Återbesök

Idag var vi ner till Stockholm och Brunmåla för återbesök med Curre. Han rids just nu i en timme och travas ca 13min, dom senaste veckorna så har det varit fruset i marken och inte gått att trava så mycket, men ungefär så har det sett ut. Han blev först skodd av hovslagaren där nere och sedan kom den tyska veterinären och kollade på honom. Först trav på rakt och böjt spår på asfalt, och där såg han jättefin ut. Sedan böjprov där han också såg jättebra ut! Som veterinären sa med sin tyska dialekt, suuuper! Han såg faktiskt riktigt fräsch ut och veterinären tyckte att han var fint musklad och fin i kroppen. Vi har gjort ganska många veterinärbesök och böjprov med honom, men idag såg han faktiskt riktigt fräsch ut. Han har alltid kännt efter liiite första steget, men idag bara for han fram! Riktigt, riktigt skönt att han var så pass bra.

Han fick dock en liten behandlng i bakknäna (som han fått tidigare också) för att avlasta ligamenten då han är lite vinglig bak. Mest i förebyggande och för att hjälpa till under igångsätttningen så att han kommer tillbaka snabbare. Så nu ska vi bara fortsätta med igångsättningen och lägga in lite galopp, sedan succesivt börja jobba på böjda spår och lite markarbete. Sedan blir det återbesök igen framåt feb-mars när tävlingarna drar igång igen, om det inte händer något innan dess. Så nu hoppas jag faktist att det kommer snö snart så att vi kan fortsätta med igångsättningen, för när det är såhär fruset i marken utan snö så är det inget vidare... Ni ska bara veta vad avundsjuk jag är på er som har tillgång till ridhus, eller iaf inte har så långt att åka. Det hade verkligen underlättat vid den här årstiden!

Men jag är så otroligt, otroligt glad över att Curre var så bra idag! I juli så blev han utdömd som tävlingshäst, och idag var han helt fräsch och han ska nu sättas igång inför nästa säsong. Det är tack vare Leif, min tränare som vi faktiskt gav honom en till chans och åkte iväg och kollade honom hos en annan klinik. Aldrig hade vi väl trott att han skulle bli så pass bra efter i sommras. Den kliniken vi har varit till nu hittade en ny skada som behandlades på exakt rätt ställe, han skos nu annorlunda och vinklarna har rättats till. Jag hoppas verkligen att det här gör att han ska hålla sig frisk nu, och jag ska göra allt för att ge honom så bra förutsättningar som möjligt.

Vi har haft alldeles för mycket otur, så jag hoppas verkligen att det vänder på riktigt nu. Han ÄR min drömhäst, världens roligaste och goaste häst som finns. Han har en fantastiskt personlighet och ett grymt huvud, vilket också gör honom till en så bra tävlingsindivid. Men det är inte bara efter tävlingar man påminns om vilken fantastsk individ han är, utan det är faktiskt i stallet och när man håller på med honom. När han gör sina hyss och man märker av hans personlighet, det är då man påminns! Sen att han är fantastisk när han kliver in på tävingsbanan är ju en annan sak!

Tror nog att ni vid det här laget förstår att jag älskar min häst, haha. Men han passar mig så bra och jag trivs så bra med den hästen, så det har verkligen varit en jobbig period. Nu i december så har jag haft honom i 4 år, och jag hade haft honom i 1,5 år innan han blev skadad. Då förstår ni kanske hur mycket vi har kämpat med honom. Han är verkligen bäst och vi ska kämpa på nu i vinter för att han sakta men säkert ska komma tillbaka igen. Finaste Curre!<3Så ful bild, men sååå Curre!" Vaddå, ska jag kliva upp nu??"
I morse så fick jag först muta, och sedan knuffa på honom innan han klev upp. Morgontrött häst ;)
<3


Globenshoppingen

Det blev en trevlig dag på Stockholm horse show i fredags! Gick först på annexet någon timme där det blev lite shoppning och såg sedan föreställningen som började vid 3. Först finalen i Agriahoppet och Stockholm trophy och sedan barbackahoppningen. Sist var det islandshästar, men såg inte så mycket av det då vi gick mot annexet istället och fortsatte att kika lite till bland alla hästprylar. Fick som sagt med mig några saker hem som jag tänkte visa :)

Dunjacka från Kingsland. Blev en brun då jag har så mycket annat i blått, men då jag brukar köra med blått och brunt så tyckte jag att det passade bra med en brun! Alldeles för jäkla dyr, men men... Blir skön och gosig i vinter ;)

Ett paket med dom omtalade Magic brusch! Hittade limited edition borstarna, så var bara tvungen att slå till för att se om dom var så "magiska". Det ska vara en till pälsen, benen och hovarna, men eftersom dom var likadana så fick hästarna en varsin istället. Känns som en blandning mellan en piggborste och en vanlig rotborse, fungerade helt okej. Men magiska? Njaa ;)


Boken "Unghästar -från fölstadiet upp till fem år". Inte för att jag har någon unghäst, men tycker att det är väldigt intressant att läsa alla sorters böcker och artiklar om träningsfysiologi då man kan lära sig väldigt mycket. Skulle väldigt gärna vilja ha en unghäst att utbilda själv i framtiden, så denna boken blir intressant att plöja igenom. Stod inte bara om unghästar, utan många andra tips om träning och hållbarhet.


Agriahoppet

På plats i Globen! Kikar just nu på Agriahoppet efter att ha shoppat i Annexet :)


SIHS

Imorgon så bär det av mot Globen och Stockholm horse show! Har varit där varje år sedan... 2003 kanske? Det har blivit en årlig tradition att åka dit varje år då vi inte har så fasligt långt, "bara" 20 mil ;) I våras så var vi ner till Tyskland på Equitana, och med deras 12 mässhallar så kommer nog Globens annex kännas litet, haha. Var även till Falsterbo 2010, så nu är det bara Göteborg HS kvar som jag inte har varit till ännu. Är såå sugen på att åka dit i februari, men vi får se. Skulle vara grymt kul!

Åter till Globen så åker vi vid 10-tiden imorgon, äter lunch och går sedan runt i annexet innan showen som börjar vid tre. Tror nog att vi går lite i annexet efter showen också. Har ingen planerad inköpslista, men ska nog kika efter en ny vinterjacka tror jag. Sedan får vi se om jag gör något bra fynd som jag slår till på, det visar sig :) Kaanske uppdaterar lite via mobilen imorgon hade jag tänkt, vi får se!

Förra årets (och hitils dyraste) inköp i Globen, ett Rambo Duo täcke från Horseware! Är supernöjd med täcket, väldigt smart att kunna reglera tjockleken genom att bara byta undertäcke. Tex så har jag ett 100g foder i nu, och när det blir kallare så sätter jag i 300g fodret. Så jag kan alltså använda täcket som både höst och vintertäcke! Fungerar även som vanligt regntäcke om man tar bort underäcket helt. En annan fördel är att det blir enklare att tvätta när man kan ta ur fodret/undertäcket :)
Vilka fler ska till Globen iår, och isf vilka dagar? :)

 


Dagens ridning

Eddie
Tesade faktiskt att longera honom idag! Jag brukar nästan aldrig longera, det är när vi har varit till veterinären med Curre som jag har longera honom där, haha ;) Dock har jag longerat en hel del när jag har varit hos John, och det är faktiskt ganska kul att jobba hästarna från marken. Speciellt vissa av hans hästar som är så otroligt lyhörda! Eddie har jag däremot aldrig longerat och trodde att han bara skulle springa runtrunt, men det gick faktiskt bra! Han är väldigt känslig och svarade bra på mina smackningar, att sakta ner tog däremot lite längre tid. Men helt klart godkänt för att vara första gången tycker jag allt.

Longerade honom ca 30min, jobbade bara med övergångar mellan trav och skritt för att han skulle slappna av och lyssna på mina kommandon. Testade även en liten galopp i båda varven, där blev han lite springig men inte så farligt. Till att börja med så hade jag en gummisnodd fäst i sidorna, men knäppte sedan om och satte den mellan frambenen för att han skulle jobba lite lägre och strecha ut. Då sänkte han sig och jobbade på riktigt bra. Ganska roligt att se honom jobba från marken då jag oftast sitter på ryggen, men han var duktig!

Curre
Fick gå sin vanliga tur, som är lagom lång att rida just nu. Idag blev det först asfalten, gruväg, "sandvägen" och grusväg hem. Fokuserade få att vara jättemjuk i handen och bara rida fram honom för benen, och han mjuknade efter ett tag och jobbade på riktigt bra! Börjar jag att plocka/ta i honom för mycket så stänger han av och blir okänslig, men är jag mjuk och följsam så blir han också det :) När jag travade efter sandvägen så körde han ner huvudet, ruskade om lite och så såg jag i ögonvrån hur det flög ut ett bakben, haha. Söthästen!Dagens Ridning

Curre
Just nu är vi uppe i 60min skritt och 13min trav enligt schemat, dock var det mörkt när jag red idag så vi travade där det gick helt enkelt. Försökte att klocka hur länge vi travade i början, men det är nästan omöjligt att få det bra! När vi travar tex 10min så kanske jag travar i 5-6 intervaller, och det blir himla bökigt att plocka upp och klocka med mobilen varje gång. Kör lite på känsla nu istället, men det viktigaste är nog att öka på gradvis och att det blir ungefär iaf. Åter till ridturen så var Curre fin idag, pigg och glad men ändå lugn. Mötande bilar är bland det värsta han vet, men har kommit på att det går mycket bättre om jag vänder honom så att dom kommer bakifrån istället, så det kör vi på nu!

Jobbade med några övergångar både från trav-skritt och skritt-halt, där jag jag ville att han skulle sätta under sig. Gjorde helt enkelt så att jag samlade upp tempot och satte lite tryck innan jag saktade av, och var sedan noga med att han direkt svarade upp när vi satte igång igen. Han blev mer uppmärksam efter ett tag och började sätta under sig och runda till formen. Han har väldigt långa bakben som han inte gärna vill sätta under sig, utan vill istället luffa på lite i sin egen takt ;) Provade faktiskt att rida i Eddies CWD sadel då den är mycket skönare än curres Ideal (Crown), dessutom så sitter jag mycket bättre i den. Trots att han är bredare än Eddie så låg den helt okej! Stilla och klämde ingenstans :)

Eddie
Vila. 
Dagens ridning

Curre
Red ut honom i mörkret idag, men det gick faktiskt bra! Dom håller dock på att gräva ner jättekablar efter vägen, så det stod både maskiner och jätterullar med kabel som Curre blev lite skeptiskt till när han fick syn på. Men inte konstigt då det aldrig ser ut så annars efter den vägen! Men han var fin att rida idag och skötte sig bra, har tom slutat att bry sig så mycket om mötande bilar. Han känns allmänt pigg och trevlig att rida för tillfället! Får bara se till att han bjuder fram ordentligt så att han skjuter på med bakbenen och travar i balans istället för att belasta frambenen. Till skillnad från Eddie så är han ganska okomplicerad att rida, men fuskar däremot gärna genom att inte riktigt lyssna för skänkeln ;)

Eddie
Fick sin vilodag idag.
Till minne av HicksteadSå fruktansvärt, rest in peace Hickstead...Tävling Gävle RS

90cm bed. Stilhoppning
På framhoppningen så var han lite bökig med munnen och jag fick honom inte rikigt på bakbenen, dessutom så var framhoppningen även idag bara 20x20m. Inte det allra roligaste att hoppa fram på, men han hoppade ändå ganska bra. På banan så kändes han fin, for inte iväg så mycket utan jag fick tillbaka honom och kunde rida på mina planerade språng utan problem faktiskt! Hoppade runt felfritt och hyfsat rytmiskt, dock blev stilpoängen som jag förstod inget att hurra över ;) Nej, men 48p och några utanför placering är ändå inte helt fy skam med Eddie ändå, så jag är nöjd! Det som drog ner det hela var att han inte accepterar hjälperna och att jag blir kvar i handen som det stog i protokollet, och det håller jag med om. Han far iväg och har egna åsikter, vilket gör det svårt för mig som ryttare. Känns inte som att jag hade kunnat gjort så mycket mer för poängens skull, utan det handlar mer om hästens utbildning. Men jag är nöjd med honom!

100cm bed. A:0+A:0

Kändes som att jag hade lite bättre koll på honom och kunde lätta av i handen på framhoppningen, fick ett dåligt språng då det stog folk ivägen så han var tvungen att trampa om, vilket han inte skulle ha gjort för några månader sedan! På banan så hade jag lite dåligt tryck i galoppen och la honom lite utifrån några gånger, så fick två tråkiga nedslag. Först på trean där han inte riktigt stampade av, skulle haft lite mer tryck och supportat honom lite mer där. Sedan blev han lite tjafsig och ofokuserad mot fyran, vilket gjorde att han tog med sig bommen där också. Men efter det så hoppade han fint, speciellt på näst sista och sista oxern som han klippte i ordentligt på. Som sagt så red jag med lite dåligt tryck och han hade lite ojämna språng, men jag är ändå jättenöjd med honom. Tror att han var lite trött (eller dämpad snarare) då han gått lite mer och jobbat på jättebra på marken dagarna innan, men han skötte sig som sagt jättebra!

Detta var alltså sista tävlingen för iår, och jag är otroligt nöjd med Eddie den här hösten måste jag säga! I våras och i början av sommaren så tror jag att vi nästan inte hade en enda start under 10 fel, han kunde riva flera hinder i rad för att han var spänd och stannade om vi låg minsta lilla fel eller jag blev osäker, Kort och gått så tror jag att båda två hade ganska kasst självförtroende. Jag var helt ärligt nära på att sätta ut honom på annons, men min tränare tyckte att "antingen så bryter man ihop eller så biter man ihop, och det första är inget alternativ".

Efter Avesta när vi blev utesluten och fick lämna banan för att vi fick så mycket hinderfel så fick jag nog. Anmälde mig till 80 och 90cm i Hofors, med fokuset på att få en bra runda och bryta mönstret. På första hindret så tänkte han stanna, men då det var så lågt så tryckte jag honom rakt igenom. Kom lite knasigt på ett annat där jag också bara red på för att han skulle hoppa, vilket han gjorde. Sedan dess så har han inte stannat på tävling, utan för varje klass så har självförtroendet blivit bättre hos både häst och ryttare. Han har gjort tre felfria 85 och 90cm och en 0+4fel i 1m, samt två 1m med helt okej resultat. Dom senaste tävlingarna så har han kännts så himla positiv och det har kännts enkelt att rida runt 1m, vilket det inte var för vi säger ett halvår sedan. Visst får han med sig någon bom, men han glad och positiv!

Jag tror att det är viktigt att försöka bryta mönsteret när det har gått dåligt gång på gång, det sätter sig i huvudet på både häst och ryttare. Att bara gå ner och hoppa några jättelåga klasser för att få tillbaka självförtroendet hjälpte med Eddie, och utifrån det så kunde vi bygga upp ett nytt och starkare. Nu har han tom trampat om och hjälpt till när jag har klantat mig, vilket han aldrig hade gjort för några månader sedan. Tom så att Leif blev alldeles förvånad på en träning, haha! Han är ingen dum häst Eddie, men han behöver lite självförtroende och support för att tycka att det är kul. Nu blev det här inlägget lite mer än bara resultat från dagens tävlng, men äsch då ;)
 


Ponnytiden

Jag saknar inte ponnytiden sådär värst mycket, även om det såklart var lite speciellt om man jämför med storhästtävlingar. Jag hade inga större framgångar och fick kämpa väldigt mycket med först min C-ponny och sedan D-ponnyn jag hade, så jag tyckte att det var mycket roligare att gå över till storhäst. Särskillt när man gick från dom till Curre som är stensäker i jämförelse! Storhästar är oftast schysstare om man själv gör rätt, däremot så är dom oftast inte lika självgående som vissa ponnyer kan vara. Men nog saknar jag ändå ponnyerna lite, speciellt Lady som vi sålde 2008. Jag hälsade på henne under några tävlingar, men nu är hon såld igen och står neråt landet. En speciell, men väldigt fin dam!

Något jag istället grämer mig är över mina junior och young rider år som jag har missat när Curre har varit skadad... Inte för att jag tror att jag skulle kunnat hoppa sm direkt, men det hade varit roligt att kunna rida DM eller vara med i elitserien. Nästa år är mitt sista år som young rider, om Curre är frisk då så kanske vi kan hoppa åtminstone DM som går i 125cm. Man kan ju alltid hoppas :)


Detta måste vara 2004, haha. Tyson och jag kom 5a i en LC!


2a placering med Lady efter att ha gjort en av våra bästa rundor, felfri i en förhöjd omhoppning i LB.Fina ponnyn!♥

 


Dagens ridning

Curre
Han kändes pigg och glad, men ändå inte överladdad. Vi är nu uppe i 50min skritt och 7 min trav och eftersom han varken får gå på böjda spår eller jobba med sidvärtsrörelser, så är det bara rakt fram ute som gäller. Men han jobbade ändå på riktigt bra och känns mjuk och trevlig att rida faktiskt! Är riktigt taggad på att rida igång och stärka honom från grunden, så hoppas verkligen att han håller sig frisk nu. Mötte tom bussen efter vägen idag och jag tror nog att jag fick mer panik än Curre, haha. Han är rolig han, i början av turen så hade han något skådespeleri för sig var tittig och rädd för allt möjligt. I vanliga fall är han inte ett dugg tittig, dock gillar han inte mötade fordon som tydligen gick bra idag då han inte ens reagerade för bussen speciellt mycket. Han är rolig den hästen, reagerar olika helt beroende på humöret ;)

Eddie

Hade tänkt att rida ut honom, men såklart så hann det bli mörkt innan jag kom iväg. Är verkligen inte van vid att det blir mörkt så fort nu! Red iaf ut en vända runt byn först och jobbade honom sedan en liten stund på banan. Bara lätt arbete med att få honom runt innerskänkel på böjt spår och rak på rakt spår. I vänster så blev han stjafsig i övergångarna och accepterade inte riktigt bettet, men efter en stund så blev det bättre. Galoppen kändes fin och han jobbade på bra där! Han har varit väldigt jobbig på marken ett tag, men känns som att det börjar släppa lite nu då han har har kännts fin och jobbat på bättre för varje dag :)

Stilhoppning

På söndag är det årets sista tävling för min och Eddies del, som faktiskt går på hemmaplan. Hoppar 0,90m och 1m precis som förra tävlingen, men 90n har faktiskt bedömningen stilhoppning. Ska bli spännande att se hur det går med Eddie! Jag har hoppat stilhoppning två gånger förut, första gången med min D-ponny och då blev vi faktiskt placerade. Sen har jag även hoppat en med Curre också, tror att det var våran andra eller tredje tävling. Han gick dock avd.B som unghäst då, men vi fick också ett protokoll för skojsskull. Kommer ihåg när jag hämtade protokollet och insåg att vi hade lika många poäng som den som vann, haha. Men vi fick nöja oss med en unghästrosett istället för vinst, lite surt tyckte jag såklart ;)

Både min ponny som jag hade och Curre går rytmiskt av sig själv och är ganska bra att rida stilhoppning på, men Eddie däremot... Som sagt, det ska bli spännande att se, haha. Bara han inte kutar på som han gjorde sist bara! Annars så tycker jag att det är ganska kul med stilhoppning, särskilt istället för en vanlig clearound som det brukar vara i 90. Saknar lite det i hoppningen, för det måste vara eklare i dressyren när man får ett protokoll med synpunkter som man kan åka hem och träna på :)
Winningmood

Min favorithäst bland topphästarna idag är defenitvt Winningmood, riden av Luciana Diniz. Sån himla fin häst! Dessutom så är han släkt med Curre, då Winningmood är efter Darco som Curre har som farfar. Nog är dom lite lika allt? Skimmel och lite åt det grövre håller är dom båda iaf, och så den där korta/tjocka halsen ;) Men som sagt, fiiin häst!
Dagens ridning

Eddie
Fick gå ett pass på banan idag. I början så var han lite slingrig, men kändes ändå mer avspänd än vad han brukar när jag joggar fram. Jobbade en del på volten med övergångar och flytta bogarna på den öppna delen, och gick sedan ut och jobbade med skänkelvikningar halvt igenom. I början så var det lite protester när jag började kräva lite mer, men tillslut så kände han riktigt fin och jobbade på bra i båda varven. I galoppen så gick jag in och jobbade på en fyrkant innanför spåret där jag fokuserade på att få honom rakriktad och rida ordentliga hörnpasseringar som man kan göra lite som en bakdelsvändning. Jobbar ofta så i galoppen, då man får hästarna raka och att ta i lika mycket med båda bakbenen istället för att tränga sig mot staketet. Sen är det bra att rida en bit innaför om det har blivit upptrampat/hårt på spåret. Jobbade sedan med förvänd galopp genom att rida in en bit mot mitten och sedan ut på långsidan igen. Eddie jobbade på riktigt bra och kom verkligen igenom! Länge sedan han jobbade så bra och avslappnat faktiskt. När jag sedan travade av så kändes han väldigt loss och gick med nosen i backen och strechade ut självmant. Riktigt nöjd med honom! :)

Curre

Tog in honom själv då jag ville rida när det var ljust, men ändå låta dom andra två vara kvar i hagen. Det var, eh, inte populärt om vi säger så! Han gnäggade och var väldigt upprörd medan jag gjorde iordning honom, men det gick bättre än vad jag hade trott faktiskt. Under ridturen så var han lite upptrissad och pigg, men skötte sig bra. Kändes väldigt mjuk och trevlig att rida! När vi kom tillbaka så blev han ännu mera upprörd över att vara själv i stallet, så fick ta av sadel och träns och kasta in honom i boxen tills jag hämtat in dom andra. Men det är bara att träna på tills han lär sig att han inte dör av att vara själv. Eddie går det numera superbra att ta in själv och lämna ensam i hagen, han bryr sig inte alls längre. Men nog blir dom väldigt beroende av varandra när dom bara är 3 ;)
Dagens ridning

Eddie
Red ut honom en sväng i skogen. Klättrade först uppför en ganska brant backe i skritt, sedan lite trav på grusvägen där jag ställde och flyttade lite. I början så var han lite spänd och tjafsig, hittar på en massa saker för att slippa undan. Biter tag i bettet och drar iväg åt något håll om jag inte är beredd och ålar är saker han kan hitta på. Var då bara bestämd och ville att han skulle vara högerställd när jag ställde höger osv. Efter ett tag så kändes han mycket bättre mellan hand och skänkel och jobbade på bra. Galopperade sedan efter sandvägen (ca 400m kanske?)2 vändor, och andra vändan så slappnade han av och satte under sig riktigt bra! Efter det så kändes han väldigt loss och fin, travade på avslappnat i en rund form och kändes fin och jämn i handen. Nöjd!

Curre

Fick vila idag då jag inte hann ut innan det blev mörkt, vill hellst rida honom när det är skapligt ljust då han måste ridas ut på rakt spår. Tycker det är totalt ologiskt att man vrider tillbaka klockan under vintern, för nu blir det ju mörkt ännu tidigare! Blir lika irriterad varje år i den här tiden ;) Istället så tog vi fram klippmarskinen och rakade av honom sin björnpäls! Hade tänkt att han skulle få ha kvar den tills han börjar ridas ordentligt, men han sätter så otroligt mycket päls och blir redan nu svettig och lite matt. Så idag rök den, och riktigt fin blev han! Enda gången som min annars så tuffa häst blir ynklig är när klippmarskinen komer fram, haha. Men idag gick det faktiskt riktigt bra, tom hakan kunde jag klippa utan att behöva brottas med honom. Så han var duktig! :) Glömde dock att ta före och efterbilder...
2 år med Eddie

Jag har inte riktigt koll på datumen, men den 22 oktober så hade Eddie bott hos oss i exakt två år! Tycker faktiskt att han har utvecklats väldigt mycket under dom här två åren. I början så kunde man knappt rida ut utan att han stod på bakbenen och vågade inte gå förbi något, medan han nu är världens snällaste att rida ut på! Tom mamma (som inte ridit regelbundet på flera år, bara någon enstaka gång) har ridit ut på honom utan problem. Han hade också svårt med galoppfattningarna och orkade inte hålla ihop sig alls i galoppen, vilket har blivit betydligt bättre.

I hoppningen så har han utvecklats massor, från att inte backa av alls och knappt kunna galoppera rakt mellan två hinder, så hoppar vi nu banor upp mot 110 utan problem. På tävlingsfronten så hade vi en väldig svacka ett tag, men som vi nu har tagit oss ur och han har gjort några riktigt fina rundor nu på slutet. Det har varit mycket kämpande med den här hästen, men han har veckligen utvecklat mig som ryttare otroligt mycket!

Första dagen hemma hos oss
Första tävlingen, januari 2010
Några ganska nytagna bilderEddies andra 1m, mars 2010


Oktober 2011
RSS 2.0