Beröm

Något som jag alltid är noga med är när jag ger beröm. Ofta så har hästar en förmåga att lära sig vissa saker väldigt fort, särskillt när det gäller beröm har jag märkt. Ger man beröm och saktar av direkt så sammankopplar hästarna det oftast med att dom är färdiga, låter man dem gå iväg direkt efter att dom fått beröm så tror dom att berömmet är detsamma som att man är just "färdig".

Att sammankoppla beröm med "färdig" tycker jag är väldigt lätt gjort och jag är därför väldigt noga med just den biten. Gör jag en halt så får dom beröm och sedan väntar jag en stund innan jag ger klartecken om att vi kan gå fram. Samma sak när det gäller att sakta av, först beröm och sedan sakta av en stund efter. Aldrig i samma ögonblick eller direkt efter. Vet inte hur många gånger jag har fått lära Eddie att beröm inte är detsamma som klartecken framåt!  

En ganska roligt incident just när det gäller att ge beröm var när min mamma hopptränade sin häst (som hon hade då) för många år sedan. Hästen hade lärt sig att "braa" var detsamma som färdig, och när tränaren ropar högt och tydligt braaa mitt i ett språng så bara dör hästen och hamnar mitt i hindret, haha. Hästen var så inkörd på att beröm var samma sak som att man var färdig, så att den var mitt över ett hinder spelade ingen roll. Om jag minns rätt så blev det kaffeved av plankorna, haha...

Att ge beröm tror jag dock är väldigt viktig då hästar oftast är djur som vill göra rätt för sig och beröm eller klapp kan kan få dem att ta i eller kämpa lite extra. Jag själv kan känna att ger för lite beröm då jag är så fokuserad att jag helt enkelt glömmer av det. Men dom gånger man ger beröm antingen med rösten eller genom en klapp i rätt ögonblick kan ge mer än vad man tror.

För någon dag sedan när Eddie var lite spänd i galoppen så gav jag honom en liten klapp och berömde honom när han väl gjorde rätt och jag blev faktiskt förvånad över hur mycket han faktiskt spände av. Han kände sig förmodligen trygg med att han förstod att han faktiskt gjorde rätt. Dock så tror jag att man inte får missbruka berömmet då hästen tillslut blir van och inte förstår när den väl gör rätt. Men beröm i rätt mängd och ögonblick är jag övertygad om att det kan ge mer än vad man tror!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0