Dressyrträning

Tränade för första gången för Eva Åhlander med Eddie idag, en nyttig träning var det! Eddie var inte superfin idag kan jag påstå, gick imot bettet när jag kortade tyglarna och ville inte riktigt komma igång i bak. Jobbade väldigt mycket med kontakten, att vara följsam men ändå hålla kvar och vänta ut honom. Jag fick även tänka väldigt mycket på min sits och var jag hade honom. Eddie var lite bråkig till att börja med då det tog imot att sätta under sig, men mot slutet så släppte det och precis innan vi avslutade så kändes han fin och mer i uppförsbacke.

Han vill väldigt gärna lägga sig i handen för att slippa undan arbete, får lite känslan av att han vill dra mig ur balans. Så det jag ska jobba med är att räta på mig och tänka att jag ska ha honom mer framför mig. Hålla handen stilla och vänta ut honom tills han accepterar den, utan att för den skullen bli hård.

Kändes som att det var år och dar sedan jag red en dressyrträning, så det var verkligen nyttigt med en halvtimmes privatlektion! I början så kändes det ganska ovant, men nu när jag har smällt allt så förstår jag precis. Jag måste helt enkelt vara lite tydligare och faktiskt våga använda handen, för att han över huvud taget ska acceptera den och för att jag ska kunna rida och inverka. Tror att jag har fokuserat för mycket på att vara så mjuk som möjligt, vilket gör att jag har ridit med för långa tyglar och dålig kontakt. Det har tillslut blivit en ond cirkel och när jag väl får honom att jobba bra så kan jag inte inverka. Men bara att jobba vidare!

Har fortfarande som mål att starta någon dressyr med honom, så det är bara att kämpa på så ska det nog gå! (vilket rim, haha)

Knoppar

På lördag så ska Eddie och jag till Söderhamn och tävla, hoppar 100 och 110cm. Får har lite bättre tryck och rama in lite bättre den här gången, så ska det nog gå bättre än sista klassen i Tierp. Men i alla fall så funderar jag på om jag ska knoppa Eddie. Har faktiskt aldrig någonsin tävlat hoppning med knoppar. Dom få gånger jag har startat i dressyr såklart, men aldrig i hoppning. Provade dock att knoppa Eddie förra sommaren bara för skojs skull och tyckte att han passade bra i det, så varför inte? Inbillar mig dock att det ska strama för hästarna eller att jag skulle behöva ta mantag (vilket jag aldrig behövt göra egentligen), haha. Men riktigt fint är det, särskilt med en enfärgad diskret luva till. Gärna en Equiline eller Eskadron med ett fint pannband över, riktigt fint!


Min syster ska tävla dressyr (debut) på söndag, så det är kanske lika bra att träna dagen innan ;) För det lär bli jag som koppar hennes ponny antar jag. Men det visar sig hur jag gör!Dagens ridning

Detta skulle egentligen ha publicerats igår, men det får bli idag istället.

Curre- Red honom på banan och hoppade några språng. På marken så kändes han sådär, jag fick inte riktigt fram honom och mellan hjälperna och han blev lite typiskt "Curre luffig". Angelica tog några kort i början när han inte riktigt kommit igång och jag säger bara blöö. Korta tyglarna och rid FRAMÅT, det tänker jag säga åt mig själv imorgon! Han är inte så jätteengagagerad hemma, utan man måste ut bland  folk och hästar för att han ska tagga till. Men han skuttade runt så fint så. Han är verkligen superenkel att rida på hinder, bara man har honom på baken och sätter lite tryck så är det inga problem. Skuttade lite på ett kubhinder först, både på rakt spår och på volt. Hoppade sedan en liten serie med två studs och ett galoppsprång fram till en liten oxer. Tog det några gånger och tog sedan bort studsen och red några anridningar på oxern. Hoppade max 1m kanske, vilket han klev över :)

Eddie- Skrittade ut honom först och red sedan en stund på banan. Var med när min syster tränade dressyr idag, så tänkte lite i samma banor som dressyrtränaren sagt under träningen. Det har varit lite "conection error" mellan mig och Eddie, men idag så jobbade jag honom ett bra tag i skritt först. Försökte att tänka mycket på mig själv, att vara stilla och bara vänta ut honom. När han kändes ganska jämn så fortsatte jag i trav och fokuserade bara på takten, var jag hade bogarna och strundade att han gick upp och ner med huvudet. Efter hand så behöll han formen allt längre, började nästan snubbla lite med bakben ibland och tog ett lätt och fint stöd. Sen där på slutet, jäklar vilken trav han fick! Det är den här känslan jag har velat ha så länge men inte inte hittat till. Gav mig sedan och struntade i galoppen, för han var så himla fin och avspänd... Det är det här vi ska sträva efter, samspel helt enkelt. Då först så visar han dom kvalitéer han faktiskt har, istället för att spänna sig och sänka ryggen. Ska förresten kanske träna för den här dressyrtränaren i veckan, hoppas! :)Rykta

När det gäller att göra hästarna fina så tycker jag att det är kul att klippa manen, hovskägg, kronranden, olja hovarna och annat småfix som ger en fint intryck. Men "grovjobbet" som att rykta är jag dock sämre med, haha. Finns inget så tråkigt som att få in en lerig eller dammig häst från topp til tå. Känns som att man står och gnider i en halv evighet och det blir ingen större skillnad. Så inför ridning så brukar jag mest ta bort leran med en hårdare borste och sedan borsta av dem.

Nu på senaste tiden så har jag dock faktiskt börjat rykta med borste och skrapa innan ridning. Inte jättelänge, men ryktar av några drag på varje sida. Efter att jag har gjort detta med Curre varje dag i  någon vecka så har han faktiskt fått jättemjuk päls! Har brukar alltid se lite halvlortig ut och kännas lite fet i pälsen, men av att bara rykta honom en liten stund varje dag ger verkligen resultat. Visserligen så svampar jag av halsen och där sadeln har legat efter nästan varje ridpass, men jag tycker ändå att han är finare i pälsen i allmänhet efter att jag börjat gå med ryktbortsen på honom. Eddie är så känslig i pälsen och börjar skrapa med foten när jag ryktar, så honom har jag dock mest borstat av med en mjuk borse. Sen är han fux = skiten syns inte lika bra ;) Men borde kanske börja rykta honom också och se om det blir någon skillnad.

När jag ryktar så brukar jag antingen använda mig av en ganska tät ryktbortse, eller mammas gamla (som hon fick när hon var typ 6 kanske, vilket betyder att den är över 40 år gammal!!) som är av riktigt hästtagel och sedan en vanlig plåtskrapa. Ska försöka hålla den här rutinen att rykta lite varje dag, för det tar faktiskt inte så mycket tid och och åtminstone Curre blir väldigt fin i pälsen av det. Tänk förr när dom kunde stå och gnida med ryktborsten i timmar, vad fina hästarna måste ha varit i pälsen! Tror det är bättre än att tvätta dem för ofta faktiskt. Sen så ska det ju vara bra för blodcirkulationen att rykta också.

Brukar ni rykta era hästar?   


Bildkälla: Hooks.se

Fem år

När jag tänker efter så har vi i jul haft Curre i 5 år. 5 år liksom? 23 december 2007 så stod han för första gången i vårat stall. 1,5 år hann vi träna och tävla innan han blev skadad och dom resterande 3 åren har bestått av rehabilitering, igångsättning och sammanlagt 8 tävlingsstarter. Under dom åtta starterna så har han faktiskt varit felfri 6, dom resterande två har han varit ofräsch.

Fem år är ganska lång tid,  faktiskt det längast jag har haft/ridit en häst om jag bortser från min första ponny som jag red sporadiskt dom första åren. Curre är min drömhäst och han har allt jag vill att en häst ska ha, dessutom så är han en superpersonlighet som hela min familj älskar. Så oavsett om han blivit skadad eller inte så hade jag aldrig kunnat sälja honom. Det finns liksom inte. Ännu mindre döma ut honom om han verkligen inte mådde dåligt av att leva.

Just nu jobbar jag för att bygga upp honom, för att få honom lydigare och starkare. Sen får vi ser hur långt vi tar oss. Klart jag har mål med honom, men jag måste ändå tänka på att han inte är lika hållbar och tålig som en annan häst. Det fungerar inte att rida på ridbanan 6 dagar i veckan eller tävla tre helger i rad (vilket ingen annan häst borde göra iof). Hans skadehistorik har gett mig mycket kunskap, även om det inte har varit det roligaste sättet att få den på.

Jag älskar min häst, även om tre av våra snart fem år har varit upp och ner. Han är världens goaste häst och han gör mig glad. Han gör alltid sitt bästa och jag tänker göra mitt allra bästa för att han ska hålla sig frisk. Jag är övertygad om att han är min "one in a lifetime" häst. Jag är GLAD att min tränare valde den där "stora skimmeln", jag är GLAD att det inte blev någon av dom andra hästarna jag provred. 

Everything happens for a reason. Ja, det kanske är så. Även om det ibland känns orättvist och fel.


Klövar?

"varför ser hans hov ut så där ? :)"

Anade nästan att någon skulle undra, för den ser ju lite mysko ut. Vi brukare säga att han ser ut som en ko med klövar, haha. Det är så att han har haft en hovspricka där och hovslagaren har då karvat ut för att den inte ska spricka vidare. Han som skor Curre har bland annat vunnit svenska och nordiska mästerskapen i hovslageri flera gånger, samt blivit utsedd till årets hovslagare iår. Så han är superduktig och vet vad han gör. Curre skos ju lite speciellt i och med hans skada, så det är viktigt att hålla efter och se till att han skos rätt i förhållande till den skada han har haft :)

 

Dagens ridning

Eddie- Gick verkligen skit när jag red honom igår, så var riktigt taggad till att rida bättre idag! Red honom ganska tidigt inan vi åkte iväg med Curre till hovslagaren, red upp till sandvägen och jobbade någar vändor i galopp där. Gjorde många övergångar och var noga med att han skulle lyssna för små hjälper. Började han att älga iväg så gick jag ner i skritt och fattade därefter galopp igen. Gjorde ett byte efter halva vägen som han i började inte förstod, men sedan gjorde han två klockrena byten på hjälpen. Mycket nöjdare med honom idag än igår!

Curre- Åkte till hovslagaren och fick honom skodd, vilket betyder att vi fick på tappskon som han har varit utan i tre dagar. Trodde att han skulle vara stel och lite jobbig, men han kändes fin! Red honom på åkern där jag bara jobbade basic med övergångar, öka/minska och gjorde byten när vi bytte varv. Han var pigg och lyssnade fint fram och tillbaka. Ökade verkligen på nu när vi var på en stor yta, vilket han svarade bra framåt på. Framme till bettet och jobbade bra igenom kroppen. Han hade kanske kunnat vara lite lättare i handen om jag ska vara petig, men för att inte ha ridits på tre dagar så var han fin! Jobbade honom i 35min, vilket tar mer än en timme på banan då det är mjukare och mer kuperat här.


Dagens ridning -Eddie

Klättrade tillsammans med min syster i skidbacken. Klättrade rakt upp vid liftspåret där det var ganska brant, vilket var ganska jobbigt för dom! Klättrade även en bit till och red in efter en gammal väg, men när vi ridit in efter vägen så hade dom grävt rakt över vägen som vi brukar rida. Haha, borta.. Dessutom så blev det ett 1m stup som vi fick klättra nedför och sedan följa den nya vägen ner. Fortsatte att rida "runt byn", travade lite efter grusvägen och skrittade hem efter asfalten. Kändes att jag red 100 övergångar med Eddie igår, då han var väldigt mjuk och fin idag!  Bara jag tog tyglarna så sökte han kontakt och satt ihop. Lyssnade fint tillbaka och accepterade bettet på ett helt annat sätt i början av gårdagens pass. Han kändes väldigt avspänd och kunde tom trava avslappnat och koncentrerat i arbete förbi (enligt hans tycka) farliga ställen! Jättefin var han verkligen :)

Hela Kungsberg är för övrigt en byggarbetsplats. Nej, men nästan. Vid Kungsberget så byggs det ständigt med nya vägar, hus och allt möjligt. Sedan så försvann en av våra skogsrundor som jag har har ridit sedan jag var liten då dom byggde en ny, stor grusväg till vindkraftverken. Sen så har det åkt en miljon lastbilar genom byn, varje dag! Det tar ungefär 20-25min att rida asfalten genom byn och jag skojar inte om det normala var att möta 5 lastbilar varje gång man red där. Då menar jag stora med släp som kör gruslass. Det är illa när Curre som verkligen inte har varit trafiksäker tom har börjat vänja sig vid lastbilar ;) Det har dock lugnat ner sig nu, men det är ingen ovanlighet att möta dem. Idag så möttes vi av detta på bilden nedan, så ännu en ridväg borta. Jag ska inte vara bitter, men lite tråkigt är det faktiskt.


Dagens ridning

Eddie- Dagen pass blev mycket bättre än igår! Red på banan och fokuserade bara på grunderna. Gjorde många halter i skritten och sedan ytterligare en massa övergångar mellan trav-skritt-trav. Fokuserade bara på att låta honom vara och inte ta handen åt mig, utan gjorde mina övergångar och red fram honom för skänkeln till handen utan att det blev att jag puschade på för mycket. I början var han som igår, spänd och gick imot bettet och vad jag begärde av honom i princip. Men efter alla mina 100 övergångar så kom han ihop, lyssnade och jag fick honom fint fram till handen. Jobbade lite i galoppen på slutet och han jobbade även där riktigt bra bitvis, resultatet av alla övergångar gjorde att han tog mina förhållningar istället för att slå sig fri/bråka imot.

Uppnådde verkligen mitt mål och fick honom en bra bit till hur jag vill ha honom, så det var skönt! Ibland så måste jag skärpa till mig och rida honom så som han ska/vill ridas istället för att komma på en massa andra lösningar när det inte fungerar. Ett steg fram, två tillbaka. Måste lära mig att backa tillbaka, ha tålamod och bara jobba med grunderna när han blir som han har varit nu.

Curre- Hade tappat en framsko, men det hängde i luften då den satt väldigt löst. Dock så blir han skodd på torsdag, så jag får försöka aktivera honom på annat sätt fram tills dess. Borde kunna prommenera honom efter asfalten där det inte är stenigt. Jättetrist då han varit fin nu och jag bara hade velat köra på...


Dagens ridning

Eddie- Red först ut en sväng i skritt och lite trav och gick sedan in på banan och travade lite. Vi har i princip bara grusvägar att rida på (blev inte direkt bättre när dom gjorde nya vägen för vindkraftverken då en skogsrunda försvann) och en sandväg på kanske 200m som man kan rida fram och tillbaka efter, så uteritterna blir inte sådär jätteroliga när det är sommar och torrt ute. Passet med Eddie kan stavas blää ungefär. Usch, vi motarbetade bara varandra och han var jättejobbig och stökig. Visserliget så skrittades han bara i förrgår och vilade igår, men ändå. Imorgon blir det bara fokus på grundarbete, få honom avspänd och fram till bettet.

Curre- Red ut en lite lugnare runda, travade efter grusvägarna och galopperade sandvägen två gånger. Försökte bara att låta honom vara, rida lite tempoväxlingar och verkligen få fram honom till handen. Han var lite långsam i början av turen, men jobbade sedan på väldigt fint. Han är såå enkel och okomplicerad om man jämför med Eddie!


Dagens ridning

Curre- Red honom ett vanligt pass på banan idag. Efter framridniningen där jag jobbade med många små tempoväxlingar så jobbade jag med övergångar, öppnor och skänkelvikningar i travarbetet. I övergångarna så vill han gärna rinna iväg, eller snarare att han blir lite stark och det går långsammare och långsammare istället för att göra ett ordentligt avbrott med samma energi. Men efter ett tag så blev övergångarna bättre och han behöll energin och formen även i skritten. I sidvärtsrörelserna så försökte jag att behålla trampet så att han inte började maska bara för att det blir lite jobbigare.

I galopparbetet så jobbade jag vidare med övergångar från galopp-trav-galopp som han gjorde väldigt bra, behöll formen och fattade direkt utan att "falla isär". Gick även in och jobbade lite förvänd galopp som han till en början tyckte var lite jobbigt (onödigt), men gjorde det tillslut bra både på fyrkantspåret och 20m volt. Till och med högergaloppen fixade vi flera varv och på volt efter ett tag! Inte illa då han har haft väldigt svårt för den. Är över lag väldigt nöjd med honom idag så han var väl framme och hade bra energi, samtidigt som han jobbade igenom riktigt bra. Känns att han hela tiden blir mer och mer reglerbar och starkare, vilket är kul! :)

Eddie- Vilade idag.


Veredus blue snow

Som skimmelägare så får jag såklart tampas med alla skitfläckar dag ut och dag in, iallafall med en häst som heter Cuwento (lortgrisen själv). Brukar dock inte vara supernoga och hålla honom kritvit varje dag, åtminstone inte nu när han bara rids här hemma och inte åker iväg och tränar/tävlar. Men när det väl är dags för att göra honom fin så brukar jag använda mig av Veredus blue snow. Ett skimmelschampo som är blå/lila till färgen, ser lite mysko ut och luktar mint! Har dock inte använt det på hela honom (har ingen tvättspilta eller varmvatten i stallet), utan bara på enskilda fläckar och till svansen.

Brukar även tvätta Eddies vita ben med detta och där syns resultatet nästan bäst då han bens är helt vita till skillnad från Curre som är  mer grå/flugskimmel. Man får dock inte snåla på schampot och sedan gnugga ordentligt, låta det sitta i en minut kanske och sedan skölja av. Då brukar Eddies bakben bli riktigt vita och fina, även Curres svans brukar blir ren och fin. Detta schampo brukar dessutom nästan vara det enda som biter på hans rktigt ingrodda skitfläckar. Har inte provat något annat skimmelschampo, men jag kan iallafall rekomendera detta! Veredus easy white som är ett torrschampo brukar jag också använda mig av och tycker är bra. Brukar använda mig av det mestadels på vintern när man inte vill blöta ner dem i onödan.Tävling Tierps Ryttarklubb

100cm- 6 fel
På framridningen så var han lite spänd över allt runt omkring, bland annat när dom veterinärbesiktade hästar nedanför banan (framridningen ligger på en höjd) och det tyckte Eddie var väldigt konstigt ;) Men jag fokuserade bara på fajtas med honom och inte mot, var lätt i handen och bara lät honom vara. Han slapnade av lite mer och hoppade fint på framhoppningen. På banan så var han jätteduktig, jag hade en bra rytm och var bara kall och väntade in hindren. På ett hinder med lådor under som såg lite speciellt ut stannade väldigt många hästar, men jag bara höll om och Eddie skuttade över. Till kombenationen så låg vi dock lite stort och jag höll inte om tillräckligt, så fick ett stopp där. Men tog bara om det och han hoppade resten fint. Skulle bara haft lite mer ben på kombenationen, annars är jag väldigt nöjd då det kändes som en ganska rytmisk runda.

110cm - Ute
Till den här klassen så var han också lite spänd på framridningen, men han slappnade av efter hand. På framridningen så fick jag ett stopp på räcket där vi låg lite nära och jag inte höll om tillräckligt, men efter det så hoppade han väldigt fint. På banan så hoppade han ettan jättefint, sedan mot tvåan som låg på båge så satte jag ihop honom lite och det blev stopp för att vi låg lite nära... Hoppar om det och på oxern efter får vi ett större språng och han vinglade iväg efter. Skulle ha ridit fram på 5 galoppsprång till räcket, men det blev nu 5,5 och stopp. Tack och hej, bara att gå ut.

Det enda jag kände efter den här klassen var besvikelse. Jag var verkligen jättetaggad och visste precis hur jag skulle rida, memoretat alla linjer, språng och hur jag skulle rida och sen så kommer vi över tre hinder... Första stoppet så tyckte jag att han var larvig fsktiskt, vi låg inte fel utan han blir osäker när vi ligger lite nära. Sedan skulle jag ha ramat in bättre och verkligen ridit fram på 5 språng efter oxern. Lätt att vara efterklok... Men det jag är mest besviken över är faktiskt att det inte kändes som att jag red dåligt, utan att han fegar ur bara för att vi kommer lite nära eller stort. Andra stoppet i 110n får jag ta på mitt konto dock.

Har analyserat filmerna och insåg att jag nog hade lite klen galopp (lätt på en stor bana där det inte kommer några naturliga svängar) om man jämför med Avesta där han gick jättebra. Så jag måste nog rida på samma sätt som nu, vara lätt i handen men ha lite mera tryck och rama in för att han ska känna sig trygg. Tror det var det som blev fel, att han känner sig lite övergiven och inte riktigt vågar ta för sig när vi inte ligger helt 100. Jag skulle kunna överanalysera i en halv evighet, men man. Som Leif sa, det är bara att glömma och ta nya tag. Ingen idé att älta dåliga rundor, det fungerar inte. Är iaf nöjd över första rundan, för där var han jättefin :)

Finns en liten bild på Eddie och mig över treans oxer i 110n om ni kickar HÄR. 


Mörbultad

Curre och jag skulle ta en lugn liten uteritt hade jag tänkt, bara skritta och jogga lite var planen. När vi skrittat en kvart kanske och jag satt och red på korta tyglar så blir han "rädd" för en häst i en skogshage där det inte brukar vara några hästar, tvärvänder på två röda och jag hamnar på sniskan. Innan jag red iväg så spännde jag inte upp i det hålet som jag brukar på sadelgjorden (fråga mig inte varför..), så när jag hamnar på sidan så följer sadeln med.

Självklart så vill man inte åka av och riskera att hästen springer hem, så jag försöker att hålla mig kvar medan Curre sätter iväg i full fart. Inser dock att det inte går så bra att hålla sig kvar när sadeln sitter på sned och ville inte riskera att hänga där i fullt sken, så släpper taget ganska snart och dunsar i grusvägen. Fick ligga kvar ett tag då det svartnade för ögonen och jag kände mig yr, men fick upp mobilen och ringde hem innan jag klev upp för att kolla vart Curre tog vägen. Han brukar alltid kuta raka vägen hem, men han stod faktiskt en bit bort och såg lite skamsen ut... Så jag fick tag i honom innan mamma kom och red hem då armbågen var lite sargad...

Summan av det hela blev en trasig hjäm, bula i pannan, trasig armbåge, skrapsår på höften plus blåmärken på framsidan av vaden. Känner mig dock ganska bra nu och har inga planer på att ställa in tävlingen imorgon ;) Lite mörbultad, men inte mer än så faktiskt. Slog i högersidan, så det är den som är lite mörbultad. Blir galen på Curre som är så långsam i övrigt, är blixtsnabb när det gäller sånt här. Eddie har skuttat iväg och slängt sig måånga gånger, men jag har inte varit i närheten av att åka av. Men Curre bara försvinner under en när man minst anar det och då är det svårt... Gaah, knäppgök ;)

Såhär snygg blev min hjälm... Tur att jag köpte en ny, och TUR att jag inte tog den på mig! Men min CO har varit med om sina turer nu, så det var väl dags att den hamnar på soptippen... Men allvarligt, den som rider utan hjälm är verkligen korkad. Jag hade inte mått bra nu om jag inte haft hjälm på mig kan jag ju lugnt säga, västen satt faktiskt ganska bra idag också.

Tidig morgon

Mina föräldrar blev måttligt imponerad när dom såg att tävlingen imorgon börjar klockan 7, haha. Det tar ungefär 1h och 15min att åka dit, sedan ska det veterinärbesiktas, gå banan och ridas fram innan jag startar som nummer 15... Tja, vi får nog åka hemifrån före 5 snåret skulle jag tro!

Startar som sagt först 100cm bed. A och sedan 110cm som är regional. Om jag förstått det rätt så kommer tävlingen att hållas på hela Tierps bana, på deras lokala så har dom framhoppning på en del av den stora. Så vi får rida på stoor bana imorgon, 110x55 för att vara exakt. Ska bli kuul! :)


Dagens ridning

Curre- Red honom ett pass på banan. Jobbade bara med lite tempoväxlingar, checka av sidorna och var jag hade bogarna, några byten och sidvärtsrörelser. Han var inte lika framme och fin som igår, men mot slutet så fick jag fart på bakbenen och han tog ett jämnt stöd. I vänstergaloppen så försvinner han ut lite (speciellt när han blir lite trött), men när jag får in högerbogen och igång vänster bak så jobbade han på riktigt bra. Hade satt upp tre kubhinder med 5m mellan (ett kort galoppsprång) på rakt spår som jag skuttade över några gånger. Han gjorde det väldigt lätt och mjukt som vanligt. När jag sedan travade av honom så kunde jag länga ut tyglarna och han sträckte ut halsen och trampade på :)


Hoppträning 7/8

Var som sagt på hoppträning för Leif med Eddie idag. Han var lite spänd, vet inte om det berodde på att att vi var inne i ridhuset som vi inte har varit i på ett tag. Började att rida fram över bommar och flytta dem, där Eddie var lite spänd och inte riktigt ville spänna av och sänka sig. Likadant i galoppen så ville han inte riktigt spänna av och arbeta igenom. Började sedan att travhoppa och red några linjer och en trekombenation. Även där så tycker jag att han var spänd och jag fick ingen riktig rytm, utan han blev lite springig och låg på.

Mot slutet när vi hoppade banan så slappnade han dock av och gjorde det bra. Han har dock blivit väldigt försiktig nu och vill inte riva, och när jag då tar i honom innan hindren och vi ligger lite nära så stannade han någon gång. Kanns som att han inte riktigt tror att han ska klara det, så dom gångerna så måste jag lägga på lite ben medan jag annars måste vara lite mer passiv för att han inte ska hoppa iväg. Balansgång det där ;) Men han är väldigt försiktig och hoppar väl nu, även om han alltid kommer att hoppa med lite platt rygg. Dock så vill jag ha honom mera avspänd och ridbar mellan hindren då jag tyckte att han var lite för spänd och springig idag. Men han var bättre mot slutet, så vi får hoppas att han kan slappna av lite mera i Tierp :)

Har tyvärr ingen film från idag..

Dagens ridning

Curre- Red honom på en åker/äng där jag inte har kunnat rida på ett tag då det har regnat nästan varje dag, då den ligger i skogen typ så tar det lite längre tid att torka upp. Men Curre var iaf superfin idag! Red mycket övergångar, korta/länga, växlade ofta mellan att ställa inåt, utåt och rakställa, samt några byten. Han jobbade på riktigt bra och får en helt annan bjudning när man kommer ut på en större gräsyta.

Efter ett tag så fick jag riktigt bra koll på bogarna, han var väl framme till bettet och fick den där runda formen. Han ökade och minskade få fort jag bad om det, gjorde superfina galoppfattningar där han låg kvar i formen, gjorde bytena på hjälpen och kändes allmänt loss och framme. Det är inte ofta jag säger det, men jag är gaalet nöjd med honom idag! Det är såna här dagar det känns att han är utbildad av ett proffs från början. Jag kunde bara glida runt tillslut och han gjorde allt jag bad om och jobbade under sig riktigt bra, fick uppförbackekänslan och han var bara grymt häftig att rida idag. Älskade Curre♥

Eddie- Han har varit lite ömfotad och jag trodde nästan att det var en hovböld på gång i förrgår. Men hovslagaren var här idag och skulle sko dem och konstaterade att han var öm i sulorna. Satte på honom sulor fram, vilket han hade förra sommaren också då han fick en hovböld. Han har väldigt känsliga sulor och jag har tänkt ett tag att han nog borde ha sulor då han reagerar ganska mycket när vi har ridit där det har varit stenigt. Red iaf honom lite på banan idag och han kändes som vanligt, vilket var skönt! Han var lite stökig då han vilade igår, men efter ett tag så kändes han fin och jobbade på bra mot slutet. Imorgon så följer han med på hoppträning för Leif! :)


Stallbilder

Jag tog några stallbilder för någon vecka sedan som jag har gått igenom nu och tänkte att jag slänger upp några här :)


Haha, Curres snook..Ren och fin Eddie, hehe

Curre då och nu

Det är kul att kolla igenom gamla bilder på Curre, för det har verkligen hänt mycket med honom både när det gäller muskelmassa, hull och färg! I december 2007 så var det en grå och ganska tanig häst som kom, nu står det en snart flugskimmel av modellen grövre i stallet. Under hans 4,5 år hos oss så har han vuxit ur en sadel, gått från 145 till 155 i täcken och från 125 till 135 på sin hoppgjord. Sen märks det att han har blivit äldre också, då han är både lugnare i hagen, hanteringen och när man rider. Fast den där busungen kommer nog alltid att finnas där inne och den kommer fram då och då, haha. Men han har vuxit på sig en hel del sedan han kom :)

April 2008

Maj 2011 (har tyvärr ingen nyare, bra bild. Dock ser han i princip ut såhär nu, lite ljusare kanske)Cuwento, sex år

Var inte curre ganska söt när han var yngre? Aldeles grå, spinkig (mot för nu) och full av bus? Alla bilder är från 07/08, vårat första år!

Nyss installerad i stallet efter att vi hämtat hem honom den 23 december 2007 ♥

Någon av hans första dagar utomhus i kalla Sverige!

Påklädd för träning (?)
En av våra första tävlingar.

Uteritt i april

Hudiksvall i maj (?)

Storvik i maj, debuterade 110cm.
Söt häst i stallgången!
Sommar
Första sommaren så fick han gå på sånt bete, inte nu (haha). Men han behövde nog det om man tittar på tidigare bilder.

Högbo i september

Avslutade året med en andraplats i KMDagens ridning

Eddie- Jobbade honom på banan med bommar idag. Han vilade igår, och var vääldigt spänd och tittig idag. Av någon anledning är han mycket spändare på banan hemma än om vi åker bort och tränar/tävlar, antagligen för att han vet var alla läskigheter finns. Tex så är han alltid jätterädd för ingången, alltid, i tre års tid. Vilket såklart är väldigt tröttsamt då han alltid ska stelna till när man kommer till den delen av banan, oftast så går det inte att rida ut i hörnet utan att han går på tvären. Vissa dagar så kan man få honom att gå avspänt förbi efter en stund, medan dagar som idag är han livrädd. Inte kan jag få honom att förstå att det inte är farligt heller då det då och då bara dyker upp bilar, gående osv runt knuten på ladan som ligger utanför ingången till banan. Ni ska bara veta vad jobbigt det är då han oftast inte kan gå ett varv avslappnat bara för den kortsidan...

Men åter till passet så fick jag lägga grymt mycket tid på framridningen för att bara få honom att slappna av, strunta i saker runt omkring och att få honom förbi kortsidan. När han slapnat av så jobbade jag över fyra travbommar på volt där jag flyttade honom undan skänkeln på andra sidan. Han var spänd och lite bråkig, men det släppte lite mot slutet. Byggde sedan om travbommarna till tre galoppbommar istället, och fokuserade bara på rytmen och att han skulle vara runt innerskänkel. Gick mycket bättre här och han accepterade tillslut hjälperna och jobbade fint över bommarna, så att jag sedan kunde trava av honom i en avslappnad och lägre form. Kändes faktiskt riktigt bra på bommarna och jag har hittat en jättebra känsla! Måste lära mig att vara lika kall på tävling också, bara galoppera på i rytmen och möta upp hindren. Inte fixa och trixa, utan bara vara kall och lita på mig själv och hästen.

Eddie är verkligen svår såna här dagar och jag vet inte riktigt hur jag ska bära mig åt. Att bli arg och vara för bestämd är uteslutet då det bara förvärrar det hela, utan man måste hitta något mellanting där man får honom att spänna av men ändå lyssna på mig. Hans personliget gör honom verkligen svår ibland!

Curre- Vilade idag.


Regional debut!

På torsdag nästa vecka så gör Eddie regional debut! Åker då till Tierp på deras Kråkhoppet, rider först 100cm lokal och sedan 110cm regionalt. Han har gjort båda sina 110 starter jättebra, bara jag som har krånglat till det. Så jag tror inte att det blir några problem om jag bara rider som jag ska. Tycker inte att det är så stor skillnad att rida 110 lokalt eller regionalt, får se till att inte dra på mig mer än ett stopp bara ;) Möjligtvis att det är lite finare hinder och annan atmosvär när det är större tävlingar, men Tierp har vi ju varit till förr.

Känner mig jättetaggad då jag förutom dom två första hindren i 110n i Avesta har haft en jättebra känsla! Så himla kul att Eddie har klivit upp ett snäpp så att vi kan åka på lite roligare tävlingar. Dessutom är det Leif (min tränare) som bygger i Tierp, så det blir nog bra. Målet är rytmiska rundor med framåttänk, utan att jag för den skullen ska rida iväg honom. Men tänka framåt och galoppera genom svängarna, vara lite kall och bara rida. Det är där jag ska lägga fokuset :) 


Hästarnas motion

Eddie- Red först ut honom och jobbade honom sedan en stund på ridbanan. Jobbade mycket övergångar och tänkte mycket "framåt". Att han skulle trampa på ordentligt och komma fram till bettet. Speciellt i galoppen så var han inte riktigt framme, var lite spänd och slog med huvudet. Blir lätt att jag håller honom i dom lägena då han ligger på, men lättade bara i handen och red på honom framåt så fort han slog sig fri. Tillslut så accepterade han läget och kändes ganska fin i galoppen och även när jag travade av så var han lätt i handen och framme till bettet. Då han är en häst som är ganska mycket framåt av sig själv så kan man lätt luras att han är framme för skänkeln, fast han egentligen inte riktigt är det. Så får vara lite noggrannare att att se till att han kliver på ordetligt!

Curre- Gick ett ganska lugnt pass ute, bara skritt och lite jogging. Gjorde tempoväxlingar i skritten och var noga med att han lyssnade på min skänkel. Han kändes faktiskt väldigt fin och trampade på riktigt bra i traven, blev tom ganska pigg när vi red före min syster (han brukar annars lätt dö när han är först). Kunde bara släppa efter på tyglarna och han gick med nosen i backen i princip. Joggade honom bara lite lågt och utan större krav. Han är till skillnad från Eddie ganska enkel, men jag måste verkligen vara noga med att han lyssnar och är ordentligt framme och på hjälperna. Annars blir han lätt tungriden.

Hoppa högtDetta är från sista hindret i 110n i Avesta, satte ihop honom lite och höll om för att han inte skulle titta på plankorna. Tänk nu om han dessutom dragit in frambenen ordentligt under sig, hur högt är han inte över? Nu öppnade han inte upp sig lika bra i bak, för då hade jag nog flygit av, haha. Pernilla sa även hon innan jag skulle starta 110n, att han i princip hoppade 110 runt 1m för att han hade så mycket luft tillgodo. Tyvärr så är han inte alltid lika bra i bak, utan hinner ibland inte upp med bakbenen då han skjuter på så mycket uppåt och framåt. Men kraften och höjden finns, så med andra ord så finns det mycket att utveckla! :)

Kommer ihåg när Curre var yngre och överhoppade sig lite, då han hoppar med så mycket rygg och hindren blev högre så höll jag på att flyga av. Kommer ihåg att jag fick jobba jättemycket med min skänkel för att inte hamna helt ur balans efter hindren, haha. Idag så hoppar han så mycket som han behöver, och det är inte förren hindren blir 130 och uppåt som jag får hålla i mig lite ;)

Curre sex år i Högbo 2008, 110cm.


RSS 2.0