Kass kvalité

Eftersom Moviemaker inte vill ta imot mina videklipp filmade med iphonen (inte med filmkameran heller) så konverterade jag om filerna från hoppträningen i ett konverteringsprogram, som gjorde att jag kunde använda dom i moviemaker. Så jag klippte ihop dom mindre klippen till en film och laddade sedan upp det på youtube, men det blev tyvärr riktigt kass kvalité... Tyckte jag var jätteduktig som lyckades fixa ihop filmerna, haha. Men det blev tydligen för mycket för mobilfilmerna att först konverteras i ett konverteringsprogrammet, sedan i moviemaker och till sist laddas upp på youtube.

Så jag får antingen lägga upp klippen var för sig, eller vänta tills min bror tar med sig ett annat filmredigeringsprogram som han har lovat mig. Synd att det inte fungerade, för han hoppade så fint på den träningen! Jaja, varför ska det vara lätt när det kan vara svårt ;)
4 år med Curre!

Kom på när jag stod och mockade vid kvällsfodringen att det faktiskt inte är vilken dag som hellst idag (förutom att det är dagen före julafton då), utan det är precis 4 år sedan Curre kom hem till oss! Glömmer aldrig när vi den 23 december 2007 åkte ner till Pär-Olas gård för att hämta hem vår nya häst, en 5 årig skimmel på ca 170cm. Det var ungefär vad vi visste, och att han hade "bra" stam, haha! Har fortfarande bilden kvar i huvudet när han står där på stallgången, nytvättad med en röd grimma som hade färgat av sig på nosen. Tanig och lite vilsen, såg ut som han undrade vart han hade hamnat. Vi fick passet och han knatade glatt in i transporten, trots den långa resvägen från Belgien dagarna innan.

Det är så olyckligt att det blev som det blev, för han är så fin och verkligen min ögonsten. Får alltid en klump i magen när jag tänker på att om han bara visat något tidigare så kanske vi hade sluppit allt. Istället så hade jag honom i 1,5 år och dom resterande 3.5 åren har bestått av veterinärbesök. Men han kom tillbaka och var fantastisk i våras, och jag hoppas att han blir bra och håller sig frisk nu! För nu har han verkligen fått alla möjligheter som finns. Finns inget jag önskar så mycket som att han hade fått vara frisk precis som vilken annan häst som hellst under dom här 4 åren, undrar vart vi hade varit då.

Men nu blickar vi framåt mot 2012 och följer vårt schema och mål för att det här ska bli så bra som möjligt! Tänker inte lämna något åt slumpen.

Tanig lite bäbisCurre, april 2008.En av dom senaste bilderna från i sommras. Han har både blivit ljusare och biffat på sig en hel del!
Dessutom så börjar han få allt fler bruna prickar ;)

Bästa hästen som finns, my soulmate♥Filmer från Gävle FRK

Som sagt så laddade jag aldrig upp filmerna från dom två sista tävlingarna för året, som ändå var ganska bra rundar. Har iaf gjort det nu så ni får se lite film på Eddiemannen!

90cm bed. Clearound på Gävle fältrittklubb i slutet av oktober. Han var ruuskigt taggad här, och det kändes som att jag hade noll koll! Hade två ner, och var inte så jättenöjd med min ridning då jag plockade bort ett språng på någon linje och inte riktigt satte punkt. Men var ändå nöjd med Eddie då han var så positiv!100cm bed. A:0+A:0 från samma tävling. Blev lite orolig när jag gick banan då det var en mur med, vilket Eddie aldrig hade hoppat. Bara murdelar under hinder på träning, men aldrig en riktig mur. Efter kombenationen så for han iväg och jag fick inte riktigt tillbaka honom, så vi kommer lite hejsvejs mot muren som han blir livrädd för. Men han var så taggad, så när jag tryckte till och gick fram mot muren så hoppade han den stillastående! Dock fick han med sig några lådor vilket resulterade i 4 fel. Men förutom på muren så var han felfri! Blev så paff när han hoppade ändå, betyder att han har vilja och vill vara till lags :)

Seeegt...

Tänkte passa på att ladda upp filmerna från dom två sista tävlingarna på youtube då jag inte har gjort det, men det går så seeegt! Tror att den har laddat minst en timme och kommit till 80%... Youtube är alltid jättesegt på min dator, men hellre det än att ladda upp dom på videofy.me. Hatar den där reklamen som har dubbelt så högt ljud som allt annat! Haha, blir alltid vettskrämd och alla skriker att man måste sänka ljudet... Nej, youtube får duga.

Ska vänta ut den här filmen och sedan börja ladda upp dom andra imorgon, så dyker nog filmen från träningen upp någon gång då.
Hoppträning 21/12

Var som sagt och hopptränade igår, och för en gångs skull så var jag riktigt nöjd! Till att börja med så satt Leif upp och kände på honom då han inte alls kändes bra förra veckan och jag har inte riktigt vetat hur jag ska lösa det. Till att börja med så gick han imot, men efter en stund så gav han efter och började sätta under sig istället för att gå imot bettet. Som Leif sa så har han "långa och styva" bakben och det är där problemet med munnen sitter, när man väl kommer åt honom så har han en ganska trevlig mun. Inga konstigheter, men det var ändå skönt att låta honom känna på honom med tanke på hur han var förra veckan då han antingen gick imot eller blev framtung.

När jag sedan satt upp och vi började trimma så kändes han riktigt trevlig efter en stund! Vi flyttade dom och jobbade som vanligt med att få dom liksidiga, samt jobbade över trav och galoppbommar på volten. Han kändes inte alls sådär framtung, utan han accepterade bettet och jag kom äntligen åt honom utan tjafs. Tror att jag har fokuserat för mycket på att vara mjuk och inte ta i honom, nu var jag bara stadig och höll kvar när han gick imot. Tillslut så hade jag honom bättre mellan hjälperna och han jobbade på avspänt och accepterade mina hjälper på ett bättre sätt. Även i galoppen så var han bättre mellan hjälperna och fick en rundare galopp.

Under själva hoppningen så började vi med att hoppa fram på volt med två räcken och hoppade till sist en bana med en serie med 7 språng till ett räcke, ner till trav över bommarna på volten, galopp och hoppade räckena på volten, bytte varve efter det andra räcket och sedan en 5 och halva med 6 språng till ett räcke, ner till trav över bommarna, galopp och räckena på volten. Mycket att tänka på!

Eddie hoppade faktiskt riktigt bra! Fick inte riktigt tillbaka honom efter 5 och halvan en gång så vi fick ett för kort sista språng vilket gjorde att han tog med sig bommarna, annars så var han knappt i något hinder. Fick även hoppa något större språng, vilket inte var något problem. Även Leif tyckte att sprången har blivit mycket bättre och att han under den senaste tiden har utvecklats väldigt mycket.

Jag kände att han hoppade väldigt bra idag, men när jag såg det pappa filmat (har inte filmat på ett tag) så blev jag nästan paff, jäklar vad han hoppade! Ni som läst bloggen vet nog vilket problem vi haft med språngkurvan, att han hoppat långt och dragit med sig bommarna med bakbenen. Det han gör är att han spänner ryggen och istället för att hoppa uppåt så hoppar han framåt och får då inte upp bakbenen. Men nu har han äntligen börjat hoppa uppåt och med rygg, och då följer bakbenen med. Tom så att han svischade till med svansen en gång!

Jag har helt ärligt trott att han aldrig kommer att kunna hoppa bra och jag har under vissa perioder varit beredd att sälja honom... Men Leif har hela tiden tyckt att vi ska kämpa på då han tycker att med rätt träning så kan man utveckla hästen, och efter mycket tragglade så har han sakta med säkert utvecklats och sprången har blivit bättre. Tänk vad många gånger jag har haft 4-8 fel på tävling för att jag har satt ihop honom på mina planerade 7 språng istället för att låta honom gå på 6 och hoppa på fart för att vara felfri. Hade jag låtit honom göra det så hade varken styrkan eller lydnaden blivit bättre, men nu har det äntligen börjat ge resultat!

Nu är han inte färdig och redo för 120 direkt, lågt ifrån. Men det är så kul att det ÄNTLIGEN släppt lite och man börjar känna en utveckling. Curre kunde jag gå in och var felfri i 120 nästan direkt efter att han kom tillbaka, för han är så okomplicerad och har så lätt för sig. Med Eddie har jag däremot fått kämpa massor, och att gå in och göra en 0,4 fel i 1m är med honom en bedrift! Curre ger mig självförtroende och framgång, men Eddie är nog utan tvekan den häst som utvecklat mig mest. Han är så duktig, och självförtroendet är verkligen på topp hos honom just nu!

Nu drog mitt inlägg iväg lite, men jag ska fixa in filmerna så ni ska få se :)  


Dåligt med bloggandet

Imorgon så är det precis 2 veckor sedan jag uppdaterade sist, och anledningen är helt enkelt den att jag inte har haft någon lust alls. Det är inga tävlingar och det finns inget intressant att skriva om, och har ingen vidare blogglust för den delen heller. Men ska försöka att hålla igång bloggandet lite då jag har lovat Elin det, haha.

Men vad har hänt sedan sist då? Inte så mycket faktiskt. Eddie och jag är i en liten down period, och jag blir ännu mindre motiverad nu när det är vinter och träningsmöjligheterna blir sämre. Men trots att vi har varit i en svacka ridmässigt, så har Eddie konstigt nog utvecklats i massor i hoppningen? Känns som att han hoppar igenom kroppen bättre och vi har varit upp på 120-125 på enstaka hinder i serier osv utan problem. Jag klagar på att det inte känns bra, och Leif tycker att han har utvecklats massor, haha... Men han har lovat att sitta upp och känna på honom på träningen imorgon, och det ska bli riktigt kul att se!

Curre fortsätter att sättas igång, och nu när det har kommit snö så har vi äntligen kunnat komma igång igen! Kunde bara skritta några veckor när det var fruset och isigt, men i och med snön så har jag kunnat börja trava igen. Travar just nu bara 10min, men trappar upp det enligt shemat. Vid 13min så börjar vi lägga in lite galopp också! Har dessutom löst ridhuskort, så åker in med honom 2-3 ggr i veckan för att kunna rida inomhus på bättre underlag. Tar 25min att åka enkel resa, men så är det att bo i skogen ;) Hade med mig Eddie sist, och när det dessutom var en till häst i ridhuset så blev Curre jäkligt taggad! Sprang på tvären och drog någon repa mot min vilja. Han är söt den hästen, kan vara en segpropp lika gärna som en tickande bomb. En riktig humörhäst!

Det var väl det jag hade att rapportera om. Skriver kanske imorgon efter träningen, sen så ska jag försöka att hitta motivation till att skriva lite mer ;)Hoppträning

Var som varje tisdag in till Gävle och tränade med Eddie igår. Börjar bli kallt på mornarna nu, så min dunjacka var väl investerad! Vi började iaf med att trimma som vanligt, red på en åttvolt i trav till att börja med där vi skulle flytta dem undan innerskänkeln innan vi bytte varv. I galoppen så jobbade jag bara med övergångar och tempoväxlingar då förvänd galopp på volt är lite överkurs med Eddie. Måste verkligen jobba med den förvända galoppen när jag får tillfälle! Han var lite springig, men lugnade ner sig stundtals och kändes ganska fin. Dock lägger han sig lite i handen när han är spänd och man försöker rida ur det genom att flytta osv, får man honom däremot att helt slappna av innan man kräver något så brukar man få en mycket bättre känsla i handen. Den där spändheten är verkligen klurig att få bukt med...

Jobbade sedan med att travhoppa, rida en linje och hoppa ett räcke på volt innan vi red en liten bana. Banan bestod först av ett travhindret ner mot ett litet räcke, ett varv på volten över ett räcke med bom framför och bakom, en linje på långsidan och sedan skulle vi snabbt bryta av till trav, och helst, trava avspänt över tre bommar, sedan studs snett igenom, volten med räcket och en linje på andra långsidan med avslut över bommarna. Första varvet så var han lite springig och jag fick inte alls någon bra känsla på hindren då jag inte riktigt blev klar. Fick inte alls tillbaka honom till bommarna då han bara for iväg. Andra rundan så var jag noggrannare med att få tillbaka honom i tid, och den rundan blev också bättre.

Hoppade inga höjder idag, utan fokuset låg på lydnad och rytmen. Hade ingen superkänsla då han som sagt var lite springig, säkert för att han inte har gått ordentligt i veckan pga att det har varit fruset i marken. Men han var ändå duktig och hoppade trots att vi inte kom helt perfekt, bara jag supportar den avsprångspunkt vi får! Om jag fryser till och tänker "shit" (vilket ofta händer när vi ligger fel) så får han också panik och det blir stopp. Men han börjar mer och mer att lära sig lösa situationer, bara jag inte blir passiv :)

Dock måste vi verkligen jobba med att minska stoppsträckan, annars kommer vi stanna på 1m höjder. Som det är nu så hinner jag inte alls få stopp och komma tillbaka till rytmen när hindren kommer fortare. Ska köpa ett magicbett som jag får lite mer håll med och dessutom inte skadar munnen på samma sätt då det inte viker sig, men framförallt att jobba på med lydnaden. Grunder, grunder, grunder! Dom kommer man aldrig ifrån, och när dom sitter så kommer det att bli så mycket enklare. Finns tyvärr inga genvägar!

Magic brush

Jag köpte som ni kanske kommer ihåg även ett set med magic brush när jag var i Globen, och tänkte nu utvärdera dom lite grann. Man får ett set om 3 st, en för "fell" (päls), "Huf" (hov) och "Bein" (ben). Kostade 129kr när jag köpte mina. Finns dels vanliga i blå, röd och gul, och även limited edition som är i rosa och lila.

+
+Tar bort lera effektivt
+Lätt att göra rena, bara att skaka/banka ur stövet och lätt att tvätta då dom är i plast.
+ Fungerar bra till både man och svans.
+Om man gnider ett tag så kan även gula fläckar på skimmlar försvinna.
+Kan tänka mig att dom är bra i fällningstider?
+Fungerar bra till att borsta av schabrak mm.
+Lätta

-
-Det hade inte behövts tre stycken då dom är precis likadana, dock kan det vara bra med 3 st om man vill åtskilja ben, päls och hovar eller ha till flera hästar då dom faktiskt inte var så dyra.
-Inte särskilt ergonomiska att hålla i.
-Lite för plastig känsla, men det är väl själva grejen egentligen.

Om dom är  så "magiska" vet jag väl inte,
men helt okej tycker jag. Känns ungefär som en piggborste, fast mjukare och tätare. Dom var som sagt inte så dyra, så jag är helt klart nöjd med mina. När jag innan har använt piggborste till lera och skitfläckar så använder jag numera magicbrushen. Kvalitén kan jag inte utala mig om då jag bara har haft mina i snart 2 veckor, men än så länge så har inga piggar gått av eller så :)

Eddies positiva sidor

Det känns som att jag oftast (omedvetet) bara tar upp Eddies negativa sidor, men han har faktiskt sina positiva sidor också! Blir lätt att man mest tar upp problemen, men man får ju faktiskt inte glömma dom positiva egenskaperna och styrkorna :)

Eddies positiva sidor och styrkor

-Han är väldigt positiv till arbete och sätter sig aldrig på tvären, även om han är fux och har sin egen vilja och ideér (som jag inte begriper mig på ibland dock). Skulle aldrig stanna för att vara dum eller istadig, utan gör alltid sitt bästa när han känner sig trygg!

-När han spänner av så ger han en väldigt lätt och härlig känsla, aldrig tungriden utan har väldigt lätt för sig. Det är svårt att få honom hit, men när han väl är där så är han sååå fin att rida! En av anledningar till varför jag fastnade för honom, lättheten och den känslan man får när han är avspänd :)


-Han har ett bra tryck i språnget. Dock hoppar han för mycket framåt och med lite spänd rygg, men med rätt träning så kan språngkurvan bli bättre. Tekniken är det egentligen inget större fel på, utan det är språngkurvan som behöver rundas till. Avspändhet och mer styrka är det som behövs.

-Han är, tycker jag, en väldigt fin modell på häst. Högbent och lätt i typen, en fin häst!


-Otroligt snäll i hanteringen! Man kan släppa ut honom först i hagen eller lämna kvar honom ensam utan att han bryr sig, likaså att ta in själv stallet. Går lika bra att rida ut på själv som med andra hästar. Jättecool på det viset!

-110% trafiksäker! Tror aldrig att jag har varit med om att han har brytt sig om ett fordon, vinkar knappt ett öra åt varken bilar, bussar, timmerbilar, motorcycklar mm. Väldigt, väldigt skönt!

-Han är alltid mysig och kelgo, vänder aldrig rumpan till eller surar. Kort och gott en väldigt mysig häst♥Dagens ridning

Eddie
Även idag blev det en skrittur för hans del, men även lite lugn trav där det var is och lite packad snö. Jobbade med lösgörande arbete i skritten, flyttade honom ganska mycket åt sidan så att han verkligen korsade sina ben. Både i skänkelvikning från sida till sida på vägen och i öppnor. Efter ett tag så slappnade han av och jobbade på fint! Dock så blev han jätterädd för en klase ballonger som satt ute efter vägen, haha. Dom rörde sig i vinden och var totalt livsfarliga, kan tillägga att även Curre reagerade på dom!

Curre
Skrittade även ut honom en tur. Jobbade som vanligt med att han ska bli lydigare för skänkeln genom att lägga till den, får jag då ingen reaktion så pickar jag till med sporren. Är man riktigt konsekvent så lyssnar han tillslut och blir mycket lättare för skänkeln, så det är bara att jobba vidare och vara lika tydlig. Men jag tycker att han har blivit bättre! Han ville inte riktigt släppa efter i vänstersidan, men släppte efter och blev fin mot slutet. Tror att det var jag som blev lite ivrig istället för att vänta ut honom :)
Unghästar -från fölstadiet upp till fem år

Har snart läst ut boken jag köpte i Globen om unghästar, och måste säga att den är riktigt intressant att läsa! Den tar upp tiden från föl till 5 åring och handlar om både hantering, inridning och träningsfysiologi. Även om man som jag inte har någon unghäst så står det ändå mycket jag kan ta till mig om tex skötsel, utfodring, kondition/styrketräning och annat man bör tänka på när det gäller utbildning och hållbarhet. I varje kapitel så finns det några rutor med "veterinärens råd", fakta om tex olika skador/sjukdomar och vad man bör tänka på ur veterinärens synpunkt. Genom hela boken så förespråkar man att unghästen ska röra på sig och aktiveras redan som föl för att bli starka och hållbara. Även variation i arbete och underlag är något man förespråkar som nyckeln till en hållbar och stark häst som i framtiden ska kunna prestera.

En intressant sak som stod var att i tex Tyskland och Holland så förespråkar man mera stallvistelse, och de tyska hopphästarna har en medelålder på endast 7,5-8 år! Tycker det låter väldigt ungt, men nog kan det ligga något i att utländska hästar är mer skadedrabbade... Lady, D-ponnyn som jag hade kom från England där som har stora ytor, och henne var det aldrig något fel på! Vi böjde igenom henne flera gånger när hon var krånglig, men det var aldrig något fel och hon var aldrig halt under den tiden jag hade henne. Visst att ponnyer är mera "tåliga" än stora hästar, men ändå.

Jag tycker att boken var väldigt intressant, och för er som har eller kanske vill skaffa er en unghäst i framtiden så kan jag verkligen rekomendera den här boken! Den har etablerat sig som en av de bästa böckerna om unghästar, och används som lärobok på både hippologutbildningen och vid naturbruksgymnasier. Boken handlar som sagt inte bara om ridningen, utan mycket runt omkring den unga hästen.

Skriver upp kapitlen för att det ska bli lättare att få en inblick i vad som står;
1. Kraven på den moderna hästen.
2. Fölets första åtta månader.
3. Från föl till unghäst.
4. Tid för aktivering
5. Inridning.
6. Grundkonditionen läggs.
7. Tävlingsspecifik träning.
8. Dopning och smittspridning.
9. Konvalecenter.
10. Den vuxna hästen.


Jag älskar att läsa olika böcker och artiklar om träningsfysiologi, man snappar alltid upp något intressant! När man gick på ridskolan så fick man lära sig det grundläggande, men numera så åker man till sin träning och sedan rider man hemma för sig själv dom resterande dagarna (iaf jag). Då tycker jag att det är jättebra att läsa mig till saker för att få mer kunskap och inspiration. Blir aldrig så inspirerad som när jag har läst en intressant artikel! Man kan bara lära sig rida genom att just rida, men man kan faktiskt läsa sig till väldigt mycket kunskap också. Fick i bakläxa av Leif att läsa på om slutor, då jag blev lite förvirrad när vi skulle rida slutor på diagonalen förra träningen, haha. Så får läsa på lite där till nästa träning ;)


Dagens ridning

Curre och Eddie
Blev en skrittur för både då det är så hårt och fruset i marken. Den här årstiden är himla trist, när det börjar bli minusgrader men fortfarande inte kommit någon snö. Ridbanan fryser även den till på en gång och blir stenhård, jättetrist :( Dessutom så vill jag vara försiktig med underlagen speciellt med Curre, samtidigt som jag vill komma igång med honom. Svårt... Men för att slippa skritta ut x2 idag så fick min syster ta Eddie, och dessutom så blev dom nog glad av att få sällskap. Curre var pigg, men snäll och trevlig att rida :)


Januari 2009, ungefär så här mycket snö är lagom tycker jag!
Var ungefär tre gånger så mycket (om inte mer) förra året, usch ;)
Resultat

Efter att Curre varit borta i 2 år från tävlingsbanan, så kom han tillbaka bättre än någonsin. Vi hann inte göra så många starter, men dom vi hann med gjorde han riktigt bra! Felfri dom fem första starterna, den sista så var han inte fräsch och det var då vi kollade upp honom. Tre placeringar, varav två regionala och en felfri nationell 120. Jag hade innan detta haft ganska kassa resultat med Eddie i 90-1m, och att sedan börja tävla med Curre som bara går in och gör nolla efter nolla kändes ganska anorlunda ;) Något som är ganska komiskt är att Curre har varit felfri i ALLA omhoppningar vi har ställt upp i, vilket måste vara 13 st om jag har räknat rätt. Han kan det där med att vara felfri!

Om han nu kommer tillbaka och får vara frisk, så kommer det att bli väldigt intressant att se om han kommer vara lika säker på högre höjder. I 120 så har han varit felfri alla starter förutom två då vi upptäckte att han inte var fräsch. Han har ett jäkla huvud och vill inte riva, för jag kan säga att jag har gjort mina missar som han har räddat upp! Några gånger så har jag inte förtjänat att vara felfri ens, haha.


Curres resultat 2011

För övrigt så tycker jag att det är jättebra att TDB även lägger in lokala resultat! Det är enklare att kolla upp resultat på saluhästar, och man får enklare en överblick över hur året har sett ut resultatmässigt. Eddies resultat lägger jag inte upp, för det är inte så vackert resultatmässigt, haha. Även om han nu på slutet har gjort riktigt bra rundor! Han kan man inte se till resultatet, för det handlar om så små marginaler på honom. Han kan ha 12 fel i 1m, men ändå gjort en helt okej runda :)Pessoa magic

När jag tränade med Eddie i tisdags så fick jag låna ett bett av Leif, ett Pessoa magic. Det ser ut som ett vanligt tredelat med lite tungfrihet, men istället för att vika sig så låser sig bettet. Det blir rörligt som ett tredelat, men fungerar som ett rakt när man tar en förhållning. I markarbetet så var han först lite skeptisk tror jag, men känndes ganska fin sedan. Tyckte att det känndes som att jag fick lite bättre håll på honom i hoppningen, inte för mycket utan det där lilla extra bara. Ska bli intressant att testa det när vi hoppar bana sedan, och se hur det känns då. Men först så ska jag bara se till att få tag på ett eget, vilket tydligen inte är det lättaste då det är ganska svårt at få tag i. Så är det någon som vet vart man kan få tag på ett i 12,5cm eller vet någon som säljer sitt, så får ni väldigt gärna säga till! Annars så ska jag försöka att leta reda på ett ;) 

Såhär skrivs det om bettet:
"Nelson och Rodrigo Pessoa skapade Magic System för att skapa en mer kraftfull överföring från ryttare till häst. Signalerna går fram fortare och mer precist. Bettet är 3-delat men kollapsar inte utan kombinerar flexibiliteten hos ledade bett men kontrollen som på ett rakt bett. Detta är skonsamt för hästens mun och tunga. Bettet är naturligt format för hästens mun och har koppar på droppen som bidrar till att hästen suger på bettet.

Passar väldigt bra till starka hästar!" 


RSS 2.0