).

När han är dåligt igång i bak så blir jag omedvetet lite stum i handen/armarna då hela han känns stum, men när vi började hoppa på försökte jag lätta ur och låta honom hitta balasen själv istället för i min hand. Vi hoppade till att börja med klockan med volter, varierade mellan 5 ocg 4 galoppsprång. Hoppade sedan en oxer med bom-ett språng-oxer-bom, som vi höjde allt efter som. Fick galoppera igång honom lite för att hitta rytmen och då piggnade han till! Hoppade upp dom till 120-130 någonting och han kändes fin och hoppade enkelt. Avslutade med att hoppa en tvåstuds-ett språng-räcke från båda hållen som han gjorde bra. Där på slutet så piggnade han till riktigt, bockade omkring, pep och överreagerade på minsta ljud, haha! Han är rolig när han är såhär då man känner att han tycker det är skoj :)

Har funderat mycket kring att han har betett sig så konstigt dom senaste starterna, inte velat alls. Han är en häst med mycket humör och det han tycker är kul tycker han är KUL. Det han tycker är mindre kul, det har han ingen lust med alls i princip. Det som hände innan tävlingen i Gävle var att jag började komma åt honom på ett helt annat sätt och började ställa mycket högre krav. Dels så blev han nog lite trött då, men i Högbo tror jag bara att han tyckte att det inte alls var kul. Glädjen var liksom borta, vilket gör att han direkt tappar motivationen då han styrs väldigt mycket av humöret. Glad eller sur typ, haha. Så jag tror att jag i hoppningen måste låta honom vara lite, inte sätta för mycket krav och press. Redan från början släppa lite och låta honom vara, så han känner att det är skoj. Idag var det väldigt tydligt när jag släppte lite på bromsen, då blev han plötsligt glad och helt plötsligt busig!

Det har verkligen varit en berg och dalbana med Curre, svårt att komma tillbaka efter ett så långt uppehåll som han hade + bakslag. Man tappar känslan, muskler och kondition försvinner och min ridning är anorlunda mot för i början när jag hade honom. Men jag HOPPAS verkligen att 2013 får vara ett bra år, för det behöver jag. Vi.

 

Vilodag

Idag fick båda hästarna sin vilodag! Dom båda har inte vilat sedan förra fredagen, så det passade bra idag. Dom har  visserligen haft lugna skritt/joggdagar, men tycker att dom ska ha en dag i veckan där dom slipper ryttare och sadel på ryggen. För den mentala bitens skull. Myste lite i stallet med dem på kvällen, alltid lika mysigt. Hästar är verkligen fantastiska djur, skulle aldrig, aldrig kunna tänka mig ett liv utan dem. Bara att få stå och mysa med dem gör att man får ny energi! :love:   


Gillar verkligen den här bilden på mina killar, haha. Curre håller upp hinken och Eddie måste självklart kika i för att se om det finns något gott! Haha... Tagen i februari 2011.

Dagens ridning

Eddie- Red ut en tur efter grusvägarna som var väldigt mjuka och fina idag! Kunde tom ta en liten galopp, vilket man nästan bara brukar kunna på våren. Red på det raka bettet och med samma fokus som igår, dvs att han ska lyssna och acceptera mina förhållningar. Han lyssnade faktiskt riktigt bra och kändes jättefin! Kunde rulla på i en balanserad galopp i lätt sits och ha en mjuk gummisnoddskänsla till bettet. Spände till lite ibland, men där i mellan så tog han ett lätt och fint stöd där han jobbade bra mellan hand och skänkel! Inte så ofta han går så här bra ute faktiskt.

Curre- Blev inte en lika lyckad ridtur med honom, haha. Skulle rida samma runda med honom som med Eddie, dock när det började skymma. Han är inte jättekul att rida ut på ensam, men jag struntade i det och red ändå. Problemet är bara att jag måste rida på storavägen förbi skidanläggningen för att komma till den grusvägen. Skulle jag då åka av så skulle han sätta av i full fart hemåt, vilket betyder full fart ut på storavägen. Den sträckan är 50, men bilarna åker oftast betydligt fortare än så då det är 70 väg strax innan (tror det är så). Curre var precis som alltid när det börjar skymma/bli mörkt, på tårna och det känns som att han skulle tvärvända och sticka åt andra hållet.Travade lite och han gjorde precis som jag trodde, men jag hängde kvar och fick kontroll ganska snabbt ändå. Vände dock ganska snabbt efter det och red hemåt igen...

Han är verkligen blixtsnabb med att vända och dra åt andra hållet, inte alls kul att rida ut på själv. Inte för att jag är rädd att åka av (slog mig dock rätt illa sist iof, haha), utan mer att jag VET att han ställer in sig på "hem till stallet" på snabbast möjliga tid. Fullt ös med andra ord... Har jag en annan häst med så springer han inte ifrån den + att han inte blir lika töntig. Så jag såg i princip framför mig hur han skulle ösa på ut på vägen och bli påkörd, haha. Nä, hade ingen lust med det helt enkelt. Han som är så sävlig annars är det svårt att förstå hur jäkla reaktionssnabb han är alltså. Jag har åkt av flera gånger och tom när jag varit beredd, för det går så himla snabbt. Ridbanan, rida ut tsm med andra eller själv på mer "säkra" ställen är bäst med honom. Tacka vet jag Eddie ibland, haha.. 

Eddie idag!

Min tävlingsutrustning

Har inte så mycket roligt att uppdatera om, så tänkte skriva lite om min tävlingsutrustning. Vi börjar med min utrustning, sedan tar vi hästarnas! :)

Min skjorta är dock randig och ljusare.

Hjälm - GPA speed air tone in tone. Köpte den här hjälmen när Skara hästsport hade utförsäljning, så fick den till ett riktigt bra pris! Inte min drömhjälm utséendemässigt kanske, men den är väldigt lätt och skön. På sommaren är den helt outstanding tack vare ventelationen, tror inte att det är många hjälmar som slår den på den fronten faktiskt!

Säkerhetsväst- Racesafe - En väst som sitter riktigt bra, dock så börjar den bli väldigt sliten och dragkedjan är så gott som paj. Så jag har dom senaste tävlingarna ridit utan västen, då det tar en evighet att få upp dragkedjan och min kavaj är så fin...

Skjorta - Pikeur. En rosarandig skjorta som jag har haft sedan -06 tror jag, så det blir nog till att köpa en ny till nästa säsong. Som dessutom matchar min kavaj bättre!

Kavaj - Manfredi Fontana. Min nya som jag skrev för inte länge sedan om, jättefin och jag älskar den!

Ridbyxor - Pikeur Lugana. Helskodda ridbyxor som sitter väldigt bra på mig, dock är kvalitén på tyget inte det allra bästa. Har tappat spänsten i tyget på vissa fläckar, vilket har hänt med andra ridbxor från samma märke och modell... Tråkigt då som annars sitter superbra och är jättesköna.

Stövlar - Veredus Guarnieri. Var väldigt skeptisk till utséendet i början, haha. Men nu gillar jag dem! Lite annorlunda, men mer stilrena än tex Tretorn. Otroligt sköna i foten, ställbart skaft (som sparar på dragkedjan), greppgummi på insidan och lädret är verkligen kvalité. En jätteskön stövel! Enda minuset är att dom är lite för korta för mig, hade gärna fått vara några cm till... Nästa stövlar jag köper blir måttbeställda ;)

Sporrar - Till Eddie har jag ett par 20mm med kula och till Curre har jag lånat ett par längre med liten trissa. Dock är dom lite skarpa, så ska nog köpa ett par lite kortare och med större trissa tror jag.

Handskar - Trust. Har alltid haft handskar från Roeckl, men när jag köpte min kavaj så fick jag dessa. Sköna dom också, ska bli intressant att se hur kvalitén håller jämfört med Roeckl. Hanskar är verkligen ett måste för mig, mina händer förstår inte riktigt hur man kan rida utan. Hej blåsor ;).


Dagens ridning

Känns verkligen som att jag skriver lite då och nu, haha... Ibland glömmer jag bort bloggen, bland har jag lust och ibland inte. Jaja ;) Ska göra ett litet ryck nu!

Eddie- Red honom på banan idag då det var plusgrader, då den är väldigt blöt nu så är den perfekt att rida på! Iaf så har Eddie haft en period där han inte accepterar mig alls, drar i bettet och tycker att jag är en dryg typ som sitter där uppe och ska bestämma. Så jag provade idag att rida med ett rakt bett med lösa ringar, vilket gör honom lite lugnare i munnen och kan inte skramla runt med bettet. Sedan gjorde jag mängder med hallter i skritt och när jag kände att han lyssnade så fortsatte jag med skritt-trav övergångar. Jag vill ha en häst som går fram för skänkeln, tar mina förhållningar och är eftergiven i innersidan med stöd på yttertygeln.

Nu har Eddie mest älgat på, struntat/bråkat imot förhållningarna och plötsligt så spänner han till, kör upp huvudet och blir helt stel. Men jag tyckte att jag löste det bra idag och han blev fin tillslut! Tog mina förhållningar och gick ställd runt innerskänkel, då kan jag också vara mjuk och följsam tillbaka = nöjd häst. Han är som sagt en känslig häst, men han måste låta mig rida honom och inte bara åka med. Tror att han blir fin bara jag får honom "inom ramarna" så att det inte blir ett dragande, utan att jag får respons på mina halvhalter och kan vara följsam tillbaka.

Curre- Han fick sig ett trimpass han också, då han bara skrittats två dagar pga underlaget. Faktiskt så var det Angelica som red honom igår och han var riktigt duktig! Han var jättefin idag och jobbade på bra. Gjorde lite öppnor och slutor i trav, övergångar trav-galopp på volten och sedan lite förvänd galopp som han gjorde riktigt bra idag. Högergaloppen är fortfarande kämpig, men idag höll han den på både fyrkanten och 20m volt! Hade velat ha honom lite mera framme och kvar i formen i galoppfattningarna, men för att bara ha skrittats två dagar innan så var han fin. Men han kändes jämnare på tyglarna och registret i galoppen blir bara bättre då han svarar bra både fram och tillbaka :)


Tre hästar ridna

Har faktiskt suttit på alla tre hästarna idag!

Chino- Började med att rida honom på morgonen. Angelica kan ju bara rida på kvällarna och när det är både mörkt och hårt i marken så går det tyvärr bara att skritta just nu. Så jag sa att jag kunde rida honom idag så han skulle få röra på sig lite mer. Red honom på en åker/äng som brukar vara ganska mjuk, vilket gjorde den helt okej nu. Började med skrittjobb där jag tänjde sidorna och ville att han skulle slappna av och ta bettet. När det kändes bra så fortsatte jag i trav och sedan galopp och fokuserade på att få honom avslappnad och lägre i formen. Han jobbade på riktigt bra tycker jag, men var pigg! Jisses, fick sitta aldeles stilla och ta små, små förhållningar när han blev stark ;)

Curre- Red honom på samma ställe som Chino. Han kändes väldigt fin han också och jobbade på riktigt bra idag tycker jag. Hade en bra kontakt och stöd i handen, samtidigt som han var väl framme och jobbade igenom kroppen.   Jobbade med lite övergångar och sådant, kände igenom honom. Han kändes pigg och blev lite sur när jag kom åt honom, vilket han visade med att göra några riktiga Curre-bocksprång. Han brukar kunna sparka ut med något bakben, men nu var det riktiga bocksprång, haha. Men han var fiiin! Som sagt, himla skillnad på markarbetet mot för förut med honom.

Eddie- Fick skritta ut bara. Första delen av rundan gick i lagom takt, början på hemvägen lite fortare och i slutet var det speed-skritt! Samtidigt som jag kortade tyglarna och skulle flytta lite där på slutet, haha. Men efter några halter så lyssnade han bättre och slappnade av.

Jag har ju faktiskt tävlat Chino i dressyr, två ggr ;)

 

Harmoni

Red Eddie ett ganska lugnt pass på en åker/äng (är ju fruset överallt) idag på morgonen. Han har varit väldigt bråkig med munnen och passet igår fick jag inte alls någon bra känsla i. Han hamnar liksom i framvikt, tar för ojämnt stöd och jag blev bara irriterad när jag inte fick till det. Plockade igår fram den gamla kameran och kollade på provridningsfilmerna när en jätteduktig beridare visade honom innan vi köpte honom. Han var då jättefin och harominsk, så jag kollade lite hur hon red. Kom fram till att jag måste vara mer följsam med handen och ha lite gummisnoddskänsla, vilket jag inledde passet idag med att hitta.

Han kändes väldigt tillfreds med hur jag red och blev bara finare och finare! Inte en enda gång ryckte han tyglarna ur handen, utan tog ett mjukt stöd och satte bakbenen under sig. Blev lite pigg och tog inte riktigt förhållningarna, men svarade upp för skänkeln otroligt bra. Väldigt avspänd och mjuk i munnen, det är verkligen såhär jag vill att han ska kännas! Han är ju en väldigt känslig häst och kan bli riktigt irriterad om han inte blir riden som han vill. Många har sagt att jag ska hålla imot när han försöker rycka tyglarna ur händerna, men grejen då är att han bara blir ännu värre. Det är samma sak med allt, känner han att han sitter fast eller det blir stumt så blir han irriterad/rädd. Är jag mjuk och låter honom vara från början så är han mjuk tillbaka. Han vill ha det på sitt sätt.

Ska verkligen jobba för att hitta den här mjuka gummisnoddskänslan varje pass! Han ger verkligen en himla härlig känsla när han är tillfreds då han är så vaken för hjälperna. Men rider man inte så som han vill, då kan han hitta på alla möjliga saker ;) Det här är lite av tjusningen med ridningen, att så små saker kan göra så stor skillnad. Allt handlar ju om kommunikation.


Bumper

Tänkte faktiskt slänga in ett iPhone/mobil-tips tänkte jag! Min iPhone 4 köpte jag i mars/april någon gång förra året och än så länge (peppar,peppar) så har jag inte råkat ut för några sprickor. Den har ju glas i både skärmen och på baksidan vilket gör den ganska ömtålig, vilket inte är jätteoptimalt när man håller på i stall och med hästar. Jag fick dock en bumper i plast/gummi som jag har har haft runt mobilen och den har nog räddat den några gånger! Har tappat den flera gånger och nu senast så for den rakt ner i stallgolvet så hela mobilen studsade, men inte en skråma på telefonen!  Så jag kör på min bumper istället för snygga skal, för än så länge har åtminstone jag bra erfarenheter av min lilla gimmikant. Ett vattentätt skal hade också varit super att ha den i när det regnar, någon som har ett tips? :)

 

Min nya kavaj!

Måste ju visa min nya, fina kavaj som jag köpte för ett tag sedan kom jag på! Har haft min gamla Pikeur sedan -06 tror jag, så det var verkligen dags för en ny kände jag. Har provat en del kavajer och med dom flesta har det varit samma problem, för kort i ärmarna. Kravet jag har haft är att det ska vara en snygg, stilren och välsittade kavaj i softshellmaterial. Hade tänkt lägga lite mer pengar just på kavajen, då jag vill ha en fin som jag kan ha ett tag. Provade Animo kavajerna flera gånger, men de var tyvärr aldeles för kort...

Provade en Manfredi fontana hos Lindgården under Högbospelen tidigare iår (maj), och den satt däremot verkligen perfekt! Dom fanns både i regular och long, vilket för min del verkligen var ett plus. Dom hade dock inte rätt färg och storlek hemma, men jag bad dem höra av sig när dom fått hem. Hade gett upp hoppet om den kavajen, men så under tävlingarna i Gävle så hade dom fått hem en marinblå i min storlek! Happy, så den fick bli min! Verkligen en superfin kavaj som är både välsittande och strechig. Älskar detaljerna och det bästa av allt, den sitter bra även på mig ;) Älskar den verkligen! Ligger prismässigt ungefär som Animo :)

Manfredi Fontana, köpt hos Lindgårnden
RSS 2.0