Dagens ridning

Eddie

Red ut honom en sväng, som vanligt ungefär. Faktiskt så var han väldigt lugn och avslappnad idag! Kunde galoppera i ett lugnt och rytmiskt tempo där han satte under sig, och sprang inte alls iväg som han kan göra när vi rider ut/han är spänd. På slutet så jobbade jag lite skänkelvikningar i skritt, vilket han gjorde väldigt bra. Man behöver i princip bara tänka hjälperna så flyttar han undan. Han var ovanligt avslappnad idag, men ändå framåt. Riktigt nöjd med honom idag! Faktiskt så är det han som ska få följa med på träningen imorgon, så det ska bli spännande. Han har inte klivit över en bom sedan slutet av oktober, så vi får ta det lite lugnt såklart :)

Curre

Vila. Han skulle egentligen inte vilat idag, men så kom jag på att Eddie var tvungen att klippas osv. Man blir inte direkt mer motiverat när man bara kan rida ut samma gamla vägar... Men resten av veckan så ska han ridas ordentligt!

Eddies senaste träning som var i Oktober, där det faktiskt gick riktigt bra!

Filmer från träningen

Har äntligen fått upp två videoklipp på youtube från förra veckans träning då vi hoppade bana!

Travhoppar banan sista gången och lite högre.


Hoppar banan. Som ni ser så är det allt annat än perfekt, men han hoppade riktigt bra och det var trots allt snart 2 år sedan vi hoppade bana! Jag får inte riktigt med yttersidan i svängarna och det är det som är det största problemet. Sen måste ni ju checka in hans lilla kick efter att vi rev ;) Haha, visar tydligt att det minsann inte var hans fel!
Gårdagens ridning

Kunde av någon anledning inte komma in på internet igår, så skriver nu istället.

Curre och Eddie


Eftersom jag hade lovat min syster att rida hennes ponny så red hon Eddie och jag Curre ut en sväng. Red upp på skogen, och det gick faktiskt ganska bra att rida där! Det hade åkt skotrar och packat snön som höll för hästarna, så kunde för en gång skull ligga på och galoppera utan att behöva tänka på underlaget. Sista biten innan vi kommer ut från skogen så sjönk dom ner lite, men annars så gick det bra att rida där. Med Curre så fokuserade jag mest på att han verkligen skulle bjuda fram till bettet. Nu när det varit så dåligt underlag ett tag så blir det att man sitter och håller igen lite, och han är en sån häst som behöver jobbas mycket framåt. Krävde inte så jättemycket av honom, men han kändes fin mot slutet.

Chino


Bråkponnyn. Nej, men han var fin idag! Började med att rida ut en sväng där jag först koncentrerade mig på att han skulle gå att ställa år båda håll. Han gick imot högerskänkeln lite, men efter ett tag så släppte det. Jobbade sedan med skänkelvikningar och öppna, där jag fokuserade på att han verkligen skulle flytta undan för skänkeln. Red sen in på banan och fortsatte att jobba med skänkelvikningar. Efter hand så började jag trava honom och jobbade bara med att han skulle runda sig för innerskänkeln.

Tillslut när han kom loss lite så kunde jag sitta ner och jobba honom i både trav och galopp utan att han surade till. Precis vid galoppfattningarna så blev han lite sur, men började inte stanna och tjafsa. Så jag är väldigt nöjd med honom idag! Kunde rida på både stora och små volter utan några problem alls. Igår när Angelica red så kunde hon knappt rida på en volt utan att han stannade och började bocka och tjafsa, så jag vet inte vad som rör sig i huvudet på honom. Men ska iaf rida honom några fler dagar i veckan och få loss honom lite. Men när han inte blir sådär tjurskallig så är han en grymt fin ponny! Lyhörd och välutbildad. Förmodligen så är han lite ur form just nu när han inte gått ordentligt på flera månader och han reagerar inte som normala hästar/ponnyer när det tar imot lite ;) Problemet är att man måste lirka med honom, och inte säga åt honom. Vilket kan vara svårt.

Dagens ridning

Eddie

Jobbade honom på banan en stund, dock så blåste det sjukt mycket idag! Kändes som att jag skulle blåsa ur sadeln vissa stunder. Eddie var ju såklart väldigt spänd pga vädret, men jag tycker ändå att han skötte sig väldigt bra! Fokuserade mest på att han skulle ta mina förhållningar och runda sig ordentligt för innerskänkeln. Blev mest jobb i skritt och trav, men tog även en liten galopp där han var fin. I början så var han som sagt ganska spänd och tittig, men mot slutet så blev han finare! Red inte så länge, ca 20min kanske. Del pga vädret och sen så är det inte superbra underlag på banan just nu, lite halt och stumt.

Curre

Red först ut honom en sväng och sedan blev det lite jobb på banan. Han var pigg och lite på tårna eftersom det blåste så mycket, men han kändes framme och jobbade bra. Började med att rida lite sidvärtsrörelser och red sedan lite allmänt i trav och galopp. Mest känna att han bjuder fram till bettet och rundar sig för innerskänkeln. I högergaloppen så tycker han att det är jobbigt att ta för sig med det högra bakbenet (som är hans svaga), så petade till honom lite med dressyrspöet och det fick honom att komma igång och ta för sig. Är nöjd även med honom! :)

Cuwento, mitt allt.

Ett inlägg jag skrev någon dag efter träningen i tisdags, men publicerar det nu.

Känslan av att hoppa Curre i tisdags var helt underbar! Trots att vi gjort så många bättre rundor så var jag så himla lycklig efter denna träning. I snart två år har jag väntat på detta. Under tiden så har jag pendlat mellan hopp och förtvivlan, och jag vet inte hur mycket jag har gråtit över denna häst och den situation vi hamnat i. Från början så visste vi inte om han skulle bli bra igen och ännu mindre om han skulle komma tillbaka fullt ut. Men att ge upp honom har aldrig funnits, för det måste finnas en mening med att jag fick denna häst.

Två år är lång tid och när jag berättar för folk hur länge han varit borta så får man ofta "Oj!" till svar. Men varje litet steg framåt under dom här två åren har varit en seger i sig. Veterinärbesöket när vi konstaterade att det var värre än vad vi trott med honom glömmer jag aldrig. Ännu mindre veterinärens ord, "Det finns inga garantier för att han ska bli helt bra igen". Några månader tidigare så var jag väldens lyckligaste som precis känt på framgångar jag aldrig tidigare haft. Nu var allt borta, om man inser hur skört allt egentligen är. Hur ens liv snabbt kan förändras och bli som man aldrig tänkt sig. Plötsligt var tävling och framgång inte längre viktigt. 

Första återbesöket efter att han blev satt på boxvila glömmer jag heller aldrig. Det var den första gången som det vände, och han började att bli bättre. Men skrittprommenaderna var en mardröm. Att stänga in sin häst medan dem andra hästarna är ute var allt annat än lätt. Att leda eller rida en 600kg häst som bara kan explodera när som helst är något som heller inte varit särskilt kul eller lätt. Tårarna som kom när jag trodde att vi aldrig skulle klara det, men det gjorde vi. För jag gav aldrig upp.

Att se sin häst i hagen efter 6mån boxvila eller att för första gången släppa ut honom i en stor gräshage efter att han stått i sjukhage. Att se sin häst glad och lycklig, och få vara häst igen! Det har varit dom mest fantastiska ögonblicken som jag aldrig kommer att glömma. Alla dom framstegen har varit så stort. Att känna lyckan efter att galoppera sin häst för första gången på ett år. Men aldrig har jag kunnat vara säker, utan tanken av att ett bakslag kan komma när som helst har hela tiden legat och knagt i bakhuvudet. Vilket det fortfarande gör.

Jag har hela tiden varit inställd på att vi aldrig skulle komma tillbaka, jag vågade helt enkelt inte tro det. Så att få träna och hoppa Curre igen betyder mer än någon kan förstå. Efter att ha gått igenom allt detta, efter alla tårar så har vi kämpat oss tillbaka. Än är det inte slut, och det kan komma ett bakslag som säger att han inte kommer att hålla för hoppning och tävling. Det är det som är värst, att inte veta. Men känslan att hoppa Curre igen är verkligen helt fantastiskt. Jag hoppas så innerligt att han får bli frisk och återställd, att vi tillsammans får komma ut på tävlingsbanorna och kämpa oss uppåt. Han är i mina ögon en fantastisk individ och en sån där häst som man bara får en gång i livet.

Man kan aldrig ta livet för givet, utan det gäller att ta vara på varje dag. Det har jag lärt mig. Jag stressade aldrig med Curres igångsättning, jag njöt av att äntligen få sitta på hans rygg igen. Det var viktigast♥


Dagens ridning

Curre

Vila.

Eddie

Red ut en sväng ner förbi skidanläggningen. Eddie var fortfarande pigg och låg på en del, men mot slutet så slappnade han av och jobbade bra. I galoppen så vill han gärna ligga på, men även där så lugnade han till sist ner sig och väntade. Jobbade som vanligt med ställning, sidvärtsrörelser och övergångar/halter. Känns som att det jag fokuserat på i vinter äntligen börjar ge lite resultat! Nu tar han mina förhållningar ganska bra, och bara han slappnar av så börjar han tänka framåt nedåt, trots läskigheter längs vägkanten. Ska bli intressant att börja hoppa honom igen! :)

Mars 2010. Eddie första, och hitils enda rosett. 
Men fler ska det väl bli iår? Vi får hoppas på det!

Veckans hiss

Det var länge sedan jag körde hissa & dissa, så jag tänkte faktiskt börja köra detta igen! Dock så blir det "veckans hiss/diss" istället, och jag hissar eller dissar en sak istället för att rada upp en massa. Hoppas detta blir något kul i bloggen :)Öronmuffar! Jag hade nog aldrig klarat av denna vinter utan mina öronmuffar under hjälmen. Det räcker med att det bara är några minusgrader och blåser så känns det som att mina öron ska ramla av! Nej usch, det gör verkligen stor skillnad att rida med öronmuffar till skillnad från att rida utan tycker jag!

Jula.se

Köpte ett par såna här i fleece på Jula förra vintern, kostar nu 10kr såg jag. Billiga, och eftersom man har bygeln i nacken så fungerar det utmärkt att ha dem under hjälmen! En billig och bra investering tycker jag :)FrågaSvar: Ja, visst gör han! Jag har ett par Dyón stövelskaft, som jag är jättenöjd med! Otroligt sköna och har framförallt superbra passform. Dock så ska man tänka på att köpa dem lite tight då dem töjer sig en aning (iaf mina). Mina satt tex snortight i början, och nu sitter dom perfekt :) Stövelskaften som jag har finns faktiskt på rea HÄR. Dock så har ju Dyón fler modeller, och det bästa är nog att prova vilka man gillar bäst :) Men passformen skulle jag nog säga att den är oslagbar!

Dagens ridning

Eddie

Red ut honom en ganska lugn runda på morgonen. Han var lite varm i "bullen" där han trampade sig, så tog det lite lugnt. Han var dock väldigt pigg och skyggade för snökluvor längs vägen, men efter ett tag så slappnade han av lite. Jobbade honom en liten stund i skritt vid en vändplan, bara ställa igenom och känna på honom. Stundtals så kändes han fin. Han har ju tagit det lite lugnare några dagar nu, så han har säkert lite överskottenergi skulle jag tro. Även i hagen så har han bockat och haft sig! Ser så roligt ut när han bockar, haha. Söten :)

Curre

Han kändes faktiskt riktigt pigg idag! Han brukar inte vara det, men idag så låg han på och hade lite mer egen energi! Så passade på att använda energin och red ganska mycket skänkelvikningar, övergångar och samlade upp honom lite mer. Efter ett tag så kändes han väldigt fin, och sista galoppfattningen gjorde han riktigt bra och hade en rund och fin galopp. Mycket övergångar till galopp brukar få honom jobba på med bakbenen och bli väldigt fin! Dock så var han lite "grejjig" med munnen, vilket han inte brukar vara. Har ridit på ett lite för stort två-delat bett några dagar nu, så nästa pass får han nog gå på en D-bett eller det vanliga tredelade istället. Men annars så var han jättefin idag!

Gårdagens och dagens ridning

Igår

Curre

Hoppträning i Gävle.

Eddie

Red ut honom en sväng, mest skritt och trav. Han var pigg och lite spänd, men jobbade riktigt bra efter ett tag. Jobbade en del skänkelvikningar och öppna längs vägen, för att lösgöra och få honom lite mer koncentrerad. I traven så blir han ganska spänd, men försökte få honom att slappna av och sänka sig. Stundtals så var han väldigt fin, så det går framåt tycker jag :)

Idag

Curre & Eddie

Min syster red Eddie och jag Curre. Blev en ganska lugn tur idag med mest skritt då Curre tränade igår. Kortade tyglarna på slutet och kollade av att han hade bakbenen på plats, och efter ett tag så kändes han väldigt fin!

BäbisCurre på en av våra första tävlingar, Div 3 i Ockelbo 2008. 
Har ju inga nya bilder, så det fick bli en gammal idag!

Hoppträning

Var som sagt iväg till Gävle på träning med Curre igår, vilket gick väldigt bra! Vi trimmade dem inte gemensamt, utan red fram själva. Började träningen med att jobbade över ett kubhinder på volt där vi tränade rytm och tajmning. I vänster varv så gick det jättebra, men i höger så skjuter han gärna ut bogen och jag får ingen riktigt bra anridning och rytm. Så måste verkligen jobba med att få honom mer liksidig! Men annars kändes det bra.

Sedan så travhoppade vi en bana med 7 hinder, varav en kombenation. Hoppade först ett varv lite lägre, och sedan ett varv lite högre. På slutet så rullades travbommarna in och vi gjorde allt till en bana. Vi hoppade banan på runt 1-1,10m, och Curre hoppade verkligen helt grymt! Det är första gången vi hoppar bana på snart två år, så det märktes att vi var lite ringrostiga. På ett räcke ur sväng så hade jag för dålig galopp så vi kom lite nära, vilket gjorde att han petade ner det. Efter hindret så slår han på ett bocksprång för att han blev så förbannad när han rev, haha.

Men det största problemet som vi har och som märktes väldigt tydligt idag är att jag inte riktigt får med yttersidan i svängarna, får då en dålig väg och tappar rytmen. Speciellt i en U-sväng från kombenationen upp till en oxer så fick jag inte med honom, utan kom lite på tvären och tappade rytmen. Fick lägga en volt framför oxern någon gång då jag inte hade koll på yttersidan. Fick göra om den svängen som inte blev optimal, men med tanke på Curre histroria så tyckte Leif inte att vi skulle hoppa honom mer. Men detta är något vi verkligen måste jobba med!

Annars så hoppade han riktigt bra idag! Han är verkligen grymt härlig när det börjar bli lite höjd. Trots att vi inte alla gånger kom helt optimalt så försöker han verkligen att vara felfri. Jag hade nästan glömt bort hur okomplicerad han är att hoppa! Visst blir han lite stark ibland, men han tänker alltid själv och är med på noterna. Det är bara den där yttersidan som måste komma med, sen så! Men han hoppade verkligen riktigt fint, vilket även Leif tyckte. Den känslan kommer jag att leva på ett bra tag!

Ska försöka att fixa filmerna imorgon då det är så segt att ladda upp dem på youtube... Kan ju inte klippa ihop filmerna heller, vilket gör det extra segt. Någon som vet om ett bra redigeringsprogram?
Provar att mobilblogga

Är just nu på väg hem från träning i Gävle, och Curre hoppade verkligen grymt idag! Han ger verkligen en fantastisk känsla. Bästa hästen :). Även Leif tyckte att han hoppade fint. Skriver mer Ikväll, lägger även upp några filmsnuttar då!

Dagens ridning

Curre

Red ut honom en ganska lagom runda idag, då det är han som får följa med på träningen imorgon. (Vill åka till ridhus och hoppa Eddie något språng innan han får följa med på träning). Curre var iaf väldigt fin idag! Det var någon plusgrad ute, så inte allt för hårt i marken. Jobbade lite skänkelvikningar, öppna och tagen bakdel i skritt, vilket han gjorde bra och flyttade undan bra för skänkeln. I traven så fokuserade jag på att få honom bättre mellan hand och skänkel, att han tar mina förhållningar och inte ligger på för mycket. Tycker faktiskt att han blivit lite piggare sedan vi började ge honom Krafft Sport! Joggade bara honom och gjorde några galoppfattningar, men han var fin och jobbade under sig riktigt bra mot slutet! 

Eddie


Vila. Han hade lyckats trampa sig få framsidan av ena frambenet och fått en rispa. Tvättade rent det, och man såg inte ens rispan. Men eftersom han fått en liten bula så fick han vila för säkerhetsskull, det gör ändå ingen skada. Tror inte att det är någon fara, då det var på framsidan på "smalbenet" om jag ska jämföra med oss människor.

Ni missade väl inte bilden jag mms:ade in? Den högen var inte rolig att skotta undan! Precis framför stalldörren när jag skulle ta in hästarna... ;)

Kuul att all snö från taket nu ligger fram...

photo0188 (MMS)

Kuul att all snö från taket nu ligger framför stalldörren...!


Dagens ridning

Eddie

Skrittade ut en tur eftersom han tränade igår. Red honom på hacket idag, vilket var länge sedan. Dock så är han ganska svår att komma åt på det tycker jag (iaf när man rider ut) och jobbade inte jättebra. Travade även lite, och han lyssnade ganska bra faktiskt. Ett ganska kravlöst pass för honom idag.

Curre

Red först ut en sväng och sedan blev det lite trimm på banan. Nu när det är lite varmare ute så var banan inte lika hård, utan helt okej att rida på. Jobbade mest med att få igång bakbenen och få igenom sidorna på honom. Efter en stund så kändes han ganska fin faktiskt, både i traven och galoppen. Iaf med tanke på hur han kändes igår så är jag väldigt nöjd! Avslutade med att travade av honom i en lång och låg form, där han var stadig och jobbade bra. Blir dock svårt att rida seriöst på banan och han halkade någon gång, men det är ju bättre än inget..

Nu fungerar det!

Nu fungerar det att lägga upp klipp från youtube på bloggen! Jag hade tydligen inte klickat i en speciell knapp, men nu när jag gjorde det så fungerade det att lägga upp filmerna hur bra som helst. Konstigt nog så har det fungerat förut utan att jag visste om knappen? Men tur jag har läsare som vet bättre än mig! :) Har iaf uppdaterat inlägget om förra veckans träning med två klipp på Curre och mig när vi hoppar två slingor.

Har även en jättesuddig och dålig film från denna veckas träning när vi hoppade en övning. Vet inte om det är värt att jag lägger upp den. Men är det intressant så kan jag göra det :)

Filmer från hoppträning

Laddade upp två filmer på youtube från förra veckans träning, alltså inte från träningen sist utan veckan före. Dock så fungerar det inte att lägga upp filmerna i ett inlägg, har försökt flera gånger! Så jag får helt enkelt länka till filmerna så länge, tills jag har löst det helt enkelt.

Film från första rundan:
http://www.youtube.com/watch?v=92HzolaIPlo

Film från andra rundan som är lite högre:
http://www.youtube.com/watch?v=Un-LERzR6Ck

Någon mer som har haft samma problem, att det inte går att lägga in filmer från youtube i ett blogginlägg?


Dagens ridning

Curre

Red ut en ganska lång tur idag, dock blev det bara skritt och lite trav pga underlaget. Verkligen värdelöst att rida just nu... Curre har tagit det lite lugnt nu några dagar, och var riktigt stel och jobbig att rida idag. När han har såna dagar så blir han väldigt tungriden, till skillnad från Eddie som alltid är så lätt och med mycket blod i. Jobbade honom även en stund på en parkering och fokuserade på att få igång honom och få loss sidorna. Flyttade även undan honom för skänkeln i öppnor och skänkelvikningar. På slutet när vi red hemåt så lossnade han och kändes ganska fin. Säger som de flesta, Skulle verkligen inte tacka nej till ett ridhus just nu! Så det kan bli lite ordentlig ridning. Curre blir som en klump när han inte rids igenom ordentligt...

Eddie

Dressyrträning för Pernilla i Ockelbo.

Hittade en ganska fulsöt bild på Curre från förra våren! Haha, såå Curre!

Dressyrträning

Idag var det äntligen dags för dressyrträning för Pernilla! Har inte tränat för henne på flera månader, så det var riktigt kul! Eddie fick följa med idag, och det var en riktigt bra och nyttig träning för honom.

Han var väldigt spänd idag och sprang under hela lektionen och skrek åt sin kompis ute i transporten... Men ska jag kunna åka och tävla med två hästar i framtiden så är det väl lika bra att han vänjer sig antar jag? Men irriterande är det när man knappt hör vad tränaren säger... ;) Men åter till träningen så var det mycket fokus på att få bakbenen på plats, och då särskilt att han sätter under sig sitt högra bakben och inte ramlar ut från voltspåret. Vi varierade mellan att rida på volten, gå in och jobba på en mindre volt och på fyrkantspåret. Hela tiden var det fokus på att han skulle sätta under sig och gymnastisera sig högra bakben.

Efter ett tag så fick jag bakbenen bättre på plats och bitvis så var han riktigt fin! Han accepterar bettet mycket bättre nu än för några månader sedan, och är inte alls tjafsig som han var förut. Bitvis så blev han sådär okoncentrerad och började skrika, men bara man ignorerade det så slappnade han tillslut av och hade fokus på sin uppgift. Pernilla tyckte att det var bra att jag inte brydde mig om att han stirrade upp sig, utan red bara vidare och följde min plan. I själva verket så var jag jätteirriterad över att han skrek, men lät det inte påverka mig. Något jag fokuserat på väldigt mycket, att behålla lugnet och följa min plan! 

Vi jobbade bara med traven idag, men trots att han var som han var så är jag väldigt nöjd med dagens träning! Bara att jobba vidare så gott det går i detta januari-väder, så blir det nog väldigt bra. För det kändes ändå som att vi tagit ett steg framåt, trots att vi inte varit iväg och tränat på ca 3 månader :)

Dagens ridning

Eddie

Red ut en längre sväng idag. Han vilade ju igår, så han behövde komma ut på en längre tur om han ska träna dressyr imorgon. Dock är vägarna isiga och hårda, så det blev mest skritt och lite trav. På vägen dit så var han pigg, spänd och okoncentrerad. När han har såna dagar så bara "stänger" han av och lyssnar varken för framåtdrivande eller förhållande hjälper, utan ska bara titta på allt annat. Red dessutom ner mot skidanläggningen, och där är det extra intressant och konstigt tycker Eddie. Så största delen av ridturen gick åt till massor av halter. Lyssnade han inte så ryggade vi några steg.

Efter ett tag så började han äntligen att koncentrera sig och lyssna mycket bättre på mina förhållningar och bar inte väg i traven. I slutet så slappnade han av och jobbade avspänt i en trevlig form, vilket han inte gjorde i början! Man måste verkligen vara konsekvent med honom, för annars blir det bara dragkamp och eftersom han är så känslig med munnen så blir han jättetjafsig och dragig. Men gör man det tydligt för honom så fungerar det tillslut!

Curre

Blev en lugn tur med mest skritt för hans del. Jobbade honom lite i skritt, och han kändes ganska fin! 

FrågaSvar: Bra att du tog upp det, för flera undrar säkert då jag inte nämnt så mycket om det! Men det är helt enkelt så att innan jul så fick Eddie sin vintervila. Eftersom han även lyckades vricka sig i samma veva så fick han en längre vila än vad jag hade tänkt från början och stod i ca 5 veckor. Hade egentligen tänkt att han skulle få sin vintervila i ca 3 veckor, men så blev det iaf. Eftersom Curre håller på att byggas upp så har han inte fått någon vila, utan har hållits igång hela tiden och därför fått vara med på träningarna den senaste tiden. 

Anledningen till att Curre har fått följa med på dom två träningarna som har varit nu efter juluppehållet beror på att jag inte tyckt att Eddie varit fullt igång för att hoppträna. Men nu är han igång och på lördag så ska han få följa med på dressyrträning! Troligen så kanske har får följa med och hoppa på tisdag också, vi får se. Så jag har inte glömt bort Eddie, utan han ska igång och börja träna nu! Framöver så kommer jag att variera träningarna mellan båda hästarna. Sen så får vi ju se om Curre fortsätter att hålla sig fräsch, det vet man ju inte heller. Men just nu har jag tänkt såhär iaf :)

Dagens ridning

Curre

Skrittade bara ut en sväng. Det är riktigt dåligt underlag ute just nu, isigt och jäkligt. Usch för att bo här då! Men Curre var iaf pigg och glad, när han äntligen fick gå en annan väg.

Eddie

Vila. Han har lyckats trampa sig på ena framskon, dock sitter den fortfarande kvar men har liksom vridit sig och står ut en bit från trakten på ena sidan. Eftersom det är ganska hårt ute just nu (sjunker inte ner i någon snö) så fick han vila idag. Hovslagaren kommer ändå imorgon och fixar skon!

Hoppträning

Dåligt med uppdatering här, men nu kommer det iaf en inlägg om träningen igår!

Var som vanligt iväg och tränade för Leif på GRS igår morse, och även denna gång så fick Curre följa med. Först så trimmade vi gemensamt, på volten och sedan på ett mindre fyrkantspår där vi flyttade dom längs långsidan och jobbade dem utåtställda på den andra långsidan. Curre kändes sådär, han blir ju lätt lite seg för hjälperna när man trimmar/rider dressyr. Som Leif sa, nu skrittar han nästan med bakbenen! Så måste jobba mycket mer med att han tar hjälperna och anstränger sig mer! Men så slutet så lyssnade han bättre och kom loss lite mer i sidorna, och då kändes han ganska fin.

Sedan så jobbade vi med två små låga räcken på kortsidan, som stod på en båge. Där rullade vi runt på en volt och red på 4-6 galoppsprång mellan hindren. En gång så var jag beredd att rida på 6 och red då ganska kort in, precis då säger han att vi ska rida på 4! Men jag höll bara om lite mer, så klev Curre på och tog det på 4. Han har verkligen lätt för att länga sig!

Sedan så hoppade vi en evighetsbana med räckena på kortsidan, snett igenom till en kombenation, ut till andra kortsidan och hoppade två oxrar (som stod likadant som räckena på andra kortsidan), snett igenom till en kombenation och sedan börjar det om på räckena på kortsidan igen. Vi hoppade runt några varv, och Curre gjorde det som vanligt enkelt. Han är så okomplicerad att rida i såna här övningar, så det är bara att rulla på. Hade ingen superkänsla, men det kändes bra! Första gången vi rider "bana", dock låg det på max 90cm kanske.

Avslutade träningen med att hoppa en serie med två kryss, markbommar och till sist en kryssoxer två eller tre galoppsprång efter kryssen. Jag gjorde en riktigt tabbe och kom helt fel in i serien, men Curre rättade till det snabbt och studsade igenom serien som inget! Näst sista gången så drog han lite åt höger och petade då ner den högra bommen på kryssoxern. Såklart så blev han sur och kickade lite efteråt, haha. Sedan så la Leif upp bommarna till krysset på stöden, så oxern blev 110-120 kanske med bakbommen? När vi red över markbommarna så kände jag hur han laddade, och gjorde sedan ett kanonsprång över oxern! Vilken känsla! Synd att pappa inte filmade det...

När jag travade av honom så hade han verkligen kommit igång och kändes väldigt fin. Är över lag väldigt nöjd med honom, och sista språnget var grymt! Länge sedan jag hade den känslan. Han är så himla okomplicerad och allt känns som en barnlek när man sitter på honom jämfört med Eddie. Sån himla skillnad! Eddie är ju väldigt orutinerad, men Curre har det nog i sig att han är så hinderklok. Nu ska jag inte ösa mer beröm över min häst, men känslan att rida honom är GRYM! Aldrig är jag så säker som jag är på honom :) En häst man verkligen får självförtroende av!

BÄST♥


 


Ingen ridning idag

Har varit iväg till Stockholm med min pappa och hjälpt honom idag, så var borta från åtta och kom hem strax före åtta på kvällen. Släppte ut hästarna och mockade imorse, men hann tråkigt nog inte rida någon av hästarna idag... Gillar egentligen inte alls att Curre vilar idag då vi ska träna imorgon, men nu fick det bli så. Hade väl kunnat skritta ut honom en sväng på en gång när jag kom hem, men så blev det inte. Vi får helt enkelt se hur han är imorgon!

Var in en sväng på Stockholm Ridsport, och där blev det läderlotion från Akene (Butet). Smörjde in mitt Dyón träns när jag skulle packa inför imorgon, och jag gillar det verkligen! Dock så är den ganska dyr, så det blir bara till att smörja tävlingsgrejorna med den, haha ;)

Läderlotion från Akene, kostade 298kr på Stockholm Ridsport.Dagens ridning

Chino

Har lovat att hjälpa min syster med hennes ponny, så red honom ett pass på banan idag. Han är en väldigt speciell ponny som så fort man kräver för mycket av honom så början han bocka. Då menar jag riktigt fula bocksprång på samma ställe tills man åker av. Så Jag började först med att känna igenom honom hur han kändes i alla gångarter. Han vill inte gärna sätta under sig höger bakben och blir tjurig när man kommer åt honom. Så jag försökte bara att lirka med honom, använda mjuka hjälper och inte gå över gränsen. Jobbade sedan skänkelvikningar på diagonalen, vilket han har väldigt svårt för just nu. För vänster skänkel så går det bra, men undan höger så blir det protester. Men jag tycker att det blev bättre på slutet och han flyttade mycket bättre. Lite mer jobb så kommer han snart i sin gamla form igen. Men det mest positiva var att jag kunde få igenom det jag ville utan att han satte igång med sina fula bocksprång!

Curre och Eddie


Blev en uteritt efter vägarna med båda. Jag red Curre och min syster red Eddie. Blev mycket jobb med skänkelvikningar, öppna, tagen bakdel och övergångar för Curres del. Han kändes fin och flyttade undan bra för skänkeln. Han höll sig även kvar i samma balans i galoppfattningarna och bar inte iväg. Hade kanske velat ha honom lite lättare i handen, men han var annars fin och jobbade på bra :)


Jag och Chino under en dressyrtävling 2009.

Dag 9 - Mitt bästa häst minne

Detta är faktiskt riktigt svårt då jag har flera riktigt bra hästminnen! Men ett av dem är nog min och Curres 120 debut. Veckan innan så gick det inte alls bra på träningen, jag tappade känslan totalt och kom fel gång på gång. Dock så är Curre en snäll häst som alltid försöker och fixar det mesta. Tävlingen var den sista i Toyota Cup, hade lokal/regional status och gick på Högbo Ridklubb. Dom två första Toyota Cup tävlingarna brukar vara enbart för dom i vårat distrikt, men denna tävling var även öppen för folk utifrån och hade många starter!

Vi började med en 1,10cm som var, om jag minns rätt, vår tredje start i avd.A i 110cm då Curre blev 7 vid årsskiftet. Vi hade en bra känsla och hoppade runt felfritt i båda faserna och knep en 18:e placering! Vilket var vår första riktiga placering i 110cm. Dock så gjorde jag en riktig tabbe på sista hindret, men som Curre fixade ändå♥ Så allt kändes bra inför 120-debuten, även om det fortfarande var väldigt nervöst. Tidigare så hade jag ridit två LA på min ponny, och inte kommit runt någon av gångerna.På framhoppningen till 120n så fick jag hjälp av min tränare och allt kändes bra. På banan så flyter allt på och jag minns hur jag tänker "Vi är fortfarande felfria?!" innan jag rider upp mot sista hindret i grunden. När vi även klarade det så är min känsla ungefär, "herregud, vi är felfria!". Även omhoppningen så tutade vi på och var felfria, slutade sedan bara några utanför placering. Känslan efteråt glömmer jag aldrig. Jag var så glad och kunde inte fatta att vi faktiskt varit dubbelnolla i vår första 120 start! Det kanske inte är så märkvärdigt egentligen, men för mig som suttit på ponnyer som varit begränsade och verkligen fått kämpa så var detta väldigt stort. Plötsligt så var det så enkelt att hoppa runt en bana på 120, Curre gjorde det så enkelt!Jag har många andra fina hästminnen som jag aldrig glömmer, och detta är ett av dem. Faktiskt så är hela våren 2009 en period i sig som jag aldrig glömmer. Då uppnådde jag mål och fick vara med om sånt jag aldrig trodde att jag skulle få göra. Inte redan då iaf! Det kändes som att det var för bra för att vara sant, och så var det kanske. Men jag hoppas vi kommer tillbaka på samma nivå igen, så vi får visa vad vi går för! :)

 


3 år med Curre!

Bara här om dagen så kom jag på att den 23 december så hade vi haft Curre i precis 3 år, vilket jag totalt glömt bort att fira! Han var 5 år, skulle bli 6 vid årsskiftet när vi köpte honom och han blir nu 9 år. Min bäbis, tänk att han nästa år blir 10! Känns som om det var igår vi hoppade unghästklasser, samtidigt som det känns som en evighet sedan vi var ute på tävlingsbanorna... Att han varit skadad/konvalecent sedan april -09, när han precis fyllt 7 och alltså snart inte tävlat på två år under dom 3 åren jag haft honom är ju något man inte direkt räknat med skulle hända. Men jag är ändå så glad att det var just Curre vi köpte, för han är verkligen en fantastisk häst i mina ögon. Han betyder väldigt mycket för mig, och jag är så glad att just jag fick en sådan häst. Det går inte att beskriva med rätt ord för vad jag känner för den hästen. Han betyder allt, min Cuwento♥

2008
2009
2010


Första dagen i hagen efter 6 mån boxvila (dock med skrittprommenader dagligen).Det fick bli en bildbomb från våra tre år tillsammans!♥
 


Dag 8 - Kommentera vad ni vill veta denna dag.

Glömde att skriva igår, men ni får alltså kommentera om det är något särskilt ni vill veta! Så skriver jag det imorgon kanske? Eller när/om jag får en fråga ;)

KRAFFT Groov och Sport

Sist när vi köpte nytt foder så köpte vi även en säck Krafft Sport. Normalt sett så ger vi Groov 125, men eftersom jag känner att Curre behöver lite mer energi nu när han ska börja komma igång lite mer och prestera så ska han få börja äta Sport. Till en början så får han hälften Groov, hälften Sport och sedan så får vi se om vi går över på enbart Sport. Eddie kommer dock fortsätta att äta sin Groov!

Dagens ridning

Cuwento

Red först ut en sväng och jobbade honom sedan en stund på banan. Blev bara lite vanligt jobb där, men tränade även lite galoppombyten. Från höger till vänster så bytte han fint, men till höger som är hans svaga galopp så blir det korsgalopp. Men ska jobba mer med byten, då jag varit slarvig med det! Annars så jobbade han bra idag, lite långsam och jag fick inte riktigt den där "powern" i honom, men jobbde honom inte så länge heller då underlaget inte är super. Men han var ändå fin tycker jag :)

Entiego

Red ut honom en längre tur idag. Red neråt förbi skidanläggningen och sedan på grusvägarna, så Eddie tyckte att det var lite extra kul istället för att gå i Botjärn där vi oftast brukar rida. I början så var han ganska spänd och skyggade för skuggor, soptunnor och sånt. Men det är bara att vänta ut honom och försöka få honom koncentrerad, så jag jobbade på med mycket sidvärtsrörelser och övergångar/halter. Blev lite mer galoppjobb idag och försökte bara att rulla på i en jämn och rytmisk galopp. Gick han iväg så bröt jag av till trav och jobbade lite öppna tills han lugnat ner sig och fattade sedan ny galopp. På slutet så kändes han fin, och stundtals så slappnade han av och jobbade riktigt bra :)

Dag 7 - Min favorit grej i stallet

Detta var nog svårast hitils att skriva om! Men om jag måste välja en favorit grej i stallet som jag använder mycket så blir det nog Horsemans one step smörjet! Den både smörjer och rengör på samma gång, vilket är perfekt att använda om man tex snabbt vill putsa upp ett inte allt för smutsigt träns. Det går snabbt då man inte behöver torka av med en trasa efteråt och lädret blir väldigt mjukt och fint! Dock så rengör den inte så jättebra om lädret är väldigt lortigt, utan då fungerar vanlig lädersåpa bättre. Men vill man som sagt putsa upp lite snabbt så är den perfekt!

Nu är jag inte jätteduktig på att smörja efter varje gång jag använt mina grejor, men då jag gör det så brukar jag använda Horsemans´s one step. Men när jag gör rent ordentligt så är det lädersåpa+läderbalsam som gäller :)
Mina hjälmar

Nu kommer ännu ett inlägg om min utrustning, och denna gång hade jag tänkt visa mina hjälmar!


Charles Owen Wellington Classic-
Fick denna hjälm julen -06 och jag har haft den som tränings/tävlingshjälm. En riktigt skön hjälm som sitter väldigt stadigt. Har sällan varit med om att den tippat ner på näsan, utan tack vare "kudden" i nacken så sitter den bra och bekvämt. En riktigt skön och snygg hjälm tycker jag! Dock så kan den bli ganska varm på sommaren då det inte är någon ventilationshjälm. Sen jag köpte min GPA så brukar jag använda denna vid träningar, speciellt nu på vintern när GPAn blir för kall. Nypris ligger på runt 2500kr, dock kostade den strax under 3000kr när jag köpte den för 4 år sedan. Så dom sjunker allt mer värkar det som!


GPA Speed Air Tone in Tone-
Köpte denna hjälm nu i höstas då Skara Hästsport hade kanonerbjudande. Ordinarie pris var 6200kr, och jag köpte den för 2500kr! En väldigt lätt hjälm som sitter riktigt bra, men framför allt är otroligt ventilerad! Måste säga att det var en härlig känsla att rida i den första gången när man kände luften genom hjälmen, haha. Hade gärna önskat att den var lite mörkare blå, men med en kavaj som är lite ljusare så blir det nog riktigt snyggt! Har tänkt att använda denna hjälm mest på tävlingar, men också under träningar på sommaren.


Eurolite- Denna hjälm är egentligen mammas, men jag brukar ha den att rida med till vardags. Dock är den inte alls lika skön som min CO och GPA. Känns nästan som att den sitter uppepå på huvudet, passar egentligen inte alls mitt huvud känns det som. Men annars så är det en ganska lätt och snygg hjälm, finns i flera olika färger och färgkombenationer. Kostar runt 800kr.

Det var alltså mina hjälmar!
Hade tänkt att visa er mina träns nästa gång, då jag hade fått önskemål om det. Måste dock se till att ta lite nya bilder på några av tränsen :)
Dagens ridning

Cuwento

Skrittade ut honom en runda eftersom han tränade igår.

Entiego


Blev lite trimm på banan för honom. I början så var han lite spänd, men på slutet så tycker jag att han var stadigare och jobbade bra! I galoppen så springer han inte iväg lika mycket, utan lyssnar på mig och balanserar upp sig själv. Dock så är underlaget inte jättebra, så det blev mest att jag kände igenom honom bara. Lite knöligt, men bättre än tung snö iaf! Hade varit skönt om snön kunde tina bort nu, men det lär väl tyvärr dröja ett tag till det... 

Dag 6 - Det här gör jag direkt jag kommer till stallet.

Eftersom vi har eget stall hemma så får vi sköta allt själv. Morgonfodrar brukar min mamma göra, men resten fixar jag och min syster. Men en dag då jag är ledig brukar se ut som så att jag först på morgonen när jag kommer dit så brukar jag byta täcken och sedan släppa ut dem i hagen vid 9-tiden. Sedan så brukar jag fixa iordning stallet på förmiddagen, antagligen före eller efter lunch. Vid 12 ger jag dom lunchhö och då brukar jag också packa eftermiddagshöet och lägga in i boxarna. Vid 4-5 tiden så brukar dom komma in och få eftermiddagshö (vintertid). Sedan vid 8 så ger jag dem kvällshö och kraftfoder. Vilken tid jag rider brukar variera, men Curre brukar jag oftast rida antagligen på morgonen eller kvällen då han inte är så förtjust i att vara själv i stallet ;)

Fördelen med att ha eget stall är ju att man inte behöver åka dit och göra allt på en gång, utan man kan fixa stallet och ridningen när man själv vill. Dock är ju nackdelen att man blir ganska låst då man har ansvar för alla fordringar och in/utsläpp. Men något speciellt gör jag inte direkt när jag kommer till stallet, möjligtvis att jag alltid hälsar på hästarna när dom är inne :)Dagens ridning

Cuwento

Hopptränade.

Entiego

Red en ut en sväng tillsammans med min syster och Chino. Jobbade mycket skänkelvikningar i både skritt och trav, och jobbade även lite öppna i skritt. Han flyttade faktiskt undan riktigt bra på båda skänklarna! I traven så blev han ganska spänd i början och skulle titta på allt, men på hemvägen när vi låg bakom Chino så slappnade han av och började jobba igenom kroppen bättre. På slutet så var han riktigt fin och jobbade i en avslappnad och stadig form. Dock så fattade han gärna höger galopp istället för vänster på rakt spår, vilket han brukar kunna göra när han är spänd och inte ordentligt riden på ett tag. Men när jag flyttade in bakdelen lite så fattade han direkt rätt galopp. Tycker även att han lyssnade riktigt bra i galoppen och gick inte iväg :)

Ska bli kul att komma igång ordentligt sen!

Hoppträning

Var iväg till Gävle med Curre imorse och tränade för Leif, vilket kändes väldigt bra! Först så trimmade vi gemensamt, jobbade över en bomserie som låg en bit innanför spåret som vi skulle flytta dom in till och sedan ut på spåret igen efter bommarna. På marken så kändes Curre ganska fin, han jobbade på bra och blev inte sådär tung i handen som han var dom sista träningarna innan jul. Jobbade sedan i galopp över tre kryss på långsidan där vi skulle rida 4 galoppsprång mellan varje kryss.  

På slutet så red vi en bana som innehöll travbommarna, studs, dom tre kryssen på långsidan, en serie och ett travhinder med 5 galoppsprång fram till en ganska bred oxer. Red först en bana, och sedan en annan bana med samma övningar fast lite högre. Över lag så hade jag en bra känsla och Curre gjorde som vanligt alla övningar väldigt okomplicerat och enkelt. På långsidan med kryssen så fick vi ett knasigt språng där jag var sen med att få ihop honom, annars så flöt allt på. Även Leif tyckte att det såg jättebra ut, dock så måste jag tänka på att trampa ner hälarna. Blir att jag står lite på tå ibland. Så jag får helt enkelt tänka mer på det!

Vi hoppade inte så högt idag, utan det var en lagom träning och övningar för Curre just nu. Men det märks verkligen att han fått bättre kondition sen innan jul, och han gick lätt banan två varv idag. Dessutom så märks det tydligt på hans attityd att han börjar orka mer nu! Förut så har han busat runt mycket på träningar, men nu sedan han kom igång så tror jag att han har koncentrerat sig på att det varit jobbigt och orka med det som krävs av honom.

Idag hade han dock mer attityd och var lite mer som han var förr, lägger öronen bakåt och tjurar till när det kommer andra hästar för nära (förut så sprang han nästan åt andra hästar på framridningar...), låtsas vara rädd för porten och när vi skulle sätta på honom täcket efter träningen så snodde han en gammal banan på sargen! Haha, Curre då. Snart så kanske hans bakutsparkar kommer tillbaka också? Det visar väl sig ;) Är väldigt nöjd med honom idag iaf!

Hoppar första rundan


Andra rundan lite högre.Huddik 2008

Dag 5 - Det här finns i min ryktlåda

Förut, för ganska länge sedan faktiskt så hade jag en ryktlåda som jag hade alla borstar och sånt i. Dock tyckte jag efter ett tag att det blev så bökigt att plocka i och ur allt, dessutom så samlades det bara massa hö och damm där i. Så nu har alla tre hästarna en varsin hink med sina saker. Enkelt att bara kasta i och ur borstarna!

Det som finns i varje hink är ungefär:

*Lite hårdare rotborste
*Mjuk rotborste
*Piggborste
*Mjuk gummiskrapa
*Vanlig plåtskrapa
*Ryktborste
*Hovkrats
*Mankam
*Svansborste i trä

Det var ungefär det :)

Skulle dock inte tacka nej till denna ryktväska från Horseware :)Dagens ridning

Cuwento

Blev en ganska lugn tur eftersom vi ska till Gävle och träna imorgon bitti, ska bli riktigt kul! Första träningen sedan juluppehållet. Men det kändes att jag trimmade igenom honom igår, då han var väldigt mjuk och fin idag! Direkt när jag kortade tyglarna så började han att trampa under sig och söka sig neråt. Blev en ganska kravlös tur, men han jobbade riktigt bra och när jag flyttade så bara flöt han åt sidan. Höll sig kvar i samma balans när jag fattade galopp, riktigt fin var han! Blev inte alls tung, utan var hela tiden lätt och fin i handen. När han känns såhär så är han bara för härlig att rida :)

Entiego

Hade tänkt att trimma honom lite på banan, men gav upp det då det blåste grymt mycket. Ville inte skapa något tjafs, utan red ut en sväng istället. Redan efter dom första metrarna efter att jag suttit upp så blev han rädd för något och kastade sig så jag hängde på halsen! Sen fick han några fler fnatt, men aldrig att han blev istadig och inte skulle gå fram. Pga av en buss som hade fått något fel och stod mitt i vägen så blev rundan inte riktigt som jag tänkt, så jag red ändå in på banan och jobbade honom en stund i trav. Han var till en början sådär tjafsig med munnen, men efter en stund när jag jobbat med att få bogarna på plats så blev han allt stadigare. Tror att det där bara är ett sätt för att komma undan, för på slutet så kändes han väldigt fin och stadig! Trots vädret så höll han sig ändå ganska koncentrerad :)

Dag 4 - Hur började mitt hästintresse

Jag har tidigt varit väldigt hästintresserad och det mesta i mitt liv har kretsat kring just hästar. Men allt började nog med att min mamma alltid har haft hästar, så redan när jag var riktigt liten så fick jag sitta upp på hästryggen tillsammans med mamma. Dom första orden jag lärde mig var mamma och häst har jag för mig, haha. Som jag tidigare skrivit så fick jag min första ponny när jag var tre år. Min mamma tvingade mig aldrig att rida, utan jag fick själv tjata mig till det. När jag var 6 år så började jag att rida på ridskola, och när jag var runt 9 så tog jag med mig Blondie på någon lektion. 2002 när jag fick Tyson så började jag att träna lite mer seriöst och det var då hoppning som gällde, eftersom det var roligast! På hösten så började vi att rida hoppspecial på ridskolan och 2003 så började vi att tävla lokalt.

När jag var mindre så var det alltid häst som gällde. Jag lekte med hästar, jag lekte häst, ritade hästar, läste hästtidningar och hästböcker, tapetserade rummet med hästaffischer osv, haha. Jag är fortfarande väldigt hästintresserad, även om tapeterna i mitt rum inte är täkta av hästaffischer längre. Jag mår bra av att pyssla med mina hästar, träna, tävla och ha mål med ridningen. Det får mig att må bra, så länge jag inte sätter för stor press på mig själv i att prestera. Om jag varit borta från hästarna bara några dagarna så får jag abstinens. Minns 2007 när jag inte fick rida på 3 månader pga av bäckenfraktur efter en omkullridning. Det var rent av hemskt att inte kunna rida på så pass länge! Så ett liv utan hästar skulle jag aldrig kunna tänka mig. Dom är mitt liv, min livsstil. Så är det bara :) En gång hästmänniska, alltid hästmänniska brukar man ju säga.

Jag och Tyson 2004 efter en placering i en LC i Ovansjö

 


Gårdagens och dagens ridning

Igår

Curre & Eddie

Eftersom jag jobbade från 11-18 och vi skulle ha folk hemma på kvällen för att fira pappa som fyller år idag (vi firade dagen före) så klev jag upp och red innan. Ganska praktiskt att ha 10min att gå till jobbet! Speciellt när man får åka till precis allt annat ;) Men för att båda hästarna skulle få motioneras och jag slippa kliva upp allt för tidigt så bad jag min syster att rida Eddie, smart! Så båda hästarna fick ridas ut en ganska lugn runda. Red förbi skidanläägningen där det var full fart med bygge, och då fick Curre eld i baken. Riktigt pigg var han, ville galoppera när vi skulle trava osv. Länge sedan han var på det humöret, så det var bara kul. Annars så kändes han fin, även om det blev ganska kravlöst. Eddie skötte sig han med, men var piggelin.

Idag


Curre

Blev lite trim på banan. Det blev ju skottat där för ett tag sedan, och nu har det kommit mer snö som har blivit packat när man ridit. Inte jättebra underlag, men det funkar. Bättre är djup och tung snö. Fokuserade på att få en ärlig framåtbjudning och få honom mer liksidig. Jobbade mycket med det John sa åt mig, att rida ordentliga hörnpasseringar och att själv vara rak, titta på det "yttre ögat" som han sa. Jag viker mig nämligen gärna i sidan, speciellt i hörnpasseringarna, vilket inbjuder till att hästen skjuter ut bogen har jag märkt.

Faktiskt så har ingen annan påpekat detta, men jag tycker att jag får mycket bättre koll på bogarna när jag fokuserar på att jag själv sitter rakt. Jobbade ganska mycket halter och rakriktning i galoppen. Jobbade även med lite skänkelvikningar på slutet. Han gick inte superbra, men det mest positiva var att jag kom åt bakbenen och att han hela tiden var lätt i handen! Att rida noga hörnpasseringar får honom verkligen att börja sätta sig på baken. Bitvis så var han riktigt fin idag :)

Juste, jag ramlade av också! När vi skulle skritta upp till banan så kommer det värsta snöraset från ett hus precis framför oss! Curre gör en blixtsnabb vändning och jag som satt på långa tyglar dunsar ner i en snöhög. Som tur var så var Chino med, så Curre kom travandes tillbaka. Annars hade han garanterat sprungit raka vägen hem, vilket inte hade varit så trevligt på den vägen...

Eddie

Slutade ungefär samma tid idag som igår, så Eddie fick tyvärr vila idag...


Säger bara SAKNAR åt denna bild! Överlycklig Curre på en stor gräsbana, behöver jag säga mer?

Dag 3 - Min största rädsla

Inom ridningen så kan jag inte säga att jag har någon speciell rädsla, tex att jag är rädd för att hoppa, ramla av osv. Jag skulle vilja säga att jag normalt sett är ganska orädd av mig. Dock så blev jag faktiskt riktigt rädd förra vintern när Curre stod på boxvila och skulle skrittas 20min dagligen. Han var så fruktansvärt laddad och kunde bara fara iväg och göra de värsta bakutsparkar jag varit med om! På träningar så har jag kunnat skratta när han slår på sina värsta, men detta var något helt annat. Det är nog enda gången jag har varit riktigt rädd när har ridit. Men vi tog oss igenom den perioden, och det är jag verkligen glad över så här i efterhand!

Men en annan rädsla jag har är att mina hästar ska bli skadade, och det har blivit ännu värre efter att Curre blev skadad. Att jag ska rida fel så att dom går sönder är min mardröm i princip... Sen att det ska bli bakslag med Curre och att han aldrig kommer att hålla för träning/tävling är nog ändå min största rädsla. Ända sedan han blev skadad för två år sedan så har jag haft en klump i magen. För även om han har blivit allt bättre så vet jag ju inte om det kommer ett riktigt bakslag vid nästa återbesök. Han betyder så otroligt mycket och jag älskar den hästen så mycket, antagligen därför jag tagit det så väldigt hårt. Varför just Curre? Den ständiga frågan jag aldrig kommer att få svar på.

Dag 2 – Min första egna häst

Jag fick min första egna häst när jag var tre år. Min mamma letade efter en sällskapsponny till sin dåvarande häst, och den skulle då få bli min. Blondie som ponnyn vi köpte hette var en B-ponny på 114cm och korsning mellan shettis och welsh. Dom första åren så "åkte" jag mest häst, men sedan så började jag att följa med min mamma och hennes kompis på uteritter. I början så hade hon Blondie som handhäst med mig på ryggen, men sedan så började jag att rida själv. När jag var runt 8-9 år någonting så började vi rida lite lektioner för tränare här hemma på banan. Men hon var ingen rolig ponny som gillade att jobba på bana, utan hatade det snarare. Att rida ut så var hon hur snäll som helst, men att jobba på bana hatade hon!

Hon kunde dra långsidor med bocksprång tills jag flög av, en gång stack hon ut från banan och körde ner huvudet bland brännässlor som jag givetvis ramlade rakt i. Hoppa tyckte hon inte var någon hit, och när jag väl fick henne att hoppa så slängde som sig efter hindret. Detta slutade med att jag åkte av och bröt armen. Men jag var aldrig rädd, utan envis och satt alltid upp. Dock så slutade jag att hoppa henne efter att jag bröt armen, tror att jag även börjat växa ur henne då.

På slutet så drabbades hon av fång flera gånger, och när hon tillslut fick fång av höet mitt i vintern så tog vi bort henne. Detta var i januari 2002 om jag minns rätt. Hon var inte den allra snällaste ponnyn, men det är nog denna ponny jag kan täcka min balans för när jag suttit kvar i Curres alla bocksprång! Men hon var som sagt gudasnäll att rida ut med. Kommer ihåg en gång på vintern när hon halkade omkull på en isfläck. Istället för att kasta sig upp så låg hon kvar tills jag kravlat mig därifrån, sedan klev hon upp. Så det var nog en klok liten ponny det där :)


Blondie och jag under något av dom första åren.


Supersnygg bild på mig och Blondie, haha.

Blondie under den tiden då vi höll igång och red/tränade som mest!
Dagens ridning

Cuwento

Vila. Hann bara rida en häst idag och eftersom Eddie stod igår så fick Curre vila idag. Hade verkligen velat hinna med båda hästarna idag...

Entiego

Red först ut en sväng och red sedan en liten stund på banan. Det var blåsigt och mörkt ute, dessutom så fick han gå med kompis för första gången på ganska länge. Så han var lite spänd och gick inte superbra idag, men han lyssnade bra och var även lugn och fin i galoppen.


Gammal bild på Curre och mig.
På den tiden som han inte fick så jäkla mycket päls!
Där han inte är klippt just nu (huvud, ÖRON och ben) är han grymt långhårig.
Ser ut som en liten nallebjörn ;)

Dag 1 - Presentera dig och din häst

Ja, som de flesta vet så heter jag Veronica Sroka och är en tjej på 19 år, blir 20 i mars. Jag bor på en gård tillsammans med min familj (mamma, pappa, syster) och vi har fyra hästar, plus några kor som min mamma och morbror har tillsammans. Byn jag bor i heter Kungsberg och ligger några mil utanför Sandviken i Gästrikland. Ni som åker skidor känner kanske igen skidanläggningen Kungsberget, och jag bor bara några hundra meter från anläggningen. Vi har ett eget stall med tre boxar och uppvärmd sadelkammare. Eftersom vi just bara har tre stallplatser så har vi lånat ut min gamla C-ponny som nu går som pensionär och sällskap några kilometer från oss där han har det jättebra!

I våras så tog jag studenten och jag hade tidigare gått Estet Bild och form på Bessemergymnasiet i Sandviken. Just nu så jobbar jag lite extra på Kungsberget, men jag vet egentligen inte vad jag senare vill syssla med. Jag har även en halvbror som är 10 år äldre än mig, vilket många inte vet, haha.

Jag fick min första egna häst när jag var 3 år och började rida på ridskola (Ockelbo Ryttarförening) när jag var 6 år. När jag var 11 år så köpte vi Tyson, C-ponnyn som vi fortfarande har kvar! Året efter, 2003 så började vi att tävla lokalt och det var hoppning som gällde. Jag red honom fram till 2005 då jag gick över till D-ponny. Med Tyson red jag mest LD och LC klasser, men vi tog oss även runt någon LB start. D-ponnyn vi köpte, Lady Stardust tävlade jag upp tom Reg LB med vinster och placeringar. Vi skulle ha startat LA 2007, men efter att vi gick omkull under en hoppträning och jag skadade mig (bäckenfraktur) så blev det aldrig som tänkt. I december 2007 så köpte vi Curre och jag gick över till storhäst. I augusti 2008 så såldes Lady till Rättvik, där hon fortfarande bor kvar.


Lady och jag 2007 och 2006

Mina hästar


Namn: Cuwento
Smeknamn: Curre
Född: 2002
Ursprung: Imp. Belgien
Ras: BWP
Mankhöjd: Ca 170cm
Meriter: Tävlad tom 120cm m plac med mig.
e. Parco u. Uwenta I ue. Jokinal de Bornival

Curre köpte vi alltså i december 2007, alltså för ganska precis 3 år sedan! Efter att ha letat häst i flera månader så bad vi min tränare att åka ner till Belgien med en bekant till henne som köpte hästar där nere. Jag skulle egentligen ha en lite äldre och mer rutinerad häst, men min tränare fastnade för en stor skimmel på 5 år. Hon tyckte att vi bara måste ha denna häst och att han verkligen skulle passa mig, vilket också visade sig vara helt rätt! Utan att ens ha sett en bild eller video så köpte vi honom, och jag hade inte kunnat få en bättre häst!

Curre och jag började tävla 2008 och det året så gick vi från 90cm till nollor i regional 1,10m som unghäst. På våren 2009 så debuterade vi 120cm och var dubbelnolla, vilket vi också var vår andra 120 start och då placerad. Så vi kvalade till 130 under våra två första starter i 120! Men tävlingen efter det så var han inte sig själv, och det visade sig att han hade kraftig kotledsinflamation. Sedan dess har han varit konvalecent, nästan hela 2009 och under igångsättning under 2010. Just nu så har vi precis börjat hoppa igen, och om han fortfarande håller sig frisk så kanske vi är tillbaka på banorna under detta år :)

Curre är en väldig personlig häst med mycket humör, en häst som syns i mängden! På marken så han han vara lite tung och lat, men tänder alltid till när det är hinder inblandade. Han är väldigt okomplicerad att hoppa, inte det minsta tittig och hoppar det du styr mot. En häst som man verkligen kan känna sig säker på! Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om honom, haha. 


Namn: Entiego
Smeknamn: Eddie
Född: 2003
Ursprung: Imp. Tyskland
Ras: Oldenburgare
Mankhöjd: Ca 170cm
Meriter: Tävlad tom 1,05m med mig.
e. Edgar (Espri) u. Rusalka ue. Rewanz

Eddie köpte vi i oktober 2009 från ett försäljningsstall i Skara. Det var då Curre stod som konvalescent och vi letade efter en yngre häst jag kunde rida och jobba med så länge. Eddie hade inte gjort mycket alls när jag köpte honom och var väldigt grön, speciellt i hoppningen. Under 2010 så har vi tävlat tom 1m med ett blandat resultat. Vi har gjort några dåliga rundor, men även några riktigt bra! Men med mer jobb och utbildning så kan han nog bli en väldigt fin häst, för dom gånger allt har stämt så har han varit väldigt fin! Under detta år ska vi satsa på att få så jämna och bra rundor som möjligt, oavsett höjd.

Eddie är en väldigt positiv häst som alltid är pigg och glad. Han försöker alltid och skulle aldrig sätta sig på tvären för att vara dum. Han är också en väldigt känslig häst som man måste vara lugn och tålmodig med. Han kan se spöken lite här och var, och tycka mycket är läskigt. Men ger man honom rätt stöd så går han i stort sett alltid fram! 

Det var alltså en liten (eller kanske lång...) presentation om mej och mina hästar! :)


Lista

Många bloggar har ju gjort olika listor som man skriver dag för dag, och jag hittade en lite hästigare lista som jag hade tänkt göra. Så slipper jag få bloggtorka några dagar framöver, utan jag har ett speciellt ämne att skriva om varje dag! Hoppas att det kan vara lite kul :)

Dag 1 - Presentera dig och din häst
Dag 2 – Min första egna häst
Dag 3 - Min största rädsla
Dag 4 - Hur började mitt häst intresse
Dag 5 - Det här finns i min rykt låda
Dag 6 - Det här gör jag direkt jag kommer till stallet.
Dag 7 - Min favorit grej i stallet
Dag 8 - Kommentera vad ni vill veta denna dag.
Dag 9 - Mitt bästa häst minne
Dag 10 - Mina drömmar
Dag 11 - En bild på stallet
Dag 12 - Det här saknar jag
Dag 13 - En nytagen bild från stallet där du är med.
Dag 14 - Varför får ridning dig att må bra
Dag 15 - Något du och någon av hästarna du haft som du är stolt över som ni har


Dagens ridning

Cuwento

Blev en skrittur runt byn idag. Hade tänkt att trimma igenom honom, men kom ut ganska sent. Så det blev en lugnt tur istället.

Entiego

Vila.

Dagens ridning

Cuwento

Blev en ganska kort uteritt för honom. Men just den rundan har tre ganska branta backar som vi rider både uppför och nedför, så det blir ganska bra träning ändå. Checkade av honom att han lyssnade både fram och tillbaka, och jobbade lite öppna, flytta osv. Han var inte superpigg, men han kändes ändå stadig och fin idag. Speciellt på slutet så jobbade han väldigt bra :)

Entiego


Blev ett lite kortare pass på banan för honom. Blev mest lite vanligt jobb där jag kände igenom honom i alla gångarter då han inte har gått något ordentligt pass på banan nu på länge. Var noga med att se till att han inte fick ligga på för mycket, utan att han skulle gå i det tempot jag ville. När han började bära iväg så gjorde vi halt, skrittade någara steg och satte igång i trav igen. Även i galoppen så väntade han mycket bättre och började inte bara springa på och tjafsa när man tog i honom. Han var inte så stadig som jag vill ha honom, men jag tycker ändå att han kändes fin idag. Ville inte nöta för länge, utan nöjde mig när han kändes ganska fin. Något som också var positivt var att han kändes avslappnad och såg inga spöken! Fortsätter vi att jobba i samma spår så tror jag att det kan bli bra :)

Dagens ridning

Cuwento

Red först ut en sväng och jobbade honom sedan en stund på banan. Fokuserade på att han skulle ta min skänkel, både framåt och åt sidan. Jobbade ganska mycket öppna, flyttade och förvänd sluta i skritt. På banan så blev det bara lite vanligt jobb i trav och galopp. Så fort jag kände att han började bli lite tung i handen så gjorde jag halt, och kom sedan fram i trav igen. Det fick honom verkligen att komma igång och han fick inte alls samma chans att kunna bli framtung/gå på bogarna. Fokuserade även på att rida ordentliga hörnpasseringar, vilket fick honom sätta sig lite på rumpan. När jag sedan började galoppera så hade jag honom riktigt på baken, riktigt fin var han! Inte alls som när jag sist red honom på banan. Avslutade med att trava honom i en lång och låg form. Riktigt nöjd med honom idag :)

Entiego

Red ut honom en längre runda idag. Jobbade mycket sidförande i skritt, öppna och flytta längs vägen. När jag kände att han började gå iväg så gjorde vi halt/ryggade några steg och tillslut så väntade han riktigt bra. Kunde tom galoppera i ett lugnt och jämnt tempo! På hemvägen så började han slappna av jobbade riktigt bra i både skritt och trav. Väldigt nöjd med honom idag! :)

Mina bett

Jag har tidigare gjort inlägg om mina schabrak och mina täcken del 1 och 2 som ligger under kategorin "Min utrustning". Jag tänkte nu visa mina bett som jag brukar använda till mina hästar!

TRÄNSBETT MED LÖSA RINGAR


Tvådelat tränsbett- Brukar använda detta till Curre, dock är det 13,5cm och egentligen lite för stort för honom. Men brukar ha det om vi är ute och skrittar tex. 

Tvådelat tränsbett-
Samma som ovan fast en storlek mindre, alltså 12,5. Brukar använda detta till Eddie ganska ofta då han går mycket bättre på tvådelade än tredelade bett. Har dessutom satt på bettskivor då han är lite känslig i mungiporna och plus att bettet ligger stadigare i munnen.Tredelat Sprenger KK-ultra-
Det speciella med detta bett är att mittendelen är roterad 45 grader, och ska alltså ligga mycket bättre i munnen än vanliga tredelade bett. Dessutom är det i Aurigan, ser nästan ut som mässing och ska smaka lite mer för hästarna. Har använt detta på många hästar och tycker att dom gått bra på det.

Tredelat med koppar- Ett vanligt tredelat med koppar i mitten och resten är lite rostigt, vilket smakar mer än rostfria bett.

Tredelat rostfritt-
Vanligt tredelat i rostfritt stål.

BETT MED FASTA RINGAR

Tvådelat eggbett- Ganska tjockt tvådelat bett med fasta ringar. Brukar oftast rida Eddie med detta bett, och han brukar gå väldigt bra på det.Tvådelat D-ringsbett i gummi-
Ett gammalt bett som mamma hade till någon av sina hästar. Har ridit Curre på detta flera gånger och tycker att han går väldigt bra på det. Tror jag har ridit Eddie på detta en gång, och även han gick bra på det har jag för mig.

Tredelat D-ringsbett med kopparrulle-
Brukar ha detta på Curre, men har även ridit Eddie med detta. Dock är det 13,5, så alltså lite stort åt båda två. Men tycker att båda har gått ganska bra på det. Finns att köpa hos Hööks.

OLEDADE BETT

Novabett- Ett silikonbett med lösa ringar, väldigt mjukt och skonsamt. Brukar bara rida Eddie med novabettet, och tycker att han brukar gå ganska bra med det.

BETTLÖSTHackamore- Bukar rida Eddie med hackamore som omväxling. Då han är väldigt känslig i munnen så trivs han bra med bettlöst, dock kan han bli lite stark om man hoppar eller galopperar ute i skogen. Dock tycker jag att det kan vara svårt att komma åt dem på hack, men Eddie har faktiskt jobbat ganska bra med det.

Curre
-  Brukar variera mellan tvådelade och tredelade bett. Han är inte speciellt känslig och det brukar inte vara någon större skillnad på vilket bett man rider med. Har dock bara ridit honom med tränsbett och inget speciellt skarpt bett.

Eddie- Brukar rida honom på tvådelat, rakt och bettlöst. Anledningen att jag inte rider Eddie på tredelat är att han inte gillar "rörliga" bett, utan tvådelat och rakt trivs han bättre med. Gärna fasta ringar och bettskivor som gör att bettet ligger lite stadigare då han är väldigt känslig. Han har dessutom haft problem med munnen, så brukar rida med bettlöst mest för att munnen ska få "vila" lite ibland. 

Som ni ser så rider jag mest med vanliga bett och inget speciellt skarpt bett då jag inte tycker att mina hästar behöver det helt enkelt. Ingen av dem är speciellt stark så jag behöver betsla upp. Brukar byta bett efter kanske tre dagar, mest för att det är bra att variera. Rider man med olika bett så blir det inte ett och samma tryck som när man rider med samma bett.

Det var alltså dom betten som jag brukar rida med och vad mina hästar brukar gå bäst med :)

Tappskon på!

Hovslagaren kunde komma redan idag, och eftersom Curre ändå behövde skos om snart så blev han nyskodd runt om. Verkligen skönt att få på skon så snabbt! Ska nu ut och rida Curre en kortare sväng i mörkret, har redan ridit Eddie som var väldigt fin idag. 

Skriver mer om ridpassen senare :)

Gårdagens och dagens ridning

Gårdagens ridning

Cuwento

Blev bara en skrittur runt byn för honom, men la även in lite trav. Han kändes pigg och framme, kändes väldigt fin faktiskt :)

Entiego

Red ut en sväng. Jobbade vidare med halter och övergångar för att känna att han lyssnar bra tillbaka. Även om han var lite spänd så tycker jag ändå att han väntade bra och kändes ganska fin på slutet.

Dagens ridning


C

Vila då jag precis innan jag skulle rida märkte att han tappat en framsko... Som om han inte vilat tillräckligt medan jag varit borta... Men, men, får hoppas att hovslagaren kan komma snart!

E

Red ut en längre sväng idag. Jobbade vidare med halter och halvhalter, och flyttade honom även. På hemvägen så gick vi in på banan en stund. Kände bara lite på honom i skritt och trav, och han var faktiskt ganska fin! Inte alls stel som jag trodde att han skulle vara, utan jobbade bra. Kollade tillbaka i min träningsdagbok och såg att han faktiskt inte har ridits ordentligt på bana på 2 månader! Först så vrickade han sig och fick då vintervila i 5 veckor, mest för säkerhetsskull så blev det lite längre än vad jag tänkt. Har sedan börjat rida igång honom med mest uteritter. Ska börja komma igång lite mer ordentligt med honom nu, vilket ska bli väldigt kul :)Tillbaks!

Har varit riktigt dålig uppdatering några dagar nu, och det beror på att jag inte har varit hemma! Hade tänkt att skriva innan jag åkte, men så blev det inte... Men jag har iaf från onsdag till söndag eftermiddag varit i Björklinge och jobbat på Westgate Farm! Jag och min vän Elin (vi brukar åka ner tillsammans) har jobbat där nere, och det har verkligen varit roligt och lärorikt! Mina hästar har fått det lite lugnt medan jag varit borta och red dem båda på kvällen när jag kom hem. Curre blev vaccinerad i onsdags, så det passade bra med lite vila för hans del. 

Dagarna har sett ut som så att det har varit stallarbete så som mockning, fylla vatten, fodra osv till drygt 20 hästar. Har ridit ut någon häst, konditionstränat i en gigantisk hage (fuskigt att dom har nästan hälften så lite snö som vi...), longerat, gjort iordning och ridit fram hästar. Fick även hoppa studs med två hästar, som båda gått 160! Inte varje dag man gör det :) Fick jättemycket hjälp av John, både med min ridning och mentalt tänkande. Fick många aha-upplevelser och jag känner mig verkligen inspirerad och taggad till att jobba vidare med mina egna hästar och inför denna tävlingssäsong!

Det är verkligen sjukt lärorikt att jobba hos någon riktigt duktig ryttare. Att bara vara i den miljön, se hur dom tränar osv lär man sig otroligt mycket utav! Jag har tidigare jobbat hos John och Karro någon vecka då och då, och även följt med och jobbat på tävlingar. Tex Hammarö 2009 och Falsterbo i somras, plus tävlingar som Gävle eller Högbo. Varje gång så lär man sig något nytt och man åker alltid hem med ny inspiration! Vill man utvecklas som ryttare så är detta ett riktigt bra sätt, men man får samtidigt vara beredd att det är mycket jobb. 

Jag har haft det riktigt trevligt under dessa dagar, vilket det alltid är där nere! Saknar det redan... Men nu när jag är hemma så lovar jag att det ska bli bättre uppdatering! Har inte varit jättebra innan heller, men ska försöka bli bättre detta år. Har inte riktigt fattat att det faktiskt är ett nytt år, känns ovant. 2010 har inte varit ett superbra år vill jag påstå, men vi får hoppas att 2011 åtminstone blir bättre :)

 

Fick bli en bild på mig och Curre från en tävling i Högbo 2008. 
Vi skålade för att Curre ska hålla sig frisk och komma igång iår,
så nu får vi hoppas att det blir så också!
Saknar♥

 

RSS 2.0