Unghästar -från fölstadiet upp till fem år

Har snart läst ut boken jag köpte i Globen om unghästar, och måste säga att den är riktigt intressant att läsa! Den tar upp tiden från föl till 5 åring och handlar om både hantering, inridning och träningsfysiologi. Även om man som jag inte har någon unghäst så står det ändå mycket jag kan ta till mig om tex skötsel, utfodring, kondition/styrketräning och annat man bör tänka på när det gäller utbildning och hållbarhet. I varje kapitel så finns det några rutor med "veterinärens råd", fakta om tex olika skador/sjukdomar och vad man bör tänka på ur veterinärens synpunkt. Genom hela boken så förespråkar man att unghästen ska röra på sig och aktiveras redan som föl för att bli starka och hållbara. Även variation i arbete och underlag är något man förespråkar som nyckeln till en hållbar och stark häst som i framtiden ska kunna prestera.

En intressant sak som stod var att i tex Tyskland och Holland så förespråkar man mera stallvistelse, och de tyska hopphästarna har en medelålder på endast 7,5-8 år! Tycker det låter väldigt ungt, men nog kan det ligga något i att utländska hästar är mer skadedrabbade... Lady, D-ponnyn som jag hade kom från England där som har stora ytor, och henne var det aldrig något fel på! Vi böjde igenom henne flera gånger när hon var krånglig, men det var aldrig något fel och hon var aldrig halt under den tiden jag hade henne. Visst att ponnyer är mera "tåliga" än stora hästar, men ändå.

Jag tycker att boken var väldigt intressant, och för er som har eller kanske vill skaffa er en unghäst i framtiden så kan jag verkligen rekomendera den här boken! Den har etablerat sig som en av de bästa böckerna om unghästar, och används som lärobok på både hippologutbildningen och vid naturbruksgymnasier. Boken handlar som sagt inte bara om ridningen, utan mycket runt omkring den unga hästen.

Skriver upp kapitlen för att det ska bli lättare att få en inblick i vad som står;
1. Kraven på den moderna hästen.
2. Fölets första åtta månader.
3. Från föl till unghäst.
4. Tid för aktivering
5. Inridning.
6. Grundkonditionen läggs.
7. Tävlingsspecifik träning.
8. Dopning och smittspridning.
9. Konvalecenter.
10. Den vuxna hästen.


Jag älskar att läsa olika böcker och artiklar om träningsfysiologi, man snappar alltid upp något intressant! När man gick på ridskolan så fick man lära sig det grundläggande, men numera så åker man till sin träning och sedan rider man hemma för sig själv dom resterande dagarna (iaf jag). Då tycker jag att det är jättebra att läsa mig till saker för att få mer kunskap och inspiration. Blir aldrig så inspirerad som när jag har läst en intressant artikel! Man kan bara lära sig rida genom att just rida, men man kan faktiskt läsa sig till väldigt mycket kunskap också. Fick i bakläxa av Leif att läsa på om slutor, då jag blev lite förvirrad när vi skulle rida slutor på diagonalen förra träningen, haha. Så får läsa på lite där till nästa träning ;)


Kommentarer
Postat av: Sandra

Hej, härlig blogg!

Följa varandra via bloglovin? :D

2011-12-05 @ 16:52:51
URL: http://ponnygalnaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0