Dagens ridning

Curre- Red ut honom en sväng, bara skritt och lite trav. Men han kändes fortfarande fin! Tog ett bra stöd och travade igenom kroppen riktigt bra mot slutet. Har verkligen hittat en bra ridning på honom nu :) Imorgon så ska han på återbesök, så får vi se om han är fräsch. Han känns fin och busar runt i hagen (tack och lov inga rejs där han tvärnitar på framdelen, utan mer lite bakutsparkar och bus!), men man vet aldrig med honom. Han kan luras bra, men vi får hoppas att det är bra :)

Eddie- Fick vila idag!
Huwenta

Som jag skrev i inlägget om Curres stostam så har Curre tre syskon. Två av dem har ridits av samma ryttare som har ridit Curre, och den yngsta hittade jag till salu för ett tag sedan! Satt och sökte på Curres mamma när jag hittade en hemsida med en häst till salu, som hade just samma mamma som Curre.

Det var ett sto född 2007, alltså 5 år i år och e. Tangelo van de Zuuthoeve och u. Uwenta I (e. Jokinal de Bornival). Tror ni jag kände VILL HAAAA!? Hon var visserligen bara 163cm hög, men hon hade varit perfekt till min syster och sedan kunnat sättas i avel med tanke på stostammen (och släktskapet med Curre, haha). Dock finns hon inte kvar på hemsidan längre... Inte för att jag hade kunnat köpa en till häst, men ändå.

Försäljningsvideon finns fortfarande kvar och jag tycker hon är ganska lik Curre ändå. Dels lite i kroppen och hur hon rör sig, det där lugna och sedan att hon lite avspänt skuttar över. Kanske ingen super bakbensteknik, men Curre hoppar inte sådär jätteflashigt på småhinder heller, han tar bara i lite mer och sträcker på sig när det blir högre och ändå ser det lika enkelt ut. Dom behöver inte slå bakbenen i taket, utan jag tror språngkurvan och avspändheten är viktigast! Förutom huvudet och viljan att vara felfri såklart :)

Gillar att det stod i annonsen "not spokey at all", haha. Det är helt värdelöst att "miljöträna" Curre med presseningar och div annat, för han tycker det snarare är intressant och ska bita eller krafsa istället.

Ny design!

Har nu lagt in den nya designen, klicka på F5 om den inte syns! Är inte 100% nöjd, men kände verkligen att jag behövde fräscha upp bloggen så det får vara såhär så länge. Gör kanske lite småjusteringar och sånt. Det som är nytt är att det finns två bildlänkar i menyn, där man kan läsa lite info om båda hästarna! :)

The old one.
Entiego


Namn:
Entiego, "Eddie"
Född: 2003
Ursprung: Imp. Tyskland
Ras: Oldenburgare
Mankhöjd: Ca 170cm
Meriter: Tävlad tom 105cm med felfria rundor.
e. Edgar (e.Espri) u. Rusalka ue. Rewanz

Eddie köpte vi från en försäljningstall i Skara 2009, i samband med att min andra häst var långtidsskadad. Han hade då inte gjort mycket alls och var knappt tävlad. Sprang mot hindren utan att backa av och hade svårt att sätta ihop sig. Han var så olik min andra häst som en häst kan bli, men jag visste att det här var en häst som jag skulle komma att lära mig väldigt mycket av.

Eddie och jag började tävla 2010 och vi höll oss då till lokala 90 och 100cm klasser. Början av vår karriär har minst sagt var varit upp och ner, med mycket fel och ytterst få felfria rundor. Men vi har kämpat på och hösten 2011 så började det äntligen att släppa och han gick allt bättre på både träning och tävling. Gick från att hoppa med spänd rygg och rivit/stannat vid minsta fel, till att idag ha förbättrat sin språngkurva betydligt och ha koll på sina ben.

Idag har han felfria rundor tom 105cm och är klar för 110cm, tycker att hoppningen är jättekul och gör alltid sitt bästa. I dressyren så ligger han ungefär på LB/LA nivå i utbildningen. Den här hästen är defenitivt en häst som jag har lärt mig och utvecklats massor på som ryttare, då han är helt olik dom hästar jag tidigare har haft.

Eddie är en väldigt mysig och känslig häst som tycker att soptunnor och diverse annat kan vara jättefarligt, medan han inte vickar ett örat åt en långtradare som far förbi. I ridningen så kan han vara ganska tittig och spänd och kräver därför en ryttare med mycket tålamod. Man kan aldrig bli arg på honom, utan det gäller att vara lugn och ha tålamod. Hans starkaste sida är att han är väldigt positiv och har en bra inställning, bara han förstår vad man begär av honom så gör han alltid sitt bästa!

CuwentoNamn:
Cuwento, "Curre"
Född: 2002
Ursprung: Imp. Belgien
Ras: BWP
Mankhöjd: Ca 170cm
Meriter: Tävlad 120cm som 5-åring och med mig tom 120cm med plac.
e. Parco u. Uwenta I ue. Jokinal de Bornival

Curre är min första storhäst som vi köpte direkt från Belgien genom en förmedlare i december 2007. Han hade då tävlat tom 120cm som 5-åring. Curre och jag började tävla 2008 och gick det året från 90cm till 115cm och hade många felfria avd.B rundor både lokalt och regionalt. Vi blev med i Gävleborgs Utvecklingsteam för 2009 och vi debuterade 120 i februari samma år felfritt! Även vår andra start i 120cm presterade vi en dubbelnolla och blev placerade. I April, på vår första nationella 120 så var det något som inte stod riktigt rätt till och han blev självklart uppkollad direkt.

Men trots att vi tyckt att vi varit snabba med att kolla upp honom, så hade han gått med en inflamation en längre tid utan att säga till. Vi gav honom då lång tid för att kunna bli bra, vilket innebar både sjukhage och boxvila med skrittprommenader under lång tid. I Januari 2010 var han äntligen frisk, och sattes sedan långsamt igång igen. Hela 2010 blev ett igångsättningår och i mars 2011 var han tillbaka på tävlingsbanan. Han gjorde 5 felfria starter på rad, varav den sista var en nationell 120cm innan det blev ett bakslag. Efter behandling som han inte blev helt bra efter så blev han i juli samma år utdömd som tävlinghäst.

Men vi gav inte upp hoppet om denna underbara häst, utan provade att åka till en ny klinik för att göra ett sista försök.  På den nya kliniken så hittade dom en ny dignos som han blev behandlad för och blev sedan efter vila långsamt igångsatt igen. Idag, maj 2012 så är han igång och tränar igen, och vi kan bara hålla tummarna för att han håller sig frisk den här gången.

Curre är en väldigt speciell häst med mycket personlighet! Han visar alltid tydligt vad han tycker om saker och uppmärksamhet är det bästa han vet. I det vardagliga arbetet så kan han vara gansla lat och oengagerad, men tycker hoppning är detsto roligare. Att komma ut på nya ställen och att få kliva in på tävlingbanan är det han trivs som allra bäst med. Att kliva på transporten mot okända mål är bland det bästa han vet! I hoppningen så är han en häst med väldigt mycket kapacitet, han hoppar alltid avspänt och har väldigt enkelt för sig. Hans absolut bästa egenskap är han hopphuvud, då han är både modig, orädd och verkligen vill göra sitt bästa.

Curre har även en väldigt intressant stamtavla då han är efter Parco (e.Darco) och har en intressant stostam som längre tillbaka har lämnat flera hästar på internationell nivå. Curres mamma har även tävlat Z-hoppning i Belgien.
Första starten efter hans skadeuppehåll, mars 2011.Dagens ridning

Curre- Skrittade först ut honom en halvtimme och jobbade honom sedan lite på banan. Har ändrat lite ridning på honom, vilket än så länge har fungerat riktigt bra. Han blir ju gärna lite lufsig och oengagerad på marken, och så han han den där stela vänstersidan. Har hela tiden fokuserat på att få fram honom och igenom den där vänstersidan, vilket har gjort att han har låst sig lite och varit jättesvår att få igenom då jag inte orkat rida ihop honom helt enkelt. Men för några dagar sedan så ändrade jag ridningen och fokuserade på att vara jättemjuk istället. Var fortfarande noggrann med att han gick fram för skänkeln, men la mycket fokus på att vara jättemjuk och följsam i armarna och inte ställa så höga krav på honom.

Efter lite tålamod så har han slappnat av och vips så har han självmant hamnat mellan hjälperna och jag har fått den där lätta känslan! När jag får honom att bära sig i egen balans så blir han plötsligt känslig och jag kan rida med lätta hjälper, helt annan känsla än vad jag har haft tidigare! Red med samma tänk idag, men satte lite mera krav och tryck i honom, och han gick stundtals riktigt fint. Jobbade igenom kroppen riktigt bra, men blir efter en stund lite trött och faller i sär. Men nu är jag noggran med mig själv att inte bli hård, utan istället vänta ut honom. Han kan ge intrycket av att vara okänslig, vilket han egentligen inte är. Men riktigt fin och mysig var han idag, vilket han har varit flera dagar i rad! Tänker vara stenhård mot mig själv nu, så vi kan behålla den här känslan. Det är hit jag måste få honom för att han ska kunna blir stark i kroppen och jobba på ett sätt som är skonsamt för hans kropp :) Sen så känns det som att vi jobbar MED och inte mot varandra!Hoppträning 29/5

Var in till Gävle på hoppträning för Leif med Eddie på morgonen idag. När vi red fram självständigt först så kändes Eddie fin, lite pigg men tog ändå ett jämnt stöd och jobbade på bra. Trimmade sedan lite gemensamt på volten, red utan stibyglar där vi skulle flytta dem undan skänkeln en kvart, rida lite framåt i lättridning en kvart, flytta osv. I travarbetet så kändes Eddie jättefin, men i galopparbetet där vi jobbade med övergångar så blev han lite spänd och ville inte riktigt släppa igenom. I den förvända så blev han lite spänd och bröt av, men fick till det någorlunda i vänster varv i alla fall.

Hoppade sedan fram på två räcken på volt, några anridningar på en oxer och några linjer innan vi slutligen hoppade en bana. Eddie var lite pigg idag, men hoppade ändå bra. Hoppade banan på ca 110, vilket han gjorde felfritt och utan problem. Leif tyckte att det såg bra ut, dock så ska jag försöka få honom lite mera avslappnad och mellan hjälperna när jag hoppar småhinder på volt. Han kommer aldrig kunna hoppa jätterunda språng, men man får hålla efter med övningar som tvingar honom lite att hoppa igenom istället för att hoppa långt med spänd rygg.

Är jättenöjd med honom idag och det är så himla kul att det har släppt och känns enkelt med honom! Är riktigt taggad på 110 debut nu, vilket han förhoppningsvis ska gå om lite mer än två veckor. Har anmält honom till 100cm och 110cm, så får vi se om han känns bra klassen innan. Vi hoppar nog 110+ på träning, för det känns verkligen inte alls högt när vi kommer på tävling. Så förhoppningsvis blir det inga problem :)

Curres stostam

För några dagar sedan så fick jag den här kommentaren på min blogg;


Blev såklart väldigt fövånad eftersom den som postat kommentaren hade ett namn som lät Holländst/Belgiskt och Curre är importerad från Belgien. Men jag sökte iaf på den här "Huub van Aert" och fick fram att han tydligen äger en massa hästar och höll på mycket med avel. Hans vännlista på facebook innehöll tex Erika Lickhammer, Erik van der vleuten mfl., så han måste verkligen vara insatt i sporten. Jag mejlade och skrev att jag inte hade någon Uwento, men var däremot ägare till en Cuwento och frågade om han visste något om honom.

Fick ett svar tillbaka att han visste "a lot about the mare lines" och länkade en en 5-6 hästar som gått från 145-160 hoppning, som alltså härstammar från samma stostam som Curre. Frågade sedan hur det kom sig att han kunde så mycket om just den här stostammen, och det visade sig att hans tjej hade en häst som härstammade från den här stostammen. Han höll även på att skriva en artikel till en stor tidning, "Equie time" om just den här stostammen.

På Horsetelex.com så kan man hitta utländska hästars stammar, men varken Curre eller hans mamma har funnits med där. När jag kollade nu så fanns både Curre, hans mamma och flera släktingar numera med! Så han måste alltså ha forskat en hel del och skrivit in dem nu, och han frågade mig nu vad jag red för klasser på Curre.

Är inte det här grymt häftigt? Nog för att vi visste att Curre hade bra stam och att hans mamma var bra, så finns det även GP hästar som härstammar från samma stostam flera led tillbaka! Kommer ni ihåg att jag tyckt att det varit lustigt att alla ston i Curres stam har slutat på Wenta? Kanske finns någon mening med det, haha.

Men HÄR kan man numera se Curres stam och om man kollar på Curres mamma så kan man se att hon har fått fyra föl, varav Curre var hennes första!

Curre och hans syskon, u. Uwenta I
Cuwento, f.2002 e. Parco - Tävlad L-springen i Belgien och 120cm med mig.
Dominart, f.2003 e.Clinton - Tävlad M-springen med samma ryttare som från början red Curre.
Ewenta, f.2004 e. Argentinus- Tävlad L-springen med samma ryttare som från början red Curre.
Huwenta, f.2007 e. Tangelo van de Zuuthoeve - Hittade henne till salu på en hemsida där hon inte finns kvar nu, men finns fortfarande en film kvar på youtube HÄR.

Sen har vi några skapliga släktningar, som dock är släkt ganska långt bak i Curres stam. Men ändå, på stosidan! Fick dessa hästar länkat av han som skickade mejlet.

Atomic van de Warande, hingst f. 2000, e. Rubens du ri d'asse (e.Argentinus) u. Lowenta ue. Feo de Lauzelle
Godkänd hingst i A.E.S, tävlad 160cm.
Exporterad till Frankrike. 

Den här hästen har Nowenta som mormor, alltså i tredje led. Curre har Nowenta i sjunde led.West side van de Meerputhoeve, valack f. 1999, e. Baloubet du Rouet u. Pollonia van Hazenhoek ue. Appolonios xx.
Tävlar 160cm med Clarissa Crotta bla. Global Champions tour, GP osv.

Den här hästen har Bowenta som mormor (avkomma till Nowenta), alltså i tredje led. Curre ha Bowenta i sjätte led.
Spola fram till 10.08!


Awenta, sto f. 2000, e. Thunder van de zuuthoeve u. Powenta ue.Balzflug.
Tävlad 145cm internationellt.

Denna häst har Fowenta som mormor, alltså i tredje led. Curre har Fowenta i femte led.

Elton van de Zonneweide, valack f. 2004, e. Lancier u. Breezer van het Arendshof ue. Thunder van de Zuuthoeve
Tävlad 150cm

Denna har fowenta i fjärde led, Curre har Fowenta i femte.

Breezer van het Arendshof, sto f. 2001. Tävlad 145cm, har Fowenta i tredje led.

Finns även några fler som tävlat 140cm.

Tycker detta är riktigt häftigt! Dels för att Curre har dessa hästar på stosidan, att jag blev kontaktad av den här killen och att han dessutom ska göra en artikel om den här stostammen. Lilla Curre, snacka om prestationsavel många led tillbaka i honom!Eddie idagNy design på G

Håller faktiskt på med en ny design till bloggen, som förhoppningsvis dyker upp ganska snart! Headern är så gott som klar, lite småfix kvar bara. Sedan är det kodning och sånt som ska fixas, är inte superduktig när det gäller den biten. Men det tar sig, så snart blir det nog en uppfräschning här! :)
Tävling Storvik ovansjö RK

Åkte iväg till Storvik och hoppade bara en 100cm med Eddie idag. Vi har ganska nära dit, så det var lagomt att åka och bara hoppa en klass. 

Måste börja med att säga att han var helt knäpp när jag red honom igår. Superspänd och ville inte alls slappna av, trots mycket lösgörande arbete. Hade tänkt att bara rida ett kort pass då han skulle tävla idag, men fick jobba på en timme för att han skulle lugna ner sig nogorlunda. Vet inte om det berodde på att han gått för lite dagarna innan eller att det var lite sent, rolig var han inte i alla fall!

100cm - 0+4 fel
På framridningen så var han tack och lov lugnare än igår, om ändå lite pigg och spänd. Tog ut honom lite sent då jag inte riktigt hann rida fram honom så mycket som jag hade velat, men han slappnade ändå av ganska snabbt. På framhoppningen som låg i ena ändan av ridhuset så låg det en (enligt Eddie) jätteläskig solkatt precis på kortsidan innan man red an på hindren, så fick ingen riktigt bra anridning då han skulle springa på tvären förbi den där solkatten. Men trots det så hoppade han ändå hyfsat, lite spänt dock. 

På banan var han lite spändare och hoppade inte riktigt lika bra som i Österfärnebo, men han hoppade ändå enkelt runt felfritt i grunden. Eftersom han varit dubbelnolla två gånger nu så hade jag bestämt mig för att rida lite kortare vägar, vilket han var helt med på. Galopperade på lite ner till sista hindret som han toutchade ner bommen på. Det var inte mycket, men tillräckligt ;) Han blev lite flack då jag galopperade på lite, så skulle kanske ha satt ihop honom lite. Men samtidigt så är det inte hela världen. Faktiskt så hade vi varit placerade, 3a av 4 plac utan petet. Så vi börjar närma oss :)

Är verkligen jättenöjd med honom idag! Trots att han var lite spänd så gjorde han ändå sitt bästa. Just nu har han på 5 starter presterat 0 fel, 0+0 fel, 0+4 fel, 0+0 fel och nu 0+4 fel, inga stopp kan tilläggas. Inte illa av Eddie som har tagit med sig halva banan tidigare! ♥

Roligt?

När jag var ute och skrittade efter asfalten med Curre igår, så kom det en bil med ett gäng yngre killar åkandes mot mig i fullt ös. Tänkte att HOPPAS dom saktar ner, men nej. Dom blåste förbi i fullt ös och gjorde värsta minen, nästan som att det var kul att dom just blåst förbi mig och min häst? Tack och lov så har Curre blivit mycket bättre när det gäller mötande trafik, då han förut har snott runt/kastat sig ut i vägen när det har kommit mötande fordon i hög fart. Att dom inte saktade ner gör bara det mig arg, men den där minen? Vad var det som var kul?

Jag håller just nu på att ta körkort och pluggar då såklart körkortsteorin. Där står det i en mening "Internationella studier visar att unga förade har mycket hög olycksrisk när de kör med unga, speciellt unga manliga förare". PANG, så föll dom i statistiken. Inte ett dugg anorlunda eller coola, utan bara som alla andra "unga män" som faller för grupptryck. Hade det varit lika kul om dom hade fått en 600kg häst i vindrutan? Nej, tror inte det.

Blir förbannad, eller snarare trött på att speciellt såna här typer tycker att det är så himla töntigt med hästar och att man måste visa det. Som jag sagt förut så bor jag vid en skidanläggning och man stöter då på mycket ungdomar som har hyrt boende osv, och det har hänt mig flera gånger att jag blivit skrattad åt för att jag kommer ridandes på min häst. Alltså, vad är det som är roligt? Vad är det för skillnad om jag kommer på en häst eller åkandes på en moppe? Jag förstår inte.

Samma sak när RGB fick jerringpriset, då blev det ett jäkla hallå. Folk verkar tro att hästar bara är gulligull och att man bara lallar runt, inte att det finns folk som är seriös och lägger ner minst lika mycket tid som vilken annan idrottare som hellst. Jag lägger ner väldigt mycket tid och jobbar hela tiden för att utvecklas som ryttare, precis som fotbollsspelaren, längdhopparen, skidåkaren osv. Men blir dom utskrattande när dom tränar?

Det här gör mig väldigt arg, folk som inte kan respektera andra. Jag bryr mig egentligen inte om folk tycker att min sport är töntig, men man kan ändå respektera folks intressen. Är det så mycket coolare och hänga runt och inte ens ha en hobby eller ett riktigt intresse? Det är verkligen lustigt hur folk betér sig, särskilt i sällskap av andra i samma ålder. Hmm, undra varför... (ironi). 

Kände bara att jag behövde få ur mig lite, haha...
Bilder Österfärnebo

Hade några bilder sedan Österfärnebo som min syster tog på framridningen, så jag tänkte att jag kan lägga upp dom här. Är väl medveten om att jag borde korta tyglarna, ha händerna burna och framför mig. Tur att man får se bilder på sig själv ibland, för nu lägger jag mycket fokus på just det. Sen blir jag lite framåtlutad också, men tack och lov så har det blivit bättre. Ni skulle sett vissa bilder från förra året, haha, jisses! Men något som är positivt är att Eddie verkligen har börjat sätta under sig, vilket syns bra på dom sista bilderna :)
Skynda långsamt

"Skitbra! Är så fint att se att du ger han tid att utvecklas i sin takt och inte skyndar upp i klasserna. Han verkar vara sån att när han känner sig trygg så kämpar han!!"

Blir verkligen glad av att höra sånt här! Eddie är verkligen en häst jag har skyndat långsamt med och det har fått ta sin tid. När jag köpte honom, i oktober 2009 så var han 6 år och hade inte gjort just något alls. Skulle ha gått någon 1m tror jag, men var väldigt grön i hoppningen. Backade inte av alls, vinglig mellan hindren osv. Min tanke var att utbilda och sedan ut och tävla, dock var det betydligt svårare än vad jag trott.

Eddie är ingen häst med megakapacitet och har superlätt för sig, utan jag har varit tvungen att träna och lägga ner mycket tid, tålamod och arbete på honom. Första året gick inget vidare och inte det andra heller, det var rent ut  sagt inte alls kul då inget stämde. Men jag gav det ändå tid och kämpade på, mycket tack vare min tränares inställning till att det går att träna hästar till att hoppa bra. Inte förren i höstas lossnade det, efter att jag gått ner och hoppat rundor på 85cm. Sen har det rullat på och han har gjort bättre och bättre resultat, tom satt flera nollor vilket jag nästan trott varit omöjligt med den hästen.Men trots att det började gå betydligt bättre i höstas och i våras så har jag inte varit girig med att gå upp i klasserna med honom. Hade jag utsatt honom för något han inte riktigt varit klar för så hade risken funnits att vi ramlat ner på botten igen, för det är lättare än vad man tror. Att "höjden inte är problemet" får man ofta höra, men varför är det där som problemen uppkommer? Är det inte då bättre att gå ner en klass någon tävling tills självfötroendet är bättre och sedan gå upp igen, istället för att köra på och riskera att det kanske bara blir sämre?

Jag hade själv den attityden när jag red ponny, att "höjden inte var problemet". Nej, det var den inte, men nu är det ju så att det inte bara är höjden som är en ökad svårighet när man tar sig uppåt i klasserna. Jag tror att jag hoppade två LD med min D-ponny, sen hoppade jag LC och LB. Trots att vi stötte på problem och det gick dåligt i perioder så minns jag aldrig att jag gick ner i klasserna, för höjden var ju trots allt inte problemet. Men varför gick jag inte bara ner och hoppade någon låg klass ett tag för att få tillbaka självfötroendet igen och ha kul?

Den bittra sanningen var nog att jag inte ville sjunka så lågt, hoppa LD när jag hade placeringar och vinster i LB... Nej, höjden var inte problemet. Problemet är nog som så att det inte bara är jag som har tänkt på det här viset, för tyvärr verkar det som att det viktiga bara är att ta sig uppåt. Sen hur det går till och vad man har i med sig i bagaget spelar ingen roll. För mig och min D-ponny fungerade inte det tankesättet och tack och lov har jag en ändrad inställning idag.

Men om jag återgår till Eddie så har han verkligen visat mig att det lönar sig att skynda långsamt. Just nu är han glad och tycker det är jätteroligt eftersom han vet att han klarar av det, och då kämpar han även dom gånger jag tabbar mig. Självklart så vill jag klättra uppåt även med honom, men eftersom jag vet att hans maxgräns inte ligger på 150 så tar jag det lite lugnare.  Det är nog en konst det där, att känna av när man ska gå upp och när det kanske är bäst att gå ner ett tag. Man är ju inte sämre för det, men det gynnar förmodligen för framtiden. Och det är väl den vi jobbar för?   


Dagens ridning

Eddie- Red upp till en åker/äng som faktiskt fungerade riktigt bra att rida på, tror att den blir ännu bättre när det torkat upp lite mer då den var lite mjuk nu. Den ligger lite i skogen med andra åkrar runt, riktigt mysigt där! Jobbade bara med vanligt arbete så som övergångar och att få honom jämn på tyglarna då han gärna vill skjuta ut rumpan till vänster och ta mer stöd i höger. Han kändes ganska avspänd och fin, lite tung i galoppen bara. Men mycket bättre än igår då han inte var så rolig. Red på ängen i ca 20min kanske och skrittade sedan av på grusvägen.

Curre- Skrittade först fram ca 15min och travade sedan lite på grusvägen och sedan red vi lite fram och tillbaka på en grässtig i skogen. Han kändes fin och pigg, dock är han lite stel i speciellt vänstersidan. Men när han mjuknat där och man fått ut honom till högertygeln så jobbar han på fint :)

Dagens köp

Blev en flaska av mitt favoritpälsglans! Har varit utan pälsglans ett bra tag nu och det är i princip omöjligt att hålla svansarna tovfria utan, speciellt Curres tjocka. Den som jag tycker är bäst och har kört med länge är Equistar, dock är den lite svår att få tag på. Hittade den på Valbo Ridsport idag, så då plockade jag såklart med mig en flaska. Har provat Foxfire och något annat förut, men tycker inte alls att dom var lika bra till svansarna. Använder pälsglans mestadels till svasarna faktiskt, någon enstaka gång på korset inför tävling. Men till det så gillar jag min orangea flaska från Equistar bäst :)


Svansen som ska få sig en omgång imorgon...Dagens ridning

Curre- Red samma tur som igår, 30min skritt och lite trav efter en grässtig. Han var väldigt pigg i traven och på ett ställe där det låg en grövre pinne halvt över vägen så laddade han på i galopp varje gång vi närmasde oss den, haha. Fokuserar mycket på att få honom fin för hjälperna, att han lyssnar både på mina förhållningar och skänkel. Han är för stor för mig att rida på styrka, så jag måste få honom finare för hjälperna. Vilket jag vet att han kan bli :) Mot slutet så mjuknade han och kändes fin!

Eddie-
Vilade

Hoppbilder Österfänebo

Lyckades tillslut välja ut fyra bilder på mig och Eddie! Har faktiskt inga tävlingsbilder när han hoppar, så passade på att köpa nu när det blev några som blev bra :) Enjoy, eller något!


Älskar hans uttryck på den här bilden!


Bäst att dra upp framtassarna♥

Instagram

Ni som har Instagram får gärna följa mig där, heter veronicasroka. Brukar slänga in någon bild nästan varje dag :) Tycker faktiskt att Instagram är ett väldigt roligt sätt att visa bilder genom att man kan välja olika filter osv. Känns lite som en blandning av bilddagboken och facebook, eller något. Ni som har en Iphone eller Android mobil och inte har Instagram, skaffa! Som sagt ett roligt sätta att visa bilder :) 

Hästarnas motion

Eddie
Fick gå en ganska lugn tur ute i skogen då han tränade igår, dock så jobbade jag ganska mycket lösgörande. Han var av någon anledning jättespänd, tom så att han inte ville gå förbi ett ställe med hundar och började resa sig! Han har sina dagar då saker är extra läskigt, haha. Men när vi kom upp på skogen så spännde han av och var ganska fin, lite oliksidig då han inte riktigt vill komma ut till vänster tygel, men det är sånt man får jobba med hela tiden :)

Curre
Satt upp på honom för första gången på över en vecka! Han har skrittats för hand 20minx2, och idag satt jag alltså upp på honom. Skrittade en halvtimme och travade sedan lite fram och tillbaka efter en stig i skogen. Han var lite stel, men mjuknade och kändes ganska fin mot slutet. Pigg när vi travade, men inte så att det kokade över :) Hjärtat♥


Curre när vi var hos hovslagaren på förmiddagen :)Beslutsångest!

Var en fotograf på tävlingen i Österfänebo som tog jättefina bilder på Eddie och mig, så tänkte faktiskt köpa några bilder. Problemet är bara att jag inte vet vilka! Hon tog 10 bilder som faktiskt alla var fina, så jag har lite beslutsångest just nu... Tänkte köpa 4 st och har bestämt mig för en, kanske två. Gaah, vad svårt det ska vara! Men när jag väl har bestämt mig och fått dem så ska ni få se! :) Så länge slänger jag in en bild som min syster tog på framhoppningen, resten kommer dom också.


Eddiestyle!

Hoppträning

Var iväg till Gävle och hopptränade med Eddie idag på morgonen. Brukar vanligtvis träna på tisdagar, men då vi inte kunde igår så blev det idag istället. Vi hade lite gymnastikhoppning bestående av en serie med kuber på volt med ett galoppsprång i mellan, en serie med kryss där vi skulle ha fyra galoppsprång i mellan och lägga volter efter varje hinder samt en serie med studs och två galoppsprång till en oxer.

Trimmade lite först på en stor volt där vi också jobbade över några bommar, först i båda varven och sedan på en åttvolt där dom istället skulle vara rakställda över bommarna. Eddie var inte helt loss runt innerskänkeln och blev lite spänd över bommarna, men det blev bättre efter en stund. Jobbade även med förvänd galopp, vilket gick ganska bra! Lite svårare med höger galopp i vänster varv, men det gick det också. Blir så himla mycket enklare att jobba med förvänd på en stor utebana än 20x40 banan vi har hemma.

Över kuberna så var han lite spänd och ville inte riktigt sänka nacken och hoppa igenom, antagligen för att han inte var riktigt loss på marken. Men han jobbade på bra ändå. Blev lite samma sak i övningen med kryssen och volterna, dock gjorde han det bra ändå. Sista övningen med studsen och oxern gjorde han bra och hoppade väldigt fint på slutet när det höjdes lite! Så jag är nöjd med min fux, även om han gärna kunde ha varit bättre på marken idag :)

Skrittur blev omkullridning

Skulle ut och skritta Eddie lite igår efter tävlingen i söndags hade jag tänkt. Så jag och min syster red iväg och jag tänkte att vi kunde skritta till en åker och kolla hur underlaget var. När man rider dit så måste man rida förbi en fiskdamm och där var det fåglar som flög upp ur vattnet, vilket var vääldigt läskigt tyckte Eddie! Iaf så fortsatte jag att rida, och han blir plötsligt skiträdd och vänder och ska dra åt andra hållet. Men som den snubbelpelle han är så snubblar han omkull och jag for av, kände hans ben omkring mig och jag hoppades bara att jag inte skulle bli trampad.

Som tur var så var det efter en gräsväg, och han stack sedan ut på en åker. Väl på åkern så tyckte han att han var i hagen och började kuta runt 1 miljon varv runt, runt... Stannade och betade lite och när jag kom fram och skulle ta honom så stack han iväg igen. Fick tillslut tag i honom, med söndertrampade tyglar. Tur i oturen så hade jag satt på hackamoret som jag inte använt på jag vet inte när, med dom billigaste ÖB tyglarna (plus att han slapp att bli ryckt i munnen). Fick leda hem honom och byta tyglar, och vi fortsatte sedan skritturen. Varken häst eller jag gjorde som tur var illa oss, jag fick lite ont i ryggen precis efter bara. Det läskiga var att jag pratade med min syster på morgonen om just avändande av väst, och att jag tyckte att det var viktigast när man rider ut. Jo, det fick jag bekräftat ;)

Alltså, jag har aldrig varit med om häst som varit så snubblig och klantig som Eddie! I trav och galopp är det inga problem, men just i skritten så håller han på att stå på öronen när det blir ojämnt. Han ska ha koll på allt och sen går han på ett sånt sätt att han inte riktigt lyfter frambenen, så kommer det en ojämnhet så håller han på att stupa! Sen har det hänt flera gånger att han busat runt i hagen och inte tänkt på att det varit djupsnö eller blött i gräset, så har han vips farit omkull! Men upp igen och full fart igen, haha. Senast igår på tävlingen när vi skrittade fram på gräset så snubblade han omkull och gick ner på knä, klantis. Tur att han är söt :)

Filmer från Österfänebo

100cm. Som sagt så plockade jag lite för mycket i honom så han petade bakbommen på oxern in i kombenationen, och sedan fick vi ett litet knassprång på hindret efter då jag inte blev klar i tid. Men han var duktig och fixade det!105cm. Som ni ser så tyckte han vågplanket var läskigt, haha. Men han är inte omöjlig att övertala som tur är! Sen släppte jag på honom lite (tyckte jag iaf ;)) i omhoppningen, men han behöll ändå sprången utan att bli flack. 


Tycker verkligen att han har utvecklat sin språngkurva och hoppar mer avspänt nu!Tävling Österfänebo RS

Eddie briljerar, ännu en tävling!! Var inte ens anmäld idag då jag missat att tävlingen var den här veckan, men efteranmälde mig då jag tyckte att det skulle vara bra att han fick komma ut lite. Velade lite med klasser, men tog tillslut 105cm istället för 90 då han var så fin förra tävlingen. Vilket var ett bra val!

100cm: 0+4 fel
Kändes ganska fin på både framridningen och framhoppningen, avspänd och hoppade väl. På banan så kändes han även där fin, hade en jämn rytm och jag fick tillbaka honom och kunde rida normalt på linjerna. I omhoppningen så började jag dock plocka lite för mycket innan kombenationen så han rev bakbommen på oxern in. Hindren efter så blev jag inte riktigt klar i tid så fick ett lite knashopp där han trampade om, men han fixade det! Hade det varit förut så hade han stannat rakt i hindret, men nu ryckte han upp benen och löste det när jag bad om det. Jätteduktig var han!

105cm: 0+0fel
Var lite starkare och stökigare på framridningen här, så fick stanna och korrigera honom lite. Men efter ett tag så lyssnade han bättre och hoppade fint! På banan så var han lika fin som förra klassen, dock så var det ett vågplank med som han tyckte var jätteläskigt. Kände hur han spände till redan i anridningen och höll på att bryta ut till vänster, dock var jag på honom och han hoppade det stillastående utan att peta ner det! Släppte på honom lite mer i omhoppningen, men han behöll ändå sprången och hoppade fint! Fick hoppa vågplanket en gång till som han nu hoppade avspänt.

Låg på placering ända till någon av dom sista ryttarna som petade ner oss till första utanför, platsen som jag alltid har fått stå ut med ;) Hade varit roligt att få rida in på prisutdelning, men strunt samma då jag är jättenöjd med honom! Över lag så har han varit avspänd och hoppat riktigt fint och väl, känns som allt vi har jobbat med börjar falla på plats. Jätteroligt verkligen!

Kommer både filmer och lite bilder som min syster tagit :)

Så fiiin ♥Hästarnas aktivering

Curre fick sig sina två promenader på 20min, morgon och kväll. Han var snäll och tycker än så länge inte att det är supertrist, utan knatade på  :)

Eddie fick sig ett pass på banan. Jobbade med öpnnor och slutor längs långsidorna med en 10m volt på mitten och red på honom lite framåt på kortsidorna. Började alltså med öppna för att sedan göra volten och gå över i slutan. I galopparbetet så jobbade vi på med övergångar och lite förvänd längs långsidorna. Han kändes ganska fin i travarbetet, ville dock gärna ta mer stöd på höger tygel och slänga ut rumpan till vänster och då särskillt i galoppen. Dessutom så tror jag att han blev lite trött mot slutet och det blev ännu mer tydligt där. 

Men efter att jag jobbat honom lite utåtställd i vänster varv för att han skulle ta mer stöd på vänster så föll det bitvis på plats och han var jättefin! Gäller att få honom att jobba så hela tiden, för då är han verkligen jättefin och bärig. Men i mellanåt så far bogarna och rumpan runt lite för att slippa undan. Sen så har vi börjat lite med byten, så i början blev han aldeles exalterad och skulle byta så fort vi gck in i den förvända. Fick ha lite tålamod och vara tydlig, så gick det ganska bra tillslut :)


Curre idag!

 Duktiga Eddie!

Då jag som sagt inte varit så bra på att uppdatera här så har jag inte skrivit så mycket om passen hemma eller träningarna, men Eddie har verkligen utvecklats! Markarbetet går lite upp och ner såklart, men lägstanivån har defenitivt blivit bättre. I vintras så tränade jag övergångar och åter övergångar efter vägarna, och det känns som att det har gett resultat då han har blivit mycket starkare och mer balanserad i sin galopp. Känns även som att vi fungerar bättre ihop och han blir inte lika spänd som har har blivit innan. Sen i och med att han har blivit starkare och mer avspänd så blir sprången allt bättre, vilket Leif påpekat hela tiden. Verkligen kul! Han smällde ju till och nollade båda klasserna förra helgen, och det hör inte till vanligheterna :)

Träningen i tisdags som han fick följa med på så var han jättefin på backen då vi trimmade, och sedan hoppade vi en lite lägre bana där vi skulle räkna galoppsprången hela banan runt. Svårt, men vi sprickade in det ganska bra! Hoppade sedan en övning med studs-tre språng-oxer-tre språng-studs, och då hoppade han till riktigt fint, UTAN att välta ner studsen! Är himla glad över att han har utvecklats så mycket som han har gjort. Det vände i höstas, och han har sedan bara blivit bättre!

Ni skulle ha sett oss när vi började träna för Leif för en sådär 1,5 år sedan, jisses... Vi hamnade i hinder, han rev, hoppade megalångt och fick jättetrångt överallt osv. Men Leif är otroligt duktig på att utveckla hästarna och få dem att hoppa bättre, och det har fått ta sin lilla tid. Men Rom byggdes inte på en dag! Vi har nött på med alla styrkeövningar och hoppat småhinder som inte har blivit större förren han varit redo för det och aldrig gjort något som har varit för svårt för honom. Dessutom så har jag fått mycket bättre hum om vad-hur-varför i markarbetet! :)

Det går ju såklart upp och ner när man har hästar, men just nu är jag himla glad över att det har kännts så bra! Nu är det bara att kämpa vidare och kommer det motgånger så är det bara att lösa och ta sig igenom det. Charmen med hästar är ju inte att det bara ska rulla på, utan att man får lösa och jobba med dom problem man stöter på  :) Man (iaf jag) glömmer lätt bort det ibland, och tycker att det ska gå som på räls jämt, haha.
Curreliten

Känner att jag måste slänga in en liten uppdatering här, då det var ett tag sedan nu. Jag som har varit ganska flitig med mitt bloggande förut, men av olika orsaker så har jag tappat lusten helt enkelt. Så är det, men ska försöka komma igång lite igen. Gillar trots allt att uttrycka mig i både text och bild egentligen.

Kan först och främst berätta att jag och Curre var till Högbospelen och tävlade förra veckan. Hoppade först 110cm på onsdagen där vi var felfria, dock red jag långa vägar och hamnade första utanför placering. Dom vägarna kostade mig både 350 spänn och en sån där fin rosett med långa band ;) Dock var han väldigt stark och bockade efter hindren och det kändes mer som att han hoppade runt med mig!

Hoppade sedan 120n på torsdagen dagen efter, vilket inte gick så bra. Han var lika stark och jag fick liksom inte ihop och honom på bakbenen, vilket gjorde att det var jättesvårt att få bra distanser när det knappt gick att korta eller länga. Vi hoppade iaf halva banan, 1-7 felfritt, och när jag red in på sista linjen så såg jag ingen distans och la mig på handbromsen... Kom aldeles för nära räcket som han rev, skulle då ha galopperat FRAM på 8 språng vilket jag inte gjorde och vi kom aldeles tokigt så han stannade. Vände om och kände att jag skulle få en aldeles för stor distans som jag inte vågade rida på, så jag blev passiv och han stannade igen.

Curre stannar aldrig, samtidigt som han inte är så dum att han hoppar om han känner att han inte fixar det. Men med tanke på hans skadehistorik så blir man såklart orolig, så vi tog hem en veterinär som konstaterade att han inte var fräsch. Min tanke var då att nu blir han prommenadhäst, hoppkarriären är slut. Dock bokade vi tid nere i stockholm hos veteriären vi har varit hos nu, för att se vad hon skulle säga.

Var där igår med honom och visst var han inte bra, men det var faktiskt inte så farligt. Han blev behandlad på vänster ska nu skrittas 20min x2 i en vecka, sedan skritta och trava andra veckan och efter tre veckor så kan han vara tillbaka i normal träning. Så i allt det tråkiga att det blev bakslag så var det ändå positivt att det inte var så farligt, absolut inte lika illa som när vi var dit första gången förra året.

Eftersom det här bakslaget kom så har jag såklart funderat, då samma bakslag kom i samma tidpunkt förra året. Alltså när det börjar närma sig sommaren. Nu när snön har töat bort och det har börjat bli varmt så blir det dels torrt och hårt i backen, vilket inte alls är bra för honom. Har tyvärr inte tillgång till mjuka fina skogsvägar, utan det är ridbanan (som också enligt mig tycke är för stum) och grusvägar som gäller. Sedan så segar han alltid till i samband med pälsfällning och när det blir varmare, vilket gör att jag får svårt att rida ihop och loss honom=han hamnar lätt på bogarna. Det är den utvärderingen förutom den ökade hoppningen som jag kan konstatera nu.

Så om han blir bra nu så ska jag bli noggrannare med underlaget, dels kondisträna på den lilla sandväg vi har (ca 400m kanske) och leta ut någon bra åker med lite svikt i att kunna trimma på när det är torrare i backen, då banan är bättre när den är blöt. Sen så ska jag faktiskt försöka hitta en bra dressyrtränare, som kanske tom kan sätta sig upp, så vi får lite ordning på markarbetet. Det är det som jag känner att jag kan förändra nu, och håller han ändå så är det så. Då håller han inte för hoppning helt enkelt, vanlig ridning har han dock visat att han håller för då han var jättefin och fräsch i mars då vi hållt igång hela vintern.

Blev ett låångt inlägg om min Curreman nu, men lika bra att skriva av sig lite känner jag. Helt sjukt hur vi har hållt på med den här hästen, men vad gör man inte när det gäller ens ögonsten och när tom ens tränare tycker att vi ska ge honom ens chans? 


Ett tips, fäst dig inte för mycket vid en häst. Det blir aldeles för smärtsamt den dagen det händer något. Curre köptes i december när han var 5 år och jag skulle ha honom tills han blev gammal och pensionär och vi skulle uppleva massa kul. 1,5 år blev det innan allt skit rullade på, och det är och har varit smärtsamt, för att det just gäller hästen på bilden över... Nu blev det ett depp inlägg, men jag hoppas ni förstår mig. Från och med med nu så ser vi framåt och är positiv :)


Lip, haha.
RSS 2.0