Skillnaden mellan Curre och Eddie

Jag fick ett önskemål om att skriva ett inlägg om skillnaden mellan att rida Curre och Eddie, samt vilken som är roligast. Jag har faktiskt tänkt på att skriva ett sånt inlägg, så visst kan jag göra det! :)

För det första så är Curre och Eddie två hästar med helt olika personligheter. Curre är en väldigt smart häst som tänker själv och hittar hela tiden på nya hyss. Han är också ganska tuff av sig, och visar alltid vilket humör han är på. Har vi tex varit iväg med en annan häst så kan han vara riktigt sur när vi kommer tillbaka! I stallet så hittar han hela tiden på nya bus och vill alltid stå i centrum. Att pilla och ta tag i mössor, dragkedjor och dyl är något han verkligen inte kan låta bli!


Eddie däremot är världens snällaste, men inte riktigt den smartaste! Vi brukar säga att han inte riktigt är vassaste kniven i lådan, eller har alla får i hagen ;) Han snubblar omkull och kan braka rakt in i hinder, sedan ruska på sig som inget hänt! Till skillnad från Curre som är helt orädd, så ser Eddie spöken överallt. Det kan vara allt från skuggor på marken till jackor på staketet, man vet aldrig riktigt vad han kan reagera på. I stallet så är han en riktig myshäst som gärna stoppar mulen i famnen och tycker om att gosa.


Bits dom?

Eftersom mina hästar har så olika personligheter, så dom också raka motsatsen till varandra att rida. Curre är i grund och botten ganska lat av sig i markarbetet. Han gör inte mer än vad han måste, och är ganska mycket "häst" att rida. Han är stor och lite grövre, vilket gör honom lite tungriden ibland. Men när man väl får honom att jobba ordentligt så är han väldigt maffig och härlig! Han har också sina dagar, vissa dagar kan han vara världens lataste och andra dagar så kan det vara betydligt mer krut där bak. Som jag skrev så är han en ganska tuff häst med mycket humör, vilket märks om jag säger till honom med spöt eller knackar till honom då han kan svara med ett rejält bocksprång! Däremot så sätter han sig aldrig på tvären, utan gör alltid det han ska.

I hoppningen så blir det genast mer fart på honom, och han är totalt orädd. Ju större och mer spekatulara hindren blir, ju mer taggad blir han! Han är väldigt hinderklok och får det aldrig trångt i kombenationer eller serier trots sin stora galopp, utan han backar alltid av och ser vad som måste göras. Han är lite ponnylik att rida, bara man håller en bra galopp så fixar han det mesta. Väldigt okomplicerad och har väldigt lätt för sig! Jag har nog aldrig stött på något som vi har haft problem med, utan han löser det mesta. Att stanna finns inte i hans huvud, utan det är något som han bara gjort när han haft ont, vilket inte är särskilt konstigt. Att riva är något han heller inte tycker om, och kan då svara med en bakutspark i ren ilska.


Eddie skulle man kunna säga att han är raka motsatsen att rida, dom är två helt olika individer helt enkelt. Till skillnad från Curre så är Eddie väldigt arbetsvillig och har lätt för sig i markarbetet/dressyren. Han är väldigt känslig och blir lätt spänd för saker i sin omgivning eller om man är för hård mot honom. Därför gäller det vara vara mjuk och ha väldigt mycket tålamod när man rider honom. Har man det så kan man däremot få bra utdelning, då han ger en väldigt härlig känsla och lätthet! Man kan rida honom med väldigt små hjälper, och när han är avspänd så är han också väldigt lyhörd.

I hoppningen så är Eddie återigen raka motsatsen till Curre! Eddie är inte den typen som tänker själv, utan man måste hela tiden hjälpa och stötta honom. Däremot så tycker han alltid att det är roligt och vill vara till lags, och skulle aldrig stanna för att vara dum. Det är bara när han känner sig osäker eller inte vet hur han ska lösa en situation som det tar stopp. Men är jag med och stöttar honom så känner han sig säker och hoppar alltid! Hans språngkurva är inte optimal, och han hoppar ganska långt och det brukar kunna gå ganksa fort efteråt. Men med mer träning så blir den nog bättre och han behöver massor av rutin för att utvecklas i hoppningen. Han kanske inte är väldens mest talangfulla hopphäst, men han har däremot rätt inställning och tycker att det är kul, vilket är det viktigaste!


Vilken av mina hästar som är roligast att rida är svårt att svara på, då dom komplettarar varandra ganska bra. Eddie är roligast att jobba med i dressyren, då han är så lätt och lyhörd. Curre däremot är helt klart roligast i hoppningen där han är helt outstanding! Men han har ju också helt andra kvalitéer och stam än vad Eddie har. Men måste jag välja en häst så blir det såklart Curre. Han är en sån där häst man bara får en gång i livet och är den häst jag verkligen hör ihop med. Men bara för det så är det inte så att jag inte tycker om Eddie, jag älskar båda mina hästar!♥ 

Eddie är nog och andra sidan den häst som har utvecklat mig mest ridmässigt. Jag visste att han inte alls var den typ av häst jag var van vid när jag köpte honom, men jag ville heller inte ha två likadana hästar. Så det var medvetet, och det är jag glad för. Det är både utvecklande och roligt att ha två så olika hästar! Man måste inte passa som handen i handsken med alla hästar, utan det kan vara väldigt utvecklande att rida den typen av häst man inte alls är van vid. Men man får såklart lägga ner mycket jobb, vilket jag också har fått gjort. :)
Kommentarer
Postat av: Josäfin :>

Åh, älskar första och sista bilderna! ;D

2011-04-30 @ 12:50:51
URL: http://jossanamigo.blogg.se/
Postat av: Linda Eriksson

Sv; Ja den är verkligen jätte bra ! =) Man kan faktiskt lägga upp bilder utan att mms:a, men det är ganska krångligt =P

2011-04-30 @ 14:47:07
URL: http://lindaaerikssoon.blogg.se/
Postat av: Adina

Roligt att läsa!

SV: Ja precis, de får absolut inte bli tjocka, men blir de för smala så får man ingen utdelning alls, så en liten mage gör ingenting, men en häst som är lite för smal kan börja tappa energi och bränna ner musklerna för att få energi - vilket inte är bra. :)

2011-05-01 @ 12:10:40
URL: http://adinis.blogg.se/
Postat av: Catrin Egerfors - Mitt liv som tävlingsryttare!

Kul att läsa skillnaden! :D

Båda är jättefina!Ah vad roligt, vad var det för häst du köpte från Pelle?

2011-05-01 @ 23:31:56
URL: http://cathie.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0