Mina bett

Jag har tidigare gjort inlägg om mina schabrak och mina täcken del 1 och 2 som ligger under kategorin "Min utrustning". Jag tänkte nu visa mina bett som jag brukar använda till mina hästar!

TRÄNSBETT MED LÖSA RINGAR


Tvådelat tränsbett- Brukar använda detta till Curre, dock är det 13,5cm och egentligen lite för stort för honom. Men brukar ha det om vi är ute och skrittar tex. 

Tvådelat tränsbett-
Samma som ovan fast en storlek mindre, alltså 12,5. Brukar använda detta till Eddie ganska ofta då han går mycket bättre på tvådelade än tredelade bett. Har dessutom satt på bettskivor då han är lite känslig i mungiporna och plus att bettet ligger stadigare i munnen.Tredelat Sprenger KK-ultra-
Det speciella med detta bett är att mittendelen är roterad 45 grader, och ska alltså ligga mycket bättre i munnen än vanliga tredelade bett. Dessutom är det i Aurigan, ser nästan ut som mässing och ska smaka lite mer för hästarna. Har använt detta på många hästar och tycker att dom gått bra på det.

Tredelat med koppar- Ett vanligt tredelat med koppar i mitten och resten är lite rostigt, vilket smakar mer än rostfria bett.

Tredelat rostfritt-
Vanligt tredelat i rostfritt stål.

BETT MED FASTA RINGAR

Tvådelat eggbett- Ganska tjockt tvådelat bett med fasta ringar. Brukar oftast rida Eddie med detta bett, och han brukar gå väldigt bra på det.Tvådelat D-ringsbett i gummi-
Ett gammalt bett som mamma hade till någon av sina hästar. Har ridit Curre på detta flera gånger och tycker att han går väldigt bra på det. Tror jag har ridit Eddie på detta en gång, och även han gick bra på det har jag för mig.

Tredelat D-ringsbett med kopparrulle-
Brukar ha detta på Curre, men har även ridit Eddie med detta. Dock är det 13,5, så alltså lite stort åt båda två. Men tycker att båda har gått ganska bra på det. Finns att köpa hos Hööks.

OLEDADE BETT

Novabett- Ett silikonbett med lösa ringar, väldigt mjukt och skonsamt. Brukar bara rida Eddie med novabettet, och tycker att han brukar gå ganska bra med det.

BETTLÖSTHackamore- Bukar rida Eddie med hackamore som omväxling. Då han är väldigt känslig i munnen så trivs han bra med bettlöst, dock kan han bli lite stark om man hoppar eller galopperar ute i skogen. Dock tycker jag att det kan vara svårt att komma åt dem på hack, men Eddie har faktiskt jobbat ganska bra med det.

Curre
-  Brukar variera mellan tvådelade och tredelade bett. Han är inte speciellt känslig och det brukar inte vara någon större skillnad på vilket bett man rider med. Har dock bara ridit honom med tränsbett och inget speciellt skarpt bett.

Eddie- Brukar rida honom på tvådelat, rakt och bettlöst. Anledningen att jag inte rider Eddie på tredelat är att han inte gillar "rörliga" bett, utan tvådelat och rakt trivs han bättre med. Gärna fasta ringar och bettskivor som gör att bettet ligger lite stadigare då han är väldigt känslig. Han har dessutom haft problem med munnen, så brukar rida med bettlöst mest för att munnen ska få "vila" lite ibland. 

Som ni ser så rider jag mest med vanliga bett och inget speciellt skarpt bett då jag inte tycker att mina hästar behöver det helt enkelt. Ingen av dem är speciellt stark så jag behöver betsla upp. Brukar byta bett efter kanske tre dagar, mest för att det är bra att variera. Rider man med olika bett så blir det inte ett och samma tryck som när man rider med samma bett.

Det var alltså dom betten som jag brukar rida med och vad mina hästar brukar gå bäst med :)

Kommentarer
Postat av: tilda

äntligen ngn som fattar att man inte MÅSTE rida med superskarpa bett, haha ;) fin blogg du har!

2011-01-05 @ 21:07:53
URL: http://harmonyhorse.blogg.se/
Postat av: Karin

Kommer din träns med? :D

2011-01-07 @ 20:56:51
Postat av: Emblem

Du råkar inte ha något tredelat mässingbett i stl 11,5 cm med små bettringar till salu? :)

2011-08-15 @ 13:10:52
URL: http://emblems.blogg.se/hast

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0