Skillnaden mellan Curre och Eddie

Jag fick ett önskemål om att skriva ett inlägg om skillnaden mellan att rida Curre och Eddie, samt vilken som är roligast. Jag har faktiskt tänkt på att skriva ett sånt inlägg, så visst kan jag göra det! :)

För det första så är Curre och Eddie två hästar med helt olika personligheter. Curre är en väldigt smart häst som tänker själv och hittar hela tiden på nya hyss. Han är också ganska tuff av sig, och visar alltid vilket humör han är på. Har vi tex varit iväg med en annan häst så kan han vara riktigt sur när vi kommer tillbaka! I stallet så hittar han hela tiden på nya bus och vill alltid stå i centrum. Att pilla och ta tag i mössor, dragkedjor och dyl är något han verkligen inte kan låta bli!


Eddie däremot är världens snällaste, men inte riktigt den smartaste! Vi brukar säga att han inte riktigt är vassaste kniven i lådan, eller har alla får i hagen ;) Han snubblar omkull och kan braka rakt in i hinder, sedan ruska på sig som inget hänt! Till skillnad från Curre som är helt orädd, så ser Eddie spöken överallt. Det kan vara allt från skuggor på marken till jackor på staketet, man vet aldrig riktigt vad han kan reagera på. I stallet så är han en riktig myshäst som gärna stoppar mulen i famnen och tycker om att gosa.


Bits dom?

Eftersom mina hästar har så olika personligheter, så dom också raka motsatsen till varandra att rida. Curre är i grund och botten ganska lat av sig i markarbetet. Han gör inte mer än vad han måste, och är ganska mycket "häst" att rida. Han är stor och lite grövre, vilket gör honom lite tungriden ibland. Men när man väl får honom att jobba ordentligt så är han väldigt maffig och härlig! Han har också sina dagar, vissa dagar kan han vara världens lataste och andra dagar så kan det vara betydligt mer krut där bak. Som jag skrev så är han en ganska tuff häst med mycket humör, vilket märks om jag säger till honom med spöt eller knackar till honom då han kan svara med ett rejält bocksprång! Däremot så sätter han sig aldrig på tvären, utan gör alltid det han ska.

I hoppningen så blir det genast mer fart på honom, och han är totalt orädd. Ju större och mer spekatulara hindren blir, ju mer taggad blir han! Han är väldigt hinderklok och får det aldrig trångt i kombenationer eller serier trots sin stora galopp, utan han backar alltid av och ser vad som måste göras. Han är lite ponnylik att rida, bara man håller en bra galopp så fixar han det mesta. Väldigt okomplicerad och har väldigt lätt för sig! Jag har nog aldrig stött på något som vi har haft problem med, utan han löser det mesta. Att stanna finns inte i hans huvud, utan det är något som han bara gjort när han haft ont, vilket inte är särskilt konstigt. Att riva är något han heller inte tycker om, och kan då svara med en bakutspark i ren ilska.


Eddie skulle man kunna säga att han är raka motsatsen att rida, dom är två helt olika individer helt enkelt. Till skillnad från Curre så är Eddie väldigt arbetsvillig och har lätt för sig i markarbetet/dressyren. Han är väldigt känslig och blir lätt spänd för saker i sin omgivning eller om man är för hård mot honom. Därför gäller det vara vara mjuk och ha väldigt mycket tålamod när man rider honom. Har man det så kan man däremot få bra utdelning, då han ger en väldigt härlig känsla och lätthet! Man kan rida honom med väldigt små hjälper, och när han är avspänd så är han också väldigt lyhörd.

I hoppningen så är Eddie återigen raka motsatsen till Curre! Eddie är inte den typen som tänker själv, utan man måste hela tiden hjälpa och stötta honom. Däremot så tycker han alltid att det är roligt och vill vara till lags, och skulle aldrig stanna för att vara dum. Det är bara när han känner sig osäker eller inte vet hur han ska lösa en situation som det tar stopp. Men är jag med och stöttar honom så känner han sig säker och hoppar alltid! Hans språngkurva är inte optimal, och han hoppar ganska långt och det brukar kunna gå ganksa fort efteråt. Men med mer träning så blir den nog bättre och han behöver massor av rutin för att utvecklas i hoppningen. Han kanske inte är väldens mest talangfulla hopphäst, men han har däremot rätt inställning och tycker att det är kul, vilket är det viktigaste!


Vilken av mina hästar som är roligast att rida är svårt att svara på, då dom komplettarar varandra ganska bra. Eddie är roligast att jobba med i dressyren, då han är så lätt och lyhörd. Curre däremot är helt klart roligast i hoppningen där han är helt outstanding! Men han har ju också helt andra kvalitéer och stam än vad Eddie har. Men måste jag välja en häst så blir det såklart Curre. Han är en sån där häst man bara får en gång i livet och är den häst jag verkligen hör ihop med. Men bara för det så är det inte så att jag inte tycker om Eddie, jag älskar båda mina hästar!♥ 

Eddie är nog och andra sidan den häst som har utvecklat mig mest ridmässigt. Jag visste att han inte alls var den typ av häst jag var van vid när jag köpte honom, men jag ville heller inte ha två likadana hästar. Så det var medvetet, och det är jag glad för. Det är både utvecklande och roligt att ha två så olika hästar! Man måste inte passa som handen i handsken med alla hästar, utan det kan vara väldigt utvecklande att rida den typen av häst man inte alls är van vid. Men man får såklart lägga ner mycket jobb, vilket jag också har fått gjort. :)
Dagens ridning

Entiego
Var upp på banan och hoppade lite inför tävlingen. Faktiskt så är det väldigt sällan jag hoppar hemma på banan. Dels så är underlaget inte jättebra just nu, men sen så måste jag alltid ha bärhjälp och då blir det sällan av. Men idag blev det som sagt att vi plockade fram lite hinder. Eddie som inte är van att se hinder hemma på banan blev lite spänd och gick inte alls bra när jag red fram. Han har varit så himla fin flera veckor, och nu var det bara blä. Travade fram över några bommar där han tillslut slappnade av och kändes fin.

Hade ställt upp tre räcken i en liten bana där jag bara kunde rulla på, och hade dessutom plockat in lite läskigheter i hindren. Började först med att travhoppa och göra halt efteråt då han bara ångade iväg. Rullade igenom "banan" i galopp och försökte bara att hitta en bra rytm. Han drog som vanligt iväg efter hindren, men eftersom banan bara är 20x40m så kom staketet fortare och bromsade upp. Höjde på slutet upp ett av räckena till drygt 1m och han hoppade fint.

Trots att passet inte kändes särskilt bra alls så behöll jag hela tiden en bra rytm och Eddie hade faktiskt en bra inställning och sög mot hindren! Fick verkligen styra ifrån honom när jag skulle göra en volt. Nu när jag hoppat Curre så mycket, och dessutom lite större hinder så känns det inte som någon big deal att hoppa Eddie. Är faktiskt inte det minsta nervös inför tävlingen, trots att Eddie inte varit iväg och tävlat på så länge. Så det känns bra iaf :)

Cuwento

Red ut honom en sväng upp på skogen. Redan från start så var han framme för skänkeln, och det känndes att jag kom åt honom igår! Satte mig ned och jobbade med många övergångar till galopp, och tillslut så började han sätta under sig och mata på med bakben! Sen när jag travade sista biten så var han ordentligt framme och sökte sig ner i en lång och låg form. Känns riktigt skönt att det har släppt lite, så vi får hoppas att det fortsätter åt rätt håll :)
KnasEddie!

Igår när vi skulle ta in hästarna så fick Eddie ett av sina ryck och började kuta runt i hagen, och jag tog för en gångs skull upp mobilen och filmade när han for runt! Haha, han är verkligen för rolig! Vill ni att jag lägger upp filmen? :D
Kommande tävlingar

1 maj, lokal hoppning Älvkarleby ridklubb. Rider Eddie i 90cm CR och 1m. Detta blir årets första tävling för honom, och den första på drygt ett halvår. Men det har hänt mycket över vintern, så det ska bli spännande och se hur han sköter sig :)

5-7maj, nationell hoppning "Högbospelen". Är anmäld till 110cm bed A:0+A:0 på torsdagen och 120cm bed. A:0 på lördag. Jag hade egentligen inte alls tänkt att rida 120 redan, men det har flytit på så bra och han leker över 110, dessutom så tyckte Leif absolut att vi kunde gå upp i 120. Så vi är anmäld till det, sen får vi se hur det känns :)

22 maj, lokal dressyr Gävle Ryttarsällskap. Rider en LB:1 på Eddie. När det ändå var en dressyrtävling på hemmaklubben så tänkte jag att det var lika bra att passa på att lägga dressyrdebuten där. Så nu blir det dressyrtragglande fram tills dess! Det blir min första dressyrstart på storhäst, tredje över huvud taget och den första, så vitt jag vet, för Eddie. Spännande ;)
Entiego

Här kommer bilderna på Eddie, som är fotade under samma tillfälle som dom jag tog på Curre sist! Personligen så tycker jag inte att Eddies bilder blev riktigt lika bra då han dels inte sprang/busade lika mycket, och sen så var det rörigare bakgrund vid honom. Sen vet jag att han är för tunn, men förhoppningsvis så lägger han på sig nu mot sommaren när gräset kommer fram ordentligt! Inte det allra lättaste att hålla en häst med mycket fullblod i perfekt hull... Men här har ni bilderna :)Haha, myysigt!


Eddie-style!
En lite trött Eddie?
 


Dagens ridning

Cuwento
Blev ett trimmpass för honom på banan. Plockade på mig mammas gamla dressyrsporrar då jag är så trött på att han bara lunsar på och skiter i mig, och vilken skillnad det blev! Nu kunde jag rida ordentligt, och tog han inte skänkeln så la jag bara till sporren och jag fick en reaktion(!). Red först fram i trav och galopp utan större krav mer än att han skulle bjuda fram och vara runt innerskänkeln. Satte mig sedan ner och jobbade honom på serpentinerna med tre bågar och en övergång till skritt på medellinjen, på långsidan så jobbade jag honom i en öppna.

Nu när jag fick igång honom och han lyssnade på mig så kunde jag koncentrera mig på att lossa och få honom liksidig. Eftersom jag inte kommit åt honom så har han blivit väldigt oliksidig, skjuter ut bogen i höger varv (hans mjuka sida) och trycker sig inåt i vänster varv. Denna övning var jättebra då jag både fick träna på att ha koll på yttersidan och att ha honom runt innerskänkeln, samt rakriktning och övergång till skritt. Han jobbade på riktigt bra här och jag fick den önskvärda bakbensaktiviteten och ett ärligt stöd! 

I galoppen så jobbade jag vidare med rakriktningen och red ca 1m innanför spåret med ordentliga hörnpasseringar och gick in på större vollter. Försökte verkligen att få in högersidan då han drog sig väldigt mycket åt höger i höger varv. Men efter en stund så blev han jättefin, och jag släppte ner honom i en lägre form och var lätt i handen så att han skulle bära sig i egen balans, vilket han gjorde. Riktigt fin var han idag, äntligen! Det var dom där sporrana som behövdes ;) Men det blir bara till att trimma med dem då dom är lite för skarpa i hoppningen och jag vill inte göra honom skänkeldöv. Men tror nog mest att vi behöver komma över den där tröskeln, så han fattar att det är jag där uppe som bestämmer så att det blir någon utveckling ;) Min lilla lathäst♥

Entiego
Red först ut honom en sväng, och som vanligt så tittade han på allt läskigt. Det roligaste är att vi rider den vägen flera gånger i veckan året runt, ändå är det farligt... Testade en ny metod, att bara låta honom vara när han körde upp huvudet och spännde sig. Red bara mjukt vidare och så fort han började slappna av så satte jag långsamt mer krav. Detta gjorde att han inte började spänna sig en massa i önödan, och han blev mer avspänd i slutändan. Gick sedan in på banan och körde igenom några moment i LB:1an (hmm, varför då tro?).

Tog upp honom i formen och jobbade honom på serpentiner, mellantrav/galopp på diagonalen, galoppfattningar vid rätt bokstav, halt osv. Han la sig lite på bettet och tyckte det var jobbigt att jag krävde lite högre form, men han var stadig och lättade upp i fram efter ett tag. Men nu vet jag vad vi måste träna på iaf! Speciellt i mellangaloppen så bryter han gärna av när jag ska samla ihop honom och det blir dragkamp in i övergången till trav, samt att vi inte riktigt kommer ut i hörnet. Sen så behöver han bli lite stadigare i mellantraven och ha lite bättre påskjut. Men han var fin idag! :)
Dagens ridning

Cuwento och Entiego
Båda fick skrittas ut en sväng, samtidigt då jag red Curre och min syster Eddie. Passade bra då jag kom hem sent efter att ha varit borta idag, så hann inte rida båda. Så jag får tacka min syster som skrittade ut Eddie! Hon är inte jätteförtjust i honom, haha. Inte riktigt hennes typ av häst, men han var faktiskt riktigt lugn och snäll idag :) Kortade upp tyglarna och kände lite på Curre, och jag måste verkligen RIDA honom till ett ärligt stöd på bettet. Just nu skiter han i mig som sitter där och trycker och han har noll bakbensaktivitet känns det som. Men tillslut när jag fick igång honom så kändes han genast bättre och jag kunde börja lossa honom på ett annat sätt. Men som sagt, det är bara att jobba vidare!
Dagens ridning

Cuwento
Red ut honom en runda i skogen. Fortsatte att fokusera på att få honom kvickare, och gjorde många övergångar mellan trav-galopp. Han kom igång mer mot slutet och jobbade ganska bra, flyttade undan bra för båda skänklarna och kändes framme för skänkeln. Försöker att hela tiden vara koncekvent och inte låta honom lulla på eller gå och såsa för mycket. Men han kändes som sagt fin och jobbade bra mot slutet :)

Entiego

Fick också gå en ut en vända, dock efter grusvägarna. Han kändes ganska spänd till en början och gick och spände sig för allt möjligt. Jobbade då bara vidare med hålla honom sysselsatt med skänkelvikningar och att hålla honom ställd runt innerskänkeln. Jobbade även med honom många övergångar mellan trav-galopp, vilket är väldigt nyttigt för honom. Särskilt när man rider ut så springer han iväg efter galoppfattningen, och det blir dragkamp när jag sedan ska göra en övergång till trav. Så jobbade på ett tag med övergångarna, och mot slutet så fick vi till några bra övergångar där han slappnade av och lyssnade på ett helt annat sätt. Blir till att jobba mycket övergångar till galopp nu framöver känner jag!

Juste, mitt i en galopp så fick han syn på något (vad har jag ingen aning om) och tvärvände mitt på vägen, och jag hängde någonstans vid öronen på honom! Höll mig som tur var kvar och kunde kränga mig tillbaka i sadeln. Sedan stod jag en stund och försökte lugna ner honom medan han stirrade på det som vad så farligt. Skulle ha varit intressant att veta vad som var så himla farligt ;) Hjärnspöken har den där hästen gott om♥


Curre+gräs=... Shreek?
Nej, men visst är det härligt när sin skimmel kommer in och är aldeles grön!

Dagens ridning

Entiego
Han fick gå ett pass på banan. Jobbade med öppnor i traven och i galoppen så jobbade jag med att korta/länga galoppsprången. Försökte oss på lite förvänd galopp, som han tycker är jättejobbigt! Men det är bara att jobba vidare med bärigheten och ta det succesivt så lättare linjer så kommer det nog. Tycker att han kändes fin idag, men hade velat ha honom lite mer på baken då han låg på bettet lite och bar sig inte själv som jag hade velat i galoppen. 

Över lag så känns han stadigare och spårar mycket bättre nu under varje pass, så jag måste börja sätta upp lite nya mål att jobba med nu känner jag! Så jag ska nog börja med att ta upp honom lite i formen och sedan börja lite mer med det samlande arbetet. Korta/länga och finslipa på övergångarna som kan bli bättre! Men det börjar lukta dressyrstart snart, vilket jag faktiskt ser fram imot. Skulle vara kul att få en bedömning av honom och se vad han kan prestera på dressyrbanan :)

Cuwento

I förrgår körde vi lite intrevallträning där han verkligen fick galoppera igenom kroppen, vilket gjode gott för honom! Han kom igenom kroppen på ett helt annat sätt och var verkligen superfin. Trots att han vilade igår så kändes han idag finare och mer framme än före galopppasset. Jobbade även honom på banan idag och la största fokuset på att han ska lyssna och vara frame för skänkeln. Han blir seg för hjälperna och öppen i formen så fort han inte är ordentligt framme för hjälperna, så detta måste jag jobba med hela tiden!

Flyttade honom mycket undan båda skänklarna i skritten och i traven så jobbade jag med tempoväxlingar. Jobbade honom hela tiden ca 1m innanför spåret då ridbanan måste harvas, men det är och andra sidan väldigt nyttigt för kolla av rakriktningen och hålla ytterbogen på plats. Jobbade även med att öka/minska volten där jag satte lite press på honom. I galopparbetet så samlade jag ihop honom några galoppsprång, för att sedan rida framåt. Mot slutet så jobbade han bra och kom igenom högergaloppen mycket bättre. När jag travade av så kändes han mer framme och jag kunde lägga ner honom i formen. Måste verkligen jobba med detta varje pass och vara mer koncekvent mot honom, då han har blivit lite seg för hjälperna på sistone. Men är nöjd med honom idag :)Förresten, är det någon som vill se bilderna på Eddie?
Måste sätta mig och gå igenom samt redigera alla bilder, vilket jag inte är jättesugen på...
Men vill ni se dom så kan jag göra det :)

Shoppat


Ariat Heritage II, 1499kr hos Ryttarstugan.se. Hos ryttarstugan står det såhär om skorna: "Mycket prisvärd sko inom Ariatfamiljen. Erbjuder ändå den berömda kolfiber-gummi sulan som är nästintill outslitbar. Uppbygd enligt 4LR Thecnology som ger en skön och stabil sko med stötdämpning. Stabilitet och komfort för fot, rygg och ben hela dagen. Färg: svart & brun."

Eftersom sulan på mina jodpurs nästan höll på att ramla av, och dom var allmänt slitna så var jag in på Ryttarstugan förra veckan för att köpa mig ett par nya skor. Har varit lite trist att inte kunna använda mina Dyón chaps bara för att jag inte haft några skor, haha. Har provat både Mountain Horse, GG, Dublin mfl., men inte tyckt någon varit seciellt sköna. Ariat skorna sitter däremot som ett smäck på foten! Så jag blev glad när jag hittade en billigare variant, och när det dessutom var 15% på allt så slog jag till.

Dom är ju inte full lika sköna som dom för 2 600kr, men defenitivt prisvärda och sköna! Nu i efterhand så var det definitivt värt att lägga några hundralappar till och köpa Ariat skorna istället för ett par MH tex. Har ridit med dem ett par gånger, och är väldigt nöjd! Matchar perfekt till mina Dyón chaps :)Ny mobiltelefon!
Inget som hör till min hästblogg egentligen, haha. Men jag var bara tvungen ;) Efter att ha levt med min skrutt till mobil i säkert 5 år, och den fullkomligt höll på att ramla isär så tyckte jag att jag förtjänade och var i behov av en ny... Eftersom jag velat ha en Iphone sedan dom kom, så blev det självklart en Iphone 4! Älskar deras system och hela telefonen, så jag är mycket nöjd. Så nu kommer det att bli lite mer vardagsbilder och jag kommer dessutom kunna blogga från mobilen. Längtar tills blogg.se appen kommer! Så detta gynnar bloggen faktiskt, haha. Men nöjd är jag! :)
Dagens ridning

Cuwento
Jobbade honom ett pass på banan, med mycket basic. Han har inte varit trevlig alls att rida på sistone, svårjobbad och blir sådär seg för hjälperna som han kan bli. Så idag jobbade jag mest med takten och att verkligen få honom fram till bettet. I traven så kändes han ganska fin ett tag och kom ner i formen, men i galoppen så blir han nästan lite 4-taktig och blir svår att få fram ordentligt. Men efter lite jobb med övergångar så jobbade han ganska fint. Det finns inga genvägar, utan det är bara att fortsätta att jobba med grunderna och få honom kvickare för hjälperna!

Eddie
Red ut honom en lugnare tur i skritt och trav eftersom han hopptränade igår. Jobbade honom i en lägre form och flyttade i skänkelvikningar efter vägen. Han kändes fin och avslappnad, tom dom läskiga ställerna gick det bra att rida förbi idag!
FrågaSvar: Tack så mycket, vad roligt! Märket står för Equalityline, som bland annat är återfösäljare för Lamicell :) Just det schabraket fick jag när jag anmälde mig till Lamicell cup, som arrangeras av Equalityline.
Cuwento ♥

Som sagt så fotade jag på hästarna igår när vi släppte dem i nya hagar, så det blev en del bilder på glada hästar! Hagarna som dom gått i under vintern var så kladdiga och tråkiga (Curre är världens tönt när det gäller att kliva i lera, haha) så dom får nu gå i hagarna uppe vid vårt hus. Där har det kommit upp lite gräs, vilket uppskattades! Eftersom det blev en hel del bilder så bjuder jag först på Curres bilder, så kommer bilderna på Eddie i ett annat inlägg! Jag kan inte med ord beskriva hur mycker jag älskar denna häst.
Han är bäst helt enkelt, min finafina häst♥

Hoppträning

Var iväg och hopptränade för Leif på förmiddagen, och idag var det Eddie som fick följa med. Första träningen på utebanan för iår, härligt! Vi började med att trimma dem på volten, varierade mellan att flytta dem i öppna och att rida en tempoväxling framåt. Eddie kändes faktiskt riktigt fin, reglerbar och jobbade riktigt bra! Han är verkligen härlig att sitta på när han känns såhär. Sedan red vi klockan, med 5 galoppsprång mellan varje hinder/kub och efter det så travhoppade vi två av hindren. Eddie kändes faktiskt avspänd och hoppade bra, så är väldigt nöjd med honom.

Hoppade även en linje med först en kub, sedan fick man välja antal galoppsprång ner till en oxer och sedan rida samma antal galoppsprång ner till ett kubhinder. Här försökte jag mest fokusera på att rida framåt, vill komma ifrån det här med att backa så mycket som möjligt som jag lätt kan göra ;) Så red på 6 galoppsprång vilket kändes normalt för honom, och efter oxern så bar han såklart iväg i raketfart. Egentligen så rusar han inte iväg, utan blir mer obalanserad och okontaktbar känns det som. Så fick kämpa lite med att få tillbaka honom, men det gick. Tycker ändå att vi hade ett bra flyt!

Slutligen så hoppade vi en serie med kryss och markbommar som avslutades med en kryssoxer. Tror att Eddie började bli lite trött här, och fjantade någon gång när vi skulle hoppa serien. Men sen så hoppade han bra, för att vara Eddie i en serie iaf! Han hoppar ju långt och får det trängre och trängre, men han löste det ändå bra. Över lag så är jag nöjd med träningen, och Leif tyckte också att det hänt mycket med honom. Kul! Så det är bara att jobba vidare :) I Älvkarleby 1 maj så har jag planerat in årets första tävling för honom, ska bli spännande att se hur det går!


Älvkarleby förar året.

Norrvidden Horse Festival

Ber först och främst om ursäkt för den extremt dåliga uppdateringen som har varit här över helgen. Dels så har min blogglust varit i botten, men sen så har det ju varit tävlingar på GRS över helgen. Jag och Curre var ju och hoppade 110n i torsdags, men sen så har jag varit hästskötare åt Erik Berggren och hjälpt honom med sina två hästar dom resterande dagarna! Jag har ju tränat för honom till och från uppe i Säter, och han är verkligen superbra som tränare. Så det var väldigt roligt att hjälpa honom, se hur han lägger upp allt och hur otroligt mån han är om sina hästar. Så jag har varit ute på Lervik (GRS anläggning) hela helgen, och i söndags så hjälpte jag även till som funktionär. Man måste passa på när det är stortävlingar på klubben, då det är både nyttigt och roligt att se så många duktiga ryttare rida! :)

Något som jag dock tyckte var väldigt tråkigt att se och gjorde mig väldigt upprörd var över hur folk kan bete sig på framhoppningen. När jag stod där och skulle hjälpa Erik till en klass så är det en ryttare som börjar hoppa fram på oxern som jag står aldeles berdvid. Det första jag reagerar på är att dom drar ihop oxern så att den verkligen blir supersmal och ryttaren rider an i jättekort galopp och lägger hästen supernära så den är tvungen att hoppa rakt upp och ner. Direkt efter så höjer dom lite och länger den så att den istället blir jättebred, rider an i superkort galopp igen och sätter hästen i skiten så att den återigen är tvungen att hoppa rakt upp och landar såklart på bakbommen då den inte har en chans att klara språnget. Efter detta så kortar dom ihop oxern och gör den "normal", medhjälparen säger något i stil med "bra" efter att ryttaren hoppat. Ryttaren rider an mot oxern igen i en större galopp och hästen kan nu hoppa av normalt och klara språnget.

Jag som stod aldeles bredvid blev helt chockad över vad jag såg, hur kan folk göra så mot sina hästar? Jag vet inte hur lång dom gjorde oxern (om den var längre än tillåtet), men man gör verkligen inte på det här sättet och att dom gör det helt öppet på en framhoppning har jag verkligen svårt att förstå. När man hoppar fram på det sättet (supersmal oxer och direkt  efter bredda den rejält) och sätta hästen i skiten på det sättet, för att sedan ge den ett normalt språng på en normal oxer gör det så uppenbart vad ryttaren vill få ut av det. Man kan ju inte säga att det som gör är otillåtet, för man kan ju av misstag sätta hästen i "skiten". Men i det här fallet så var det så himla uppenbart, och det gör mig så förbannad. Att det finns folk som gör på det här sättet är för mig obegripligt. Jag hoppas att det här var första och sista gången jag får se sånt skit, men förmodligen inte...

Förutom den incidenten så har det varit riktigt trevliga tävlingar! Vi får hoppas att Curre och jag kan vara med flera dagar och hoppa lite högre nästa år, det vore kul! Vi får också hoppas att mitt bloggande återgår till det normala. Ska visa några bilder på vad jag shoppat förra veckan, och ni ska dessutom få en bildbomb från vad jag klickat på hästarna nu i morse när dom fick gå i nya hagar! Vi får se när det dyker upp, men förmodligen snart :)


Ett litet smakprov på en av bilderna som jag tog idag! :)
Norrvidden Horse Festival

Idag var det alltså första dagen av GRS 4-dagars meeting, Norrvidden Horse Festival. Curre och jag startade bara 110cm, vilket gick bra!

110cm: 0+0 fel och 10e placering.

Curre kändes faktiskt riktigt fin på framhoppningen, surade till lite bara när det kom andra hästar för nära. Som han brukar alltså, haha. På banan så hade han lite mer egen bjudning, precis som när vi tränade i tisdags. Istället för att sätta honom på bakdelen och sätta tryck i galoppen, så blev det att jag åkte med lite på hans fart kändes det som. Jag blev inte riktigt klar, och jag fick lägga honom lite långt ifrån vissa språng. Dessutom gjorde jag en jättemiss, och Curre var helt fantastisk och räddade upp det hela! Jag kom lite nära på en oxer, och blev sedan aldrig klar fram till kombenationen, vilket gör att jag sitter och håller ända in i hindret då jag ser att vi ligger helt fel... Men min otroligt hoppglada och kloka häst häver sig över, når ut på ett galoppsprång i kombenationen och är felfri! Helt otrolig är han! Sen så var jag slarvig när jag gick banan, och stegade aldrig den linjen ner till kombenationen. Hade jag bara gjort det så hade jag förmodligen inte gjort det misstaget, utan kunnat rulla ner på jämna galoppsprång. Det är lätt att vara efterklok, men man lär av sina misstag!

Jag är inte supernöjd med rundan då jag hade kunnat rida mycket bättre. Tror att det sitter mycket i markarbetet, när han blir starkare så kommer det att bli lättare att sätta tryck och han kommer att hoppa bättre. Dock var resultatet bra idag, 10:a av 22 placeringar och nästan 100 starter är inte dåligt! Hade verkligen inte räknat med att bli placerad i det startfältet, så det var roligt. Dessutom så visade min häst återigen vilket otroligt hopphuvud och vilja han har. Så jag är ändå nöjd med dagen :)

Blev inga bilder från idag då min syster gick i skolan och mina föräldrar inte riktigt kan det här med att fota. Film har jag, men vet inte om jag är så sugen på att lägga upp den. Vi får se :)


Bästa Curre i tisdags♥

Dagens ridning

Eddie
Red ut en tur i det fina vädret! Fokuserade mest på att få honom avspänd, och flyttade honom lite i skänkelvikningar längs vägen. Han kändes faktiskt riktigt avslappnad och fin idag! Dom gånger han spännde till och blev rädd/tittig så försökte jag bara att att ignorera det och hålla honom sysselsatt så han tänker på annat än det farliga. Blev mest skritt och trav, då jag inte riktigt litar på grusvägarna just nu. I och med att tjälen släppt så kan man lätt sjunka ned, speciellt ut mot kanten. Men den galoppen vi tog så kändes han fin. Mycket nöjd med min häst idag! :)

Curre
Hopptränade.
Hoppträning

Idag var det som sagt Curre som fick följa med och hoppa för Leif. Vi hade självständig framridning och hoppade sedan bana inför tävlingarna i helgen. På framridningen så kändes Curre mycket bättre än vad han gjorde när jag red igår, både mjukare och mer framme för skänkeln. Vi började med att hoppa fram på volt över ett räcke med bom framför och bakom, och sedan på en oxer med bom framför. Curre gjorde det bra, rev dock oxern i framkant första gången och gjorde en kick efter! Men sen ramlade det inte fler bommar ;)

Hoppade sedan en bana på ca 110 kanske, vilket vi gjorde felfritt. Han var ganska "på" och sprang iväg lite efter hindren, men annars så hoppade han som vanligt bra. Dock så tror jag att jag inte rider med riktigt samma tryck i galoppen när han själv ligger på lite, vilket syns på sprången. Rider jag med ordentligt tryck i galoppen så hoppar han sjukt bra, men låter jag honom bli lite lång så blir sprången inte riktigt lika bra. När jag travade av så kändes han riktigt fin, ordentligt framme och gick i egen balans. Väldigt nöjd med honom där! Hoppade banan bara en gång, vilket var aldeles lagomt inför tävlingen på torsdag :)


Curre idag efter träningen när han fick syn på ridskolehästarna i hagen!

Dagens ridning

Eddie
Igår när jag red honom en kortis på banan efter att jag ridit ut en sväng så kändes han inte alls bra. Slog med huvudet och ville inte alls samarbeta, så idag blev det ett ordentligt pass på banan för att få igenom det som inte fungerade igår. Idag så var han fortfarande väldigt slingrig, men jag försökte bara att vara så stadig som möjligt. Efter en stund så satte jag mig ned och jobbade med öppnor längs långsidorna, och i början så tjafsade han runt och tyckte att jag var väldigt dryg som satte krav! Men efter en stund så mjuknade han och började äntligen sätta under sig och lätta i handen. I galoppen så fokuserade jag mest på att han skulle spåra ordentligt och jobbade även lite på den förvända galoppen som han tycker är väldigt jobbigt. Men efter ett tag så lyckades vi med några böjda spår i förvänd. När jag sedan travade av så kändes han betydligt bättre än vad han gjorde i början av passet, stadig och lätt i handen. Skönt att det blev så pass mycket bättre mot slutet iaf :)

Curre
Även för honom så blev det lite trimm på banan, vilket inte gick sådär jätte bra. Jag hade ingen riktig plan kändes det som, och vi hamnade lite för mycket i att "lufsa" omkring som det lätt blir på honom. Han går och är lite småtung i handen, och jag fick inte alls igenom högergaloppen. Usch, känns inte alls bra nu när vi ska tävla på torsdag... Men det är väl bara till att göra det bästa av situationen, och sedan blir det massor av trimm för att få igenom honom på marken. För om han ska hålla i framtiden och kunna göra sitt bästa i hoppningen, så MÅSTE han jobba bättre på marken. Sätta mer vikt på bakdelen och komma loss i kroppen, så det är bara till att göra upp en ordentlig plan!

Det är verkligen mitt största mål med honom just nu, att han ska bli mer ridbar helt enkelt. Hoppa det kan han, där sitter inte problemet. Om jag så ska vända ut och in på mig själv så ska jag få ordning på honom, min kluns ;)

Nu är jag tillbaka!

Här har det varit väldigt dåligt med bloggande över helgen känner jag... Dels så har blogglusten inte varit på topp, men sen så har jag faktiskt varit i Branäs över helgen! Red hästarna på fredag morgon, båda ett pass på banan. Curre gick helt okej, och Eddie var superfin! Red ut honom en sväng först, och sedan en stund på banan. Han var ovanligt avslappnad och reglerbar, riktigt härlig känsla var det att rida honom! 

Iaf så åkte vi iväg på fredag eftermiddag och efter ca 4 timmar var vi framme i Branäs, en skidanläggning i värmland. Var sedan där hela lördagen och åkte hem på söndag morgon, alltså idag. Var bortbjuden dit, så det tackar man inte nej till. Har åkt lite skidor (för första gången på 1-2 år, trots att jag har backar bakom knuten, haha) och ätit riktigt gott. Nej, men det har varit trevligt :) Ska rida mina hästar nu, så det blev bara en dags vila för dem. Väldigt skönt faktiskt :)

Nu får vi hoppas att uppdateringen blir bättre framöver! :)


Eddie förra våren

Blåser halvstorm...

Gjorde iordning allt i stallet före lunch, och hade nu tänkt att rida. Men såklart så blåser det halvstorm och vi har haft strömavbrott två korta svängar, vilket gör att jag inte alls är särskilt sugen på att ge mig ut. Dels så blir hästarna så spända av sånt här väder, och sen så kan det faktiskt vara farligt när tom träden svajar som dom gör. Jag får helt enkelt vänta och se om det ger med sig senare, annars får dom nog vila. Åh, så irriterande...


Blä för vädret!
BR

Ett schabrak som jag tycker är väldigt prisvärt och snyggt är BR-schabraken!

+Bra kvalité. Kantband/paspoil krymper inte efter tvätt och mitt schabrak har hållt sig fint i färg och passform trots måga tvättar!
+Bra passform, framförallt tillräckligt långt nertill. Hatar när man knappt får igenom sadelgjorden i ögglorna.
+Många färger och färgkombenationer.
+Finns matchande luvor och benlidor.
+Bra pris.

-Ligger inte jättebra under väldigt framskurna sadlar.

Kostar 329kr hos Riderscorner.se

Ett schabrak som jag tycker är väldigt prisvärt och stilrent. Fungerar superbra som vardagsschabrak, men är också snyggt till träning/tävling!Mitt BR som jag har haft väldigt länge.
Dock är detta en väldigt kass mobilbild, mycket snyggare i verkligheten!


Min syster har ett snyggt med logga!


 


Filmklipp

Blev aldrig att jag skrev om förra veckans träning med Curre, men lägger upp ett klipp från när vi hoppade banan! Curre kändes fin och hoppade som vanligt bra. Han blev lite stark på sista linjen som ni ser, så tog om den sen. Det var kanske inte vår bästa runda, men han är som alltid bäst min häst :)♥ Något som var positivt var att han gjorde två klockrena byten på första försöket när jag red fram, från både höger och vänster! Blev väldigt förvånad då det inte har fungerat särskilt bra innan, men nu satt det :) Ärligt talat så tror jag att det bara har varit jag som varit otydlig, för han har egentligen inga problem alls med byten. Men det var roligt iaf :)

Dagens ridning

Eddie
Hoppträning för Leif. Kommer inlägg och filmklipp från det!

Curre
Red ut en runda upp på skogen. Det märktes att han vilade igår, då han var lite stel och inte riktigt framme idag. Dessutom så var jag tvungen att rida i ett par gummistövlar då mina muckboots var blöta och eftersom det duggregnade så ville jag inte ta mina stövlar, haha. Måste verkligen köpa ett par nya ridskor ;) Sladdriga gummistövlar var ingen hit att rida med, så det var lite svårt att driva ordentligt. Men jobbade med övergångar och skänkelvikningar, och efter galoppen så kom han igång var mycket mjukare och framme för skänkeln. Väldigt fin var han på slutet!


Gissa djuret! Haha, Curre igår ;)

Dagens ridning

Curre
Dressyrträning i Ockelbo.

Eddie

Jag hade först tänkt att rida på banan eftersom nästan all is hade smält, men när vi kom dit så var det redan 3 andra hästar där! Det brukar faktiskt vara ganska sällan det är flera hästar där samtidigt. Så eftersom det bland annat var en unghäst där och eftersom det är en snövall på ena kortsidan som gör att banan blir ca 15m kortare, (den är 20x40) så red vi ut en sväng istället.

Jobbade först med övergångar i traven, där jag först förberedde genom att korta ihop honom, och gjorde sedan en övergång till skritt. Tycker att jag fick en bra effekt och han behöll formen och började trampa under sig. Han kan annars lätt bli lite spänd när man gör övergångar. I galoppen så var han jättefin, och jag kunde både korta och länga sprången. Fick en riktigt härlig känsla idag, så jag är supernöjd med honom! Nu är han stadig i den lägre formen, så nu ska vi börja att få upp formen och samla lite under passen. Så han stärker sig ännu mer :)
Dressyrträning

Är nu hemma från dressyrträningen, och Curre står just nu och mumsar på sitt lunchhö. Det var alltså dressyrträning för Pernilla idag och sist jag red för henne med Curre var nog mer än två år sedan, innan han blev skadad iaf. Så jag förklarade lite vad jag tycker att han behöver jobba med, och sedan fick hon se honom i alla gångarter. Hon tyckte att jag gjort en bra grundarbete med honom, att han tar stöd och söker sig framåt. Så idag började vi med att jobba samlig, att få upp nacken på honom, få in bakbenen och att han ska bli kvickare. Arbetet går alltså ut på att han ska bli kvickare och lägga mer vikt på bakbenen, och blir då lättare i fram.

Vi började träningen med att rida på ett mindre fyrkantspår i skritt, där jag innan konerna i hörnen samlade ihop honom, flyttade honom i en bakdelsvändning och red sedan ut i en mellanskritt där han fick sänka sig lite. Efter det så jobbade vi på stora fyrkantspåret med att först samla upp skritten för att sedan gå fram i trav och på slutet samma sak i trav fram i galopp. Hela passet så jobbade vi med att få honom att sätta under sig och jobba med bakbenen, vilket han tyckte var riktigt jobbigt! Bröt av några gånger och gjorde tom en liten bakutspark! Men samtidigt är detta precis vad han behöver. På slutet fick jag en riktigt bra känsla, där jag hade honom lite mera framför mig och lättare i handen. 

Detta var verkligen en nyttig träning, och nu vet jag vad vi ska jobba vidare med! Pernilla tyckte också att jag hade blivit mjukare och mycket mer följsam i min ridning, vilket var kul att höra då jag själv också tycker att jag utvecklats ett snäpp. Hästarna går bättre, och vi har helt enkelt kommit ett snäpp fram känns det som :) Det som är så bra med Pernilla är att jag har ridit för henna i dressyren med alla mina hästar jag haft. Började att rida för henne med Tyson, då jag var 13-14 år kanske. Så hon vet vad jag haft för hästar innan och vet precis hur jag rider. Sen är hon supernoga med grunderna, vilket är super! :) 

Glömde att be någon att filma, men det var nog ändå inte så mycket att se. För det såg nog inte så snyggt ut, men när vi fortsatt att jobba med detta så blir det nog bra! :)
Dagens ridning

Curre och Eddie
Min syster red Eddie och jag Curre, så båda fick gå ut samtidigt idag. Fokuserade väldigt mycket på att hitta en jämn takt och ett jämnt stöd. Han kändes faktiskt riktigt pigg idag och hade en härlig framåtbjudning! Jag satt nämligen och läste "Jan Brinks dressyrskola" i ridsport idag, vilket var väldigt intressant! Han tar upp dom olika byggstenarna i hästens utbildning och att allt har ett samband. Såna grunder som man ska kunna helt enkelt. Ska bli kul att följa den serien :) Har ni inte läst artiklarna, så gör det!

Iaf så blev jag väldigt inspirerad av att läsa lite teori, och hade bättre motivation och tänk idag. Jobbade som sagt först och främst med att hitta en jämn takt, och sedan många övergångar där jag försökte att vara så noggrann som möjligt. Tycker att jag fick ett bra resultat och han gick riktigt bra idag! Fick på slutet ett bra stöd, där jag bara behövde lägga fram handen för att han skulle sänka sig. Riktigt fin var han :) Eddie var lite pigg och dryg med Angelica, men han är svår när man inte riktigt kan knapparna.

Imorgon är det dressyrträning för Pernilla som gäller, och denna gång är det Curre som får följa med. Känner att jag behöver lite hjälp på marken med honom :)

CWD sadeln

Lovade ju att ta bilder på sadeln igår, så jag tog med systemkameran ner till stallet. Självklart så märker jag att batteriet är helt dött... Men jag tog några bilder med Angelicas Iphone, så laddar upp dem så länge. Inte allt för bra och rättvisa bilder, men bättre än inget :)


Nu gäller det bara att hitta snygg utrustning i brunt! Först och främst: stigläder :)


Dagens ridning

Curre
Red ut en sväng upp på skogen. Blev inget jätteseriöst pass, utan kollade bara mest av honom. Flyttade och red lite tempoväxlingar i en lägre form. Han kändes mycket mjukare idag och jobbade ganska bra tycker jag :) 

Eddie
Red ut ungefär samma runda med honom, fast vände och red tillbaka samma väg då det hunnit bli mörkt. Han kändes ganska fin och vi har kommit så långt att jag dom flesta pass kan lägga ner honom i formen redan från början. Så idag la jag fokuset på att verkligen behålla samma form även i övergångarna och sidvärtsrörelserna, samt när vi rider förbi dom läskiga ställerna. Jag tycker faktiskt inte att han behöver gå och spänna sig 20m innan en infart som vi har ridit förbi 100 tals gånger, bara för att det går lite hästar där och just den soptunnan är extra farlig. Så var noga med att få igenom ställningen, och att han inte får göra hur som helst bara för att det är läskigt. I galoppen så blev han spänd och drog iväg, så gjorde några halt-rygga när han inte lyssnade. Efter några upprepningar så gav han med sig och lyssnade mycket bättre. Över lag så har han lyssnat mycket bättre tillbaka, men ibland blir det lite återfall och då gäller det att vara tydlig. Men han kändes fin och jobbade bra idag!

LamicellSvar: Visst är det! Jag fick det när jag anmälde mig till Lamicell Cup 2009. Tror att anmälningsavgiften var 200kr, så det var inte dyrt. Men gillar det skarpt, både färgkombenationen och passformen. Såg att Segcompany säljer just Lamicell Cup schabraket fast i gått, så du kan ju kika där :) Sen så tror jag även att schabraket ska finnas utan loggor, men minns inte vad modellen heter..

Lamicell cup

RSS 2.0