Rundare språngkurva

Något som jag hela tiden jobbar med Eddie är att han ska hoppa rundare. Han är som jag har sagt förut en häst som gärna hoppar långt, när han dessutom är spänd så sänker han ryggen och skjuter iväg i längdhopp nästan. Vet inte hur många gånger Leif har skämtat om det "Här landar en normal häst, (kliver bak en meter) och här landar Veronicas häst", haha. Nej, men det här är något som jag har jobbat med väldigt mycket och gör fortfarande. I början när jag hade honom så kunde han riva flera hinder i rad för att han spände ryggen och inte kom upp med bakbenen, vi fick inte plats i kombenationer eller på linjer för att han skjöt iväg och landade så långt bakom hindren. Men med konsekvent träning och ridning så har han sakta men säkert blivit starkare och språngkurvan har blivit bättre, men det har varit mycket jobb!

Leif är jätteduktig på att utveckla hästarna och har den filosofin att man kan träna hästarna till att hoppa bättre. Så med ett konsekvent tänk och att hela tiden jobba med övningar och sådant som tvingar honom till att hoppa rundare har hjälpt honom att bli starkare och förbättra sin språngkurva. Under dom två åren som jag har tränat för Leif så har vi nött på med serier, studs och andra styrkeövningar, samt vanligt lösgörande/gymnastiserande/stärkande markjobb. Det har verkligen hjälpt massor och för ca ett halvår sedan började det att lossna för oss!

Några punkter som har gjort att Eddie har förbättrat sin språngkurva;

-Han har blivit starkare i markarbetet. Har såklart hela tiden jobbat på med det vanliga markarbetet, vilket har gjort att han har blivit både starkare och stadigare. Särskilt hans galopp har han stärkt mycket sedan han kom, mycket med hjälpt av övergångar och åter övergångar.

-Hela tiden vara konsekvent i ridningen och inte rida iväg honom på hinder. För att få honom att hoppa rundare så har jag varit noggrann med att alltid rida ihop honom och lägga honom lite närmare hindren, vilket tvingar honom att hoppa uppåt och välva ryggen. Aldrig plocka bort galoppsprång eller rida iväg honom alltså, då det bara leder till att han hoppar långt och flackt. Det optimala är en rund, avspänd galopp med bakbenen långt under sig och en avsprångspunkt lite närmare, då brukar han han hoppa upp sig riktigt fint!

-Travhoppning och serier. Något som har varit jättenyttigt för Eddie är all travhoppning och serier som vi har jobbat med. Travhoppning är väldigt stärkande, samt serier och markbommar har hjälpt honom att stärka och korta sig.

-Ha tålamod och ge honom tid. Kanske den viktigaste punkten, att jag inte haft brottom och gett honom ordentligt med tid. Det är tex inte förren nu som jag har börjat tänka lite på tiden i omhoppningar och då rider jag inte ens speciellt fort eller snävt. Jag tror det gynnar för framtiden att skynda långsamt, speciellt med en häst som Eddie. Målet är att befästa en klass, sedan klättra. Jag tror också att det gynnar för hållbarheten att se till att hästarna är stärkta och klar för nästa uppgift innan man kliver upp ett snäpp. 

Nu är det svårt att se utveckling på bilder då jag har både bra bilder från 2010 och där har hoppar sämre från iår. Men skillnaden är att han idag är stakare och hoppar upp sig bättre, samt att dom bra sprången är fler än tidigare! Bilderna nedan är alla bättre språng från det året.

April 2010


Juli 2011


Maj 2012


Juni 2012


Juli 2012

Bilder Avesta, 110cm

Bilder från framhoppningen och på banan från 110cm :)Här kan man då inte klaga på ryggverksamheten, haha. Kom lite nära, han var då ambitiös och ansträngde sig lite extra för att ta sig över!Bilder Avesta, 100cm

Bilder från framhoppningen och på banan från 100cm :)


Tävling Avesta RK

100cm- 0+0fel
På framridningen så kändes han lite "överallt", spände sig lite, gick imot bettet och tog inte riktigt mina förhållningar, samt trängde sig lite för högerskänkeln. Men jag försökte bara att själv vara avspänd och inte göra någon affär av det och han spände av och lossnade efter en stund. På framhoppningen så hoppade han väldigt väl och bra, skulle dock ta ett sista språng innan vi gick in och han stannade bara sådär? Lite liknande som i Hofors, vet inte om han fick syn på något bakom hindret eller något. Tog om det och han hoppade bra.

På banan så fokuserade jag bara på att släppa bromsen och RIDA i rytmen, galoppera genom svängarna och vänta på distansen. Han kändes fin och vi hoppade ganska enkelt runt felfritt. Svängde inte så mycket, så hamnade några utanför placering. Men han var fin och hoppade väl!


110cm - 16fel +tidsfel
Han kändes mer avspänd på framridningen, men blev däremot lite spänd på framhoppningen. När han drog iväg efter hindren så tog jag tag i honom lite istället för att bara låta honom vara och gå in och jobba honom på en volt, så han blev  lite spänd och "struttig" i galoppen. Han blir då svår att hitta rytmen på och vi fick några stopp på oxern för att jag började plocka och vi kom för nära. Fick ett bra språng innan vi gick in, men han var överlag spänd där inne.

På banan så fick jag inte den där runda galoppen och mot ettan som låg på en tillbakasväng och sedan så galopperade jag inte genom svängen, utan kom lite bromsande. Han stannade då för att vi kom för nära, likadant på tvåan där jag inte blev klar i tid. Blev då arg på mig själv och släppte bromsen och RED i rytmen och väntade på distanserna. Han hoppade då 2-9 fint, med ett nedslag ut ur räcke-räcke kombenationen. Han hoppade lite spändare i den här klassen, så det var inte konstigt att nedslaget kom där. Men efter mina missar så kändes det bra och jag jobbade honom i rytmen och kändes då enkelt. 110 känns inte alls som några problem, men det är vissa saker som måste klaffa för att han ska gå in och göra en lika bra runda som första klassen. Jag måste låta honom vara och rida lite på hans villkor för att han ska spänna av, få den där runda galoppen och hoppa väl. Men jag är jättenöjd! Räknar vi från att vi hoppade om tvåan så var det en 4-fels runda ;)

Pernilla, som jag har tränat dressyr för sedan jag red C-ponny (har dock inte ridit för henne på ett år då hon inte kommer upp åt det här hållet längre :() var där och hon tyckte att han verkligen hade utvecklats! Sist hon såg honom var just i Avesta förra året, där det gick... Mindre bra. Vi åkte ut för att vi fick så mycket fel i andra klassen, hehe. Men det var roligt att höra från henne! :)

Pappa slutade att filma vid stoppen, då den här filmen är från när vi hoppade om tvåan. Har inte ens kollat på det som var innan, för det är glömt och nedgrävet redan ;)

Hästarnas ridpass

Eddie- Reds ut en runda. Hoppade honom lite här hemma igår, så red bara lite lugnt idag. Jobbade med lite skänkelnvikningar och övergångar för att få honom avspänd och lägga mer vikt på bakbenen. Han ville lägga sig lite i handen, men bara jag var noga med att vara följsam göra övergångarna med sitsen så blev det bättre. Imorgon så får han gå ett litet trimmpass och på fredag är det tävling i Avesta!

Curre- Skrittade ut honom bara. Jobbade honom lite i skritten och försökte att lösgöra honom med hjälp av skänkelvikningar och öppnor/slutor. Han ville dock inte alls släppa efter, utan kändes stum och jag fick honom inte fram till bettet trots att jag jobbade på ett bra tag. Funderade över vad jag gjorde för fel när han inte ville släppa efter och kom då fram till att jag borde slappna av mer i armar/axlar. När jag gjorde det och var nästan överkänslig så vände det och han började äntligen släppa efter och tugga på bettet. Jag vet att jag lätt spänner mig i just axlar/armar och tänker på detta hela tiden, men inte tillräckligt tydligt. Det blir verkligen stoor skillnad på just Curre då han blir tvärstum om jag inte är tillräckligt fölsam och känslig, medan han blir otroligt mjuk och känslig om jag är det. Måste hitta tillbaka till den här mjukheten som jag hade för några veckor sedan på honom då han verkligen gick bra, så måste verkligen fokusera på det här! Om ridning är en sport som bygger på känsla och tajmning? Jo tack ;)


Effol bromsblockare

Verkar som att bromsarna börjar trivas nu, för även idag fick hästarna åka in när det var som värst. Eddie sprang bara runt, runt och var genomsvettig. Till och med Curre var så irriterad att han försökte att springa ifrån dom äckliga djuren. Så det fick helt enkelt bli en tripp till Granngården för att köpa Bromsblockare från Effol, hoppas att den hjälper! Tycker inte att vi har speciellt mycket knott och mygg här, men desto mer broms... När man ska hämta hästarna ur hagen så blir man nästan nermejad för att dom vill klia av sig all broms. Provade i alla fall att spraya på hästarna innan jag red och vi var så gott som bromsfria under ridturen! Ingen tävlingskarrens är det på den här sprayen, viktigt att kolla sådant :)


Ponnytävlande

Jag slutade att rida ponny 2007 då jag var 16. Det året så var jag med om en ridolycka i mars (gick omkull med min ponny, fick henne över mig vilket resulterade i en bäckenfraktur) vilket gjorde att jag hade ridförbud i 3 månader det året. När jag fick börja rida igen så fungerade det inte längre mellan mig och ponnyn, så vi började leta storhäst då jag även var lång.

2009 när Curre blev skadad så stod jag utan häst, så jag red min systers D-ponny någon dag i veckan. Hon gjorde även illa sitt knä så jag fick hoppa in och rida en lagomgång i Div 2, sen startade jag två dressyrtävlingar och en till hopptävling. Ganska kul var det faktiskt, även om jag kändes mig på tok för lång på lilla Chino, haha! Hade aldrig startat dressyr innan, men vi red två LB:1 på först 58% och sedan 60%. På hopptävlingarna var det lite blandat resultat, första tävlingen nollade vi lagklassen och den sista tävlingen åkte jag av i en klass ;)

Bjuder på några bilder från Chinos och min lilla period! :)

Foto: Linda Eriksson


Foto: Linda Eriksson

Jag tycker att Chino är en himla fin ponny! Synd att han är lite speciell och lat/bekväm ibland ;)


Eddies syskon

Som jag har skrivit förut så kan man hitta en hel del om man bara söker lite på google. Bland annat så har jag hittat en hel del om Curres stam, hittat resultat från honom, hans mamma och syskon, vad hans förra ryttare gjort osv. Blev ju senast kontaktad av en kille som höll på att skriva en artikel till en tidning  om Curres stostam, verkligen kul!

Jag har även sökt lite om Eddie, men mest hittat bilder på hans pappa/morfar och även hittat honom i någon form av databas. Men idag provade jag att söka på hans mamma och hittade nu två syskon till Eddie, varav ett helsyskon! Hittade båda två på en tysk annonssida.

10 årigt sto e. Falkner u.Rusalka ue.Rewanz, alltså halvsyster till Eddie.

4årigt sto e.Edgar u.Rusalka ue.Rewanz, helsyster till Eddie!


Visst ser man likheterna? Speciellt helsystern tycker jag är väldigt lik Eddie, både till modellen och den där krokiga bläsen. Verkligen kul att hitta sånt här! :)

Två bilder på Eddie.

Smileysar

Har nu fixat så det blir "riktiga" smileysar på bloggen istället för dom vanliga tecknen! Tänkte att det kanske blir lite mera personligt, anorlunda mot för hur det har varit i alla fall :) :D :P ;) :love: :thumbup:


Hästarna

*På onsdag har det gått tre veckor sedan Curre var till veterinären, vilket betyder att vi får börja skutta lite smått! Blir mest kuber och småhinder till att börja med, studs, serier bommar och andra styrkeövningar. Fram tills dess är det vanligt lösgörande och stärkande/konditionsarbete som gäller.

*Eddie har haft en lite lugnare vecka nu med lite mera kravlöst arbete, dels för att han fick ett litet jack på ena bakbenet och sedan så kan det vara bra att ta det lite lugnt ibland. På fredag är det dock tävling som gäller, 100cm och 110cm i Avesta. Så fram tills dess så ska han jobbas mycket lösgörande arbete så att han är avslappnad och igenomjobbad tills tävlingen = han hoppar avsevärt mycket bättre. Ska ta några språng och jobba med lite bommar i veckan, antagligen mån-tis.

Min syster får verkligen + i kanten för den här bilden, så fiin är han! Från våran 110 debut :)
Flygfän

Idag när jag och min syster fixade i stallet så såg vi att hästarna var jätteirriterad över alla flygfän. Stod bara på samma fläck och försökte vifta bort allt. Vi gick då ner till dem och såg att dom var full av broms, speciellt Eddie stackarn hade dom invarderat! Han var såklart den som var mest irriterad och medan vi var där så försökte han springa ifrån all broms, vilket slutade med att han fick panik och började fara runt med världens fart i hagen. Curre var också jätteirriterad och vi bestämde oss för att helt enkelt ta in dem, vilket jag tror var uppskattat! Man såg verkligen vilken lättnad det var att bli av med all broms och kunna koppla av.

Usch, hatar verkligen att se dem så irriterad av all broms, flugor, mygg och satyg... Min systers ponny hade flugtäcke på sig, så han klarade sig mycket bättre även om han också var lite irriterad. Inte på långa vägar som Eddie dock, måste vara något med hans färg eller blod som gör att dom drar sig till just honom. Jag äger inget flugtäcke till min stora, men funderar verkligen på att skaffa. För det här är verkligen inte alls kul, särskilt inte när man inte är hemma och kan ta in dem när det är som värst. Usch och fy! Ett bra flugmedel måste jag hitta till att börja med iallafall.

Brukar ni använda flugtäcke till era hästar? Någon som har tips på ett BRA flugmedel mot broms och dylikt?

Det här täcket från Rambo ska vara behandlat med något som håller insekter borta, dessutom är Rambo från HW klart dom bästa täckena enligt mitt tycke! Kostar dock 1329kr hos stromsbergsgard.se.. "Rambo Flybuster är ett genombrott som kommer att hjälpa våra hästar att vara lugna och glada i hagen under sommarmånaderna."Dagens ridning

Curre- Skrittade först ut honom en längre runda och jobbade sedan en stund på banan även idag. Fokuserade på att hela tiden ha en jämn kontakt men ändå vara mjuk och följsam, samtidigt som jag var noga med att han verkligen var framme för skänkeln. Jobbade med många övergångar och att öka/minska tempot/galoppsprången, samt öppnor. Han jobbade på riktigt bra tycker jag, galoppkvalitén blir allt bättre! Dock så vill jag ha honom ännu mer framme och ihop så att formen blir rundare och han får bakbenen mer under sig. Nu jobbar han på bra när jag jobbar nedsuttet, men tappar formen och bakbenen lite när jag lättar ur och rider lätt. Men det kommer! :)

Eddie- Igår så hade han lyckats fått ett jack på insidan av ena bakbenet, men det såg inte så farligt ut så jag red på som vanligt. Idag så hade det dock svullnat upp och var lite varmt, så tog det säkra före det osäkra och skrittade bara ut honom. Han kändes pigg och lite spänd/vaken, men jobbade lite med några öppnor och halter i skritten. Mot slutet så slappnade han av, tog ett bra stöd och kändes fin. Tvättade såret när jag kom tillbaka och lindade båda bakbenen.


Trust equestrian

Som ni kanske kommer ihåg så var jag ute efter ett låsningsbart bett till Eddie då jag fick låna ett Pessoa magic (tredelat låsbett) av Leif under en träning, vilket han gick bra på. Dock så hittade jag inte något Pessoa Magic då dom hade slutat tillverkats eller något, svårt att få tag på i alla fall. Jag köpte då som ni kanske kommer ihåg ett tvådelat från Trust istället, även det ett låsbett.

Jag har nu haft det här bettet sedan i början av April och jag tycker att Eddie fungerar bra på det! Det är lite mildare än Pessoa magic bettet upplever jag det som, men jag får ändå lite mera håll på honom än med ett vanligt tvådelat. Har det just nu bara när jag hoppar och han verkar trivas bra på det. Grejen med låsningsbara bett är att det inte kan vika sig, vilket betyder att det är rörligt tills du tar en förhållning -då blir det som ett rakt bett.

Betten från Trust har sötmalm (det blåa) på mundelen och rostar lite efter ett tag. Finns en mängd olika bett som man kan se på Trust hemsida. Dom låsningsbara betten heter "locked", finns både med fasta och lösa ringar, tvådelat och tredelat. Köpte mitt bett från Lindgården!


Hästarnas aktivering

Curre- Red ut honom först, mest skritt och trav och sedan blev det lite jobb på banan. Red ganska okomplicerat och jobbade mest med övergångar för att få honom allert och att trampa under sig med bak. Han var lite glapp i formen ibland, medan han vissa stunder jobbade på riktigt bra. Gäller bara att hela tiden hålla honom aktiv när man väl får honom att trampa på! Men han gick helt okej för att inte ha gått på banan på drygt 10 dagar.

Eddie- Fick ridas ut en runda. Han har varit lite jobbig att rida dom senaste dagarna och vilade dessutom igår, så idag var ingen höjdare. Travade ganska länge efter grusvägarna och jobbade med övergångar och sidvärtsrörelser. I början så gick han imot bettet och var ganska trälig att rida, men mot slutet så mjuknade han och jobbade på ganska bra. När han har såna här dagar så måste jag bara var extra noggran med att vara stilla och avslappnad i armar/axlar  och verkligen rida fram honom för skänkeln så jag får honom att trampa på ordentligt. Blir lite ev en ond cirkel ibland när han är såhär då jag tänker lite för mycket bakåt istället för framåt.


MellanbruntFramöver så vill jag såklart ha all Eddies utrustning i brunt, allra helst samma nyans av brun. Just nu har jag min bruna CWD sadel, CWD förbygel, ett brunt fult Hööksträns, Curres svarta Veredus skydd och en svart hoppgjord.

Det som står på listan att köpa är alltså träns, sadelgjord och skydd.

Skydd -När det gäller skydd så vill jag nog ha ett till set med Veredus, tycker som är snygga och jag har varit nöjd med mina svarta! Sen så är dom lite ljusare bruna, vilket passar perfekt.
Hoppgjord -Har hittat en från Knights som jag tror skulle matcha färgmässigt. Min syster har en svart, tycker den är jättefin och mjuk. Inte allt för dyr heller, vilket är ett plus.
Träns -Drömmer om ett CWD med smala remmar, haha... Kanske dyker på ett begagnat om jag håller ögonen öppna och har lite tur. Annars funderar jag att kolla om Knigts eller Santa Cruz har några snygga då jag tror dom har rätt färgnyans.

Synd att det ska kosta så mycket, annars så hade jag sprungit iväg och köpt massa nya saker! Men jag får ta det lite pö om pö, men detta ska införskaffas så småningom hoppas jag ;)

Tävling Hofors RS

100cm -15 fel, 12 hinderfel+3tidsfel

På framridningen till den här klassen så var han ganska tjafsig, slog sig fri och var inte ärligt framme till bettet. Han har var verkligen superfin mån-ons, sedan fick han gå en kravlös uteritt med min syster i torsdags vilket verkligen kändes när jag red honom igår. Han är en häst som verkligen behöver jobbas lösgörande varje dag, även om det bara handlar om skrittarbete. Men även om han kändes jobbig på marken så försökte jag bara ignorera det och checka gas och broms.

På framhoppningen så var han jättekonstig, hoppade spänt på räcket första gången och sedan tvärstannade han tre gånger i rad? Trots att vi kom bra så bara tvärstannade han. Fick sänka det och då hoppade han, dock spänt. Höjde sedan räcket och hoppade även oxern som det inte var något krångel med, dock var han väldigt spänd. Vet inte varför han betedde sig som han gjorde på räcket, kanske att det blev "för mycket" i huvudet på honom? På banan så rev vi först tvåan, låg bra men antagligen så petade han ner det för att han var spänd. Trean fick vi ett typiskt spänd Eddie stopp då han tyckte dom vita lådorna under var läskiga. Resten av banan hoppade han felfritt, fram till sista hindret där jag red iväg honom lite stort så vi petade ner det.

Debut 110cm -13fel, 12 hinderfel+1 tidsfel

Var lite i valet och kvalet om jag skulle starta 110n, men med tanke på att han var ungefär likadan i Borlänge och sedan hoppade klassen efter felfritt så bestämde jag mig för att köra. På framridningen så var han likadan som första klassen, fokuserade dock bara på att få honom avspänd. På framhoppningen så var han först ganska spänd, men jag lättade bara ur i handen och klappade honom massor när han gjorde rätt. Tillslut så slappnade han av och dom två sprången vi gjorde på oxern var riktigt bra! Han välvde ryggen och fick lite höjd i språnget, samtidigt som han sänkte halsen utan att slå upp huvudet i landningen. Stoor skillnad mot första klassen!

På banan så hoppade han ett bra, på tvåan som var en gul grind som många stannat på tittade han till lite på men tog ett stort skutt över! Mot fyran så rider jag dock som ett (ursäkta uttrycket) jävla arsel, hittar ingen distans och börjar backa istället för att rida på i rytmen... Väl vid hindret så har vi inte mycket till fart, dock försökte stackars Eddie ändå och vi hamnade mitt i. Han försökte och ville verkligen hoppa, grymt arg på mig själv... Rider an igen och vi får då ett pet, antagligen för att han kanske var lite spänd pga det innan. Sedan hoppar han resten fint, på sista linjen som var otroligt dumt byggd så höll jag inte ut ordentligt, plockade bort ett språng och fick rida på honom ganska mycket framåt. Han var dock jätteduktig och hoppade av, men fick bommen på sista hindret med sig. 

Men jag är faktiskt riktigt nöjd med 110 debuten, felen var helt och hållet mina! Hade jag bara rullat på mot fyran och hållt ut bågen och ridit på 8 språng till sista så hade han i princip kunnat vara felfri, mer var det inte. Han hoppade mycket bättre och var mer avspänd i den här klassen och det kändes inte alls svårt för honom, förutom när jag gjorde det svårt för honom då. Känns så himla kul att vi äntligen tagit ett kliv uppåt! Tror att det har varit bra att vi ridit så många 1m som vi gjort och inte gått upp för fort, då 110 inte alls kändes speciellt svårt för honom. Nu är det bara att åka ut och få lite mera rutin i den här klassen också :)

Jag tycker att det syns stor skillnad mellan 100cm och 110cm bara man kollar på bilderna! I första klassen så släpper han rygger och kryper ihop, i andra så slappnade han av, höjde ryggen och fick lite språng!

100cm

110cm


Dagens ridning

Idag fick alla tre hästarna ridas ut samtidigt vilket inte händer så ofta, så det var mysigt! Jag på Curre, min syster på Eddie och vår kusin red min systers ponny. Red ut en runda med bara skritt och trav då det är det som Curre får göra nu, plus att fuxarna tränade igår. Eddie var snäll med Angelica och Curre var lite mer exalterad än vanligt, haha. Han som annars brukar vara lite långsam blev det nu mer fart på! Det ska hända något för att han ska tända till, vilket gör att han ofta är roligare på träningar och tävlingar. Han började till och med att bocka runt när han fick gå sist, haha. Han var inte riktigt avslappnad och jobbade igenom idag, men det är kul att han är lite pigg och glad ibland :)


H&M we love horses

Ett tips om man vill ha lite inspiration är att gå in på H&M we love horses youtube kanal, om ni inte redan har sett den. Finns många bra och lärorika klipp med Malin och Peder!En övning som vi ofta brukar göra för Leif och som jag även brukar göra hemma :)


Dagens ridning -Curre

Red ut Curre en runda efter grusvägarna idag, skritt och trav enligt planen alltså. Jobbar hela tiden med rakriktningen då han blir slingrig och väldigt gärna vill skjuta ut rumpan till vänster, vilket gör att jag hela tiden måste parera upp det. Så fort jag inte är på honom så far rumpan iväg, så det gäller att vara envis och jobba på! När han far iväg med rumpan till vänster så släpper han vänstertygeln och formen blir därefter, men mot slutet så fick jag fart på bakbenen och han trampade på bra med hjälp av lite tempoväxlingar och heela tiden parera upp när han blir slingrig och försöker komma undan.

Strechade bakbenen och hade på lite massageliniment på bakknäna efter passet, i förebyggande syfte. Har ingen aning om det hjälper, men då han fort blir trött i bakkärran så kan det nog inte skada :)  Ska läsa på lite om streching för häst bara då jag inte är jättehaj på det känner jag.


Hoppträning

Var in till Valbo och hopptränade med fuxarna (dvs Eddie och min syster+hennes fuxponny) hos Frida idag! Eddie har kännts jättefin både igår och i förrgår, avspänd och jobbat riktigt bra. Även idag så kändes han väldigt fin när vi red fram, avspänd och jobbade på bra. Trimmade lite på volten utan stigbyglar först, varierade tempo och flyttade både framdelen och bakdelen tills dom var lösgjorda och satte under sig bra. Som sagt så var Eddie fin och jobbade på bra! Även Frida tyckte att han så väldigt avslappnad ut och att han har blivit mer balansererad i galoppen.

Fortsatte sedan att guppa över kuber, följt av lite travhoppning, några linjer och en serie/kombenation. Kändes okomplicerat och Eddie hoppade avspänt och var med på noterna. Hoppade till sist en bana på runt 1m och sedan några högre språng då det är tänkt att han ska gå 110 i Hofors till Helgen. Banan gjorde han enkelt och det kändes bra! När vi hoppade några större språng, runt 120, så märks det dock att han inte riktigt har styrkan än. Vissa språng så hoppar han till riktigt bra, medan han kan ta med sig en bom om vi kommer lite för intill eller flackt. Men det kommer, han utvecklas hela tiden!

Jag tränade för Frida i början när jag hade Eddie, då han inte alls var mycket hoppad och bara for iväg efter hindren. Fick inte ihop honom alls och sprången var inte sådär jättebra alla gånger. Men hon tyckte att han utvecklats otroligt mycket och att han numera är reglerbar och balaserad. Även att det var roligt att se att han var så ambitiös och hela tiden försöker! Det har verkligen hänt mycket med honom under den tiden som jag har haft honom, så himla roligt. Han är inte den häst som har superlätt för sig, men har han en härlig inställning och med rätt träning går det sakta men säkert framåt! :)


Meeting och sadelskåp

2009 var det år som det verkligen började gå bra för Curre och mig, vi var uppe på 120 och hade planerat att åka på meeting det året. I alla fall så köpte jag ett aldeles nytt Winnie sadelskåp att ha på meetings, då jag efter en tvådagars träning i Bollnäs (en träning jag aldrig glömmer, ligger på min topplista över händelser btw) då jag insåg vad bra det skulle vara att ha ett sadelskåp. Köpte ett aldeles nytt när det var utförsäljning, men Curre skadade sig strax efter och sadelskåpet står här hemma i princip oanvänt. Brukar glömma bort att jag har det faktiskt, haha.

Dock så tänker jag inte sälja det, för jag SKA upp på den nivån att jag kan åka på regionala-nationella meetings! Har hjälpt John med alla hästarna på meeting så jag har gjort hela den där grejen, men det blir annat med sina egna hästar och när man själv ska tävla. Det är något speciellt med att åka på meetings, ha hästen uppstallad, gå morgon och kvällsprommenader med ledträns, tävla flera dagar i rad osv. Det är något speciellt till skillnad frå endagars tävlingar.

Får ha det som mål, att komma till den nivån att jag kan åka på regional-nationellt meeting och få användning för mitt sadelskåp. Låter som ett bra mål, haha ;) Visst kan man åka på lokalt meeting, men det tanke på vad det kostar så tycker jag inte att det är värt det (plus att lokala tävlingar oftast är i närheten så att man kan åka i mellan).

Sadelskåpet precis när jag köpt det. Mörkgrått, riktigt fint :)
Dagens ridning

Eddie- red honom ett pass på banan idag. I början så var han inte riktigt mellan hand och skänkel, men fokuserade bara på att vara lugn och jobba MED honom. Börjar man motarbeta så blir han bara spänd och "bråkig/stökig" att rida. Gav honom tid och jobbade efter hand med övergångar och att flytta på volten omväxlande med att lätta ur sadeln och rida lätt när han spände av.

Efter en stund så slappnade han av och jobbade jättebra, särskilt i galoppen! Riktig fin var han och jag fick känslan där man bara kunde glida med, bogarna var ganska bra på plats och han var bra mellan hand och skänkel. Jobbade med några byten, dock blir han antingen övertaggad och far iväg och byter snabbt eller så är han avspänd och byter med fram först. Vissa gånger så gör han klockrena byten, så det gäller nog bara att jag är konsekvent och gör dom tydligt. Men han var jättefin idag!

Curre- Fick börja rida honom idag, skritt och trav i fem dagar är det som gäller nu! Har regnat hela dagen, så grusvägarna var mjuka och fina (något positivt när det gäller det här mysiga vädret). Jobbade på med rakriktningen, in med högerbogen och få honom ut till vänstertygeln. När jag fick honom rakare och att ta med stöd på vänster så tog han ett fint stöd och jobbade på bra. Joggade bara och gjorde inget avancerat. Hade önskat att han var lite bättre framme, men annars så kändes han fin för att inte ha blivit riden på 5 dagar :) 


Vilodag

Eddie- Fick sin vilodag idag, passade bra i det här mindre roliga vädret... Uäk, vilken tråkig sommar det har varit :(

Curre- Prommenerade med honom ca 20-25min i regnet. Han skrittade faktiskt på ordentligt idag, brukar vanligtvis få släpa med mig honom (speciellt den vägen jag red idag). Får sitta upp på honom imorgon, skritt och trav är det som gäller då! :)

Har förresten börjat få tillbaka blogglusten, så kom mer än gärna med förslag om vad jag kan skriva om!


110 debut

I Jäderfors för två veckor sedan så skulle Eddie och jag debutera 110, men då han var så spänd så valde jag att stryka mig. Han hade gjort så många bra starter innan och det kändes bara dumt att debutera när han hade en dålig dag "bara för att". Åkte sedan till Borlänge och hoppade två 100cm då 110n var regional, men nästa helg så är han återigen anmäld till 110!

Det blir i Hofors på lördagen, dock så var den här 110n A:1a dvs förhöjd omhoppning efteråt. Men jag orkar verkligen inte vänta längre, så vi fokuserar på grundomgången och OM vi nu skulle gå vidare till omhoppning så får vi lösa det där och då. Men jag är taggad iaf! På onsdag så ska vi hem till Frida och hoppträna, så det blir en bra uppladdning :) Hoppade lite här hemma i onsdags och han kändes då fin och okomplicerad.


Dagens ridning

Dom här inläggen är kanske jättetrista, men skriver ändå ;)

Eddie-
Fick sig som sagt en lugnare tur med skritt och lite jogg. Han var ganska fin, men la sig lite i handen ändå trots att jag var noga med att vara mjuk och stilla. Sen så var han jätteirriterad över all broms (mina vrister sa ajaj dom också, imorgon blir det chaps) och sen så blir han ömfotad när man rider på grusväg pga alla stenar. Så fort han trampar på en sten så nickar han nästan till lite, men han har väldigt känsliga hovar också. Här om dagen så började han plötsligt halta, så jag hoppade av och mycket riktigt så satt det en sten i hoven. Får helt enkelt vara försiktigare när vi rider på grusvägarna.

Curre- Prommenerade med honom i 35 min, vi lunkade på längs asfalten och när det vände hemmåt så blev det en högre växel :)


Lipizzaner Curre?

Hittade några före och efterbilder på Curre när jag kollade igenom en mapp från maj 2010. Vintern 09/10 så bestämde jag mig för att spara ut Curres man mest på skoj när han ända bara stod som konvalecent, för att se hur han skulle se ut helt enkelt. I maj så rök den dock, för nog är han bra mycket snyggare som välfrisserad? Tycker att han påminner lite om en lipizzaner i lång man, haha. Nu hann den inte bli jättelång, men ändå :) 


Hästarnas motion

Eddie- Red honom först ut en sväng och sedan lite trimm på banan. Han var inte riktigt mellan hand och skänkel, la sig lite i handen eller slog sig fri. Red många övergångar och flyttade honom lite undan skänkeln för att få honom rundare för högerskänkeln och ut mer till vänstertygeln. Fick honom inte riktigt att släppa till, dock lite bättre i galoppen på slutet då han kunde slappna av och acceptera att vara mellan hand och skänkel. 

Tror att jag bara ska skritta ut och kanske jogga lite med honom imorgon, men ändå jobba lite lösgörande i skritten. Ska då vara nogrannare med att vara stilla i handen och inte bry mig om formen till att börja med, utan jobba honom så att han trampar under sig och självmant tar stöd. Brukar få en mycket bättre känsla om jag bara låter honom vara och har lite tålamod, annars är blir han lätt bråkig och stökig att rida. Jag vill gärna lägga mig i lite för mycket, vilket han inte alls gillar.Inte mycket det hänger på, men lite gör stor skillnad ibland!

Curre- Prommenerade honom ca 20min efter asfalten.

Curris igår


Beröm

Något som jag alltid är noga med är när jag ger beröm. Ofta så har hästar en förmåga att lära sig vissa saker väldigt fort, särskillt när det gäller beröm har jag märkt. Ger man beröm och saktar av direkt så sammankopplar hästarna det oftast med att dom är färdiga, låter man dem gå iväg direkt efter att dom fått beröm så tror dom att berömmet är detsamma som att man är just "färdig".

Att sammankoppla beröm med "färdig" tycker jag är väldigt lätt gjort och jag är därför väldigt noga med just den biten. Gör jag en halt så får dom beröm och sedan väntar jag en stund innan jag ger klartecken om att vi kan gå fram. Samma sak när det gäller att sakta av, först beröm och sedan sakta av en stund efter. Aldrig i samma ögonblick eller direkt efter. Vet inte hur många gånger jag har fått lära Eddie att beröm inte är detsamma som klartecken framåt!  

En ganska roligt incident just när det gäller att ge beröm var när min mamma hopptränade sin häst (som hon hade då) för många år sedan. Hästen hade lärt sig att "braa" var detsamma som färdig, och när tränaren ropar högt och tydligt braaa mitt i ett språng så bara dör hästen och hamnar mitt i hindret, haha. Hästen var så inkörd på att beröm var samma sak som att man var färdig, så att den var mitt över ett hinder spelade ingen roll. Om jag minns rätt så blev det kaffeved av plankorna, haha...

Att ge beröm tror jag dock är väldigt viktig då hästar oftast är djur som vill göra rätt för sig och beröm eller klapp kan kan få dem att ta i eller kämpa lite extra. Jag själv kan känna att ger för lite beröm då jag är så fokuserad att jag helt enkelt glömmer av det. Men dom gånger man ger beröm antingen med rösten eller genom en klapp i rätt ögonblick kan ge mer än vad man tror.

För någon dag sedan när Eddie var lite spänd i galoppen så gav jag honom en liten klapp och berömde honom när han väl gjorde rätt och jag blev faktiskt förvånad över hur mycket han faktiskt spände av. Han kände sig förmodligen trygg med att han förstod att han faktiskt gjorde rätt. Dock så tror jag att man inte får missbruka berömmet då hästen tillslut blir van och inte förstår när den väl gör rätt. Men beröm i rätt mängd och ögonblick är jag övertygad om att det kan ge mer än vad man tror!


Återbesök Curre

Igår så var vi ner med Curre till Brunmåla, för en sista check. Han såg bra ut på böjprovet, men var inte riktigt helt hundra på volt på hårt underlag. Syntes liite på vänster något steg ibland. Inget farligt alls, men veterinären vågade inte riktigt lita på att det skulle hålla sig så han fick en behandligt för säkerhets skull. Så att det lilla som var nu inte skulle utveckla sig till något värre. Alltså inget farligt, men det är bättre att vara på den säkra sidan. Något som var positivt var att han såg oberörd ut på böjprovet, har vid det här laget lärt mig att läsa av honom ganska bra. Han ska nu prommeneras i 5 dagar, skritta och trava uppsuttet i 5 dagar innan vi kan rida på som vanligt igen. Efter 3 veckor så kan vi börja hoppa lite smått. Fram tills att han får börja trava igen så ska han gå i sjukhage. Behövdes inget återbesök, utan bara om det skulle bli något krångel.

Den största delen av tiden som jag har haft Curre har bestått av igångsättning känns det som. Är lite över 3 år sedan han blev skadad nu, men vad gör man inte? Dock så kan man inte hålla på i all evighet, utan det är nu han får bevisa vad han håller för. Jag hoppas verkligen att han kan hålla för hoppning på en lagom nivå. Tävling varje helg och tuffa meeting känns inte rimligt, men på en lagom nivå HOPPAS jag verkligen att han håller för. Iår så har han aldrig varit riktigt dålig, utan det som blev nu har vi komit på i tidigt skede.

Om Curre bara håller så är han min biljett upp i klasserna, det vet jag. Kommer inte att få en sån häst igen, inte på ett bra tag i alla fall. Hade varit grymt att få klättra i klasserna och få rutin med honom. Ärligt talat så känns det förjäkligt att det har blivit såhär med min drömhäst. Finns inget jag önskar så mycket som att han var frisk och kry som vilken annan häst som hellst. Men jag ska inte hänga läpp, utan tänka och fokusera på att just nu är han faktiskt bra! :)


Ännu en reklam i hästväg

Den här gången är det Telia som står för reklamen! Har ni märkt vad ridsporten har blivit uppmärksammad på sistone? Jättekul tycker jag!


RSS 2.0