Att göra det svårare än vad det är

Pappa och jag diskuterade här om dagen, och han sa då att jag ofta krånglar till det för mycket och att även min tränare höll med om det när han påpekat det vid ett tillfälle. Jag vet själv med mig att jag ofta krånglar till det för mycket, men nu känner jag på något sätt att det verkligen ÄR så. Ibland så önskar jag bara att man fick höra det rakt ut, svart på vitt!

Särskilt med Eddie så har jag krånglat till det på tok för mycket, och inte bara en gång så har vi haft en riktigt bra runda på gång men så har det skitit sig pga jag just har "krånglat till det". Börjat ratta för mycket och gjort det bra mycket svårare än vad det egentligen är. Det förstör så mycket och blir tillslut som en mental bugg, och det blir bara en ond cirkel utav det hela. Det har varit samma sak med Curre, men han är en häst med så pass mycket självförtroende att han rättar mina misstag och påverkas inte av att jag tappar självförtroendet. Men ärligt talat så tror jag inte att det bara är jag som känner såhär. Att man vill så mycket att man överanalyserar allting, börjar ratta och krångla till det för att man vill ha det så perfekt som möjligt. Problemet är att det inte blir perfekt, för det är nästan omöjligt. Istället så tappar man tron på sig själv, och hela ridningen blir bara krångligt och invecklat.


På något sätt så måste man våga släppa lite på kontrollen och våga lita på sig själv. På träning så är det klart att man strävar efter att få det så perfekt som möjligt, men när du kliver in på tävlingsbanan så måste man ändå våga lita på sig själv och att det man har tränat faktiskt sitter i ryggraden. Kasta på sig en lite tuffare attityd och lösa problemen som kommer på vägen. När jag tränade för Helena Persson i början av året så pratade hon om avsprångspunkter. Att det viktigaste inte är avsprångspunkten i sig, utan att det är mycket viktgare att du rider i balans. När du rider en bana så kanske du får 50% av sprången bra, 25 lite nära och 25 lite långt ifrån. Det viktigast är inte att komma helt perfekt, utan att du löser problemen och bestämmer dig. Sen sa hon också att du ska komma ihåg dom bra rundorna, dom mindre bra kan man kolla på en gång och sedan radera på kameran/ur sitt minne!

Detta är faktiskt ett av mina största mål iår, att släppa på kontrollen och sluta krångla till det. Jobba på självfötroendet och våga lita på mig själv. Den bästa runda jag har gjort var när Curre och jag hoppade 120 på Högbospelen förra året. Jag kände mig inte helt säker då vi inte hoppat den höjden på två år, samt att det var våran 4e start efter hans skada. Jag red fram i god tid i ridhuset en bit bort, men kom aldeles för sent till framhoppningen där vi bara hann ta några språng innan vi skulle in på banan. Jag var inte alls förberedd och kände att det var nu eller aldrig om vi skulle överleva ungefär. Den där perfektionisten tappade jag bort någonstans på vägen och rundan är bland dom bästa jag gjort. Jag red framåt, tog beslut och bestämde mig. Curre, han rörde knappt en bom!


Jag tror att det är jätteviktigt att hela tiden jobba mentalt och att man kan förbättra sin ridning väldigt mycket bara genom att få ordning på sina tankar. Vissa har nog ett mer naturligt självförtroende och har lätt för att fokusera, medan andra måste jobba mer på detta. Men hur som hellst så tror jag ändå att dom flesta skulle prestera bättre bara genom att jobba med sig själva och sina tankar. Men just det där med att krångla till det och göra det svårare än vad det är tror jag är vanligt, åtminstone så är det något som många gånger har satt käppar i hjulet för mig. Att bara våga lita på sig själv och sin förmåga gör sån himla skillnad! Sen så gäller det att hålla det på en jämn nivå, tror man för mycket på sig själv så kan man göra misstag lika som tvärtom. Det är verkligen intressant hur mycket våra hjänor han spöka och ställa till det ibland!

Skulle kunna gå hur djupt som hellst inom det här ämnet, men sätter punkt här känner jag :)

Råkar ni ut för hjärnspöken, eller är det bara att sätta på ON knappen när det är dags att fokusera?Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0