Rykta

När det gäller att göra hästarna fina så tycker jag att det är kul att klippa manen, hovskägg, kronranden, olja hovarna och annat småfix som ger en fint intryck. Men "grovjobbet" som att rykta är jag dock sämre med, haha. Finns inget så tråkigt som att få in en lerig eller dammig häst från topp til tå. Känns som att man står och gnider i en halv evighet och det blir ingen större skillnad. Så inför ridning så brukar jag mest ta bort leran med en hårdare borste och sedan borsta av dem.

Nu på senaste tiden så har jag dock faktiskt börjat rykta med borste och skrapa innan ridning. Inte jättelänge, men ryktar av några drag på varje sida. Efter att jag har gjort detta med Curre varje dag i  någon vecka så har han faktiskt fått jättemjuk päls! Har brukar alltid se lite halvlortig ut och kännas lite fet i pälsen, men av att bara rykta honom en liten stund varje dag ger verkligen resultat. Visserligen så svampar jag av halsen och där sadeln har legat efter nästan varje ridpass, men jag tycker ändå att han är finare i pälsen i allmänhet efter att jag börjat gå med ryktbortsen på honom. Eddie är så känslig i pälsen och börjar skrapa med foten när jag ryktar, så honom har jag dock mest borstat av med en mjuk borse. Sen är han fux = skiten syns inte lika bra ;) Men borde kanske börja rykta honom också och se om det blir någon skillnad.

När jag ryktar så brukar jag antingen använda mig av en ganska tät ryktbortse, eller mammas gamla (som hon fick när hon var typ 6 kanske, vilket betyder att den är över 40 år gammal!!) som är av riktigt hästtagel och sedan en vanlig plåtskrapa. Ska försöka hålla den här rutinen att rykta lite varje dag, för det tar faktiskt inte så mycket tid och och åtminstone Curre blir väldigt fin i pälsen av det. Tänk förr när dom kunde stå och gnida med ryktborsten i timmar, vad fina hästarna måste ha varit i pälsen! Tror det är bättre än att tvätta dem för ofta faktiskt. Sen så ska det ju vara bra för blodcirkulationen att rykta också.

Brukar ni rykta era hästar?   


Bildkälla: Hooks.se

Kommentarer
Postat av: Caroline

Hej, jag tycker att det är bra att rykta och så men man ser inte resultat att det blir blankt fören efter några dagar. Men det finns en microfiberborste på hööks för 29 kr som man drar på hela hästens kropp så blir dom bnlanka direkt eller andra gången du använder den. Inget dåligt köp och värt de där småpengarna :) Tips ! :)

Svar: Nej precis, det brukar ta några dagar innan man ser någon skillnad. Ok, det lät intressant! :)
Veronica Sroka

2012-08-18 @ 22:21:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0