Rundare språngkurva

Något som jag hela tiden jobbar med Eddie är att han ska hoppa rundare. Han är som jag har sagt förut en häst som gärna hoppar långt, när han dessutom är spänd så sänker han ryggen och skjuter iväg i längdhopp nästan. Vet inte hur många gånger Leif har skämtat om det "Här landar en normal häst, (kliver bak en meter) och här landar Veronicas häst", haha. Nej, men det här är något som jag har jobbat med väldigt mycket och gör fortfarande. I början när jag hade honom så kunde han riva flera hinder i rad för att han spände ryggen och inte kom upp med bakbenen, vi fick inte plats i kombenationer eller på linjer för att han skjöt iväg och landade så långt bakom hindren. Men med konsekvent träning och ridning så har han sakta men säkert blivit starkare och språngkurvan har blivit bättre, men det har varit mycket jobb!

Leif är jätteduktig på att utveckla hästarna och har den filosofin att man kan träna hästarna till att hoppa bättre. Så med ett konsekvent tänk och att hela tiden jobba med övningar och sådant som tvingar honom till att hoppa rundare har hjälpt honom att bli starkare och förbättra sin språngkurva. Under dom två åren som jag har tränat för Leif så har vi nött på med serier, studs och andra styrkeövningar, samt vanligt lösgörande/gymnastiserande/stärkande markjobb. Det har verkligen hjälpt massor och för ca ett halvår sedan började det att lossna för oss!

Några punkter som har gjort att Eddie har förbättrat sin språngkurva;

-Han har blivit starkare i markarbetet. Har såklart hela tiden jobbat på med det vanliga markarbetet, vilket har gjort att han har blivit både starkare och stadigare. Särskilt hans galopp har han stärkt mycket sedan han kom, mycket med hjälpt av övergångar och åter övergångar.

-Hela tiden vara konsekvent i ridningen och inte rida iväg honom på hinder. För att få honom att hoppa rundare så har jag varit noggrann med att alltid rida ihop honom och lägga honom lite närmare hindren, vilket tvingar honom att hoppa uppåt och välva ryggen. Aldrig plocka bort galoppsprång eller rida iväg honom alltså, då det bara leder till att han hoppar långt och flackt. Det optimala är en rund, avspänd galopp med bakbenen långt under sig och en avsprångspunkt lite närmare, då brukar han han hoppa upp sig riktigt fint!

-Travhoppning och serier. Något som har varit jättenyttigt för Eddie är all travhoppning och serier som vi har jobbat med. Travhoppning är väldigt stärkande, samt serier och markbommar har hjälpt honom att stärka och korta sig.

-Ha tålamod och ge honom tid. Kanske den viktigaste punkten, att jag inte haft brottom och gett honom ordentligt med tid. Det är tex inte förren nu som jag har börjat tänka lite på tiden i omhoppningar och då rider jag inte ens speciellt fort eller snävt. Jag tror det gynnar för framtiden att skynda långsamt, speciellt med en häst som Eddie. Målet är att befästa en klass, sedan klättra. Jag tror också att det gynnar för hållbarheten att se till att hästarna är stärkta och klar för nästa uppgift innan man kliver upp ett snäpp. 

Nu är det svårt att se utveckling på bilder då jag har både bra bilder från 2010 och där har hoppar sämre från iår. Men skillnaden är att han idag är stakare och hoppar upp sig bättre, samt att dom bra sprången är fler än tidigare! Bilderna nedan är alla bättre språng från det året.

April 2010


Juli 2011


Maj 2012


Juni 2012


Juli 2012

Kommentarer
Postat av: Linda

Vad härlig sista bilden var! :-) Den gillar ja!

Svar: Visst var den :D Där syns det att han är ambitiös och verkligen vill :)
Veronica Sroka

2012-07-31 @ 11:33:36
URL: http://mylifeandbrian.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0