Tävling Älvkarleby RK

Som mitt mobilinlägg löd så var jag iväg med Eddie och tävlade igår, vilket gick helt sjukt bra!!

90cm bed. Clear Round - 0 fel
La största fokuset på att få honom avspänd och fram till bettet under framridningen. När han blir spänd och inte är på bakbenen så plöjer han bara på, vilket gör att han blir väldigt svår att rida och påverka. Men han kändes faktiskt väldigt fin på både framridningen och framhoppningen! Taggade till lite utan att bli för spänd. La mycket fokus på att verkligen inverka och understödja honom ända fram till hindret. På banan (som var utomhus denna gång!) så blev han lite taggad, men fortfarande utan att blir spänd. Tuffade runt felfritt och enkelt, hade en bra känsla och kände att jag kunde påverka honom banan runt! Riktigt nöjd!100cm bed. A:0 i två faser - 0+0 fel
Äntligen, äntligen så satte vi dubbelnollan! Jag är inte så resultatinriktad så, men vi har haft många ganska bra rundor där det ändå har trillat ner en eller två bommar. Så detta var verkligen grymt kul! Har haft den där dubbelnollan som mål länge nu, så det känns verkligen grymt!

Till denna klass så var han lika fin på framridningen/hoppningen, lite trött bara. Ville inte hoppa så många språng då han gått en klass innan, men när jag skulle hoppa oxern sista gången så rev han. Tog om igen, och han slog ner bommen igen! Då jag inte ville trötta ut honom så struntade jag i att hoppa om, utan tänkte att vi får gå in och så får han ta med sig någon bom om det blir så. Bara vi får en bra känsla då jag redan var nöjd med förra klassen. Men han taggade till när vi kom in på banan och studsade runt felfritt ännu en gång! Kom lite stort in i kombenationen i omhoppningen och tänkte att nu river vi ut, men han hoppade till och fixade det. Red såklart bara lugnt och för att vara felfri i omhoppningen, så vi hamnade några utanför placering. Jag OM jag är nöjd med honom!Eddie och jag har varit expert på att få tvåsiffrigt resultat (har tom blivit utesluten pga att vi fått för mycket fel), så det kändes helt overkligt att vara felfri i båda klasserna! Dessutom så tänkte han sig för och ville verkligen vara felfri. Även om han såklart hoppar långt så har hans språng ändå blivit mycket bättre då han har börjat hoppa lite uppåt och inte bara framåt. Riktigt, riktigt nöjd med honom :)♥Duuktig häst idag!

Har varit iväg på tävling i Älvkarleby med Eddie idag, skriver mer när jag kommer hem :)


Fyrkombenation?

Satt på youtube och kollade på ett klipp med Penelope Leprevost, och ser då att hon hoppar en fyrkombenation på en tävling. Finns det, eller snarare får man ha det? Uppenbarligen, men jag har faktiskt aldrig sett det under en tävling förut!

Vid hinder 9 så är det ett språng mellan A och B, två språng mellan b och C och ett språng mellan C och D.

Aaaaw....

Satt och rensade i utkast, och hittade länken till filmen nedan som jag hade sparat! Snacka om snäll häst och duktig liten ryttare! Hindren är inte jättesmå heller, men ungen styr på och hästen skuttar över! Tror inte att jag har lagt upp filmen förut, annars så gör jag det igen ;) Himla sött!


Dum häst = Stukat finger

Var ute och skrittade Curre en runda igår efter att han hopptränat i tisdags. Han var inte direkt superpigg, men väldigt töntig/tittig! Han är normalt sett inte ett dugg tittig, men kan ibland få för sig saker bara. Efter halva ridturen så kom jag på att jag glömt mobilen i stallet och tänker att nu får jag INTE trilla av då jag inte kan ringa hem! Han har ju en förmåga att springa raka vägen hem när man åker av, vilket inte är så kul. När vi är på hemvägen och jag travar en liten sträcka så får han syn på något och gör världens helomvändning. Trots att jag var beredd på att han kunde gör det så åker jag ändå av! Håller tag i tyglarna så hårt jag kan för att jag inte vill att han ska kuta hem, men tappar honom såklart ändå.

Som tur var vände han åt fel håll och stannade en bit i från mig, men gissa om jag var arg! Mest för att det är ta mig fasen omöjligt att sitta kvar när han gör sådär, andra gången jag är beredd och ändå åker av! Grr. När ilskan lagt sig lite så känner jag att mina fingrar inte riktigt är som dom ska, och särskilt högra pekpingret gjorde bara ondare och ondare. Idag är det riktigt svullet och ömmar, plus att det knappt går att röra pga svullnaden. 

När benet precis slutat göra ont efter att Eddie sprang över mig så händer det här, suck! Ibland är det roligt att ha hästar ;) Ska vänta några dagar och se om svullnaden+det onda försvinner, hoppas slippa besöka sjukan. Får se hur det blir med ridningen, men det är ju bara ett finger ;) 

Ihoptejpat finger igår, nu ser pekfingret korvliknande ut.
Hopträning+film

Idag var det Curre som fick följa med och hoppa för Leif, känner att vi måste komma igång lite om vi ska ut och tävla snart! Hoppade på utebanan för första gången iår, alltid kul att komma ut på större yta efter vintern. Vi började träningen med trim på volten, jobbade lite självständigt med att ställa och flytta åt båda hållen. I galopparbetet så jobbade vi med övergångar och förvänd galopp. Curre kändes ganska fin, mycket bättre än förra träningen. Dock så måste jag bli lite tuffare på honom med att få fram honom och inte mjukna förrän han gör det. Men bitvis och mot slutet så jobbade han på bra, mjuknade och började sätta under sig sina långa bakben!

Hoppade sedan lite på volt och en linje med räcke-6 språng-bred oxer där hästarna skulle få hoppa långt (Eddies paradgren, haha). Hoppade sedan en serie med 5 räcken där det var ett galoppsprång mellan varje. Curre gjorde det bra och på slutet höjdes det upp ganska mycket så att han fick ta i lite! Då blev han nästan lite flåsig efter, bra styrketräning!

Avslutade med att hoppa en kortare bana bestående av en oxer-5 språng räcke, räcke snett igenom och sedan en kombenation. Hoppade banan på ca 130, och han gjorde det som vanligt enkelt och felfritt! Hoppade inte riktigt med lika mycket rygg som han brukar och klonkade i lite, men det kommer nog med styrkan då han trots allt inte varit igång och hoppat ordentligt så länge. Annars så var han pigg och jag hade en bra känsla, kändes enkelt!

Hoppas, hoppas verkligen att han håller sig fräsch nu. Han är så simpel och enkel att rida, tuffar bara på och löser problemen som kommer. Helt fantastisk! En häst som man verkligen får självförtroende av att hoppa. Min guldklimp<3

Har för ovanlighetens skull film från när vi hoppade banan! :)

 


Nytt bett

Som jag skrivit förut så lånade jag ett Pessoa magic (som låser sig) bett av Leif för säkert två månader sedan, som Eddie fungerade väldigt bra på i hoppningen. Problemet var bara att dom i princip har slutat tillverka detta bett, vilket har gjort att jag inte har lyckats få tag i något. Ganska frustrerande! Men såg sedan att Trust hade bett som dom kallar "locked", alltså bett som också låser sig. Finns i både två och tredelat, med fasta och lösa ringar.

Nu i helgen så såg jag att Lindgården som stod på GRS tävlingar och sålde hade fått in dessa bett, så jag slog till på ett! Blev ett tvådelat med lösa ringar då han vanligtvis trivs bäst på vanligt tvådelat tränsbett. Ska bli intressant att se vad han tycker om detta och om jag får lite bättre håll på honom i hoppningen. Bettet är i sötmalm och rostar lite efter ett tag, vilket också ska bli intressant att se vad han tycker om.

 


Kostade 729kr hos Lindgården. Dom har för övrigt helt sjuukt fina saker från lite exklusivare märken som Antares, Freejump, Manfredi, RG mm. Min syster kallar butiken för "dreggelbutiken", och jaa. Nog är det fina saker alltid! Har klämt på Antares lädret säkert tusen gånger, haha.


Brun utrustning

Vad tycker ni om Eddie i ljusbrun utrustning jämfört med svart?


Jag köpte ju en brun CWD sadel förra året, men ridit i över ett år med svart utrustning till det. Ni vet, dyyrt att bara byta färg och köpa allt nytt! Men nu här så hittade jag en matchande CWD förbygel begagnad, använd tre gånger och till bra pris. Hade sedan innan ett ljusbrunt remontträns från Hööks, som faktiskt matchade riktigt bra. Så det fick han ha på sig på tävlingen!

Men för att komplettera hans bruna utrustning så ska jag köpa bruna skydd och magplatta, sedan ett nytt träns. Vill ha ett i bättre kvalité och annan nosgrimma, då han inte är jättesnygg i remont. Haha ;) Men än så länge så fungerar detta ganska bra ändå tycker jag!

Bilmetro Horse Festival

Har ägnat största delen av dagen till att jobba som funktionär på Gävle Ryttarsällskaps nationella 4-dagars meeting, som iår har fått namnet Bilmetro Horse Festival. Var med och hoppade den inledande 110n med Curre förra året, då vi var felfria och placerade. Kände inte riktigt att vi var i form iår, utan vi siktar på Högbospelen om en månad istället. Hade varit jäkligt kul att vara med dock, men men.

Stod först på framhoppningen 9.40-12.00, och det var sjuukt kallt! GRS  ligger precis vid havet, så det kommer riktiga isvindar. Stod sedan inne på banan fram till 16, där man åtminstone slapp blåsten! Även om man själv inte är med och tävlar så är det riktigt roligt och nyttigt att bara stå och titta när det är såna här större tävlingar. Se både duktiga ryttare och fina hästar är alltid kul! Speciellt framhoppningen är rolig att se på, om man skippar vädret som var idag då.

Sen en annan sak är att hindren av någon anledning blir mindre och mindre ju fler ryttare man ser ser glida över 130-140 höjder utan större problem. Då känns inte mina höjder och klasser särskilt högt, haha. Skulle man omge sig av elitryttare och varje dag se sån ridning så skulle man nog inte tycka att det var så märkvärdigt längre. För det ser verkligen i dom flesta fall så lätt ut!

I morgon så åker vi nog in och bara kollar när elitlagen ska rida, det är alltid spännande. Håller självklart båda tummarna för att det går bra för GRS! Ska även in på söndagen och jobba som funktionär, men det är bara kul :)


Bild från Högbospelen 2010


Framridningsbilder del 2

Här kommer resterande bilder från tävlingen i måndags! :)

Ganska komisk bild, haha!
Ungefär såhär brukar han se ut efter att han fått ta i lite ;)


Tyvärr så  blev nästan alla framhoppningsbilder oskarpa av någon anledning, men mar ser iaf hur fint han hoppade! Synd bara att han inte kunde hoppa lika bra inne på banan i ridhuset, istället för att bli spänd och hoppa skit. Men så är det, nästa tävling blir det utomhus! Hoppas att han håller sig avspänd då :)Dagens ridning

Curre- Det var riktigt tråkväder med duggregn, men tog då tillfället i akt och red upp till grusvägarna och galopperade nu när underlaget var lagom sviktande av regnet! Började med att rida lösgörande i skritt och sedan tempoväxlingar i traven. Red sedan två längre galoppintervaller i lätt sits, varav den första i backe. Där i mellan så blev det skritt och lite lösgörande trimm i traven, så som öppnor och skänkelvikningar. I början så var han lite dåligt igång, men mot slutet så blev han jättefin! Fick lite mer framåtbjudning, jobbade igenom kroppen och var framme till bettet.

Att just vara ute och bara galoppera mår han jättebra av, kommer verkligen igång i hela kroppen och får bättre framåtbjudning. Idag så hade vi även min syster och hennes ponny framför oss, vilket gjorde saken ännu bättre. Ridbanan här är bara 20x40m, vilket gör att det blir svårt att få igång dem. Så att lägga in lite galoppass ute är verkligen bra för honom :) Nu rider jag ut ofta, men det är svårt att lägga in galoppass när det är torrt ute då vi bara har grusvägar och steniga skogsvägar att rida på. Så man får passa på att galoppera på grusvägarna när det regnar!

Eddie- Fick vila idag. Brukar egentligen skritta ut efter tävling, men blev inte så idag. Dock kan jag inte påstå att han gick speciellt hårt igår, så det gör nog inte så mycket ;) Framridning + framhoppning på drygt 4-6 språng (om man bortser från lilla hindret) och banans 9 språng på 100cm. Nja, en hoppträning är bra mycket mer ansträngande än tävlingen igår!

Framridningsbilder del 1

Angelica tog en hel del bilder på framridningen/hoppningen igår, så tänkte lägga upp dem här! Blir dock för mycket att lägga upp alla på en gång, utan tar några stycken först :)

 


Dagens ridning

Curre- Red först ut honom en halvtimme, den vanliga rundan runt byn och jobbade honom sedan en stund på banan. Rundan som jag brukar rida ut först består av att vi rider ungefär halva vägen genom botjärn som är grusväg där det är skritt och lite kravlös jogging bara. Andra halvan är asfaltsvägen som går genom byn där jag brukar jobba med lösgörande arbete i skritt. Det är efter affaltsvägen ridbanan ligger, ungefär 10min hemifrån oss.

I alla fall så har Curre inte alls varit så rolig, dåligt framme och svår att rida ihop. Han är en stor häst att få igång och får man ingen snurr på bakbenen så får man inget att rida ihop och inget stöd i handen. Han luffar på i sin takt och anstränger sig inte så mycket i onödan om jag säger så! Så idag la jag bara fokus på tempoväxlingar och övergångar. Var fokuserad och noga med att han hela tiden lyssnade för min skänkel och inte låta honom falla isär i tempoväxlingarana/övergångarna. I början var han lite ostadig, men efter hand så kom han igång och jag fick ett bra stöd i handen och kunde trava av honom i en lägre form. Då är han mysig att rida, när han tar stöd, jobbar igenom kroppen och får lite gång!

Framöver så blir det mycket fokus på att hålla honom aktiv på samma sätt som jag red idag. Hela tiden lägga in övergångar och variera tempo/steglängd för att få lite snurr på paketet! Han har så lätt för sig i hoppningen, men grundarbetet måste verkligen sitta. Det blir sån skillnad när han verkligen är igång och har bakbenen in under sig, då blir det ännu mer spänst i sprången! Sen så måste vi både kunna öka och minska i den galoppen, så det är bara att trimma på nu :)Tävling Ockelbo RF

Var som sagt till Ockelbo och hoppade bara en 100cm med Eddie idag, första tävlingen på över en månad. Han var verkligen superfin när jag red honom på banan igår, och lite av det hängde med idag. Travade först fram lite efter en grusväg och gick sedan in på framhoppningen som var på utebanan. Han kändes faktiskt ganska fin, lite pigg men ändå inte överdrivet spänd. Bjöd mot hindren och hoppade riktigt fint faktiskt, tog i lite utan att spänna ryggen och hoppa bara framåt.

När vi kom till ridhuset och in på collektingring innan vi skulle starta så blev han dock väldigt spänd, och ännu värre när vi kom in på banan. Att gå från utebanan och in i ridhuset blev bara fel för honom, speciellt när han inte variit ute och tävlat på ett tag. Mot första hindret så låg vi inte fel egentligen, men precis innan så stannar han mitt i hindret och jag får klänga mig fast runt halsen för att hålla mig kvar! Han var så spänd och blev helt paff när det kom ett hinder, så skulle ha haft lite mer ben istället för att vänta som jag gjorde. Resten hoppade han jättespänt och var i flera bommar, rev ettan och tog med sig båda i kombenationen där vi kom tight in.

När han blir såhär spänd så blir han platt i galoppen och man får honom inte att vänta, utan jag måste bromsa för att få honom att vänta. Det leder i sin tur till att det blir svårt att hitta någon rytm när han bara ligger på och bakbenen är hemma i stallet. Sen så spänner han bara ryggen och hoppar framåt istället för runt, vilket gör att han inte får någon höjd i sprången utan rivet oftast bak. Kort och gott så hoppar han skit när han är spänd!

Men ska jag ta fram något positivt från idag så var han väldigt fin på framridningen/hoppningen och han hoppade ett eldplank trots att det var läskigt! Han har ju inte varit med och hopptränat regelbundet och varit lite spänd på dom sista träningarna pga det, så egentligen vet jag varför det blev som det blev. Men det är bara att åka ut och hoppa massor av lokaltävlingar tills han spänner av igen. Tror dock att jag hoppar en 90 nästa gång också, bara för att han ska få gå två rundor och spänna av sig i :)


Angelica tog en hel del bilder, så det dyker upp när jag gått igenom och redigerat dem! :)

 


Tävling imorgon!

Benet känns mycket bättre sedan Edde sprang över mig i förrgår, dock har det gått upp och känns konstigt i höften istället? Fick aldrig något blåmärke, utan det var en väldigt lustig smärta, haha. Men men känns betydligt bättre nu i alla fall, så det det blir inga ploblem med att tävla imorgon. Åker då till Ockelbo och hoppar bara en 100cm med Eddie, vilket ska bli väldigt kul! Har inte tävlat honom sedan Högbo som var för lite mer än en månad sedan, så tar det som vanligt bara som träning. Målet är en rytmisk runda där jag tänker framåt och inte plockar för mycket som det så lätt kan bli när han hamnar ur balans och drar på.

Har precis skrivit en liten "to do list" för idag, som innehåller bland annat att rida båda hästarna, fixa stallet, putsa och packa allt för imorgon mm. Bäst att sätta igång :)


Tycker att han är himla fin på den här bilden, Eddiepojken!Tävlingsbilder från förra året

Kollade igenom lite bilder från förra året, och hittade då en mapp med bilder från en tävling med Eddie i Avesta som var i juli. Tror inte att jag har lagt upp dom alls, bara någon enstaka. Så tänkte att jag kan bjuda på några bilder här. Inte nya, men ovisade :)Foto: Angelica Sroka
Översprungen

I morse när jag skulle ta ut Eddie i hagen så stannade han som vanligt utanför stallet och blåste upp sig. Han gör samma sak varje morgon, som att han måste kolla läget utifall att det har dykt upp något nytt medan han stått inne. I alla fall så gjorde han samma sak idag och jag stod en bit snett framför honom med sträkt grimmskaft medan han stod där och kollade. Helt plötsligt från ingenstans så far han iväg som en kanon och springer rakt PÅ och ÖVER mig! Känner hur hela han knuffar omkull mig och jag var helt säker på att han skulle kliva på mig...

Han stannar några meter bakom och kollar efter det där "farliga" som inte ens existerar. Att hans nyss sprungit över mig och jag låg där på marken reflekterade han nog inte ens över ;) Så typiskt Eddie, när han får såna där ryck så stänger han bara av och ser ingenting. De flesta hästar hade nog sprungit på sidan, men han såg mig inte över huvud taget. När jag fick tag i honom sedan så övade vi halt-rygga-fram-rygga osv för att få honom att lyssna och förstå att han måste ha respekt för mig. Kan bli himla farligt om man bara låter dem springa på en sådär! Nu är inte Eddie den hästen som bara springer över folk, men just i såna här situationer så stänger han som sagt bara av. Han har gjort samma sak en gång förut för länge sedan, men då fick jag skylla mig lite själv då jag gick med honom rakt bakom mig.

Måste ha fått ett slag på benet när han sprang på mig, för har grymt ont på utsidan av smalbenet. Stapplar runt och har lite svårt att gå ordentligt, men det gick faktiskt bra att rida. Kändes lite i början, men sedan gick det över ganska fort. Hoppas bara att det inte blir värre, för jag SKA tävla på måndag! Så är det bara :)


Den skyldige... ;)

Hästarnas status

Jag är inte världsbäst när det gäller bloggen, men ska försöka att bli bättre nu när jag köpt en nytt objektiv och när tävlingsäsongen drar igång på riktigt då det blir lite roligare att uppdatera! Men tänkte först köra hästarna status just nu, då jag som sagt inte uppdaterat här så mycket.

Curre- Är fullt igång och har börjat hoppträna nu. Förra veckan så var vi med och hoppade bana, första gången vi hoppade en lite högre och längre bana sedan i juni/juli förra året. Hoppade banan på runt 120cm, och han var som alltid super! Jag däremot var lite ringrostig på Curre då det som sagt var ett tag sedan vi hoppade på riktigt. Först så plockade jag för mycket och Leif fick skälla lite på mig och då red jag på honom lite för mycket istället, haha. Blev nästan lite omhoppningsstuk där på en linje ;) Men mot slutet när jag testat både en låg och hög växel så hittade jag det där "mellanläget" och vi avslutade med en bra känsla! Fick någon taskig distans där han verkligen räddade mig, hjärtat mitt. Han hade inte ner en bom och tyckte det var jätteskoj att hoppa :)

Försöker att lägga mycket fokus på dressyren/markarbetet med honom, och det går framåt! Han har blivit starkare i galoppen, mer liksidig (även om det är mycket jobb kvar på den biten) och jobbar bättre igenom kroppen när vi kommer dit, så det är bara att kämpa vidare. Första tävlingsstarten blir nog i maj under Högbospelen skulle jag tro, hoppar formodligen 110cm där. Ska rådfråga min tränare när han tycker att vi kan komma ut tävla och om klasser, men såhär har jag tänkt än så länge i alla fall. 

Eddie- Börjar komma igång lite med hoppningen igen efter det ofrivilliga uppehållet på drygt en månad som blev. Kämpar även med honom på med markarbetet. Han är lite spänd och jobbig där efter vintern, men det blir bättre ju mer vi trimmar på. Man får ha lite tålamod med honom. Nästa tävling med honom blir om en vecka, då vi åker till Ockelbo och hoppar en 100cm klass. Är jättetaggad till det! Tar det som alltid bara som träning och målet är en rytmisk och bra runda, med en förhoppningsvis avspänd häst :)

Det är ungefär så det ser ut på hästbiten och för mina hästar just nu! :)
More pictures

Slänger in några fler bilder från när jag testade nya objektivet. Hästarna fick självklart vara motivet, som alltid! :)

 


Gillar verkligen att man kan gå  ner i bländartalet och få en så oskarp bakgrund!

Min personliga favorit, haha! Min syster som gör en snygg pose medan Curre ser lite fundersam ut ;)


Eddie som varken ville se fin eller glad ut på bild...
RSS 2.0